1.5 75 hplik olanlara yazılım ve dp yapsak ortalama kaç hp olur? Daha önce deneyen var mıdır?
60-62 bin civarına çil yavrusu gibi her kmde bulunuyor, mantıklı mıdır? Joy paket bahsettiğim
Printable View
1.5 75 hplik olanlara yazılım ve dp yapsak ortalama kaç hp olur? Daha önce deneyen var mıdır?
60-62 bin civarına çil yavrusu gibi her kmde bulunuyor, mantıklı mıdır? Joy paket bahsettiğim
eski motorlarda mesela 65 lik le 80 liklerde cooler ve enjektör farkı vardı turbo aynıydı bu motorda öyle olabilir
kelimesi kelimesine doğru arkadaşlar,
yeni clio 4lerdeki 1.5 dci 75 ile eski 68likleri karıştırmayın, fiziki anlamda enjektöründen,pompasından turbosuna kadar birebir aynı 2 motor yeni 75lik ile 90lık,zamanında renault forumunda biri iddialaşmış parça noları farklı olarak sunmuştu oysa işin aslı 2 ortak numara ve birebir aynılar.
zaten yıllardır fransa,belkçika hollandada 75liklerle 90lıklar aynı chip yazılımı kullanılıyor,
isterseniz youtube'da 1.5dci 75 reprogrammation yazın (fransızca yazılım demek) bir sürü 75lik göreceksiniz 115-120hp bandında.
hocam yanlış anlamazsanız siz realite yani pratik yerine çok fazla teorik bakıyorsunuz sonuçlara.
evet VNT yani geometrik turbonun hem alt hem üstlerinin daha dolu dolu olması bir gerçek ama bu bir genelleme, işin aslı renault 1.5dci lar için konuşuyor isek 90lık sabit turbo 110luk vnt'den baya daha hızlı dolan ve altları çok daha tok olan bir turbo.
kağıt üzerinde bile fark not edilmiş ama gerçekte his olarak dahada belirgin bu, şöyle 2 örnek vereyim direk superchips sitesinden alınma:
90lık: https://www.superchips.co.uk/curves/...90PS%20EU5.pdf
110luk: https://www.superchips.co.uk/curves/...i%20110bhp.pdf
gördüğünüz gibi yazılım önceside sonrasıda 90lık daha seri şekilde doluyor, mesela hangisi ilk 50kw ve 200tq yakalıyor not alın 90lık 1650rpm civarıyken 110lukta bu 1950rpm gibi.
bir sürü farklı data görürsünüz ama işin aslı superchips her ne kadar geri planda kalınmış bir firma olsada (satış anlamında) bence profosyonellikte gece ile gündüz kadar fark ile ilerde çoğu yazılımcıdan.
ben firmaya neden 90lığı 108hp ile sınırladınız dediğimde öylesinde detaylı ve gerçekten önemli bilgiler verdiki eminin geriye kalanların aklının ucundan geçmez zaten memleketdeki yazılımcıların %99.99u anca X -Y ülkelerdeki anlaşmalı firmalardan hazır harita (yazılım) al kopyala indir araca şeklinde.
1000 tanesine gitseniz 5inde dyno aleti çıkmaz, çıkanlardan 3-4üne gittim adam SAE uyuyormusunuz soruna SAE nedir dedi, ne zaman en son kalibre ettirdin belgen nerde dediğimde aldığımda kalibre geldi dedi (adam alalı 13 sene olmuş ve senede 1 kalibre edilmesi gereken aygıtdan bahsediyoruz) özetle bizimkiler profosyonellikten biraz değil ciddi anlamda uzak.
siz cidden istese superchips basacağı 2 tuş ile parametrelerle oynayıp püskürtme süresini,basıncını,turbo basıncını artırıp istese kendide 120hp yapamazmı sanıyorsunuz bal gibi yapar ama adamın bildiği bir sürü daha kritik uzun vadeli noktalar var ve kurumsal,profosonel.
aynı firma bakınız 1.6tdi 90lıklar için ne yapıyor : https://www.superchips.co.uk/curves/16tdi%2090PS.pdf
aynı bizimkiler gibi 145hp-295tq hani öyle kısmış fln değil diyorum ya adam aracına göre yapıyor ve bilinçli yapıyor.
