PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yerli Otomobiller Geliyor!!!

Sayfa : [1] 2 3 4 5 6 7 8

free-hifi
12-08-2015, 12:03
Yerli otomobile ilişkin yol haritası netleşti. Araçta kullanılacak cihazların yazılım ve donanım çalışmaları bitti. Ağustos ayı sonuna kadar binek modellerin tanıtımı gerçekleştirilecek.
Otomotiv test merkezi bulunan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nde (MAM) tanıtımı yapılması beklenen otomobiller orta-üst segment olacak. Star'ın haberine göre yakıt olarak yüzde 100 elektrikli olan modelin yanı sıra benzin-dizel yakıt seçeneği de bulunacak. Benzinli olan jeneratörle elektrik üretecek. Araçlarda şanzıman ve dişli kutusu olmayacağı için elektrikli teknoloji ile sürtünme olmayacak. Menzili artırılmış elektrikli otomobilde benzin yakılıp elektrik üretileceği için tüketim ekonomik olacak. 100 kilometrede 2 litre benzin tüketimi öngörülüyor. Ocak 2016'da toplam 4 segmentte 16 aracın test filosunda olması planlanıyor. 2016 sonuna kadar ise 30-40 araçlık filonun hazırlanması öngörülüyor.

Nedir kimdir kim üretiyor ? neden gizli acaba

Sert@ç
12-08-2015, 12:04
Yıllardır geliyo vol. 5254432423

Yigit-Y
12-08-2015, 12:07
DMA var yerli elektrikli araç üretimi yapan hali hazırda :D

sadece kasayı toyotadan alıyor.

180.000 TL karşılığında :)

Yerli otomobil şuan piyasadan ucuza satılmayacaksa hiçbir anlamı yok.

can2k
12-08-2015, 12:08
tek yerli var o da Şamil amk gazetesi

GuneyOnur
12-08-2015, 12:08
http://img-0.onedio.com/img/2r0/52bcd1972338ee075700003c.jpg

Ome_RS
12-08-2015, 12:09
Sonu devrim gibi olmasinda.
Ben otomobil icin bu kadar yirtinmak yerine mini is araclari uretilmesi taraftariyim.
Hava alanlarinda kullanilan otobusler paket tasima araclari merdiven araclar forklift vs vs gibi. Daha dusuk yatirimla biseylere baslanmis olur. Tecrube arttikca otomobil uretimne yonelinir daha sonra.
Hem otomobile daha sanayide daha gelisecek cok sey var.
Daha tum kuslar bitmediki sira leylege kalsin.

Berkan
12-08-2015, 12:10
konu sahibine degil tabi ortada dolasan bitmeyen söylentilere :D

http://31.media.tumblr.com/679c4624f81b4ac949485954a62ec9a4/tumblr_inline_n4t6ulqVgI1rcm10p.gif

Berkan
12-08-2015, 12:11
Sonu devrim gibi olmasinda.
Ben otomobil icin bu kadar yirtinmak yerine mini is araclari uretilmesi taraftariyim.
Hava alanlarinda kullanilan otobusler paket tasima araclari merdiven araclar forklift vs vs gibi. Daha dusuk yatirimla biseylere baslanmis olur. Tecrube arttikca otomobil uretimne yonelinir daha sonra.
Hem otomobile daha sanayide daha gelisecek cok sey var.
Daha tum kuslar bitmediki sira leylege kalsin.

Bir arkadaşım bu dediğini yapıyor golf araçları üretiyorlar kendileri

https://pilotcar.com.tr/tr/index

phantom
12-08-2015, 12:12
zeki müren de bizi görecek mi

Yarbay
12-08-2015, 12:22
kimseye muhalefet olmak istemiyorum nede polemik içersine girmek.

ama halk olarak inanmamız, desteklememiz gerekmezmi beyler?

biz bunu 50ler 60larda başardık sallaklıklarımıza, dış etkenlere yenik düştük ogün yapılanı bugün neden yapamayım biz bukadar ilerlemiş ve gelişmişken artık?

biz yani benim çalıştığım firma Ceylan otomotiv olarak Volvo iş mak bayiisi ama bir yandan %100 yerli olan kendi malımız forklifti üretiyoruz Ceylift adı altında.

içersinde tümosan motoru var ve inanın sonuçtan gurur duyuyoruz ve eminim biz türkler çok şey başarabiliriz başaracaz yeterki sizler halk olarak biraz olsun destek verin kendi insanınıza inanın arkadaşlar..

biz türkler bugün Vesteli yapıyoruz, bekoyu, beyaz eşyada klimada vs yabancılardan çok uzakta değiliz.

bizler vakkoyu,beymeni yapıyoruzki benim için yemin olsun en kral Lacoste ile baş edebilecek kalitedeler.

biz neden mekanikte kalalımki?

bugün vw de tasarımcı,peugeotda tasarımcılar türk çıkmıyormu? koskoca mercedeste bmwde mühendisler türk değilmi? hele hele teknisyenlerden teknik ekipten söz bile etmiyorum.

inanın biz istedikmi başarırız derim ben siz ister gülün ister alay edin ama benim inancım bu yönde

SerkanYazgan.
12-08-2015, 12:25
8 Haziranda açıklıyorlardı, ne değiştide ağustosa kalmış. 2 aya bir aynı haber, insanları soğuttular. Ya yap ya yapma ama her seferinde yapıyoruz deme. Helikopter yapar parçalar yurt dışı yerli der, başka ülkeye uygu yaptırır yerli der de artık kimse yemiyor :)

painkller
12-08-2015, 12:28
marka fanatikliği ve araba aksesuar hava atma aracı olduğu sürece kimse binmek için almaz,
ucuz olursa şirketlerce tutulur buda bir süre sonra markalaşmayı sağlar. Yani pazara girmesi için ilk başlarda az kar etmesi gerekiyor bir sürede böyle devam etmesi.

umarım hayırlısı olur.

huseyinturk
12-08-2015, 12:28
Otobüs üretiyoruz, üstüne yurt dışına ciddi miktarlarda satıyoruz. Karoser olarak çok iyiyiz ama ne hikmetse ürettiğimiz o otobüse almanın ürettiği motoru koyuyoruz.
Türkkar-Tezeller-Güleryüz Cobra-Otokar gibi ciddi markalarımız var.Hatta fantazi yapmaya bile başladık, Transformersa benzeyen, az sonra robot olacak gibi duran enteresan tasarımlı Halk otobüsüde tezellere ait mesela. Bunları yapabiliyorken neden otomobil üretemiyoruz aklım almıyor.

http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/683/dsc4403n.jpg (http://imageshack.com/f/izdsc4403nj)

free-hifi
12-08-2015, 12:29
inanmayanlar kesin koç un çalışanları :D şaka bir yana bugün bütün sitelerde servis edilmiş çeşitli resimler var ama bir boka benzemiyor eğer onlarsa

tool
12-08-2015, 12:35

biz bunu 50ler 60larda başardık sallaklıklarımıza, dış etkenlere yenik düştük ogün yapılanı bugün neden yapamayım biz bukadar ilerlemiş ve gelişmişken artık?

biz yani benim çalıştığım firma Ceylan otomotiv olarak Volvo iş mak bayiisi ama bir yandan %100 yerli olan kendi malımız forklifti üretiyoruz Ceylift adı altında.

içersinde tümosan motoru var ve inanın sonuçtan gurur duyuyoruz ve eminim biz türkler çok şey başarabiliriz başaracaz yeterki sizler halk olarak biraz olsun destek verin kendi insanınıza inanın arkadaşlar..

biz türkler bugün Vesteli yapıyoruz, bekoyu, beyaz eşyada klimada vs yabancılardan çok uzakta değiliz.

bizler vakkoyu,beymeni yapıyoruzki benim için yemin olsun en kral Lacoste ile baş edebilecek kalitedeler.

bugün vw de tasarımcı,peugeotda tasarımcılar türk çıkmıyormu? koskoca mercedeste bmwde mühendisler türk değilmi? hele hele teknisyenlerden teknik ekipten söz bile etmiyorum.

inanın biz istedikmi başarırız derim ben siz ister gülün ister alay edin ama benim inancım bu yönde

vestel beko ne yapiyor,

disardan panel board alarak sadece montaj,
apple yada samsung gibi hic inovasyon baslattigini goremedik yerli firmalardan.
lego gibi al cinliden birlestir sonrada yabancilarla rekabet edicem diye extra vergi iste devletten

tool
12-08-2015, 12:36
not: birde yerli ucak yapiyorduk, koltuk tasarimlari komple bize ait :rolleyes:

Emrecan-R
12-08-2015, 12:37
Abi yarildim :D

jeffy
12-08-2015, 12:40
8 Haziranda açıklıyorlardı, ne değiştide ağustosa kalmış. 2 aya bir aynı haber, insanları soğuttular. Ya yap ya yapma ama her seferinde yapıyoruz deme. Helikopter yapar parçalar yurt dışı yerli der, başka ülkeye uygu yaptırır yerli der de artık kimse yemiyor :)

erken seçim söylentileri arttı ya normal..

önümüzdeki haftada yerli uçağı ısıtıp sürerler tekrar piyasaya..

Yigit-Y
12-08-2015, 12:43
Copy Paste bizim işimiz :)

Yerli MALI Yurdun MALI

Çöllü
12-08-2015, 12:44
Yaw yeterki yapılsın

Yeterki milli bir Araba bir proje çıksın iyiymiş kötüymüş ucuzmuş pahalıymış hiç umrumda değil.. Sonuna kadar destekleyecem..

Yoksa gelişeceği de yok milli bir marka üretebileceğimiz de bir hayal olarak kalacak..

Emrecan-R
12-08-2015, 12:46
Can2k nin postuna alinti yapicaktim yapamadim

ByMuSt!
12-08-2015, 12:49
DMA var yerli elektrikli araç üretimi yapan hali hazırda :D

sadece kasayı toyotadan alıyor.

180.000 TL karşılığında :)

Yerli otomobil şuan piyasadan ucuza satılmayacaksa hiçbir anlamı yok.

elektrikliler büyük ihtimalle dma ile ortak üretilicektir . 6 ay önce 2012 corolla denedim 2-3 saatlik kullanımdan sonra şarj %100 göstermekteydi bi anda şarj %60 indi ve araç çekişten düştü tuzla e-5te zar zor yol kenarına çekebildim aracı , ertesi günde aracı şarja götürürken 20 km menzil gösterirken 7. kmde yolda kalıp çekici ile 1 km ötedeki şarj istasyonuna gittim araç şarj almadı bana mı sorunlu araçlar denk geldi yoksa araçlarda yazılımsal sıkıntılar mı var bilmiyorum sorun ile ilgili bi bilgilendirmede yapılmadı düzelttiklerini umuyorum

Runaway
12-08-2015, 12:51
yerli malı olup ta muadillerine göre ucuz olan birşey hatırlamıyorum.o yüzden çok ümitli değilim

braga26
12-08-2015, 13:02
elektrikli araç yaklasık 2 yıl önce yapıldı sapmaz adı altında ancak sanayi bakanlıgı seri üretime izin vermedi ve rafa kalktı gayette basarılıydı bence http://i.hizliresim.com/PoMVrv.jpg

ÇALIŞKAN
12-08-2015, 13:04
seçim yatırımıdır

burkaykalyon
12-08-2015, 13:08
vestel beko ne yapiyor,

disardan panel board alarak sadece montaj,
apple yada samsung gibi hic inovasyon baslattigini goremedik yerli firmalardan.
lego gibi al cinliden birlestir sonrada yabancilarla rekabet edicem diye extra vergi iste devletten

Pardon ama Vestel'in ne yapmasını bekliyordunuz? Entegre'yi kendi mi üretsin? İnovasyon başlatsından kasıt nedir? Merakımdan soruyorum.

can2k
12-08-2015, 13:11

https://www.youtube.com/watch?v=ZCaVzS0JgKM

yigitblr
12-08-2015, 13:15
İçten yanmalı motoru zamanında yaptık, sürdüremedik, kaçırdık.Şimdi elektrikli motorla işe başlıyorlar ki mantıklı eğer argeni sağlam tutup gereken ilgiyi gösterirsen elektrikli motorlarda dünya markası neden olamayasın?

burkaykalyon
12-08-2015, 13:18
Türkiye'de elektronik üretimi küçümseyenler çok büyük hata ediyor.

Avrupa'nın en büyük dünyada ilk 5'te entegre şekilde çalışan beyaz eşya fabrikası Çerkezköy'de. B/S/H

Çorlu'daki Foxconn fabrikasında HP marka laptopların montaj işlemleri yapılıyor.

Beylikdüzü Arçelik fabrikası tüm dünyaya Beko ve Grundig markasını üreten kapasiteye sahip.

Daha bir çok örnek var. Araba konusunda bence olabilir ama çok geç kalınmış bir hamle bu bir gerçek. Fiyat konusunda çok rekabetçi olmak lazım.

poseidon
12-08-2015, 13:21
Böyle bir üretimin hayalini kurup bu amaç uğrunda fiili adımlar atmak bile alkışlanacak ve gurur duyulacak bir şey.

Bir otomobil üretemesek bile ki artık yazılım ve fiziki üretimde ciddi adımlar atan, hatta bir çok alanda kendi teknolojik makine, silah ve teçhizatımızı üretebilen bir ülkeyiz,
sadece bu ideali hayata geçirilmek istenmesi bile sanayi alanında büyük adımlar atılmak istendiğinin göstergesidir.
Bu ideal kendi markamızın olması dışında ülkemize istihdamsal ve finansal anlamda pozitif değer kazandıracak ve diğer teknolojilerin üretilebilmesinde de
çok önemli bir basamak olacaktır.

1961 yılında ilk otomobilimiz Devrim'in düşünce-üretim ve tanıtım aşamalarında kimler tarafından karşı çıkıldığına, teknolojinin neredeyse olmadığı dönemde Devrim'in binbir zorlukla üretildikten sonra esrarengiz bir şekilde çalışmayarak üretimden kaldırıldığına ve akabinde otomobil üretmeye en çok karşı çıkan ailenin/şirketin 5 sene gibi kısa bir süre sonra 1966-7'de Türkiye'de Anadol markasını nasıl üretip sattığına bir bakın. Tarih elbetteki tekerrür eder, elbette karşı çıkanlar olur ama Türkiye 60'lar Türkiyesi değil artık. O arabanın tekerlekleri yere basınca emin olun Devrim'deki milli iyi niyeti suitimal çabaları engellenir ve o araç yürür. Devrimin de öncesi var...
1930'larda Türk havacılık alanında önemli bir yeri olan ve kendi uçağını yapıp başarılı bir uçuş gerçekleştiren Vecihi Hürkuş'a neden üretim izni verilmez ve hayatının sonuna kadar süründürülür?

1938'lerde Soyadını demiryolu mühendisliğindeki başarılarından dolayı daha önce Atatürk'ün verdiği Nuri Demirdağ ve Selahattin Reşit Alan'nın ürettiği ve yurt dışına bile satıldığı bilinen ilk yerli uçağımız ND-38 ve ND36 neden Türk Hava Kurumu tarafından desteklenmez hatta uçak satışları durdurulur?

1940 ların ortalarında kurulan ve üretim de yapan kayseri ve Eskişehirdeki 2 adet uçak fabrikamız neden tekstil ve traktör üretimine başlar?

Siyasi düşmanlıkları ülke menfaati önüne koyarak bir adım ileri gidemeyiz beyler. 80 yıldır hep üretimimizin önüne birileri tarafından taş koyuldu ve hala koyulmaya çalışılıyor.
Amerika dediğin ülkenin kaç senelik tarihi var ki Boeing, Lockheed, Cessna gibi dev uçak şirketlerini, Corvette, Chevrolet gibi dev otomobil markalarını üretip bu hale getirdi? Bunun yılla tarihle alakası yok.
Engellenirsen üretemezsin, küçülürsün, desteklenirsen üretirsin büyürsün.

Ben buna inanıyorum katılırsınız katılmazsınız.

MK8800
12-08-2015, 13:22
Ecevit acikladi : Seneye AB'ye tam uyeyiz

tool
12-08-2015, 13:24
Pardon ama Vestel'in ne yapmasını bekliyordunuz? Entegre'yi kendi mi üretsin? İnovasyon başlatsından kasıt nedir? Merakımdan soruyorum.

yerli cep telefonu diye ortaya cikip zte gibi firmalardan sagdan soldan toplamasin,
en azindan arayuzu kendi tasarlasaydi.

cyanogenmod kadar ugrassa keske kendi yazilimi icin :)

gokcell13
12-08-2015, 13:24
Ötv ve KDv yi satış fiyatından çekerlerse bedavaya araç sahibi olur millet. Yerli markaya teşvik işte böyle olur.Ayrıca çok kötü durumda olan araçlar var. Reno tx ler şahinler serçeler bunları da teşvik edip toplayıp yerine yeni araç farkı ödenip verilebilir. Benim ülkemin insanı da güvenlikli konforlu en azından klimalı araca binsin çitası yükselsin. Toki gibi otomotiv ile ilgili birşeyler de yapılabilir.Sonuçta karşında devlet olacak ondan alacaksın. Evet ilk başta belki tasarım kötü olacak ama zamanla arge bölümü illaki dğzeltecek farzet bügün çıktı 10 yıl sonra düşünsenize ne kadar iyileşme olacak.

sansar34
12-08-2015, 13:25
inanmak başarmanın yarısıdır sürü zihniyetinden cıkmadığımız zaman birseyler yapabiliriz. Çok değil bundan 6 sene önce ilk akıllı telefonlar çıktıgında bile çin malı dandık ürünler ürenten uzak doğu pazarındakı firmalar şimdi bir çok kaliteli ve ünlü markaların montaj ve malzeme üretimini yapıyor.

vel hasıl kelam ''garp aklıyla araba yaptık şark aklıyla benzin koymayı unuttuk'' demek yerine biz yaptık bu bizim eserimiz türk malıdır diyip dandikte olsa kabullenmeden bir adım ileriye gidemeyiz.

ARTIK BİR YERLERDEN BAŞLAMAMIZ GEREK !!! zamanla yanlışlarımızı hatalarımızı düzeltiriz elbet.

