Orijinalini görmek için tıklayınız : Yerli Otomobiller Geliyor!!!
Sayfa :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
Üstad merhaba, seni sever, yorumlarını da beğenerek takip ederim, ancak bu konuda fazla ön yargılı yaklaşıyorsun,
Bende muhalif biriyim, bu zamana kadar ülkeye vermedikleri zarar kalmadı, evet tasarımı başkasına ait, İtalya'dan aldık getirdik vs. vs. lakin bu araç bir prototip, bana göre normalde henüz yola bile çıkmaması gereken bir araçtı, ancak görüyoruz ki bu araba yürüyecek halde, elbetteki yetişmeyen, eksik olan şeyler olabilir, göz boyamak için yapılmış uygulamalar olabilir, bana sorarsan o ekranlarda gördüğümüz her şey statik, hiç biri faal değil, belli ki sunuma yetişmesi için çaba harcamışlar, aracın yola çıkarılacağı asla düşünülmemiş, belki akıllarına geldi ama zaman sıkıntısı yüzünden yetiştiremediler,
Bende mühendisim, ülkemizin zihniyeti sebebiyle, sırf ihaleyi alabilmek için, bazen bizde göz boyamak zorunda kalıyoruz, bu sebeple eğer destek verilirse, bu araçların yola çıkacağına inanıyorum, inanmak istiyorum,
Dersen ki; bu dönemde böyle bir yatırıma ne gerek vardı (seçim malzemesi fikrini asla düşünmek istemiyorum), bence de gerek yoktu, çok daha farklı alanlarda, ciddi potansiyeller vardı, 5G, İşlemciler, nano teknoloji, yapay zeka gibi gibi, lakin duygusallığı bir kenara bırakırsak, eğer bahsettikleri kadar teknolojik bir araç ortaya çıkarsa, fiyatı da mantıklı olursa, eminim yurt dışı pazarından pay kapacaktır,
Son olarak; iyi düşünelim, iyi olsun, herkese güneşli günler diliyorum.
akp dönemindeki 4. falan yerli otomobil bu tanıtımı yapılan
ve en iyisi çünkü elle tutulur yürüyen bir malzeme verdiler millete %70i de yedi
bunun muhalif olmakla ilgisi yok bu akılla ilgili bir durum tamamen 17 sene yaşadık bu adamlarla 17 senenin üstüne hala bu adamlardan faydalı bir şeyler bekleyen varsa kendini sorgulamalı
en başından tavrım net akp kendi çıkarı olmasın ülke ve halk menfaati için yaralı parmağa işemez akp bir çıkar partisidir ve anadoluda bolca talep görür
aracın pininfarina tarafından 2017de yapılan prototip araç olduğunu hepimiz biliyoruz
seçim yatırımı olduğunu da biliyoruz 17 koca seneden bahsediyoruz allah aşkına
ama sosyal medyada şunu çok iyi görüyorum akp istediği şekilde muhalif kitleyi bile manipüle edebiliyor büyük ihtimal bu işlerin sonunda hedeflerine ulaşacaklar oylarını istedikleri seviyeye getirecekler o arabalar da 10 sene miting alanlarında gezecek
daha temeli atılmamış fabrikadan 2022de seri üretim bekleyen cb danışmanı var :)
bu adamlar bu arabayı yaparsa napıcaksın çok merak ediyorum.. ülkede böyle bir zümre var oturduğu organıyla ülke kurtarıyor..
bu adamlar bu arabayı yapamayacak
daha önceki 4 arabayı da yapamadılar
bu konu 2015te açılan bir konu aç ilk postları bak senin gibi "yerli otomobil yapsak da muhaliflere çaksak" düşüncesinde yazan bir kaç arkadaş daha oldu vaktinde hala bekliyorlar ama bu sefer daha çok gürültü çıktığı için daha umutlular
oturduğu organıyla ülke kurtaranlar hep haklı çıktı onu da bilelim
yoksa bu gözler o ekranlarda ne yerli arabalar ne yerli uçaklar gördü
posta gazetesinin her gün emekliye müjdesi gibi maşallah
Bu proje 1971 de Fiat 124 ün Murat 124 olarak TR de üretilmesi projesinden hiç farklı değil bence.
En büyük sorun olayın lanse ediliş şekli.Var olan bir modelin üretilmesiyle sıfırdan bir şeyler üretmek farklı şeyler.%100 yerli ve milli denilince en ufak vidasına kadar kendi ülkemde üretilmiştir geliyor insanın aklına.
Ford alt yapılı Anadol bence daha yerli ve milliydi.
Karesör, ülke iklim koşullarına ve amaca göre sıfırdan tasarlanmış ,İngiltere bile sahip çıkmış ama çeşitli siyasi nedenlerle yok olmuş gitmiş bir marka.
Hitler in VW bettle ı halk aracı olarak üretme amacı herkesin cüzzi rakamlara araç sahibi olabilmesi,citroen in döşovayı üretme amacı da aynıyken neden böyle üst segment bir araçla bu işe başlanmaya çalışılır diye soruyor insan kendine.
Tofaş kuş serisi mevcut karesörle (2001 de son bulan) galveniz sajdan 5 yıl paslanmazlık garantisiyle ( şasi güçlendirilmek kaydıyla:) ) ABS li Klimalı Air Bag li olarak yeniden üretilse 1.3 multijetle 65-70bin 1.4 benzinli motoruyla 40-45bin bandında satılsa anki daha Halkın otomobili olurdu diye düşünüyorum.
(tabi fiili olarak uygulamak mümkünmüdür işin prosedür kısmını bilmiyorum benimki de sadece hayal.:):):) )
Blackbird
30-12-2019, 09:28
Olması gereken geç kalinmiş bir girişim olarak görüyorum, Togg ceo nun açıklamaları ayakları yere basan umut verici ama çok fazla soru işareti var ve atlatılmasi gereken 5 yıl kadar zor bir süreç var.
Pil üretimi en büyük soru işareti tüm dünya bu işi çözememişken beyaz eşya uretmeyi beceremeyen vestelin bu işi sorunsuz yapmasina ihtimal vermiyorum. Yapar ama nasil yapar.
Fiyatlandirma olarak rakiplerinin biraz altinda olacagini soyluyor Ceo yani I-pace 650k tl oldugunu dusunursek Togg 400k tl gibi rakam zor gozukuyor.
Fabrikanin inşası, uretim bandi, parça üretimleri, servis ağı derken 3 yil gecer ilk yil uretim devlet alimlari yakin cevre derken yok satar, sedan uretimi +18 ay vs... seneler akip gider bize sira ne zaman gelir.
Bugun öglen yemeğinde 3tl ye Tavuk döner yerken arkadaşlariyla yerli otomobil milli otomobil diye ortaligi yikan milyonlarca asgari ücretli insan ancak uzaktan bakip mutlu olurlar. Projenin amacida bu aslinda.
Milyonlarca otomobil satan markalarin çıkış hikayeleriyle karşilastirin bakalim hangisi en üst segmentte uretimle işe başlamiş projenin amacini anlarsiniz.
şarj altyapısı kurmak çok ciddi bir pazar olacak önümüzdeki 5 sene içinde bu yönünü de unutmayın, biraz silkelenmek için güzel fırsat olabilir, dediğim gibi ilk etapta taksileri elektrikli yapssalar mesela TOGG taksi edition olsa adam 20 tl lik şarjla 500 km yapsa kapısında kuyruk olur ama şarj altyapısı da bununla paralel gitmek zorunda, sanırım ihale ile 3-5 kişiye verilir onlar da bayilik verir... 1 depoyu 6 dakikada değil hızlı şarjla 1 saatte dolduracak istasyonlar kurulur, içinde kafesi AVM si vs olur o kadar saat araba başında beklenmez... isparklar park yerleri vs kesinlikle fişler olur, önümüzdeki nesil elektrik bunu ihmal etmeden düşünün... kafama takılan tek şey, devlet akaryakıttan dünyanın vergisini toplarken bundan nasıl vaz geçecek?
aynı fikirdeyim ilk hamle kesinlikle son kullanıcıdan ziyade ticariler üzerine olmalı . Şirket araçları ve taksileri güzel desteklerle teşvikler verilmeli.
ardicli2000
30-12-2019, 10:07
Harfi harfine katılıyorum. Ülkemizde yapılan sadece göz boyama şuan için.
Tasarım'ın pininfarina olması beni rahatsız etmedi. Eğer dünya pazarına satış yapacaksanız otomotiv tasarımın da marka olmuş birinin otomobilde imzası olması artı değer olur.
Hatta Vietnam ve Kuzey Kore için tasarlanan, internette dolaşan diğer araçların kırması olması da çok gözüme batmadı. TOGG 'un tasarımlarını çok beğendim.
Ancak tek bir civatasını bile ülkende üretmediğin otomobili Yerli ve Milli diye tanıtmak nedir.
Overblack'in dediği gibi bizim üretmek istediğimiz modeller bunlardır. Vizyonumuz budur. Bu araçlar italya'ya yapıldı gibi olanları adam gibi çıkıp neyse onu anlatmak gerekirdi.
Lansman da arabaya taktıkları lastikler bile Bridgestone. Hiç birimiz kullanmasakta senin PETLAS'ın var. Lastiğini bile türk malı veya markası takmamışsın Yerli ve Milli diye araba tanıtıyorsun.
Gürcan Karakaş bu dediklerinizin aynısını dedi. Hatta %40 la başlayacağız %65 lere çıkarmayı hedefliyoruz dedi.
%100 olmayacağını bilen biliyor zaten. Olmasına da gerek yok.
İtalya2da üretildi diyen arkadaşlara da şunu demek istiyorum.
iPhone almayın sakın ÇİN MALI.....
Üstad merhaba, seni sever, yorumlarını da beğenerek takip ederim, ancak bu konuda fazla ön yargılı yaklaşıyorsun,
Bende muhalif biriyim, bu zamana kadar ülkeye vermedikleri zarar kalmadı, evet tasarımı başkasına ait, İtalya'dan aldık getirdik vs. vs. lakin bu araç bir prototip, bana göre normalde henüz yola bile çıkmaması gereken bir araçtı, ancak görüyoruz ki bu araba yürüyecek halde, elbetteki yetişmeyen, eksik olan şeyler olabilir, göz boyamak için yapılmış uygulamalar olabilir, bana sorarsan o ekranlarda gördüğümüz her şey statik, hiç biri faal değil, belli ki sunuma yetişmesi için çaba harcamışlar, aracın yola çıkarılacağı asla düşünülmemiş, belki akıllarına geldi ama zaman sıkıntısı yüzünden yetiştiremediler,
Bende mühendisim, ülkemizin zihniyeti sebebiyle, sırf ihaleyi alabilmek için, bazen bizde göz boyamak zorunda kalıyoruz, bu sebeple eğer destek verilirse, bu araçların yola çıkacağına inanıyorum, inanmak istiyorum,
Dersen ki; bu dönemde böyle bir yatırıma ne gerek vardı (seçim malzemesi fikrini asla düşünmek istemiyorum), bence de gerek yoktu, çok daha farklı alanlarda, ciddi potansiyeller vardı, 5G, İşlemciler, nano teknoloji, yapay zeka gibi gibi, lakin duygusallığı bir kenara bırakırsak, eğer bahsettikleri kadar teknolojik bir araç ortaya çıkarsa, fiyatı da mantıklı olursa, eminim yurt dışı pazarından pay kapacaktır,
Son olarak; iyi düşünelim, iyi olsun, herkese güneşli günler diliyorum.
Gürcan Karakaş bu dediklerinizin aynısını dedi. Hatta %40 la başlayacağız %65 lere çıkarmayı hedefliyoruz dedi.
ne alaka ya?
hocam bak senin yerli milli arabanı 2017de tanıtmışlar
https://www.youtube.com/watch?v=rwm0SBPSsmc&t=155s
diyorum ki adamlar yerli araba ayağına italyaya gittiler pininfarinaya baktılar hoşlarına gitti çok bilinen bir araba da değil belli bir para verdiler anlaştılar ızgarayı logoyu vs değiştirdiler getirdiler tanıttılar
bu araba ile ilgili hiç bir türk mühendis arge yapmadı hiç bir girişimci pazarı araştırmadı hiç bir yerli firma vidasını bile henüz üretmedi
hatta ve hatta lastiğini bile tenezzül edip değiştirmediler
iphone bir abd markası ve çinin işçiliğini satın alıyor sadece geri kalan her şeyi kendi geliştirdikleri şeyler
daha fabrikanın kurulacağı arsanın yeri yeni belli olmuşken siz hangi yerli otodan bahsediyorsunuz?
bu iş tabiki de halkın vergilerinin seçim yatırımı olarak harcanmasından öteye gitmeyecek 17 yıldır olduğu gibi
ülkeye menfaatsiz çivi çakmamış adamlar otomobil üretecekmiş
vestel önce telefon falan üretsin de sonra pil mil argesine girer öyle yurtdışından yazılım parça getirip trde monte etmekle olmuyor o işler
üstteki postu yanlışlıkla alıntılamışım bilgine hocam Emre İlbi
ardicli2000
30-12-2019, 10:52
ne alaka ya?
hocam bak senin yerli milli arabanı 2017de tanıtmışlar
https://www.youtube.com/watch?v=rwm0SBPSsmc&t=155s
diyorum ki adamlar yerli araba ayağına italyaya gittiler pininfarinaya baktılar hoşlarına gitti çok bilinen bir araba da değil belli bir para verdiler anlaştılar ızgarayı logoyu vs değiştirdiler getirdiler tanıttılar
bu araba ile ilgili hiç bir türk mühendis arge yapmadı hiç bir girişimci pazarı araştırmadı hiç bir yerli firma vidasını bile henüz üretmedi
hatta ve hatta lastiğini bile tenezzül edip değiştirmediler
iphone bir abd markası ve çinin işçiliğini satın alıyor sadece geri kalan her şeyi kendi geliştirdikleri şeyler
daha fabrikanın kurulacağı arsanın yeri yeni belli olmuşken siz hangi yerli otodan bahsediyorsunuz?
bu iş tabiki de halkın vergilerinin seçim yatırımı olarak harcanmasından öteye gitmeyecek 17 yıldır olduğu gibi
ülkeye menfaatsiz çivi çakmamış adamlar otomobil üretecekmiş
vestel önce telefon falan üretsin de sonra pil mil argesine girer öyle yurtdışından yazılım parça getirip trde monte etmekle olmuyor o işler
Hocam bakın ben hükümet yanlısı da değilim. Olsam da inanılmaz doğrucu davud umdur. Meseleleri karıştırmamak lazım.
Geçmişteki projeler devlet kuruluşları aracılığıyla yürütülmeye çalışıldı. Ve Bakan kendi ağzıyla Tubitak'ta ya da devlet eliyle araba üretilemeyeceğini gördük dedi özel bir toplantıda. 2 gün sonra da bizim aracımız tesla'dan iyi dedi. Siyasi açıklamalara takılmayın. Yapılanlara bakalım.
Burada güvendiğim nokta özel sektörün aracı yapıyor oluşu. Devlet geliştiriyor olsaydı zaten he he der geçerdim.
Yapılan eleştirilerdeki haksız nokta izlenen yol. Şimdi bana söyleyin. Cidden yerli MARKA bir araç üretmek istiyorsunuz. Nasıl bir yol izlemek gerekli? Ortada araç ya da tasarım bile yokken milyar dolarlık yatırım yapıp bant fabrika vs mi kuralım? Hadi bunu kurduk, parayı gömdük. O bantın tasarımı, robotu vs si için zaten y.dışından sipariş geçmeyecek misin? Know-How almayacak mısın? Yine kalkıp fabrika bile yerli değil derdik. Bunlar zaten olacak. Kaçarı yok. Ama bare bantı kurarken ne için kurduğunu bil değil mi. Bir ön çalışma yap.
Tasarım pininfarina ya benziyor. Olabilir. Tüm samsung telefonları birbirine benziyor. Tüm Xiaomi telefonlar Apple a benziyor. Hatta tüm telefonlar birbirine benziyor. Ama bu onları kötü ya da başkasına ait yapmıyor.
Elektrikli motor bosch muş. Problem mi sizce? Bence değil. Merco yıllarca Renault motoru kullandı. Üretemediğinden değildi. Önemli olan o aracı satarken bosch tan izin almak zorunda olup olmamanız. Tüm haklarıyla size ait fason üretim yapıyorsa, siz tasarım, donanım, farklı katma değerlerle üzerine koyup satabiliyor ve kazanabiliyorsanız sorun yok.
Bugün TR de çok sayıda araç üretiliyor. Civic'in yerlilik oranı inanılmaz yüksek. O araç Japon mu Türk mü siz söyleyin.
Bir marka geliştirmelisiniz önce. Bunun adımları var. Şu an atılan adımların doğru yönde olduğu kanısındayım. Atılması gereken daha çok adım var. Bunlar da doğru şekilde atılırsa bir yere varırsınız. devlet mantığıyla ilerlerseniz en fazla geriye gidersiniz. Ama bugün özel sektör bu işi yapıyor. Başta da profesyonel bir CEO var.
Vesteli gömmüşsünüz. Çok da sevmem ama TV Panel üretirken neredeydiniz. TV Panelini de gömelim mi?
Bugün Tim Cook Çinli üretimin bazı konularda ABD den daha ileri olduğunu, isteseler de üretim bantını ABD ye getiremeyeceklerini söyledi. İşlemciyi üretmek için de TSMC Samsung ile çalışıyor yıllardır. Geliştiriyor ama ÜRETTİRİYOR. Problem mi sizce?
Benzer yöntemi biz de izleyebilir, aynı şekilde ilerleyebiliriz. Tabi önce ar-ge yapılması gereken çok konu var. Bunun farkında olup çok çalışılması gerekiyor. Nitekim CEO da önce %30-40 larda bir yerlilikle işe başlanacağını 2035 yılında %65 e çıkmayı hedeflediklerini söyledi. Afaki rakamlar vermedi.
Sıfırdan olacaksa böyle olacak. Başka yol varsa da bilmiyorum. Yanlış gördüklerimizi söyleyelim ama doğrular varsa da övüp destekleyelim ki toplumca ilerleyebilelim.
CloudGrey
30-12-2019, 10:55
hocam olmasına gerek yoksa niye bu kadar tantana ?
bir arabanın yüzde 60ını biz yapacaz diye nedir bu prodüksüyon ? bunca show?
kaldı ki megane, clio , civic , corollo , i10 & i20 , egea gibi modellerin üretim sürecinin bu ülke zaten %50 işin içinde.
o zaman biz senelerdir yerli araba üretiyoz haberimiz yok ?
ardicli2000
30-12-2019, 10:58
hocam olmasına gerek yoksa niye bu kadar tantana ?
bir arabanın yüzde 60ını biz yapacaz diye nedir bu prodüksüyon ? bunca show?
kaldı ki megane, clio , civic , corollo , i10 & i20 , egea gibi modellerin üretim sürecinin bu ülke zaten %50 işin içinde.
o zaman biz senelerdir yerli araba üretiyoz haberimiz yok ?
Marka bizim değil....
Asıl mesele de o bence.
Ve günümüzde marka yaratmak cidden çok zor.
Bugün Lius Vitton (artık nasıl yazılıyorsa) üretimi TR de yapılıyor. Fason satış 300 dolar, marka satışı 6000 dolar. Üretmek bir yere kadar. Onu satması var.
Yarın saydığınız tüm markalar çekip gidebilir (reel değil ama stratejik bir hamle, bir savaş durumu vs gibi düşünün). O zaman neyimiz var diyeceksiniz?
Bugün 10 yıl pil ve elektrik motoru üzerine çalışırsınız. Yarın öbürgün Tusaş tai gelir, ortak olur, proje geliştirir, ar-ge yapar çalışırsınız. Bir bakmışsınız elektrikli siha göklerde.....
Biraz daha geniş kapsamlı bakmak lazım. Geleceğe yatırım olmalı.
He derseniz ki "ben bunları yapamayacaklarına değil yapacaklarına inanmıyorum", kendimize de inanmayacaksak bırakıp gidelim zaten.
Hocam bakın ben hükümet yanlısı da değilim. Olsam da inanılmaz doğrucu davud umdur. Meseleleri karıştırmamak lazım.
Geçmişteki projeler devlet kuruluşları aracılığıyla yürütülmeye çalışıldı. Ve Bakan kendi ağzıyla Tubitak'ta ya da devlet eliyle araba üretilemeyeceğini gördük dedi özel bir toplantıda. 2 gün sonra da bizim aracımız tesla'dan iyi dedi. Siyasi açıklamalara takılmayın. Yapılanlara bakalım.
Burada güvendiğim nokta özel sektörün aracı yapıyor oluşu. Devlet geliştiriyor olsaydı zaten he he der geçerdim.
Yapılan eleştirilerdeki haksız nokta izlenen yol. Şimdi bana söyleyin. Cidden yerli MARKA bir araç üretmek istiyorsunuz. Nasıl bir yol izlemek gerekli? Ortada araç ya da tasarım bile yokken milyar dolarlık yatırım yapıp bant fabrika vs mi kuralım? Hadi bunu kurduk, parayı gömdük. O bantın tasarımı, robotu vs si için zaten y.dışından sipariş geçmeyecek misin? Know-How almayacak mısın? Yine kalkıp fabrika bile yerli değil derdik. Bunlar zaten olacak. Kaçarı yok. Ama bare bantı kurarken ne için kurduğunu bil değil mi. Bir ön çalışma yap.
Tasarım pininfarina ya benziyor. Olabilir. Tüm samsung telefonları birbirine benziyor. Tüm Xiaomi telefonlar Apple a benziyor. Hatta tüm telefonlar birbirine benziyor. Ama bu onları kötü ya da başkasına ait yapmıyor.
Elektrikli motor bosch muş. Problem mi sizce? Bence değil. Merco yıllarca Renault motoru kullandı. Üretemediğinden değildi. Önemli olan o aracı satarken bosch tan izin almak zorunda olup olmamanız. Tüm haklarıyla size ait fason üretim yapıyorsa, siz tasarım, donanım, farklı katma değerlerle üzerine koyup satabiliyor ve kazanabiliyorsanız sorun yok.
Bugün TR de çok sayıda araç üretiliyor. Civic'in yerlilik oranı inanılmaz yüksek. O araç Japon mu Türk mü siz söyleyin.
Bir marka geliştirmelisiniz önce. Bunun adımları var. Şu an atılan adımların doğru yönde olduğu kanısındayım. Atılması gereken daha çok adım var. Bunlar da doğru şekilde atılırsa bir yere varırsınız. devlet mantığıyla ilerlerseniz en fazla geriye gidersiniz. Ama bugün özel sektör bu işi yapıyor. Başta da profesyonel bir CEO var.
Vesteli gömmüşsünüz. Çok da sevmem ama TV Panel üretirken neredeydiniz. TV Panelini de gömelim mi?
Bugün Tim Cook Çinli üretimin bazı konularda ABD den daha ileri olduğunu, isteseler de üretim bantını ABD ye getiremeyeceklerini söyledi. İşlemciyi üretmek için de TSMC Samsung ile çalışıyor yıllardır. Geliştiriyor ama ÜRETTİRİYOR. Problem mi sizce?
Benzer yöntemi biz de izleyebilir, aynı şekilde ilerleyebiliriz. Tabi önce ar-ge yapılması gereken çok konu var. Bunun farkında olup çok çalışılması gerekiyor. Nitekim CEO da önce %30-40 larda bir yerlilikle işe başlanacağını 2035 yılında %65 e çıkmayı hedeflediklerini söyledi. Afaki rakamlar vermedi.
Sıfırdan olacaksa böyle olacak. Başka yol varsa da bilmiyorum. Yanlış gördüklerimizi söyleyelim ama doğrular varsa da övüp destekleyelim ki toplumca ilerleyebilelim.
bu saydıklarınızın çoğuyla bir sıkıntım yok
ama araç pininfarinaya benziyor değil araç pininfarina ztn hoparlörlerdeki logoları duruyor hala ntvde kamera görüntüsü çıktı atmıştım buraya da kaldı ki hoparlörü geçelim attığım videoya bakınca ztn aracın pininfarina olduğunu görüyoruz
yerli oto üretebiliriz evet, %100 yerli olmak zorunda değil evet, bunun için altyapımız da var işçilik konusunda gayet gelişmiş bir ülkeyiz, bu alanda ha pazar payı, arge ve gereklilik kısımları tartışılabilir sorun değil
ama bu bir yerli oto değil, bu bir ölü doğan bebek, bu bir seçim yatırımı
kimse yerli oto üretilmesin falan demiyor ztn ben şahsım adıma diyorum ki "akp kendi çıkarı olmadan yaralı parmağa bile işemez burada da italyadan 2017 yılında üretilen aracı 2 basit makyajla çaktılar, millet de yedi, on numara gündem değiştirme ve seçim yatırımı oldu daha fabrikasının yeri bile yeni belirlenmiş proje için şimdide devlet destekleri falan açıklanacak, yandaşlara bu proje üzerinden bütçeden para aktarılacak olan halka olacak daha akpli yeni yetme bebeler lüks arabalarda yatlarda villalarda takılmaya devam edecekler 0 vasıfla.."
bunun aksini iddaa eden varsa 17 yılda bana 1 tane örnek göstersin ne biliim 3 köprü desin yeni havalimanı desin şehir hastaneleri desin izmir otobanı desin, falan bi bu konuları konuşalım mesela marmaray desin dimi gayet faydalı bir proje ama soralım neden yurt dışındaki muadillerinin onlarca katı fiyata mal oldu? oradan kimleri zengin ettik? ethem sancak ve tank palet peşkeşi daha 1 yılı doldurmadı sanırım ethem sancak ve ortakları bu kadar kısa sürede voleyi vururken bu işten kim zarar etti bir düşünelim
o yüzden kusura bakmayın ben yemedim %70 falan yemiş durumda akpnin bir sonraki seçimde oylarını arttırmasını bekliyorum ama ömrü doldu sadece halkımıza müstehak..
CloudGrey
30-12-2019, 11:20
Marka bizim değil....
Asıl mesele de o bence.
Ve günümüzde marka yaratmak cidden çok zor.
Bugün Lius Vitton (artık nasıl yazılıyorsa) üretimi TR de yapılıyor. Fason satış 300 dolar, marka satışı 6000 dolar. Üretmek bir yere kadar. Onu satması var.
Yarın saydığınız tüm markalar çekip gidebilir (reel değil ama stratejik bir hamle, bir savaş durumu vs gibi düşünün). O zaman neyimiz var diyeceksiniz?
Bugün 10 yıl pil ve elektrik motoru üzerine çalışırsınız. Yarın öbürgün Tusaş tai gelir, ortak olur, proje geliştirir, ar-ge yapar çalışırsınız. Bir bakmışsınız elektrikli siha göklerde.....
Biraz daha geniş kapsamlı bakmak lazım. Geleceğe yatırım olmalı.
He derseniz ki "ben bunları yapamayacaklarına değil yapacaklarına inanmıyorum", kendimize de inanmayacaksak bırakıp gidelim zaten.
bakın ne güzel açıklıyorsunuz.
3 dünya ülkesinde "FASONCULUKTAN" öteye geçemessiniz/geçirtmezler.
hayal kurmayın.
hayat pazarlayanlarada alkış tutmayın.
bugün 10 yıl elektrik motoru üzerinde çalışacak bir "genç nesili" yetiştirecek kalifiye öğreticiniz yok.
bu öğreticiyi yetiştirecek okul yok, olsa ;
bu okuluda size okutulacak SİSTEM yok.
zaten bunların tamamı olsa yüzde 40-45 oy alacak bir iktidarda olmazdı...
alın size tüme varım yaptım.
