İyi de günlük binilen araçta bağımsız olmayan süspansiyon tabii ki rahatsız ediyor. Konudaki type r günlük binmelik araç değil diye güzel dedik, sway bar işi görüyor. Yoksa kim günlükte arkası bağımsız araç istemez ki..
Örnek golf tdi ile tsi arasında aynı sokakta aynı hızda dağlar var konfor farkı..
-Fırat
Pistte arkasinin gelme sorunu olmaz,ayarida kolay olur ki gayet guzel yol tutuyor...
Tdi bagimsiz degil mi yahu? Kotuymus...
BMW G20 320i
https://www.youtube.com/c/smokemotion
Golfte 122 hp alti torsiyon(1.2 tsi-1.6tdi) geri kalan hepsi bagimsiz
Leonda 1.8tsi alti hepsi torsiyon(1.2tsi-1.6tdi-1.4tsi FR)
A3/A3 Sedan sadece 1.6 TDI torsiyon,geri kalan bagimsiz
Ps:Tsi 125-140-150 tum mk3 leon frlar bagimsizdir.Foto eklerim sunanda disaridayim.
BMW G20 320i
Pardon yanlis olmus mk3 leon fr 125-140-150 hepsi torsiyondur,bagimsiz degil
BMW G20 320i
bağımsız süspansiyon daha başarılı olan sistem değilmi?
uyduruk kıydırıktan 1980li model arabalarda bile varken bu denli yüksek marka model araçlarda neden bu ciddiye alınmamış hale gelmiş.
Mantık olarak bakılırsa bagımsız herzaman avantajlı konfor viraj kabiliyeti vs... Ama günümüz torsiyonlu araçlar gercekten cok iyi yol tutuyo yani adamlar bunun bi yolunu bulmuş hem maliyeti düşürüyo hemde yol tutuşu saglıyo ..
Fakat mantık ve teknik herzaman bagımsız der
Elleme Sekelesin...
Aradaki farkı fotolarla göstermişler, tıkla.
Mk3 leon fr varken çukurlara hızlı girdiğimde arabadan bişey koptu yada bir yere vurdum diye inip kontrol ediyordummk2 leon fr var şuan çok rahat ve konforlu geliyor bana şimdi fotoğraflarıda görünce 'yuh' dedim
![]()
Teknik her zaman bağımsız demez. Tamamen ne istendiğine bağlı. Konfor açısından bakıyorsanız tam bağımsız daha iyi evet. Ancak hot hatch tarzı önden çekişli araçlarda genelde torsiyon (yarı-bağımsız) sistemlerin kullanılma nedeni basit bir şekilde istenilen araç dinamiklerine kolayca ulaşabilmek. Daha önce de yazdığım gibi arka tarafa takılmış çok büyük bir sway bar gibi davranıyor. Bu da aracın arka tarafının sertliğini artırıyor ve limitlerde aracın burnunu viraja sokmaya yardımcı oluyor. Yalnız, sertliği artırırken ağırlık transferinin artmasına neden oluyor, bu da virajda arka iç tekerin kalkmasına neden oluyor. Bu arada literatürde virajda arka iç tekerin kalkması oversteer olarak geçiyor![]()
Tam bağımsız bir sistem kullanarak istediklerine ulaşabilirler miydi? Tabii ki ancak, üreticiler zaten bu araçları ucuza mal etmek isterken, bu basit ve ucuz sistemle güzel dinamiklere ulaşabildikleri için torsiyonu tercih etmeleri bana gayet mantıklı geliyor. Nerede okumuştum hatırlamıyorum ama arkada torsiyon kullanan megane rs in fabrikaya maliyeti 7500 euro gibi bir şeymiş yalan değilse![]()
2004 wrx
--
208 GTI
Tabii ki. Zaten bağımsız sistemi tasarlarken gerekli özeni gösterseler çok daha iyi sonuçlar çıkar. Hot hatch olmayan küçük arabalarda masraftan kısmak için, performansa yönelik olanlarda da ucuza iyi bir sisteme ulaşabilmek için yapıyorlar, bir taraflardan bayağı şeyi kaçırıyorlar dediğiniz gibi konfor vs. Ben hiç bilmiyordum ama yukarıda arkadaşlar listelemiş aynı modellerin değişik motor/donanım seviyesine göre arka süspansiyonun farklılık gösterdiğini. Büyük ihtimalle masraf, satış politikası tarzı şeyler etki ediyor bu gibi kararlarda üreticiler için.
2004 wrx
--
208 GTI
Aks merkez hattının hemen arkasında bulunan çelik bir çapraz takviye, bağlantının iki gergisini taşıyor. Orta eksende dönen bu gergilerin uçları alt aks taşıyıcılarına bağlı. Böylece yan taraftan gelen herhangi bir darbe, diğer yandan sağlanan eşit miktardaki güçle dengelenerek, stabiliteyi artırıyor. Bu darbe sisteminin en önemli faydası; aksın herhangi yatay hareketini önleyerek, daha akıcı bir sürüş ve geliştirilmiş yol tutuşu sağlaması. Şimdiye kadar yarış ve rally araçlarında kullanılan bu teknoloji, kabin içindeki yol gürültüsünü azaltmak için Opel mühendisleri tarafından daha da geliştirildi.
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)