Yarbay
12-08-2015, 13:27
ya uzağa neden gidelimki bugün Honda,Hyundai,Fiat, Renault,Mercedes Kamyon,Ford kamyonlarının en büyük fabrikaları nerede arkadaşlar? başındaki adamlar kim? beyaz yakası kim? mavi yakası kim?

yada tersine sorayım, bugün o bekoyu arçeliği montaj yapıyor diyerek ezdiğiniz firmaların çok kral bildiğiniz otomotiv rakipleri kim ve hangi mantıkta üretiyor?

bugün Polo,Jetta nerede üretiliyor brezilyada meksikada,güney afrikada değilmi? DSG çin fabrikası yokmu?

arkadaşlar inanın küçümsenecek yanımız yok ve rica ederim bizi kendinizi küçük görmeyin bugün biz o kral gördüğümüz İngilizleri,Fransızları vs ülkemize sokmayan Atatürkün torunlarıyız adamın 100 sene önce olan inancın %1000de 1i içimizde olsa uzaya yine gideriz

BaDCaT
12-08-2015, 13:28

Avrupa'nın en büyük dünyada ilk 5'te entegre şekilde çalışan beyaz eşya fabrikası Çerkezköy'de. B/S/H

Çorlu'daki Foxconn fabrikasında HP marka laptopların montaj işlemleri yapılıyor.

Beylikdüzü Arçelik fabrikası tüm dünyaya Beko ve Grundig markasını üreten kapasiteye sahip.

Daha bir çok örnek var. Araba konusunda bence olabilir ama çok geç kalınmış bir hamle bu bir gerçek. Fiyat konusunda çok rekabetçi olmak lazım.

Bahsettiğin B/S/H ve Foxconn Türk firmaları değildir. Montaj ülkesiyiz ürün gelir montajı yaparız göndeririz sonra bir yaptık deriz övünürüz.

Assemble ülkesi olan bir ülkeden innovasyon ve ar-ge beklemek zor.

Üretim yapmak ve montajlamak arasında derin bir uçurum vardır.

gokcell13
12-08-2015, 13:29
Toplum eskisi gibi değil bilinçli bir toplum olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Eminim konusunda uzman arkadaşlarda bu proje içerisinde olacaktır. En basitinden feedback alıp ne biliyim bir forum sitesi kurup iyiyi kötüyü konuşacaktır . Lansman yapılıp birçok şey beraberce aşılabilecektir. Bu bizim için geç kalınmış bir gurur olacaktır.Elimizden geldiği kadar destekler isek toplum olarak hiç birşey kaybetmeyiz bence.

burkaykalyon
12-08-2015, 13:33
yerli cep telefonu diye ortaya cikip zte gibi firmalardan sagdan soldan toplamasin,
en azindan arayuzu kendi tasarlasaydi.

cyanogenmod kadar ugrassa keske kendi yazilimi icin :)

Vestel cep telefonu konusunda hep fiyaskodur ama. :) Gerçi bir tek Vestel değil telefon konusunda ülkece büyük fiyaskoyuz. Ancak TV ve Beyaz eşya konusunda hak yemeyelim dünyada hakikatten örnek gösteriliyoruz.

tool
12-08-2015, 13:42
yahu sadece dayanikli tuketim degil yazilim olarak bakicak olursak pardus projesi noldu isteyen arastirsin,
nasilsa yakinda skynet gelicek gerilmeyin :slomo:

Yarbay
12-08-2015, 13:43
aramızda emeklemeden koşan oldumu hiç?

anasından Mirkelam gibi caddeler cirit atan, sinek ilacı sıkan bmc leventleri kovalayarak doğan çıktımı?

bugün montaj yaparız yarın tasarlarız,arge ürge yaparız az tecrübe edindikmi inovativ ürünler yaparız ama bunların adımları var bence montaj yapıyor olmamız bizi lekeleyen bir detay değil bence.

Çöllü
12-08-2015, 13:47
Bahsettiğin B/S/H ve Foxconn Türk firmaları değildir. Montaj ülkesiyiz ürün gelir montajı yaparız göndeririz sonra bir yaptık deriz övünürüz.

Çin de assemble ülkesiydi şimdi kendi chipini motorunu üretiyor ha çalıntıymış kopyaymış.. Ne fark eder elimizden düşmeyen iphonelar başta olmak üzere donumuza kadar Made İn PRNC kullanıyoruz.. Ne fark eder ya montaj ha keşif yeterki üretim olmuş.. İphone türkiyede montajlansa bu fiyatamı alırdık ki sadece fabrika bazında düşünmeyin bir fabrikanın en az 15 tane yan tedarikçi fabrikası olur.. Tabi üretim varsa!!

BaDCaT
12-08-2015, 13:50
aramızda emeklemeden koşan oldumu hiç?

anasından Mirkelam gibi caddeler cirit atan, sinek ilacı sıkan bmc leventleri kovalayarak doğan çıktımı?

bugün montaj yaparız yarın tasarlarız,arge ürge yaparız az tecrübe edindikmi inovativ ürünler yaparız ama bunların adımları var bence montaj yapıyor olmamız bizi lekeleyen bir detay değil bence.

Şirketin sahibi vizyonsuz,eğitimsiz ve zamanında banka hortumlamış,birileri sayesinde devletten faizsiz kredi alıp köşe olmuşlar varken zengin bide yetmezmiş gibi Mühendisini it gibi çalıştırıp maaşını 2-3 bin tl verirsen o sana nah ar-ge yapar montajlı gelir montajcı gidersin..

Zihniyet meselesi..

phantom
12-08-2015, 13:51
pardus projesi noldu isteyen arastirsin, nasilsa yakinda skynet gelicek gerilmeyin :slomo:

ohahahahah
gelmesi sıkar
yapay zekaya ÖTV konulacak
hem skynet demiş ki burda insanlar zaten birbirini zkiyor, ben ne uğraşacam amuğa...
:hihih:

burkaykalyon
12-08-2015, 13:54

Foxconn'u Çorum'lu bir iş adamı kurdu diye biliyordum. :p

Biliyorum zaten Türk olmadıklarını merak etme. Türkiye'nin üretim, montaj, depolama vs. kapasitesini belirtmek için verdim o örnekleri.

Üretim yapmakla montaj yapmanın arasındaki farkı gayet iyi biliyorum.

Sert@ç
12-08-2015, 13:57
Metreyle yazılım satmak

"1989-2004 yılları arasında netaş'ın ar-ge direktörlüğü'nü yürüten ali akurgal'ın ilginç bir anısını, bugün gelinen noktaya ışık tutması açısından önemli. siz, yazılımın birimi nedir bilir misiniz? metre! neden metredir bilir misiniz?

1992 yılında, yâni topu topu 20 yıl önce, netaş'ta ilk yazılım ihracatını gerçekleştirdik. hazırlanan bir yazılım paketini; tuşa bastık, o zaman internet falan yok, çatıdaki çanak marifeti ile, vallahi de billahi de müthiş bir hız olan 128kb/s ile, ingiltere'ye uydu üzerinden yolladık. faturayı da pullu posta ile yolladık. 2m$ bankaya geldi, kasaya koyduk.

aradan 3-4 ay geçti, vergi memurları geldiler. dediler ki, "siz bir fatura yollamışsınız, 2m$". "evet" dedik. "bu para ödenmiş" dediler. "evet" dedik. "ama mal çıkışı yok, bu hayali ihracat" dediler! bunun üzerine vergi memurlarını arge'ye aldık, bir bilgisayarın başına oturttuk. "şu 'enter' tuşuna basar mısınız" dedik. biri bastı; sonra "ne oldu" diye sordu. "300k$'lık ihracat yaptınız, bunun da faturasını yollayacağız, o da ödenecek" dedik. adam suça ortak olmuş olduğu için çok kötü oldu. sonra yazılım nasıl yazılır, uydu bağlantısı nedir, bu ne kadar para eder bunları gezdirip gösterip anlattık. adamlar "çok iyi anladık ama mal çıkışı olması lâzım, mevzuat böyle" dediler. bunun üzerine dedik ki: "biz bu yazılımı banda kaydedelim ( o zaman cd yok, hatta kaset bile yok, ½" makaralı bant kullanılıyor) onu yollayalım". adamlar bir çözüm bulmuş olmanın sevinci ile "tamam dediler, kaydedin yollayın".

ihraç ettiğimiz yazılımın kaydı iki makara etti. bunlar paketlendi ve gümrük komisyoncusuna verildi. komisyoncu, bunları gümrüğe götürdü ve ihracat işlemine başladı. gümrük memuru, işlemi yapmış ve bir noktada sormuş: "tır'lar nerede?". komisyoncu da "tır mır yok hepsi bu iki zarf" demiş, masanın üzerindeki teyp bantlarını göstermiş. gümrük memuru "bu iki zarf 2m$ edemez, ben bu işlemi yapamam" demiş, bırakmış. mahkemeye gidildi, bilirkişi heyeti kuruldu, bizim o iki makaradaki yazılımın 2m$ edip etmeyeceğini (nasıl baktılarsa?) inceledi. neyse ki, 2m$ eder dediler de hayali ihracattan kurtulduk.

bu sefer, aynı komisyoncu, aynı gümrük memuruna aynı iki makarayı "2m$ eder mahkeme kararı" ile götürüp işlemi yeniden başlattı. ancak, gene işlem sırasında, ihraç malının birim fiyatı, miktarı ve toplam fiyatının girilmesi gerekiyor. mevzuat öyle. ne yapsınlar, iş daha uzamasın diye bakmışlar zarfta teyp bandı var, bir makarada kaç metre bant vardır diye kestirmişler, makarası 1.000 metreden 2.000 metre yazılım ihraç etmiş olmuşuz. yani, yazılımın birimi metre olmuş. "

Yarbay
12-08-2015, 13:58
Şirketin sahibi vizyonsuz,eğitimsiz ve zamanında banka hortumlamış,birileri sayesinde devletten faizsiz kredi alıp köşe olmuşlar varken zengin bide yetmezmiş gibi Mühendisini it gibi çalıştırıp maaşını 2-3 bin tl verirsen o sana nah ar-ge yapar montajlı gelir montajcı gidersin..

Zihniyet meselesi..

hocam amma olumsuz ve negatifsin :)

olaya ilk önce yetenek beceriyi kısıtlayarak baktın olaya sonradan kişiselleştirdin ve kişisel deneyimini genele fatura ettin gibi geldi :)

bugün türkiyede diğer ülkelere göre sahiplenme,çalışanın hakkını yeme,kariyer şansı verme konusunda elbetdeki geride kalıyoruz bunun aksini söyleyen yalan söyler zaten.

fakat hiçbir katkıda bulunmadan,birşey zaten değişmeyecek, hakkım yenecek diyerek bir yerede geleni görmedim, önce kişinin içinde olacak.

bana çok daha şansın sahiplenmenin olanağın olduğu yabancı ülkelerde kaç tane türkün yıla damga vuran inovasyonunu görüyorsunuz söylermisiniz?

burada bence olay olanaktan çok zihniyet, ama bu zihniyet sadece çalıştıranın değil çalışanında zihniyeti kardeşim

Ranthor
12-08-2015, 14:20
Teknik elemana deger vermezsin, tum yatirimi insaata yaparsan,

esit baslayan, samsung 100 milyar dolar ciro yapar vestel 4 milyar dolar.
Herkes ucuz kisa is pesinde, kac tane adama is vereceksin insaatta, dunyada kac ulkeye satacaksin? Degerli calisanina deger ve maas vermezsen ne olur? O calisan gider yabanci sirkette calisir.

Turkiyenin en buyuk IT projesini biz kurduk, 4 tane amerikan sirketi, 3 kisi Turk danismandi eeee.
Birisi c.i.s.k.o (iki kisinden biri turk) dan biri o . r . a k. l e dan (turk) birisi de (ben oluyorum bu ) buyuk mavi den danisman olarak geldik, en ileri teknolojileri kurduk... Turk muhendisinin basarisi mi bu simdi? Cok iyi calisiyor di mi f.e.rmis projesi ah ne guzel

rodya
12-08-2015, 14:20

Saydigin yerlerden birinde 3 sene calistim bir digerinde 5 senedir calisiyorum. O yuzden gonul rahatligiyla diyebilirim ki bu yerlerde gurur duyulacak bisey yok. Teknoloji uretmiyoruz.o firmalarin stratejik yatirimlarindan ibaret

TheAce
12-08-2015, 14:28
olayın özeti tamamen şu. sığır zihniyet gitmeden sadece çomarlar diyarı olarak kalacağız maalesef.

https://www.youtube.com/watch?v=FnToDqMqlr4

https://youtu.be/FnToDqMqlr4

OMTechJr.
12-08-2015, 14:31
msn paralı oluyomuş..

mert_can 41
12-08-2015, 14:46
Sizcede haverin çıkma zamanı çok ironik değilmi ?

OMTechJr.
12-08-2015, 14:51
Lütfen ironik demeyelim. "Manidar" daha uygun düşüyor.

burkaykalyon
12-08-2015, 14:54
Saydigin yerlerden birinde 3 sene calistim bir digerinde 5 senedir calisiyorum. O yuzden gonul rahatligiyla diyebilirim ki bu yerlerde gurur duyulacak bisey yok. Teknoloji uretmiyoruz.o firmalarin stratejik yatirimlarindan ibaret

Ben hepsine bil fiil 5,5 boyunca malzeme sattım, makine parkuru kurdum, seminerlerine, eğitimlerine katıldım. Amaç teknoloji üretmek değil zaten biliyorsunuz. Benim bahsettiğim konu kapasitenin olduğu ve imkanın olduğu. Ne derece kullanılabilir, kullanılıyor bunu tartışmak lazım.

Tutup ta entegre üretecek halimiz yok. Bence şu durumda bu denli büyük yapıların, fabrikaların ülkemizde bulunması ve her ne olursa olsun bir şekilde destek sağlaması önemli.

Yigit-Y
12-08-2015, 14:58
Metreyle yazılım satmak

"1989-2004 yılları arasında netaş'ın ar-ge direktörlüğü'nü yürüten ali akurgal'ın ilginç bir anısını, bugün gelinen noktaya ışık tutması açısından önemli. siz, yazılımın birimi nedir bilir misiniz? metre! neden metredir bilir misiniz?

1992 yılında, yâni topu topu 20 yıl önce, netaş'ta ilk yazılım ihracatını gerçekleştirdik. hazırlanan bir yazılım paketini; tuşa bastık, o zaman internet falan yok, çatıdaki çanak marifeti ile, vallahi de billahi de müthiş bir hız olan 128kb/s ile, ingiltere'ye uydu üzerinden yolladık. faturayı da pullu posta ile yolladık. 2m$ bankaya geldi, kasaya koyduk.

aradan 3-4 ay geçti, vergi memurları geldiler. dediler ki, "siz bir fatura yollamışsınız, 2m$". "evet" dedik. "bu para ödenmiş" dediler. "evet" dedik. "ama mal çıkışı yok, bu hayali ihracat" dediler! bunun üzerine vergi memurlarını arge'ye aldık, bir bilgisayarın başına oturttuk. "şu 'enter' tuşuna basar mısınız" dedik. biri bastı; sonra "ne oldu" diye sordu. "300k$'lık ihracat yaptınız, bunun da faturasını yollayacağız, o da ödenecek" dedik. adam suça ortak olmuş olduğu için çok kötü oldu. sonra yazılım nasıl yazılır, uydu bağlantısı nedir, bu ne kadar para eder bunları gezdirip gösterip anlattık. adamlar "çok iyi anladık ama mal çıkışı olması lâzım, mevzuat böyle" dediler. bunun üzerine dedik ki: "biz bu yazılımı banda kaydedelim ( o zaman cd yok, hatta kaset bile yok, ½" makaralı bant kullanılıyor) onu yollayalım". adamlar bir çözüm bulmuş olmanın sevinci ile "tamam dediler, kaydedin yollayın".

ihraç ettiğimiz yazılımın kaydı iki makara etti. bunlar paketlendi ve gümrük komisyoncusuna verildi. komisyoncu, bunları gümrüğe götürdü ve ihracat işlemine başladı. gümrük memuru, işlemi yapmış ve bir noktada sormuş: "tır'lar nerede?". komisyoncu da "tır mır yok hepsi bu iki zarf" demiş, masanın üzerindeki teyp bantlarını göstermiş. gümrük memuru "bu iki zarf 2m$ edemez, ben bu işlemi yapamam" demiş, bırakmış. mahkemeye gidildi, bilirkişi heyeti kuruldu, bizim o iki makaradaki yazılımın 2m$ edip etmeyeceğini (nasıl baktılarsa?) inceledi. neyse ki, 2m$ eder dediler de hayali ihracattan kurtulduk.

bu sefer, aynı komisyoncu, aynı gümrük memuruna aynı iki makarayı "2m$ eder mahkeme kararı" ile götürüp işlemi yeniden başlattı. ancak, gene işlem sırasında, ihraç malının birim fiyatı, miktarı ve toplam fiyatının girilmesi gerekiyor. mevzuat öyle. ne yapsınlar, iş daha uzamasın diye bakmışlar zarfta teyp bandı var, bir makarada kaç metre bant vardır diye kestirmişler, makarası 1.000 metreden 2.000 metre yazılım ihraç etmiş olmuşuz. yani, yazılımın birimi metre olmuş. "

İşte bu ülkeden bir s.k.m olmaz derlerya ibretlik bir hikaye

Ağlanacak halimizle taştaş geçer olduk .

Bu ülkede kot üretilir.2 dolara yurt dışına çıkar marka yapıştırılır.Sonrada mağazadan 150 TL ye aldığın müddetçe.
Sen değil AR-GE g.tnu yırtsan buyuyemezsin.

ABD nin bir Google TR'deki tüm şirketleri toplasan yetişemezken biz AR-GE kelimesini bu sınırlar içerisinde kullanmaya çalışıyoruz.

Bilgi çağını facebook filan zannedenler var.Her şeyi g.t.muzle anladığımız için bu durumdayız.

Başımızdakilerde layiki ile bizi dürtüyorlar pardon yönetiyorlar...

MUSTEHAK işin özeti...

phantom
12-08-2015, 15:00
Tutup ta entegre üretecek halimiz yok.

entegre üretecek halimiz neden yok?

burkaykalyon
12-08-2015, 15:03
entegre üretecek halimiz neden yok?

Global rekabet açısından ve Çin'in bu konuda alıp başını gitmesinden dolayı vs.vs.vs.

Yigit-Y
12-08-2015, 15:07
ABD de en çok kar eden firmalar hangi sektör ?

Çöllü
12-08-2015, 15:14
Herkes döksün buraya kendi kötü tecrübesinide; ondan sonra konuya dönelim..

Yine ve Israrla Tekrar ediyorum; En sevmediğim, Hatta nefret ettiğim düşmanım bile yapsa; en kötüsüde olsa evet kardeşim, yollarda kullanılacak bir TÜRK markasına ihtiyaç var.. Her türlüde alkış tutarım.. Dacia çokmu süper araba, her 4 aileden biri davia alıyor allah aşkına.. Ondan bile kötü olsun sırt vermeye desteklemeye övmeye ve açıklarını gidermeye hazırım.. Sanki milyarlar verdiğimiz passatın izolasyonunu beğenmeyip sanayide tekrar yaptıran biz değilmişiz gibi.. Yerli malı olsun Yeter..

