Siz bugün yapılan istanbul park aktivitesi hakkında bilgi verir misin?
Fotoğrafçı çağırdığınız ama bilimum elektrikli başka marka araçları gösterip fotoğraf çekmek yasak dediğiniz. Ne de olsa mühendisleriniz de orada.
Bizim arabadan poster bile yok.
Printable View
Bir kaç önceki mesajımda Bosch un yeni enjektörünü yazdım. Hattın oluşturulması 4 yıldan uzun sürdü. Hat kuruldu ilk sevkiyat 6 ay sonra yapıldı. Ki bu adamlar baştan sona hattı üreten adamlar. Enjeksiyonu da bilmem neyi de deli gibi biliyor. Tonla farklı seri üretiyor. Ama yeni seri için 4.5 yıl harcıyor.
Biz de 2 yılda sıfırdan araba yapacağız.... Yahu Allah için dalga geçer gibi. Bir MÜHENDİSin buna inanmaması lazım.
Bakın yapamayız demiyorum. İkisi çok farklı. Bir işin oluru vardır. Ona göre yapılır. Biz oldu bittiyle rekabetçi bir araç yapacağız falan sanıyoruz.
Yine iddia ediyorum. 1500 mühendis sadece ŞANZUMAN, ECU ve MOTOR üretiminde çalışsa, yoldan yürüyen vatandaşın 150 bin milyon yıl boyunca adını duymayacağı ama dünyaca ünlü 3 marka geliştirse YEMİNLEN arabadan daha hayırlı iş yapmış olur.
Sayının hiçbir önemi yoktur. 1 milyon mühendis 3 bin mühendis ... Biz Sancaktepe ARGE motor da geliştiriyoruz, kabin de, şasi de .... Kore, Amerika vb hiçbir eksiğimiz yok, aksine daha hızlı ve çeviğiz. adamlar bir milyon mühendislede motor şasi geliştiriyor. biz 3000 mühendislede sayılara takılmayın. Az çok tahmin edersiniz ki bir araba üretmek para ister. Bu konu hakkında çok yorum yapmayacağım artık, insanlar siyasi gözle baktığı için olmaz demeleri kolay gelebiliyor. Hiç bir cümle içinde siyasi konuşmadım aksine içinde olduğum için olmaz denilen şeyin zor olmayacağını anlatmaya çalıştım.
Umarım kendimi ifade edebilirim, çünkü yorucu bir mesainin son saatlerinde yazıyorum.
Kafamdakileri çok dağıtmadan sizlerle paylaşmak istiyorum, bunları yazarken bir otomobil fabrikasında 5 yıl Şef Mühendis olarak çalıştığımı belirtmek isterim. Amacım gördüğüm şeyleri mümkün olan en sade şekli ile size aktarmaya çalışmak.
Öncelikle ortaya bir ürün çıkacaktır.
Bu kadar organizasyondan sonra illa ki ortaya bir ürün çıkacaktır.
Ama otomotiv dünyasında amaç ortaya ürün çıkarmak mıdır?
Benim gördüğüm kadarıyla otomotiv dünyasının amacı ürünü mümkün olan en ucuz maliyete çıkarmaktır.
Bakın Tesla, Koenigsegg gibi firmaları bir kenara bırakırsak; Global olarak Mass Production yapan tüm üreticiler araçları minimum maliyet ile üretme derdinde.
Her bir firma kendi içinde maliyetleri kısmak için benchmarklar yapıyor. Bir de bunun yanında;
Ortaklıklar kuruluyor, motorlar paylaşılıyor, şanzımanlar paylaşılıyor, platformlar paylaşılıyor. Üreticilerin amacı adetleri yükseltip, maliyetleri düşürebilmek.
Örneğin mümkün olan en az sayıda kalıp ile, o kalıptan maksimum sayıda parça çıkarabilirsen aracın üretim maliyetleri düşüyor.
Yıllardır değişik tipte çözümleri hep beraber görüyoruz;
* Ortak parçalar kullanılıyor;
- İzmitte bir firma hem Renault Twingo hem de Smart için carbon canister üretiyor.
Aynı hat, aynı kalıp, aynı malzemeler, aynı operatörler.
* Mercedes Renault ile, BMW de PSA ile ortak motor kullanıyor(du).
