olmazsa bundan sonra ondan alayım,5-30 castrol long life koyuyor servis,soguk havada ondan da iyidir heralde
Printable View
En uygun burada buldum ben..
Castrol EDGE 5W/40 Motor Ya 4 Lt *Sanal Sat Maazas
peki istanbul sıcaklığına en iyi tam sentetik 5-30 hangisi sizce ?
o.b.k. edge 5-40 için ankarada 55 liraya temin edebileceğimiz adres verdi saolsun.
Şimdi en iyi 5w30 veya 5w40 derken yağlarda bu başlık altında bahsettiğimiz temelde birkaç ayrım var;
Birinci ayrım ; Tam sentetik, yarı sentetik... 10w40, 15w40, 20w50 vs haricindeki 5w30, 5w40, 10w60 gibi yağlar zaten tam sentetik. Tabi ki tam sentetik olanı tercih ediyoruz. Burada sorun yok.
İkinci ayrım ise tam sentetikler arasında;
Bir polyester bazlı POE yağlar var ki Motul en önemlisi. Diğer tarafta ise PAO bazlı yağlar var. Her ikisi de tam sentetik olmasına rağmen POE bazlı yağlar aynı viskozitedeki PAO bazlı yağlardan daha dayanıklılar.
Motul 300V 5w40 hemen hemen Mobil1 5w50 ile aynı sıcaklık dayanımına sahip. Ama viskozitesi Mobil1 5w50 kadar yüksek değil.
Bir üçüncü farklılık ise aynı bazlı ve aynı viskoziteli yağlar arasındaki formülasyon farkı. Mobil1 5w30 ile Castrol edge 5w30 arasındaki, veya mobil1 10w60 ile castrol edge 10w60 arasındaki küçük farklılıklar gibi.
İhtiyacınıza ve bütçenize göre en iyisini, optimumunu siz belirlemelisiniz.
Öncelikle verdiğiniz aydınlatıcı yararlı bilgileriniz için teşekkürler,herkese tek tek ayrıntılı yanıt vermissiniz .Mersin de yaşıyorum ***** yazın 40c ler de burası,araçta 1.4 gtı 210 hp civarı küçük hacimli ve yazılım mevcut.çok çabuk ısınabiliyor .Aklımın almadığı vw bu 5/30 a neden takmış anlamış dilim TSI motorlar çok çabuk ısınıyor ve arada eksiltmede yapabiliyor sizce 5-40 kullanması daha mantıklı değimi heleki aşırı sıcak yerler de ? su an bile kış olmasına rağmen arada sıkıştırdığımda 110 -115 leri görüyor anlık.uyumlu olan 504 507 onayı olan-5/30 SLX longlife POWER FLOW castrol kullanıyorum servisten aldığım ,zaten kendileri de bunu kullanıyor yazın bu 5-30 dan daha iyi , aşırı ısınmayı önleyebilecek dayanıklı ve eksiltmeyi de önleyebilecek ne kullanabilirim fiyat sorun değil ? 5-50 mobil uyar mı yada 5-40 edge nasıl olur ? yada 5-40 v300 motul . Tekrar teşekkürler..
Soru cok guzel.
ıkı anektod paylasmak ıstıyorum;
10 bınde Polomuz var,5/30 yagı yenı degısmemıze ragmen 118 derecelere cıkıyor,arac Stok.
Bu araca DP+Yazılım ve bır kac sey yapıcagız,yag ısısı cok artmaması ıcın,5/40 mı gerek yoksa 5/50 hatta 10/60...
GT-R da 0/40 var ıdı,sıkıstırdıgım zaman bıe 106 dereceyı gecmıyordu,10/60 a gectım yıne 106 derecelerı goruyorum,neden 3-4 derece daha asagı ınmedı?
Bana kısa bır yol gosterırsenız sevınırım...
Yağ illa ki ısınır, 10w-60 koyunca 106 derece görmez diye bir şart yok ki
10w-60 ile 0w-40 arasındaki en büyük fark, 10w-60 viskozitesinin daha kalın olmasından ötürü, bahsettiğiniz sıcaklıklara çok daha geç ulaşıyor olmasıdır.