Kendi kendini yerme yarışınız bitince haber verin okuyayım konuyu..

phantom
12-08-2015, 15:14
ABD de en çok kar eden firmalar hangi sektör ?

inşaat, gıda, kömür & gazdan elektrik üretimi ilk sırada
döner, otopark, araba kiralama, emlakçılık 2. sırada
araç al-sat da iyi bırakıyomuş diye dediler

Yarbay
12-08-2015, 15:42
Herkes döksün buraya kendi kötü tecrübesinide; ondan sonra konuya dönelim..

Yine ve Israrla Tekrar ediyorum; En sevmediğim, Hatta nefret ettiğim düşmanım bile yapsa; en kötüsüde olsa evet kardeşim, yollarda kullanılacak bir TÜRK markasına ihtiyaç var.. Her türlüde alkış tutarım.. Dacia çokmu süper araba, her 4 aileden biri davia alıyor allah aşkına.. Ondan bile kötü olsun sırt vermeye desteklemeye övmeye ve açıklarını gidermeye hazırım.. Sanki milyarlar verdiğimiz passatın izolasyonunu beğenmeyip sanayide tekrar yaptıran biz değilmişiz gibi.. Yerli malı olsun Yeter..

Kendi kendini yerme yarışınız bitince haber verin okuyayım konuyu..

yerli arabadan önce sizi alkışlıyorum,teşekkürler kardeşim..

ersandeniz
12-08-2015, 15:43
GercekTen uretilecegini varsayiyorum, devlet makam araclarinin tumunu bu araclardan kullanmazsa bir halt olmaz, kimse almaz, hatta taksi plkasinin yaninda bu araci kullanma zorunlulugu gelmeli.. Ama hayaller ust orta sinif gercekler etox..

Yigit-Y
12-08-2015, 15:48
inşaat, gıda, kömür & gazdan elektrik üretimi ilk sırada
döner, otopark, araba kiralama, emlakçılık 2. sırada
araç al-sat da iyi bırakıyomuş diye dediler

:):):) iyidi

Tayfun.O
12-08-2015, 16:17
Bi gelemedi gitti gelsin bi artik

AşkınS.
12-08-2015, 16:21
Yok artık :) Buna inananlar da vardır aramızda ne de olsa yerli üretim cok şeyimiz var :))) vergi sistemi değiştiği günün ertesi gün yerli otomobiller piyasaya çıkar, çünkü 1 araç aliyoruz 2 - 3 araç fiyatına..

XSi
12-08-2015, 16:55
Lassa yi petlasi alalim takalim arabamiza

Yansanayi parcanin yerli uretim olanini alalim varsa

Avustralya varexi yerine adana varexi ni desteklemekle baslayalim ise..

:)

Daha biz bu noktalari asamamisiz yerli arabayi kabul etmez turk milleti :)

vectra-tuner
12-08-2015, 21:05
Her krize girdiğimizde Petrol buluyoruz buda öyle birşey,bu ülkede üretim yapanı cezalandıran bir sistem var, ondan dolayı hiçbirşey yapamayız çünki hiçbirşeyimiz milli değil en başta yöneticilerimiz, geçmişimiz de hiç iyi değil 1600 lü yıllarda uçmaya çalışan Hazerfen Ahmet çelebiyi sürgüne yollamış adamlarız

DenizKaan
12-08-2015, 21:21
Metreyle yazılım satmak

bu olayı şuan biz yaşamayalım diye, tabletlere yükleyip ihracat yapıyoruz. yinede patron yusuf yusuf :D

G_TT_I
12-08-2015, 21:52
Çinden parçaları al burada birleştir sonra Türk malı.

drivertech
12-08-2015, 22:21
Önümüze bakıp beklemek gerekir türk malı araç üretilecek denildiğinde bazı üyelere dokunduğu gibi yurtdıışından düşman ülkelere de dokunuyor gibi . Bırakın artık devlet düşmanlığını biraz liberal olun bende başdaki insanların çoğu hatasını olduğunu düşünüyorum ama eksileri bence artılarından daha az o yüzden iyi olduğunu düşünüyorum . Vatanımız milletimizi için hayırlı olsun çıkarsa aracımız bende almak isterim sonuna kadar desteklerim her Türk çocuğu gibi.

meganes
12-08-2015, 22:27
Çinden parçaları al burada birleştir sonra Türk malı. o aldığınız alman fransız japon araçlarının bütün parçaları aynı ülkesindemi üretiliyo ?? Bir alman arabasında kaç tane almanların kendi ürettiği kendi malzeme elektronik vs var ?? Ben dma'da çalışıyorum işimizde elektrikli araç bizim insanımız vekilimiz bilmem ne başkanımız gelipte abi ben bu arabayla istanbuldan karsa nasıl giderim veya abi tekerlere dinamo taksanız şarj olmazmı dedikçe bu iş türkiyede olmaz(herhangi bir bakan ismi yönetici vs ismi vermiyorum) bizim insanımız aa bu araba toyota diyo,ama kimse 9 tlye 400km yol gittiğini bilmiyo,kimsede sormuyo zaten eğerki araç mercedes veya bmw olsaydı ama 100km yol gitseydi ondan kral araba yoktu,çünkü eşine dostuna arkadaşlarına bu araç bmw diye reklam yapacaktı :)

Low-Rider
12-08-2015, 22:30
O bahsettiğin markalar yıllar önce Çin'de üretilmeye başlamadı ama, dünyanın ve üretimin gidişatı o yönde. Herşeyle birlikte otomotiv sektörü de o yöne kaydı.

Tayfun.O
12-08-2015, 22:46
o aldığınız alman fransız japon araçlarının bütün parçaları aynı ülkesindemi üretiliyo ?? Bir alman arabasında kaç tane almanların kendi ürettiği kendi malzeme elektronik vs var ?? Ben dma'da çalışıyorum işimizde elektrikli araç bizim insanımız vekilimiz bilmem ne başkanımız gelipte abi ben bu arabayla istanbuldan karsa nasıl giderim veya abi tekerlere dinamo taksanız şarj olmazmı dedikçe bu iş türkiyede olmaz(herhangi bir bakan ismi yönetici vs ismi vermiyorum) bizim insanımız aa bu araba toyota diyo,ama kimse 9 tlye 400km yol gittiğini bilmiyo,kimsede sormuyo zaten eğerki araç mercedes veya bmw olsaydı ama 100km yol gitseydi ondan kral araba yoktu,çünkü eşine dostuna arkadaşlarına bu araç bmw diye reklam yapacaktı :)

dma da çalışan birini yakalamışken sorayım bari
Bu araçların vites sistemi vardır sanırım. Nasıl işliyor Otomatik vites gibi mi yoksa. Manuel olarak kullanabiliyor muyuz.

vectra-tuner
12-08-2015, 22:51
İthalatla uğraşıyorum çoğunlukla uzakdoğudan ürün getirip satıyoruz, bir gün dedik vatana millete faydamız olsun yüksek teknoloji sayılabilecek bir ürün üretelim,neyse başladık kalıp yapmaya yazılımı da hallettik hatırı sayılır bir meblağı yatırarak 2 sene gibi bir zamanda hata yapa yapa birşeyler yaptık, pazarlama kısmı sorun değildi çünki Çin'den Vs. Getirip nasıl olsa satıyorduk... Ürün Türk malı olduğu için ne aşağılanmadığımız kaldı, ne de alay edenler... Çin malını bile devlet kurumlarına daha sorunsuz satıyorduk.. Üstelik işin komik tarafı aynı ürünü hazır olarak %8 KDV yatırarak gümrükten direk olarak sorunsuz alırken iş üretime girdiği de hammadde %18 KDV üstüne elektronik komponetler ithal edildiğinde %18 KDV üstüne %6.5 gümrük vergisi o da yetmez bir Ton bürokrasi. Neyse uzatmayım artık töbe ettik. Bu ülkede en güzeli yemek ye Turbo yap yat uyu sistem böyle malesef. Montaj olayına gelince Toyota corollanın anahtarı bile valeo(2009 d4d) beyni bosch motor keza öyle. Montaj kötü birşey değil ama bizde kendi insanımıza destek yok malesef.. Ama bundan Sonra borçlan borçlan ye dönemi bitti artık ülke üretmek zorunda

Network
12-08-2015, 23:13
Bu konu o kadar cıvık bir hale geldi ki artık geyik konusu oldu, yazık...
Haberlere bakıyorum, dünya fosil araçları çoktan terk etmiş, elektrik teknolojisi almış yürümüş gitmiş daha neler... ben hala dizelde kalmışım, yarın arabayı ateşe vereceğim...

Kim yapıyormuş bu arabayı?
Memleketin neredeyse tamamı içten yanmalı motor çalışırken elektrik motorunu kim rüyasında görmüş?
Bir laf vardır hep konuşulur, ya uzay mekiği yapalım, kime satacağız? Türkiyede elektrik araçların satışları almış yürümüş gitmiş mi? Altyapısı hazır mı?

Birde artık her mevzuda yırtık dondan çıkar gibi hemen şu TÜBİTAK / ASELSAN / xxx benzeri kurumlardan bahsedilmemesi lazım. %100 yerli yapmadıkları hiçbir şey kalmadı. Komik oluyor.
Tübitakta o kadar geniş imkanlar, kadro, mükemmeliyet merkezleri bilmem neler varsa TSE bursaya 100 küsür milyon euroya ne kurmaya çalışıyor, çocuk parkı mı?

Yerli ürünleri hepimiz destekliyoruz ve hepimiz yerli motorlar için çalışıyoruz ama böyle manyak manyak haberlerle toplumu dolduruşa getirerek olmaz bu işler, ayakları biraz yere bassın, kurumlar zedelenmesin...

meganes
12-08-2015, 23:18
dma da çalışan birini yakalamışken sorayım bari
Bu araçların vites sistemi vardır sanırım. Nasıl işliyor Otomatik vites gibi mi yoksa. Manuel olarak kullanabiliyor muyuz.
Sürekli değişen bir şanzıman yok,vites kolu elbette yanlız vites değiltirmek için değilde konum değiştirmek için,vites modlarıda şu şekilde ,park-geri-boş-ileri yani siz ileri veya geri moda aldığınızda birdaha vite attırma düşürme vs gibi birşey yok bir kere vites kolunu ileriye aldığınızda son sürat 160kmh'a kadar gidiyorsunuz yaklaşık 90hp ve 350nm tork ile

Muharrem C.80
13-08-2015, 00:14
Sürekli değişen bir şanzıman yok,vites kolu elbette yanlız vites değiltirmek için değilde konum değiştirmek için,vites modlarıda şu şekilde ,park-geri-boş-ileri yani siz ileri veya geri moda aldığınızda birdaha vite attırma düşürme vs gibi birşey yok bir kere vites kolunu ileriye aldığınızda son sürat 160kmh'a kadar gidiyorsunuz yaklaşık 90hp ve 350nm tork ile

Chevy volt tecrübe ettim tek vites çok garip gelmişti ama inanılmaz güzel bir histi.

KOSEREN
13-08-2015, 00:19
Yerli otomobilde çıkarsa kartal dan kadiköy e 3.5 saate gideriz artık

!KO
13-08-2015, 00:33
niye makınayı çinde yaptırıp buraya getirip turk markası ismi koyduruyoruz

boktan bı hıdrolıkle calısan makına bıle uretip satamıyoruz arabamı yapıcaz satıcaz :)

XSi
13-08-2015, 00:39
niye makınayı çinde yaptırıp buraya getirip turk markası ismi koyduruyoruz

boktan bı hıdrolıkle calısan makına bıle uretip satamıyoruz arabamı yapıcaz satıcaz :)

abartmayın yahu

hidromek var ankarada, mst var izmirde

türkiyede irili ufaklı çok sayıda makinacı var.

ama problem şurda bizim makinacılar motoru ithal kullanmak zorunda, pompayı, hidrolik valflerini ithal kullanıyor mecburen çünkü bunları üreten doğru düzgün firma yok.

Sert@ç
13-08-2015, 00:47
Bazı yorumlarda destek olmalıyız vs yazıyor
Yahu şu zaman kadar tasarımcı zaatlar nedense kendi çocukluk hayallerini hevesleri tatmin edecek saçma sapan şeyler ortaya çıkardır
Nedense hepsi tek kapı araba peşinde

etox
http://s001.radikal.ru/i193/1003/c4/1caeb6ab8404.jpg

şamil
http://i.tmgrup.com.tr/es/2012/11/29/Haber/418063313749.jpg?418445986655121129113724

sazan
http://store.donanimhaber.com/1f/64/6a/1F646A34F983917F3F9277822B0A801C.jpg

Ama zamanında Anadol veya Devrim öylemiydi ilk önce halka yönelikdi
Anadol mühendisleri tasarımcıları zamanında şuan dünya devi volkswagenın yaptığı şeyi aynı şaside farklı karoserleri üretip düşük maliyetle seçenek üretmeyi başardılar
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7e/Anadol_A1_Önden_Görünüm.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/09/Anadol_SL_A2.jpg/800px-Anadol_SL_A2.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3b/Anadol_STC-16_front_right.JPG/200px-Anadol_STC-16_front_right.JPG
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/55/Anadol_SW5.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/51/Anadol_50a.JPG/800px-Anadol_50a.JPG

Tayfun.O
13-08-2015, 00:57

Tek vites olmasının sebebi her devirde aracın aynı torku vermesinden dolayı mıdır .
mesela 4 vites olsa da hızlanma 180-200 km/h lere çıksa mesafe daha uzun olsa olamaz mı böyle bir şey

Remon
13-08-2015, 00:58
İlerde olabilecek muhtemel konuşma ; Bakın istediniz yerli aracı yaptık. bilmem kaç milyon tl bütçe harcadık. Ahanda bu da size yansıyan vergisi..

mertkaral
13-08-2015, 01:54
Arabanın görünüşü, yürüyüşü ne olursa olsun üretsinler artık geri kalan rütuşları forumdakiler tamamlar zaten :D

yesil
13-08-2015, 02:09
Tek vites olmasının sebebi her devirde aracın aynı torku vermesinden dolayı mıdır .
mesela 4 vites olsa da hızlanma 180-200 km/h lere çıksa mesafe daha uzun olsa olamaz mı böyle bir şey

Aslında sonradan elektrikliye çevirilen araçlar üstündeki mevcut şanzımanla vitesli olarak kullanılabiliyor ama firmalar muhtemelen maliyeti kısmak için vitessiz üretiyorlar.

meganes
13-08-2015, 06:13
Aslında sonradan elektrikliye çevirilen araçlar üstündeki mevcut şanzımanla vitesli olarak kullanılabiliyor ama firmalar muhtemelen maliyeti kısmak için vitessiz üretiyorlar. emin olun araç üzerindeki manuel şanzıman kullanıldığı zaman maaliyet azalıyo :)

can2k
13-08-2015, 07:57
amerikayi yeniden keşfetmeye gerek yok, dizayn da önemli diil, koysunlar bi k20 yakalım heryeri :hehe:

Yarbay
13-08-2015, 08:09
araba üretemeyecekmişiz!

sadece montaj ülkesiymişiz!

kaliteden yoksunmuşuz !

tek bir örnek sunacam.

yukarıdaki arkadaşında bahsetiği gibi aranızdaki her haltı bilenlerden biriniz hiç HİDROMEK firmasını ziyaret ettimi?

Ben Volvo iş makinelerinde çalışıyorum, Volvo Eskilstuna fabrikasına muhtemelen 40 defa gitmişliğim oldu, üretim bandını görmüşlüğüm en az 10-15.

aynı şekilde Komatsu Japonya ve Almanya fabrikalarını.

size şöyle söylim o süper kalitedeki çok başarılı sandığınız fabrikaların neredeyse tamamı sadece montaj adamların bırakın motoru,şanzımanı kovalarını bile dışarıdan alıyor monte ediyorlar.

neredenmi biliyorum çünkü üreten bizim firma (kova) Cey-tech adı altında.

peki ya Hidromek?

allah aşkına biriniz bir gidin İmder satış raporunu indirin iş makinası pazarının pazar lideri açık ara kim bir bakınız,

gidin bir son kullanıcı yani müşteriden bu makinelerin performansını,kalitesini sorgulayınız adamlar malmı 1 değil 10uncu defa halen hidromek alıyor?

bugün Hidromek fabrikasında robotik kaynak olsun,el işçiliği olsun hemen hemen herşey içeride inhouse üretiliyor neredeyse tedarikçisiz çalışan bir yapı HİDROMEK.

adamlar arm,boom,şaşe,kabin,kova, hidrolik,alt yürüyen ya kendi üretimi yada türk üretimi ve bildiğim kadarıyla sadece motor ve şanzıman dışarıdanki oda kabul edersiniz gayet normal.

biz burada ufacık bir firmayız Hidromek gibi firma karşısında ama biz bile 4 sene içersinde şasesi ,kabini,koltuğu,joy sticki, frenleri, aksı kendi üretimimiz , motoru yine türk malı olan Tümosan motorlu %100 yerli forkliftimizi üretiyoruz ve Çukurova bölgesinde satışa başladık şu an pazar lideriyiz bu bölgede.

sizi bilmem ama benim için insanlarımızda ışık var ve keşke ışığı olmayanları şöyle bir kenara filtreleyebilsek onlara kendi illerini,ülkelerini verelim alsınlar vwlerini, Sonylerini muhtemelen 50seneye kalmaz Yunanistan gibi batarlar zaten o zihniyetle :)

Yarbay
13-08-2015, 08:18
amerikayi yeniden keşfetmeye gerek yok, dizayn da önemli diil, koysunlar bi k20 yakalım heryeri :hehe:

Abi K20 kare motor ya yeteri kadar devirlenmiyor daha kısa stroke lazım sende naptın bilmiyon bu işi.

doğru seçim F20 arkadaşlar :)

can2k
13-08-2015, 08:20
Abi K20 kare motor ya yeteri kadar devirlenmiyor daha kısa stroke lazım sende naptın bilmiyon bu işi.

doğru seçim F20 arkadaşlar :)

abi başımıza icat çıkarma :D

şaka bi yana hepsini oylesine yazdım konuyu bile okumadım :)

tool
13-08-2015, 08:25
forklift pazariyla binek otomobil pazarini kiyaslamak harika ornek olmus,
elma ile armutu ayni seyler degil :)

Yarbay
13-08-2015, 08:42
süper bir cevap!

işte filtrelenmesi gereken zihniyete örnek 1 :)

çünkü İş makinesi üretmek, Forklift üretmek arabadan daha kolay değilmi arkadaşım?