Std 90 lıklar 1.2 peak atıp kademeli şekilde 1.0 - 0.9 lara düşer
90 lık motor kodu k9k 608
75 lik motor kodu k9k 612 dir
EGR sistemleri farklı
Turboda da ufak farklılıklar vardır.
75 lik olanlar yurtdışı verilerinde limit 128 hp alabiliyorken 90 lık seri şaşırtıcı şekilde limit124 hp alabiliyor
Kısacası 75lik alt yapısı olanlar daha seri ve sanzıman olarak 90 lıklara göre bir tık uzun olduğu için 90lıklar bir yerde tıkanıyorken 75 likler 210 lara kadar çıkabiliyor :D
turbolarının kodu farklı diye bende biliyorum ama sonuçlardanda göreceğiniz gibi elde edilen sonuç aynı (yazılım sonrası) dolayısıyla fabrika sadece ayrı kodlar verilmiş aynı ürün diye akla geliyor.
Hollanda'da bir forum üyesi resimlerle ölçmüş paylaşmıştı bulmaya çalışacam ama hiçbir fark yoktu.
EGR'sni ilk defa duyuyorum hiç konusunda geçmedi ama bana ultra anlamsız geldi, 2 aynı motor, aynı araç, aynı Euro normu neden EGRleri farklı olsunki bu hem anlamsızca hem firmanın kendine ek maaliyet. varsa detay paylaşırsanız sevinirim.
75liğin şanzımanı 90lıktan ayrı olduğu doğrdur ama bu sadece Türkiye'de böyle, yurtdışında 90lık 2 ayrı segmentasyonda var biri 1.5dci 90 diğeri 1.5dci 90 83gr yani emisyonu daha sıkı limitlerde tutulmuş araç bununda elde edilme şekli daha uzun vites daha az rpm.
özetle 1.5dci 90 83gr ın şanzımanını ile bizdeki 75likler aynı şanzıman temelinde.
90lık 2bin devirde hemen hemen 100kmh yaparken 75lik hemen hemen 110km yapıyor yani %10 daha uzun ve bu sebeble son hızı daha yüksek.
clio4 ler ile ilgili datalar:
https://www.carsforum.co.il/cars/Upl...ry/specs-2.pdf
bu arada daha uzun şanzımanın 75lik için son hızda getirisi varken (yazılım sonrasında ve stock ama yokuş aşağı) götürüsü çok daha fazla.
bakınız 90lık bizdeki şanzımanlı aracın 0-100ü renaulta göre 11.7sn ama 75lik şanzımanlı 1.5dci 90 83gr'da bu 12.1sn ve drag'da (400mt) bu fark 0.3sn, sadece şanzıman için çok ciddi farklar bunlar özetle iyi birşeymi tartışılır bence değil.
şimdi 75lik daha uzun şanzıman sayesinde daha düşük yakıt,daha yüksek son hız,ama 90lık tan zayıf ara hızlanma o zaman.
@Yarbay ın hesabına görede
90lık 4000de 200km/h
75lik aynı devirde 220km/h
yapıyor o zaman.tabi 75ligin gücü yetermi oda muamma.
ikisinide dp-yazılım yapıcak olsak hangisini seçmek mantıklı olur.
turbo-cooler-enjektör farkları nedirki 75lik 128hp lere dayanırken,90 lık 124hp lerde kalıyor.
bir arkadaşımda 90lık sw var tq dan peak 1.5-1.6 görüyor.onada pek inanmadığım için burda sordum stock basıncı.acaba yazılımlımı aracı :)
Clio Model Karşılaştırma | Renault Turkiye
deri direksiyon yok,4 cam elk. yok,klima manuel falan filan
abi 75liğin 128,90lığın 124de kaldığı konusu bence tamamen yanlış ve duruma göre alınmış bir sonuç
bugün 100 tane 90lık çevirin hepside 120hp alacamı? elbetdeki hayır ,etkenler:
1) kullanılan yakıt
2) aracın son bakımı
3) motorun kmsi ve /veya kondisyonu
4) o günkü hava şartları, oksijen oranı,derecesi, nem oranı
5) rakım
dahası iki araçta aynı şehirde aynı yazılımcı tarafından aynı dynoyama sokuldu? (sanmıyorum)
özetle aradaki 4hp fark öylesine az bir farki şüphem yok sadece araçtan araca fark yani genel bir durum değil diye tahmin ediyorum.