Varsa boşluk doldurun...
ChuckBartowsKi
30-12-2019, 11:21
Marka meselesine takmış herkes tamam bunun çok basit bir yolu var hiç fabrikaya falan gerek yok madem yerli üretim %50lerde olacak gidersiniz custom çalışan aynı bizim yerli dediğimiz araç gibi bir model üretecek firmalar var ( daha büyükleri kapasiteleri seri üretime yakın ) bir marka basar çıkartırız yollara amaç yerli üretimse.
Türkiye'de yerli üretim denebilecek tek araç bence F-Max çok ama çok büyük bir kısmı yerli.
ben yerli üretim falan takığı değilim kesinlikle ki küresel dünyada öyle bir şey kalmadı
misal saabı alalım çinde üretelim parçalarını dünyanın 50 farklı ülkesinden getirtelim ama parasını biz kazanalım kar bizim olsun biz zenginleşelim
yazılımda bu kadar geri kalmış bir ülkenin beyin üretmek yerine satın alması daha sağlıklı ve güvenilir
avantajımıza olan şeyleri üretip olmayan şeyleri dışarıdan alabiliriz
bu yerli/yabancı tartışması bile 70 yıllardan kalma dünyada o bakış açısı bitti
ben tamamen yine kandırılmış olmanın şaşkınlığını yaşıyorum
bir gün akpli olucam walla bu halk bu kadar kolay kandırılabiliyorsa ben neden insanlara bir şeyler anlatmaya çalışıyorum bende kandırırım amk seviyesine geldim yavaş yavaş
Arkadaşım Iphone dediğin ürün ticari olarak markalaşmış dünyaya kendini kabul ettirmiş bir MARKA. Hatta marka değeri şuan itibariyle 1.3 Trilyon Dolar. Yani ABD'li tek bir şirket, TÜRKİYE'den daha büyük ticari hacme sahip.
Adam ürünü ABD de üretmiş, dünyaya pazarlamış, marka değeri oluşturmuş sonra talep karşılamak, işçilik maliyetini azaltmak, navulundan kurtulmak için uzakdoğuda fabrikasını açmış çinlilere ÜRETTİRİYOR.
Çindeki fabrikadan kazandığı para yine ABD'ye gidiyor. Yani yine ülkesine kazandırıyor.
Bende isterim yerli bir otomobil markamız olsun. Ülkemiz gelişsin katma değeri yüksek ürün üretelim devletimiz milletimiz zenginleşsin paramız yurt dışına gitmesin, ama parayı basıp İtalya'da araba yaptırıp TÜRK MALI diyoruz.
Bu algı yanlış. Fabrikanı kur, inşa et. Sonra bu ülkenin imkanlarıyla üret bu prototipi. Çamurdan yap ama çamur bizim çamurumuz olsun. Tasarımı italya'dan al yine.
Arabanın içindeki o ekranları yaptır vestel'e. Lastiğini yaptır petlasa. Ama yerli oto diye tanıttığın otomobilde bu ülkeden birşeyler olsun be kardeşim.
Yine söylüyorum tasarımı müthiş, çok beğendim. İnşallah bu ülkede bu iş yapılır. Bu ülkeye faydası olacak ne iş varsa kim yaparsa yapsın desteklerim.
Üretilmesine karşı değilim yapılan tanıtımın tarzına karşıyım. Seçim için algı operasyonu yapanlara laflarım.
Yerli arabayı savunan arkadaslara sormak istiyorum.
Limanlarimiz, Telekom, Demir çelik, Tekel vs satılırken neden milli duydugulariniz kabarmadı?
Ayrıca mercedes bmw gibi markalar evet 10 bin tane ürün yapmış kendini ispat etmiş şimdi maliyet için birçok parçayı disarda üretiyor. Ama adamlar kendini ispatlamış. Bizim ise ılk ürünümüz bu
Arkadaş ne güzel demiş
Yerli sermayeli şirketleri satanlar
Yerli otomobil işine giriyor
Tesla nın zarar ettiği dünyada noname marka ile yola çıkılacak
Gerçekleri zamanla görürüz zaten acele etmeyin :)
ardicli2000
30-12-2019, 12:23
hayal kurmayın.
bugün 10 yıl elektrik motoru üzerinde çalışacak bir "genç nesili" yetiştirecek kalifiye öğreticiniz yok.
Varsa boşluk doldurun...
Sonuna kadar katılıyorum.
Temennim yapanların bu sınıfta olmaması.
Olursa zaten dediğiniz yere çıkarız.
Ama olması yere çıkmak için bu yönde başlamak gerekirdi.
Geçtiğimiz senelerdeki başlangıçlar rezaletti. Nitekim 1 yılı bulmadı ölmeleri.
Bu doğru başladı.
İnşallah doğru gider diye temenni ediyorum.
Tek kastım bu.
BENCE DOĞRU BAŞLADI. VE BU BİR İLK.
Bu doğru başladı.
Tek kastım bu.
Doğru başlayan birşey yok.. Geçen seferle tek fark Saab a para verip aldığımız prototip yerine Pininfarina dan daha güncel ve göze hoş gelen bir tasarım almış olmamız.. Sahi Saabtan aldığımız yamalı lar nerde ne alemde? onlar için ödediğimiz para ne oldu?
Doğru başlayan birşey yok.. Geçen seferle tek fark Saab a para verip aldığımız prototip yerine Pininfarina dan daha güncel ve göze hoş gelen bir tasarım almış olmamız.. Sahi Saabtan aldığımız yamalı lar nerde ne alemde? onlar için ödediğimiz para ne oldu?
yamalılar cadillactı diye biliyorum ben platform saabtı :D
burkaykalyon
30-12-2019, 13:10
Bu arabada anlamadığım bir konu var. Pininfarina tasarımını almışız evet. Dış tasarım 2017'de tanıtılan arabayla bir çok benzerliğe(Farlar, Çizgiler, Izgaralar vs.) sahip.
Ancak bizim tanıttığımız arabanın içi 2017'de tanıtılan araç ile tamamiyle farklı. Bir tek göstergeler benziyor. Vites, ön konsol, arka koltuklar vs. farklı tamamen.
Burada iki soru var. Pininfarina'ya içini tekrar mı tasarlattık? Yoksa iç kısımda kullanılan teknoloji tamamiyle Vestel altyapılı mı? Araç tanıtımında böyle bir şey söylendi galiba. Vestel tasarladı falan.
Bilgisi olan var mı?
Bu arabada anlamadığım bir konu var. Pininfarina tasarımını almışız evet. Dış tasarım 2017'de tanıtılan arabayla bir çok benzerliğe(Farlar, Çizgiler, Izgaralar vs.) sahip.
Ancak bizim tanıttığımız arabanın içi 2017'de tanıtılan araç ile tamamiyle farklı. Bir tek göstergeler benziyor. Vites, ön konsol, arka koltuklar vs. farklı tamamen.
Burada iki soru var. Pininfarina'ya içini tekrar mı tasarlattık? Yoksa iç kısımda kullanılan teknoloji tamamiyle Vestel altyapılı mı? Araç tanıtımında böyle bir şey söylendi galiba. Vestel tasarladı falan.
Bilgisi olan var mı?
farklı araçların içine bakmışsındır
k350 ile aynı sanırım bizimki 3-4 model var pininfarinada genelde manipülasyon için k750 ile yanyana getiriyorlar
ardicli2000
30-12-2019, 13:23
farklı araçların içine bakmışsındır
k350 ile aynı sanırım bizimki 3-4 model var pininfarinada genelde manipülasyon için k750 ile yanyana getiriyorlar
Pininfarina K350 SUV Concept | Motor1.com Photos (https://www.motor1.com/photo/2996501/pininfarina-k350-suv-concept/)
K350 andırıyor AMA farklı. Normal dokunuş yapılmış. Tamamen değiştirilmemiş. VE önemli olanı bu tasarım bizim hakkımız. He parayı verip yaptırırsın zaten de diğer firmalar da yaptırıyor. Bu bence sorun değil olmamalı da. Örneğin öndeki gündüz farları Osmanlı bıyığından esinlenilmiş. Nette Tarkan bıyığı diye geziyor. Zaten oradan esinlenilmiş. K350 de yok o ışıklar mesela... Led ler de 2*2 ve aşağı doğru seyir izlerken K350 de 3*1 düz sırada dizilmiş. Makyajlı hali gibi. Ama bir kişilik katılmış. Arkası ise daha net değişmiş. Konsept aynı olsa da...
ardicli2000
30-12-2019, 13:26
O dediğiniz proje devlet eliyle yürütülmeye çalışıldı ve atıl kaldı. Tubitak geliştirip birine lisanslayacaktı o da üretecekti. Öyle olmayacağı görüldü. VE SIFIRDAN özel sektör geliştirmeye başladı. O yanlış başlayandı. Bu noktaya kadar gelemedi zaten. Bugün yapılan ise özel sektörün bir tanıtımı esasen. Ama devlet desteklediği için ortak ilerliyor. Sahibi devlet değil özel sektör. Fark bu. Doğru başlayan BENCE bu.
burkaykalyon
30-12-2019, 13:31
K350'nin içi 2018'in haberi :
Pininfarina’nın elektrikli K350 konsepti 450 bg ile geldi (https://tr.motor1.com/news/240369/pininfarina-k350-konsept-tanitim/)
Yerli oto nun içi:
Yerli Otomobil TOGG sahneye cıktı Yeni Lige yolculuk başladı (https://www.petabayt.com/yerli-otomobil-togg/)
Tamamiyle farklı.
Pininfarina K350 SUV Concept | Motor1.com Photos (https://www.motor1.com/photo/2996501/pininfarina-k350-suv-concept/)
K350 andırıyor AMA farklı. Normal dokunuş yapılmış. Tamamen değiştirilmemiş. VE önemli olanı bu tasarım bizim hakkımız. He parayı verip yaptırırsın zaten de diğer firmalar da yaptırıyor. Bu bence sorun değil olmamalı da. Örneğin öndeki gündüz farları Osmanlı bıyığından esinlenilmiş. Nette Tarkan bıyığı diye geziyor. Zaten oradan esinlenilmiş. K350 de yok o ışıklar mesela... Led ler de 2*2 ve aşağı doğru seyir izlerken K350 de 3*1 düz sırada dizilmiş. Makyajlı hali gibi. Ama bir kişilik katılmış. Arkası ise daha net değişmiş. Konsept aynı olsa da...
tanıtılan suv modeli k550nin aynısı içi farklı oda başka bir pininfarinadan krılmıştır muhtemelen direksiyon falan aynı çünkğ logo hariç ekran dizaynı farklı
burkaykalyon
30-12-2019, 13:34
Bu da K550'nin içi. Yine farklı.
2017 Hybrid Kinetic K550 (Pininfarina) - Ateliers (http://www.carstyling.ru/de/car/2017_hybrid_kinetic_k550/images/44468/)
Bu K750'nin içi.
2017 Hybrid Kinetic K750 (Pininfarina) - Ateliers (http://www.carstyling.ru/de/car/2017_hybrid_kinetic_k750/images/44460/)
CloudGrey
30-12-2019, 14:06
Bu doğru başladı.
Tek kastım bu.
başlangıcı bura olamaz.
şayet başlangıcı bura ise ürün elde etmek 30 yıl sürer.
bu 90larda kartonda ev yapalım diye tv'ye çıkan teyzelerin aha bende yapılmışı var diye şak yapılı evi koymaları gibi oldu.
ÜRETMEK isteyen bir devletin (ne olursa olsun) yol haritası bu olamaz.
çünkü üretimin oluşabilmesi için eğitim şarttır.
oligarşiden eğitimi sevmez.
kısaca bütün prodüksiyon güzeldi arabaları bende beğendim..
ama yemezler ;)
mikelazi
30-12-2019, 15:15
hayal kurmayın.
Varsa boşluk doldurun...
nokta olmuş :(
Yerlilik oranı ile milli marka arasındaki farkı anlamak bu kadar zor olmamalı. Bu aracın üretim öncesi prototip olduğunu bir türlü anlayamamakta bu kadar zor olmamalı. Prototip'in italya'dan gelmiş ve orada tasarlanmış olması Türkiye'de üretilmeyeceği ve milli olmayacağı anlamı taşımıyor. O kadar ön yargılı ve bilgisizce eleştiri yapılıyor ki bazen ülkenin okumuş kesimi ile okumamış kesimi arasında çokta bir fark olmadığını düşünüyorum. Bu konuya savunma sanayinden bir kaç örnek vereyim. Milgem adıyla Türk Deniz Kuvvetleri için üretilen gemilerin projeleri yurt dışı kaynaklıdır. Deniz kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda revize edilerek yerli ve milli olarak tüm hakları bize ait olarak üretilmektedir. Şu an geliştirdiğimiz denizaltı projeleri Almanya'dan alınmıştır, yerli ve milli olarak istediğimiz değişiklikleri yaparak ve tüm hakları bizde olacak şekilde geliştirilmeye devam etmektedir. Bu araçların projesi yurt dışı kaynaklı diye bu projeler yerli ve milli değil mi? Suriye'ye operasyonları sırasında leoprad tankları kullanıldığında Almanlar bizim leopard tanklarımızla bizim desteklediğimiz güçleri vuruyorlar diye hop oturup hop kalktılar. Yedek parça tedariği sağlamamakla tehdit ettiler vs. Güney Korey'le birlikte geliştirilen ve tüm hakları bize ait olan Obüsler hakkında kimse ağzını açtı mı? Kimse iha'larınızı uçurtmayız diye tehdit edebildi mi? Otomobille Savunma Sanayi araçlarının stratejik önemini kıyaslamıyorum tabi ki ama yerli nedir, milli nedir, her yerli olan milli midir bunların ayrımını yapamıyoruz galiba.
Aracı kullandığı görünlülerde simulasyonmuş..
Cimmeria
30-12-2019, 19:30
bence tasarim ve italyan konusundan ziyade 2 yilda prototip olarak satin aldigimiz tamamen elektrikli bir arabayi nasil uretecegimiz, nasil guvenlik testlerini tamamlayacagimiz, nasil servis ve yedek parca agi kuracagimiz, hatta nasil elektrik sarj altyapisi kuracagimiz hatta ve hatta ilk once fabrikayi nasil hazir edecegimiz konusulmali.
bu arada yarim saat sarjla 500 km giden pil teknolojisi teslada yok, ben olsam hic arabayla ugrasmam direk pil ve yazilima yatirim yapar ordan parayi vururum :)
proje yürüse marka oluşsa satılsa bile yine böyle zedeler oldur. maaş skalası üstünde kalanların özel olmadıkça çoğu aynı sonucu yaşar. gerçi türkiyede enflasyon hep yükselir. enflasyon oranında zam almazlarsa zamanla skalayada girebilirler :)
O kadar bol keseden veren adam, senin kadar ince düşünmektense direk kapının önüne koyar bence :) (maalesef)
he ya biz malız bu hükümet ülke için bir sürü faydalı şey yapıyor ama biz eleştirmek için eleştiriyoz
2 sene sonra sokaklarda fink atarsınız artık yerli otomobille 175bin tane ön sipariş gelmiş 2022ye
bende bu haberleri kime yapiolar ki diyordum
Şu seriyi ve ekindeki haberi bir incelemenizi tavsiye ederim
Alphan Manas auf Twitter: "Pil konusunda ortağım Zamier Ahmed ile ABD'deki yatırımımız haber oldu.
Otomotiv konusunda takip edilmesi gereken sevgili @eozpeynirci (ve @gazetepencere) sevgili Murat Gunak ile 2009 yılındaki ortak calışmamızdan beri beni takip ediyor. Umidini yitirmediği icin de teşekkurler.… https://t.co/YCDDkOQKNN" (https://twitter.com/alphanmanas/status/1211501510003240961?s=20)
Ben de üretim yılı olarak 2032 öngörüyorum, 2022 imkansız geliyor. Arkasındaki firmalar çok güçlü ama nereye kadar?
yerli olarak üretilecek otomobil için oluşturulan kadro tam anlamı ile bu işin yıldızlarından oluşmuş bir kadro. kimse bu adamların bu işi yapamayacağını söyleyemez. Fakat ne kadar yapmak istedikleri önemli. Jet fadılın projesinden tek farkı bu işe başlarlarken ceplerinin para ile dolu olması. Sadece jet fadılın bu önemli isimlere sahip olmaması bu projenin çöpe gitmesinde bir etken mi idi tartışılır. fakat bu kadro ile dünyanın her yerinde herkesi bu otomobilin yapılacağına inandırabilirsin. Şimdilik burada yapılan iş MIŞ gibi yapmaktan ileri giden bir proje değil. zorlu kuleleri istanbulun göbeğine dikti. o kadar rantı ona yedirmediler ve birinin parasını alıyorlar. bu projeye daha çok ortak yada çok destekçi gelir. aslında açıklamalar akla yatkın fabrika ile ana tedarikçilerin olduğu bölge yalın bir dünya devinin ceo su zaten elektrikli otomobil için tedarikçisi olan bir firmadan geldi. tüm düzen yapılacak MIŞ gibi duruyor. Umarım Jet fadıl projesine dönmez. bu otomobil üretilene kadar şimdi gösterilenden çok daha değişik bir şekle dönüşecektir. Bu pil işi ise sakat çin ve panasonic den başka yok. bakalım onu nasıl çözecekler.
algıya gel algıya taze çıktı :)
overblack
01-01-2020, 17:15
Evet iphone çin'de üretiliyor ama tüm patentleri apple'da. sıkıyorsa çinliler bir iphone yapsalar ya?yapan firmanın donuna kadar değil çin imparatorunun arabasına bile icra gelir.apple ürünlerini önce kendi tesisinde üretip patent alır ondan sonra işçilik en ucuz nerdeyse oraya yaptırır.bugün iphone Türkiye'de üretilse(keşke üretilse) Türk Malı diyip kendimizi mi kandıracağız?
Bence bu otomobili üretecek grup açıp De Lorean'ın hikayesini okusun. Ondan sonra otomobil üretmeye karar verirlerse kendi bilecekleri iş. Dünya'da global markalar dışında otomobil üretmeye kalkan firma batar.Mesela bu markalar dışında kalan çin ve hint malı otomobiller var. Ama adamların ülke nüfusu bile bu markaların üretim kapasitesini karşılayacak kadar talebi çok rahat verir. Yeter ki kendi insanlarına uygun otomobiller yapsınlar.
Global Markalara gelirsek örnek olarak Renault ve Peugeot'un defalarca batmanın eşiğinden döndüğünü biliyor musunuz?Zaten bir çok marka'da durumunu koruyabilmek amacı ile birleşmeye gidiyor.
Kısacası bu iş olmaz. Hadi bir mucize oldu yaptık diyelim.Fabrika batar.Arkasında hükümet durur diyecekseniz fabrikanın zararı otobanlar ve köprü zararları gibi bizden çıkar.
Bizim yapacağımız en doğru şey dünya'da bir çok örneği olan atölye'den biraz büyük imalathane'ler de müşteri kitlesi farklı olan spor otomobil üretmek.Bugün bir Koenigsegg dediğiniz zaman İsveç'te üretilen özel ve güzel bir araba aklımıza gelir.Emin olun biz çok daha iyisini yaparız.Böylece GERÇEK Türk Malı bir otomobil üretiriz.Normal halk otomobillerini ithal etmemizde hiç sakınca yok bence. Dünya'nın her ülkesi araba üretmeli diye bir kanun yok.
Rekabet edemeyeceğin bir pazara girersen batarsın.
Saab'ı bir firma alsaydı daha mantıklı olurdu her şey hazırdı, devlet olarak destek vermek isterlerse de vergiden muaf tutarlardı. Şu anda da yapılacak en mantıklı hamle Karsan, Otokar, BMC, Temsa gibi halihazırda kendi markasıyla daha karlı olan büyük ticari araç ve askeri araç üreten firmaların önünü açmaktır. Bu firmalar satışı görece fazla ve hususi kullanımın da bir kısmını karşılayacak Vito, Custom, Transporter tarzı modeller çıkarırsa pazarda önemli bir paya sahip olabilirler. Özellikle Karsan'ın bu tarz hususi kullanıma yönelik araç yapma kapasitesinin olduğunu düşünüyorum.
Diğer yandan şunu söyleyebilirim ki aslında aracın boyutu büyüdükçe karlılığı daha da artar, o yüzden otomobil yapmak daha az karlı ve daha detaylı bir iş olarak göründüğünden Türkiye'de bu güne kadar hiç bir firma otomobil işine girmedi. Eğer gerçekten karlı ve sürdürülebilir bir iş olsaydı küçük otomobil işine büyük holdingler çoktan girmişti.
Son olarak, ben devlet baskısıyla ve sanki bütün ülkenin sahip olduğu ortak araba markasıymış gibi lanse edilen bir ürünün başarılı olabileceğini düşünmüyorum. Ülkelerin arabası ya da markaları olmaz zaten, bugün baktığımda bunun başka bir örneğini göremiyorum. İnsanlara bunun tek seçenek gibi olduğunu hissettirirseniz ürününüz çok iyi de olsa onların gözündeki çekiciliğini azaltırsınız. Bu işin normali serbest piyasada rekabet eden farklı firmaların sunduğu modellerin arasından seçim yapmaktır.
Saab'ı bir firma alsaydı daha mantıklı olurdu her şey hazırdı, devlet olarak destek vermek isterlerse de vergiden muaf tutarlardı. Şu anda da yapılacak en mantıklı hamle Karsan, Otokar, BMC, Temsa gibi halihazırda kendi markasıyla daha karlı olan büyük ticari araç ve askeri araç üreten firmaların önünü açmaktır. Bu firmalar satışı görece fazla ve hususi kullanımın da bir kısmını karşılayacak Vito, Custom, Transporter tarzı modeller çıkarırsa pazarda önemli bir paya sahip olabilirler. Özellikle Karsan'ın bu tarz hususi kullanıma yönelik araç yapma kapasitesinin olduğunu düşünüyorum.
Diğer yandan şunu söyleyebilirim ki aslında aracın boyutu büyüdükçe karlılığı daha da artar, o yüzden otomobil yapmak daha az karlı ve daha detaylı bir iş olarak göründüğünden Türkiye'de bu güne kadar hiç bir firma otomobil işine girmedi. Eğer gerçekten karlı ve sürdürülebilir bir iş olsaydı küçük otomobil işine büyük holdingler çoktan girmişti.
Son olarak, ben devlet baskısıyla ve sanki bütün ülkenin sahip olduğu ortak araba markasıymış gibi lanse edilen bir ürünün başarılı olabileceğini düşünmüyorum. Ülkelerin arabası ya da markaları olmaz zaten, bugün baktığımda bunun başka bir örneğini göremiyorum. İnsanlara bunun tek seçenek gibi olduğunu hissettirirseniz ürününüz çok iyi de olsa onların gözündeki çekiciliğini azaltırsınız. Bu işin normali serbest piyasada rekabet eden farklı firmaların sunduğu modellerin arasından seçim yapmaktır.
Saab, opel gibi seçenekler çok mantıklıydı. Bu işi yapmış olsak en az 10 yıldır otomobil üretiyor olurduk.
Yerli otomobil yaptık vergiden muaf tutalım diye bir durum teknik olarak söz konusu bile değil. Yapmak istesenizde yapamazsınız. Diyelimki uluslararası vergilendirme ile kanun ve anlaşmaları bozup bizim markamız haricindekileri vergilendirdik bizimkini vergiden muaf tuttuk. Diğer ülkelerde haliyle aynı tepkiyi göstereceği için iç pazar dışında otomobil satmamız mümkün değil. Ayrıca diğer tüm ihracat kanalını da tıkamış olacağız.
Son paragrafa katılıyorum. Hatta ismi "toyota tarzı" olması lazım, bu kitabın bir bölümünde toyotanın ilk imalata başladığı dönemde yapılacak teşviklere karşı çıkması anlatılıyor. Rekabetin olmadığı bir ortamda gelişim olmaz. Elinden tutup yürümesine destek vermekle koltuk değneği olması arasındaki çizgiyi kaçırmamak lazım.
Saab, opel gibi seçenekler çok mantıklıydı. Bu işi yapmış olsak en az 10 yıldır otomobil üretiyor olurduk.
Yerli otomobil yaptık vergiden muaf tutalım diye bir durum teknik olarak söz konusu bile değil. Yapmak istesenizde yapamazsınız. Diyelimki uluslararası vergilendirme ile kanun ve anlaşmaları bozup bizim markamız haricindekileri vergilendirdik bizimkini vergiden muaf tuttuk. Diğer ülkelerde haliyle aynı tepkiyi göstereceği için iç pazar dışında otomobil satmamız mümkün değil. Ayrıca diğer tüm ihracat kanalını da tıkamış olacağız.
Son paragrafa katılıyorum. Hatta ismi "toyota tarzı" olması lazım, bu kitabın bir bölümünde toyotanın ilk imalata başladığı dönemde yapılacak teşviklere karşı çıkması anlatılıyor. Rekabetin olmadığı bir ortamda gelişim olmaz. Elinden tutup yürümesine destek vermekle koltuk değneği olması arasındaki çizgiyi kaçırmamak lazım.
Aslında ilk tanıtılan cadillaclar bile mantıklıydı. Ancak problem şurdaydı ;siz yerli ve milli deyip Cadillac gösterirseniz o proje ölü doğar. Denmesi gereken şuydu , hazırda olan bir platformun hakkını satın aldık , ilk üretimlerimiz bu araçlar üzerinde olacak. Araştırma ve geliştirmelerimiz bu platform üzerinden devam edecek dense idi , onu da kabul ederdi insanlar. Ama siz karşınızdakini aptal yerine koyup Amerikan malını yerli diye kaktırmaya çalışırsanız insanlar ta....ğın kralını geçer.
Ön sipariş için 30000 -40000 TL fiyatlar konuşuluyormuş. Göreceğiz o çok sevinenleri , 10000 -20000 adet alacağız diyen g... lalelerini. Bakalım kaçı , kaç tane sipariş verecek.
EnesAksu
07-01-2020, 13:52
Lansıman yapıldığına göre bir nebze daha detay verebilir misiniz? Şimdiye kadar nelerin AR&GE si yapıldı? NEler üzerine odaklanılıyor? Kritik parçalar üzerine çalışılacka ve geri kalanı dışarıdan fason mu alınacka vs vs detaylar nelerdir?
Şuan aracın PLM (Product Lifecycle Management) bilgileri toplanıyordur. Hiç bir araç plm olmadan piyasaya çıkmaz. Nelerin argesi yapıldığı derken arge araç üretilsede üretilmese de arge testleri her zaman olacaktır. Geçen Gürcan Karakaş euroncap gireceğini söyledi bu habere gerçekten sevindim. Bazı markalar örneğin FIAT korktuğu için bu testlere girmez. Kaldı ki bi test 250.000 $ civarında.
Şuan aracın PLM (Product Lifecycle Management) bilgileri toplanıyordur. Hiç bir araç plm olmadan piyasaya çıkmaz. Nelerin argesi yapıldığı derken arge araç üretilsede üretilmese de arge testleri her zaman olacaktır. Geçen Gürcan Karakaş euroncap gireceğini söyledi bu habere gerçekten sevindim. Bazı markalar örneğin FIAT korktuğu için bu testlere girmez. Kaldı ki bi test 250.000 $ civarında.