Ek olarak 10w-60 ın ısıya dayanım süresi, 0w-40 a göre çok daha fazladır. Yani 100+ derecelerdeki güvenilirlik oranı 0w-40 a göre yüksektir (high temperature high shear)
Bir de eklemem gerekiyor ki, aracınızda termostatlı (belirli bir sıcaklıktan sonra devreye giren) yağ soğutucu sistemi var ise, iki yağ arasındaki ısı farklarını minimalize etmesi gayet normaldir. Sonuçta eldeki yağı soğutabilecek bir mekanizma var ve istenilen sıcaklıklara indirgenebiliyorsa görevini yerine getiriyor demektir. Kişisel görüşüm aracınızda yağ soğutucu olmasaydı 0w-40 da 140+ dereceleri görme ihtimaliniz çok yüksekti, halbuki 10w-60 da bu yağ sıcaklığı 110-120 derecelerde sabit kalma ihtimali olacaktı.
Bu tip viskozite farklarının oluşturduğu sıcaklık farkları, yağ soğutucusu olmayan - ya da yetersiz olan motorlarda kendini daha fazla gösterir.
TSI motorları araştırmadım 5w-30 önerildiğini biliyorum ama mutlaka spesifik olarak alternatif viskozite verilmiş olmalıdır buna servis kitapçığından ya da servislerden ulaşabilirsiniz.
Mobil 5w-40 önermem, tam sentetik modeli yoktur. Yarı sentetik yağlar sıcaklığa dayanma olarak tam sentetiklere oranla çok daha başarısızdır.
Kitapçıkta 502.00 505.00 kısa süreli bakım periodu 504.00 507.00 uzun ömürlü yağ diyor
tabiki de uzun ömürlü yağ ilk tercih,dayanıklı olmasa uzun ömürlü olmaması gerek,fakat bu değeri karşılayan tek yağ 5/30 serilerinde edge yada 5/30 mobil esp de var. Yani mecbur 502 505 kısa periodlarda değişen yağ kullanacağız eğer 5/40 0/40 vs.. kullanmam gerekecekse .Şimdi servise sorsam uygun olan bu kesinlikle olmaz diyecekler çok bilgi sahibi degiller net görüşlüler çünkü, en kötü almanya ya mail atmayı düşünüyorum çünkü bu koyulan 5/30 kışın Mersin şartlarına ok ama yazın kesinlikle uygun değil hele ki modlu yüksek sıkıştırmalı çabuk ısınan küçük hacimli bir araç için .
Yazın mersin yanıyor asfaltın sıcaklığı yeter :fire:40 41c yi görüyor ağustos ayında , burada gaza yüklenmeden 2 kez düşünmek gerek :soru:
Benım tespıt anasılmadı tam;
Yanı aynı sekılde sıkıstırıyorum,yanı sogutucu olsa bıle 106 da max tutabılıyor,olmasa 125 lerı gorucek 0/40 ıle,10/60 ıle aynı sıkıstırıyorum,106 derece oluyor.Yanı sogutucunun tabıkı etkısı var ancak,10 dak gazlayıp,106 ya ısınan 0/40 ıle 10/60 arasında fark olmalı...
1.4 TSI ın orjınal yagı 5/30,kısın hos guzel ama bahar ayından sonra 5/50 taraftarıyım?
şimdi abi mesela su için termostatı biliyorsun. belli bi derecede motor suyu ısınmadığı sürece radyatördeki soğuk suyu motora vermesine engel oluyor.
bu mantıkla aracındaki yağ sensörü belki beyne sürekli yolladığı komutla beyinde yağ soğutucunu belli sıcaklıklarda elektro vana yada mekanik bir termostat gibi bir sistemle devreye sokup çıkarıyor olabilir.
yani bu sistemi kullanan araçlar var. yağ sıcaklığını sürekli aynı ısıda tutabilme sistemine sahip. ancak benimki var sayım. ve aracın çok gelişmiş yeni bir araç olduğundan bu sistemin sende de var olabileceğini düşünüyorum.
1.4tsi da hangi yağ kullanılmalı konusunu bende merak ediyorum,bakımdan önce bilgilenip bakımda yağımı değiştirebilirim gelen bilgilere göre.. ısınma sorunum yok genel anlamda 90derece civarlarında geziyorum ama yaz geldiğinde artabilir sıkıştırınca.. konuyu takipteyim..
geçmesi lazım deniz senin arabanında.yaz kıs farketmez 1 kere roll yapsan 90 ı kesin geçer.