bu arada lokal yazılımcılardan remaps'dede 75lik ile 90lığın yazılımı aynı çıkıyor 115hp/260tq ve şahsi fikrim 10 numara bir seçim tam tadında diğer arkadaşlar gibi 3-5hp daha fazlasını üretecek diye kasmamışlar.
bence gerek manuel gerek edc olsun 90lığın mantıklı noktası 115hp-260tq ötesinde duman üretimi hızla artıyor her ne kadar dpf yüzünden bir göremesekte
110luk için sadece araç manuel ise yazılım yapardım muhtemelen ondada limiti 135hp tutuyor genelde daha profosyonel davranan firmalar muhakak bildikleri vardır.
EGR farklılıkları ile ilgili Renaultun yetkili kişilerinden sözlü şekilde farklı olduğunun tespitini bizzat duymuştum.
Özellikle zaten iki arabayı yan yana getirip kaputunu açtığınızda EGR sensörleri ve EGR ye giden boruların farklılıklarını çıplak gözlede görebilirsiniz.
Şu an Türkiye'de satılan GTline en dolu modellerinde de 75 lik dediğimiz motoru ve yazılım alt tabanını kulanmaktadır.
GTline araçlara yazılım yazdığımda 3-4 çeşit tabanı olduğunu bu tabanların çoğunlukla 75 lik tabanla aynı olduğunu tespit ettik :)
Şanzıman sadece 5. vites olarak düşünülmemeli.Her viteste 15-20 km kadar farklılıklar bulunmaktadır.
Şanzıman arasındaki farklılık tahminime göre sadece final drive yüzündedir diye tamhin ediyorum ( ayna mahruti )
Donanım olarak ciddi farklılıklar var
Joy dediğimiz 75 lik seride neredeyse herşey manuel şekilde görevini yapıyor.
ICON ile JOY arasında
-Ses sistemi
-Navigasyon Müzik çalar
-Arka camlar otomatik
-Çelik jantlar ve lastiklerin markası
-Koltukların rahatlığı
-Kapanan ve elektrikli aynalar
-Yağmur sensörü
-Park sensörü
-ECO mode
Ben her iki aracada sahibim.
Hem Icon 90 hem Joy 75 lik.
Açıkcası haftasonları Iconu kullanmak için sabırsızlanıyorum :)
Ben maksimum kendi aracımda 1.45 gördüm ki zaten VNT müdahale ediyor anında
Zaten anında fön makinesine dönen bir Turbodan bahsediyoruz,VNT müdahale etmese dahi minicik bir turbo o basınçlara daha ne kadar dayanabilecek oda muamma.
1.6 peak atmasından ziyade aslında cont. olarak ne verdiğini görmek gerekir.
başta demek istediğinizi anlamadım ama sonradan jeton düştü ve evet haklısınız hava emiş filtresinden tuttun,egr boruları vs farklı görünüyor.
bu farklılıklar nelere etken birşey söylesem atıyor olmuş olurum yorum yapmim ama EGR'nin kendisi ve sensörü bizim şu an şirketde bulunan 75lik joy ve 90lık iconda birebir aynı her ikiside 2016 model onu not geçim.
garip ,belkide olay sadece daha uygun parçalar kullanmaktır bilemedim, joydaki ısı kalkanıda icondan daha küçük hani ordan bile acep maaliyet düşürmekmidir dedim içimden.
Şurda yanılıyor olabilirsiniz..
İlk bu kasa Clio çıktığında 2012 senesi ve 2013 senesi versiyonlarıda ICON serisi ile JOY serisi motorları bariz farklıydı.
2014 senesine geçtiğimizde bütün ICON ve JOY motorlarını - JOY'a koydukları motor sistemine geçirdiler.
Yani sen 2014 senesinde ve sonrasında ICON alıyorsan motoru 75'lik sistemde olanlardan oluyor.
Benim tespitim bu yönde.
Bu arada çalıştığım şirkette 100 lerce Clio 4 araç kullanıcısı arkadaşlarım var.
Çevremdeki Cliocularda hatrı sayılır seviyelerdedir.
Bu durumu kendi aramızda çok konuşuyor Hatta çok makarasını döndürdüğümüz oluyor :)
Renault elinde kalan ve yeni ürettiği 75 lik motorları 90 lık diye GTline ve ICON lara koymuştur diye düşünüyorum
Temelde zaten bu işi sadece Renaultta yapmıyor.Kısık versiyon yükseltilmiş versiyon örnekleri çok.
