Geçmişte şuan tr de adı hızla yükselen bir ilaç firmasında çalıştım.
Faturalarını ben kesiyordum TR deki en büyük ecza depolarına (Selçuk, hedef vb.)
Kesilen adetleri verilen mal fazlalarını ( mf= 1000 adet alırsan 100 adet bedava veririm gibi.) görsen aklın dururdu.
Misal bir ilaç için 55.000 Adet MF verildi. Yazıyla ellibeşbin adet.
Dr'lara ilaç yazmaları için reprezantların ne yalakalıklar yaptıklarını, ne promosyonlar verdiklerini, ne taklalar attıklarını, ne pazarlıklar yaptıklarını bilseniz şaşırırsınız.
Sadece 1 örnek vereyim aylık xx kutu ilaç yazma karşılığında tatil isteyen dr da var çocuğunu her gün okuldan aldıran dr da.
Yanıldığın nokta ilacın ucuz olması değil , dr'ların hastalara gereksiz ve ilaç firmasından beklenti karşılığı fazla ilaç yazması ayrıyeten toplumsal olarak ilaç kullanmayı bilmiyor olmamız.
Devlet daha doğrusu SGK vatandaşın sağlık alanında hizmet almasını sağlamak durumunda buna ilaç ta dahil.
İlaç eczacılık gen müd. sürekli liste yayınlar hangi ilaçların ödeme kapsamına alındığına dair açın bir inceleyin.
Ayrıca ilaç sektöründeki promosyon ve kar marjını araştırırsanız firmaların derdinin insanları sağlığa ulaştırmak olmadığını görürsünüz.
Link:
http://www.titck.gov.tr/ReferansBazliFiyatListesi