şimdi motul 5-30 power racing modeli var
5-40 bilmem ne modeli var.
mobil 1 5-30 veya 5-40 var.
tam sentetik+504-507 formuna uygunluğunu nereden anlıyoruz?baska dikkat etmemiz gereken şey nedir ,altı üstü bi yağ amma detayı varmış.
benim aracımın yazılımı farklı olduğu için biraz daha ısınır o sebepten az çıtır daha güzel bi yağa geçsem daha mantıklı.gerek varmı motul racing e o kadar para baymaya
onur ne roll yapınca ne top speed yapınca geçmiyo itinayla 90 civarında kalıyo bende anlayamadım nası geçmediğini..
motul racing kaç paraymış onur?
Bu motul nerede satiliyor arastirdim bulamadim?
bostanci jdm works.
bostanci vw tech.
bildgm yerler.
aman yağ sıcaklığı nerden karıştıysa kafama evet coolant ,yağ sıcaklığı 100küsürlerde oluyo iyi uyandırdın bi yandan da sınava çalışıyorum da :D litresi mi 200 toplam aldığı mı 200? bütün 1.4tfsi/tsi motorlara aynı yağı mı kullanıyolar?
olm 6.30da sınav var yusuflar başladı şimdiden :D ne koyacaz biz bu arabalara yağ o zaman :D
tobb tabi ki :D
valla bölüm de ele :D sınav kıytırık bi ders altta kalanlardan ama yine de yusuf yusuf paha biçilemez şuan :D
ama öğrendiğim iyi oldu diğer sınavlarla ilgili tüyo isterim muhakkak :D
hahah :D
hoca söz almıyorum diye bıraktı beni notlarda bombaydı.alttan alcaz inş
bi pazar gittik akşam 6 buçukta.hoca gelmedi,sınav görevlilerine arattık ettik tel kapalı.kötü düşünmeye başladım artık,beyefendi sınavı unutmuş.8 gibi çıktık okuldan eve gittik.sosyoloji hocası.
5/50 mobil denemeye karar verdim bakalım farkı olacak mı ..
@ o.b.k
benim araba (1.6 8v lpg li) için castrol edge 5w30 ve 5w40 öneriyor mobilde super 2000 10w40.yetkili serviler direk 5w30 koyuyo sanayi spec ustalar 10w40. ben hiç edge 5w40 tan şaşmadım senin önerin nedir
winter viskozitesi 5, sıcak viskozitesi 40 aralığında olan tüm yağlar kullanılabilir. Senin de saydığın yağların tamamı kullanılabilir. Bulunduğun iklime ve kullanım şartlarına göre bu aralıktan bir yağ seçmekte fayda var. 10w40'lar yarı sentetik, 5w30, 5w40'lar tam sentetiktir. 5w30 daha çok yeni model araçlarda düşük emisyon değerleri ve yüksek soğuk yağlama performansı için tercih ediliyor. AKL/APF motorlarda 5w30'dansa 5w40 daha doğru bir tercih olur. Mobil 2000 serisi yarı sentetiktir. Mobil'den Mobil 3000 veya Mobil1 serisi tavsiye ederim. Yani 5w40 viskozite ile devam edebilirsin.
Hazır konu açılmışken, belki saçma olabilir ama yağ soğutucu olarak kalorifer radyatörü kullanılabilirmi, yağ basıncına dayanabilirmi?
Alüminyum kalorifer peteği için basınç en büyük sorun. Mesele sadece basınç değil, yoğunluk da... Yoksa radyatör basıncının da yüksek sıcaklıklarda aşağı kalır yanı yok. Asıl mesele soğuk motorda yüksek yağ basıncı ve yoğunluk. Özellikle de soğuk yağın düşük akışkanlığı ve yüksek direnci ince petek kanallarında sorun olabilir. Tüm bu nedenlerle bence kalorifer peteğini yağ soğutucu olarak kullanmak sakıncalı olur. Belki komple alüminyum ince peteklerdense kalın orta borulu, alüminyum plakalı kalorifer petekleri denenebilir. Bu yönden klima radyatörü daha yüksek basınçlarda daha sağlamdır. Ama onun da kanalları yeteri kadar geniş değil ve ekonomik olmaz.
Sonuç; spesifik olarak yağı soğutmak için üretilmiş yağ soğutucu kullanmak en güvenlisi olur.
Cevap için teşekkür ederim. Asıl amaç: sizinle önceden konuştuğumuz supercharge uygulamasını tamamladım, ince ayarlarınıda yarına kadar bitirmiş olacağım inşallah. Aşırı besleme neticesinde yağ sıcaklığım eskisine göre özellikle sıkıştırdığım zamanlarda baya artacağı kesin.