Buna en güzel örnek VW grup motorlarını söyleyebilirim :icon_tup:
@Yarbay
Aşağıdaki resim dediğim durumu özetleyen resimdir.
Üstteki safkan 90hp'lik 2012-2013 senesinde ICON lara koyulan motordur. K9K608
Alttaki ise 75 'lik motordur. - 2012-2013 Joylara - 2014-2015-2016-2017-2018 Joy - Touch - Icon - GTline serilerine koyulan motordur. K9K612
https://i.hizliresim.com/Nnz5bN.jpg
hocam 90lık dediğiniz resimde sol en üstde bir sıvı rezervuarı var bu hiçbir clio 4de yok sanki,hiç göremedim eminmisiniz clio 4den alınma olduğuna?
ayrıca 2012-2013lerde ayırdğınız resimlerde 90lıkta dci yazısı yok 75likte var ama gerçek şuki 2012-2013lerin iconlarda gayetde ikiside mevcut:
dci'sız : Renault / Clio / 1.5 dCi / Icon / İLK SAHİBİNDEN İLK GOZ AĞRISI sahibinden.comda - 690659322
dci'lı : Renault / Clio / 1.5 dCi / Icon / TAŞ OTOMOTİV 2012 Renault Clio 1.5 dCİ Icon sahibinden.comda - 690488616
az önce daha 2dk evvel her ne kadar çocukca olsada vakit ayırıp renault servis müdürü olan arkadaşımı aradımki kendiside otomotiv meraklısı performans tutkunu donanımlı bilgili biri.
aynen dediğimi tekrarladı herşeyin temelinde birebir aynı motorlar, turbo,enjektör,blok,silindi,sıkıştırma oranı,ecu vs
orasında füme boru burasında dci yazısı vs öyle 15hp fark yaratacak şeyler değil takılmayın biri X yerden gelme Z zamanında diğeri Y yerden gelme Q zamanında şimdiye dek neler değişti dedi ve saydı:
1) iconlarda bass reflex yazılı ama 2015sonralarında fiziki anlamda bass reflex gerçekte yok, 2012-2015lerde Faital marka 13cm hoparlör ve borulu sistem (bass reflex) 2016 (hem faz1 hemde faz 2) ve sonralarında boru her ne kadar kapıda olsada ,döşemede nekakadar bass reflex yazsada arkadasında anam babam usulü monteli 16cm nokia marka hoparlör var.
2) 2012-2015 icon dcilarda AGMli Varta var sonrasında EFBliye dönmüş
3) 2012-2015 lerdeki 2 bölmeli ön göğüsün 2inci bölme malmesi ile 2016lar (faz 1) ve 2016 üstü ise dahada farklı (faz 2)
4) 2012-2015 faz 1 lerin arka kampanası düz ,2016 faz 1 tırtılı, 2016 faz2 tırtılı
5) yıllara göre kimisinde başta sabit bagaj kapağı takozu vardı sonrasında megane 3ler gibi ayarlı şimdi tekrar sabit
özetle kurcakayacak olsak çok ama çok daha fazla detay araçtan araca fark edecek ama bunların hiçbiri temel birşey değil el nihayetinde şase,şanzıman ve motor,intercooler hep aynı dedi.
bu arada sanırım aramızda mais çalışanı var en azından bahsi geçen servis müdür öyle dedi olmadı ona danışalım sanırım en doğrusunu o arkadaş bilecektir.
vayyy be e ne cıliyoymuşş :D
şaka bi yana benim de merak ettiğim konulardı bilgilendirme yapan arkadaşlara teşekkür edrim elinize saglık
şantiyelerimizin vazgeçilmezi cefakar cliolar
şakayla karışık cidden iyi araçlar, avrupada Golf'ten sonra en çok satılan araç,segmentine göre filtrelersen en çok satan araç.
bulabilsem linkini paylaşacam ama bulamadım zamanında bir tanesi standart clio4'e rs 5 bijon,arka disk ve megane 4 den çıkma 1.6dci çift turbo 165lik swap projesi başlatmıştı ama ne linki bulabiliyorum nede bitirip bitirmediğini.
düşününce ne manyak makine olur hele birde soft yazılımla tadından yenmez
Clio 4 ten değil ama aynı motor olduğuna adım gibi eminim :)
İnternetten karşıma çıkınca koyuverdim.
