Bana gülebilirsiniz belki ama olması gereken bana göre;
Temel ihtiyaçlar haricinde; Telefon, Mazot/benzin/lpg, Ürün fiyatı asgari ücreti geçen giyim firmalarından POS cihazlarınız kaldırırlarsa en azından herkes ayağını yorganına göre uzatır.
Printable View
Bana gülebilirsiniz belki ama olması gereken bana göre;
Temel ihtiyaçlar haricinde; Telefon, Mazot/benzin/lpg, Ürün fiyatı asgari ücreti geçen giyim firmalarından POS cihazlarınız kaldırırlarsa en azından herkes ayağını yorganına göre uzatır.
Şöyle söylim telefondan belirlenmez durum çok zengindir elinde iphone 4 vardır kulanmayı bilmez o yüzden gidip 6 almaz ama yanında biri çalışır telefonu kulanabilecek durumdadır gider o 6 sını alır saçma gelebilir bu örnek ama teknolojiden kıstas çıkarılması en az benim örneğim kadar saçma he birde şu var sonuçta her ay iphone 6 alan yoktur kıriz ayağını yorganına göre uzatmamak teksil,gece harcamaları,benzin gibi pekte zorunlu olmayan kıstaslardan örnek verilmesi daha mantıklı olur.
Bu benim görüşümdür bu konuda tartışmam
Tamam da bizim berberin çırağına, kalfası mı mail atıyor? Iphone 6+ almış vodafone dan tarifeye ek. Genç paketten red e geçmiş.
Şimdi bu cocuk ayda taş çatlasın. 1.000 TL maaş alır Red tarifesi + cihaz 190 tl dir.
Bu cocuğun ödeyeceği tarife 35 TL den yukarsı olamaz ken 200 ödeyecek.
Birkaç görüş de ben yazmak istedim.
Öncelikle Allah herkese önce helal,sonra da bol kazanç nasip etsin.
Ekonomik kriz çıktı,ileride de çıkacak.
Ama ülkemizde ise durum çok farklı.Ülkemizde 'ekonomik keriz' diye,çok fazla mensubu bulunan bir grup var.
Şimdi,bilirsiniz ki,bizim insanımız nam olsun,şan olsun diye yaşar.Bu nedenle de bizde insana değil,mala-mülke yatırım yapılır.Çocuğunu okutmaz 'o parayla ev alırım,araba alırım' der.Etrafımızda çoktur böyle adamlar.Sırf 'bilmemne marka arabası var' dedirtmek için aç gezer,kendine araba alır.Halbuki o arabaya ihtiyacı yoktur.Alırken de 'füller fülü' alır ki şanı olsun diye.Halbuki para verdiği özelliklerin birçoğunun,bırakın ne işe yaradığını,tuşuna basamaz,adını söyleyemez.Neye para verdiğini bilmez.Sadece pahalı olduğu için, 'alemlerde şekli olsun' demek için alır.Benim çok arkadaşım araba mevzusuna bu şekilde yaklaştı.Bir ara hatırlarsınız,internet araç satış sitelerinde çok düşük km'li Mini'ler vardı (Mini sadece örnek,kimse alınıp gücenmesin).Sırf 'etiket yapacağım' diye onbinlerce Euro döküp alan arkadaşlarım vardı.Aldıktan 1 ay sonra satmaya çalıştılar.'Niye satıyorsun' diye sorunca da,'aabi çok yakıyo,içine sığamadık,parçası çok pahalı' gibi sebepler sundular.Satarken de feci zarar ettiler.Çünkü neye para verdiklerini bilmiyorlardı.Sadece 'adı var,şekli var' diye aldılar.
Aynı durum telefon için de geçerli.Gider ayfon 99 alır,ertesi gün ayfon 100 çıkar,sadece yeni diye alır.İş yaptığından,gerekli olduğundan falan değil.Sadece 'ooo abii ayfon 100 var,şchequilll' dedirtmek için alır.Özelliklerini,ne işe yaradığını falan bilmez.Maddi durumu nispeten düşük grupta olanlar,parayı telefona yatırır.Ev-araba alacak durumu yok çünkü.Gariban asgari ücretle yaşamaya çalışıyor.O da aleme 'scheqlini' böyle koymaya çalışır.
Kredi kartı ise,çok fena bir alet.Adam 1000 TL maaş alıyor,5000 TL harcıyor.Nasıl oluyor? Kart ile oluyor.Ondan sonra kartlar patlıyor,gariban da balatayı yakıyor.
Bizde önce bir durum ortaya çıkar,sonra kanunu çıkartılır.Kredi kartı da böyle oldu.Bankalar herkese kart verdi kolayca.Verir tabi.Adam ticaret yapıyor,mal satıyor.Kimsenin de kafasına tabanca dayamıyor.İçimizde birçok esnaf arkadaş var.Siz kimseye zorla mal satabilir misiniz?Bankalar da aynısını yaptı.Satarken de sözleşme yapıyor.Bizde okumama sorunu olduğu için,ahali aldığı kartın sözleşmesini okumadı.Ne faiz yazar,kaç para aidatı var incelemeden,koydu kartı cebine,çıktı çarşıya.Kart ya,plastik tabi,çekiyorsun makinadan,alıyorsun malı.OOOh nefis.Çünkü eline para almıyorsun.Adam kartla alıyor da alıyor.3000 TL'lik telefon alıyor,çek kartı,nefis.Halbuki 3000 TL'yi kağıt para olarak eline alsa,elleri titreyecek (ben peşin para ile alışveriş yaparken,parayı verirken elim titriyor valla),alırken 5 değil 50 kere düşünecek.Büyük ihtimal de vazgeçecek.