* Tek bir hatta farklı marka araçlar arka arkaya banttan iniyor;
- Fiat Fiorino - Citroen Nemo - Peugeot Bipper (Araçları ayırt etmek bile zor)
- Fiat Ducato - Citroen Jumper - Peugeot Boxer (Birisi Bus, diğeri Van üretiyor)
- Nissan Navara ile Mercedes X Series aynı hattan çıkıyor.
- Yakın gelecekte Gölcük'te Ford Transit yanında VW Transporter üretimi planlanıyor.
* Modular platformlar kullanılıyor;
- Volkswagen MQB platform,
- Peugeot-Citroën EMP2, PS2 platform,
- Renault-Nissan CMF platform,
- Daimler MRA platform,
- BMW UKL1, UKL2 platform,
- General Motors’ D2XX platform
- Volvo’s SPA platform
- ...
Çok dağıtmadan söylemeye çalıştığım şey şu; eğer ticari anlamda başarı yakalamak istiyorsak adetlerin çok yükselmesi lazım.
Yılda 10bin ile, 40bin ile bu proje iç pazara araç üretmekten öteye geçemez.
Bir süre sonra artan maliyetler, düşük karlılık (Hatta uzunca yıllar zarar) sebebiyle; proje riske girebilir.
Umarım büyük markalar ile mümkün olduğunca ortak parça kullanımı yapılır. (Fuel Pump, Carbon canister, Pistonlar, Clima motoru, Saç Jantlar, trim parçaları vs vs. Ne kadar fazla ortak parça, azalan maliyetler anlamına gelecek)
Çünkü aynı anda hem araç (Şase, Body, Trim, Electric parçaları ayrı ayrı uzmanlık gerektiren parçalar), hem motor hem de Şanzıman üretmek çok çok maliyetli ve riskli bir süreç.
Günün sonunda ben bir Türk vatandaşı olarak; pazarda kendi otomobilimizi de, kendi uçağımızı da görmeyi canı gönülden isterim. Bu ürünlerden mutluluk ve gurur duyarım.
Projede görev alan tüm ekibe kolaylıklar dilerim. :)
Ben yazılarınızda siyasi bir söylem sezmedim.
Şahsen ben de yapılmasın demiyorum. Ama sadece üretmekte bitmiyor ki.
Ben geç atılmış bir adım olarak görüyorum bu durumu. Keşke çok daha önce bu konuda çalışmalar başlasa ve bir noktaya gelseydik.
Otonom ve elektrik araçlara verilirken dünya firmalargeçmişten gelen üretim tecrübelerini aktarıp ürün çıkarma peşindeler. Umarım biz de bir gün adında söz edilen ürünler geliştiriiz.
Herkesin tek bir noktaya odaklandığını düşünüyorum. Üretim.
Oysaki odaklanılacak konu üretim olmamalı. Üretimin devamlılığı, satış başarısı, markanın değerlenmesi vs.
Duymaktan hoşlanırsınız hoşlanmazsınız.. Şunu bi kere kabul edelim.. Bireysel olarak bahsetmiyorum, genel olarak konuşmak gerekirse bizim kültürümüz "başkaları konuşsun" üzerine kuruludur. Bu mutfağa kahve takımı alırken de böyle, arabaya jant alırken de böyle, arabanın kendisini alırken de böyle..
Yüzyıllardır bizim kültürümüz Nasrettin hocanın kürkü üzerine kuruludur. Ye kürküm ye..
Çocukluğumda "Bu alaman malı, bu Türk malı" denildiğinde herkesin eli "alaman malı" olana giderdi. Aradan geçti 35 yıl, insanların eli yine "alaman malı"na gidiyor. Bu 135 yıl sonra da böyle olacak..
Yerli malı bir ürün üretip bunu tüketicinin beğenisine sunmanız ve satışlardan başarı beklemeniz için önce insanların alım gücünü yükseltmeniz gerek. O araba için vereceği 100bin TL (örneğin) yi riske edeceği bir alım gücüne sahip olması gerek.
Ya da üreteceğin otomobilin satışı için örneğin afrika ülkelerini hedeflemen gerek.
Türkiye bir otomobil üretsin tabiiki mutlu olurum ancak sürdürülebilir bir proje olmayacağını düşünüyorum.
Japon imparatoru kendi üretimleri olan Lexus a,
Rusya başkanı kendi üretimi olan Aurus a,
Fransa Cumhurbaşkanı Macros DS7 ye,
Çekya Cumhurbaşkanı Milos Zeman Skoda ya,
İtalya Cumhurbaşkanı Lancia ya
vsvs binerken (trump tan kraliçe elizabeth ten falan bahsetmiyorum artık cadillaclar bentley ler vs)
Bizim yöneticiler bu yerli arabaya binerler mi ki halktan binmelerini isterler? Yıldız olacak o kaputta.. Elalem ne der sonra??