Şöyle yapalım
2013 model kendime ait olan aracım yani sizin burada paylaştığınız 2012 ve 2013 modellerin ICON 90HP lik olanlarıyla aynı motora sahip.
Hatta kendi aracımın motor fotoğrafını koyuyorum buraya
https://i.hizliresim.com/ZX8DJ0.jpg
Bu motoru kesinlikle joy paketlerde veya 75lik diye tabir ettiğimiz 2012 ve 2013 modellerinde göremezsiniz.
Özellikle dikkat etmenizi istediğin alanı kırmızı kare içerisine aldım
75lik tabanlı serilerde bu bölümde farklılık mevcuttur.
İlk başından beridir demek istediğim budur :)
Turbosunda da minik bir farklılık vardır.
https://i.hizliresim.com/0RYqnW.jpg
Geri kalan piston krank blok kapak egzantrik subap gibi hareketli veya hareketlik elemanların hepsi bire bir aynıdır.
DCİ yazılı külbütör motorun karakterine etki etmez
O anda elinde yazısız vardır onu koyar fabrika
Diğer hafta DCI yazılı olanı vardır stokta onu takar.
Ben sıfırdan beridir kullanıcısıyım hem 90 lıgın hem de 75 liğin.
Sıfır alıp 2000 km de 5000 km de bir yağını değiştirip rodajını gerçekletirdim.
Diğer 90 lık aynı tip motora sahip clio 4 lü olup rodajını renaultun dediğini gibi 20 bin km beklemiş akabininde yağ bakımını yapmış arkadaşlarımla çok denemeler yaptık.
Diğer 2 araç naparsa yapsın 4. vites - sürücülerin vites atışları etkisiz eleman olacak şekilde 1500 devirden başlayıp 4300 devire kadar olan süreçte benim aracım diğer 2 araca 5-6 boy en aşağı fark atıyordu.
Dilerseniz özelden o ana ait videoları mevcuttur. Yollayabilirim :)
Kısacası bakım önemli dediğiniz gibi fakat değinmek istediğim konu 2 tip motor olduğu ve 75lik olarak zamanında satılmış olan motorun artık genele sirayet etmesidir.
Saygılarımla.
Selçuk AYIK
selçuk kardeşim slmlar benimde ismim Timur,
hocam elimden 4 adet clio 4 geçti,2012,2014,2015 ve 2016 bunun 4üde 90hp 1i manuel 3ü edcli emin ol aracı gayet ciddi anlamda tanıyorum 4 aracın 1i basit racechip 3ü totalde 4 ayrı firma tarafından yazılımlı (son olanı samimi arkadaşımca)
diyeceğim şu bana kalır ise sizin en detayını kaçırdığını en mühim nokta motoların yılı ve farkları, motorlar joy ve icon yada gt line olarak farklı değik yıl olarak farklı.
bu motorların ilk seneleri euro 5 daha sonraları ise euro 6dır
ve yine tekrarlıyorum 1 araç ile 2inci bir araç arasında o geçti ondan dolayı şöyle,yada onda 128hp çıktı demeki 75likler daha iyi gibi tümevarımlar çok profosyonelce yorumlar değil.
sizin araç geçti ama yakıt kaliteniz,yakıt miktarı (ağırlık),sizin ağırlığınız, motorun kim tarafından nasıl rodajlandığı, lastik basıncı, motorun yağının,filtrelerin tazeliği, bunlar hep etken.
birebir aynı kişi tarafından açılmış yada her ikiside sıfır olan tamamen aynı koşullarda 2 aracı denersiniz ondada insan hatasını ortadan kaldırırsınız (rolling gibi) ozaman bir nebze belki olur ama bu şekilde bence çok anlamsız.
şöyle örnek vereyim ciddi ciddi aynı yıl aynı firma ve yerden yakıt alınmış 2 araç (ben ve meslekdaşım) haftanın bir gününde ben onu fenaaaa tokatlarken başka gününde yırtındım ama tatlı tatlı o geçti ki aynı haftadan bahsediyorum ve 2iside otomatik araçlar vites atma vs de yok.
