Tekrar maşallah
Pazar orda olacağız inşallah araci taniyabilecemiz bir ozelligi varmidir gorsel olarak renk vs:icon_wack
Printable View
hayırlısı olsun çok uğraşızmışsın belli az buz emek değil ama bu şahin kasasında niye ısrar ediliyor anlamış değilim rotary şahindede çok ısrar edildi amacım bağcıyı dövmek değil fikrimi söylüyorum amaç yapmak değil belli sürede yapmak istiyorsunuz umarım istediğiniz süreleri yakalarsınız ilk yarışta illaki aksaklıklar çıkar bu yarıştan iyi bir tecrübe alınıp diğer yarışta iyileştirisiniz..
turbo ne olursa olsun aynı şartlarda aynı devirde aynı basınçta güç aynı olur söylenen ancak 2871 ile 3076 nın üfleme haritası aynı değil doğal olarak 1.5 barı bastıkları devirlerde aynı değil ayrıca misal olarak 2871 4000d/d 1.5 basıyorsa ve sonrasında kesiciye doğru 1e düşüyorsa 3076da durum böyle değil hem daha yüksek devirde belkide 4500d/d 1.5 basıcak hemde kesiciye doğru belki 1.2-1.3 ile gidecek. ee böyle olunca doğal olarak 3076 daha fazla güç verir
arkadaşın dediği gibi ön kaputtan egzozu çıkan başka şahin yok bu sene olursa bilmiyorum rengi beyaz ..
wankel şahinle şimdi bu şahini kıyas etmek çok yanlış wankel swap motor bu şahin kendi orjinal motoru modifiye edilip en üst düzeylere çıkarabilmek artık honda , bmw , peugeot grubunda profosyonel yapılmış onlarca araba var ama ben üstten egzantrikli 8v motor bu şekilde toplanmış türkiye'de hiç görmedim.. dünyada yüzlercesi var.. yani kısaca değişiklik her zaman iyidir. benim görüşüm emek verilip yapıldıktan sonra hiç bir aracın motoru ve hacmi önemli değildir her araç güzel süreler çıkartabilir , güç ve yürüyen aksam kombinasyonu uyumlu olsun yeterki..
Insallah ben yanilirim sizde sureyi cikartirsiniz.
gucu ureten turbo degil motordur, limitasyon turboda degil kapakta, motora giren, kapaktan gecen havadadir. mevzu basinc degil, akistir.
eger iceri alabilecek bir kapagin varsa tabiki ayni basincta, ayni devirde daha buyuk turbo ile daha cok yuksek guc alabilirsin.
misal vf35, wrx kapakta 5000 devirde 1.2 barda 250 hp guc uretiyorsa, ayni devir ayni basincta sti kapakta 280, spec c kapakta 300 uretecektir.
veya
spec c kapakta vf35 5000 devirde 1.2 barda 300hp uretecekse, 18 g ayni basincta ayni devirde 340 hp uretecektir.
Biraz kavramsal olacak ama basinc akisi olusturmaz akis basinci olusturur lafi tam bu noktada yerini buluyor..
Olaya birde tersten bakalim: ayni kapaklara ayni supercharger uygulamasi oldugunu dusunelim, supercharge da debi devirle sabit oldugundan iceri giren hava hepsindr ayni guclerde birbirine cok yakin olcak ama wrx kapaktaki olusan basinc sti ce spec c kapaga gore daha yuksek olacak, en dusuk basinc da spec c kapakta olusacak. Cunku hava en rahat spec c kapagin portlarindan gecebilecek
atlanılan nokta biz hangi turbo arabayı nekadar güçlendirir değil. Tabiki büyük turbo daha fazla güçlendirir. Oda yanlış aslında git 1000cc arabaya gt42 tak bak bakalım gt28 mi daha fazla güç veriyor 42 mi.
Kısacası turbolarınızın basıncı sonsuz gücünü basabilio gibi düşünmeyin. 1 bar basab,ilen 2 turbopnuz olsun. vede siz evc nizden bu basıncı 0.7 ye aldığınızda yaklaşık küçük turbo dediğinizle onun yanında büyük turbo olarak nitelendirdiğiniz 5000 dd lerde aynı gücü veriyordur. Konu hangi turbonun potansyeli daha fazla değil dikkat. Belirli bir devirdeki psi gücümüz belli ise o aracın verebileceği maks gücü tartışıuyoruz.
1900cc lerdeki 9000dd leri dönebilecek 8.5 cr li bir aracın atmosferik verebileceği güçler bir aralığa sahip. 40 psi da 14.5 psi kaç katı belli. Tabiki bu 2.75 kat farkta tam olarak aktarılamaz çünkü hiçbirşeyin %100 verimleri yoktur. Tamamen yaklaşımlara bağlı bir hesapla ilerledik. Ama tekniğini anlayamayan arkadaşlarımız (hakaret bahabında değil bu yanlış anlamasın). "nasıl ya büyük turbo daha güçlü yapmıyormu" sorusundan çıkamıyor. Soru bu değilki cevabı bu olsun.
Google arama çubuğuna
"same pressure in same rpms"
"different turbos in same pressure"
vsvsvs
yazdığınızda bakın birkaç güzel yazı çıkıyor
Birinde sc6262, gtx3082 ve gt3082 yi 1.2 barda denemişler adım adım, araç dynodan inmeden
Başka bir yazıda gtx3582 ile gt3582 yi eşleştirmişler yine araç dynodan inmeden. 5 psi ve 8 psi üzeri diye.
