Bosch şu an için 6. nesil benzin enjektörlerini üretiyor. İlk olarak BMW ye ve Ferrari'ye gönderilecek. Amcamın oğlu sorumlu mühendis. Maliyetini ve BMW'ye sattıkları fiyatı yazarsam buralar yıkılır.
Ancak, gözden kaçırdığınız bir kısım var. Örneğin daha çok yeni, Bosch büyük bir üreticiyi kaybetti. Japonlardan alacaklar enjektörü. Bu denli rekabetin olduğu bir dünyada yukarıda dediğiniz düşük fiyattan satmazsa VW ye satabileceğini mi sanıyorsunuz?
Bu tür markalara toplu üretim yapmanın 2-3 temel sebebi vardır. 1.si Ar-Ge imkanı sağlar. 2. Toplu alım yapılır ve çok az bir karla da olsa o denli büyük fabrikalar ve binlerce işçi işletilebilir yürütülebilir hale gelir. 3. Marka değeri artar. (sırf bu ne denle dünya markası bir firmanın işlerini %5 komisyonla 3 ay geç ödemeli yapıyoruz. Faize atsak parayı 10 maaş daha fazla çıkarırız. Yıllık fatura tutarı 10 milyonu geçiyor) 4. Elde edinilen kazanımla perakende pazarına sürülen ürünlerden kar elde edilir. Firmalar bunların hiç birinden vaz geçemezler.
Bu 4. kısım bizi ilgilendiren kısmı. Ne Bosch ne bahsettiğiniz Audio firması ne de en ufak ambalaj firması toplu alım yapan dev firmaya verdiği fiyattan perakendeye satış yapmaz/yapamaz. Benzer şekilde bu ürünleri alıp toplayıp araba haline getiren firmalar da uçuk kaçık fiyatlardan satamaz. Rakipleri de benzer fiyatlardan alım yaptığı için çok altınıza satıp sizi zarara hatta iflasa sürükleyebilir. Maalesef işler o kadar kolay olmuyor.
Geçenlerde haberlere çıktı. Adam S9+ toplamış parçalardan. Kesinlikle daha pahalıya geldiği muhakkak. Ama aynı telefonu Huawei toplasaydı Samsungla benzer maliyete denk gelir ve benzer fiyata satardı. Değişen bir şey olmazdı.
Konumuz olan yerli arabaya gelirsek; yine değişen bir şey yok. Civic'in %65 i zaten yerli. Ford un belli başlı modelleri için de bu durum geçerli. Mercedes'e süspansöyon üreten firmalarımız var. Yerli aracın fiyatı bu çerçevede olacak. Bunda şüphe yok. Gümrük vs denmiş ama zaten firmalar yatırım yerlerini seçerken aldıkları indirimlere, vergi avantajlarına, düşük işçi ve servis ücretlerine vs bakıyorlar. Global ölçekte iş yaptıkları için masrafı bölüyorlar. Bir modelden zarar ederken (VW PHeton dan zarar ediyor) diğerinden (Golftan hamıyla götürüyor) bu zararı karşılayıp kara geçiyor.
Üreteceğiniz aracın mevcut şartlarda rekabetçi olabilmesi için muazzam olması gereiyor. Bir VW gibi bir Merco gibi rekabetçi konumda olamayacaksınız. Onlar için gümrük dezavantajken, sizin için rekabetçi yönünüz dezavantaj olacak. Bu ikisi birbirini ya eşitleyecek ya da geri/ön plana atacak/çıkaracak. Bunun için de hesap ve kitabınızı iyi yapmalısınız.
Benim için asıl soru, bunca emek, üretimde rol alan arkadaşın da dediği gibi bunca insan gücü, beyini zihin, zaman ve para gerçekten etkin mi kullanılıyor. Dedi ya parti üstü diye. Ben de parti üstü bakıyorum olaya. Yerli bir marka hamasetin ürünü mü yoksa gerçekçi mi? Bir Rolce Royce gibi motor üretip dünyaya, uçaklara satsak mı daha elverişli, yoksa alalade bir markayla otomobil üretip Azerbaycan'a zorla mı ihraç etsek.... 4 yılda, 4 milyar dolarla bir tek araba mı üretmek daha makul, yoksa bir niş pazarda uzmanlaşmak mı? Örnek optik teknolojilerinde çığır açan ürünler geliştirsek mi? Mini uydularla uzaya biz internet taşısak mı? Acaba hangisi? Ben bunu sorguluyorum....