olm bırak bu işleri al doları ver bana saklarım senin için :hehe:
Printable View
USD 2,80 den hammadde alan adam, işini bitirip bunu ihraç ettiğinde USD 2,60 olursa ne olur? duman olur
USD 2,30 iken iç piyasaya TL olarak sözleşme imzalayan adam, USD 2,80 çıktığında malzeme alırsa ne olur? batar...
maalesef bazılarımız için sadece rakam olarak anlam ifade eden şeyler bazılarımızın kabusu...
2009 da EURO 2,30 larda sözleşme imzaladım malzemesi İtalya'dan geliyordu, işim bitti 1,71 kurdan hesap gördük, adama son 2 faturayı kesemedim bile iş yaptıkça zarar ediyordum çünkü...
13 yılda USD ve Euro nereden nereye geldi iyi inceleyin de ekonomimizin durumunun iyi olma ihtimali var mı kendiniz beyninizle yorumlayın...
kur artışı ne zaman mı bir ülkenin işine gelir? yerli hammadde ile bütün dünyanın kabul ettiği bir malı USD ile satarsan, petrolün varsa, altın üreticisi isen, değeri madenlerinin oranı yüksekse ve de yurt dışına hammadde değil de katma değeri olan bir ürün yolluyorsan...
bilip bilmeden ülke ekonomisi hakkında konuşanlara cidden sinir oluyorum (bu cümle buraya yazan arkadaşlara değil kimseye yazmadım)
Abi ben ustume bı alınayım..en azından bilgi alışverişi yaparız, nede olsa benden 9 yaş büyüksün... :) soru cevap seklınde ilerleyelimmi ?
Şimdi siz diyorsunuzki 13 yılda zaten dolar euro aldı basını gıttı.. pekı baska bırı olsaydı gecen koalısyonlardada gorduk bunu zaten,sizce 1.80 olurmuydu dolar ?
Dünya capında doların yukselısı engellenemez ıken türkiye'de nasıl önü alınabilirdi ?? 13 sene evvel cok matah bır ülke ekonomısı bırakılmadı malumunuz..
Ayrıca ulke hammadde uretımı ıle parıte yukselsın ozaman komazdı yorumunuzada katılıyorum :)
Ben de bı kardeşinizim öle görün lütfen,ve beni soru cevap seklınde aydınlatın :)
haha yok vallahi sana bir şey yazmadım :) ben devamlı 'AKP gitti ekonomi çöktü!' lafları duyuyorum çevremden de o nedenle yazdım son cümleyi :)
net söyleyim mevcut sistemdeki partilerin hangisi gelse durum hemen hemen aynı olurdu belki biraz iyi belki biraz kötü... USD 1,80 de kalmazdı orası da kesin, buradaki trick şu; USD yi dizginledim, USD ye müdahale ettim şöyle yaptım vs diyen hükümetler piyasayı da halkını da yanıltıyor... bu sefer nasıl bir beklenti oluyor? hükümet müdahale eder USD düşer, nah düşer! tokmak başkasında davul ise bizim totoda, nasıl düşecek?
ne hükümet 13 yılda mucze başardı ne de koalisyon bu ülkeyi batırdı, biz elimize verilen şekspir piyesini oynuyoruz sadece hem de anavatanında bile anlaşılmayan bir dilde oynuyoruz bu oyunu :)
Abi latife yapıyorum,yanlıs anlama venı lutfen,her tartısman sevıyelı yapıcı,bıraz sana takılayım dedim :) :) bu arada bilgnden belki biraz çalıp biraz birikim yapma arzusuda var bende..
Abi hangi hükümet gelırse gelsın engelleyemez dövizin cıkısını dediğin cümle üzerinden bir bilgi paylaşmak isterim müsaden ile..
Dediğim gibi ben akp'ye oy verdim ama yineliyorumki koyu,fanatik olmadım hiçbirzaman..bu arabalarım içinde gecerli olmuştur..avatarımda porsche markası var, ancak sızd o markanın bokluklarınıda sayarım,yani elımden geldugınce durust olmaya calısırım dıye kendımı pohpohlayayım :D
Neyse gelelım konuya; bir bilgi paylaşayım demiştim iznin ile,akp surekli mudahale halındeydı aslında..merkez bankasının gün içindeki dolar ihaleleri,yeri geldi günde 60 milyon dolar sattı,yeri geldi doları asagı cekmek için 200 milyon dolar da sattı ucuz fıyattan..tabi bunların alıcısı belli..şimdi burda dillendiremem tabiki..ana siz anladınız :) bu durum akp'nin dolara mudahaleleri dış politıkası ve ekonomıdekı basarısı olarak lanse edıldı..keza olaylar aslında felaketın baslangıcı idi..
Dolar serbest pıyasa nezlınde özgür bırakılsaydı suan 3.1'di..euro dahada yuksek ... bu dogrumuydu ?? Hayır tabıkı...ancak merkez bankasından doların onunu kesmek ıcın dolar satımı yapmak dogrumuydu ?? Buda hayır... eer napsınlar ozaman amk dedıgınızı duyuyorum..orasını bıleydım bambaska yerlerde olurdum :D
Neyse suan merkez bankasının durumu cok kotu,bu bilgiyi size verebilirim..yaklasık 2 sene daha bole devam ederse kı okadar bıle surmez..rezervı minumuma dusucek ve krız kacınılmaz olucak...önünü keseyim derken ortalıgın ıyıce azına sıctılar..