çünkü araba üretirken üretim bandı var ama iş makinesi üretirken Hidromek sarımsak soğanı fırına atıp 2 saat sonra gelip alıyor.

çünkü arabaya biniyoruz ama iş makinelerini forkliftleri bir giyiyoruz , aaaa bak kravatsız giyersen 3 tonluk forklifti olmaz :)

farkedersen konu montaj haricine,ötesine gidip gidememekti, mekanik birşeyler tasarlayıp üretip üretememekti ve açıkçası bence gayetde iyi örnekti.

Allahım diyorum başka bir şey diyemiyorum..

burkaykalyon
13-08-2015, 08:47
Neden bu kadar küçümsüyorsunuz ve hor görüyorsunuz bu tip üretim, montaj ve fabrikalaşma işlerini? Bi *** yapılmıyo mu bu ülkede? Bence sizin kafada olunduğunda bi *** olmaz bizden. İlk önce inanacaksın yapılacağına. Yapılsın veya yapılmasın, seçim olsun, siyasi olay olsun olmasın. Bu ne sığ düşüncedir ya? Bu kadar basit mi yani? Bi *** olmaz bizden deyip kenara mı çekilelim?

Yarbay
13-08-2015, 08:50
Neden bu kadar küçümsüyorsunuz ve hor görüyorsunuz bu tip üretim, montaj ve fabrikalaşma işlerini? Bi *** yapılmıyo mu bu ülkede? Bence sizin kafada olunduğunda bi *** olmaz bizden. İlk önce inanacaksın yapılacağına. Yapılsın veya yapılmasın, seçim olsun, siyasi olay olsun olmasın. Bu ne sığ düşüncedir ya? Bu kadar basit mi yani? Bi *** olmaz bizden deyip kenara mı çekilelim?

Aynen katılıyorum size, cidden amma negatif ve kendimimize inanmayan bir toplum haline dönüşmüşüz üzücü ve korkutucu..

G_TT_I
13-08-2015, 09:00
o aldığınız alman fransız japon araçlarının bütün parçaları aynı ülkesindemi üretiliyo ?? Bir alman arabasında kaç tane almanların kendi ürettiği kendi malzeme elektronik vs var ?? Ben dma'da çalışıyorum işimizde elektrikli araç bizim insanımız vekilimiz bilmem ne başkanımız gelipte abi ben bu arabayla istanbuldan karsa nasıl giderim veya abi tekerlere dinamo taksanız şarj olmazmı dedikçe bu iş türkiyede olmaz(herhangi bir bakan ismi yönetici vs ismi vermiyorum) bizim insanımız aa bu araba toyota diyo,ama kimse 9 tlye 400km yol gittiğini bilmiyo,kimsede sormuyo zaten eğerki araç mercedes veya bmw olsaydı ama 100km yol gitseydi ondan kral araba yoktu,çünkü eşine dostuna arkadaşlarına bu araç bmw diye reklam yapacaktı :)

O bahsettiğin firmalar kendi arge leri ile kendi bilgi birikimleri kendi makineleri tasarımları ile farklı ülkelerde üretim yapıyor.
40 yıl önce alman vs bilgisi ile üretilmiş çinde bırakılmış yada kopyalanmış makinelerden çıkan ürünleri birleştirerek alman malı demiyor,
Bu işi 10 sene önce kovaladık italyan dr firması çinde olan aracı aldı, tampon koydu eu5 normuna uygun getirdi sattı kim kazandı??? Başkasının malına komisyonculuk yaptı.

Bosch'un kullanılmış bitmiş üretim bandını satın al, bizimle hiç alakası olmayan parçaları al birleştir.

Türkiyede çok önemli tasarımcılar, çine yan sanayi otomobil parçası üreten fabrikalar var, benim işçim kazanmayacak, Türk malı denen otomobilin geliri yurt dışına gidecek, sonra Türk malı otomobil.

Ahmet Bby
13-08-2015, 09:10
Buradakilerin bir çoğu 'Devrim Arabaları' Filmindeki olmaz diyen adamlar gibi alaya almış.

tool
13-08-2015, 09:12
süper bir cevap!

işte filtrelenmesi gereken zihniyete örnek 1 :)

çünkü İş makinesi üretmek, Forklift üretmek arabadan daha kolay değilmi arkadaşım?

çünkü araba üretirken üretim bandı var ama iş makinesi üretirken Hidromek sarımsak soğanı fırına atıp 2 saat sonra gelip alıyor.

çünkü arabaya biniyoruz ama iş makinelerini forkliftleri bir giyiyoruz , aaaa bak kravatsız giyersen 3 tonluk forklifti olmaz :)

farkedersen konu montaj haricine,ötesine gidip gidememekti, mekanik birşeyler tasarlayıp üretip üretememekti ve açıkçası bence gayetde iyi örnekti.

Allahım diyorum başka bir şey diyemiyorum..

beyfendi ister Allah diyin, ne derseniz diyin...
üretmek icin zor kisim olduguna inanmiyorumki, pazarlamak mesele,
sifirdan enjeksiyon sistemi ecu vs uretmemiz gerekmiyor, anadoluya dizel sahinde satilir, avrupaya ne saticaz?

Yarbay
13-08-2015, 09:24
sifirdan enjeksiyon sistemi ecu vs uretmemiz gerekmiyor, anadoluya dizel sahinde satilir, avrupaya ne saticaz?

Bmw'nin , Mercedesin, Avrupa dahilinde Honda ve Toyotanın, Klimada Mitsubishi ve Daikinin, İş makinelerinde Cat ve Hitachi ve Volvonun en büyük pazarları içersinde Türkiye ya ilktir yada en gerisinden gelse gelse 3üncüdür arkadaşım.

Bugün İsrail,İsveç,Norveç,Belçika bu ülkelerin nufüsüne bak onuda geçtim ne hızla yeni ürünleri tercih eden ne sıklıkla araba,klima vs yenileyen ülkeler buralar diye bir bak derim.

emin olun bu denli arabanın satıldığı, bu büyüklükteki nüfus ile Türkiye pazar adına yeterde artar bile , Avrupa'yı gördük.

bugün bizim firmanın Kova üretim kısmı adına gittiğim yurtdışı ziyaretlerin neredeyse %90ında oranın üreticisi bizi fason kullanıp, bize adına üretirip kendi etiketini vurup Alman malı, Avrupa malı diye satmak istiyor.

hepsinede (Volvo hariç) yok dedik gurur ile ama emin olun o avrupada satılan güya Avrupa mallarının çoğu artık Alman,Fransız vs üretimi değil o devir 1980lerde kaldı 90larda bile adımları çoktan atılmış 2000lerde neredeyse yerler altına düşmüş bir durum.

bir an evvel şu Avrupalaşma, Avrupayı gözümüzde büyük görme,hedef görme durumundan vazgeçmeliyiz bence,bu benim fikrim ama sizinkine saygı duyarım.

tool
13-08-2015, 09:34
sizin dediginizde sorun yok zatende benim dedigim meseleyi ben dogru aktaramiyorum sonuc bu,
eminim algilayacak kapasitedesinizdir.

2014 yilinda 5milyar diyanete ayrilan ulkede bilim teknoloji konusmamiz bana zaten fantezi geliyor...

!KO
13-08-2015, 09:41
hidrolikle calısan makına sadece forklift vinç vs değildir.

en basitinden yerli ayakta durabılen plastik enjeksiyon makınası kaç tane var 2 :) biri sadece montaj yapar parçaların hepsi ithal diğeri Çin de yaptırıp üstüne türk malı damgası vurup bu turk malı cın malı degıl dıye cın mallarından ıkı katı fıyat yazarlar.

bı tuketıcı olarak hangısını tercıh edersınız ? aynı makınayı turk malı dıye aslında degıl :) 2 katına almayı mı ?

turk uretim sektoru once malını pazarlamayı ogrenmelı musterı ne ıstıyor onu bılmelı
aa musterı gelsın ben ona çakayım kafasıyla gitmez bu işler tuketıcı bilinçleniyor artık

phantom
13-08-2015, 09:41
yav ciddi ciddi tartışıyosunuz yaparız yapamayız diye
maksat seçim öncesi tatlı bi heyecan gelsin, yüzlerde hafif bi gülümseme olsun
seçim yaklaşırken 2-3 petrol keşfi, yanına 1-2 kömür madeni
araba tamam zaten, hafif bi cila olarak elektrikli araba güneşten doldurulmalı olabilir
3-5 tane %100 yerli uydu fırlat
uçak yapılır, uçak gemisi de olur
ilk türk yıldız gemisi olabilir
jüpiter'e gidebiliriz
LPG'li uzay istasyonu olur, aynı anda dünyanın ilk uzay açık otoparkı olarak işletilir
projeler sıkma gücünüzle limitli
dolapta dolma var, yersen
;)

Yarbay
13-08-2015, 09:54
yav ciddi ciddi tartışıyosunuz yaparız yapamayız diye
maksat seçim öncesi tatlı bi heyecan gelsin, yüzlerde hafif bi gülümseme olsun
seçim yaklaşırken 2-3 petrol keşfi, yanına 1-2 kömür madeni
araba tamam zaten, hafif bi cila olarak elektrikli araba güneşten doldurulmalı olabilir
3-5 tane %100 yerli uydu fırlat
uçak yapılır, uçak gemisi de olur
ilk türk yıldız gemisi olabilir
jüpiter'e gidebiliriz
LPG'li uzay istasyonu olur, aynı anda dünyanın ilk uzay açık otoparkı olarak işletilir
projeler sıkma gücünüzle limitli
dolapta dolma var, yersen
;)

:) harbi doğrusunuz.

maalesef ülkemizde MİİLETİN VEKİLİ kavramı yok politikacı var her ikisi aynı gibi görünsede kafası basana farkı görmek kolay.

eminim kimse inanmayacak buna ama benim yaşım 8-9ken babam Kanadada torontoda beni İtalyan berberine götürürdü nerdeee türkler biz koca torontoda 300-350 kişiydik bir halk parkında piknik yapılarak tüm türkler buluşabiliyorduk, şimdi sadece torontoda 15000 türk var.

neyse lafı uzatmim o İtalyan berberi 8 dolara traş ederdi, birtek İtalyanlar enseyi düzgün alırdı kalite traş yapardı babamda oraya götürürdü oraya ben traş olurken hiçbir koruma yanında olmaksızın altında şahsi (Toyota camry marka model) arabasıyla koskoca Toronto valisi gelmişti.

şimdi aynı tabloyu türkiyede düşünebiliyormusunuz? :) gülerim ...

maalesef oradaki bilinçli insanlar insanken buradaki politikacıların tek derdi çıkar ve açıkçası dürüst olayım bir Selanik göçmeni ailesinin evladı olarak ve yurtdışında büyümüş bir türk olarak ben milliyetçiyim.

ama maalesef ne MHPliyim,ne CHPli nede AKPliyim çünkü hepsininde düşündüğü ben değilim ,hepsinin derdi başka ve ne yazıki bizim adam gibi temsil edecek bir yapı göremiyorum hep kötünün iyisi var aralarından seçecez maalsef.

biri bedeli askerlik olmayacak der parası olmayana ayıp oluyor der sonra çıkarı düşünce 2günde bedeli askerliği çıkarır

diğeri yok 2009daaaakiii iki sıfırı çıkar ile 40ı bulur vs

ufaklıktan söz bile etmiyorum onun konuşmasıyla bakkalda dido bile satamaz o :)

hakkımızda hayırlısı..

ghibli06
13-08-2015, 09:56
yerli herhangi bir üretime kim hayır diyebilir ki? ama harbi yerli olacak, biz yıllarca reno ve tofaşı yerli diye almadık mı? dergilerde 'en iyi yerli' karşılaştırmaları yapılmadı mı? konserve kutusundan araba yapıp dünyaları azananlar yüzünden binlerce kişi basit kazalarda bile kaybetmedik mi? bu ülke hava yastığını, abs yi standart donanımda göreli kaç sene oldu?

sıkıntı yerli otomobil değil, her seçim döneminde bunun siyasi malzeme olarak ısıtılıp önümüze konması, İslami uçak üretecektik 20 sene önce, geçen sene savaş uçağımızı üretmeye!!!!! başladık, güya kendi savaş helikopterimizi ürettik!!!!! yersen...

yerliye itiraz yok, kandırmaya itiraz var...

HaKo
13-08-2015, 10:13
Yerli araç üretilecekse en başta , ülkenin standartlar belirlenerek , taksi , minibüs , otobüs üretmesi lazım. Cari açığı büyük derece de kapatacaktır.

Aynı şekilde orta alt segment bir araç yaparak şirketlere belirli teşvikler verip reno-fiat vs. araçların yerini alacak bir şirket aracı tarzı bir araç yapılmalı.

Ondan sonra son tüketiciyi fln düşünürler önemli olan bu yazdıklarım.

Ama ,

Bunların olmasına izin verirler mi ? Fransa-italya kime araba satacak sonra ? Rüyamızda görürüz biz ancak bunları. Cari açık kapanacaksa böyle kapanır. Millet araba almasın diye habire ÖTV ye bindirip milletin sırtına yüklenmekle cari açık kapanmaz.

bad cat
13-08-2015, 10:27
Ya bakıyorum da herkes bişey söylemiş. Merak ettim dma nın satılık araçlarına baktım 100k- 70 80k $ falan filan.

BaDCaT
13-08-2015, 11:02
Borla çalışan arabamız vardı ya ona noldu ????!?!?!?

onursumer
13-08-2015, 11:10
bence once yerli taksi yapsınlar , tum taksiler aynı marka model olsun ,bir standart belirlesinler

şu saatten sonra son kullanıcı odaklı araba yaparak birşeyler elde edilemez bence

XSi
13-08-2015, 11:21
O bahsettiğin firmalar kendi arge leri ile kendi bilgi birikimleri kendi makineleri tasarımları ile farklı ülkelerde üretim yapıyor.
40 yıl önce alman vs bilgisi ile üretilmiş çinde bırakılmış yada kopyalanmış makinelerden çıkan ürünleri birleştirerek alman malı demiyor,
Bu işi 10 sene önce kovaladık italyan dr firması çinde olan aracı aldı, tampon koydu eu5 normuna uygun getirdi sattı kim kazandı??? Başkasının malına komisyonculuk yaptı.

Bosch'un kullanılmış bitmiş üretim bandını satın al, bizimle hiç alakası olmayan parçaları al birleştir.

Türkiyede çok önemli tasarımcılar, çine yan sanayi otomobil parçası üreten fabrikalar var, benim işçim kazanmayacak, Türk malı denen otomobilin geliri yurt dışına gidecek, sonra Türk malı otomobil.

Bu mantikla bakarsan isin kaynagi hammadde.

Hammadenin cogu bizde degil. Biz hammaddeyi alacagiz mutlaka.

Onemli olan katma deger katmak.

Parcalar disarda uretilsin, biz montaj yapalim yeterki katma degeri olsun, sadece emek satalim iscilik satalim.

Oda ulkeye faydadir ulkeye

XSi
13-08-2015, 11:23
Yerli araç üretilecekse en başta , ülkenin standartlar belirlenerek , taksi , minibüs , otobüs üretmesi lazım. Cari açığı büyük derece de kapatacaktır.

Aynı şekilde orta alt segment bir araç yaparak şirketlere belirli teşvikler verip reno-fiat vs. araçların yerini alacak bir şirket aracı tarzı bir araç yapılmalı.

Ondan sonra son tüketiciyi fln düşünürler önemli olan bu yazdıklarım.

Ama ,

Bunların olmasına izin verirler mi ? Fransa-italya kime araba satacak sonra ? Rüyamızda görürüz biz ancak bunları. Cari açık kapanacaksa böyle kapanır. Millet araba almasın diye habire ÖTV ye bindirip milletin sırtına yüklenmekle cari açık kapanmaz.

Bu ulkede otobus uretiliyor ama mercedes ve man var mesela.

Kamyon da oyle

Avrupanin ureticisi konumumdayiz.

İthalat az otomobile oranla.

HaKo
13-08-2015, 11:27
Bu ulkede otobus uretiliyor ama mercedes ve man var mesela.

Kamyon da oyle

Avrupanin ureticisi konumumdayiz.

İthalat az otomobile oranla.

Evet biliyorum , benim kastım kendi markamız kendi argemizle ürettiğimiz araçlar. Yoksa bu ülkede renault toyota da üretiliyor , ya da takıp çıkartılıyor mu demeliyim.

Yarbay
13-08-2015, 11:33
Abi Güleryüz, Tezeller, Temsa bunlar hep türk malı otobüsler hemde motoru hariç neredeyse her cıvatası türk malı olan ürünler.

bugün Temsa nın koltuğundan,şasesine, tamponundan camına kadar hatta izolasyon malzemelerine kadar yerli malı , Temsa fabrikası bana 2dk uzaklıkta :) içeride hiç yoksa çevremden 20 kişi çalıyor hatta bir tanesi Doğus fiberglas adı altında komple tampon,havalandırma boruları,iç trim, ön göğüsü üreten firmanın sahibi ve Temsa'nın tedarikçisi.

millet siz minibüs,halk otobüslerinin, okul servislerinin hiç yoksa %30nun türk malı olduğunun farkındamısınız? bugün Halk otobüsleri genelde Güleryüz, okul ve işçi servislerinin orta ölçekli midibüsmüdür nedir olanlarının ciddi bir kısmı Temsa vs?

eğer bir motoru takmakla o araç yabancı malı olacak ise, biz sadece montajcı olacak isek bu durum hep böyle kalacaktır derim ben.

motor ve şanzımanda adetler aşırı derecede önemli döküm kalıpları muazzam derecede pahalı ve biz hiçbir zaman bir man yada Mercedes motoru kadar uyguna üretemeyeceğiz bu bir gerçek.

yalnız bu gerçek fransa içinde , Belçika içinde,İsveç,Kanada içinde geçerli oyüzden çokta üzülecek yada korkulacak bir durum yok.

Yarbay
13-08-2015, 11:35
Evet biliyorum , benim kastım kendi markamız kendi argemizle ürettiğimiz araçlar. Yoksa bu ülkede renault toyota da üretiliyor , ya da takıp çıkartılıyor mu demeliyim.