Yüksek kart limiti de aynı konu.Banka verir.Banka 'harcayın ulan' der.'Harcayın ki sizi bi güzel keseyim,ödeyemeyin ki o biçim paranızı alayım oohhh' der.Siz 'çok fena kart borcum var,mahkemeye gideyim' dersiniz,Banka mahkemede 'kontrat yaptım,harcamasaymış,bana ne' der, olan da borçluya olur.Ayıkla pirincin taşını.Hapise girsen de borç bitmez.Banka parasını doğmamış çocuğundan tahsil eder.
Kredi kartını hasta anasına ilaç almak için,evdeki çocuğuna ekmek almak için kullananları tenzih ederim.
İnsanlar ismi lazım değil,bazılarının gazına gelip olmayan parayı harcadı.Şimdi de perişanlık çekiyor.
Diyeceğim o ki,neyi,niye aldığımızı bilirsek,hesabımızı yaparsak,her türlü kriz ortamında yaşarız.
Allah tüm borçlulara sabır ve çalışma gücü versin.Tez zamanda borçlarından kurtulsun İnşaallahç
dediğim gibi dıştan bakmayla karar veremeyiz bilemeyiz ne gibi harcamaları var durumu nasıl yaşın ne bu bir kırize örnek olamaz ev geçindirmiyo veya bir harcaması yoksa 1000 lira maaşla 200 tl ödenebilir hee 24 taksitle telefon alma saçma değilmi derseniz saçma ama yapıcak bir şey yok insanları bu hale düşürenler utansın :)
Krizin boyutunu toplumsal yönünden ziyade hükümet tarafından bakmak daha sağlıklı gibi sanki. Yani tarım ve sanayisi olmayan bir ülkede bu kısır döngü hep devam edecektir. Üstüne birde bilinçsiz bir toplum eklersek alın size türkiye :)
yazılanlara baktım da benim üstümde ki piskolojik baskıyı ne yapıcaz nokia 6630 kullanıp mavi lark içiyorum neymiş S2000'e binen adam bunları nasıl kullanırmış :)
İnsanlar gerçekten artık bütçeye göre kaliteli olunduğunu sanıyor bir başkasını dışlıyor şöyle de bir örnek aklıma geliyor ki minibüs ve taksici arkadaşlarım var aylıkları ortalama 3-4 bin liraya geliyor kendi şirketimde çalışan bazı bayan arkadaşlarımız küçümseyip duruyor neymiş kıyafeti düzgün değilmiş neymiş telefonu dandikmiş ulan senin aldığın para 1250 attığın hava trilyonluk o adamlar bana kalırsa daha akıllı ve tasarruflu iş bilen insanlar
Saygılar :)
110bin TL bankaya kredi borcum var(Ev) şu konuyu okudukça uykum kaçıyor :sorybom:
Aylık ne ödüyorsun? gelirin ne kadar ? eş çalışıyor mu ? yada bu 2. ev de kiracı mı var? Ailelerden destek varmı? Farklı borçlar varmı? elden? amca oğlundan?dayı kızından?
Kısaca şöyle söyleyyeyim Yıllık gelirinin %30 uyla bu taksitin yıllığını ödeyebiliyormusun ?
Telefon kullanmayı çok iyi bilen arkadaşlar telefonlarını yeniliyomuş bunu anladım :D.Napıyosunuz son model telefonlarla yoksa devletlerin gizli arşivlerine falan mı sızıyosunuz ? Whatsapp Face Snapchat Candy Crush oynuyosunuz kimseyi kandırmayın.Toplum ahlakımız öyle değişti ki herkez gittiği mekanda masanın üzerine koymak için telefonu yeniiliyor.Bu durumu da kimse kendine itiraf edemiyor.Adamlar seneye bunu alcaksınız diyo alıp kullanıyosunuz.Seneye bunu giyceksiniz diyo alıp giyiyosunuz.Toplum mühendisliği ülkemizde tam gaz devam ediyor.
Saygılar.
sokağa çıksalar yeter her yerde boş boş gezen genç yaşlı insanlar etraf insan kalabalığı bu kadar insan mesai saatinde ne yapıyor tüm gün orda burda dışarlarda boş boş cafe kahve park v.b lerde..
kriz yok diyen ya özel makam aracından inmiyor yada halkın içinde yaşamıyor yada helikopterle falan gidiceği yere gidiyor kendini halkdan soyutlamış..etraf işsiz kaynıyor işsizden geçilmiyor. insanlar biraz sağına soluna baksa görür zaten.. bunun için bir partiye ideolojiye inanmayada gerek yok..
şu an en çok gıda kazandırıyor ve kazandırmayada devam edecek. Bilginize
Arkadaşlar; memur insan. Yani öğretmen, polis, herhangi bir kamu kuruluş çalışanı vs krizi anlayamaz zaten. Günü gününde maaşını alır. Harcamasını ayarlamak zorunda değildir, iş kaygısı yada işten çıkarılma kaygısı yoktur.
Vallahi otomobil sektöründeyim kriz deniliyor ama bizim işlerde hiç düşme yok aksine artış var, bende bunu anlamış değilim ve çoğu kişi peşin satış yapıyor kredi kullananda yok fazla, İnşallah en yakın zamanda dahada iyi olur herşey, yanlız bu dalgalanma seçimden sonra 1-2 ay daha sürer, sonrası ***** ne olur bilemeyiz.
geçen seneye göre yarı yarıya gidiyoruz,
zaten 5 aydır içeriye girdik, üstüne birde sezonda böyle geçmesi hiç ümit bırakmıyor.
napacağız hiç bilmiyorum valla, kara kara düşünüyorum.
akşama kadar face tech geziyoruz şu hale bak.