Simdi bunca veriden vs den sonra gidip 75 lik bi 1.5 dci alsak dp+yazilimlasak 90 liktan aldigimiz verimi aliyoruz yani?
aynen öyle hocam üzerine basa basa anlatılmak istenilen bu, açıkcası seçilecek araç bütçe meselesi.
mesela yapabilecekleriniz:
1) Joy faz 2 makyajlı kasa araç al uyguna
Gt Line sis farı çerçevesi eklet (orijinal apachi işi değil) 80tl + isçilik
Gt line marşpiyel eklet (orijinal apachi işi değil) 450tl+ işçilik
Çıkma çok temiz OEM 17 jant yada O.Z vs 2500-3000tl
Eibach helezon 750-1000tl
ayna ve arka tampon folyo 500tl
yani görünüm olarak GT line resmen kopyası olup üstüne alçaltıp jant bile atsanız 5000tl civarı bir tutar çıkar buna ek yazılım, double din bir teyp ile 2500tlye tamamlasanız joy + 7500tl ye ciddi anlamda başarılı bir araç almış olursunuz hem görünüm hem performans açısından
2) yada ulan napim sadece görüntüyü deyip zaten 7.5 kağıt üzerine bayılacaksam alırım GT line sonuçta helezon ve yazılım hariç saydığımız herşey zaten araçta hazır alırım GT line atarım bir helezon ve yazılım 1500tlye 6 kağıtda cebime kalır işlem tamamda diyebilirsiniz (sonuçta ikinci el satarkende gt line daha pahalıya satılacak)
birde GT line'nın bir çok extrası var joy pakete kıyasla (özel jant, multimedya,arka otomatik cam,arka hoparlör, geri görüş ve sensör, özel koltuklar,kapı çıtası,egsoz ucu,tampon ve eminim dahasıda)
ben muhtemelen 2inci seçeneği alırdım ama dediğim gibi bütçe meselesi
Renault a clio için 1.6 dci bi turbo edc sormuştum gelir mi diye talep olursa neden olmasın denildi 1.5 dci tam bir ekonomi motoru devir çevirmeyi çok seven bir motor değil bu yüzden 75 lik alnıp dp yaazılım cooler filtre taraftarıyım
Yakıt katkısı kullanan var mı ? Ya da enjektör temizleten ?
Megane 3'ü şirket aracı olarak sıfır alıp 172.000 km kullandım. Opet mazotu haricinde hiç ama hiç birşey görmedi araba motoru harika durumda teslim ettim ( kiralıktı )
Şimdi Megane 4 geldi sıfır onlada 115.000 km oldu aynı şekil sadece opet mazotu ne katkı ne enjektör temizliği gibi şeyler..
Genelde devirli süratli kullanırım arabaları
Bi kaç kez şanzuman güncellemeri hariç ikisindende bi sorunum olmadı
Yakın arkadaşım megane 3 1.5 dci 105 hp araç aldı yalnız araçta çözemediğimiz bir problem var. Hangi viteste olursa olsun örneğin 2000 devirde gaza oturdunuz araç sanki algılamıyor ancak 3000 devir civarına gelince turbo açıyor geri yaslıyor. Bilgisayara bağlandı herhangi bir sorun yok baskı balatası iyi durumda. Yokuşlarda keçi gibi giden 1.5 dci bu araçta vites küçültmek zorunda bırakıyor. Gaz tepkisi H kasa 1.3 dizel astralara benziyor 2500 devir altı araç ölü. Turbocuya gittik basınç değerleri bozulmuş olabilir söküp bakmamız lazım dedi km 105 binde bakımları yeni yapıldı. Sizlerin fikri varsa dinlemek isterim
1.5 dci'lerde gözüküyor mu bilmiyorum ama başımıza 1.3 doblo, 1.4 c3 ve en son 2.5 kia bongoda geldi hiç biri ne arıza lambası ne de bilgisayarda gösteriyordu kendini.
MAF ise kolay fişi çek araç eşekten at mevkisine yükseliyorsa sıkıntılıdır. Bazı araçlarda fişi sökünce arıza yakar bazısında yakmaz.
MAP ise emme üstünde küçük bir sensör sökmesi bazen kolay bazen zor tek çaresi söküp temizleyip denemek ya da direk yenisini almak. EGR sağolsun MAP sensörünü kurum bağlatınca doğru ölçüm yapamıyor araç yakıt hava karıştıramıyor.