Temsa otobüslerinin cıvatasına kadar, Hidromek iş makinalarının contasına kadar motor şanzıman hariç argede, ürgede, tasarımda yerli malı yabancı kaynaklı değil.

hatta Temsa terzi usulü üretiyor Mısıra verdiği araçta içerik ve detay başka Rusyaya verdiğinde başka Fransaya verdiğinde başka.

merttepe
13-08-2015, 11:51
Abi Güleryüz, Tezeller, Temsa bunlar hep türk malı otobüsler hemde motoru hariç neredeyse her cıvatası türk malı olan ürünler.

bugün Temsa nın koltuğundan,şasesine, tamponundan camına kadar hatta izolasyon malzemelerine kadar yerli malı , Temsa fabrikası bana 2dk uzaklıkta :) içeride hiç yoksa çevremden 20 kişi çalıyor hatta bir tanesi Doğus fiberglas adı altında komple tampon,havalandırma boruları,iç trim, ön göğüsü üreten firmanın sahibi ve Temsa'nın tedarikçisi.

millet siz minibüs,halk otobüslerinin, okul servislerinin hiç yoksa %30nun türk malı olduğunun farkındamısınız? bugün Halk otobüsleri genelde Güleryüz, okul ve işçi servislerinin orta ölçekli midibüsmüdür nedir olanlarının ciddi bir kısmı Temsa vs?

eğer bir motoru takmakla o araç yabancı malı olacak ise, biz sadece montajcı olacak isek bu durum hep böyle kalacaktır derim ben.

motor ve şanzımanda adetler aşırı derecede önemli döküm kalıpları muazzam derecede pahalı ve biz hiçbir zaman bir man yada Mercedes motoru kadar uyguna üretemeyeceğiz bu bir gerçek.

yalnız bu gerçek fransa içinde , Belçika içinde,İsveç,Kanada içinde geçerli oyüzden çokta üzülecek yada korkulacak bir durum yok.

Beyfendi,
Yazdıklarınızı dikkatle okudum, ve yazdıklarınızdan çıkarım yaparak yazıyorum, otomobil üretiminden zerre anlamıyorunuz, üzgünüm.

O yerli dediğiniz parçaları üretmekle araç yapılmaz.

Araç mühendis ve tasarım ekibi ile masa başında yapılır.!
Sonra dünyanın neresinde isterseniz üretirsiniz.

Otobüs üretmekle, otomobil üretmenin uzaktan yakında bir alakası yok.
Otobüs kutu profiller yapılmış, dev bir odacıktır. Ne rijitliği vardır ne çarpışma testi. (2,5 sene neoplan ve Man üzerinde çalıştım)

Otomobil ise yazmaya başlasam sayfalar sürer.

Yerli motor ve şanzıman üretmediğimiz takdirde yerli araç üretemeyiz. ürettik dersek kendimizi kandırırız. T*mosan motorlarıda F*attan kopya, F*at'ın birebir kopyası olmasına rağmen aynı performansı veremiyor o da ayrı konu.

Motor ve şanzıman üretmek de pahalı değil ayrıca. Dünyanın heryerine, OEM ve oemden daha iyi aftermarket parça üretilip gidiyor.

Haberin komik kısmı, daha ilk araba yapılıyor orta - üst sınıf olcakmış, halkın zaten milli geliri kaç bin dolardı değilmi, herkeze uygun bir seçim.

alperkirman
13-08-2015, 11:51
olmaz en ince detayına kadar türk malı yazmazsa kabul değil
adam SsangYong diye adını bile söyleyemediğim arabayı motorunu şanzımanını kendi üretmeden yapıp satıyo o araba kore malı oluyo
burda bi kıpırdanma oluyo motoru hariç yerli malı damgası yiyo hemen !
ulan motorunu ıvırını siktiret sağdan al soldan al nolcak markamız olsun yurtiçinde yurtdışında tanıdık burdan çıkmış bi araba görelim

Jr.Toptas
13-08-2015, 11:58
sabahtan beri konuyu okuyorum ama bu kadarda bir şeyleri göz ardı etmek olmaz bence olmamalı. öncelikle şunu unutmayın üst postta da olduğu gibi bir araca veya bir ürüne başka bir ülkeden bir mal alıp monte ettin diye o ürün başka ülkenin olmaz. Ben günlük hayatta hepimizin kullandığı deodorant kutularının üretildiği bir farbrikada çalışıyorum. ihracaat yapıyoruz bu fransaya irana cezayire ve daha bir çok yere ama sonuç olarak adamlar bizden aldıkları kutulara kendi ürünlerini koyup made in france yazılı biçimde satıp bizim malımız diyorlar ki made in france yazılarını dahil biz yazıyoruz. ama fransadaki adam demiyor ki la bunu türkler üretti bizim malımız değil bu
adam bizden o ürünü satın alıyor bir nevi iş gücü satın alıyor

bunu neden anlattım yani dışardan motor alıp kendi yaptığınız arabaya monte etmek sizi montajcı yapmaz siz onu kendi yaptığınız bir şeye ekliyorsunuz

sizin mantığınıza göre düşünelim a dan z ye herşeyi japonyada yapılan bir araç olsun ama üretici kendisinde olmayan almanyadan aldığı x parçasını arabaya takınca o araba alman mı oluyor yada japonlar montajcı mı oluyor bu örneği bir kaç parça olarak da düşünün

ki geçen forumda çinliler çakmanın b.kunu çıkardı diye bir konu vardı hatta land roverın çakması land wınd bir kısmımız o araçlar buraya gelse bineriz diyor kimse adamları bunlar çin malı değil ki diye öteledimi adam aynısnı bir şekilde yapmış dimi kendi hiç bir şey katmamış ama bakınız çin malı
biz taklit etmeye bile kalksak taklit deyip aşağılıyoruz
ya abiler kardeşler bir şeyi yapmadan taklit etmeden örnek almadan denemeden olmaz ki biz istiyoruz olmuşken en iyi olsun henry ford işe başladığında sadece siyah araba üretiyordu hatırlatırım sonra sonra bir şeyler oldu bunlar zaman alan şeyler siz diyorsunuz ki x aracı böyle bizde onu gibi yapalım ama bir bakın o x firması nerden başladı oralara gelene kadar neler yaptı nasıl arabalar üretti
iğneyi kendinize batırırken çuvaldızı başkasına batırmayı unutuyorsunuz ki biz bunu toplum olarak yıllardır yapıyoruz

az önceki kot örneği 2 dolara ülkemizden çıkıyor 150 liraya tekrar geri geliyor
peki kaçımız aynı ürünün 2 dolara üretilip ülkemiz içinde kalarak 15 tl ye satılan markasız olanını giyiyoruz he illaki var aramızda bunlarıda giyenler onlara lafım yok ama kaçımız yapıyoruz sonra yerli arabyı kötülüyorsunuz ya bir bırakın

türkiyede kaç araba kamyon tır gibi araçların montaj fabrikası var bir düşünün bunları burada bizim insanımız yapıyor belki montaj belki üretim ama yapıyor ve bunu elin oğlu dediğimiz gözümüzde büyüttüğümüz adamlar yapıyor hemde bize yaptırıyor

yani demem o ki denemeden olmaz gerekirse çinliler gibi taklit edin ( ülkemizde ucuz diye çok satan gelly ler çabuk unutldu sanırım) sadece avrupa diye düşünmeyin dünyada bir çok ülke ve pazar var sadec avrupa değil bir çok yer var yapılsın bizim milletimiz arkasında durusn yeter.

NOT: belki seçim vaadi belki ütopya belki deli saçması ne derseniz deyin bu araba muhabbeti için ama unutmayın ki Atatürk bu ülkeyi kurarken onada gülenler vardı.

merttepe
13-08-2015, 11:59
olmaz en ince detayına kadar türk malı yazmazsa kabul değil
adam SsangYong diye adını bile söyleyemediğim arabayı motorunu şanzımanını kendi üretmeden yapıp satıyo o araba kore malı oluyo
burda bi kıpırdanma oluyo motoru hariç yerli malı damgası yiyo hemen !
ulan motorunu ıvırını siktiret sağdan al soldan al nolcak markamız olsun yurtiçinde yurtdışında tanıdık burdan çıkmış bi araba görelim

Sen o aracı vay harika bir korem malı diyemi alıyorsun? Yoksa ya bunun motoru ve şanz. vsi Mercedes, sağlamdır diye güvenerekmi alıyorsun?

Yarbay
13-08-2015, 12:01
Beyfendi,
Yazdıklarınızı dikkatle okudum, ve yazdıklarınızdan çıkarım yaparak yazıyorum, otomobil üretiminden zerre anlamıyorunuz, üzgünüm.

O yerli dediğiniz parçaları üretmekle araç yapılmaz.

Araç mühendis ve tasarım ekibi ile masa başında yapılır.!
Sonra dünyanın neresinde isterseniz üretirsiniz.

Otobüs üretmekle, otomobil üretmenin uzaktan yakında bir alakası yok.
Otobüs kutu profiller yapılmış, dev bir odacıktır. Ne rijitliği vardır ne çarpışma testi. (2,5 sene neoplan ve Man üzerinde çalıştım)

Otomobil ise yazmaya başlasam sayfalar sürer.

Yerli motor ve şanzıman üretmediğimiz takdirde yerli araç üretemeyiz. ürettik dersek kendimizi kandırırız. T*mosan motorlarıda F*attan kopya, F*at'ın birebir kopyası olmasına rağmen aynı performansı veremiyor o da ayrı konu.

Motor ve şanzıman üretmek de pahalı değil ayrıca. Dünyanın heryerine, OEM ve oemden daha iyi aftermarket parça üretilip gidiyor.

Haberin komik kısmı, daha ilk araba yapılıyor orta - üst sınıf olcakmış, halkın zaten milli geliri kaç bin dolardı değilmi, herkeze uygun bir seçim.

Arkadaşım, yanlış anlama ama araba üretmek için motor ve şanzımanıda üretmemiz gerek diyerek zaten araba üretmekten ne derece anladığın ortada..

ben zerre kadar anlamıyorsam sen bu bakış açısıyla araba fabrikasında kapıda güvenlik olamazsın :)

Yarbay
13-08-2015, 12:05
Sen o aracı vay harika bir korem malı diyemi alıyorsun? Yoksa ya bunun motoru ve şanz. vsi Mercedes, sağlamdır diye güvenerekmi alıyorsun?

seni beni karıştırma, asıl bu örnek kral bir örnek olmuş sizler tanyeli gibi dönmeye başlamışsınız.

soru şu olmalı bu tartışma adına, bu SsangYong araçlar Mercedes Motoru takılarak Alman malı araçlarmı oldu? Yoksa Kore malımı?

millet bu araçları Alman arabaları diyerekmi aldılar? yoksa Kore malı diyemi?

bugün Fenerbahçede 3 yabancı oyuncu olunca Fenerbahçeede o halde türk takımı olmaktan men edilsin.

nasıl bir mantıktır ya :)

alperkirman
13-08-2015, 12:16

bak bizde motorunu alalım mercedesten vw audiden volvodan yapalım arabayı yaratlım markayı adam yapmış işte ve bütün geliri koreye akıyo
ama biz burda yapıca millet eeeh motoru dışardan alıyoz neresi türk malı lan bunun diyo

merttepe
13-08-2015, 12:22
Dayı bak birazdaha detaylı analtayım, Bir aracı yerli saymak için üretilen parçaların kompleks olanlarının %75inin yerli olması gerekiyor.

Böylece motoru şanzımanı alıp monte ederek yerli araba yapılır. Kağıt üzerinde bu kural geçerlidir.
İran peugeotdan alır, kore mercedesten alır, ingiltere toyotadan alır.

Türkiye bmwye, alfaya, renaulta şase ve gövde panelleri basıyor. Yani şase üretebiliriz, oem jant hermarkaya üretiyor, fren sistemi üretiyor, motor ekipmanları üretiyor(ferrari dahil), süspansiyon elamanları üretiyor, üretiyorda üretiyor. Arabamız neden yok peki?

Şimdi sizin anlamadığınız noktayı birkez daha yazacağım, otomobil masa başında yapılır. Bu yukarıda yazdıklarımı hangi türk mühendis çizdi geliştirdi?

Türkiyenin arge ekibi yok. Var aslında ama biraraya getirebilecek bir zihniyet ve güç yok. kontrol mekanizması yok, kurumu yok. Bu hizmetler dışarıdan da alınabilir elbet, pininfarinaya yollarsın yapar adamlar. ama ne olmuş oluyor o zaman, outsource ede ede nereye kadar. Bana kalsa bir başlangıç olarak outsource mantıklı. Bunca yıldır neden yapılmadı yada yapılamıyor peki?
Bu sistemi kurup yönetecek bir akıl yok ortada.

Şimdi motora neden takıldım orayı açıklayayım, yerli tank dediler demi, yukarıda yazdığım koşullar ile yerli tank yapıldı. Savaşa girdik ve ambargo yedik, o tank motorunun cıvatasını vermezler sana sende tankı vitrine koyar izlersin.
Arabada motor yapmak sandığınız gibi pahalı ve zor değil. Biz izmirde tank şanzımanı yaptık çalışıyorda. Dışa bağımlı olmamak lazım, herşeyi kendimiz yapabiliriz. Ama yaptırmazlar adama. Biz kendimi arabamızı üreticez lan diyen birileri çıkmaz çıkartmazlar da :)

Çok karışık kuruşuk yazdım, çok meşgulum, muhabbet açıldıkca devam ederim.

Yarbay
13-08-2015, 12:26
yeminle soğudum ya :)

bu aracı üretecek adamların vay haline, üretseler bile mücadele verecekleri insanların mantığına bakarmısın?

adam yeminle üreteceğine pişman olur.

daha 20km gider sonra servise döner bunlar eeee siz bakın burda çin malı silikon kullanmışsınzı bu araba değişecek!!!

10bin bakımında hani bu yerliydi bundaki yağ elfmiş Fransız malı bu sizi namuslar!!!

20bin bakımı , yakarım, yemin olsun yakarım bu arabayı geri almayın yakarım!!! yok orası böyle yok burası öyle yok vw de şu vardı ama bunda yok.

abi satacaklarsa önce adamların bir sınav yapması lazım.

bugün Renault 2002den beri 1.5dci motoru kullanır geliştirmez, clio 4 de bile clio 2de bulunan unibody kullanılır, halen kampana fren kullanır, halen bağımsız süspansiyon olmaz, orasından burasından rüzgar sesi alır, frenler 12bin kmde biter ama Renault inanılmaz araba olur binlerce satar.

bizimkiler 100kmde 4lt yakacak arabayıda tasarlasa, ağızı ile kuşta tutsa düşman olurlar bu gibi düşünceye sahip insanlarla, açıkçası şimden acıdım adamlara :)

SkY
13-08-2015, 12:30
hepsi iyi güzelde keşke orta üst sınıf yapana kadar daha alt kesime hitap edecek bir model üzerinde çalışılsaymış..hayırlısı bakalım zamanla görürüz ne denli başarı elde edileceğini.

Yarbay
13-08-2015, 12:30
Dayı bak birazdaha detaylı analtayım, Bir aracı yerli saymak için üretilen parçaların kompleks olanlarının %75inin yerli olması gerekiyor.

Böylece motoru şanzımanı alıp monte ederek yerli araba yapılır. Kağıt üzerinde bu kural geçerlidir.
İran peugeotdan alır, kore mercedesten alır, ingiltere toyotadan alır.

Türkiye bmwye, alfaya, renaulta şase ve gövde panelleri basıyor. Yani şase üretebiliriz, oem jant hermarkaya üretiyor, fren sistemi üretiyor, motor ekipmanları üretiyor(ferrari dahil), süspansiyon elamanları üretiyor, üretiyorda üretiyor. Arabamız neden yok peki?

Şimdi sizin anlamadığınız noktayı birkez daha yazacağım, otomobil masa başında yapılır. Bu yukarıda yazdıklarımı hangi türk mühendis çizdi geliştirdi?

Türkiyenin arge ekibi yok. Var aslında ama biraraya getirebilecek bir zihniyet ve güç yok. kontrol mekanizması yok, kurumu yok. Bu hizmetler dışarıdan da alınabilir elbet, pininfarinaya yollarsın yapar adamlar. ama ne olmuş oluyor o zaman, outsource ede ede nereye kadar. Bana kalsa bir başlangıç olarak outsource mantıklı. Bunca yıldır neden yapılmadı yada yapılamıyor peki?
Bu sistemi kurup yönetecek bir akıl yok ortada.

Şimdi motora neden takıldım orayı açıklayayım, yerli tank dediler demi, yukarıda yazdığım koşullar ile yerli tank yapıldı. Savaşa girdik ve ambargo yedik, o tank motorunun cıvatasını vermezler sana sende tankı vitrine koyar izlersin.
Arabada motor yapmak sandığınız gibi pahalı ve zor değil. Biz izmirde tank şanzımanı yaptık çalışıyorda. Dışa bağımlı olmamak lazım, herşeyi kendimiz yapabiliriz. Ama yaptırmazlar adama. Biz kendimi arabamızı üreticez lan diyen birileri çıkmaz çıkartmazlar da :)

Çok karışık kuruşuk yazdım, çok meşgulum, muhabbet açıldıkca devam ederim.

açık konuşim hepsini okumadım !

sebeb??

daha ilk cümlen yanlış arkadaşım :)

yerli malı olması için uluslararası kanunlar %51 inin o ülkede üretilmesi gerektiğini ön görür , eğer varsa iddian kanun maddelerini birer birer göndereyim sana arkadaşım.

üretiğimiz forkliftlerin Avrupaya gönderilenleri Euro 3b motorulu maalesef Tümosanda böyle bir seçenek olmadığı için yurtdışına gönderilenleri Mitsubishi Euro 3b motorlu ve hollandaya,belçikaya ve israile sevk ediyoruz.

özetle neyi konuştuğumu bu konuda emin olabilirsin gayet iyi biliyorum :)

Berkan
13-08-2015, 12:33
valla istedikleri kadar güzel olsakta yapsakta tamam desteleyelim ordada problem yok ama surdan 1 kişide alıp kapısına koymaz buda böyle bir gerçek

HaKo
13-08-2015, 12:34
Temsa otobüslerinin cıvatasına kadar, Hidromek iş makinalarının contasına kadar motor şanzıman hariç argede, ürgede, tasarımda yerli malı yabancı kaynaklı değil.

hatta Temsa terzi usulü üretiyor Mısıra verdiği araçta içerik ve detay başka Rusyaya verdiğinde başka Fransaya verdiğinde başka.