Genelde arabayla sabah soğuk sürüş yapıyorum, max 8km. Yağ sıcaklığı fazla artmıyor. 10w-40 liqui moly MoS2 katkılı yarı sentetik yağ kullanıyorum. Ve bu kış ağır soğukların etkisiyle araç baya isteksiz çalışıyordu, yağ zoraki ısınıyordu.
Bunlar üstüste binince hem 5w-30 gibi ince ve çabuk ısınan bir yağ kullanıp, hem de sıkıştırarak kullandığım zamanlarda da soğutucu sayesinde maksimum yağ sıcaklığını kontrol altına almayı planlıyorum.
İşte bu noktada baktığım oil coolerların hiçbiri bir fan tertibatına sahip değil. İstediğim 100-110 ^C gibi bir yağ sıcaklığında sensörlü,fanlı yağı soğutacak bir sisteme sahip olmak. Bu yüzden kalorifer radyatörleri aklıma geldi. (Hatta tofaşların komple bakır kalorifer peteğini kullanmayı planlıyordum.)
Tüm bu anlattıklarım için farklı bir öneriniz olurmu? Şurda yanılıyorsun şöyle yap gibi.
Yoksa yazın daya 10w-60 (önceki postlarınızda dediğiniz gibi ''şimdi bir abimiz çıkar hepiniz 10w-60 kullanın der, herkes dağılır'' hesabı :D ) ; kışında 0w-30 kullanıp gaza basma olayı kökten halledelimmi? :)
Motor ısındıktan, ideal sıcaklığa ulaştıktan sonra mevsimin önemi azalıyor. Yani yüklü bir motor, kışın sıkıştırıldığında veya yoğun trafikte ince yağla kullanılınca yağ fazla ısınabilir.
Supercharger uygulamasından sonra kesinlikle intercooler veya aftercooler olması şart. Hem iat, hem egt, hem su, hem yağ sıcaklıklarını supercharger epey yükseltir. Bence en güzeli bir aftercooler kurmak.
Eğer araçta after veya inter cooler zaten varsa yağı soğutmak için yine bir yağ soğutucu gerekirse üzerine fan monte edilerek kullanılabilir. Bazı hondalarda(integra vb.) yağ sıcaklık müşürü var. Yağ hortumu veya basınç müşürü üzerine onlardan takılıp fan da ona bağlanabilir.
Hangi araca supercharger uygulamıştın? Ben unuttum. Yaşlanıyoruz ***** :) İmkanın varsa uygulama fotolarını paylaşabilir misin? Zira bende de boşta duran bir eaton m45 var. Fırsat bulunca uygun bir motora uygulayabilirim.
ben şimdi merak ettim stok bir araçta yağ soğutma işlemi nasıl yapılıyor.çalışma mantığını anlatabilirmisiniz biraz:)
Eski model benzinli araçlarda, Honda ITR'da falan, genelde şu tarz su girişli ama alüminyum plakasız oem coolerlar vardı;
http://www.ht-archive.com/attachment...1&d=1243990666
Soğutma kapasitesi sınırlı olsa da hiç yoktan iyiydi.
Şimdilerde bunun biraz daha gelişmişi, alüminyum plakalı olanları oem olarak birçok turbo dizel - turbo benzinli araçta kullanılıyor;
http://www.tyresmoke.net/albums/albur38/OIl_cooler.jpg
http://i.ebayimg.com/00/s/NzY4WDEwMj...C5w~~60_35.JPG
Performans araçlarında ve modifiyeli motorlarda genelde filtreden ayrı, özel yağ radyatörleri kullanılıyor ;
http://www.enginebasics.com/Engine%2...oilcooler2.jpg
Filtreye girilen sandwich plate ile yağ soğutucuya yönlendiriliyor. Daha fazla hacme ve yüzey alanına sahip olan tabiki daha fazla soğutmuş oluyor.
@ o.b.k
Benimde sorum vosvos ta ne kullanılması yönünde. Herkesin kullandığı ustalarında söylediği 20w50 kullanılması gerektiği. İlk 4-5 sayfa okudum tam sentetik olmadığından önermemişsiniz. Havasoğutmalı olan aracımızda yağ olarak ne kullanmalıyız. Teşekkürler.
Marka olarak bp visco 2000 kullanıyoruz. Marka olarak ne önerirsiniz ?