Bunun cevabını verin, sonra üretilir mi üretilmez mi onu tartışırsınız.. Bişey kurmak çok kolaydır. Talk money.. Sürdürebiliyor devam ettirebiliyor musun, yaşatabiliyor musun? O önemli.. Yaşatamazsın..
Herkes A6 ile gelsin ben Passat mı çekeyim yanlarına? Düzceyi böyle mi temsil edelim?
https://youtu.be/F_iSLVGbS2g
Şefim mühendisim ellerinizden öperim.
Bu yazdıklarınızı görmeyen göremeyen zehir gibi ar-ge kapasitesine sahip mühendis arkadaşlar var. Bunu kötü bir şey olarak söylemiyorum.
Adama ver imkan ver zaman sana yapsın. Öyle biri. Ama onun yapılmış olması yetmiyor işte.
Bunu anlatmak işin içinde olup tüm emek ve zamanını veren birine zor olabiliyor.
Dönüp baktığında patronların ürettikleri malların ne olduğuna dair bilgileri bile olmadığını görebiliyoruz. Bakınız Zorlu'ya.. Venüs için işlemcisi yerli dedi..... Ulan dünyada o işlemcinin üretildiği ülke sayısı 5 değil.... Kime neyi anlatıyon. Patronsun göya.... Ama patron o kazanan da o... Bizim araba işi de biraz ona benziyor. Ama patron vasıfsız gibi...
zorlunun ceo ları tam anlamı ile cin marka
teknoloji konusunda uzmanlar. ilk ne çıktı ise ilk gün alınır ve evinde ofisinde o kurcalanır öğrenilip millete hava atılır. Gerçekten zekiler şu aralar elektrikli otomobil ile uğraşırken bir yandan da özel servisleri olsun falan diye plan yapıyorlar. özel tesla servisinden bahsediyorlardı. zamanında evinin bahçesinde helikopter yapan adam bunlar. (zannetmeyin ki icat falan kiti amerikadan aldı yaptı. gazetelerde arayınca bulunur. ) herşeyi bildikleri doğru inanılmaz da zeki insanlar fakat tek bilmedikleri şey otomobil. bu konuya çok uzaklar ve destek aldıkları bir yer yok. saatlerce anlattığı proje için 10sn lik bir soru ile bütün anlattıklarının olamayacağını anlayan adamlar.
anlattığı : yerli otomobil yapılması konusu anlatım süresi en az 45 dakika idi.
soru : çok güzel bir işmiş... kime satacaksınız bu otomobili ? soruya cevap gelmedi...
bu birinci bölüm dü..
Bu platform u küçük bir türkiye olarak kabul edersek, herkese bir soru..
Öyle 700-800 TL değil, 100-150binTL bandında bir fiyatla satışa sunulsa bu otomobil. Kaç kişi satın alır "yerli ve milli otomobilimiz" diye..
Elinizi vicdanınıza koyun samimi olarak söyleyin.. Alır mısınız?
Ben almam..
Kim alır?
Atıl halde 150bin TL si olan, sırf merak ettiği için gider alır.. 30-40 km kullanır, satmaz sonra.. Verir yanındaki yardımcılardan birisine.. Al kullan der.. Kullanmaz kendisi günlük hayatta.. Onu gezdirecek 3milyonluk aracı varken neden binecek bu otomobile? Binmez..
Aldığım araçların ikinci elinin kuvvetli olması en büyük kriterlerimden bir tanesi.
Saab çok seviyordum mesela, 2nci elini bile alamadım.. Evlat olur diye..
Volvo çok severim, sıfır volvo alamam.. Satmak istediğimde zararım çok olur çünkü..
İkinci elde çok hızlı paraya çevirebileceğim markalara yöneliyorum mecburen.
Ne oluyor böyle olunca, kendi zevkime göre otomobile binemiyorum. Başkasının zevkine göre otomobile biniyorum. Bunun sebebi alım gücü, yaşam standardı vs..
Dolayısıyla otomobili yapar mı benim ülkem, yapamaz mı denilmesinden ziyade, o otomobili yaptığımda, markayı oluşturduğumda satışını nasıl yaparım, markayı nasıl yaşatırım olmalı soru.