Fiat Avrupa'da sattığı her otomobil belirli dönemlerde testlere eksiksiz girmiş. PSA ile birleşmeden önceki durumda FCA dünyanın en büyük 8. üreticisi şuan dünyanın en büyük 4. grubu durumundalar. Euro NCAP için bütçeleri vardır mutlaka. Zaten bakarsak iyisiyle kötüsüyle korkmadan girmiş.
Bu linkten veya ekran görüntüsünden inceleyebilirsin.
https://www.euroncap.com/tr/derecelendirmeler-ve-oedueller/en-son-guevenlik-derecelendirmeleri/?allClasses&allProtocols=true&selectedMake=7283&selectedMakeName=FIAT&selectedModel=0&selectedStar=&includeFullSafetyPackage=true&includeStandardSafetyPackage=true&selectedModelName=T%C3%BCm%C3%BC&selectedProtocols=34803,30636,26061,24370,1472,591 0,5931,-1,14999&selectedClasses=1202,1199,1201,1196,1205,1203,1198 ,1179,40250,1197,1204,1180,34736&allClasses=true&allDriverAssistanceTechnologies=false&selectedDriverAssistanceTechnologies=&thirdRowFitment=false
https://i.ibb.co/SQmMnSP/resim.png
DW Turkce Twitter'da: "Almanya'da uc boyutlu yazıcı ile ilk otomobili uretildi
Arac tuketicinin isteğine gore tasarlanacak
12 hafta icinde fikir aşamasından uretime gecilebilecek
📺Tamamı: https://t.co/pUIgRvRO1b… (https://twitter.com/dw_turkce/status/1218095898187747328) https://t.co/H3GoLwoJSw"
yalnız almanya ne korktu ya
Osmanlı geliyor ulan savulun
:allaalla::allaalla::allaalla:
bi post daha atayım "yerli" otomobilimizle ilgili
maksat bilgi sahibi olalım "yerlli ve milli" otomobilimiz hakkında
https://twitter.com/eozpeynirci/status/1222043749490024449
Emre Ozpeynirci Twitter'da: "• Arac entegrasyonu konusunda Alman muhendislik firması EDAG’ı sectik.
• Mekanik aksamları ve şasiyi İngiliz Myra geliştiriyor.
• Tasarım ve prototipleri İtalyan Pininfarina ile yapıyonuz.
• Birden fazla teknolojik ortakla elektrikli guc unitemizi geliştireceğiz.… https://t.co/2mVj2wrGfw" (https://twitter.com/eozpeynirci/status/1222043749490024449)
yerli işte :D
https://www.youtube.com/watch?v=-BuDISQfoW8
beni üzen şey insanlar hakkındaki hayal kırıklıklarım..
Emre Ozpeynirci Twitter'da: "• Arac entegrasyonu konusunda Alman muhendislik firması EDAG’ı sectik.
• Mekanik aksamları ve şasiyi İngiliz Myra geliştiriyor.
• Tasarım ve prototipleri İtalyan Pininfarina ile yapıyonuz.
• Birden fazla teknolojik ortakla elektrikli guc unitemizi geliştireceğiz.… https://t.co/2mVj2wrGfw" (https://twitter.com/eozpeynirci/status/1222043749490024449)
Normalde bu işin doğrusu zaten bu , işini iyi yapan adamlardan hizmet ve ürünü aldığında zaten ortaya kaliteli birşey çıkacak , ancak sen gidip "yerli ve milli" dersen , insanların dalga geçmesine hazır olacaksın.
Normalde bu işin doğrusu zaten bu , işini iyi yapan adamlardan hizmet ve ürünü aldığında zaten ortaya kaliteli birşey çıkacak , ancak sen gidip "yerli ve milli" dersen , insanların dalga geçmesine hazır olacaksın.
ölü doğan bebek
bırakalım otoyu motoyu tarım yapalım, organik gıda üretelim, hayvancılık yapalım, turizmi büyütelim avantajlı olduğumuz noktalara yönelelim
Araba yapmak zorunda değiliz ama şov yapmak zorundayız
lethaldoze
28-01-2020, 19:17
ölü doğan bebek
bırakalım otoyu motoyu tarım yapalım, organik gıda üretelim, hayvancılık yapalım, turizmi büyütelim avantajlı olduğumuz noktalara yönelelim
Araba yapmak zorunda değiliz ama şov yapmak zorundayız
Böyle düşünecek feraset kimde var, 7 den 70'e kimsede yok bizim ırkımızda.
GokhanRS
16-05-2020, 11:56
Hımm hâlâ alamıyoruz sanırım.
ghibli06
16-05-2020, 12:32
Hımm hâlâ alamıyoruz sanırım.
ilk 500bin adedi Amerika'ya hibe edildi, henüz alamıyoruz o yüzden...
Yeni konu açmayayım dedim.
OTV olmasa pazar 2.5 milyonu gecer! – Sozcu Gazetesi (https://www.sozcu.com.tr/2020/otomotiv/otv-olmasa-pazar-2-5-milyonu-gecer-5818110/)
mechanic
18-05-2020, 11:17
ötve olmasa dışardan getirtirim
Yeni konu açmayayım dedim.
OTV olmasa pazar 2.5 milyonu gecer! – Sozcu Gazetesi (https://www.sozcu.com.tr/2020/otomotiv/otv-olmasa-pazar-2-5-milyonu-gecer-5818110/)
:)2.5 milyon rakamında çok ufak şaşmada memur maaşları aksar. Ülkenin tüm geliri vergi, bütçe buna göre yapılıyor malesef. Bir de esnaf tarafı var bu işin tabi.
Örnek adam 2018 model polo koymuş vitrine 105ten sayıp, sen ötvyi indirdin sıfırı adamın maliyetin altına gitti, zararı nasıl tolere olacak?
Ben de isterim ötv kaldırılsın, binmek istediğimiz araçlara binebilelim ama bana gerçekçi gelmiyor.
https://www.ntv.com.tr/galeri/ekonomi/2019da-otv-gelir-hedefleri-ve-artislari-ne-kadar-olacak,r6tBVVKKE022y-WeDXNEQg/AB3fHUvsDEC9QOyOx3OL3w
Kimsenin yeni üretim kalemlerimiz şu senelerde şu olacak, bu kadar üretim dolayısıyla gelir bekliyoruz, cari açığı bu şekilde düşüreceğiz derdi maleesef yok.
Ceo arkadaş gibi boşuna konuşur dururuz sadece. :)
:)2.5 milyon rakamında çok ufak şaşmada memur maaşları aksar. Ülkenin tüm geliri vergi, bütçe buna göre yapılıyor malesef. Bir de esnaf tarafı var bu işin tabi.
Örnek adam 2018 model polo koymuş vitrine 105ten sayıp, sen ötvyi indirdin sıfırı adamın maliyetin altına gitti, zararı nasıl tolere olacak?
Ben de isterim ötv kaldırılsın, binmek istediğimiz araçlara binebilelim ama bana gerçekçi gelmiyor.
https://www.ntv.com.tr/galeri/ekonomi/2019da-otv-gelir-hedefleri-ve-artislari-ne-kadar-olacak,r6tBVVKKE022y-WeDXNEQg/AB3fHUvsDEC9QOyOx3OL3w
Kimsenin yeni üretim kalemlerimiz şu senelerde şu olacak, bu kadar üretim dolayısıyla gelir bekliyoruz, cari açığı bu şekilde düşüreceğiz derdi maleesef yok.
Ceo arkadaş gibi boşuna konuşur dururuz sadece. :)
ÖTV olmasa, fiyatlar ucuzlasa, belki sadece ilave KDV geliri ÖTV gelirini geçecek.
Ama madalyonun öteki tarafı da var. Bunc araç için yol var mı, park yeri var mı, petrol ithalatımız ne kadara çıkar, yedek parçadan cari açık verir miyiz vs vs vs.
Galerici arkadaş ise kusura bakmasın. Sıfırlar nasıl pahalı olunca, ikinci eline zam yapıyor; sıfırlar ucuzlayınca da indirim yapacak. Hep onlar mı kazanacak.
En kötü arabalara ailesi biner veya parça paraç satar, onlar bir yolunu bulur. :)
GokhanRS
18-05-2020, 12:11
Emin olun zaten ötv kaldıracak olsaydılar bunu 5 yıla yayarlar kimseyi zarar ettirmezlerdi. Bu hayalden öte birşey değil şuan ki durumda. Neye talep olsa ötv getirdiler. Bugün PlayStation bile dünya fiyatları çarpı 2 :)
Almanın fransızın yaptıgı arabadan yapandan daha cok para kazanmak varken enayılermı yerlı oto yapsınlar
CloudGrey
23-07-2020, 08:12
bu iş iyice bizim sarı sitedeki ilanlara benzendi ;
başlık : HATASIZ KUSURSUZ DÜNYADA TEK
ilanın en alt satırında ; 35bin trameri var.
https://i.hizliresim.com/yVkIbf.jpg (https://hizliresim.com/yVkIbf)
anthinka
23-07-2020, 08:27
Ekşi'den Savunma Sanayii başlığında bi yazarın yazmış olduğu yazıdan alıntı. Zihniyet aynı olduğu için konuyla doğal olarak bağı var.
---Alıntı---
bizim süper ileri savunma sanayimiz, tamamıyla ve göbekten batıya bağlıdır. bu da kötü bişey değildir, çünkü türkiye tüm tedarik zincirini ülke içinde kuracak imkanlara (sermaye, know how, pazar) sahip değildir. mesele bizim almandan kimyasallar ve makina, italyandan optik, fransızdan elektronik, japondan elektronik, amerikalıdan dizayn almamızda değil, mesele bunlarla ortaya çıkardığımız eseri sanki %100 yerli imkanlarla yapabilirmişiz, kimseye ihtiyacımız yokmuş gibi davranmakta. batıya posta koymak osmanlının ezikliğidir, çocukluktur. artık büyümemiz lazım.
---Alıntı---
İlgili entry : savunma sanayii yalanlarından gına gelmesi - #110483677 - ekşi sozluk (https://eksisozluk.com/entry/110483677)
ghibli06
23-07-2020, 08:56
made in USA lerin çoğu Çin, made in Germany ler Polonya montaj, Çekk üretimi vs... açıkçası ben bunlara takılmıyorum, Türk malı marka ayrı, tamamen yerli üretim apayrı...
keşke vaktinde volvoyu alsaydık
cengiz-limak-koline vereceğimize volvoya verseydik
ama işte orda cukka yok o kısım sıkıntı cukka olsa bi kaç akrabayı müdür kadrosuna atayıp yüklü maaşlar verebilecek olsan alınır da sırf araba markası sahibi olmak içinde alınmazdı yani..
araba satıp napçan? bakımı, yedek parçası, servis ağı vs bi sürü meşgale
en temizi yeni bir marka yaratıp daha fabrikanın temelini bile atmadan eşe dosta ottan görevlerle maaş vermek.. mis..
yapılanları kendi içerisinde tutarlı buluyorum
ghibli06
23-07-2020, 09:05
keşke vaktinde volvoyu alsaydık
cengiz-limak-koline vereceğimize volvoya verseydik
ama işte orda cukka yok o kısım sıkıntı cukka olsa bi kaç akrabayı müdür kadrosuna atayıp yüklü maaşlar verebilecek olsan alınır da sırf araba markası sahibi olmak içinde alınmazdı yani..
araba satıp napçan? bakımı, yedek parçası, servis ağı vs bi sürü meşgale
en temizi yeni bir marka yaratıp daha fabrikanın temelini bile atmadan eşe dosta ottan görevlerle maaş vermek.. mis..
yapılanları kendi içerisinde tutarlı buluyorum
SAAB platformuna vereceğimiz paradan biraz fazlasına SAAB ı alabiliyorduk...
made in USA lerin çoğu Çin, made in Germany ler Polonya montaj, Çekk üretimi vs... açıkçası ben bunlara takılmıyorum, Türk malı marka ayrı, tamamen yerli üretim apayrı...
Aynen.. Ben de "yerli milli" muhabbetine takılıyorum. Ya dediğin gibi bugün her marka gidip sağda solda ürettiriyor.
Kaldı ki, üretim maliyetleri, halihazırda üretilen ürünler vb. gibi faktörler varken, amerikayı yeniden keşfe zaten gerek yok. Bugün diğer bütün markalar da aşağı yukarı bunu yapıyor. Motor üreten 3-4 firma var, 30-40 marka var, hepsi motorları bunlardan alıyor. Rekabet bile etmiyorlar. 1.4 100hp, 1.2 80hp, 1.4T olursa 140-150hp, hepimiz biliyoruz işte.
Yapacak bişey yok zaten. Atıyorum, motoru koyduk. ABS, EBD bilmemne hede hödö beyni Bosch olacak, işte ne bileyim şu bu sensörleri Valeo olacak. Halihazırda bulunan motor için biz sıfırdan yapmaya kalksak nasıl olacak. Ya birilerinin taklidi olacak, ya da yok bunun ar-gesi geliştirilmesi bilmemne derken vakit geçecek. Niye beklensin. Al koy işte.
Yukarıda arkadaşın ekşi mesajı gibi, sıkıntı sanki %100 yerli yapıyormuşuz havası.
"Yerli" deme de, "işte ülkemizin markası, Türk markası" de.
Sen arka planda mühendisliğini yap, sonra yerlileştirebildiğin parçasını yerlileştir, bitsin gitsin.
Bugün elektronikte şunda bunda yerli markalarımız da aynısını yapmıyor mu. Casper %100 yerli milli anakart, ekran kartı falan mı üretip birleştiriyor. Peki Dell de her şeyi ABD'de kendi fabrikasında mı üretip %100 Amarigannn diyerek mi koyuyor. Ama marka onların, işin katma değeri onlara gidiyor. Biz de bundan faydalanacağız. Bu hesap...
Bizde "yerli" terimi başından beri herhalde yanlış empoze edilmiş.
Hatırlarsınız, arka camında yazardı, "En iyi yerli..."
Araba ne: Ford Taunus.
Ford kim, Alman Amerikan firması.
Tasarım? Onların.
Motor şu bu? Onların.
Sonradan sağı solu üç beş dandik yerlileştirilmiş ve kalitesi düşürülmüş parçalar...
Türkiye'de LEGO gibi birleştir. Al sana en iyi "yerli".. Yerli değil ki bu, FASON.
Evet orada büyük mallık ettiler bence de.
ghibli06
23-07-2020, 09:14
zamanındaki Toyota Corolla bunlardan daha fazla yerliydi ama kimse Türk malı demedi elbette... Locheed Martin'in sitesine girerseniz F-35 projesi için tüm dünyadan toplam 1.500 tedarikçiyle çalıştığını görürsünüz... bence doğru bir projeyi sulandıra sulandıra tad bırakmayacaklar...
CloudGrey
23-07-2020, 09:23
saabı Gm'in alması baya eski değilmi abi sene 89-90 falan olması lazım..
sonrada gm kendi elleriyle boğdu saabı
şimdi o iş de öyle değildir
saab paltformu için bir pazarlık yapılmıştır aslında uyguna anlaşılmıştır ama araya aracılar komisyoncular belediye başkanı yeğenleri falan girdiyse platformun fiyatı saabın kendi fiyatına yaklaşmıştır
bunları doğal karşılamak lazım çok da şeetmeyelim böle şeyleri olabilir yani
hem onunda 2015te tanıtımı falan yapıldı organizasyondan da iyi ekmek çıkmıştır teşkilata bunları da hesaba katmak lazım
sonra 2017de babayiğitler çıktı vestel mestel bişiler yaptı onunda tanıtımı yapıldı ordada işler tıkırındaydı
şimdi 2019da pininfirina girdi işin içine bu bizi 2023-2025e kadar oyalar 2025te yeni bir yerli oto projesi daha çıkar kötü mü?
yeni belediye başkanı yeğenleri, teşkilata yeni girmiş çocuklar o yalıları o arabaları nasıl alacak yoksa
birilerinin jakuzilerde video çekip fakirlere sövmesi lazım sistemin devamı için
dava her şeyden önce gelir buna odaklanmalıyız
2003-2005 doğumlu çocuklar şimdiden teşkilata girseler 2025teki yerli oto projesiyle kendilerine mesarati falan alacaklar
bebenin yaşı kurtarsaydı keşke sokardık teşkilata
benim bebenin kısmeti 2032deki yerli otoya falan geliyor 2 reklam 2 grafik yapıştırsak yeter walla
ortamlarda dava adamıyız deriz kim nerden bilcek ki?
ghibli06
23-07-2020, 09:31
saabı Gm'in alması baya eski değilmi abi sene 89-90 falan olması lazım..
sonrada gm kendi elleriyle boğdu saabı
SAAB alıcısı bulunamayınca bütün varlıkları tek tek satılarak, kapatıldı... aidiyet hala GM de ama öyle bir marka kalmadı, şimdilik... SAAB ın elektrikli üretilmesine izin verilmedi çünkü o grup ileride elektrik arabasını SAAB olarak üretecek deniyor...
Yaklaşık 2 hafta önce bir mühendis ile sohbet etme şansım oldu. TOGG projesinde işe başlıyordu, evrak hazırlıyordu. Firmalar çok fazla kaynak akıttı hala da ayırıyorlar, bu araba üretilecek çok ciddiler bu konuda dedi. Söylenen tarihe de yetiştirmeye çalışacaklarmış. Yatırdıkları paranın karşılığını alacaklarını ifade ediyorlarmış, devlet tarafından da çok ciddi teşvikler devam ediyor dedi.
https://twitter.com/Darkwebhaber/status/1293475453580304384
hadi gözünüz aydın fiyatlar belirlenmiş :)
tanıtımı yapıldı, personeli alındı, ceosu belirlendi adı koyuldu, siparişler alındı 2023e hazır her şey
birde fabrika inşa edilirse oh mis..
https://www.youtube.com/watch?v=XJpwrO3MjjU
fiyat konusunu tartışmayacağım bile boş clio 160 bin liraydı bi ara..
https://twitter.com/Darkwebhaber/status/1293475453580304384
hadi gözünüz aydın fiyatlar belirlenmiş :)
tanıtımı yapıldı, personeli alındı, ceosu belirlendi adı koyuldu, siparişler alındı 2023e hazır her şey
birde fabrika inşa edilirse oh mis..
https://www.youtube.com/watch?v=XJpwrO3MjjU
fiyat konusunu tartışmayacağım bile boş clio 160 bin liraydı bi ara..
post attığım zaman sayfa yukarı taşınmıyor
post bende görünüyor ama cidden atabiliyor muyum acaba?
Togg ile ilgili yeni görseller paylaşılmış. Görsellerdeki Togg ile prototip olarak tanıtılan Togg arasında değişiklikler var.
https://i.ibb.co/2tWKVT9/78-J5kx-cover.jpg (https://ibb.co/Z8GT40j)
https://i.ibb.co/WzG8d8M/1620506.jpg (https://ibb.co/09m4W46)
https://i.ibb.co/0cDfsTJ/13374397-1200x824.jpg (https://ibb.co/mGDHNkz)
https://i.ibb.co/G72BTSc/1620501.jpg (https://ibb.co/7vW84m2)
https://i.ibb.co/wZkBMXL/177cc046-efa9-4039-9943-a5c91556a692-ce1f3465-9503-4b94-89bf-94395f5af5bf.jpg (https://ibb.co/bj0QzZ3)
https://i.ibb.co/strPxz9/togg-yerli-otomobilin-ilk-govde-montaji-yapildi.jpg (https://ibb.co/YbGWnwB)
sekizsilindir
19-07-2021, 17:05
Togg ile ilgili yeni görseller paylaşılmış. Görsellerdeki Togg ile prototip olarak tanıtılan Togg arasında değişiklikler var.
https://i.ibb.co/wZkBMXL/177cc046-efa9-4039-9943-a5c91556a692-ce1f3465-9503-4b94-89bf-94395f5af5bf.jpg (https://ibb.co/bj0QzZ3)
https://i.ibb.co/strPxz9/togg-yerli-otomobilin-ilk-govde-montaji-yapildi.jpg (https://ibb.co/YbGWnwB)
gurubun içinde farklı insanlar var sanırım..
sekizsilindir
19-07-2021, 17:10
TOGG'dan Cekilen İnan Kırac: 'Elektrikli Otomobil İcin Erken, En Az 20 Yılı Var' - onedio.com (https://onedio.com/haber/togg-dan-cekilen-inan-kirac-elektrikli-otomobil-icin-erken-en-az-20-yili-var-990533)
AlwaysFast
19-07-2021, 17:33
TOGG'dan Cekilen İnan Kırac: 'Elektrikli Otomobil İcin Erken, En Az 20 Yılı Var' - onedio.com (https://onedio.com/haber/togg-dan-cekilen-inan-kirac-elektrikli-otomobil-icin-erken-en-az-20-yili-var-990533)
İnsanın belli bir yaştan sonrası yöneticiliği bırakması gerekiyor sanırım.
Almanya'dan bu sene Türkiye'ye inanılmaz döküm ve işleme işi yığdılar. Sebep şu; Almanya mevcut içten yanmalı motora yönelik yeni yatırım yapmama kararı almış. Şu an yeni yatırımlar sadece elektrikli otomobil ve komponentleri üretimi üzerine. Hatta pek çok fabrikayı da kapattılar, yok pahasına satıyorlar makinaları. Surplex gibi ikinci el makina sitelerinde komple blok, kapak işleme hatları vs satıldı yakın zamanlarda. Uzun lafın kısası adamlar geleceğin teknolojisinde geri kalmamak için kendi şartlarını kendileri zorluyorlar. Yoksa geç kalmış olacaklar.
İnsanın belli bir yaştan sonrası yöneticiliği bırakması gerekiyor sanırım.
Almanya'dan bu sene Türkiye'ye inanılmaz döküm ve işleme işi yığdılar. Sebep şu; Almanya mevcut içten yanmalı motora yönelik yeni yatırım yapmama kararı almış. Şu an yeni yatırımlar sadece elektrikli otomobil ve komponentleri üretimi üzerine. Hatta pek çok fabrikayı da kapattılar, yok pahasına satıyorlar makinaları. Surplex gibi ikinci el makina sitelerinde komple blok, kapak işleme hatları vs satıldı yakın zamanlarda. Uzun lafın kısası adamlar geleceğin teknolojisinde geri kalmamak için kendi şartlarını kendileri zorluyorlar. Yoksa geç kalmış olacaklar.
İnanç Kıraç yöneticilikte acemi ya da bunak değildir.
Söylediği şeyi eleştirmeden önce bir düşünmek gerekir.
Bu araç ilk etapta Yerli Pazar için üretilmekte.
İç pazarda gerek şarj, gerek servis gerekse de elektrikli araçlar konusunda oturmuş bir altyapı yok.
Araç alırken ''Satacağı günkü fiyatını hesaplayan bir müşteri portföyü''için yapmış İnanç bey yorumunu.
Bence de gayet yerinde bir yorumdur.
Yoksa İnanç beyin Bursa'daki hatlarında çeşit çeşit ticari araç üretilmekte. (Dizel, elektrikli)
Bu tam elektrikli araçlar genelde Türkiye'de montajlandıktan sonra tekrardan yurt dışına gönderilmektedir.
Ez cümle; Bu pazar için üretilen ve 2023'te seri üretilecek bir araçtan bahsediyorsak; Elektrikli hamlesi benim naçizane düşünceme göre erkendir.
Satış (NET KAR) olmayan yerde, üretim de sürdürülemez. Taşıma suyuyla hiç bir fabrika da ayakta duramaz.
Bu fotolari gebzede montaj yapildi diye servis ettiler, arkadaki mavi tabelada umkleiden ve duschen yaziyor :D
Bu fotolari gebzede montaj yapildi diye servis ettiler, arkadaki mavi tabelada umkleiden ve duschen yaziyor :D
son fotodaki kaldırım taşlarını o düzende yapabileni de ben daha TR sınırlarında görmedim :D
Fotoğraflarda tabela,yazı vs. görmeyince garip gelmişti. Beyaz olanda varmış farketmemişim :) Haberlerde, haber sitelerinde çoğunlukla boyasız ve gri boyalı olanı paylaştılar. Beyaz boyalı olan pek paylaşılmadı . O fotoğrafta sol tarafta bir Togg daha var ve raflarda canel otomotiv logolu bir kutu var.
beyaz olan aracın fotosunu indirip yaklaşın bakın WC'de ne yazıyor arkadaşlar :)
Gebzeymış :)
kelalper
04-08-2021, 11:47
Herşeyleri yalan dolan.
aslanneron
04-08-2021, 16:14
TOGG projesine iş yapan bir firmaya ürün üretiyoruz adamlar yana yakıla parçaları ve kalıpları yetiştirmemizi istiyorlar. Geçenlerde krom çıtların çinden gelecegini ve bizim ürünlerinde toplanması için almanyaya gönderileceginin bilgisini verdiler türkiyede toplanmıyor prototip araçlar.
kelalper
09-08-2021, 13:40
En son görünmeyen uçak icat ettiler. O da yok ortada
Bu nasıl bir amatörlük arkadaş. Kimden akıl alıyorsunuz mahallede SEO yapılır diyen adamlarlamı çalışıyorsunuz?!
Mahkeme ağır konuşmuş yalnız. Sizin ürününüz yok, fabrikanız yok, tanınırlığınız yok ne hak iddia ediyorsunuz diyerek.
https://www.wipo.int/amc/en/domains/search/text.jsp?case=D2021-1949
WIPO Arbitration and Mediation Center
ADMINISTRATIVE PANEL DECISION
Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi v. The Office of George Gould
Case No. D2021-1949
1. The Parties
The Complainant is Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi, Turkey, represented by Gün + Partners, Turkey.
The Respondent is The Office of George Gould1 United States of America (“United States”), represented by John Berryhill, Ph.d., Esq., United States.
2. The Domain Name and Registrar
The disputed domain name <togg.com> is registered with NameCheap, Inc. (the “Registrar”).
3. Procedural History
The Complaint was filed with the WIPO Arbitration and Mediation Center (the “Center”) on June 21, 2021. On June 22, 2021, the Center transmitted by email to the Registrar a request for registrar verification in connection with the disputed domain name. On the same day, the Registrar transmitted by email to the Center its verification response disclosing registrant and contact information for the disputed domain name that differed from the named Respondent and contact information in the Complaint. The Center sent an email communication to the Complainant on June 23, 2021, providing the registrant and contact information disclosed by the Registrar, and inviting the Complainant to submit an amendment to the Complaint. The Complainant filed an amended Complaint on June 29, 2021.
The Center verified that the Complaint, together with the amended Complaint, satisfied the formal requirements of the Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy (the “Policy” or “UDRP”), the Rules for Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy (the “Rules”), and the WIPO Supplemental Rules for Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy (the “Supplemental Rules”).
In accordance with the Rules, paragraphs 2 and 4, the Center formally notified the Respondent of the Complaint, and the proceedings commenced on June 29, 2021. In accordance with the Rules, paragraph 5, the original due date for Response was July 19, 2021.