Motor şanzıman hariç :D Ee 2 tane sacı herkes kaynatır sanayide ne arabalar yapıyorlar. Araba zaten motor ve şanzımandan ibaret, geriye kalanını etiyopyada bile yaparlar.

yesil
13-08-2015, 12:36
yerli araç üretilse vergilerde esneme yapılabilir mi yerli üretim olduğu için. mesela ötv alınmasın yerli üretim araçtan. gümrük birliği anlaşması sebebiyle sanırım bu mümkün değil. ama araca özel başka markaların karşılayamadığı koşullar oluşturulup vergi indirimi sağlanabilir belki. mesela araç 1564 cc 120 hp olacaksa 1563 cc 1565 cc ve 119, 121 hp aralığında ki araçlar ötv'den muaftır gibi. vergi yönünden avantaj sağlanabilirse iç pazarda satmak için bile üretilir 80 milyon insanız. şirketler ve rent a car'cılar içinde ekstra vergi avantajları sağlanırsa gayette piyasada tutunur. zaman içinde eğitim sistemimizide revize ederek daha başarılı mühendisler yetiştirdikçe, ülke olarak arge yatırımlarına önem vermeye başladıkça yerli araçta zamanla gelişir, uluslararası kabul gören bir marka haline gelebilir. kurulur kurulmaz vw rakibi firma olma beklentisine girmeye gerek yok. önce lada'ya, albea'ya, 301'e rakip olalım ülkeyle birlikte gelişip kalkındıkça vw'e rakip olacak farklı markalarda yaparız.

merttepe
13-08-2015, 12:38
Kanunen %51 o, ürettiğin ayçiçek yağı içinde aynı kanun geçerli. :D senin için hepsi bir gerçi :D Dünyanın heryerinde bu böyledir.
Yerli araba için devlet bize geldiğinde böyle olması gerekliydi. Farklı detaylar var da neyse, okumadıysan zaten, sana zaman ayırıpda yazmam bu saatten sonra.

Yarbay
13-08-2015, 12:40
Motor şanzıman hariç :D Ee 2 tane sacı herkes kaynatır sanayide ne arabalar yapıyorlar. Araba zaten motor ve şanzımandan ibaret, geriye kalanını etiyopyada bile yaparlar.

Hani arge ürge lazımdı ozaman :) ?

maddem motordan ibaret ve Etiyopya bile yapardı o halde neyin argesi ürgesi araştırması bizde eksik hocam? argelenecek bir şey yokki motoru tak eşeğe gitsin değilmi bu olay?

onu geçtim o halde PSA dan motor alan BMW yada Mini, yada Renaultdan motor alan Mercedes araba yapmasını bilemedi motorları onlardan alıyor ? :)

mantık süper..

alperkirman
13-08-2015, 12:41
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
Türkiye otomotiv sanayi Ford, Fiat, Renault, Peugeot, Citroen, Honda, Hyundai gibi dünya markaları için üretim yapan şubelerden biri. Türkiye'dekilerin görevi, belirlenen üretimi en karlı şekilde yapmak ve aynı uzak merkelerde belirlenen ürünleri Türkiye'de satmak. Türkiye'de üretim yapmalarına rağmen bu şirketlerin hiçbiri, ihracat yapılacak ülkeler listesini belirlerken Türkiye şubesine sormuyor.İhracat yapılacak ülkelerin hangileri olacağı, hangi modelin kaç bin eurodan, kaç adet ihraç edileceğine Paris, Torino, Köln, Londra, Brüksel, Seul, Nagoya gibi başkentlerdeki Fransız, İtalyan, Japon, Koreli üst düzey yöneticiler karar veriyor.

TÜRKİYE-İSRAİL İLİŞKİSİNDE FİRMA BAZLI ROLLER
Türkiye bu yıl 20 milyar dolara yaklaşan otomotiv ihracatı hedefliyor(2012). Bu rakamda en büyük pay Almanya, İtalya ve Fransa'ya ait.TOFAŞ: Bursa'da üretilen Fiat'lar, İsrail'de yollarda. Ama bu araçlar Torino üzerinden gidiyor. Tofaş'ın hangi ülkelere ihracat yapacağına Torino'daki merkez karar veriyor.HYUNDAI: Türkiye üretimi Accent ve i20, Avrupa üzerinden İsrail'de.RENAULT: Türkiye'de üretilen Renault'ları Paris alıyor. Sonra tüm ihracatlar oradan yönlendiriliyor.HONDA: İsrail'e son 3 yılda Türkiye üretimi 7 bin Civic Sedan satıldı. Bu araçlar İngiltere kaleminde kayıtlı.FORD: Made in Turkey Transit ve Connect'lerden 1300 adet sattı ama İngiltere üzerinden.TOYOTA: Brüksel üzerinden Türk malı Toyota'lar İsrail'e de gidiyor.

http://www.ensonhaber.com/israilin-turk-otomobillerini-almasinin-sirri-2011-09-07.html

yazıdaki sadece bi paragraf
burda önemli olan para kimin ülkesine gidiyor. buna bakın arabayı komple parça parça dışardan alıp burda birleştirelim civatayı bile dışardan söyliyelim markamız olsun içeri dışarı satılsın ülkeye faydası olsun dert bu dert bu olmalı !

Yarbay
13-08-2015, 12:41
Kanunen %51 o, ürettiğin ayçiçek yağı içinde aynı kanun geçerli. :D senin için hepsi bir gerçi :D Dünyanın heryerinde bu böyledir.
Yerli araba için devlet bize geldiğinde böyle olması gerekliydi. Farklı detaylar var da neyse, okumadıysan zaten, sana zaman ayırıpda yazmam bu saatten sonra.

yaa heee :))

HaKo
13-08-2015, 12:43
Şimdi millet bir şeyi üretmekle oluşturmak arasındaki farkı anlamıyor sanırım.

Adam bütün teknolojisini kullanarak yazar çizer sana herşeyi hali hazırda verir , ve sana ürettirir bu yan sanayi üretimi.

Sen kendin oturur yazar çizer çalışır bir şey oluşturursan bunun adı TÜRK MALI ÜRETİM olur. Yoksa koy önüne herhangi bir mühendisi , yurt dışından kalıplar gelsin, sana motoru da toplar kaportayı da yapar herşeyini çatır çatır yapar. Aradaki fark bu kadar basit.
.

HaKo
13-08-2015, 12:44
Hani arge ürge lazımdı ozaman :) ?

maddem motordan ibaret ve Etiyopya bile yapardı o halde neyin argesi ürgesi araştırması bizde eksik hocam? argelenecek bir şey yokki motoru tak eşeğe gitsin değilmi bu olay?

onu geçtim o halde PSA dan motor alan BMW yada Mini, yada Renaultdan motor alan Mercedes araba yapmasını bilemedi motorları onlardan alıyor ? :)

mantık süper..

Alakaya maydonoz , adamlar ticaret yapıyor o anki stratejisi bunu gerektirirse tabii ki yapar öyle bir hamle. Ben de üreticiyim , eğer kendi üretim maliyetimden düşük rakama benim işimi görecek bir malı tedarik edebiliyorsam , veya o anki sosyal ve maddi durumum bunu gerektiriyorsa oradan alır satarım. Sonuçta ticaret yapmıyor muyum ? BMW nin hiç kendi motoru yok dimi yıllardır PSA kullanıyor. Ya allah aşkına sırf cevap vermek için boş konuşmayın.

merttepe
13-08-2015, 12:49
Alakaya maydonoz , adamlar ticaret yapıyor o anki stratejisi bunu gerektirirse tabii ki yapar öyle bir hamle. Ben de üreticiyim , eğer kendi üretim maliyetimden düşük rakama benim işimi görecek bir malı tedarik edebiliyorsam , veya o anki sosyal ve maddi durumum bunu gerektiriyorsa oradan alır satarım. Sonuçta ticaret yapmıyor muyum ? BMW nin hiç kendi motoru yok dimi yıllardır PSA kullanıyor. Ya allah aşkına sırf cevap vermek için boş konuşmayın.

Yazma hiç yazma, bende baştan ciddiye aldıydım da :D

Yarbay
13-08-2015, 12:50
Şimdi millet bir şeyi üretmekle oluşturmak arasındaki farkı anlamıyor sanırım.

Adam bütün teknolojisini kullanarak yazar çizer sana herşeyi hali hazırda verir , ve sana ürettirir bu yan sanayi üretimi.

Sen kendin oturur yazar çizer çalışır bir şey oluşturursan bunun adı TÜRK MALI ÜRETİM olur. Yoksa koy önüne herhangi bir mühendisi , yurt dışından kalıplar gelsin, sana motoru da toplar kaportayı da yapar herşeyini çatır çatır yapar. Aradaki fark bu kadar basit.
.

arkadaşım bu hangi dünyada böyle ya :) allah aşkına :) ? neye göre kendi yargına göremi?

kanunen türk malı diyebilmek için uluslar arası kanun neyi belirlediyse o. Hako nun yada Mertin kendi yargısı değil, önemli olan kanunlar ne diyorsa o.

onun haricinde ister Yanmar motoru tak, ister Deutz ister Mercedes ister Renault ,

ister robot kaynak yap kaynak makinası Avusturya malı ABT olsun ister firma yöneticisi Alman olsun.

kanunlar içersinde Türk malı olarak onay alınabiliyormu? soruya cevap evet ise evettir Hako ya aliye veliye göre doğrusu nedir değil.

yine kanunen Türk malı olarak üretilen arabada edilen kaar türk devletine gidecekmi? çalışan türklerin maaşı işi ödenecekmi, kariyer kapıları açacakmı?

o halde sorun arkadaşlar?????

emin olun o kral ilan ettiğiniz Mercedes,Bmw hele hele VW bu mantıktan çokta uzak değiller ,

İngilizce bir deyim var , herzaman komşunun çimi daha yeşildir diye bu ona benziyor, büyütmeyin gözünüzde bukdr görende adamlar ışık yılı kadar uzaklara gidecek uzay kapsülleri üretiyor sanacak.

HaKo
13-08-2015, 12:55
Hangi ar-ge lazımdı ? Söyleyeyim,

Şimdi Türkiye veya Türk firmasının kaçı o ürettiği jantın , kaporta sacının , suspansiyonu , şanzıman dişlisini vs. vs. kendi geliştirmiş ? Belki 10 tane den bir tanesinde vardır bir ihtimal. Şimdi teknolojisi mantığı herşeyi içinde kullanılacak alaşımına kadar herşeyi belirlenmiş ve modellenmiş son şekliyle türkiyeye gelecek,
ve türkiye de basılacak bu mal. Ondan sonra dışarıdan motoru şanzımanı da oturt üstüne, bu şimdi türk malı mı oldu ? Bu sadece olsa olsa sanayideki ahmet ustanın endüstriyelleşmiş hali olur.

tool
13-08-2015, 12:55
belkide boyle baslamak lazim;
https://www.youtube.com/watch?v=5U-grFuXZ9U

Yarbay
13-08-2015, 12:56
ya daha ne bombalar patlayacak çok merak ediyorum.

şimdide arkadaşlar Motoru yan sanayi alan (yani mercedesin Renault motor kullanması) firmaların evveliyatında bir motor varsa o halde onlar ticaret yapıyor ama yok ise o adamlar adam değil oldu.

demekki Hako arkadaşımıza göre aşağıdaki üreticiler rezillllll rezillll, adam değil, arge ürge denilen hiçbir halt yok :)

yıllarca sadece ford motoru kullanan:http://koenigsegg.com/regera/

yol arabalarında önce BMW sonra Toyota motoru kullanan:

https://tr.wikipedia.org/wiki/McLaren_F1

ya bu adamlar bir türlü araba yapamadı :)

HaKo
13-08-2015, 12:57
arkadaşım bu hangi dünyada böyle ya :) allah aşkına :) ? neye göre kendi yargına göremi?

kanunen türk malı diyebilmek için uluslar arası kanun neyi belirlediyse o. Hako nun yada Mertin kendi yargısı değil, önemli olan kanunlar ne diyorsa o.

onun haricinde ister Yanmar motoru tak, ister Deutz ister Mercedes ister Renault ,

ister robot kaynak yap kaynak makinası Avusturya malı ABT olsun ister firma yöneticisi Alman olsun.

kanunlar içersinde Türk malı olarak onay alınabiliyormu? soruya cevap evet ise evettir Hako ya aliye veliye göre doğrusu nedir değil.

yine kanunen Türk malı olarak üretilen arabada edilen kaar türk devletine gidecekmi? çalışan türklerin maaşı işi ödenecekmi, kariyer kapıları açacakmı?

emin olun o kral ilan ettiğiniz Mercedes,Bmw hele hele VW bu mantıktan çokta uzak değiller ,

İngilizce bir deyim var , herzaman komşunun çimi daha yeşildir diye bu ona benziyor, büyütmeyin gözünüzde bukdr görende adamlar ışık yılı kadar uzaklara gidecek uzay kapsülleri üretiyor sanacak.

Biz burda neye Türk malı deniri mi tartışıyoruz sizce ? Lafı haklı çıkmak için evirip çevirmeyin. Ben yapmak istedikten sonra tüm üretim ve faaliyet belgelerim olduğu için çinden gelen malın üstüne MADE IN TURKEY yazdır avrupaya satarım. O da türk malı oluyor kanunlar önünde kendim üretmiş gibi gösterebilirim.

Bunu yapan da 10larca firma var zaten. Ticarette bunlar hep var. Biz burada bambaşka birşeyi tartışıyoruz. MADE IN TURKEY yazan türk malı otomobil yapmak çok zor değil yoksa dediğiniz gibi.

GökhanO
13-08-2015, 13:02
Amacınız masturbasyon yapmak mı yoksa gercekten yerli uretim birseyler yapmak mı ? ilk secenekse gidin, örnegin turktraktor'de, tumosan'da, yada karsan'da bir karoser imal ettirin, icinede istediginiz bir ureticiden bir motor koyun ve de suspansyon gelistiren lotus gibi diger bir firmanın yardımı ile de bir suspansyon sistemi aktarın, sonrada ben yerli araba yaptım diye ortaya cıkın. Bunda tabiki bir beis yok :) niyet ve amac onemli :)

Yarbay
13-08-2015, 13:02
Biz burda neye Türk malı deniri mi tartışıyoruz sizce ? Lafı haklı çıkmak için evirip çevirmeyin. Ben yapmak istedikten sonra tüm üretim ve faaliyet belgelerim olduğu için çinden gelen malın üstüne MADE IN TURKEY yazdır avrupaya satarım. O da türk malı oluyor kanunlar önünde kendim üretmiş gibi gösterebilirim.

Bunu yapan da 10larca firma var zaten. Ticarette bunlar hep var. Biz burada bambaşka birşeyi tartışıyoruz. MADE IN TURKEY yazan türk malı otomobil yapmak çok zor değil yoksa dediğiniz gibi.

arkadaşım asıl sen kendini haklı çıkarma,

hadi bize anlat neyi tartışıyorsun o halde? neyi gözünü sevim ? :)

HaKo
13-08-2015, 13:05
ya daha ne bombalar patlayacak çok merak ediyorum.

şimdide arkadaşlar Motoru yan sanayi alan (yani mercedesin Renault motor kullanması) firmaların evveliyatında bir motor varsa o halde onlar ticaret yapıyor ama yok ise o adamlar adam değil oldu.

demekki Hako arkadaşımıza göre aşağıdaki üreticiler rezillllll rezillll, adam değil, arge ürge denilen hiçbir halt yok :)

yıllarca sadece ford motoru kullanan:http://koenigsegg.com/regera/

yol arabalarında önce BMW sonra Toyota motoru kullanan:

https://tr.wikipedia.org/wiki/McLaren_F1

ya bu adamlar bir türlü araba yapamadı :)

He yav he :) BU kadar boş ve alakasız bir cevap verilebilirdi zaten yazdıklarıma :) Kusura bakmayın ama muhattap olup cevap yazmayacağım bende Merttepe gibi.

SerkanYazgan.
13-08-2015, 13:07
Dayım foruma üye olduğundan beri yazdığı konulara girip okuyasım gelmiyor. O derece uzakk.

Yerli otomobili istemeyen zaten bu ülkenin vatandaşı olmamalı. Çünkü bir şekilde üretememizin acısını bizden çıkarıyorlar. Montajla olacak iş değil bu, Türkiyenin kaşına gözüne montaj yaptırmıyorlar, işgücü ucuzluğu için yaptırıyorlar. Yani hepsi stratejik, adamlara en çok parayı kazandırdığımız için bizi seçiyorlar.Montajın bize getirisi ne kadar olabilir ki? Düşünün apple çinde montajlattırıyor telefonları ama apple merkez kasasında yanlış hatırlamıyorsam +- 200 milyar dolar nakit para var. Kısaca esas parayı herzaman marka sahibi kazanıyor.
Otobüs ve iş makinesi üretebiliriz ama araba geliştirmek, üretmek ve pazarlamak şuan dünyanın en zor işlerinden biri. Uzun adam babayiğit yokmu araba üretecek dediğinde o türkiyenin sayılı aileleri ve marka distribütörleri o iş öyle kolay değil dedi, ticari intihar gibi bir cümle kullandı. İşe girişseler distribütörlüğünü yaptığı firmalar karşı çıkacak. Bu yüzden devlet kendi el atmalı, sonra birine devretmeli.

Demekki neymiş dayı o işler bildiğimiz gibi değilmiş. :)

Benim tek istediğim ve şuan yapmaları bana göre en mantıklı şey olan b-c sınıfı ve hafif ticari araç üretmeleri. B ve C yi taksilere zorunlu kılarsın, dersinki 2 sene içinde herkes geçicek ÖTV almayacağım dersin. Filo satışlarında zaten bu araçlar satılır, yeter ki devlet destekli olsun.

Haberde bile orta üst sınıf diyor, yani başlı başına bir yanlış. Bizim şimdilik üst sınıfla işimiz yok.