Para herşeyi çözer.. Bizim mühendislerin tepesine mercedes Ceo sunu transfer edersin, bmwdeki ustabaşlarının alayına da basarsın parayı benim işçime öğret işi dersin, robotlar kurulur otomasyonlar kurulur, başlarsın üretmeye..
Sonra?
Ürettin ilk parti 30.000 tane otomobil.. Motor mercedesten, tasarım saab tan, bilmem neresi bilmem nereden.. Fena da değil otomobil.. Alır mısın sen? Yoksa aynı paraya 5 yaşında mercedes mi alırsın.. Hadi bakalım cevap ver.. :)
Bu ülkeye SSanYong geldi.. İlk geldiklerinde motorları mercedes motorları idi.. Şu anda ne bilmiyorum motorları.
Şu anda SUV kasaları 190.000 TL. Niye almıyorsun? Öyle Range falan bahsetmeyeyim, CRV ler 300bin e satılıyor mesela..
Ocak Temmuz döneminde CRV 1400 tane satmış bu fiyatlara.. SSanYong kaç tane? 71 Tane..
E arada 100bin üzeri bir fark var? Niye burada bir kişide bile yok mercedes motorlu ssanyong?
Sebep? E biliyorsun sebebini.. Sırf kalite değil.. İkinci eldeki gücü, servis ağı, vs.. E motor mercedes? Farketmez.. Satmaz.. Kimse kendisine evlat olacak arabayı bile bile almaz.
Milli otomobiller de farklı olmayacak..
Konu çocuğu dünyaya getirmek değil, onu yaşatabilmek..
Atalarımızdan gelen bir davranış şekli, bir kültür var bizde.. Ye kürküm ye kültürü.. Gösteriş kültürü.. El konuşsun diye yaşama kültürü.. Bu hiç bir zaman değişmeyecek.. Değişmez.. Hiç unutmayın bunu..
Rakip olarak kendine linea, reno sümbül gibi arabaları alacaksa satabilir.
Bu arabalar da sattığına göre bunları alanlar "Aman bunun yerine gideyim 5-7 yaşında merso bmw alayım" dememiş/demiyor.
Segment ve belirlediği rakipler önemli.
Türkiye için C sınıfı, bagaj ulaşımı/verimli kullanımı için liftback bir araba iyidir.
Esas soru, arabada köşeler yıllar öncesindne kapılmış. Bizim en azından endüstri 4.0 gibi yazılım tarafında çalışma yapıp ihracat yapmamız lazım.
2016 model Dacia Sandero Stapway kullanıyorum, piyasadaki en kötülerden, sitedeki bir çok kişi otomobil gözüyle bile bakmaz, bu aracı aldığım paralara, orta halli Cooper, biraz eski Mercedes, Bmw yada farklı markaların orta, üst segmentlerini alabilirdim ama almadım, almamamın tek sebebi sonrasını düşünmem, Dacia yı bile almadan parça fiyatlarına baktım öyle aldım, işçiği ucuz parça bol. Ama diğer almadığım araçlarda ilk arıza yada bakımda altından kalmam pek mümkün olmazdı. Çünkü bütçem buna uygun değil, benim bütçemi aldığım ve saydıklarınız dışındakiler aşar mesela.
O günler gelirse, yukarıda ki mantıkta bende neden yerliyi tercih etmeyeyim ki !
Walla bizim şirket aynı milli duygularla vestel venüs cep telefonu aldı personele 7 adet hepsi 3 ay geçmeden şarj problemiyle çöp.Ben sadece sarjı uzun gitsin diye asus zenfone aldım hemen hemen aynı fiyattı.Hala kullanıyorum.Bu tecrübeden sonra sembol alırım ama bu aracı almam.Bu arada şirket aracım 2013 symbol 295.000km de 3 kez turbo hortumu değişti başka da masraf etmedim.debriyaj balatası 200.000 de değişti vs...
Edit yok.Turbo hortumu da yetkili servis hatasından dolayı 3 kez değişti.sonuncuyu sanayide değiştirdim.Akışmetreye takıldığı yer bozulmuş dışarda halledip taktık.
2015 den beri parasını hazır ettik alacaz diye bekliyoruz, paranın değeri öldü araba çıkmadı piyasaya :D
hayır bir çıkarsalar milyon tane alacağız tüm ülkücü solcu sağcı gençlikler olarak. vatan millet sakarya mehter ya istiklal ya ölüm diyerekten ama işte dış güçler izin vermiyor. bunların hepsi amerikanın oyunu. arkasında kim var? israil.