Merkez bankasının bu durumunu kacımız bılıyordu ? :)
Dövizle ithalat ihracat yapıyorsan kur riski almak istemiyorsan pozisyonunu hedge edebileceğin birçok mekanizma var. ( Swap, viop, forex ). Anlamıyorum ben bu kadar büyük meblağlarda iş yapıp da kur farkından zarar edenleri. Forexde hayvan gibi kaldıraç var. Aldığın kur riskinin yüzde 10 u kadar bi meblağ ile 1-10 kaldıraçlı ters pozisyon açarsın yükselse de düşse de zarar etmessin. Kurdan kar da etmessin hiç bi durumda o ayrı.
Aslında forexde zarar edenlerın cogu kaldırac sıstemını kullanan hırs sahıbı kısıler oluyo ne yazıkkı.. 1re100 olayı hakaten cok cezbedıcı..100 dolar koyup 10000 dolarlık işlem ve karı hakaten göz kamastırıcı... ancak programı kullanmayı bılmeyenlere kesınlıkle gırmeyın dedıgim bi olay :)
ben de acizane piyasada yemediği kazık kalmamış, ülkemin sınır kapılarından tut da, parkına bahçesine rezidansına kültür merkezine hastanesine kadar yaptığı hayratlarla ünlü (bari adımı verseydiniz de kalan paralarımı helal etseydim :) ) birisi olarak fikir paylaşmaya çalışıyorum...
dolar isterse 5 TL olsun, olsun ama sabit olsun biz hepimiz USD yi Euro yu yatırım aracı zannediyoruz hala... benim neyi kaçtan aldığım belli olsun gerisi önemli değil, hükümet bunu sağlayamıyorsa da konuşmayacak, döviz sakat arkadaş ona göre plan yapın diyecek, böylece piyasada dövize güven azalacak TL ye dönüş hızlanacak, diğerleri ise ha haftasonları Kıbrıs'a gitmiş parayı kumara gömmüş ha gelmiş ülkede hammaddeye gömmüş dövizle aynı şey olduğunu bilecek...
meydanlarda katrilyonlar milyarlar vs zikrediliyor zaten TL den 6sıfır atılalı çok oldu ama baktım ki bunu atanlar şimdilerde atılmamış gibi veriler bağırıyor seçim meydanlarında, amaç hala daha halkı kandırmak... halkı kandırdın da ekonomiyi nasıl kandırabilirsin? ancak sıcak körfez parasını piyasaya verip sanal bir ekonomi yaratarak, hani IMF e borcu sıfırladık ya, meydanlardakiler zannediyor ki borcu sıfırladık artık dünyaya borç veriyoruz (vallahi öyle zannediyorlar, yeminle, gördüm ben)... bunlarla oynamasınlar artık...
ülkeye giriş kuru uygulasınlar bu bir nevi dövizi sabitlemek anlamına gelir, en azından bize ne kadar girdiğini önceden görür ona göre hareket ederiz, çekle vadeli ekonomiyi durdursunlar parası olan iş yapsın her önüne gelen şirket kurup iş yapıyorum demesin.. bu tedbirler çok kişinin başını yakar bunu uygulayan hükümeti de 3 ayda indirirler, o da ayrı bir konu...
sabit kur reel bir sistem değildir ama bizim gibi geri kalmış ülkelerin kendini M.Ali zannedip ringe çıkması da hiç akıl işi değildir... mesela ben sana borç versem, senin de iştahını kabartsam 'git kendine F458, 997TT, M4 al, parası benden sen sonra ödersin!' desem, bir anlık zaafla bunları alırsın ama sana verdiğim borcun kurunu ben belirlesem sen nasıl hayatının geri kalan kısmını rahat geçirebilirsin ki? şu an tamamen bunu yaşıyoruz piyasada, ne aldığım paranın kuru belli ne sattığımın kuru... kar da edebilirim bata da bilirim, böyle ekonomi mi olur? sen bütün iç piyasanı bile dış yatırımcıdan gelecek para-borca bağlarsan, bazen çok mutlu olursun bazen de o mutlu anında ölür gidersin...
Ihhh tatmın etmedı abi :D sabıt kurda yuksekten sabıtlenmedıgının bı garantısı yok bence..serbest pıyasada düşme ıhtımalide var mesela..bu da rısk ama sabıt bır kurdan daha fazla şansı olan bır sıstem gıbı geldı bana..tabıkı degerlı yorumuna saygı duyuyorum ancak fıkrım bu yınde benımde :)
Bu ülke haklı kendi parabirimine güvenmeyip dolar ve euro yu yatırım aracı olarak gördüğü sürece bu şekilde olmaya mahkumuz. Yatırımını altına yapanı anlıyorum ama dolara euroya yatırım yapan "benim param değerlensinde üst kattaki ahmetgillerin tl de duran parası erisede olur" gibi düşünen insanlar olarak hayal ediyorum. Bana göre yanlış. Uluslararası iş yapan yada ithalat ihracat yapan adamın mecburiyeti dışında yatırım amaçlı döviz alımı bile bile ladestir. Ladesin diğer ucunda ise ülke ekonomisi var. Ya sen kaybedersin ya o kaybeder. :)
hocam arada sırada döviz düşmesinin tek sebebi bence talebi arttırmak için piyasayı yemlemek, Amerikanın yemleyebildiği pazarlar daralıyor ama ne yazık ki biz hala o yemi yutmaya devam ediyoruz... sanki her şey düzgünmüş gibi uluslar arası piyasa kurallarını uygulamaya çalışıyoruz, haa dolarım da yok eurom da çok şükür :) düğünde takılanlarla da zengin olmadım hasılat düşük çıktı, yurt dışında yaptığım işin parası artıyor sadece, o da tamamen şans, düşse hiç bir telafisi yoktu... yakında gerçekten kumarhanelerde kazanmak daha yüksek ihtimal haline gelecek :)