On July 6, 2021, the Complainant sent a communication to the Center in which it purported to withdraw the Complaint in order to seek a settlement with the Respondent. On the same day, the Respondent objected to the Complainant’s notice and stated that it would only agree to a withdrawal of the Complaint with prejudice to its pursuit of the same claims in a refiling or in another forum. On the same day the Center notified the Parties that, in light of the Respondent’s objection, the proceeding would continue and that, in accordance with paragraph 5(b) of the Rules, the due date for Response was extended to July 23, 2021. On July 21, 2021, the Parties requested suspension of the proceeding in order to explore settlement options. The Response was filed on July 22, 2021. On the same day, the proceeding was formally suspended until August 11, 2021. No settlement having been notified by that date, the proceeding was reinstituted on August 12, 2021.
The Center appointed Matthew Kennedy as the sole panelist in this matter on August 24, 2021. The Panel finds that it was properly constituted. The Panel has submitted the Statement of Acceptance and Declaration of Impartiality and Independence, as required by the Center to ensure compliance with the Rules, paragraph 7.
4. Factual Background
The Complainant is a Turkish company founded on June 28, 2018 for the purpose of producing automobiles. The Complainant does not yet have a factory but it unveiled plans for two electric vehicles in December 2019, for which two prototypes were manufactured by a third party in Italy. The Complainant holds multiple trademark registrations in Turkey and the European Union containing the element TOGG, the earliest of which are Turkish trademark registration number 2018/99812 for a semi-figurative mark including the textual elements TOGG TÜRKIYE’NIN OTOMOBILI GIRIŞIM GRUBU, and Turkish trademark registration number 2018/99818 for a semi-figurative mark including the textual elements TOGG TURKISH AUTOMOBILE INITIATIVE GROUP, both applied for on November 7, 2018, both registered on March 8, 2019 and both specifying goods and services in classes 4, 9, 12, 35, 37, and 42. “TOGG” is an acronym formed by the initials of the first four words in the Complainant’s company name. The Turkish Patent and Trademark Office, by Decision T/03461 of January 21, 2021, recorded the well-known status of the TOGG mark with respect to motor vehicles. On December 27, 2019, the Complainant held an event to launch TOGG vehicles, which was widely reported in the Turkish media and also reported abroad, including in the United States. The Complainant also registered the domain name <togg.com.tr> on July 16, 2018, which it uses in connection with a website in Turkish and English where it provides information about itself and its planned automobiles.
The Respondent is “The Office of George Gould”. Mr. Gould is currently manager of computer operations for a company in Virginia, United States. From 2001 to 2012, he was Chief Information Officer / Project Management Lead at TOGG Inc., a company that he formed to carry on his information technology sales and service business. In 2010, TOGG Inc. sold its assets, including its business name and domain name, to a corporation named CedarPC Inc. The operations of CedarPC Inc. were later merged into those of a related corporation named T.C.B. Associates, Inc.
The disputed domain name was created on January 5, 2003. According to historical WhoIs data provided by the Respondent, it was registered in the name of “The Office of George Gould” as early as July 13, 2005. According to an archived screenshot provided by the Respondent, the disputed domain name resolved to a website for TOGG Inc., which promoted the services of Mr. Gould and his company as early as May 31, 2009. According to further historical WhoIs data provided by the Respondent, the disputed domain name was registered in the name of “The Office of George Gould” with an email contact address in the <tcbinc.com> domain as early as February 25, 2012. However, according to the Registrar’s information, the disputed domain name was acquired by the current registrant on May 1, 2014.
The disputed domain name currently redirects to <tcbinc.com> which resolves to a website for “TCB – Taking Care of Business, Inc.” that promotes “Northern VA Managed IT Services”. The contact address shown on the website is in Virginia, United States.
5. Parties’ Contentions
A. Complainant
The disputed domain name is confusingly similar to the Complainant’s TOGG marks.
The Respondent has no rights or legitimate interests in respect of the disputed domain name. The Respondent does not appear to be commonly known by the disputed domain name. The Respondent is not making a legitimate noncommercial use of the disputed domain name. The Respondent is not licensed or authorized by the Complainant to use TOGG marks. The Complainant has no relationship with the Respondent whatsoever.
TOGG trademarks have a worldwide reputation, including in Turkey. Because it is reasonable to infer that TOGG trademarks are well-known, it is certain that the Respondent is aware of the Complainant’s marks. The Complainant’s launch of TOGG vehicles on December 27, 2019 was widely reported. The TOGG trademarks have frequently appeared in the media before and after the launch. It is likely that the Respondent keeps the disputed domain name in bad faith in an aim to obtain unfair benefits from the high reputation of the TOGG trademark which created a tremendous impression due to the great product launch. People searching for the Complainant on the Internet will normally expect to find the Complainant under the TOGG name and trademark but they will instead reach the Respondent’s website.
B. Respondent
The Complainant was founded in 2018, manufactures nothing, sells nothing, has no customers and no product reputation, and has obtained a variety of mostly figurative and recent trademark registrations in jurisdictions where actual use of a mark is not required. The Respondent agrees that the Complainant has shown that it owns junior formal rights in TOGG, which is thus far not used in connection with any goods or services at all, and that the Complainant has no sales, no customers, no products and thus no goodwill in any actual commercial activity.
The disputed domain name is registered to “The Office of George Gould” for which “TOGG” is an acronym, and in connection with which business the domain name has been continuously used for 18 years. In view of the fact that the disputed domain name was merely part of the overall sale of TOGG Inc.’s continued information technology business and rights in its name and marks, the Respondent is entitled to claim priority in the disputed domain name from its original registration date. The Respondent has continued to use the name “The Office of George Gould” and the disputed domain name for many years after acquiring that business because it provides information technology services to a longstanding customer base with installed software systems that depend on the ability to utilize the disputed domain name for routine status email messages.
Bad faith registration cannot be found where a disputed domain name pre-dates the claimed rights at issue, except for a narrow form of anticipatory bad faith in which a domain registrant has reason to believe that a specific party plans to launch a particular mark and which is not relevant here. The UDRP requirement to show the disputed domain name was registered in bad faith in relation to the Complainant’’s mark is not a proposition that is seriously addressed in the Complaint.
6. Discussion and Findings
6.1 Procedural Issue: Termination of the Proceeding
The Complainant purported to withdraw the Complaint after the commencement of the proceeding for the purpose of seeking a settlement with the Respondent. It did not notify its consent to the proceeding being dismissed with a finding against itself. The Respondent objected on the same day, stating that it would only agree to a withdrawal of the Complaint with prejudice to the Complainant’s pursuit of the same claims in a refiling or in another forum. The Complainant has not notified its agreement to the Respondent’s conditions.
In the above circumstances, given that the Parties have not notified a settlement of this dispute, the Panel understands the Complainant’s communication to be in effect a request for termination of the proceeding on other grounds, without a decision on the merits.
Paragraph 17(b) of the Rules provides as follows: “If, before the Panel’’s decision is made, it becomes unnecessary or impossible to continue the administrative proceeding for any reason, the Panel shall terminate the administrative proceeding, unless a Party raises justifiable grounds for objection within a period of time to be determined by the Panel.”
In the present case, the Respondent promptly objected to termination of the proceeding on two grounds, namely that the Respondent seeks (i) a decision on the merits to preclude a refiling and as persuasive authority elsewhere; and (ii) a finding under Paragraph 15(e) of the Rules.
The Panel considers these grounds for objection to be justifiable. The Respondent had already been put to the time and expense of engaging legal representation before the Complainant purported to withdraw the Complaint. Termination of the proceeding would potentially leave the Complainant free to refile a complaint under the Policy whereas continuing the proceeding will give the Respondent an opportunity to obtain findings regarding the merits of the Complaint and the Respondent’s request for consideration under paragraph 15(e) of the Rules. See, for example, Intellect Design Arena Limited v. Moniker Privacy Services / David Wieland, iEstates.com, LLC, WIPO Case No. D2016-1349.
Therefore, the Panel declines to terminate this proceeding and will proceed to render its Decision on the merits.
6.2 Substantive Issues
Paragraph 4(a) of the Policy provides that the Complainant must prove each of the following elements:
(i) the disputed domain name is identical or confusingly similar to a trademark or service mark in which the Complainant has rights; and
(ii) the Respondent has no rights or legitimate interests in respect of the disputed domain name; and
(iii) the disputed domain name has been registered and is being used in bad faith.
A. Identical or Confusingly Similar
Based on the evidence submitted, the Panel finds that the Complainant has rights in the TOGG TÜRKIYE’NIN OTOMOBILI GIRIŞIM GRUBU semi-figurative mark and the TOGG TURKISH AUTOMOBILE INITIATIVE GROUP semi-figurative mark. The Panel has taken note of the date on which the Complainant obtained registration of the above marks and will consider that issue below in relation to the third element of paragraph 4(a) of the Policy.
The disputed domain name incorporates, as its operational element, the four-letter string “togg”, which is the dominant and relevant part of each of the above marks.
The only additional element in the disputed domain name is the generic Top-Level Domain (“gTLD”) suffix “.com”. As a technical requirement of domain name registration, a gTLD suffix is generally disregarded in the comparison between a domain name and a trademark for the purposes of the Policy.
Therefore, the Panel finds that the disputed domain name is confusingly similar to a trademark in which the Complainant has rights. The Complainant has satisfied the first element in paragraph 4(a) of the Policy.
B. Rights or Legitimate Interests
Given the findings in Section 6.2.C. below, it is unnecessary for the Panel to consider whether the Respondent has any rights or legitimate interests in respect of the disputed domain name.
C. Registered and Used in Bad Faith
The third element of paragraph 4(a) of the Policy is a conjunctive requirement, meaning that the Complainant must demonstrate both bad faith registration and bad faith use. Failure to prove either will lead to denial of the claim.
According to the evidence in the case file, the latest time at which the disputed domain name would have been acquired by the Respondent was in 2014, four years before the Complainant was formed and five years before it obtained its earliest trademark registrations. It is unnecessary to consider the Respondent’s claims that the disputed domain name was originally registered by a previous owner of part of its business because the Respondent could not possibly have had the Complainant or its marks in mind in 2014 when it acquired the disputed domain name. Nothing in the record of this dispute indicates that the disputed domain name was acquired in anticipation of the Complainant’s rights in its marks either.
Therefore, the Panel does not find that the disputed domain name was registered in bad faith. The Complainant has failed to satisfy the third element in paragraph 4(a) of the Policy.
D. Complaint Brought in Bad Faith
The Respondent requests consideration under paragraph 15(e) of the Rules, which provides that if “after considering the submissions the panel finds that the complaint was brought in bad faith, for example in an attempt at Reverse Domain Name Hijacking or was brought primarily to harass the domain-name holder, the panel shall declare in its decision that the complaint was brought in bad faith and constitutes an abuse of the administrative proceeding”. “Reverse Domain Name Hijacking” is defined in paragraph 1 of the Rules as “using the UDRP in bad faith to attempt to deprive a registered domain-name holder of a domain name.”
The Respondent submits that the Complainant had to know, when it selected TOGG as a mark in 2018, that the disputed domain name was already registered. and that this case was filed as a bad faith attempt to steal a legitimately registered and used senior name. The disputed domain name is a short, pronounceable four-letter domain name potentially of considerable commercial value. The Respondent is not even trying to sell the disputed domain name but is using it in the course of business conducted for 18 years. The Respondent reasonably believes the Complainant is behind one or more inquiries which have been made to purchase the disputed domain name.
The Panel notes that the Complainant has legal representation in this proceeding. The Complaint specified the creation date of the disputed domain name in 2003, which was 16 years before the earliest registrations of the Complainant’s trademarks in March 2019. Although the Complaint also specified that the WhoIs details for the disputed domain name were last updated in December 2019, the Complainant does not articulate any argument that this would have been the acquisition date of the disputed domain name (which appears by all accounts not to be the case) such that the Respondent would have acquired the disputed domain name after the Complainant acquired its trademark rights. The Complaint merely argues that the Respondent “keeps” the disputed domain name in bad faith. The Panel does note that the Complaint was initially filed against a privacy service, and that the disputed domain name redirects to a business that on the surface bears no relation to the “togg” initials but that in the interval between filing the Complaint and purporting to withdraw it, the Complainant obtained the privacy-protected details of the Respondent, as confirmed by the Registrar, and the Center notified the amended Complaint to the Respondent. While the relation between “togg” and the redirection of the disputed domain name to the “tcbinc” site would still not necessarily have been readily apparent, the Complainant did not articulate any specific argument that the acquisition of the disputed domain name by the Respondent post-dated the Complainant’s business launch and publicity.
In the above circumstances, the Panel finds that while the relation between “togg” and “tcbinc” may not have been obvious to the Complainant, the Complainant at best launched this proceeding without addressing the critical issue in the case (namely, potential later acquisition by the Respondent) and potentially knowing that it could not succeed in its Complaint under any reasonable interpretation of the Policy. See WIPO Overview 3.0, section 4.16.
Therefore, the Panel declares that the Complaint was brought in bad faith and constitutes an abuse of the administrative proceeding.
7. Decision
For the foregoing reasons, the Complaint is denied.
Matthew Kennedy
Sole Panelist
Date: September 1, 2021
1 The original Complaint was filed against a WhoIs privacy service but the Complainant filed an amended Complaint that replaced the privacy service with the name of the underlying registrant confirmed by the Registrar.
Ve aynı sektörde aynı konuda çok büyük bir örnek var. Nissan nissan.com alan adını alamadı. Çok ilginç bir hikayesi vardır hatta araştırırsanız.
free-hifi
01-11-2021, 21:55
https://twitter.com/TOGG2022/status/1455187898433691649?s=20
Bu davayi hazirlayan avukat bu ingilizceyle yine iyi dayanmis. Metinlerin hepsinde anlamlar dusuk, cumleler gereksiz karmasik.
Çalıştığım şirketten çok fazla tecrübeli mühendisi 2 katı maaşla işe aldılar. Bir yerli ürün vs tabiki gurur verici olur ama ben şahsen tünelin sonundaki ışığı çok hayırlı görmüyorum.
Zamanında Temsa Kamyon projesi için aynısını yapmıştı ancak günün sonunda proje rafa kalkmıştı.
Ve aynı sektörde aynı konuda çok büyük bir örnek var. Nissan nissan.com alan adını alamadı. Çok ilginç bir hikayesi vardır hatta araştırırsanız.
süper paylaşım şok oğlu şok oldum:
Nissan Computer Corporation (https://www.nissan.com/)
burdada olayını adım adım anlatımı var helal valla adama : Nissan Motor vs. Nissan Computer - Digest.com (https://www.digest.com/Big_Story.php)
yalnız bu adam İsrailli değilse ben kendimi keserim, Nissan sayfası sağ üst direk ibranice şaka maka adamlar böylesi devleri bile dize getirebiliyor
burdada olayını adım adım anlatımı var helal valla adama : Nissan Motor vs. Nissan Computer - Digest.com (https://www.digest.com/Big_Story.php)
yalnız bu adam İsrailli değilse ben kendimi keserim, Nissan sayfası sağ üst direk ibranice şaka maka adamlar böylesi devleri bile dize getirebiliyor
Adam İsrail'li zaten. Ama hiç kolay olmamış adamları dize getirmek. Hikayeyi okuyun isterseniz.
My name is Uzi Nissan. I was born in Jerusalem - Israel. My father's last name was Nissan, his father's last name was Nissan, and so on. Nissan is a biblical term identifying the seventh month in the Hebrew calendar. The term Nissan also is Arabic for the month of April.
I came to the US in 1976, and have used my surname for years to identify a number of business enterprises. The first was "Nissan Foreign Car" in 1980. When I operated this business, I serviced different makes and models of foreign cars, including cars manufactured by Nissan Motor, back then known as "DATSUN". Contrary to the allegations by Nissan Motor, I did not choose to use my last name "Nissan" for my business in 1980 because of their name. At that time, they and their automobiles were known as "DATSUN" and were not known as "Nissan".
mirafiori
02-11-2021, 10:10
https://www.youtube.com/watch?v=xdI3AyySF1k
https://www.youtube.com/watch?v=xdI3AyySF1k
Piste tersten mi çıkmış bu?
mirafiori
02-11-2021, 10:46
Piste tersten mi çıkmış bu?
1.47 düz sonlara doğru tersten gibi :)
Adam İsrail'li zaten. Ama hiç kolay olmamış adamları dize getirmek. Hikayeyi okuyun isterseniz.
My name is Uzi Nissan. I was born in Jerusalem - Israel. My father's last name was Nissan, his father's last name was Nissan, and so on. Nissan is a biblical term identifying the seventh month in the Hebrew calendar. The term Nissan also is Arabic for the month of April.
I came to the US in 1976, and have used my surname for years to identify a number of business enterprises. The first was "Nissan Foreign Car" in 1980. When I operated this business, I serviced different makes and models of foreign cars, including cars manufactured by Nissan Motor, back then known as "DATSUN". Contrary to the allegations by Nissan Motor, I did not choose to use my last name "Nissan" for my business in 1980 because of their name. At that time, they and their automobiles were known as "DATSUN" and were not known as "Nissan".
Abd'de Nissan ikna sürecinde başarılı olamayınca bu adamı bezdirmek için her eyaletten dava açıyor. Takip etme için milyonlarca dolarlık vekalet ücretleri, avukatlık masrafları, mahkeme masrafları çıkıyor. Abd'de bağış kampanyaları düzenleniyor halk tarafından ve bertaraf ediliyor. Nissan kardeş avcunu yalıyor. Çok güzel bir direniş örneğidir.
Mahallede seo yapan bebelerden destek aldıkları için rezil olmuş bizimkiler. Olayı yaymadan adamı ikna edip şirketi satın almak gibi bir yol varken...
Çalıştığım şirketten çok fazla tecrübeli mühendisi 2 katı maaşla işe aldılar. Bir yerli ürün vs tabiki gurur verici olur ama ben şahsen tünelin sonundaki ışığı çok hayırlı görmüyorum.
Zamanında Temsa Kamyon projesi için aynısını yapmıştı ancak günün sonunda proje rafa kalkmıştı.
Keşke işsiz benide alsaylardı. O avukatlık bürosuna ödedikleri ücretin çok daha düşük bütçesine togg.com alan adını alırdım :D
https://www.trthaber.com/dosyalar/images/TOGG%20yeni%20logo(1).jpg
Togg logosu tanıtıldı
livaneli
18-12-2021, 19:03
https://www.trthaber.com/dosyalar/images/TOGG%20yeni%20logo(1).jpg
Togg logosu tanıtıldı
http://www.incisozluk.com.tr/w/ekonomi-bakan%C4%B1m%C4%B1z-berat-albayrak/
Benziyor.
Toggun güncel hali geçen ay akp manisa milletvekili tarafından paylaşılmış yandan başka güncel görseli yok sanırım.
(İlk tanıtılan araç ile arasındaki farklılıklar kaput, ayna, kapı kolları, b sutünu, c sutünu )
https://i.ibb.co/yRPQBGB/FEAd-ALJXw-AQFnf-K.jpg (https://ibb.co/BP3CKdK)
Toggun güncel hali geçen ay akp manisa milletvekili tarafından paylaşılmış yandan başka güncel görseli yok sanırım.
(İlk tanıtılan araç ile arasındaki farklılıklar kaput, ayna, kapı kolları, C sutünu, D sutünu )
https://i.ibb.co/yRPQBGB/FEAd-ALJXw-AQFnf-K.jpg (https://ibb.co/BP3CKdK)
Konu başlığını her gördüğümde, ne zaman baba mezara girince mi diyesim geliyor :D
Konu başlığını her gördüğümde, ne zaman baba mezara girince mi diyesim geliyor :D
1 dolar 1 tele olunca
Lansmanda bagajın açılmasına izin verilmemesinin nedenini bilen var mı :D
no sebep :)
aslanneron
28-12-2021, 16:03
kesin kapanmada problem vardı öyle hayvan gibi vurmak gerekiyordu ufak ayarlardan dolayı :D adamlarada vurarak kapat diyemeyecekleri için en iyisi ben kızıp hayvan gibi kapatayım kafasına girdi :D :D daha kaç revizyon gelir düzeltirler yani sonuçta nihayi ürün degil seride olan araçlarda bile böyle revizyonlar olabiliyor o yüzden normal bence :D
Ben de bugün bir otomobil sayfasında gördüm, dedim ne vurmuş kapağa öyle diye yorumlarda gezinirken videonun oynanmış olduğunu öğrendim.
Oynanmış video: TOGG gorevlileri, canlı yayında tanıtım yapan muhabire cirkin hareket.. - YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=cEP7OLDCEUQ)
Orijinali: Togg'un bagajını acan tgrt muhabiri - YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=nfh-QnUCEVc)
Bu ufak bir detay tabi keşke gösterilmesine izin verilseydi.
Ben de bugün bir otomobil sayfasında gördüm, dedim ne vurmuş kapağa öyle diye yorumlarda gezinirken videonun oynanmış olduğunu öğrendim.
Oynanmış video: TOGG gorevlileri, canlı yayında tanıtım yapan muhabire cirkin hareket.. - YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=cEP7OLDCEUQ)
Orijinali: Togg'un bagajını acan tgrt muhabiri - YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=nfh-QnUCEVc)
Bu ne şuursuzluk arkadaş, dik o zaman birisini söylesin, öküz gibi davranmanın alemi nedir.
turboman
28-12-2021, 16:37
Göster ama elletme gibi birşey... bunlar uzay mekiğide yapsalar ne yazar. Şantiye şefimi mütayitmi bu üstünde baret yeşil önlük ;)
Lansman yapılmadan bagajı göstermek istememiş olabilirler ama bagaj 550 - 650 litre civarı gelecek gibi
Evvela o şahsın tavrı ve yaptığı hareket çirkin ve kaba
Canlı yayında aracı tanıtan muhabire nazikçe davranamayan bir şahsın pozisyonu ne olursa olsun orada işi ne ? alt kademe ise sorumsuzluk üst pozisyon ise şirket için seviye düşürücü
Devlet sırrı değil bagaj ulan bu hadi devlet sırrı diyelim o zaman niye basını çağırıp aracı gösteriyorsun.
Nereden baksanız rezalet..
Grimlord
28-12-2021, 17:08
Lpg tankını görmesinler diye sinirlendi zaar :)
Profesyonel hayatta imaj ve itibar yönetimi (https://scholar.google.com.tr/scholar?q=profesyonel+hayatta+imaj+ve+itibar+y%C3% B6netimi&hl=tr&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart)
O bagajın açılmasını istemiyor olabilirsin. Mekanizmada hata olabilir, sınıfının en büyük bagajıdır ileride şov yapacaksındır o yüzden göstermek istemiyor olabilirsin... bir çok neden olabilir. Adam canlı yayın esnasında unutup açmış olabilir. Bu nasıl bir tavır? O düğmeyi geçici iptal et bir şekilde kapalı kalsın. Hiç bir şey bilmiyorsan sık hızlı yapıştırıcıyı sonra açmayı düşünürsün o hareketi yapmaktan daha iyi çözümdür yani.
O lansmana ingiltere, abd, almanyadan basın mensupları gelmiş olabilirdi. İleride üretim olursa mutlaka çağırılacaktır o ülkelerdeki basın mensuplarıda. Yurtdışı fuarlara gidenler bilir İngiliz basınını. Koca koca gazeteler dergiler tvler bir kamera bir mikrofon 2 personelle fuara katılır, ingilizler kamyon kamyon ekipman yığarlar. İngiltereden 3 kamyon ekipmanla çekime gelen birine yanlışlıkla öyle bir hareket yaparsın... sonra uğraş o arabayı satmak için.
İHA muhabirine acılmayan bagaj Danilo şefe acıldı - Tele1 (https://tele1.com.tr/iha-muhabirine-acilmayan-bagaj-danilo-sefe-acildi-534326/?fbclid=IwAR2WqAe8UpewQgRWapdSwzrd0kHRQcN_XPz3r67o oQhg_DJsPpQOHilf3r8)
CloudGrey
29-12-2021, 09:17
bence yollara çıkmacak ama bakalım görelim..
acaba hiç fiyat bilgisi olan varmı ?
ne kadar seviyorsunuz boklayıp abartmayı, mühendisi biri orada çıkmış açmayın demiş, arkadan da açmayın diye ses geliyor. Demekki açılmaması gerekiyor bu kadar basit, zaten off the record bir durum , bunu yayınlayan yavşakta kabahat afedersiniz. Neyin düşmanlığı bu anlamış değilim. Bi salın şu memleketi artık herşeyi boklama timi bırakın şu politik bakışı, genele odaklanın.
Çok şey yazmak isterim ama direkt olarak konuya pozitif baktığın an yandaşcı gözüyle bakılıyor insanlara.(kendini kaptıranları, önünü görmeyen insanlardan bahsetmiyorum.)
Maalesef boklamaya bayılıyoruz. Daha tesiste neler yapılır bilmeyen arkadaşlarım için komut izin gelmeden bu gibi hareketler zaten yanlış.
Tabi ki daha uygun bir dille söylenebilir miydi ?
Evet.
Herkes bu işin ucundan başından ortasından bir yerinden tutup ilerletmeye çalışıyor. Tutar, tutmaz bunu iler ki dönemde göreceğiz hep birlikte.
Umarım başarılı olur. Şu ülkede iyi kötü bir şeyler yapılmaya çalışılıyor ama maalesef sadece kötülüyoruz, en ufak noktadan bile vurmaya çalışıyoruz ne yazık bizlere.
Dışarıyı o kadar özeniyoruz, örnek gösteriyoruz ama hiç onlar gibi olmayı çabalamıyor kimse sonrasında hayır bekliyoruz.
Doğru veya yanlış kararlar var. Yok değil ama kardeşim yani bu işi bu kadar kötülemeyin.
Bu iş yapılması çok zor bir iş değil inanın, kaç tane markanın zaten arabasını ülkenin içinde çıkartıyor bu millet. Yapılması zor bir şey değil. Sadece geç kalınmış bir girişim. Umarım her şey çok güzel olur. Milletimize yararlı olur. Belirtiyorum şimdiden polemik veya karşılıklı atışma için yazmıyorum bu yazıyı.
İyi çalışmalar.
Boklayıp engel mi olmaya çalışıyoruz? Eleştirimin sonuna kadar arkasındayım. Hareket yanlış, açık ve net! Olay off the recordda değil canlı yayın kazası.
Bakan yanlışı farkedip çok güzel mesaj göndermiş ama biz doğru olmamış dediğimizde hain oluyoruz :)
https://i.ibb.co/Zf4fDf7/image.png
ne kadar seviyorsunuz boklayıp abartmayı, mühendisi biri orada çıkmış açmayın demiş, arkadan da açmayın diye ses geliyor. Demekki açılmaması gerekiyor bu kadar basit, zaten off the record bir durum , bunu yayınlayan yavşakta kabahat afedersiniz. Neyin düşmanlığı bu anlamış değilim. Bi salın şu memleketi artık herşeyi boklama timi bırakın şu politik bakışı, genele odaklanın.
Herşeyi elektronik olan bir arabada bagaj kilidini inaktif edersin, cama da "açmayın lütfen" yazarsın olur biter.
Her gelene "bagajı açmayın" demek, herkesin duyması mümkün değil zaten.
Boklama falan yok. Hareket bariz yanlış ki adamın davranışı su götürmez şekilde hatalı ve agresif.
Yemek şefi gitmiş otomobili inceliyor.Üstüne üstlük Türk bile değil.
"bagaj önemli" denmiş bir de. Şu ülkede yetkililer keşke şeffaf olsalar da bu tarz polemikler yaşanmasa.Şahsen isterse Ferrari üretsinler çok önemli değil.Bu yerli otomobil adı altında yapılan şeye inanmayanlar,karşı çıkanlar,aleyhinde en ufak fikrini beyan eden olunca da b*kladı oluyor.