Kendi içinde çelişiyorsun.
Senin kriterin de bu bold ile yazdığım kısım mesela..
ikinci elde de senin gibi düşünen çok kişi olacağı için elinden çıkarabileceksin.
Dacia renault servis ağını kullanıyor çünkü.
OK, oyunu senin kurallarınla oynayalım..
Şu anda araba alacak olsan.. Cebinde de 60 bin TL var. Şu an kullandığın Dacia Sandero Stepway ı mı alırsın, yoksa yine aynı sınıfta, aynı tarzda aynı sınıfta olacak olan yerli otomobil olan markayı (mesela ANTOR) mı alırsın..
Araştırmaz mısın servisi var mı yok mu.. Yedek parçası bol mu.. İşçiliği ucuz mu.. yakıtı iyi mi..
O aldığın arabanın markasının kuruluşu 1966 Romanya.. ilk üretim otomobillerinin tüm parçalarını Renault yaptı. 1999 yılına kadar renault parçaları kullanıldı tamamında. 1999 yılından sonra Renault satın aldı, bünyesine kattı. Aynen WV nin Seat ve Skoda yı satın alması gibi..
Renault un 1-2 sınıf alt kalitede bir otomobilidir Dacia. Türkiye de Renault servisleri tarafından kabul edilmeye başlandıktan sonra (1999) satışlarını artırabildi.
Motorundan kapı koluna, fitilinden krank bilyasına egsoz contasına kadar tamamı Türk yapımı olan bir otomobili nereye Dacia rakamlarına alacaksın zaten.. Velev ki rakamlar oralarda oldu, yine almazsın.. Alacak adam rahat para kazanıyordur.. O yüzden ben alırım vs cümlelerine gerek yok..
Etox var mesela.. Adamlar tarih oldu gitti galiba.. Cep telefonu almaya benzemediğini herkes biliyor da, içinizdeki "farklı olacağım ben" kafasını bir türlü aşamıyorsunuz..
İnternetteki şu video aklıma geldi.. konuşmaya gelince güldür güldür, iş başa gelince çevir kazı yanmasın olur bu işler..
https://www.youtube.com/watch?v=SiRuWlkMCkM
Marka işini çoktan kaçırdık. Aslında yapılması gerekn sıfırdan marka yaratmak yerine hazır markalardan birini satın almaktı. Örneğin Opel'i Peugeot kaç paraya satın aldı. Yapmamız gereken Opel'i satın alıp araçları burda üretmeye başlayıp o sırada elektrikli motor üzerine denemeler yapmaktı.
Bilirsiniz.. Tata denedi bunu.. Tata markasıyla otomobiller çıkardı, Yemedi.. Gitti Amerikadan LandRover ı, İngiltereden Jaguar ı satın aldı.. Aynen devam..
RangeRover alanların umrunda değil hint malı arabaya biniyoruz mu diyorlar? Yoo.. Koçlar gibi binilmeye devam ediliyor.
Ama olmaz ki bu şekilde.. Her ikisi de Hintli olamadı.. İkisi de ingiliz markası hala..
Bizimki de illa "yerli olacak".
"Yerli & milli" olmak ekonomiye bir katma değeri olmasından daha önemli çünkü.. Yaparız diyenler de kuru gürültü, yapılsın alırız diyenler de kuru gürültü..
Neyse..
80 ilde en az 10ar tane parçacı desek 800 tane yeni parçacı açmak gerekecek, en az 8o tane de yetkili servis, bunun eğitimi vs de var... madem böyle bir işe ciddi girişiyoruz bunun parça-lojistik ve servisiyle alakalı neler yapılıyor merak ediyorum, 20-25 tane de ana bayii sözleşmesi yapmak lazım satış için de... paardon bu şirketin ana merkezi nerede? üretim hangi fabrikada yapılacak? satışa kim bakacak ayrıca üretim hattının kurulması için extradan ne kadar zaman ve para harcanacak? ellimizde bir tane saab var dışı kaplanmış bir tane de maket...
Ben başımızdakilere çok hata bulmuyorum. Bizim miletimizde de kabahat var. %50 %50 Volkswagenin türkiyeye gelmesini bir kesim heyecanla karşıladı. Elbette istihdam açısından bir fırsattır. Peki bu yatırım Volkswagen ne anlam ifade ettiğini bilmiyor. Arabası Volkswagen parça ucuzlar derdinde bu forumda o kadar araba konusunda bilgiliyim diyen var ki konuyu hep bireysel düşünüyor.
