17.01.2018:
Türk mali piyasaları Afrin ile ilgili haberlerle birlikte sert dalgalanmalar kaydediyor.
Bugün TSI14.00'te başlaması öngörülen MGK toplantısı ve sonrasında TSI19.00'da Bakanlar Kurulu toplantısı yakından izlenecek.
USDTRY kurunda kısa vadeli bir beklenti ile 3.75'in dip olduğunu ve yönün yukarı olabileceğini öngörüyoruz.
Türk mali piyasaları dünü aşırı dalgalı bir seyirle geçirdi. Günün ilk yarısında "acaba Afrin'de ABD ile karşı karşıya kalır miyiz?" endişesi ile olumsuz bir eğilim kaydetti. USDTRY kuru 3.83 seviyelerine kadar yükseldi.
Günün ikinci yarısına ise ABD ile Afrin hususunda anlaşıldığı algısı hâkim oldu. ABD cephesinden gelen bazı yorum ve açıklamalardan bu yönde sonuçlar çıkarıldı ve bu da mali piyasalarda hızla bir rahatlamaya neden oldu.
USDTRY kuru 3.78'lere kadar gerilerken BİST100 endeksi de günü %2 oranında bir yükselişle tamamladı.
Piyasalarda Afrin hususu ile ilgili olarak kafalar iyice karışmış vaziyette. Öncelikle Afrin'e yönelik bir operasyonun kısa zamanda başlaması kuvvetle muhtemel. Bu hususta mali piyasaların korkusu operasyonun olası risklerinden ziyade ABD ile dolaylı da olsa karşı karşıya kalma ihtimaliydi. Bu noktada dün ABD'nin bölgedeki koalisyon sözcüsü Ryan Dillon'un "Afrin, koalisyonun operasyon alanı içerisinde değil" açıklaması ABD ile anlaşmaya varıldı şeklinde yorumlanmıştı. Keşke böyle birşey olsa ve kısa sürede hiç zaiyat vermeden terör örgütüne büyük bir darbe vurabilsek... Ancak bu açıklamayı dikkatle okuyunca ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun "YPG/PKK'ya yönelik alacağımız tedbirler sadece Afrin'le sınırlı olamaz, burada Münbiç ve Fırat'ın doğusu da var." açıklamasını da ekleyince iki ülke arasında anlaşma olduğu sonucunu çıkarmakta zorlanıyoruz. Bu nedenle de piyasalarda dün ortaya çıkan iyimserliğe temkinli yaklaşılması gerektiği kanaatindeyiz.
Bugün Milli Güvenlik Kurulu (TSI14.00) ve Bakanlar Kurulu (TSI19.00) toplantıları var. Afrin'e operasyon için düğmeye basılması bekleniyor. Bu husustaki haberler gün boyunca yakından izlenecek ve mali piyasalarda fiyatlanmaya neden olacaktır. USDTRY kuru için 3.75 civarının açık pozisyon kapamaları için uygun olduğu yönündeki görüşlerimizi koruyoruz. Dün teknik olarak 3.82 hedefi de test edildi. Orta vadeli yönün yukarı olduğu kanaatindeyiz.
Küresel mali piyasalarda nihayet sınırlı da olsa kâr satışları yaşanmaya başladı. Başta enerji olmak üzere emtia fiyatlarında yaşanan hafif çaplı düşüşler ile hisse senedi endekslerinde de tarihi zirve seviyelerinden bir miktar satış geldi. Ancak sadece bir miktar... Bu nedenle de kâr satışı sürecine girildiği yönündeki bir yorum ya da değerlendirme şu aşamada doğru olmaz! Olsa olsa, uzun süredir koşmakta olan fiyatların durup da dinlenmeye geçtiğini söyleyebiliriz. Makro ekonomik gelişmelerin mali piyasalarda olumlu bir hava gerektirdiği net ancak fiyatların geldiği seviyeler açıkçası "irrasyonel bir coşku" olduğuna işaret ediyor. Ancak, bu tablonun tersine dönmesi için ya ABD'den güçlü bir enflasyonist baskı gelecek ya da "siyah kuğu" durumu ile karşılaşacağız. Bu ik husus olmadıkça küresel mali piyasalardaki iyimserliğin sonlanmasını beklemek güç olacak.
Dijital para birimleri, regülasyonların daha da sıkılaşacağı haberleri ile çok sert düşüşler kaydediyor. G.Kore ve Çin'de borsaların kapatıldığı haberleri ile Bitcoin fiyatı 2 günde %40'ın üzerinde düşerek bu sabah 10binin altını gördü. Diğer para birimlerinde de benzer fiyat hareketleri gözlemleniyor. Normal şartlarda bu bültende dijital paralara yer ayırmıyorduk. Ancak, bu para birimlerinin iyice yaygınlaşması ve tabana yayılması ile bu alanda meydana gelebilecek bir "balon patlaması" riskinin küresel risk iştahı üzerinde olumsuz etkiler doğurabileceğinden endişe ediyoruz.
ABD Doları'ndaki zayıflık sürüyor. Her ne kadar dün Avrupa Merkez Bankası'ndan gelen yorumlarda haftaya düzenlenecek olan faiz toplantısında tahvil alım programına yönelik olarak herhangi bir revizyon yapılmasının beklenmediği belirtilse de EURUSD paritesindeki yükseliş bir türlü ivme yitirmiyor. Dün bu haber ile 1.22 seviyesinin altını deneyen EURUSD paritesinin bu sabah saatlerinde yeniden 1.23'lü seviyeleri test ettiğini gözlemliyoruz. Raporların bir çoğunda EURUSD paritesi için gelinen seviyelerin yüksek olduğuna vurgu yapılsa da yatırımcılar rekor düzeye yaklaşan uzun EURUSD pozisyonlarını korumayı sürdürüyorlar... Bugünün makro veri gündemi sakin olacak. Euro Bölgesi TÜFE enflasyonu, ABD sanayi üretimi ve kapasite kullanımı ile Beige Kitap yakından izlenecek.