Çoğumuzun,satılsa bile ulaşamayacağı fiyatlarda olacağı aşikar ve bunun için şurada tartışma yapılıyor (: .Biz tartışırız onlarda devam eder yoluna cok basit ve net.
Memlekette herkes işini yapsa keske.
AlwaysFast
29-12-2021, 13:04
Sanayiciyim. Pandeminin başından beri özellikle Almanya'da koca koca tesisler kapatılıp satılıyor. İlk başta olayı pandemiden sebep sandık ama arka plan farklı çıktı.
Alman devleti otomotiv sanayisini zorla dönüştürmeye çalışıyor. Çevreye zararlı olan dökme demir tesisleri başta olmak üzere içten yanmalı motor üreten hatları dışarıya satma derdindeler.
Yumurta çıkışa gelmeden kendi dönüşümlerini yapıyorlar.
Türkiye'de otomotiv yan sanayi çalışan binlerce firma var. Elektrikli otomobil işine ne kadar erken ve hızlı adapte olursak bu dönüşüm o kadar sancısız olacak.
Evet bu aracı herkes satın alamayacak. Yerli otomobil projesi diye gidip A-B segment Beetle, 2cv, 124 günceli herkese hitap edecek bir araç yapsalar en başta ben itiraz ederdim.
Burada maksat farklı, ortada yıkıcı bir inovasyon var ve yeni oluşan bir sektörde önemli oyuncu olma şansımız var.
TOGG'un kendisini bir otomobil firmasından ziyade teknoloji firması olarak konumlandırması da çok yerinde.
Başındaki ceo işin içinden ve başarılı bir isim. Güzel de bir ekip kurduklarını tahmin ediyorum. Siyasi hesaplar işin içine girmezse başarılı olmamaları için bir sebep göremiyorum.
Yapılan hareketi eleştiriyor olmak boklama olarak algılanmamalı bence. Ben Sinan Koç'un çektiği videoyu izledim, tesisin kabası bitmiş duruyor, ki hala inşaat işleri var belli ki.
Robotlar yığılmış oraya ne kadar güzel, ama bilmeyen adama güzel. Bir üretim hattını kurmak o kadar kısa süren bir iş değil. O hücrelerin kurulması layout ların çıkarılması, robotların teaching'i vs vs gerçekten büyük iş. 10+ robot / 10+ pres olan bir üretim işletmesinde çalışıyorum, 1 adet yüksek tonajlı presi devreye almak neredeyse 1 sene sürdü.
Kaldı ki bu parçaların kalıp tasarımları, kalıplarının yapılması edilmesi ciddi süreler alıyor.
İzlediğim video da gördüğüm propaganda amaçlı gündemi değiştirmek için (videodaki söylemi aktarıyorum) 2022 aralık banttan araba inecek tarzında bir bilgi verildi.
Şahsen 2022 aralıkta banttan araba ineceğine inanmıyorum. Ha keşke inse ben de isterim.
Şu topraklarda bunun yapılmamasını isteyecek adam yoktur, ama siyaset malzemesi olarak kullanılıyor olması hiç güzel değil.
Hedef kitlesi belirlenmemiş, halk tarafından ulaşılabilir olmayan bir araç olacak.
Bunu yarın üretip sokağa çıkardığımızı varsayarsak x firma arabasından %150 ötv alırken bundan almazsan olmaz, ötv alsan halk ulaşamaz.
Kaldı ki maliyet olarak 40 bin euro gibi rakamlar konuşuluyor, 40 bin euro ya ürettiğin aracı kaç paraya satacaksın da insanlar bunu alacak ?
Bu aracın satış adedi konusunda hiç açıp odd nin verilerinden ülkenin tüketim eğilimine bakmadın mı demezler mi ?
Eleştirmek bence boklamak değildir. Belki birileri okur da feyz alır aa bak böyle de bir düşünce tarzı olabilir diye kendini sorgular.
+ ben aynalara da takıldım, protototip de kameralı ayna vardı, bunda bildiğin normal ayna var o kısım değişik geldi.
şunu ortaya atayım,çekileyim :)
Made in America vs. Assembled in America: Defining Terms of Auto Manufacturing (https://www.globaltranz.com/defining-terms-of-auto-manufacturing/)
az çok tecrübesi olan,hele heleki otomotivde tecrübesi olan anlamıştır diye düşünüyorum,anlamayanlada vakit kaybetmeyeyim boşuna dır dıra girmim ,okuyun işte... :) gayet net ve basit
Yapılan hareketi eleştiriyor olmak boklama olarak algılanmamalı bence. Ben Sinan Koç'un çektiği videoyu izledim, tesisin kabası bitmiş duruyor, ki hala inşaat işleri var belli ki.
Robotlar yığılmış oraya ne kadar güzel, ama bilmeyen adama güzel. Bir üretim hattını kurmak o kadar kısa süren bir iş değil. O hücrelerin kurulması layout ların çıkarılması, robotların teaching'i vs vs gerçekten büyük iş. 10+ robot / 10+ pres olan bir üretim işletmesinde çalışıyorum, 1 adet yüksek tonajlı presi devreye almak neredeyse 1 sene sürdü.
Kaldı ki bu parçaların kalıp tasarımları, kalıplarının yapılması edilmesi ciddi süreler alıyor.
İzlediğim video da gördüğüm propaganda amaçlı gündemi değiştirmek için (videodaki söylemi aktarıyorum) 2022 aralık banttan araba inecek tarzında bir bilgi verildi.
Şahsen 2022 aralıkta banttan araba ineceğine inanmıyorum. Ha keşke inse ben de isterim.
Şu topraklarda bunun yapılmamasını isteyecek adam yoktur, ama siyaset malzemesi olarak kullanılıyor olması hiç güzel değil.
Hedef kitlesi belirlenmemiş, halk tarafından ulaşılabilir olmayan bir araç olacak.
Bunu yarın üretip sokağa çıkardığımızı varsayarsak x firma arabasından %150 ötv alırken bundan almazsan olmaz, ötv alsan halk ulaşamaz.
Kaldı ki maliyet olarak 40 bin euro gibi rakamlar konuşuluyor, 40 bin euro ya ürettiğin aracı kaç paraya satacaksın da insanlar bunu alacak ?
Bu aracın satış adedi konusunda hiç açıp odd nin verilerinden ülkenin tüketim eğilimine bakmadın mı demezler mi ?
Eleştirmek bence boklamak değildir. Belki birileri okur da feyz alır aa bak böyle de bir düşünce tarzı olabilir diye kendini sorgular.
+ ben aynalara da takıldım, protototip de kameralı ayna vardı, bunda bildiğin normal ayna var o kısım değişik geldi.
Yazınızın geneline bir şey demiyorum fakat bold ile belirttiğim kısmın zaten offline işleri bitmiştir veya bitmek üzeredir( layoutlar, fikstürler, griperlar, elektrik projeleri, panoları, plc programı vs.) Bu belirttiğim işleri yapacak firmalardan bildiklerim bayadır bu işin offline projelerine hazırlanıyorlardı. Sahada bu işler zaman almayacak mı? Tabi ki alacak. Ama burası için de devamlı adam alımları yapıyorlardı. Muhtemelen sayıca çok fazla kişi girecekler.
Aralık sonunda hattan araba iner mi? İner. Nasıl iner? Seri şekilde inmesi zor. Atıyorum günlük kapasite 500dür, Aralıkta bunlar hattan günde 1-2 araçla başlarlar. Bunu da hattan araba indirdik diye lanse ederler. Aslında bunlar test araçlarıdır. Bu işlemde de tüm hücrelerde en az 1er tane elektrikçi, mekanikçi, yazılımcı ve robotçu bulundurarak. Araç geçtikçe bu saydığım ekip iyileştirmeler yapmaya devam eder. Pres işlerini zaten dış tedarikçilerle çözeceklerini söylemişlerdi.
İnşaat kısmı içinse, şuana kadar yaptığımız işlerin büyük çoğunda inşaat yada mekanik işler devam ederken hatta girmek zorunda kaldık(sektör elektrik-otomasyon). Aslında olmaması gereken bir şey ama sırf takvimi yakalayabilmek için.
İşin Yerlisinde Millisinde değilim artık. Bir şeyler yapalım artık, bir yerden başlamak gerekiyor.
Yazınızın geneline bir şey demiyorum fakat bold ile belirttiğim kısmın zaten offline işleri bitmiştir veya bitmek üzeredir( layoutlar, fikstürler, griperlar, elektrik projeleri, panoları, plc programı vs.) Bu belirttiğim işleri yapacak firmalardan bildiklerim bayadır bu işin offline projelerine hazırlanıyorlardı. Sahada bu işler zaman almayacak mı? Tabi ki alacak. Ama burası için de devamlı adam alımları yapıyorlardı. Muhtemelen sayıca çok fazla kişi girecekler.
Aralık sonunda hattan araba iner mi? İner. Nasıl iner? Seri şekilde inmesi zor. Atıyorum günlük kapasite 500dür, Aralıkta bunlar hattan günde 1-2 araçla başlarlar. Bunu da hattan araba indirdik diye lanse ederler. Aslında bunlar test araçlarıdır. Bu işlemde de tüm hücrelerde en az 1er tane elektrikçi, mekanikçi, yazılımcı ve robotçu bulundurarak. Araç geçtikçe bu saydığım ekip iyileştirmeler yapmaya devam eder. Pres işlerini zaten dış tedarikçilerle çözeceklerini söylemişlerdi.
İnşaat kısmı içinse, şuana kadar yaptığımız işlerin büyük çoğunda inşaat yada mekanik işler devam ederken hatta girmek zorunda kaldık(sektör elektrik-otomasyon). Aslında olmaması gereken bir şey ama sırf takvimi yakalayabilmek için.
İşin Yerlisinde Millisinde değilim artık. Bir şeyler yapalım artık, bir yerden başlamak gerekiyor.
Katılıyorum bende bir şeyler yapalım, yapalım ama hakkıyla yapalım. Sinan'ın videosunda taşlama yapıyor adamlar, baret yelek vermişler (ayakkabı görmedim) salmışlar. Gözlük ? Kulaklık ? yok.
Offline olarak hazırlık kısmı olabilir, ama hatta gördüğüm kadarıyla konumlandırmaya göre teach kısmı değişebiliyor, otomasyondasın biliyorsundur illa, yer geliyor milimetrenin 10 da 1 i toleransla çalışıyor parça.
Pres kısmındaki dışarıdan tedarik olayına bir şey diyemem deadline tarihine yetiştir demişlerdir işi verdikleri adama onlar yardırıp yetiştirir ya da yetiştiremez.
Ama mevcut tecrübeme istinaden fabrika gezisi videosundaki kadar da toz pembe bir tablo göremedim açıkçası.
Bence yerli ve milli olmasa da olur, her şeyi sen zaten yapmıyorsun patent vs derken mecburen satın alacaksın. En basiti gidip fren diski , rot , amortisör mi tasarlayacaksın. Tüm üreticiler gibi fason alıp arabana takacaksın, ya da airbag'i abs / esp sistemini yeniden mi tasarlayacaksın hayır, bosch vs bir üreticiden alıp kullanacaksın.
Bizim cahil halkımız %100 yerli işini yanlış anlıyor, ya da projeyi halka aktarırken yanlış aktarıyorlar.
Biz ülke olarak uluslar arası arena da rekabet edebilecek bir marka yaratmak istiyoruz, halkımıza da ulaşabilecekleri araç üretmek istiyoruz (Bkz günsel çok daha makul bir araba üretiyor) bunun için de yatırımlarımız sürüyor demek çok zor değil.
Ben de isterim volvoyla rekabet eden bir suv miz olsun, fiftgear da incelensin, autobild de hakkında yazılar çıksın.
Dünya da satılsın. Ama hatırı sayılır üretim tecrübesi olan çok uzun yıllardır milyon adetlerde üretim yapan firmalar ile aynı kulvarda olmak o kadar basit bir iş değil.
Yapamaz mıyız yaparız, nasıl ? Siyasetten arındırırsak yaparız, liyakatı sağlarsak yaparız.
Ki şunu da unutmamak lazım,
BAKAN IŞIK YERLİ OTOMOBİL CALIŞMALARINI ANLATTI - YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=gWOEkXqMJeI&ab_channel=SanayiveTeknolojiBakanl%C4%B1%C4%9F%C4% B1)
turboman
29-12-2021, 14:28
Burdaki herkes yerli arabanın üretilmesine karşı değil,ancak işin içinde mevcut iktidar olunca normal olarak eleştrilere maruz kalmasıdır. Bağaj kapağından konu nerelere geldi. İnşallah araba üretilir ve satışa başlar ve enkısa sürede ihracatı başlar memlekete bi faydası olmuş olur. Eleştriler ordaki çalışanlara yöneticilere yönelik üretilecek olan arabaya değil yalanla dolanla kandırmacayla hiçbir iş yürümez bekleyip göreceğiz...
rahmitanir
29-12-2021, 14:38
Hala yerli nediri tartışmak çok anlamsız.
Burada tartışılması gerekilen 2 ana nokta var. Birisi satılacak pazar, diğeri de servis ve şarj istasyonu alt yapısı. Kaldı ki dün Sabancı Üni'de elektrikli araçlarla ilgili bir konferans vardı, TOGG CEO'su da konuşmacılar arasındaydı ve tam olarak bu iki konuya satır aralarında değindi. Benim hissettiğim, o da buraların eksikliği net görüyor ama bir şey yapamıyor. Merak edenler izleyebilir:
https://www.youtube.com/watch?v=MmxovazJbU0
Pazar TR ise, hem alacak müşteri sayısı hem de o müşterinin ekonomik geliri çok düşük, işi kurtaracak adete ulaşmak mümkün değil. Yine Tükiye pazarı için servis belki çözülür de, şarj istasyonu alt yapısı yok. İstasyon üreticisi de var aslında ama o elektriği üretecek ve dağıtacak alt yapı yok. Yapalım deseniz 10 yılı alır sadece bu yatırım.
Avrupa şarj istasyonu ve alt yapı konusunda çok yol aldı. Hatta sırf elektrikli araba yüzünden Avrupa yüzün tekrar nükleere çeviriyor. Ama Avrupa pazarına sıfırdan girmek ne kadar mümkün olur, çok zor. Hele ki politik olarak Avrupalıların son yıllarda bize karşı olan bakış açısını bilen bilir. O algı ile devletin desteklediği bir markayı Avrupa'ya pazarlama konusu başarısızlığa mahkum olur.
Son yorumum, sorun kesinlikle teknik değil. O arabanın kralı da yapılır, ki sektör içinden direkt temasta olduğum kişilerden gördüğüm / duyduğum kadarı ile yapılıyor da. Ama önemli bir detay, ilk etapta çoğu kalem dışarıdan tedarik edilip, 7-8 yıllık bir planda (ki endüstri içinde olan herkesin makul kabul ettiği tarihler bunlar) yüksek oranda yerlileşme sağlanacak. Ama ticari olarak başarısızlığa mahkum bir proje.
Yerli otomobilden ziyade bize Hukuk lazım, Adalet lazım, Ekonomiyi bilen iyi yöneticiler lazım, Eğitim reformu lazım. Lazım da lazım.
Elektrikli otomobil üretmek tabi ki çok güzel ancak bi sorarlar adama senin kıçına giyecek donun var mı diye ?
Halk ekmek alırken düşünüyor, birileri milyonlar götürüyor cebe. Kimsenin güveni kalmadı hiç bir şeye asıl sorun bu.
Yerli millisini geçtim konu başka yerlere gidiyor yoksa burada hepimiz arabaları seven insanlarız neden Elektrikli bir Türk markası olmasın isteyelim ?
Neden güçlü bir Türk markası olmasın dünyaya ihraç edeceğimiz ? Ama rica edicem seçim malzemesi yapılmasın artık hiç bir şey.
Güven yok güven. Bu saatten sonra roket yapılsa ne yazar ?
Ülkedeki gençlerin geleceği çalınmış. Mutsuz ve önünü göremeyen bir gençlik var birileri hala oy derdinde.
Batsın gerçekten bagajı da aküsü de. Eğitim sistemi çökmüş, Hukuk ve Adalet çökmüş, biz neleri konuşuyoruz.
Bundan 10-20 yıl sonra bu elektrikli araba kurtarmayacak bizi. Değiştirmediğimiz Eğitim sistemi- Hukuk sistemi yüzünden daha da geri kalacağız.
Otomobil üretim sektörüne yüzyıllarını vermiş,tarihe adını kazımış koskoca firmaların otomobillerine binerken eleştiriyorsunuz/eleştiriyoruz.
Ülkede böyle bir varoluş sizce ne kadar sürede rayına oturacak ? Bunu hiç düşünen yok mu acaba sormak istiyorum.
Ülkenin tek eksiği otomobil üretimimi kaldı?
Nacizane düşüncem,dünyanın 1 numarası bile olsa,size/bize 1 gram faydası olmaz. cnzdmr yorumu çok yerinde olmuş.
Tayfun.O
01-01-2022, 20:56
Geçen sene 40.000 Euro civarı üretim maliyeti olduğunu söylemişti ceo
Yorumlara bakiyorumda cidden bi olaya muhalefet olmak icin dogan insanlar var aramizda. Abi cok biliyosan burda isin ne projenin basinda olurdun. Ulke olarak zaten geride kalmisiz bu konuyla ilgili. Yapmayin arkadaslar tabiki eksiklikler olucak tabiki hatalar olucak. Sizin mantiginiza gore tum hatalari olumsuzluklari dusunursek bu ise hic baslamamak lazimmis. Ee 20sene sonra 40 sene sonra daha guclu rakiplerin icinde baslamak mi mantikli ? Konuyu siyasetten bagimsiz dusunup destek olun bu tarz projelere. Nekadar ilginc, bi bagaj muhabbeti hemen paylasilmisti burda halen muhabbeti donuyor. Sedan konsept teknoloji fuarinda tanitildi kimse bununla ilgili bi paylasim yapmiyor , niye yapalimki degilmi ancak bi olumsuzluk oldugunda.
Ülkenin geleceği bu arabaya bağlıymış gibi konuşuluyor.
Siyasetten ayrı tutulup desteklenmesi gerekiyormuş, nasıl siyasetten ayrı tutacağız ?
Bu araba vatandaşlarımızın en az yarısının hiç zorlanmadan alabileceği seviyede bi fiyattan satışa çıkarsa, o zaman siyasetten tabi ki ayrı tutalım. Ama bu koşullarda imkansız.
Çok bilenin burda ne işi var projenin başında olurdu denmiş ama ülke olarak liyakat kavramından son derece uzağız ne yazık ki.
Tayfun.O
07-01-2022, 00:28
Yorumlara bakiyorumda cidden bi olaya muhalefet olmak icin dogan insanlar var aramizda. Abi cok biliyosan burda isin ne projenin basinda olurdun. Ulke olarak zaten geride kalmisiz bu konuyla ilgili. Yapmayin arkadaslar tabiki eksiklikler olucak tabiki hatalar olucak. Sizin mantiginiza gore tum hatalari olumsuzluklari dusunursek bu ise hic baslamamak lazimmis. Ee 20sene sonra 40 sene sonra daha guclu rakiplerin icinde baslamak mi mantikli ? Konuyu siyasetten bagimsiz dusunup destek olun bu tarz projelere. Nekadar ilginc, bi bagaj muhabbeti hemen paylasilmisti burda halen muhabbeti donuyor. Sedan konsept teknoloji fuarinda tanitildi kimse bununla ilgili bi paylasim yapmiyor , niye yapalimki degilmi ancak bi olumsuzluk oldugunda.
Çıksın tabi çıkmasın demiyoruz da herkes alabilecek diye lanse edilip ve bundan önce bilmem kaç milyon tane lanse edilen yerli arabadan sonra insan bi düşünüyor. E tabi sonra 40.000 euro üretim maliyeti var ehe ühö deyince de çok hoş olmuyor. (40k*1.25*1.18*15,58= 919K TL)
Ayrıca bu marka siyasetten bağımsız düşünülemez marka siyasi kaygı ile çıkmış bir marka. Bundan önce TÜBİTAK saab 9-3 modelini ve üretim bandı aldı ee sonuç ? Rafa Kalktı. Ondan sonra her sanayi bakanının sürdüğü bor mobil var 2012 den beri her 2-3 senede bi sürüyorlar oda gitti. TÜBİTAK'ın gene meşhur cadillac ları var. Eee Her sene bi üniversite yerli otomobil yapıyor zaten, benim amacım köstek olmak değil oraya yapılan yardımın hiç olmasından endişeliyim ki bu endişelerim boşa değil, 5 şirket babasının hayrına fonlamadı bunu gerçi 4 de düşmüşte olabilir.
Forumda siyaset konuşmak yasak değil mi?
Biz ekonomi konuşuyoruz, size siyaset gibi geliyor tabi :)
Siz hep ekonomi konuşuyorsunuz zaten :)
İyi sohbetler.
Siz de ekonomi konuşun konuşacak bir şeyiniz varsa biz de dinleyelim merak ettim ? Yaşınız büyük mutlaka mantıklı şeyler vardır anlatacağınız :)
Yerli araba yapılsa ne olur yapılmasa ne olur? Siz ucuz olacak mı sanıyorsunuz? Yerli araba yaptık hülooooğğğğ diyenlerin kaç tanesi alabilecek? Ya da rüyasında görebilecek bir söylermisiniz? Fiyatları audi'den yüksek açıklandığı zaman görüşürüz.
Diyorum ki; otobüs çok kalabalık, şu şekilde olsa hem milletimiz devletimiz zarar etmez hem de biz rahat gideriz..
Adam diyor ki beğenmiyorsan taksiye bin.. Aynı mantık..
Yaratıcının kusursuz yarattığı tek millet olduğumuzdan öz eleştiri ne mümkün..
Bu otomobil sevdası yerine üretiminde hayati faktör unsuru olan parçaların üretimi ve inovasyonunda uzmanlaşan bir sanayi kurmak daha mantıklı bir karar olurdu..
Otomobile de yorum yapmıyorum..
Beyler araba c segmenti - c segmenti max ne kadar olabilir ? Rekabetci fiyat olmasi gerektiginide biliyoruz. Ama dusuncelerin su kismi guzel ,Yok halkin yarisi almali bu araci :) guzel arkadasim halkin yarisi uyguna bu arabayi alabilecegi gun ilk agliyacak olan sensin arabam para etmiyor , satamiyorum elimde patladi diye, yaziklar olsun batirdilar bizi diye burada cumleler kurulcak. Piyasada bi denge vardir , anormal uyguna zararina sifir otv ile bu aracin satildigini dusunelim , tr'deki tum bayiler bi anda kitlenir arkasindan filolar arkasindan ikinci el alim satim yapanlar arkasindanda bireysel saticilar musteri bulmakta zorlanir. Bu dengeyi kimse bozmak istemez. Siyasetten ayirin bu isleri bi yerden baslamak gerek ama oyle ama boyle
turboman
07-01-2022, 11:00
Ben açık söyleyeyim param olsada almam.alanada mani olmam hayırlı olsun der gider 98 model arabamla yaşamaya devam edeceğim ;)
Beyler araba c segmenti - c segmenti max ne kadar olabilir ? Rekabetci fiyat olmasi gerektiginide biliyoruz. Ama dusuncelerin su kismi guzel ,Yok halkin yarisi almali bu araci :) guzel arkadasim halkin yarisi uyguna bu arabayi alabilecegi gun ilk agliyacak olan sensin arabam para etmiyor , satamiyorum elimde patladi diye, yaziklar olsun batirdilar bizi diye burada cumleler kurulcak. Piyasada bi denge vardir , anormal uyguna zararina sifir otv ile bu aracin satildigini dusunelim , tr'deki tum bayiler bi anda kitlenir arkasindan filolar arkasindan ikinci el alim satim yapanlar arkasindanda bireysel saticilar musteri bulmakta zorlanir. Bu dengeyi kimse bozmak istemez. Siyasetten ayirin bu isleri bi yerden baslamak gerek ama oyle ama boyle
Karı koca olarak Global firmalarda beyaz yakalı olarak çalışıyoruz 2 şer Uni bitirdik Yüksek lisans yaptık.
Biz alamayacağız bu arabayı çıktığı zaman, üretim maliyetleri vs öyle görünüyor.
Bu kötü ekonomide eriyen ve değerini yitiren Tl ile maaş alıyoruz çünkü.
Alabilecek Türk vatandaşları bizim yerimize de alsınlar, onlardan görürüz belki olmuş mu olmamış mı ?
Tayfun.O
07-01-2022, 14:57
İlk sene yani bu sene sonuna kadar kaç tane üretilecek ben onu merak ediyorum o zaman proje belli eder kendini
Şayet düşündüğüm gibi bir otomobil olur ise 1 adet almayı düşünüyorum imkan el verir de rakam da segmentinin en uygunu olursa. Şayet olmaz da emsali ile aynı olursa, ar-ge ‘si, servis ağı, yedek parçası bolca olan emsalini alırım. Umarım ÖTV ve ÖTV nin KDV sini almazlar
tahminim şu anki kurdan hesaplarsak 1.5 milyon TL olacaktır. https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-lexus-eren-otomotiv-den-2020-lexus-es-300h-business-hybrid-982356122/detay bunu tercih ederim açıkçası. zaten elektrik zammı da elektrikli araç kullanmanın maliyetini yükseltti.
maliyet hesabından pek anlamıyorum sormak istediğim şey şu , bu kadarlık bir operasyon için giderler ve herşey dahil ne kadara mal oluyor acaba yani kaç para harcanıyor şuan fabrika vb. şeyler için, 40 bin euroya mal ediyoruz dediler ama kaç araç sattıklarında bu maliyet çıkar merak ettim. mesela gumpert'i üretenlerin sistem için harcadığı parayla bu togg için harcanan paralar aynımıdır merak ettim
turboman
08-01-2022, 07:09
tahminim şu anki kurdan hesaplarsak 1.5 milyon TL olacaktır. https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-lexus-eren-otomotiv-den-2020-lexus-es-300h-business-hybrid-982356122/detay bunu tercih ederim açıkçası. zaten elektrik zammı da elektrikli araç kullanmanın maliyetini yükseltti.
Uzun yol yapmak isteyenlere dc hızlı şarj istasyonları zorlu şirketi sağlam zam yapmış ortalama km de 1 lira civarına geliyor. İnşallah doğru değildir elektrikli araba al km de 1 lira yaksın. Ama evde şarj edersen şimdilik sorun yok evdeki şarjda hızlı değil...
yilmazcatalbas
08-01-2022, 10:58
Bence güzel gidiyorlar yani en azından beni mutlu ediyor yaşanan gelişmeler, umarım bu kadar uğraş emek saçma sapan politikalar ve emeklerden dolayı heba olmaz.
Anlamadığım bir diğer husus şu neden citroen ami formunda herkesin çok daha kolay ulaşabileceği, yok satacakları bir model yaparak başlanmadı bu maceraya? Ami Fransada 6000 Euro fiyatla satılıyor, bizde 170-200k olması bekleniyor ve ciddi sipariş aldıklarını açıkladılar. O tip bir şey olursa belki vatandaşın yarısı gerçekten ulaşabilir...
Bence güzel gidiyorlar yani en azından beni mutlu ediyor yaşanan gelişmeler, umarım bu kadar uğraş emek saçma sapan politikalar ve emeklerden dolayı heba olmaz.