EU emisyon regülasyonu göre OEMler 2020den itibaren sattıkları binek araçların %95 inde 95g/km CO2 emisyon seviyesini tutturmak zorunda. 2021 den itibaren de satılan tüm araçların bu seviyede olması zorunlu olacak.
Hiç kimse bu değerlere ulaşamadığı için üreticilerin ödeyeceği ceza 64 milyar euro civarında.
Bunun en büyük payı yaklaşık 9-10 milyar euro ile VW e ait olacak gibi duruyor. Gelelim asıl konuya;
VW fosil yakıtlı araç üretecek elektrikli araç üretmeyeceği için bu araçları avrupaya satması çok zor. En büyük potansiyel pazar Türkiye pazarı alım gücü ve emisyon standartlarını düşününce mantıklı Neden bir ceza ödeme parasıyla satabileceğim ülkede fabrika açmıyım.
Bu araçların emisyonun insanlara zararını ayrı bir konuda tartışmak gerekir. Hem araba yerli araç üreticem diyorsun hem pazarda satabileceğini arabanın satışını etkileyecek markayı ülkene getiriyorsun. anlamak zor gerçekten.
sen bana hangi hakla kuru gürültü diyorsun, alacam param hazır bekliyorum dediysem alacağımdır. sanırsın ki reis bizi afrine götür diye slogan atıp, daha sonra bedelipara olan askerlik yaptık. delikanlı adamız biz. bir çıksın 3er 5er alırız :D
:D :D Sonra işte sabah oldu uyandım... bende kesinlikle opel gibi bir markayı almalıydık diye düşünenlerdenim.
Lan arkadaş be arabası amk yaaa dünya uçan araba peşinde elektrikli araba peşinde araba yapsanız ne olur yapmasanız ne olur, sadece tarıma geniş çaplı önem verilse ben razıyım araba uçak tayyare geri dursun.
Bence yerli otomobil konusuna bu kadar odaklanmışken daha da önemlisi yerli savunmaya önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bugünden itibaren savunma araçlarında elektrikli motor devrimine doğru yol almamız gerekiyor. Daha sonra binek araçlarda bir üretim bandı kurulmalı. Bu kadar sıkıntılı bir coğrafya içerisinde kendi savunma özerkliğimizi sağlamamız gerektiğini düşünüyorum.
örtü altında yapısı , proporsiyonunu ben beğendim. ama pininfarinanın platformunu kullanacağı söyleniyor. ilk etap için mantıklı olabilir ama daha yerlisi taraftarıyım.
ekonomik, sorunsuz ,yakışıklı olması dileğiyle.
kendi imkanlarımla tasarıma yorum kattım. umarım pininfarinanın dikkatini çekebilirim.
https://i.hizliresim.com/jqodXD.jpg
Rıdvan bir resim dolanıyor sonra aynı aracı 2bfirma fuarda çıkış göstermiş onlarda benziyor
Ama yerli.......!!
Tofaş kuş serisi gibi yerli.adamlar 70 lerde üretimi bitirdi bizde 2001 modeli 25-30 bin ediyor slx in
BU Araç 27 sinde osmangazi de yürüyecek. yürüyecek mekanizma yı kim yaptı o ne durumda ?motor ne motor da koç grubu fiat ile mi karşılandı.
son günlerde baya samimiler teşvikler hibeler peşkeşler havada uçtu
Fabrikasız yerli araba yapan yeryüzündeki tek millet ve devletiz. Harika birşey değil mi sizce bu?
K350 ve H500 mü yani şimdi ? Bence iyi o zaman biraz satsın zamanla yerlilik oranları artar zaten.
Zor olan bu arabayı üretmek değil, satabilmek. Sadece Türkiye pazarıyla bu çark döndürülemez. İlk üretilecek araçların ihracat göz önüne alınarak en azından tasarım ve motor ünitesinin yerli olması satışlarını baltalardı. Ben motor ve pil kısmının jest minibüslerde olduğu gibi bmw den geleceğini düşünüyorum
cok anlamsiz ve populist yaklasim...
80 milyonluk ulke icin araba uretmek kadar fayda maliyet zarar yazacak is zor bulunur.
globalde rekabet etme sansin olamayacagina gore yine bosa giden paralar...
Umarım köprülerde olduğu gibi araç satış garantisi falan verilmemiştir firmalara. Binmediğimiz arabaların paralarını da ödemeyelim yıllarca!