Yazıları güzelce incelerseniz basınç kontrol altında tutulduğunda (turbonun size verebileceği maks basınç değil bakın) turbolar size yaklaşık aynı gücü veriyorlar farklar %2 ler civarı. Tabi küçük olan turbo üfleme kabiliyetini yitirmeye başladığı bir aralığa çekildiğinde bu aradaki % fark git gide açılıyor.
Yani aynı şeyi tartışmıyoruz. Benim yazış amacım arkadaşın bizlere verdiği 40psi değeri. Ben bu değeri dolu dolu alabileceğini ve verimin ciddi yükssdek olabileceğini şuradan biliyorum. Çünkü turbo baya büyük ve bu basınç basılabilmiş. Motor bu turboya yaklaşık 3 bar basamayabilirdide. Ama hasbelkader basabiliosa diyerek yaklaşımlarla hesaba devam ediyoruz.
farkli turbolara ayni basinci bastirirken kompresor haritalarini falanda ekliyecekmisiniz?
Eklenmişleri zaten googleda tonla. Sadece biraz araştırma...
baska konu acalim arkadaslar, burayi mahvediyoruz
arkadaşlar konu nereye dağıldı hakikaten özetle benim anladığımı söylüyorum, aynı araçta gt28 devir bandı gene 9000 olsun basınç 14 psi olsun 3000 de üflemeye başlayacak tam gücünü 5500 devirlerde alıp turbonun A/R sine göre belli bir devirde düşüş yaşayacak 200 hp güç çıkartacak ayni araca gt35 turbo takılırsa gene 14 psi dolduracağı devir değişecek bu turboda 5000 de doldursun tam gücünü 7500 gibi verecek ve haliyle üst devirlerde geldiği için 310 hp güç üretecektir ve güçler farklı olacaktır. bence noktayı bu şekilde koyalim :))
bizim aracımızda turbomuz 5000 devir gibi dolup 6000 devirde full boost 34 psi gibi bir basıncı %25 boost duty ile sağlayabiliyoruz (3 port boost control valf) kafanız daha çok karışacak ama durum bundan ibaret.. tutunma sorunuyla ilgili sürekli lastik test ediyoruz inşallah kısa zamanda bunuda aşacağız..
Korhanda söylemiş Turbo gücü üretmez sadece içeriye basınçlı hava akışını sağlar
Subap büyütme , kapak işleme , egzantrik değiştirme , timing
bunlar boşuna yapılmıyor
Gelelim şahine
Çok emek verilmiş bize tebrik etmek düşer
fakat şahin şasesi drag yarışları için uygun bir şase değildir bu sadece şahin için değil 124ler içinde geçerli bu kasalarda patinaja fazla kalırsınız çünkü gerek dingil mesafesi gerekse iz genişliği paralellik ve şase gücü bu araçlarda yoktur
Allah yardımcınız olsun inşallah istediğiniz sürelere inersiniz
Birde aklıma takılan bi konu var biliyosunuz yurtdışında atmosferik devir çevirenler karteli 8 litre yapıyo siz 9,500 devir ve turbo ile sorun yaşamıcanızdan eminmisiniz
1000cc enjektör seçimi sanırım bu basınç için yanlış seçim olmuş %85 dutylere kadar çıktık devir ve turbo ile ilgili sıkıntılarımız yok şu anki sıkıntılarımız yürüyenle alakalı bir kaç resim sanırım beni daha iyi anlatır.. :eek:
http://imageshack.com/a/img835/7933/71ea.jpg
http://imageshack.com/a/img834/3915/9sqj.jpg
http://imageshack.com/a/img842/7410/0ezt.jpg
güç en kolay kısmıydı onu almışşsınız yakıt basıncınız nedir bilmiyorum ama enjectorleriniz ne marka bilmiyorum ama en kötü ihtimalle %85 dutyle güzel değer burdan değeri söyliyipte yeni polimik başlatmıyım :)
Injector dynamics 1000cc var hatta bu enjektörleri takarken millet gulmustu..
çok güzel detaylı bir proje olmuş elinize sağlık fotoğraflar çoğalırsa daha da güzel olur maşallah
Emeginize saglik , kesenize bereket insallah beklediginizden de iyi sureler elde edersiniz..
aracı dun gordum maşallah
ancak 13 slics o kadar işlemin yanında olmamış o lastikle tutunmanın imkanı yok bence
kaç yaptı araç?
eski zamanlarından dahamı kötü çıktı yani şimdi
aracı hazırlık aşamasında yürüyenle alakalı baya bir problem yaşadık şanzıman + defransiyel ama tutunmayla ilgili problemimiz yoktu çünkü aracı bir çok kez denedik 13" slicklerle ama vht olayını çözemedim vht bitene kadar araç tutunamadı vht bittiği yerde tutundu.. 1. denemede 1.vites kalkış yaptı 13,400 en iyi süreydi.. 2. denemeyi 2. vitesde kalkıldı burnout yaparak 150mt. gitmiştir heralde.. lastik değişimi yapıldı tutundu ama yürüyemedi :)) bu seferde şanzıman 2. vites kırıldı + defransiyelde sıkıntıya girmiş malesef :(( neyse bunlar olacak yürüyende setup değişikliği yapılacak.. çözülmeyecek sorunlar değil tecrübe işte..
bu arada yazdıklarımı bahane olarak yazmıyorum herşey olabilir.. bi dahaki yarışa kısmet..
BMW difi deneyin birde.