Anlamadığım bir diğer husus şu neden citroen ami formunda herkesin çok daha kolay ulaşabileceği, yok satacakları bir model yaparak başlanmadı bu maceraya? Ami Fransada 6000 Euro fiyatla satılıyor, bizde 170-200k olması bekleniyor ve ciddi sipariş aldıklarını açıkladılar. O tip bir şey olursa belki vatandaşın yarısı gerçekten ulaşabilir...
Türk aile yapısı en çok C segmentini sever. En kötü B olabilirdi TOGG ama o da küçük rakamlar sunuyor hem iç hacim hem de bagaj olarak.
Bir de bu ami vb küçük arabaların euroncap sonuçları nasıl acaba? Güvenlikte önemli her zaman.
Ami'nin pil-menzil olayına girmiyorum bile.
Türk aile yapısı en çok C segmentini sever. En kötü B olabilirdi TOGG ama o da küçük rakamlar sunuyor hem iç hacim hem de bagaj olarak.
Bir de bu ami vb küçük arabaların euroncap sonuçları nasıl acaba? Güvenlikte önemli her zaman.
Ami'nin pil-menzil olayına girmiyorum bile.
4 tekerli motor diye geçtiğinden ncap'ten muaf. havayastığı dahi yok zaten
Şayet düşündüğüm gibi bir otomobil olur ise 1 adet almayı düşünüyorum imkan el verir de rakam da segmentinin en uygunu olursa. Şayet olmaz da emsali ile aynı olursa, ar-ge ‘si, servis ağı, yedek parçası bolca olan emsalini alırım. Umarım ÖTV ve ÖTV nin KDV sini almazlar
Ötv ve Kdv almama gibi bir durum kanuni olarak ve uluslararası vergi anlaşmaları gereği mümkün değil. Emsali ithal modellerden tek farkı gümrük vergisi olabilir yada tüm emsallerinden kdv ve ötv almazsın.
Togg iç piyasada satılsın diye gümrük vergilerini fahiş boyuta getirirsen, diğer ülkelerde senin ürünlerine fahiş gümrük vergileri getirir ve bir anda ihracatın durma noktasına gelir.
Ötv ve Kdv almama gibi bir durum kanuni olarak ve uluslararası vergi anlaşmaları gereği mümkün değil. Emsali ithal modellerden tek farkı gümrük vergisi olabilir yada tüm emsallerinden kdv ve ötv almazsın.
Togg iç piyasada satılsın diye gümrük vergilerini fahiş boyuta getirirsen, diğer ülkelerde senin ürünlerine fahiş gümrük vergileri getirir ve bir anda ihracatın durma noktasına gelir.
Amerika vergisi gelmişti hatırlarmısınız bilmem. X6, Mercedes GLS, vb Amerika üretim araçlar aşırı pahalanmıştı. Emsali olabilir.
Amerika vergisi gelmişti hatırlarmısınız bilmem. X6, Mercedes GLS, vb Amerika üretim araçlar aşırı pahalanmıştı. Emsali olabilir.
Abd'den gelen otomobillere ek gümrük vergisi uygulandı. X7, Gls falan satılmaz hale geldi. Şimdi bu durum devam ederse Togg üretildiğinde Abd Türkiyede üretilen araçlara ekstra gümrük getirir. Togg rekabetçi bir fiyatla piyasaya giremez. Her şey karşılıklı, işin içinden çıkılmaz hale gelir.
Özellikle Trump zamanı Abd ve Ab bölgesi bu şekilde çok fazla çatışma yaşadı. Dünya küçük bir köy. Olan ufak üreticilere ve son tüketicilere olur ki oldu.
Yani şunu diyorum yukarıda yazdığımla alakalı hiç bir şey anlamadınız sanıyorum. Almanyadan gelen bir otomobil için Kdv ve Ötv uygulayıp, yerli üretim için vergileri kaldırıp pazarın dengesiyle alenen oynayamazsınız. Hem uluslararası vergi anlaşmalarını bozmuş olursunuz hemde gelecek karşı hamleyle tüm ticaretinizi bir günde alt üst edersiniz.
Abd'den gelen otomobillere ek gümrük vergisi uygulandı. X7, Gls falan satılmaz hale geldi. Şimdi bu durum devam ederse Togg üretildiğinde Abd Türkiyede üretilen araçlara ekstra gümrük getirir. Togg rekabetçi bir fiyatla piyasaya giremez. Her şey karşılıklı, işin içinden çıkılmaz hale gelir.
Özellikle Trump zamanı Abd ve Ab bölgesi bu şekilde çok fazla çatışma yaşadı. Dünya küçük bir köy. Olan ufak üreticilere ve son tüketicilere olur ki oldu.
Yani şunu diyorum yukarıda yazdığımla alakalı hiç bir şey anlamadınız sanıyorum. Almanyadan gelen bir otomobil için Kdv ve Ötv uygulayıp, yerli üretim için vergileri kaldırıp pazarın dengesiyle alenen oynayamazsınız. Hem uluslararası vergi anlaşmalarını bozmuş olursunuz hemde gelecek karşı hamleyle tüm ticaretinizi bir günde alt üst edersiniz.
Yurtdışında ÖTV yokki, sadece KDV var.
Bizden de ÖTV kalksa fiyatlar zaten direkt yarı yarıya iner :)
Yurtdışında ÖTV yokki, sadece KDV var.
Bizden de ÖTV kalksa fiyatlar zaten direkt yarı yarıya iner :)
Yurtdışında ötv var gibi bir şey mi yazdım?
İç pazarda satılan a ürünü var. Bu ürünün ithaline ötv ve %18 kdv koyup, yurtiçi yerli ikamesine ötv yok kdv indirimli tarife %1 kdv uyguluyorum diyemezsin diyorum.
Bir miktar gümrük vergisiyle yerli ürüne avantaj sağlatabilirsin. Onunda suyunu çıkarırsan muhatabın ülkeler senden gelen ürünlere fahiş gümrük vergileri uygular ve ticaretin sıkıntı yaşar.
Yurtdışında ötv var gibi bir şey mi yazdım?
İç pazarda satılan a ürünü var. Bu ürünün ithaline ötv ve %18 kdv koyup, yurtiçi yerli ikamesine ötv yok kdv indirimli tarife %1 kdv uyguluyorum diyemezsin diyorum.
Bir miktar gümrük vergisiyle yerli ürüne avantaj sağlatabilirsin. Onunda suyunu çıkarırsan muhatabın ülkeler senden gelen ürünlere fahiş gümrük vergileri uygular ve ticaretin sıkıntı yaşar.
Ben yurtdışında ÖTV var yazdın mı dedim?
Kendi üretimini korumak için ithale ÖTV uygularsın. Bir KHK'ya bakar.
"Yerli" otomobile ÖTV uygulamazsın-teşvik verirsin veya örneğin %10 ÖTV uygularsın zaten fiyat direkt makülleşir. Gerçi maliyeti 40k € demişti CEO, ne kadar makülleşirse artık.
Sadece Toyota hibrit avantajına olacak şekilde bu ülkede kanun değişti. Olmayacak iş değil ama bu hükümet yapar mı ayrı konu. Limonata da bile ÖTV var memleketimde.
livaneli
09-01-2022, 23:44
...
KHK yok artık, 91. madde 2017'de kalkınca KHK de uçtu gitti. CBK var onun yerine, yerseniz...
erhanarici18
10-01-2022, 08:26
RTE K (recep tayyip erdoğan kararı) böyle daha iyi oldu sanki
"Yerli" otomobile ÖTV uygulamazsın-teşvik verirsin veya örneğin %10 ÖTV uygularsın zaten fiyat direkt makülleşir. Gerçi maliyeti 40k € demişti CEO, ne kadar makülleşirse artık.
Sadece Toyota hibrit avantajına olacak şekilde bu ülkede kanun değişti. Olmayacak iş değil ama bu hükümet yapar mı ayrı konu. Limonata da bile ÖTV var memleketimde.
Çok başka örnekler veriyorsun ama :)
Dediklerinin benim söylediğimle alakası bile yok.
Toyotadaki verdiğin örnek tamamen yanlış. Konuyla alakasız. Sadece toyotanın otomobili şartları sağladığı için toyota vergi indirmi olarak görüyorsun. Egea aynı şartları sağlıyor olsa oda girecek kapsama. Sen yararlanamzsın diyemez kimse.
Limonata ne alaka :)
Birbirinin ikamesi olan ithal ve yerli mal göster gümrük vergisi haricinde farklı oranlardan vergilendirilen :)
Şu inadın rte’nin “faiz nedendir” iddiasındaki inadından farksız :)
free-hifi
27-07-2022, 16:25
Yerli otomobil #TOGG çıkış tarihi açıklandı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bu yıl 29 Ekim tarihinde TOGG'un fabrikasının açılışının gerçekleştirileceğini, 2023 yılının mart ayında ise otomobilin piyasaya sürüleceğini belirtti.
8.000rpm
27-07-2022, 16:41
bir de satış fiyatını belirleyecek asıl konu olan vergiler de tek imzaya yetkilendirildi
bu da önemli bir altyapı hazırlığı :)
free-hifi
27-07-2022, 16:52
bir de satış fiyatını belirleyecek asıl konu olan vergiler de tek imzaya yetkilendirildi
bu da önemli bir altyapı hazırlığı :)
Gazeteciye kızdı fiyatını sorma dedi.
Konuşulan 25 30 bin dolar arası benim tahminim şu anki piyasaya göre 2 paket var 900 ve 1.400
8.000rpm
27-07-2022, 17:03
bu lansmana özel vergide farklı hareketler / sıfırlamalar vs olabilir
bir şekilde togg ciddi bir devlet desteği alacak , hangi rakam açıklanırsa açıklansın zaten bir ön sipariş açıp paraları toplayacaklar , sen ben giremeyiz bile sıraya
particiler ve galeriler kapatacak ilk alım listelerini
böylece çok ciddi bir cash yaratacaklar
sonrasında yani ilk yılın sonunda ilk lansman için açıklanan teşvikler destekler vs kademeli kaldırılır gibime geliyor
vergi sisteminde kalıcı karar alsa her markaya yarar , zannetmiyorum bunu yapmazlar
"sadece yerli elektrikli otomobilde" olacak şekilde bir düzenleme yaparlar olur biter :)
kalipson
27-07-2022, 17:32
ÖTV ile alakalı yeni beklentiler var.. Genel olarak ne düşünüyorsunuz? Her motor hacmine olur mu? Duyum vs var mı?
darkmoon
27-07-2022, 18:12
Avrupa Birliği'nin İşleyişi Hakkında Antlaşma'nın (ABİA) 101. maddesi ile üye ülkeler arasındaki ticareti etkileyebilecek nitelikte olan ve iç pazardaki rekabeti engelleyebilecek, kısıtlayabilecek ya da bozabilecek teşebbüsler arası anlaşma, uyumlu eylem ve teşebbüs birlikleri kararları yasaklanmaktadır.
Biz AB nin bütün anlaşma sözleşme kurumlarına üyeyiz tabiiyiz .. Haksız rekabet yapamayız … Togg un değeri neyse ondan gidecektir belki biraz süspanse edilir ama çok ciddi bir rakam olmaz 1 milyonsa 900 bin olur 900 bin se 800 bin olur o kadar ..
8.000rpm
27-07-2022, 19:53
emisyon temelli vergilendirme sistemine geçilir yavaş yavaş bana öyle geliyor
darkmoon
27-07-2022, 21:25
emisyon temelli vergilendirme sistemine geçilir yavaş yavaş bana öyle geliyor
Çok zor aşırı zor bu ülkede hala kuş serisi Murat serisi tempralar tipolar renault 9 lar 11 12 19 21 ler 90 lı yıllardan kalma tonla Mercedes balina kasa manda kasa 200 ler E kasalar bmw nin E30 E34 E39 E38 E36 lar 80 li 90 lı yıllardan kalma tonla Honda’sı Toyota’sı mandası vw say say bitmez hala yollarda ve bu araçlar Türkiye deki araç sayısı içinde ciddi yüksek bir rakam oluşturur kaldıki 2000 li yıllarda üretilen pek çok aracın bile emisyon değeri kırmızı yada sarı hat denilen yüksek orandadır mesela E46 bmw lerin 57 falandı bu sarı hat hatta kırmızıya yakın hat demek ..
Kısaca emisyon üstünden vergilendirme ciddi sorun olur …
bir şekilde togg ciddi bir devlet desteği alacak , hangi rakam açıklanırsa açıklansın zaten bir ön sipariş açıp paraları toplayacaklar , sen ben giremeyiz bile sıraya
sonrasında yani ilk yılın sonunda ilk lansman için açıklanan teşvikler destekler vs kademeli kaldırılır gibime geliyor
vergi sisteminde kalıcı karar alsa her markaya yarar , zannetmiyorum bunu yapmazlar
"sadece yerli elektrikli otomobilde" olacak şekilde bir düzenleme yaparlar olur biter :)
işaretlediğim 2 cümleyi okuyunca aklıma istemsizce jet fadıl ve imza geldi.
işaretlediğim 2 cümleyi okuyunca aklıma istemsizce jet fadıl ve imza geldi.
S.A
https://www.ntv.com.tr/ekonomi/elektrikli-otomobillere-yeni-vergi,d5YzSbMTlUi3xd9ge9uD9g
8.000rpm
28-07-2022, 08:21
Çok zor aşırı zor bu ülkede hala kuş serisi Murat serisi tempralar tipolar renault 9 lar 11 12 19 21 ler 90 lı yıllardan kalma tonla Mercedes balina kasa manda kasa 200 ler E kasalar bmw nin E30 E34 E39 E38 E36 lar 80 li 90 lı yıllardan kalma tonla Honda’sı Toyota’sı mandası vw say say bitmez hala yollarda ve bu araçlar Türkiye deki araç sayısı içinde ciddi yüksek bir rakam oluşturur kaldıki 2000 li yıllarda üretilen pek çok aracın bile emisyon değeri kırmızı yada sarı hat denilen yüksek orandadır mesela E46 bmw lerin 57 falandı bu sarı hat hatta kırmızıya yakın hat demek ..
Kısaca emisyon üstünden vergilendirme ciddi sorun olur …
ben de onu diyorum işte
bu kadar emisyona takılacak araç varken evet biz vatandaş için sıkıntı olur
ama bunlardan nispeten yüksek vergi alınacağı için devlet tarafına yarar
sonuç : vatandaşa değil devlete yarayacak her konu bana göre devreye alınacaktır eninde sonunda
yoksa tabii ki ben de seninle aynı fikirdeyim , sadece konuyu farklı açıdan ele aldım
yani yine bize girecek özetle :):):)
8.000rpm
28-07-2022, 08:22
bu arada , okuduysanız görmüşsünüzdür
bazı ülkelerden ithal edilecek elektrikli otomobillere +%10 vergi geldi
darkmoon
28-07-2022, 10:04
ben de onu diyorum işte
bu kadar emisyona takılacak araç varken evet biz vatandaş için sıkıntı olur
ama bunlardan nispeten yüksek vergi alınacağı için devlet tarafına yarar
sonuç : vatandaşa değil devlete yarayacak her konu bana göre devreye alınacaktır eninde sonunda
yoksa tabii ki ben de seninle aynı fikirdeyim , sadece konuyu farklı açıdan ele aldım
yani yine bize girecek özetle :):):)
Yapabilirler tabii ama büyük haksız rekabet olur .. fakirden çok zenginden az vergi alınırsa toplum içinde büyük adaletsizlik olur ..
Yapabilirler tabii ama büyük haksız rekabet olur .. fakirden çok zenginden az vergi alınırsa toplum içinde büyük adaletsizlik olur ..
Ne ilk ne de son olur :D
29 Ekim cumhuriyet bayramımız kutlu mutlu olsun.
Şuraya bazı yazanlara da selam olsun. Zoruna gidenlerin gözü yaşlı :)
Bu ülkede 50 yıldır otomobil üretiliyor ve ihraç ediliyor. İnanılmaz büyük bir otomobil parça tedarik, yan sanayi ağı var. İnsanlar bu ülkeden bir *** olmaz gibi bir anlayış içinde değil yada bu topraklarda bir otomobilin üretilmesi mucizede değil yada yapılanlar sandığınız gibi insanların zoruna gitmiyor. Olayın siyasi rant sağlama boyutuna kızılıyor. Togg Turkcell, Zorlu, Anadolu Efes gibi en Türkiyenin en büyük şirketlerine ait. Bu kadar tepki alan şey otomobil değil bu otomobili sanki kainat liderimizin yapmış olduğu algısının yapılması.
darkmoon
29-10-2022, 18:34
Bugün YouTube da tesadüf bir video izledim bir arkadaş Renault zoe ile İstanbul’dan kalkana gitmiş toplam da 850km yolu 15 saatte gitmiş ve harcadığı enerji yani yakıt parası 1134 tl ..yaklaşık zaten 4 saatti şarjda geçmiş ..
Şimdi bana makul gelmedi ortalama zaten 1.4-1.6 bir araba 50-55 litre depoyla uzunyolda ekonomik sürüşte bir depoyla ortalama hemen hemen aynı verileri yakalar üç aşağı beş yukarı ama hemen hemen aynı değerleri yakalar benzin parası olarakta hemen hemen kafa kafaya gelir 50tl aşağı 100tl yukarı o kadar önemli değil ..
Zoe videosu benim için değerli bir video oldu çünkü şu anda sanırım giriş fiyatı 450 bin tl Aralığında yani halkın alabileceği ulaşabileceği bir araç yani egea sı olan meganı clio su olan biri satıp ya kafa kafaya yada üstüne biraz ekleyip rahat zoe alabilir … Yani 1 milyonluk 1.5-2 milyonluk elektriklilerden değil o yüzden benim için zoe videosu değerli bir veri idi . Aslında benim anladığım şu aslında araba çok yakmadı elektriğine çok zam gelmiş sanırım video daki arkadaşda benzer şeyler söyledi .. yani 600-700 km menzilli elektrikli ilede yakıt fiyatında çok bir şey değişmezdi bence ..
Bugün YouTube da tesadüf bir video izledim bir arkadaş Renault zoe ile İstanbul’dan kalkana gitmiş toplam da 850km yolu 15 saatte gitmiş ve harcadığı enerji yani yakıt parası 1134 tl ..yaklaşık zaten 4 saatti şarjda geçmiş ..
Şimdi bana makul gelmedi ortalama zaten 1.4-1.6 bir araba 50-55 litre depoyla uzunyolda ekonomik sürüşte bir depoyla ortalama hemen hemen aynı verileri yakalar üç aşağı beş yukarı ama hemen hemen aynı değerleri yakalar benzin parası olarakta hemen hemen kafa kafaya gelir 50tl aşağı 100tl yukarı o kadar önemli değil ..
Zoe videosu benim için değerli bir video oldu çünkü şu anda sanırım giriş fiyatı 450 bin tl Aralığında yani halkın alabileceği ulaşabileceği bir araç yani egea sı olan meganı clio su olan biri satıp ya kafa kafaya yada üstüne biraz ekleyip rahat zoe alabilir … Yani 1 milyonluk 1.5-2 milyonluk elektriklilerden değil o yüzden benim için zoe videosu değerli bir veri idi . Aslında benim anladığım şu aslında araba çok yakmadı elektriğine çok zam gelmiş sanırım video daki arkadaşda benzer şeyler söyledi .. yani 600-700 km menzilli elektrikli ilede yakıt fiyatında çok bir şey değişmezdi bence ..
elektriği ucuza kullanacağımızı düşünmek çok iyimser olur zaten. Aynı sömürü sistemi fosil yakıt yerine elektrik ile sömürecek insanlığı. Maliyetler de değişen hiç bir şeyin olacağını ben de sanmıyorum.
darkmoon
29-10-2022, 18:41
elektriği ucuza kullanacağımızı düşünmek çok iyimser olur zaten. Aynı sömürü sistemi fosil yakıt yerine elektrik ile sömürecek insanlığı. Maliyetler de değişen hiç bir şeyin olacağını ben de sanmıyorum.
Yok yakıt krizi var falan filan dediler pek çok petrol şirketi karını misli misli arttırmış hatta bazısı ikimisli kar yapmış
Krizi fırsata cevirdiler: Petrol şirketlerinden rekor kar - Son dakika ekonomi haberleri – Sozcu (https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/krizi-firsata-cevirdiler-petrol-sirketlerinden-rekor-kar-7447102/amp/)
darkmoon
29-10-2022, 18:49
Sorsan petrol bitiyor tükeniyor diyorlardı bazı yabancı haber kaynaklarında taaa yıllar önce şimdi Sahra altında Amerika’nın kendi dağlarında bilmem başka nerelerde çıkarılmamış bilmem kaç
Milyar varil petrol yatakları bulunmuş .. Yabancı haber sitelerinde bolcana bu tip haberler var…
darkmoon
29-10-2022, 18:51
Bu arada o c7 duruyormu sende Verde nargilemi yan koltuğa atıp bebekte üç beş tur atıyım..
darkmoon
29-10-2022, 18:58
Bu arada o c7 duruyormu sende Verde nargilemi yan koltuğa atıp bebekte üç beş tur atıyım..
Bu arada nargile içmem nargilem de yok şimdi birileri bu espriyi ciddiye alır .. polemik çıkmasın..
8.000rpm
29-10-2022, 23:35
herşey iyi güzel de bu dünyanın ihtiyacı olan elektriği üretecek başka daha verimli yöntemler bulması şart
bunun ötesi yok
otoyollardaki şarj istasyonlarında kw başına ödenen rakam , ev elektriğine kıyasla aşırı pahalı , sorun da bu zaten
evde doldurulan şarjla gidilecek yere gidildiğinde masraf düşük oluyor
avm veya otoyolllarda şarj gerektiğinde para gidiyor :)
ama dedim ya , elektrik ihtiyacı tüm dünyada inanılmaz hızla artıyor , bu durumun yani elektrik üretiminin çok verimli ama bir o kadar da doğaya zararsız bir yöntemi olmalı
herşey iyi güzel de bu dünyanın ihtiyacı olan elektriği üretecek başka daha verimli yöntemler bulması şart
bunun ötesi yok
otoyollardaki şarj istasyonlarında kw başına ödenen rakam , ev elektriğine kıyasla aşırı pahalı , sorun da bu zaten
evde doldurulan şarjla gidilecek yere gidildiğinde masraf düşük oluyor
avm veya otoyolllarda şarj gerektiğinde para gidiyor :)
ama dedim ya , elektrik ihtiyacı tüm dünyada inanılmaz hızla artıyor , bu durumun yani elektrik üretiminin çok verimli ama bir o kadar da doğaya zararsız bir yöntemi olmalı
Katılıyorum, hatta dünya geneline genişletirsek, elektrik üretiminde hala ciddi oranda fosil yakıt/doğalgaz tüketiliyor
Güzel capsler var birini atayım :)
A gas powered van. towing a diesel generator. charging an electric car. The future is stupid... - ) | Silly jokes, Jokes, Funny car memes (https://tr.pinterest.com/pin/a-gas-powered-van-towing-a-diesel-generator-charging-an-electric-car-the-future-is-stupid--579275570805759410/)
ardicli2000
31-10-2022, 16:08
Elektrikli araç ufak küçük olacak. 400 500 km şehir içi menzili olacak. Gece boyunca evden şarj edebileceğim. O zaman benim için bir mantığı olur.
8.000rpm
31-10-2022, 16:40
togg renklerini beğendim şahsen
bir de bankalara togg için özel kredi kampanyası talimatı verildi alenen
yeşil de eklenecek renklere , british racing green tarzı bişey olur sanırım
:)
bakalım neler göreceğiz
boş paket düşük menzilli olan ve full paket yüksek menzilli olan arasındaki fark en az 1 milyon olur rahat :)
baz paketin başlangıç fiyatının önemi yok :)
darkmoon
31-10-2022, 19:50
300km menzilli olanı 1 milyon civarı 500km menzilli olanı 1.5 milyon civarı olucak deniyor araba uzmanları tarafından.. Renault zoe 400 km menzili var 760 bin tl .. menzili uzatmaları lazım ..
8.000rpm
31-10-2022, 21:16
piyasadaki c-suv'lar ile fiyatta rekabet edecek
amaaaaaa
fiyatta rekabet edecek derken sadece etiket fiyatı değil ;
senelik mtv farkı ,
senelik bakım giderleri farkı,
senelik benzin-mazot giderleri, ev elektriğinden şarj maliyeti farkı vs hepsini ekleyip düşüp ona göre kıyas yapacaklar
yani bana göre bazda 1 milyonun üzerinde olabilir
sinankoç kullanmış bakan ile beraber , videosunu izledim az önce
sanırım baz paketti , cam tavan yok , deri döşeme yok :)
Evet ilk sayfalarda dalga gecen arkadaşlar vardı , uzun uzun yazıyolardı nerede göremedik onları. Utanclarından konuya dahi giremiyolar galiba. Güzel ters köşe olduğunuz yaşadığınız vatanınız için birşeylere destek verin köstek olmayın , sizin mantıgınız yüzünden yıllar önce proje patladı.
Tayfun.O
01-11-2022, 08:22
bence en büyük hata dizel veya benzinli motor ile gelmemesi reno dan satın al 1.5 dci veya 1.3 tce bak nasıl fiyat düşüyor.
Baz model 1 milyondan aşağı olacağını sanmıyorum piller sadece 500k tutar
Cimmeria
01-11-2022, 12:56
Evet ilk sayfalarda dalga gecen arkadaşlar vardı , uzun uzun yazıyolardı nerede göremedik onları. Utanclarından konuya dahi giremiyolar galiba. Güzel ters köşe olduğunuz yaşadığınız vatanınız için birşeylere destek verin köstek olmayın , sizin mantıgınız yüzünden yıllar önce proje patladı.
Arkadasim, birincisi Ozel şirketlerin ürettiği bir araç bu, devlet mali degil yani, Ozel şirketin ürettiği arabanın vatana destek vermekle ne alakası var. Siyasilerin acilis şovları yüzünden sanki devletin ürettiği bir aracmis gibi duruyor ama degil.
ikincisi ve en onemlisi, bir çok insan bu sektörün icinde, başından beri konusulan konu bu proje kar etmek icin mantıklı bir proje degil, yurtdisina satma imkanın yok, çünkü marka degerin yok, servis agin yok, rekabet ettigin markalara gore pazara yeni girdiğin icin ciddi bir şüphe ile yaklaşılacak.
Yurtdisinda satabilmek icin ciddi fiyat avantajı sunman lazım, e ama üretim maliyetlerin yüksek çünkü paranin degeri düşük, arabanın butun onemli elementlerini yurtdisindan döviz ile alıyorsun, o yüzden sürekli oynak bir üretim maliyetin olacak.
Yurticine saticam desen, nüfus belli, gelir seviyesi belli, Boyle bir marka yaratacak ve yatırım yapacak paranin yurtiçinden geri donusu çok uzun surecek, üstelik yine icerideki parayı dondureceginden temelde ülke ekonomisine büyük bir katkin olmayacak. Üstelik fiyat avantajı yaratmak icin gidip abilik gubidik vergiler uydurup diğer arabaların fiyatını yükselteceğin icin inanlar hakli olarak gicik olacak. E ayni fiyat olsa atıyorum mercedes dururken togg mu alacaksın?