Yarbay
13-08-2015, 13:08
ya neyse hakkımızda hayırlısı deyip kapatalım.

belli arkadaşlarla polemik kazanmak uzaya gitmekten daha zor değil ben Einstein dirilse izah etse haksız çıkar :)

işine gelince Korede üretilen Mercedes motorlu araba Alman

işine gelmeyince Kore malı olur.

işine gelince motor tedarik eden firma ticari kararlar alan profosyonel firma olur

işine gelmeyince bir halt bilmeyen olur.

işine gelince kanun %75 türkiyede üretilmeli der.

işine gelmeyince %-1milyon da olsa türk malı sayılır.

diyorum ya gereksiz polemik, hakkımızda hayırlısı arkadaşlar :)

Wankel Batu
13-08-2015, 13:21
Turk otomobili uretmek icin eski teknoloji kullanamazsiniz herseyin gunun teknolojisine ayak uydurmasi ve yapilan arge uretim calismalarinda en iyisini yapmak zorundasiniz cunku 0 dan birsey yaratiyorsunuz ve devaminin gelmesi icin ilk in etkileyici olmasi lazim montaj degil %100 turk mali otomobil diyince isin icine cok buyuk yatirim giriyor bu yatirimin karsilanmasi zarara girmemek icin her ne kadar ulkemizde satilan arabalardan otv vs alinmasada ne kadar satarsa satsin yeterli olmaz italat sart 3 cu 4 cu sinif ulkelerine italat olabilir ama cok iyi hesaplanip planlanmasi lazim bana gore ortadogu karisik boyle bir yatirim ulkeyi zorlayabilir bana gore gerek yok otomobil yapariz yapamayiz kismina bosuna takiliyorsunuz yapariz tabiki yil 2015 otomobil yapmak etkileyici birsey degil bazi seyler icin cok gec kaldik

Yigit-Y
13-08-2015, 13:29
yuzde yuz turk malı olması imkansız .

o meşhur araba firmaları bir günde kurulmadı.

bir adım olması için ötv siz ucuza satması gerek sonu tofaş gibi olucaksa hiç boşuna para harcanmasın zaten.

yerli üretümi yuzde 75 olması bile imkansız bence :)

Wankel Batu
13-08-2015, 13:33

Yazdiklariniza anlam veremiyorum siz neden mercedesin vw nin alman kimligini sorguluyorsunuz bunun bize hicbir yarari yok adamlar kendini kanitlamis hep en iyisini yaptilar adamlarin derdi iyi birsey nasil yapabilirim nasil olurla ugrasmiyorlarki zaten en iyisini yapiyolar vw ag dedigin grup suan toyotayi solladi dunyanin en cok satan markasi oldu istediginiz kadar cinde uretiliyor meksikada uretiliyor diyin sonuc degismiyor bugun butun parcalarin tr de uretildigi bir otomobilin bize faydasi nedir ?? Sadece zarar eger ego tatmin etmek istiyorsaniz eskisehire muzeye gidin ama oda tatmin etmez devrimde chevrolet bozmasi :)

turci
13-08-2015, 13:36
Almanya'ya da gelecekmiymiş bu yerliler :heyoo:

Yarbay
13-08-2015, 13:39
yuzde yuz turk malı olması imkansız .

o meşhur araba firmaları bir günde kurulmadı.

bir adım olması için ötv siz ucuza satması gerek sonu tofaş gibi olucaksa hiç boşuna para harcanmasın zaten.

yerli üretümi yuzde 75 olması bile imkansız bence :)

hocam zaten onu anlatmaya çalıştık ya, arkadaşlar konuya KDV kata kata önce aracın %75 yerli olmalıya döndü sonradan bir baktık konu %100 yerli oldu.

konun neresinde %100 yerli diyorki bu üretilecek araba için? :) yokki kimsenin öyle bir iddiası zaten, varmı?

Yarbay
13-08-2015, 13:44
Yazdiklariniza anlam veremiyorum siz neden mercedesin vw nin alman kimligini sorguluyorsunuz bunun bize hicbir yarari yok adamlar kendini kanitlamis hep en iyisini yaptilar adamlarin derdi iyi birsey nasil yapabilirim nasil olurla ugrasmiyorlarki zaten en iyisini yapiyolar vw ag dedigin grup suan toyotayi solladi dunyanin en cok satan markasi oldu istediginiz kadar cinde uretiliyor meksikada uretiliyor diyin sonuc degismiyor bugun butun parcalarin tr de uretildigi bir otomobilin bize faydasi nedir ?? Sadece zarar eger ego tatmin etmek istiyorsaniz eskisehire muzeye gidin ama oda tatmin etmez devrimde chevrolet bozmasi :)

diyorum ya bazı arkadaşlara çattınızmı çatıyorsunuz,

ismi Wankel Batu olan

altda BEST GERMAN ENGINEERING yazan arkadaşla gelde Alman gruplarına en ufak bir şey de haklı çık :)

hakketden Almanlar hele hele VW baya iyi motor yapıyormuş ya :)

http://www.autoexpress.co.uk/car-news/consumer-news/62383/german-cars-among-worst-engine-failures

alperkirman
13-08-2015, 13:49
Amacınız masturbasyon yapmak mı yoksa gercekten yerli uretim birseyler yapmak mı ? ilk secenekse gidin, örnegin turktraktor'de, tumosan'da, yada karsan'da bir karoser imal ettirin, icinede istediginiz bir ureticiden bir motor koyun ve de suspansyon gelistiren lotus gibi diger bir firmanın yardımı ile de bir suspansyon sistemi aktarın, sonrada ben yerli araba yaptım diye ortaya cıkın. Bunda tabiki bir beis yok :) niyet ve amac onemli :)

https://tr.wikipedia.org/wiki/Pagani

böyle masturbasyonmu olur ya :D

GökhanO
13-08-2015, 13:51
https://tr.wikipedia.org/wiki/Pagani

böyle masturbasyonmu olur ya :D

hocam pagani orta alt sınıfa araba uretiyor degil mi :) niyet ve amac diyorum gidip super spor ureticiden ornek veriyorsunuz, iyiymis ne diym :D

alperkirman
13-08-2015, 13:52
ya farkedermi yarın biri superspor bi otomobil çıkartıcak "sazan" gibi onada diceksiniz türk malı değil la bu motoruna bak fort!!! amk diye

GökhanO
13-08-2015, 14:00
ya farkedermi yarın biri superspor bi otomobil çıkartıcak "sazan" gibi onada diceksiniz türk malı değil la bu motoruna bak fort!!! amk diye

Kim cıkıp diyecek amk! diye bi sakin ol şampiyon sen önce !
Onuk o arabayı yaptı senin kadar bizde sevindik merak etme. Senin yüksek miktarda yapılacak uretim ile yılda 50 bilemedin 100 adet olacak süper spor ve niş bir üretimi kıyaslaman, ne demek istediğimi anlamadıgını zaten gosteriyor.
Birde insanları kategorize etmeden once biraz dusun, hemen yaftalama ! Senin kadar bizde istiyoruz bu için olmasını, ama adam gibi olmasını istiyoruz aradaki fark bu.

HaKo
13-08-2015, 14:02
Pagani gibi arabayı yapsınlar da ne motoru kullanırsa kullansınlar. Sazan gibi konuya sen dalmışsın bence okumadan etmeden.

KÖROĞLU
13-08-2015, 14:03
Otobüs üretiyoruz, üstüne yurt dışına ciddi miktarlarda satıyoruz. Karoser olarak çok iyiyiz ama ne hikmetse ürettiğimiz o otobüse almanın ürettiği motoru koyuyoruz.
Türkkar-Tezeller-Güleryüz Cobra-Otokar gibi ciddi markalarımız var.Hatta fantazi yapmaya bile başladık, Transformersa benzeyen, az sonra robot olacak gibi duran enteresan tasarımlı Halk otobüsüde tezellere ait mesela. Bunları yapabiliyorken neden otomobil üretemiyoruz aklım almıyor.

http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/683/dsc4403n.jpg (http://imageshack.com/f/izdsc4403nj)

Bahsettiğin araçlarda kullanılan önemli parçalar hep dışarıdan alınıyor, Şanzıman ZF vs den geliyor.

Freni balatası alman üreticiden. Motoru man / deutz / cummins ten alınıyor. Klima aksamı çinden geliyor.

Camlarını olimpia yapıyor vs vs uzar gider.

Otobüs yapmak ile binek araç üretmek arasında proses açısından çok ciddi farklar var. Otomobil banttan standart ölçüde çıkar.

Ama git otobüsleri incele birbirini tutmaz çünkü el ile montaj olur. Kaynağı robot değil insan yapar. Camını robot değil insan monte eder.

Fabrikadan çıkıp gelen, camından tavanından su alan araçlar biliyorum. İkisini benzetmek doğru olmaz o açıdan.

Ama şu da var bir yerden başlamak lazım dünün beğenmediğimiz çinlileri kriz vs diyerek geçmişi/argesi/patenti olan birçok iyi firmayı satın aldılar.

Dolayısıyla olaya bir tık önde başlıyorlar araç üretmek için.

Birçok yorumda okuduğum "Made in Turkey" yazma beklentisi var. Ticari hayatta var olan bir ürünü yeniden üretmek makul değildir.

Kalkıp ta sen yeniden dcı/tdı/ motor üreteceğim dersen harcadığın ar-ge bütçesi ile batarsın.,

Basit bir örnek vereyim yakın zamanda çalıştığım fabrikada yeni bir proje de kullanılmak üzere çin den test ekipmanı alındı 400.000 TL.

Bu cihaz otomobilin motor kısmında kullanılacak sadece 1 parçayı üretme sürecinde kullanılmak üzere alındı. Gerisini siz düşünün.

O yüzden dışarıdan alabileceğin ve kendi üreteceğinden daha ucuza mal edeceğin ekipmanı yapmaya çalışmak ticari açıdan yanlıştır.

Keşke teknolojiyi ilk üretenlerden olsak ve biz satıyor olsak .Bu konuda bir sürü nedenden ötürü geri kaldık / bırakıldık.

Nedeni ya da niçini tartışmak yerine bir yerden başlamak lazım.

Ben bunun özel sektör eliyle olacağını düşünmüyorum çünkü bu tarz bir yatırımı

yapabilecek konumda olan büyük holdingler/üreticiler zaten birçok yabancı aracın Türkiye dağıtıcısı.

Dolayısıyla adam kalkıp kendi kendisine rakip olmaz, dağıtımını yaptığı markaların ağa babaları da buna izin vermez.

Bu devlet eliyle nasıl olur aslında o da olmaz :) o kadar çok yiyici var ki. İşten anlamayan adamları doldururlar açılan fabrikaya oy kaygısıyla.

Sonra senin benim vergimle kart basmaya giden oradan da maaş alan insan güruhu oluşur. (Bkz: Tüvesaş)

Konu biraz siyasiye kaydı ama aslında özü o da değil. Bizim millet olarak iş yapış usullerimizi / işe bakış açımızı değiştirmemiz lazım.

Adam kayırmayı / liyakatsiz insanları hak etmedikleri konumlara getirmeyi bırakmamız lazım.

Hakkıyla adaletiyle olması lazım her şeyin.

Uzadı biraz, sabredip okuyan arkadaşlara teşekkürler :)

alperkirman
13-08-2015, 14:07
terbiyesizlik yapma
anlatmak istediğim çok basit
arabanın motoru ordan burdan alınsada bişey farketmez marka türk markası olduktan sonra bütün geliri türkiyeye gelicek ülkemiz kalkınıcak demek istiyorum sabahtan beri
sadece arabanın motoru şanzımanı türk değil diye aşağılamak bu türk arabası değil demek saçmalamaktan öteye gitmez
fiat honda toyota reno cart curt bak yukarda yazıyo türkiyede imal edilip adamlar kendi ülkelerinden satıyolar
adamlar türkiyede 5 yaptırıp 10a kendi ülkelerinden satıyolar aynı mantıkla bu iş yapılır gayette yerli araba olur takılmayın arabanın yağ filtresinin mann olamasına

GökhanO
13-08-2015, 14:11
terbiyesizlik yapma
anlatmak istediğim çok basit
arabanın motoru ordan burdan alınsada bişey farketmez marka türk markası olduktan sonra bütün geliri türkiyeye gelicek ülkemiz kalkınıcak demek istiyorum sabahtan beri
sadece arabanın motoru şanzımanı türk değil diye aşağılamak bu türk arabası değil demek saçmalamaktan öteye gitmez
fiat honda toyota reno cart curt bak yukarda yazıyo türkiyede imal edilip adamlar kendi ülkelerinden satıyolar
adamlar türkiyede 5 yaptırıp 10a kendi ülkelerinden satıyolar aynı mantıkla bu iş yapılır gayette yerli araba olur takılmayın arabanın yağ filtresinin mann olamasına

küfür eden sensin terbiyesizlik yapma diye cumleye baslayan da sensin, sen kendinle bir celisme once. Diger yazdıklarına gelince arge, tasarım vs.. hakkında yazılanların hic birini okumayıp hala aynı seyleri tekrarlamaya devam ettiğin için sana "yav he he" diyip, pembe guzel hayallerinle mutluluklar diliyorum..

Jr.Toptas
13-08-2015, 14:16
bugün baktığınızda corsa d ile grande puntonun 90 lık modellerinde bildiğim kadarı ile bir çok parça bir birine uyumlu hatta aynı ama kimse o senin bu benim kaygısana düşmemiş düşse bu firmalar buralara gelemezdi zaten onun için bırakın bu işleri olursa destek gerek bugün mersedes ile reno aynı motoru geçtim aynı modeli kullanıyor siz hala %100 diyor 75 diyorsunuz ( örnek verdiğim araç yeni kangodur fark öndeki amblemdir biri merso diğeri reno ) önemli olan bir marka adı altında birleşip bir otomobil üretip ( bir şekilde üretip yada montajlayıp) ülkeye kar sağlanarak bir şeylerin yapılabilirliği göz önüne alınarak ilerisi için bir adım atılmasıdır.

çok karışık olduysa şöyle söyleyeyim baba olmadan çocuk olur mu ? ( burda baba = millet ) :)

merttepe
13-08-2015, 14:18
Konu çok dallanıp budaklandı.

Şimdi herşeyi bir kenara bırakıyoruz ve şu soruya cevap arıyoruz:
Yerli otomobilimizi kim tasarlıyor? Projeleri kim yapıyor? Hangi firma hangi şahıs bu insanlar?

Jr.Toptas
13-08-2015, 14:27
Konu çok dallanıp budaklandı.

Şimdi herşeyi bir kenara bırakıyoruz ve şu soruya cevap arıyoruz:
Yerli otomobilimizi kim tasarlıyor? Projeleri kim yapıyor? Hangi firma hangi şahıs bu insanlar?

amca kasa nerde kasa bankada kasa ortada mı duruyor
ki biz ilk araba deneyimi yarı bir hüsranla bitmiş bir ülkenin yönetiminden ve kurumlarından bu bilgilerin açıknamasını bekliyoruz ki postlarda geçen gibi seçim vaadi ise (ki büyük ihtimal yine öyle olur çünkü iki senede bir yerli oto diye haber çıkıyor) bu sorulara pek cavap bulabileceğinizi düşünmüyorum :)

chatlaxs
13-08-2015, 14:31
@merttepe

bende bunu yazmaya gelmiştim hazır yazılmış, kim bu abiler ?

tool
13-08-2015, 14:31
https://www.youtube.com/watch?v=gULFUHcUs8E

boyle robotik tesis veya uretim bandi kurmak cok mu zor?

KÖROĞLU
13-08-2015, 14:48

Bandı kurmanın maliyeti birşey değil de (uzun vadeli yatırım olarak bakıldığında/ devlet bütçesi için örneğin),

o tasarımı yapacak, dizaynı oluşturacak, satın alması /satış sonrası organizasyonunu kuracak ekibi bir araya getirmek.

knowhow dı patent ti derken zor yani. Şimdi başlasan 10 yılda bir yerlere gelinir sanırım.

Bu tür işlerde önceki postum da yazdığım gibi yeniden yapmak yerine olanı geliştirmek daha mantıklı bence.

Videodaki ölçekte bir tesis 100 belki daha fazla milyon USD ye falan yapılır sanırım.

ghibli06
13-08-2015, 15:04

Ethiopia'yı aşağılamayalım lütfen :P

Wankel Batu
13-08-2015, 15:31
diyorum ya bazı arkadaşlara çattınızmı çatıyorsunuz,

ismi Wankel Batu olan

altda BEST GERMAN ENGINEERING yazan arkadaşla gelde Alman gruplarına en ufak bir şey de haklı çık :)

hakketden Almanlar hele hele VW baya iyi motor yapıyormuş ya :)

http://www.autoexpress.co.uk/car-news/consumer-news/62383/german-cars-among-worst-engine-failures

Benım avatarımla nıck ım ıle konunun ne alakası var ben taraflı bır görüş paylaşmadım ki.Attıgınız linke de anlam veremedım pek samimi gelmedi vw dedıgınız marka ürettigi motorlarıyla güvenlik sistemleriyle şanzımanlarıyla otomotiv sektörüne yön veren marka. istiyosanız tartışalımda sizin görüşünüz bir yere çıkmaz

huseyinturk
13-08-2015, 15:46
Bahsettiğin araçlarda kullanılan önemli parçalar hep dışarıdan alınıyor, Şanzıman ZF vs den geliyor.

Freni balatası alman üreticiden. Motoru man / deutz / cummins ten alınıyor. Klima aksamı çinden geliyor.

Camlarını olimpia yapıyor vs vs uzar gider.

Otobüs yapmak ile binek araç üretmek arasında proses açısından çok ciddi farklar var. Otomobil banttan standart ölçüde çıkar.

Ama git otobüsleri incele birbirini tutmaz çünkü el ile montaj olur. Kaynağı robot değil insan yapar. Camını robot değil insan monte eder.

Fabrikadan çıkıp gelen, camından tavanından su alan araçlar biliyorum. İkisini benzetmek doğru olmaz o açıdan.

Ama şu da var bir yerden başlamak lazım dünün beğenmediğimiz çinlileri kriz vs diyerek geçmişi/argesi/patenti olan birçok iyi firmayı satın aldılar.

.......

Bu gün hangi marka ürettiği aracın her parçasına amblemini basabiliyor? Fransız peugeot citroen araçların motoru alman malı, almanın kullandığı multijetle italyanın kullandığı aynı. Bunlar gayet doğal şeyler önemli parçaların hepsi dışardan alınıyor demişsin karoser önemsizmi oluyor? Arabanın iskeleti, şasesi, kasasını üretiyoruz motor kadar önemlidir oda. Ben şunada inanıyorum iç pazardan gelen siparişe 4 ay sonra anca araç verebiliriz diyen bu markalar zamanla o otobüsün motorunu şanzımanını ıvırını zıvırına üreticek hale gelecektir zamanla. Tabi MAN'dan alınan motorun üretilenden daha ucuza gelmesi gibi bir saçmalık varsa kimse elini yok yere taşın altına koymaz doğal olarak. SÜTRAK diye bir markamız var mesela, hatrı sayılır markaların araçlarına klima, buzdolabı tedarik eden bir Türk markası.

Otokarın, türkkarın vs ürettiği araçlar şuan bir ısuzudan bin kat daha sağlam midibüs bazında, otobüs olarakta Mercedesten mandan ciddi uygun fiyatlara alınıp aynı işi aynı şekilde gören yerli markalar var.

Biz otomobil yapalım, motoru şanzımanı dışarıdan alalım, kaynağını insan yapsın yine olur. Yeter ki şu ülkenin tezeller gibi güleryüz gibi türkkar gibi markaları olsun. Yav yetkili birisini bulup araç talep ediyoruz sonra bizi arayan 4 ay süre veriyor. Sebep üretilecek olanların tamamının ihracat bazında satılmış olması. Bu büyük bir gururdur bu ülke için motor şanzıman üretmemişiz belki ama otobüs üretmişiz biz, Made in Turkey yazıyor Türk malı olarak dünyaya ihrac ediliyor. Gemlik fabrikasının önünden her geçişte İlhan Mansızın senegale attığı goldeki hazzı yaşıyorum ben motoru şanzımanı üretmiyoruz diye sövelimmi geçerken?