Bu isi siyasi malzeme yapmadan gercekten bir araba markamız olsun diye yapmak isteseydik, Opel 1.8 milyar dolara satildiginda opeli alırdık, dünyaca tanınan, organizasyonu, bayi ve servis abi olan bilinen bir markaya sahip olurduk, en azından ülke olarak gercekten para kazanirdik. Mesela cinliler Mgyi satin aldılar, çok da ucuza çok da güzel elektrikli arabalar yapmaya başladılar ve ingiliz pazarında yer kapmaya başladılar, ama kritik nokta kendi ic pazarlarına üretim yaptıkları cin markası ile degil, bilinen bir marka olan Mgyi satin alarak yaptılar bunu...
Cimmeria yukarida cok guzel anlatmis. Kendi acimdan ben de bazi goruslerimi paylasayim.
Konya'dan hallice yuz olcumu olan Hollanda, dipnot Konya:38.873 km2, Hollanda:41.543 km2, tarimda ihracat rekorlari kirarken biz saman ithal ediyorduk. Hollanda belki bu yil tarimda ihracat birincisi degil ancak hala daha Avrupa'da sayili ulkelerden. Kendi arabasi var mi? Butik uretim yapan Spyker'i saymazsak yok. Konu seri uretim arac uretmek.
Hollanda ornegi cogaltilabilir. Ekonomik refah icin kendi arabanin, ucaginin, geminin olmasina gerek de yok. Kaldi ki yillardir bu topraklarda zaten araba uretiyoruz. Kendi markamizi sifirdan kurmanin mantiksizligi anlatildi zaten yukarida.
Benim zamanimda bize ilkokulda ogretilen Dunya'da kendi kendine yetebilen sayili ulkelerden oldugumuzdu. Simdi boyle bir durum yok. Tarim ulkesiydik, yuzlerce yillik tohum mirasimiz sak diye yok edildi. Ithal tohum dayatildi. Kendi tohum ambarini tutanlara cezalar verildi vs. Simdi geldigimiz durum topraklarimizin verimi azaldi, toprak tarima kustu. Ithal tohumdan aldigin hasattan tekrar ekim yapamiyorsun. Neticede tarim bitirildi. Keza hayvancilik da oyle.
Eger gercekten sanayiye yatirim yapilacaksa, sifirdan otomobil markasi yaratmak yerine elektrikli araclar icin pil ar-ge merkezi kurulur, teknoloji gelistirilir, Dunya'ya da teknoloji satardik.
Kendi markamizin olmasi guzel sey lakin bu ulkede bu isler tutmaz. Vaktiyle Aselsan piyasadaki cep telefonlarinin alayini suya goturup susuz getiren cep telefonu uretti. O donemki Turk distributorlerin isine gelmedigi icin sattirmadilar. Burada isim vermeyeyim, ufak arastirmayla zaten bulunur. Vestel de telefon uretti, satamadilar, agladilar, netice olarak ithal telefonlar ekstra katmerli vergi geldi. Vestel Venus kullanan oldu mu? Peki ya etrafinizda? Olmadi. Almadik. Almayiz da. Hos, Vestel Venus, donemin Aselsan 1919'uyla kiyaslaninca kapiya takoz olarak bile alinmaz, ama demek istedigim anlasilmistir.
Sozun ozu, bence ziyadesiyle mantiksiz, tamamen gereksiz bir is. Umarim Dunya'ya satarlar da ben de g*t olurum.
8.000rpm
01-11-2022, 13:37
dışarıda bir marka ile bayi-satış-servis-bakım-parça tedarik vs faaliyetleri için anlaşma yapılabilir , böylece o problem ortadan nispeten kalkar
ama bu tabii ki kolay değil , o çatının altına girmek başka şartlara okey demek anlamına gelir , konu değişir
ayrıca hadi yaptın diyelim , imaj ve beğeni konusu tamamen farklı bir konu , bu da satış ya da satamayış demek
dünyaca sevilen bir ülke değiliz maalesef , bunu inkar edebilecek kimse yok sanırım
sadece belli bölgelerde belli ülkelerde bir miktar sempatikliğimiz var , oralar da avrupa değil amerika değil , belli yani
dünyada isim yapmak ses getirmek bu şekilde olmaz tabii
kolay olsa herkes nike olurdu volvo olurdu vs vs
sadece ürünle de olmaz , global hareket edebilmenin şartı hemen her konuda doğru hareketle sinerjiyle olur , maalesef dünya siyaseti kökte herşeyi yönetiyor
ürün iyi olsa bile kimse el sürmeyebilir
ha bir de işin europ ncap gibi adac gibi test safhaları var , bunlardan alınacak notlar da işi ciddi boyutta yönlendirecektir ki buralarda da torpil olmaz ya da kasti negatif puan verilmez :)
hedefi doğru belirlemek lazım
büyük ışıklar yakıp dikkat çekmek , büyük amaçları telaffuz etmek yanlış değil , pazarlama taktiğidir , doğrudur
"noluyo orda yaa" diye bir anlık da olsa bakışları çekebilmeye yarar
ama işin arkasını getirmek başka birşey
özellikle otomobil piyasasında işler bambaşka
savunma sanayisinde cidden daha kolay bu işler ciddi söylüyorum , açın bakın aokuyun , çok daha kolay ilerler çünkü bireylerle değil devletlerle yürürsünüz ve orada başka şartlar çalışır
ama otomobil bireyseldir
global tüketici tercihini yakalamak daha da önemlisi yakaladığın şeyi sürdürmek çoooook ciddi bir organizasyon gerektirir zaman gerektirir para gerektirir
dünyanın heryerinde her şekilde olmayı (farklı yöntemlerde de olsa , az önce dediğim gibi mesela) gerektirir
iç pazarda satış çözülür , banka kampanyası devlet bankası özel oranlar vs bir şekilde hallolur ama devamını getirmek önemli
devamı asıl odaklanılması gereken şey
8.000rpm
01-11-2022, 13:46
bir örnek vereyim , kendim de bu konuda cevapsız durumdayım ;
skywell'i bilen var mı? harika bir suv getirdiler Türkiye'ye
çok lüks , çok donanımlı , geniş , ferah , menzili de gayet güzel
fiyatı da 1.200.000.-TL
sunduklarına göre bu arabanın bu fiyata satması lazım burada
ama hemen sorular başlıyor ; pili arızalanırsa ne olacak , yazılım problemi olursa ne olacak , yedek parça kaporta parçaları vs bulunabilecek mi? ikinci elde satmaya kalksan kim alacak? servisi her yerde var mı?
işte bakın? problem bu işte
passata para vereceğine git skywell al
niye almıyosun? niye almıyoruz?
kolay değil bu işler
o yüzden bize hiç gelmeyen hatta dünyaya hiç açılmayan çinin kendi markaları korenin kendi markaları kendi ülkelerinde döndürüyorlar ticaretlerini
ama bi fuar oluyor vaay bee ne arabalar varmış diyoruz
e hadi getirsin birisi? kim alacak?
kimse almıyor , ya da daha doğrusu tek tük satılıyor
Karşılıklı 4 ve - leri okurken gayet iyi anlıyorum iki tarafında düşüncelerine kısmi olarak katılıyorum.
Sadece şunu sölemek lazım bir başlangıç olmadan malesef arzulananlara ulaşılmıyor. Başlamak bitirmenin yarısıdır derler, kim ne amaçla başlatırsa başlatsın, düzgün yönetilir ise bu süreç bizim faydamıza olacaktır.
Uzun uzun yazarlar demiştim
Önce üretilmez yalan , yok dış tasarımı bizim değil , yok motoru şuranın , yok fabrikası yok , siyasi şov şimdi mal üretildi servis ağı vıdı vıdı arkadaşlar bakın siyasi şov yapayım size ülkede sanayinin gelişmemesi bugunun 20 yılın problemi değil ,50- 80 yıl geriye bakmak lazım o şartlarda değerlendirin. Nası bi kafa yapısı var bu insanların anlamak cok zor ,yapılmasa zaten yapamazsınız , yapılsada zaten yapılmaz ilerlemez bu iş. Adım atılsa problem , adım atılmasa problem sizlere koşulsuz şartsız muhalefetim doğru veya yanlışa .
eminkilic61
01-11-2022, 15:38
bir Türk markasının, Türkiye sınırları içinde araç üretmesi çok güzel bir şey.
umarım B ve C segmenti hatchbackleri de çıkar, şatışları arttırır
Cimmeria
01-11-2022, 15:43
Önce üretilmez yalan , yok dış tasarımı bizim değil , yok motoru şuranın , yok fabrikası yok , siyasi şov şimdi mal üretildi servis ağı vıdı vıdı arkadaşlar bakın siyasi şov yapayım size ülkede sanayinin gelişmemesi bugunun 20 yılın problemi değil ,50- 80 yıl geriye bakmak lazım o şartlarda değerlendirin. Nası bi kafa yapısı var bu insanların anlamak cok zor ,yapılmasa zaten yapamazsınız , yapılsada zaten yapılmaz ilerlemez bu iş. Adım atılsa problem , adım atılmasa problem sizlere koşulsuz şartsız muhalefetim doğru veya yanlışa .
Sen bizlere doğru ya da yanlış koşulsuz şartsız muhalefetsen zaten laf anlatmaya çalısmaya gerek yok, bastan söyleseydin de vakit ayırıp mantıklı bir sekilde açıklama yapıp zaman harcamasaydık.
cikinca sen alirsin hemen. destek atarsın
kalipson
01-11-2022, 15:52
Kesinlikle bir yerden başlanılması lazım. Umarım türlü varyasyonları çıkar ve en önemlisi makul ve ulaşılabilir rakamlarda olurlar.
Bu tarz adımları asla küçümsemeyin. Zamanı geldiğinde en iyisini, en ucuz maliyette yapar bu ülkenin mühendisleri. Bakınız, İnsansız Hava Araçları. O serüvene ilk başlanıldığı dönemlerde % olarak ne kadar yerli olduğunu ve şu anda ne kadar yerli olduğunu az çok biliyor ve takip ediyorum; bu konuda her türlü iddialaşabilirim de; çünkü konuya hakimim. Burada yapılan şey, bakkalda satılan ekmek değil; bazı şeyler için dünyadaki mevcut ekipmanları/ürünleri belki ilk etapta kullanırsınız kullanırsınız ve fakat sonrasında da milli imkanlara yönelirsiniz.
8.000rpm
01-11-2022, 17:25
şunu bir açıklığa kavuşturalım
kimse fikri kötülemiyor , hepimizin burada bulunmasını sağlayan ortak güdü otomobiller ve bu sektörün paydaş tüm sektörleri
dolayısı ile aramızdan kimse kesinlikle bu projenin özü olan "ARABA"ya karşı değil
ama dikkat edilmelidir ki , projenin özünde araba olmalı
burası siyasi bir platform değil , fikirlerimizi muhalif veya destekçiliğimizi değil projeyi sorgulamaya çalışıyoruz
zira hepimizin içinde "kendi otomobilimiz olsa" fikri evvelden beri zaten var , ortak noktamız bu
biz burada projenin diğer detaylarını , konumlandırılmasını , zamanlamasını , hedef segmentini , getireceği-götüreceği şeyleri konuşmaya çalışıyoruz
ya da en azından ben öyleyim
aksini yapmaya çalışanlarla da işim olmaz , onun yeri başka , ortamı başka amacı başka olur,
ben burada şahsım adına projenin odağında olması gereken asıl konu yani arabanın kendisi ve yapmaya çalışılan şeyi tartışırım,
bunun politik malzeme yapılıyor olması buranın konusu değil , doğrusu yanlışı destekçisi karşı çıkanı da burada konuşmasın
ortada bir proje var
bu para bu projeye doğru harcandı mı, daha ne harcanması lazım, neler olması neler olmaması lazım bunları konuşuyoruz ama OTOMOBİL ve sektör odağında
lüften aksi tarafa başka taraflara konuyu kimse çekmesin
evet opel alınabilirdi , bence süper bir tespit bu arada
he bunun siyasi veya milliyetçi bir tarafı yok , otomobil odaklı olarak süper bir hamle olurdu bana göre
şayet becerebilirsek bence bu şekilde konuşmaya çalışalım
zira siyaseye ona buna dalarsanız bu konu kilit olur , bu konuda forumumuzun tavrı nettir
aramızda yeni olanlar varsa açsın kuralları okusun
gelelim yine projeye
projenin zayıf ve güçlü yönleri nedir
bize ne getirecek
piyasayı nasıl etkileyecek,
dahasını daha önce de yazdım, bundan sonra neler olacak proje nerelere evrilecek
ya da popülerliğini birkaç senede yitirip kenarda köşede mi kalacak
otomobil odaklı olarak beni ilgilendiren bu,
lanet geldi artık siyasetten bendensin karşıdansın tavırlarından
pazar günü saat 11de televizyona baktım kanalların hepsinde ama hepsinde togg konulu tartışma programları var,,
kimse olayın özeünde değil herkes siyasetinde
kusacam artık
eminkilic61
02-11-2022, 08:48
doğan kabak'ın videosunu hızlıca izledim
bence ilk arabaya göre belli bir kalitede duruyor
inşallah ekranlar android temalı olmaz :D
gerçek menzili 400 km'ye yakın olsa çok iyi
8.000rpm
02-11-2022, 09:43
2 tondan aşağı gelmez bunlar
gerçek menzil de düşük pil paketinde 300'leri anca verir , denk araçlarda durum böyle hep
şunu bir açıklığa kavuşturalım
kimse fikri kötülemiyor , hepimizin burada bulunmasını sağlayan ortak güdü otomobiller ve bu sektörün paydaş tüm sektörleri
dolayısı ile aramızdan kimse kesinlikle bu projenin özü olan "ARABA"ya karşı değil
ama dikkat edilmelidir ki , projenin özünde araba olmalı
burası siyasi bir platform değil , fikirlerimizi muhalif veya destekçiliğimizi değil projeyi sorgulamaya çalışıyoruz
zira hepimizin içinde "kendi otomobilimiz olsa" fikri evvelden beri zaten var , ortak noktamız bu
biz burada projenin diğer detaylarını , konumlandırılmasını , zamanlamasını , hedef segmentini , getireceği-götüreceği şeyleri konuşmaya çalışıyoruz
ya da en azından ben öyleyim
aksini yapmaya çalışanlarla da işim olmaz , onun yeri başka , ortamı başka amacı başka olur,
ben burada şahsım adına projenin odağında olması gereken asıl konu yani arabanın kendisi ve yapmaya çalışılan şeyi tartışırım,
bunun politik malzeme yapılıyor olması buranın konusu değil , doğrusu yanlışı destekçisi karşı çıkanı da burada konuşmasın
ortada bir proje var
bu para bu projeye doğru harcandı mı, daha ne harcanması lazım, neler olması neler olmaması lazım bunları konuşuyoruz ama OTOMOBİL ve sektör odağında
lüften aksi tarafa başka taraflara konuyu kimse çekmesin
evet opel alınabilirdi , bence süper bir tespit bu arada
he bunun siyasi veya milliyetçi bir tarafı yok , otomobil odaklı olarak süper bir hamle olurdu bana göre
şayet becerebilirsek bence bu şekilde konuşmaya çalışalım
zira siyaseye ona buna dalarsanız bu konu kilit olur , bu konuda forumumuzun tavrı nettir
aramızda yeni olanlar varsa açsın kuralları okusun
gelelim yine projeye
projenin zayıf ve güçlü yönleri nedir
bize ne getirecek
piyasayı nasıl etkileyecek,
dahasını daha önce de yazdım, bundan sonra neler olacak proje nerelere evrilecek
ya da popülerliğini birkaç senede yitirip kenarda köşede mi kalacak
otomobil odaklı olarak beni ilgilendiren bu,
lanet geldi artık siyasetten bendensin karşıdansın tavırlarından
pazar günü saat 11de televizyona baktım kanalların hepsinde ama hepsinde togg konulu tartışma programları var,,
kimse olayın özeünde değil herkes siyasetinde
kusacam artık
Katılıyorum.
Ben de olaya İHA SİHA veya Aselsan Havelsan'ın vb. çalışmalarına benzer gözle bakıyorum. Ülkenin katma değeri açısından değerli, faydalı. Ancak "sürdürülebilir" olursa.
En büyük korkum, ki AKP bu konuda şaşırtmıyor, siyasete kurban gitmesi...
Bununla ilgili en güzel Fatih Altaylı yazıyor. Bir arkadaşım da fabrikaya gitti gördü, arkadaşlar öyle sağda solda konuşulanlar gibi değil dedi.
Tamam, çok güzel, daha da iyi olsun inşallah, ayrı konu.
Ancak en büyük dert, şu anda pazarlama ağı, ki Altaylı geçende bunu yazdı. Yurtdışına ihraç etmek istiyorsun, bunun çarpışma testi var, belirli standartları şusu busu var, servis ağı, yedek parça... Bunlar ne oldu mesela? Arka planda bunlar da yürüyordur belki, bilmiyoruz.
Mesela 29 Ekim'e yetişecek diye fabrikayı açarken üretime hazır halde olmadan açtılar sanıyorum. Oysa örneğin törenler konuşmalar devam ederken arka planda ilk 10-20 tanenin üretimi gerçekleşse, tamamen sıfırdan değil de, belirli aşamadan itibaren yani mesela.. Onu da ekranlara verseler, sonra tam Reyiz gelirken "işte banttan çıktıııı" falan diye oturtsalar, çok daha büyük sükse olurdu bence. Ancak riske atmak da istememiş olabilirler. Çalıştı mı çalışmadı mı bilmemne, bizim millet gömmeye çok meraklı çünkü, Devrim arabası akibetine uğrardı.
Ki şimdiden bile anlamsız salak salak tartışmalara girildi. Yok efendim yerli mi yok bilmemne mi. Otomobilin o'sunu bilmeyenler konuştu, elinde sağı solu Çin'de üretilmiş iPhone'u tutan adamlar yerlilik tartışması yapmaya kalktı.
Ha sonra arkadaşların dediği gibi, iş siyasete geldi, arabayı eleştirdin vay efendim sen ülkenin kalkınmasını istemiyorsun. Ulan ben senden çok istiyorum da, sende nişasta fazla gelmiş tabi, algılayamıyorsun...
8.000rpm Ormanci sahane anlatmis, buyuk cogunluguna katiliyorum.
Benim daha yukarilarda anlatmaya calistigim sey suydu aslinda, biz otomobil zaten uretiyoruz, daha dogrusu "manufacturing" kismini yillardir yapiyoruz zaten. Yerli markada da yapacagimiz is eger "manufacturing" ile sinirli kalacaksa, icerideki ekrani, pilini, motorunu uretmeyecek, disaridan alacaksak, ulkedeki fabrikada sadece "montaj" yaparak yerli arac ureteceksek eger, butun bu yatirim bence yanlis yatirim. Ayni yatirim elektrikli araclara yonelik teknolojilere harcansa daha verimli olurdu diye dusunuyorum ben. Elektrikli araclara yonelik teknolojilerden aklima gelenler, daha yuksek verimli piller, motorlar, arac ici eglence sistemleri, daha uzun menzilli piller gibi. Bunu yapsak bir noktadan sonra Dunya'ya teknoloji satardik. Yerli marka arac sevdasi yuzunden Dunya'dan teknoloji satin almaya devam edecegiz gibi duruyor. En azindan kisa-orta vadede.
8.000rpm
02-11-2022, 11:51
aynen
kısa zamanda büyük ses getirmek ve birilerinin sana bağımlı olmasını sağlayabilmek için ben de ülkece elekrik üretmeye ve pil teknolojisine dalmalıyız
döşeyelim dağa taşa güneş paneli , bitkisiz ağaçsız onla yer var coğrafyamızda
rüzgarı bitmeyen çoraklıklarımız var
iki tane boğazımız var , ikisinde de dinmek bilmeyen bir akıntı var
hem de suyun üst kısmında ve alt kısmında birbirine ters yönde akıntı ki yok böyle bir nimet... cidden kafayı yememek elde değil , inanılmaz bir potansiyel var yüzyıllardır öylece akıp duruyor..
üstelik 7/24/365 asla durmuyor , aksine bazı dönemler daha da artıyor..
başka ülkede olacak bu durum , o akıntının gücünden ve sürekliliğinden neler yaparladı neler...
Konuya bir de şu pencereden bakmak gerek. Birkaç yıldır üretilen %100 yerli tasarım/üretim ve mühendislik ürünü bir aracımız var. Aracımız diyorum çünkü her ne kadar yabancı bir markanın ürünü de olsa bizim mühendislerimizin, teknikerlerimizin, işçilerimizin ellerinde doğuyor. Ford/Otosan'ın, Kocaeli'deki ticari araç fabrikasında üretiliyor. Motorundan şanzımanına komple bizim mühendislerimizin tasarladığı, ürettiği bir araç. Tek sorun var, önünde yerli bir markanın amblemi bulunmuyor. Yani mühendislerimize gerekli imkan ve destek verildiğinde tabi ki A'dan Z'ye her şeyin üretimini yapabiliyorlar. Ama bu araçtan kaç kişinin haberi var? Kaç firma çekici filosunu Ford F-Max ile donatma hayalinde? Kaç şahıs hemen hemen aynı paralara Scania'nın da benzer güç ve donanımda bir modeli varken yerine yerli üretim olan F-Max'i tercih ediyor? Neticede yabancı bir markanın ürünü de olsa satın alındığında kazanan bu firmanın ortağı olan yerli bir holding, üretime destek veren bir çok yerli alt tedarikçi, v.s. Günümüz dünyasında bazı değerlere çok fazla yüklenmemek gerekiyor, neticede bir tane hayatımız var ve elimizdeki birikimi de kendimize en faydalı olacağını düşündüğümüz nesneye yatırıyoruz. Bu motivasyon sadece bizim insanımız için de geçerli değil; Polonya, Macaristan, Ukrayna, Çek Cumhuriyeti gibi zamanında bizim koşullarımıza yakın koşulları olan bir çok ülkenin günümüzde esamesi okunmayan ulusal otomobil markası yaratma ve üretme gibi yatırımları oldu. Ne FSO kaldı ortada, ne Moskwitsch ne de Zastava.. TOGG projesi çok geç de olsa bizleri heyecanlandırdı, yüzümüzü güldürdü, kendi adıma başarılı bir araç ortaya çıkardıklarına inanıyorum, vayana millete hayırlı olsun. İşin başındaki ekip de çok profesyonel ve değerli mühendislerden oluşan bir ekip. Ancak üretildiği vakit satın almaya imkanı olan kaç kişi yerine alabileceği farklı bir marka/model yerine onu tercih edecek ve ulusal bir markanın desteklenmesine katkıda bulunmaya çalışacak, bunu hep birlikte tecrübe edeceğiz. Biz elimizi taşın altına tabi ki koyalım ama vatandaş olarak bunu yapabilmemiz için tek sıkımlık bir kurşunumuzun değil de, biraz daha rahat bir pozisyonumuzun olması gerekiyor gibi hissediyorum...
Pazarlama karması diye bir şey var, işletme dersi alanlar bilir. Bir ürünü sadece üretmek yeterli değildir.
Ürün - Fiyat - Dağıtım - Tutundurma,
1. si yerli kavramına ben takılmıyorum, globalleşen bir dünya da tasarımı italyan yapmıştır, ekranı çin den almışsındır bunlar mesele değil.
Ortaya bir ürün çıkarmışsın. (Ürünün sorgulanması gereken kısmı bence güvenliği / faydalı ömrü ve o ömür esnasında kullanıcıya fiyat fayda olarak sundukları)
2.si fiyat.. Ürettiğin mal piyasada bir rekabet ortamında bulunacak, monopol olmadığına göre ürün fiyatını doğru belirlemez isen o ürün çok kaliteli de olsa satın almaz kimse.
Dolayısıyla fiyatı belirleyen en büyük unsur Maliyet dir. Maliyetin yüksek olacak çünkü aracı oluşturan kalemlerin ithalat yolu ile ülkeye giriyor, burada müdahale edebildiğin işçilik maliyeti ve üretim maliyetlerinin bir kısmı.
3. sü dağıtım, bu ülke de sırf her yerde servisi ve ustası var diye insanlar renault ve fiat a yöneliyor. 2. el bir jaguar neredeyse 2. el bir renault clio fiyatına satılıyor. Neden ? Servis ağı / parça bulunurluğu ve işletme maliyetleri. Çok olanın çok üretilenin ölçek ekonomisi kaynaklı birim maliyeti düşer, bkzclio kapı kolu ile s type'ın kapı kolu.
4. Tutundurma, bence pazarlamanın en zor kısmı bu, diğerleri fiziksel olarak çözülebilecek şeyler. Tutundurma dediğin şey insanların zihnindeki "volvo" çok güvenli bir araçtır imgesini oluşturmak gibi bir durum. Volvo şuan çinli bir firmanın, ama kaçımız artık bu aracın (Görece) güvensiz olduğunu düşünüyor ?
Haliyle tutundurma dediğin şey uzun vadeli bir iştir. TOGG için benim zihnimde yaptık demek için siyasi amaçlarla üretilmiş bir araçtır.
Araç için özel sektör işbirliği diyoruz fakat o işbirliğinin bir araya gelmesi için devlet ciddi teşvikler verdi. Hiçbir ticari firma kar beklentisi olmadan bir projeye yatırım yapmaz, bu projede de yaptıkları yatırımı devletten bir şekilde geri alacaklarına inandıkları için girdiler (Şahsi düşüncem yanılıyor olabilirim, ama işletmelerin kuruluş amacı "kar" etmektir kenarda dursun)
Dolayısıyla yukarıdaki 4 kalemin 3 ü neredeyse yok gibi.
Bir de ülke evladı olarak satın alınabilirlik gözüyle bakalım,
Rakam açıklanmadı ama ortalama olarak benim beklentim 800 bin üzeri olacak şekilde. Haliyle halk için üretilen bir araç olmuyor.
Kaç kişi var aa yerli otombil çıkmış hadi gidelim togg alalım diyebilecek ekonomik özgürlüğe sahip ? Ben değilim mesela.
Dolayısıyla hedef kitlede de sorunlar var, ekonomik durum kişi başına düşen milli gelir, açlık yoksulluk sınırı ve asgari ücret durumu belli.
13 milyon kişi asgari ücretli diyor, bu insanlar daha normal insani yaşam standartlarını karşılayamıyorlar togg'u hayal bile edemeyecekler.
Bunun gibi yazamadığım bir sürü saik'i de bir araya getirince proje benim açımdan pek başarılı durmuyor.
Verilen emeğe yapılan işe elbette saygı duymak lazım, ama işi siyasileştirip propaganda aracına dönüştürmek ne kadar yerinde bir davranış ?
Sen ülkedeki iş yapan ya da yapabilecek çoğu fabrikayı özelleştirdin, alanlar üzerinden fahiş karlar edip tekrar sattılar (Bkz. Mey içki / Türk Telekom / Şeker fabrikaları)
20 yıllık süreci göz önüne alınca kendi adıma bir başarı örneği göremiyorum, daha iyi olabilrdik, global bir marka çıkarabilirdik, biz ne yaptık köprü / havalimanı vs vs.
Alt yapı üst yapı yapılmalı ama insana eğitime ve geleceğe yatırım yapmadık maalesef.
Umarım togg çok başarılı olur milyonlar satar, rekabet eder, tercih edilebilir bir araç olur, bir gün gelir bizim kapımızda da yerini alır.
Ama olası görmüyorum maalesef, keşke olsa en çok ben isterim.
insanın içinde muhalefet duygusu varsa iyide olsa kötü de olsa eleştiriyor yazılanlara bakınca görünen bu yapılsa şöyle böyle yapılmasa da yapamadılar vs :) aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsem bıyık misali..
8.000rpm
02-11-2022, 15:00
bunca yazılandan sadece bu mu anlaşılıyor?
verimlilik , doğru zaman-doğru hamle , kısa orta ve uzun vadeli planlama , kaynakların etkin kullanımı falan gibi şeylerden bahsediliyor oysa...
insanın içinde muhalefet duygusu varsa iyide olsa kötü de olsa eleştiriyor yazılanlara bakınca görünen bu yapılsa şöyle böyle yapılmasa da yapamadılar vs :) aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsem bıyık misali..
Eleştiri muhalefet duygusundan ziyade öngörü sahibi olmak ile alakalı, eskiler buna perşembenin gelişi çarşambadan belli dir diyor.
İnsanlar bir ev alırken araba alırken 10 larca yer onlar ca model bakıp karar veriyor, ince eleyip sık dokuyor.
Haliyle ben otomobil üreteceğim ahanda ürettim diyerek ortaya bir ürün çıkarınca o iş başarılı olmuyor.
Tarım ve orman bakanı sıfatına haiz bir zat kalkıp "paramız var ki saman ithal ediyoruz" diyebiliyor. Şöyle 2 sn durup cümleyi okuyunca vs söyleyenin işgal ettiği makama bakınca şaşırmamak elde değil, ben ülke adına üzülüyorum daha basiretli yöneticileri ve muhalefet mensuplarını hak ediyoruz.
Fatih Altaylı tam da bunu yazmıştı....
Olay muhalefet olmak değil. Ama böyle anlamak istiyorlar. Anlasınlar.
Aha buyurun:
"Troll tarifesinin “Otokıvanç”ı garip bir hal almaya başladı.
İçimizi dışımı TOGG’a buladılar.
Yerli otomobilimizi biz de seviyor, önemsiyor ve destekliyoruz ama her şeyin de bir haddi hududu var.
“Daha ilgi çekici ve modaya daha uygun renkler de olsa iyi olurdu” diye yazıyorum.
“Vay kıskanç, eleştirecek bir şey bulamayınca buna mı taktın” diyorlar.
“Servis meselesi nasıl hallolacak. Sonuçta bir patlamalı motor kadar servise ihtiyaç duymasa da bu araçlara da bir servis gerekecek” diyorum “Sana ne” diye başlayan hakaretler ediyorlar.
“Bu araçlar a otomobil değil, mobil akıllı cihaz adını verdik ama bu mobil akıllı cihazların hem mobil hem akıllı olabilmesi için BTK’nın uygulamakta olduğu kurallardan ve saçma taleplerinden vazgeçmesi gerek” diyorum.
“BTK sana mı soracak” diye küfrediyorlar.
Artık hadlerini aşıyorlar.
Bakın üç kuruşa sosyal medya paylaşımı yapan, düşünce özürlüler…
Şunu bilin ki, yapılan şey bir uzay aracı değil, bir otomobil.
İlk yerli otomobil markası falan da değil.
İlk yerli otomobil Devrim’di.
Engellendiği için başarılı olamadı.
Sonra 1966 yılında Anadol geldi.
Gerçek anlamda ilk yerli otomobil markası Anadol’dur.
1966’da üretimine, 1967’de satışına başlandı.
4 kapılı sedan, 2 kapılı kupe modelleri vardı.
O zaman için çok farklı bir teknoloji olarak kompozit (fiberglass) kaportaya sahipti.
1973 yılında spor modeli STC 16 ve hemen arkasından arazi modeli Böcek gelmişti.
Her iki model de uluslararası yankı uyandırmış, ünlü otomobil dergilerine kapak olmuştu.
1973 yılında ilk stationwagon da seriye eklenmişti.
Ardından Anadol pick up üretimi gelmişti.
Marka 1990’a kadar üretildi ve bana göre Koç Grubu'nun büyük bir hatası ya da kolaycılığı sonucu tarihe karıştı.
Çeyrek asır üretimde kalmıştı Anadol.
Bunu bir kafanıza yazın.
Ve evet siz sinir olsanız da, bunları ben soracağım.
Çünkü bugün bu otomobil hakkında ne biliyorsanız benden öğrendiniz.
TOGG CEO’su Gürcan Karakaş ilk tanıtım toplantısından sonra beni davet ederek, nasıl bir otomobil üretileceğini anlattı.
29 Ekim günü duyduğunuz, gördüğünüz her şeyi ben bundan tam bir yıl önce yine Karakaş’ın daveti ile gittiğim Gemlik fabrikası ziyaretinde 2021 Kasım’ında zaten yazdım.
29 Ekim’de yeni bir şey görmediniz, izlemediniz.
Mesela fabrikanın üretim bantları 4000'e yakın ziyaretçiye gösterilmedi.
Davetlilere sordum, kimse araçların üretim şemasını görememiş.
Haldır haldır çalışan, kaynak yapan, cam takan robotları göremediniz.
Şu anda dünyadaki en “çevreci” boyahane olduğu söylenen boyahanede boyaya dalıp çıkan kaportaları da izleyemediniz.
Benden duymuş olmayın ama orada gördüğünüz araçlar, seri üretim bandından çıkan araçlar değildi.
Çünkü orada sergilenen araçlarda hala yan aynalar yerine kameralar vardı.
Oysa biliyoruz ki, TOGG seri üretimde bu kameralardan vazgeçti.
Kullanıcılar için fazla yeni olacağını düşünerek bildiğimiz aynaya yöneldi.
Ama sergilenen ve kullanılan araçlar arasında hala yan ayna yerine yan kamera kullanmış araçlar vardı.
Bunlar yeni fabrikanın üretim bandında değil, daha önce tek tek elde üretilmiş araçlardı.
Çok da önemli değil.
Fabrikada da üretim olacaktır yakında.
Mart ayına kadar yapılacak 3500 kadar aracın tamamını elde yapacak halleri yok.
Ama troller bilsin ki, biz salak değiliz.
Bizi kendileri gibi zannetmesinler.
Susuyorsak bu otomobil üretilsin diye 4 yıla yakın süredir canla başla çalışan TOGG ekibine saygımızdan, inancımızdan.
Yoksa sizin gibi salaklığımızdan değil."
aynen görelim bakalım şu çok bilmişleri bi tekrar neyseki forumda geriye gitme butonu var isteyen geri gidip bakabilir :D:D
Aha buyurun:
Yerli otomobilimizi biz de seviyor, önemsiyor ve destekliyoruz ama her şeyin de bir haddi hududu var.
“Daha ilgi çekici ve modaya daha uygun renkler de olsa iyi olurdu” diye yazıyorum.
“Servis meselesi nasıl hallolacak. Sonuçta bir patlamalı motor kadar servise ihtiyaç duymasa da bu araçlara da bir servis gerekecek” diyorum “Sana ne” diye başlayan hakaretler ediyorlar.
“Bu araçlar a otomobil değil, mobil akıllı cihaz adını verdik ama bu mobil akıllı cihazların hem mobil hem akıllı olabilmesi için BTK’nın uygulamakta olduğu kurallardan ve saçma taleplerinden vazgeçmesi gerek” diyorum.
O zaman için çok farklı bir teknoloji olarak kompozit (fiberglass) kaportaya sahipti.
1973 yılında spor modeli STC 16 ve hemen arkasından arazi modeli Böcek gelmişti.
Her iki model de uluslararası yankı uyandırmış, ünlü otomobil dergilerine kapak olmuştu.
Marka 1990’a kadar üretildi ve bana göre Koç Grubu'nun büyük bir hatası ya da kolaycılığı sonucu tarihe karıştı.
Bunu bir kafanıza yazın.
TOGG CEO’su Gürcan Karakaş ilk tanıtım toplantısından sonra beni davet ederek, nasıl bir otomobil üretileceğini anlattı.
29 Ekim günü duyduğunuz, gördüğünüz her şeyi ben bundan tam bir yıl önce yine Karakaş’ın daveti ile gittiğim Gemlik fabrikası ziyaretinde 2021 Kasım’ında zaten yazdım.
Şu anda dünyadaki en “çevreci” boyahane olduğu söylenen boyahanede boyaya dalıp çıkan kaportaları da izleyemediniz.
Benden duymuş olmayın ama orada gördüğünüz araçlar, seri üretim bandından çıkan araçlar değildi.
Ama sergilenen ve kullanılan araçlar arasında hala yan ayna yerine yan kamera kullanmış araçlar vardı.
Bunlar yeni fabrikanın üretim bandında değil, daha önce tek tek elde üretilmiş araçlardı.
Çok da önemli değil.
Susuyorsak bu otomobil üretilsin diye 4 yıla yakın süredir canla başla çalışan TOGG ekibine saygımızdan, inancımızdan.
Önce bir konuşana bakmak lazım , sonra söylediğine Fatih altaylı.. neyse ,
koca bir demagoji görüyorum ben burada yazıda başka bir şey değil, o önce yapmış o sokmuş bu çıkarmış. Haticeye değil neticeye bakmak lazım.
Siyaset malzemesi yapıldı ıvır zıvır.. doğru bir çok konuda haklı insanlar bence de öyle.
Ama yapıldı mı kardeşim yapıldı. Öyle saçma eleştiriler var ki hala , yok servis yapamazmış yok avrupada satamazmış testmiş bilmem neymiş.
Ya bu motivasyonla zaten bir şey yapılmaz. O gözünüzde büyüyen şeyler o kadar büyük de değil. Olay bir işe girişip başlamaktır.
Girişen var mıydı yok ? Yapan var mıydı ? yok. Neymiş tayyip malzeme yapmış ben tayyipçi falan değilimde adam çağrıda bulunup ön ayak olmadı mı bu işe
oldu.. E reklamını da yapacak ne diyieyimki şimdi. Özel sektör yapınca Türk işi olmuyormuş ben anlamadım ya ne yapınca ne oluyormuş ne bitmez kriterleri varmış bu işin. Valla cevapta veresim yoktu da şurada hala yazılanlara yine dayanamadım. Hayatında bir şey üretmemiş sıfırdan bir işe girişmenin ne olduğunu nasıl olduğunu bilen bilmeyen konuşuyor. Adamlar otomobil fabrikası kurdu bilmem kaç yüz bin metre kare, oradan fatih bilmemneli denen .... çıkmış hala daldırıp çıkan karoser görmedim diyor. Bu vatan affetse Allah affetmeyecek bunları. Hala burada servisi yok eurosu yok yazanlar var. Kimse anasının karnından 5 yıldızla çıkmıyor. Hiçbirimize öğrendiklerimiz yaptıklarımız lütufla indirilmedi. Çalışıyoruz çabalıyoruz yapıyoruz. Dediğim gibi önemli olan başlamaya cesaretin var mı ? Lafa gelince herkes konuşuyor laf söz bedava. icraat ?
GokhanRS
02-11-2022, 22:01
İlk sayfalar dan bu güne 8 yıl geçti. O günler de 100bin liraya kaliteli araba üreteceklerdi güyya ve bir sürü parayı murdar edip saçma sapan markalara para akıttılar.
Oysaki 128milyar doları hiç eden bunlar, 1.3 milyar euroya satılan opeli alsalardı, astra corsa derken şimdi hakan modeli üretiyor olurlar dı.
Aslında togg ekibi inceleyince güzel isimler var, güzel bir ekip var ammaaa, akep her yerde olduğu gibi bu adamların da içine kendi adamlarını da yerleştirdi. Akepenin olduğu yerde, LİYAKAT OLMAZ.
Vatan sever kardeşlerimin destek olmak isteme heyecanlarını anlıyorum. Buyurun olun tabii ki, umarım da başarılı olurlar ve desteklerinizle gururlanırsınız.
Ancak biz de vatan düşmanı değiliz, ben kobay olmayacağım. Bir işin içinde akepe varsa mutlaka sorun da vardır. Akepe cennete girse, cehennemi seçerim ve orası bana cennet olur.
Bu markayı biraz rahat bıraksalar ve siyasallaştırmasalar daha başarılı olurlar bence.
Yani biz de karşı değiliz, Altaylı da karşı değil ama hala anlatmakta mı sıkıntı var anlamada mı anlayamadım :) Dönüp dolaşıp aynı yere geliyoruz. Şurada son yazanların hiçbirisi sanıyorum bu projeye "köstek" olmuyordur, anlamsız salak salak eleştiriler de yapmıyoruz. Ama öyleymiş gibi bir hava yaratılmak isteniyor gibi oldu. Eksikleri söylemeyecek miyiz, veya endişeleri...
Şubat-Mart'ta sipariş alıp satmaya başlayacaklar, bu zamana kadar servis ağı vesaire kurulması lazım. Avrupa'ya şuraya buraya ihraç etmeyi planlıyorlar, e peki oralarda servis ağı vesaire? Arabayı sattıktan sonra değil, satmayı planlarken oralara girilmiş olması gerekiyor.
Ha belki yapılmıştır, biz bilmiyoruzdur. Buna dair de açıklamalar yapsalar, az daha derinlemesine bilgiler verseler, en azından sağa sola olmasa da sektörle ilgililere verseler de en azından böyle boş tartışmalara da fırsat verilmemiş olurdu. "Dayanamayıp geldim"lik bir şey de yazmadık ama neyse... :)
Altaylının yazısında şöle bir yanlış var sadece,
Aynalara bakmış yok kamera onlar eski üretilenler vs demiş. Gürcan Bey'e bu ayna konusunu sorduklarında OPSİYONEL olarak kamera ayna alınabileceğini belirtmiş. Kısacası o belirttiği kısmın yanlış bilgi içeriyor.
FYİ.
bu konuda en sevindiğim kısım son teknoloji bir fabrika kurulması. şuan elektrikli araç için yapıldı fakat önemli değil. yarın başarısız olur üretim durursa kurulu bir fabrika olması çok büyük avantaj. yarın baktın elektrikli sarmadı dönersin içten yanmalıya egea ayarında bir araba 4 teker 1 direksiyon 3 paraya satışa çıkartırsın, eski hurda ne kadar araç varsa verirsin teşviği temizlersin mis gibi olur.
fatihdurutuna
05-11-2022, 17:57
Aha buyurun:
Bunu bir kafanıza yazın.
Çok da önemli değil.
Togg yetkilileride forumu ziyaret ediyor herhalde:) seri üretime ait videolar paylaşılmış… Bakalım diğer sorularda zamanla cevap bulacak mı
Üretim videosu bu konu hakkında bilmeden sallayanlara güzel bir cevap olmuş bence. Klasik üretim hattı bekleniyordu sanırım illa.
Evet, üretim bandı videosu çok güzel oldu gerçekten.
Altaylı zaten yazıp çiziyor, üretim olduğunu biliyor. Trollere çakmak için yazıyor zaten :)
Asıl kapak muhalif cahiller için oldu. Daha hala orada burada "fabrika yok", "üretim yok" diyen tipler var :)
Konu için fikir beyan ederken Togg un yaklaşık %19,87 lik kısmının dolaylı olarak yabancılara ait olduğunu biliyor muyuz ? :D
Bir de beyan edildiği gibi fabrika %100 hazır ise üretim onayı ile birlikte önümüzdeki sene tam kapasite çalışacaktır. Satış kaygısı yok çünkü 30k adet devlet garantisi var. Yöneticiler / gazeteciler / siyasiler yalan söyleyebilir, üretim adetleri yalan söylemez. Hep birlikte odd verilerinden takip edip kimin haklı olduğunu anlayacağız.
Tedarikçilerinin üretilecek adetler hakkında bilgileri var. Ancak imzaladıkları sözleşmelerden dolayı ağızlarını açamazlar :D
free-hifi
12-11-2022, 18:40
https://twitter.com/ekrem_imamoglu/status/1591454856555945984?s=20&t=c4kqp5fsYF3ILKV-nWrsqg
Hazretler tenzipleriyle ibb ye satışı yasaklanmış
https://twitter.com/ekrem_imamoglu/status/1591454856555945984?s=20&t=c4kqp5fsYF3ILKV-nWrsqg
Hazretler tenzipleriyle ibb ye satışı yasaklanmış
İBB'ye satışı yasaklanmadı ki? Siparişi şimdilik sadece Reyiz için aldık, ön siparişleri asıl olarak Şubat'ta almaya başlayacağız diyor, o yüzden İBB'nin talebini, diğer tüm talepler gibi şu anda kabul edemediklerini bildiriyorlar.
8.000rpm
14-11-2022, 08:44
dmo ile 30.000 araç ön sipariş sözleşmesi imzalanmıştı diye biliyorum hatta projenin ilk sunum gününde yapılmıştı
sanırım ona benzer kurumlar arası özel bir işlem talep etti ibb
8.000rpm
14-03-2023, 09:00
eveeet
geçen aylardaki nft açık arttırması rezaletini bir kenara bırakırsak bu hafta togg fiyat açıklaması ve satışının başlaması olayı var
bakalım neler görücüüeeez
:D:D:D
Göstermelik 950 ila 1m arası bekliyorum.
1100k'dan başlıyor
310 km standart menzil 1100-1200k tl
510 km uzun menzil 1300k tl
Teslimler 2023 temmuzdan itibaren.
mirafiori
14-03-2023, 13:55
953 bin TL'den başladığı açıklandı. Hayırlısı olsun..
mirafiori
14-03-2023, 13:59
V1 RWD Standart menzil 953 bin TL
V2 RWD Standart menzil 1 milyon 55 bin TL
V2 RWD Uzun menzil 1 milyon 215 bin TL
mirafiori
14-03-2023, 14:02
https://www.youtube.com/watch?v=h3n1YOBz9jM
babayimben
14-03-2023, 14:11
Güzel fiyat diyorum
Fiyatlar Bsuv araç seviyesinde, güzel gibi.
Yalnız bu aptalca kredi sisteminin de değişmesi gerekiyor. Yahu ben 60 ay bilmemne faizle alacağım belki ulan, araç pahalılaştıkça kredi miktarını kesiyor, vadeyi düşürüyor, böyle salakça iş mi var, ben nakit ile alamadığım için kredi kullanıyorum zaten, kredi mantığına ters bi düzenleme. Bu araç için belki bir finansman modeli falan diyorlardı, o bahane ile değiştirseler keşke.
Araç bence fiyatına göre çok çok iyi C SUV için.
Teknoloji, donanım, menzil motor özellikleri vs diyince güzel fiyatlandırma yapıldı.
Youtube reklamında ön sipariş sonra çekiliş diyor onu anlamadım
Fiyatlar Bsuv araç seviyesinde, güzel gibi.
Yalnız bu aptalca kredi sisteminin de değişmesi gerekiyor. Yahu ben 60 ay bilmemne faizle alacağım belki ulan, araç pahalılaştıkça kredi miktarını kesiyor, vadeyi düşürüyor, böyle salakça iş mi var, ben nakit ile alamadığım için kredi kullanıyorum zaten, kredi mantığına ters bi düzenleme. Bu araç için belki bir finansman modeli falan diyorlardı, o bahane ile değiştirseler keşke.
Zengine zaten krediye gerek yok mantığı o :)
RafetAraç
14-03-2023, 15:31
boşu boşuna burda yazıp çizmeyin. bu olayların hepsi seçim öncesi şov. bunu işine gelen gelmeyen herkes biliyor. seçimden sonra 2-3 yıl daha ötelenir bu olay.
Cesurca 2023 üretim adet hedefimiz xxxx diyemedikleri için algıya oynuyorlar.
Vekil, vali, büyükelçi vs. alımları sonrası bu yıl için sade vatandaşa damlalıkla verilecektir. :D Fiyatı o yüzden şimdilik önemsiz.
Piyango çıkacak " şanslı " vatandaşlarımıza hayırlı olsun :D
Cesurca 2023 üretim adet hedefimiz xxxx diyemedikleri için algıya oynuyorlar.
Vekil, vali, büyükelçi vs. alımları sonrası bu yıl için sade vatandaşa damlalıkla verilecektir. :D Fiyatı o yüzden şimdilik önemsiz.
Piyango çıkacak " şanslı " vatandaşlarımıza hayırlı olsun :D
20.000 adet üretim var.
12.000 adedi çekilişle alacak kişilere.
500 adedi DMO ile yapılan anlaşma ile verilecek.
2023 adedi NFT açık arttırmaya girenlere.
Gereki kalanı TOGG ortakları ve filo şirketleri.
Togg teslimatları nasıl olacakâ‰ï¸
1) 60 bin TL'ye ön sipariş verecek ve çekilişe gireceksiniz.
2) Çekilişte diyelim ki size 1. sıra çıktı. Eğer konfigüre ettiğiniz araç kasımda üretilecekse ancak onu ilk sırada alacaksınız.
3) Yani teslimatlar biraz konfigüre özelliğine bağlı
8.000rpm
14-03-2023, 16:16
mevcut sapıklaşmış piyasamıza göre fiyatlar gayet iyi
hatta cidden çok çok iyi
elektriğe önyargı konusunu elersek (yav yiğenim şimdi bunu nerde şarz edecez , mazotlu araba daha iyi , gel passat alalım) bu fiyatla bu manyak piyasada sıra olur derim ben :D:D:D:D
bu fiyatlar sonrasında yedek parça ve servis bakım zart zurt konuları da artık netleşse?
bayi ve servis ağı belli olmayan bir araç satışına merhaba diyoruz resmen :D:D:D
GokhanRS
14-03-2023, 16:38
Yerli otomobile ilişkin yol haritası netleşti. Araçta kullanılacak cihazların yazılım ve donanım çalışmaları bitti. Ağustos ayı sonuna kadar binek modellerin tanıtımı gerçekleştirilecek.
Otomotiv test merkezi bulunan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nde (MAM) tanıtımı yapılması beklenen otomobiller orta-üst segment olacak. Star'ın haberine göre yakıt olarak yüzde 100 elektrikli olan modelin yanı sıra benzin-dizel yakıt seçeneği de bulunacak. Benzinli olan jeneratörle elektrik üretecek. Araçlarda şanzıman ve dişli kutusu olmayacağı için elektrikli teknoloji ile sürtünme olmayacak. Menzili artırılmış elektrikli otomobilde benzin yakılıp elektrik üretileceği için tüketim ekonomik olacak. 100 kilometrede 2 litre benzin tüketimi öngörülüyor. Ocak 2016'da toplam 4 segmentte 16 aracın test filosunda olması planlanıyor. 2016 sonuna kadar ise 30-40 araçlık filonun hazırlanması öngörülüyor.
Nedir kimdir kim üretiyor ? neden gizli acaba
Togg teslimatları nasıl olacakâ‰ï¸
1) 60 bin TL'ye ön sipariş verecek ve çekilişe gireceksiniz.
2) Çekilişte diyelim ki size 1. sıra çıktı. Eğer konfigüre ettiğiniz araç kasımda üretilecekse ancak onu ilk sırada alacaksınız.
3) Yani teslimatlar biraz konfigüre özelliğine bağlı
kasım gelince de kasım ayı fiyatı farkını da talep ettiler mi tadından yenmez. bu durumda 60 bini geri ver diyince enflasyon farkını vermeyeceklerine de eminim tabi. gerçi bu konuda eleştiremem ***** enflasyon tüm firmaları bu uygulamalara zorluyor.
20.000 adet üretim var.
12.000 adedi çekilişle alacak kişilere.
500 adedi DMO ile yapılan anlaşma ile verilecek.
2023 adedi NFT açık arttırmaya girenlere.
Gereki kalanı TOGG ortakları ve filo şirketleri.
20k hedef bu sene için oldukça zor.
Sene sonu odd verileri ışığında tekrar kontrol etmek üzere... Umuyorum ben yanılırım. Yanıldığım en güzel konu olur. :)
fatihdurutuna
14-03-2023, 21:36
boşu boşuna burda yazıp çizmeyin. bu olayların hepsi seçim öncesi şov. bunu işine gelen gelmeyen herkes biliyor. seçimden sonra 2-3 yıl daha ötelenir bu olay.
Neye dayanarak bunu yazdınız merak ediyorum beni de aydınlatırsanız sevinirim. Ayrıca tam tersi olur tüm taahhüt ler karşılanırsa bu konuya girip bu sefer ne yazacaksınız?
mirafiori
15-03-2023, 08:39
Neye dayanarak bunu yazdınız merak ediyorum beni de aydınlatırsanız sevinirim. Ayrıca tam tersi olur tüm taahhüt ler karşılanırsa bu konuya girip bu sefer ne yazacaksınız?
Halit Bolkan bu hakkında çok güzel açıklamalarda bulundu, dün akşamki act canlı yayınında...
Evet, insansız savaş uçağı da yoktu, karton maketti :D :P
fatihdurutuna
15-03-2023, 12:28
Halit Bolkan bu hakkında çok güzel açıklamalarda bulundu, dün akşamki act canlı yayınında...
Hocam kusura bakmayın yeri burası değil siyasetle de hiç alakam yok ama öyle bir ülkede yaşıyoruz ki iktidarı ve icraatlarını en sert dille eleştiren muhalefet malesef bağlı bulunduğun ilçede 3 yıl önce hak kazandığım toki konutlarına taş koyup duruyor. Bakın izmirin en berbat noktası deprem anında yıkımın en çok olacağı yerden bahsediyorum. Bu yazdığımın konu ile alakasını anlamak isteyen anlamıştır diye düşünüyorum. Ülkedeki muhalefet zihniyeti bu adamları böyle at koşturmaya mahkum etti. Yerli otoyada gerek yok,savunma sistemi zaten gereksiz,öyle maket uçak,pertrol arayışı vs saçma sapan işler. Biz uluslararası bisiklet yarışı,koşu,havra ve sinagogların restoresi ile ilgilenmemiz lazım.
huseyinturk
15-03-2023, 13:41
Hocam kusura bakmayın yeri burası değil siyasetle de hiç alakam yok ama öyle bir ülkede yaşıyoruz ki iktidarı ve icraatlarını en sert dille eleştiren muhalefet malesef bağlı bulunduğun ilçede 3 yıl önce hak kazandığım toki konutlarına taş koyup duruyor. Bakın izmirin en berbat noktası deprem anında yıkımın en çok olacağı yerden bahsediyorum. Bu yazdığımın konu ile alakasını anlamak isteyen anlamıştır diye düşünüyorum. Ülkedeki muhalefet zihniyeti bu adamları böyle at koşturmaya mahkum etti. Yerli otoyada gerek yok,savunma sistemi zaten gereksiz,öyle maket uçak,pertrol arayışı vs saçma sapan işler. Biz uluslararası bisiklet yarışı,koşu,havra ve sinagogların restoresi ile ilgilenmemiz lazım.
Toki ihale ile iş yaptırır. İhale bedel artışıda sınırlıdır, yaşanan enflasyonla bu sınırları baya arttırdılar ama yetmiyor.. İnşaatta aklınıza gelebilecek her kalem 5-10 katına çıktı son bir yıl içinde. Muhalefet ne yapıp taş koyabilir bir kanunsuzluk yoksa? Herkes gerçeklere inanmak zorunda değil tabi kurduğunuz hayallere de inanabilirsiniz ama gözünüzü seveyim gelinen şu noktada yok muhalefetti yok dış güçlerdi bu kafalardan çıkın artık geleceğimiz gidiyor elden..
Ne kadar boş yaptınız ya.. siyasi görüşünüzü başka yerde savunun.
Konunun başlığı ''Yerli otomobil'', ''iktidara sallamak'' değil..