Yarbay
13-08-2015, 16:05
ayrıca bazı markaları bilemiycem ama Temsanın hiçte arkadaşın dediği gibi frenleri Alman, Kliması yurtdışı camı yurtdışı değil.

camlar Bursa, Klima Safkar http://www.safkar.com.tr/

frenler Bursa

ve açıkçası hiçte sanmıyorumki temsa bunca ekipmanı yerli alıyorken daha düşük kalitedeki rakipleri kalksın bunları yurtdışından tedarik etsin.

adanayı bilenleri için konuşim şu an pencereden aşağı baksınlar turuncu servisler Güleryüz,Yeşiller Tezeller, Kırmızı büyükler otokar üşenmedim hepsininde teker teker fotosunu çektim olurdu iddia edilir diye her birininde üzerinde SAFKAR klima var ama o buraya özgü bir durummu bilmiyorum çok iddia edemiycem fakat direk temsadaki arkadaşıma sordum Temsa yurtiçi yurtdışı ayırtmaksızın belli aşırı az adetde modeller hariç %90 safkar yani yerli arkadaşlar.

alperkirman
13-08-2015, 16:24
safkar yurtdışından parça alıyodur dicekler şimdi keşke safkar türk malı üretiyo demeseydin

Yarbay
13-08-2015, 16:31
safkar yurtdışından parça alıyodur dicekler şimdi keşke safkar türk malı üretiyo demeseydin

:)

sen bilmiyormuydun onun adı aslında zafcar aslında filandiya firması ama Çinden geliyor parçaları vs vs vs ... bekle 5-10dk sonra başlarlar

bursadaki üreticilerde İngilizlerin fasonu çıkar şimdi :)

ersandeniz
13-08-2015, 16:49
Yaa herkesin ne demek istedigini anladiniz da isinize gelmiyor, deniyor ki symbol, fluence, linea ne kadar turk otomobiliyse, bu yerli otomobil de anca o kadar turk otomobili olur deniyor

Yarbay
13-08-2015, 16:56
Yaa herkesin ne demek istedigini anladiniz da isinize gelmiyor, deniyor ki symbol, fluence, linea ne kadar turk otomobiliyse, bu yerli otomobil de anca o kadar turk otomobili olur deniyor

arkadaşım asıl anlamayan siz oluyorsunuz eğer bu şekilde anlıyorsanız.

Türk üretimi Renault yada Fiat aldığınız zaman Renault fransayımı zengin ediyorsunuz yoksa Türkiye Cumhuriyeti içersindemi kalıyor o para?

türkiye ait türk üretimi olan türk malı olan araba motoru değil ford Lamborghini bile olsa onu satın aldınmı kimi zengin ediyorsunuz?

komple arabayı alarak vergiler öncesi 30bintlye gelen arabanın 30bin tlsin büyük çoğunluğu renaulta gidiyor değilmi?

ya türkiyede üretilen türk markasından aldınmı kime gidiyor firmanın kazandığı para?

yemişim %75i %51 i vs ya , yemişim yok şu motormuşu yok camını mamını ya.

yapsın yurdum almayı düşünürüm abartı sıkıntılarıda olmazsa gururlada binerim kardeşim sen gavurları zengin et vw lere bin saygı duyarım ama izin ver bir yüzümüz gülsün bukadarda küçük görme insanlarımızı okadarda beceriksiz değiliz.

vtec powe®
13-08-2015, 17:01
keşke üretebilsek ama

onlarca, yuzlerce, mühendis, bilim adamı ve uzmanın ***** davadan dolayı fişlenerek kurumdan atıldığı
ihtiyaç kalmadı diye işine son verilen insanların yerine yüzlercesinin sadece yandaşlıgına bakılıp sınavsız işe alındığı tubitak mı otomobil üretecek..?

hayırlısı be gülüm...

huseyinturk
13-08-2015, 17:07
Sizin ankamadığınız, işine gelmeyenlerin demek istediği şu,
Bu ülkede symbolün, fluencein fransız, lineanın italyan olduğu kadar, fransada italyada Türk olan bir marka olsun yeter bize.

KÖROĞLU
13-08-2015, 17:08
Bu gün hangi marka ürettiği aracın her parçasına amblemini basabiliyor? Fransız peugeot citroen araçların motoru alman malı, almanın kullandığı multijetle italyanın kullandığı aynı. Bunlar gayet doğal şeyler önemli parçaların hepsi dışardan alınıyor demişsin karoser önemsizmi oluyor? Arabanın iskeleti, şasesi, kasasını üretiyoruz motor kadar önemlidir oda. Ben şunada inanıyorum iç pazardan gelen siparişe 4 ay sonra anca araç verebiliriz diyen bu markalar zamanla o otobüsün motorunu şanzımanını ıvırını zıvırına üreticek hale gelecektir zamanla. Tabi MAN'dan alınan motorun üretilenden daha ucuza gelmesi gibi bir saçmalık varsa kimse elini yok yere taşın altına koymaz doğal olarak. SÜTRAK diye bir markamız var mesela, hatrı sayılır markaların araçlarına klima, buzdolabı tedarik eden bir Türk markası.

Otokarın, türkkarın vs ürettiği araçlar şuan bir ısuzudan bin kat daha sağlam midibüs bazında, otobüs olarakta Mercedesten mandan ciddi uygun fiyatlara alınıp aynı işi aynı şekilde gören yerli markalar var.

Biz otomobil yapalım, motoru şanzımanı dışarıdan alalım, kaynağını insan yapsın yine olur. Yeter ki şu ülkenin tezeller gibi güleryüz gibi türkkar gibi markaları olsun. Yav yetkili birisini bulup araç talep ediyoruz sonra bizi arayan 4 ay süre veriyor. Sebep üretilecek olanların tamamının ihracat bazında satılmış olması. Bu büyük bir gururdur bu ülke için motor şanzıman üretmemişiz belki ama otobüs üretmişiz biz, Made in Turkey yazıyor Türk malı olarak dünyaya ihrac ediliyor. Gemlik fabrikasının önünden her geçişte İlhan Mansızın senegale attığı goldeki hazzı yaşıyorum ben motoru şanzımanı üretmiyoruz diye sövelimmi geçerken?

:) Yazını tebessümle okudum, yukarıda yazdığın markaların birinde 2 sene çalıştım.

Hatta sütrak tan da hizmet alıyorduk. Sana çok net bir örnek vereyim neden üretilmediğini yada üretmediğimizi anla.

Öncelikle üretici ürettiği malı makul bir fiyata satmalı ki pazarda yeri olsun. Sen ürünü süper üret ama rekabetçi bir fiyat ile pazara sunmaz isen elinde kalır.

Yani adam üretirken her parçanın civatanın bile hesabını yapıyor, çok ince hesaplar dönüyor maliyet kısmında emin ol.

Örneğe gelirsek eğer, Sütrak klima için teklif verdi çin den alınan parçanın net 4 katı.

Üretici de düşündü bu araca garanti veriyorum, 2 sene de 1 bozulsa 4 defa zaten değişime gelmez.

Dolayısıyla ucuz olanı tercih etti. Ben olsam ben de öyle yapardım.

Rekabet konusunda ayrı bir örnek vereyim sana.

Otokar M2010 diye bir minibüs üretti ki bu forumda okuyan herkes Otokar'ın ürettiği Magiruslar'a en az bir kere binmiştir.

Sonra karsan Jest diye bir araç çıkardı piyasaya yanlış hatırlamıyorsam ilk çıktığında ~30K TL kadar ucuzdu.

Ne oldu git bak şimdi gebze harem hattına jest 10 tane ise m2010 1 tanedir.

İşin içine ticari kaygılar girdiğinde işin rengi değişir emin ol. Önemli parça dediğim aksamlar (sana göre önemsiz olabilir) bu güne gelene kadar ne acı tecrübeler ile üretilmiştir.

Biz burda basit bir timing ayarı / sensör ayarı yapamazken. Adam kalkmış çatır çatır çalışan Milyon km lerce test ettiği bir motor üretmiş.

Kusura bakma ama karoser planlayıp yapmak, yan sanayiye ölçü verip kalıp yaptırtı frp parça üretmekten çok daha komplike ve önemli bir iş benim gözümde.

Ben de bir Türk evladı olarak isterim ki iç piyasadan tedarik edelim ama e- de - mez - sin.

Maçanı sıkıp sen 3x e üretiyorsun biz sana x paraya verelim dediğinde elin ecnebisi yok kardeş ben üretirim ilerde de geliştiririm deseydin bu gün biz satıyor olurduk.

Ama toplumsal olarak bir işi en kolay yoldan nasıl yaparız diye düşündüğümüz için bizden bir *** olmaz.

İşini iyi yapan, üreten katkısı olan daha doğrusu ülkeye katma değeri olan şeyler yapmak lazım.

Artık üretim her yerde adam bisküviyi bile yurt dışında üretip ülke içine satıyor niye maliyet.

Sen kimsede olmayanı üretirsen o fikir sen de gelişir ise o zaman ayağa kalkarsın.

ersandeniz
13-08-2015, 17:12
Muhendisim, farkli bir sektorde argede calistim
Her sektorde de argede calisan arkadasim var, bu ulke kac patent kac know how sahibi? Lafla yurumuyor bu gemi

spree1903
13-08-2015, 17:37
Araç üretmek sıkıntı değil.Ürettiğiniz malı pazarlamak önemli.Koç'a bu sektöre gir denildi ,devlet olarak sana gerekli desteği verelim dediler bu riski göze almadı.Neden alsın ki Türkiye'de otomobil sektörünü zaten elinde tutuyor ve kar majıda her sene yükseklerde bu şirketin.Bizim ülkemizde yerli malı kullanılmaz.Hanginiz beyaz eşyada vestele yöneliyor veya termikelden ürün alıyorda yerli otomobil alacak.Bence bugünü değerlendirmeden önce geçmişe bakıp neden Türkiye'de sanayi sektöründe bu sektör 1-2 ailenin elinde bunu sormak gerekli

huseyinturk
13-08-2015, 17:57
:) Yazını tebessümle okudum, yukarıda yazdığın markaların birinde 2 sene çalıştım.

Hatta sütrak tan da hizmet alıyorduk. Sana çok net bir örnek vereyim neden üretilmediğini yada üretmediğimizi anla.

Öncelikle üretici ürettiği malı makul bir fiyata satmalı ki pazarda yeri olsun. Sen ürünü süper üret ama rekabetçi bir fiyat ile pazara sunmaz isen elinde kalır.

Yani adam üretirken her parçanın civatanın bile hesabını yapıyor, çok ince hesaplar dönüyor maliyet kısmında emin ol.

Örneğe gelirsek eğer, Sütrak klima için teklif verdi çin den alınan parçanın net 4 katı.

Üretici de düşündü bu araca garanti veriyorum, 2 sene de 1 bozulsa 4 defa zaten değişime gelmez.

Dolayısıyla ucuz olanı tercih etti. Ben olsam ben de öyle yapardım.

Rekabet konusunda ayrı bir örnek vereyim sana.

Otokar M2010 diye bir minibüs üretti ki bu forumda okuyan herkes Otokar'ın ürettiği Magiruslar'a en az bir kere binmiştir.

Sonra karsan Jest diye bir araç çıkardı piyasaya yanlış hatırlamıyorsam ilk çıktığında ~30K TL kadar ucuzdu.

Ne oldu git bak şimdi gebze harem hattına jest 10 tane ise m2010 1 tanedir.

İşin içine ticari kaygılar girdiğinde işin rengi değişir emin ol. Önemli parça dediğim aksamlar (sana göre önemsiz olabilir) bu güne gelene kadar ne acı tecrübeler ile üretilmiştir.

Biz burda basit bir timing ayarı / sensör ayarı yapamazken. Adam kalkmış çatır çatır çalışan Milyon km lerce test ettiği bir motor üretmiş.

Kusura bakma ama karoser planlayıp yapmak, yan sanayiye ölçü verip kalıp yaptırtı frp parça üretmekten çok daha komplike ve önemli bir iş benim gözümde.

Ben de bir Türk evladı olarak isterim ki iç piyasadan tedarik edelim ama e- de - mez - sin.

Maçanı sıkıp sen 3x e üretiyorsun biz sana x paraya verelim dediğinde elin ecnebisi yok kardeş ben üretirim ilerde de geliştiririm deseydin bu gün biz satıyor olurduk.

Ama toplumsal olarak bir işi en kolay yoldan nasıl yaparız diye düşündüğümüz için bizden bir *** olmaz.

İşini iyi yapan, üreten katkısı olan daha doğrusu ülkeye katma değeri olan şeyler yapmak lazım.

Artık üretim her yerde adam bisküviyi bile yurt dışında üretip ülke içine satıyor niye maliyet.

Sen kimsede olmayanı üretirsen o fikir sen de gelişir ise o zaman ayağa kalkarsın.

Çinli klima üreticisinin 4e 1 verdiği fiyatı tercih eden, 2 yıl garanti süresince şu kadar bozulur şöyle olur diye düşünenle aynı fikirdesin, Otokarın yıllar sonra adam gibi insan taşımak için tasarlayıp ürettiği o m2010 yerine alternatif olarak Karsanın ürettiği fiyatı haliyle kalitesi, içindekinin can güvenliği düşük olan aracın tercih edimeside gayet normal o zaman imkanın olsa bir clio yerine bir a3ü yada bir mercedesi tercih etmezsin heralde. Hatta çin malı gelly'ler var karanlıkta kedi gözlü mercedesleri andırıyor sana göre onlar daha mantıklı o zaman. Ticari araç kar amacı önemli olan diyebilirin, o zaman scanianın dafın diğerlerinin iki katı fiyatlara sattığı çekicilerde gereksiz.

Ucuz olan her zaman ucuz değildir. Hele ticari araçta hiç değildir. Kaliteden ödün verilerek sağlanan ucuzluğu tercih etmem şahsen, ama ikiside aynı işimi görücekse belli standartlar sağlanmışsa tabiki ucuzu tercih ederim.

Üretimin nerde olduğu değil kimin ürettiği önemli, bir dünya otomobil fabrikası var bu ülkede ama biz üretmiyoruz, clionun arka kapısında türk malı yazsada değil kardeşim o renault bildiğin fransızın renaultu. Peugeot fransızın mesela banane koyduğu motor almansa..

amacım tartışmak değil, zaten konu çok farklı yerlere kayıyor otokarla karsanı kıyaslayıp birine pahalı diyorsun e ötekide gayet türk markası.
Bir bi *** yapamayız beceremiyoruz diye konuşuyorsun, sütraktan daha ucuz ama dandik olan çin malı klimanın tercih edilmesindeki doğruluğu anlatıyosun.

dragon07
13-08-2015, 18:23
Kasanin patenti alincak fiat renault toyotadan icinede disardan aldigimiz teknolojiyi koycaz.
Zamanlada bu teknolojiyi ilerleticez ilerletebilirsek ata bindiniz uzaga gittiniz

TaGo
13-08-2015, 18:28
Şimdi baştan sona okumadım ama şunları yazmak istiyorum.

Cms dünyanın tüm premium markalarına jant üfretiyorda bu markaya yapamazmı?, Dönmez debriyaj tüm premium markalara baskı, balata, disk vs üretiyorda bu markaya üretemezmi (beşer balatada olur tabi), lassa bu markaya lastik veremzmi? Uğur glass, dora glass tüm markaların camını döküyor buna dökemezmi? sevl kablo, çağlar kablo tüm dünyada bilinmiş kablo üreticisi bu markaya kablo veremzmi?

Geriye beyin (tüm dünya bosch siemens den alıyor gocunmuyor sende al nolacak), motor (işe başlarken sende git reno grubundan, psa grubundan alarak başla nolacak). Saç kısmı zaten bildiğin pres.

Yani niye üretilemesin?

KÖROĞLU
13-08-2015, 18:58
Çinli klima üreticisinin 4e 1 verdiği fiyatı tercih eden, 2 yıl garanti süresince şu kadar bozulur şöyle olur diye düşünenle aynı fikirdesin, Otokarın yıllar sonra adam gibi insan taşımak için tasarlayıp ürettiği o m2010 yerine alternatif olarak Karsanın ürettiği fiyatı haliyle kalitesi, içindekinin can güvenliği düşük olan aracın tercih edimeside gayet normal o zaman imkanın olsa bir clio yerine bir a3ü yada bir mercedesi tercih etmezsin heralde. Hatta çin malı gelly'ler var karanlıkta kedi gözlü mercedesleri andırıyor sana göre onlar daha mantıklı o zaman. Ticari araç kar amacı önemli olan diyebilirin, o zaman scanianın dafın diğerlerinin iki katı fiyatlara sattığı çekicilerde gereksiz.

Ucuz olan her zaman ucuz değildir. Hele ticari araçta hiç değildir. Kaliteden ödün verilerek sağlanan ucuzluğu tercih etmem şahsen, ama ikiside aynı işimi görücekse belli standartlar sağlanmışsa tabiki ucuzu tercih ederim.

Üretimin nerde olduğu değil kimin ürettiği önemli, bir dünya otomobil fabrikası var bu ülkede ama biz üretmiyoruz, clionun arka kapısında türk malı yazsada değil kardeşim o renault bildiğin fransızın renaultu. Peugeot fransızın mesela banane koyduğu motor almansa..

amacım tartışmak değil, zaten konu çok farklı yerlere kayıyor otokarla karsanı kıyaslayıp birine pahalı diyorsun e ötekide gayet türk markası.
Bir bi *** yapamayız beceremiyoruz diye konuşuyorsun, sütraktan daha ucuz ama dandik olan çin malı klimanın tercih edilmesindeki doğruluğu anlatıyosun.

Çok farklı açılardan bakıyoruz olaylara o yüzden uzlaşmamız mümkün değil.

Senin eleştirdiğin o çin malı ürün bu gün istanbulda yürüyen 900 otobüste çatır çatır çalışıyor.

O araca o klimayı takmayı planlayan adamlar emin ol bu işi senden de benden de iyi biliyor.

otokar la karsan kıyasını maalesef ki anlamamışsın.

yazımı bir daha oku istersen daha net anlayacaksın.

Ayrıca biraz sakin yüklenme kendine bu kadar :)

huseyinturk
13-08-2015, 19:12
Çok farklı açılardan bakıyoruz olaylara o yüzden uzlaşmamız mümkün değil.

Senin eleştirdiğin o çin malı ürün bu gün istanbulda yürüyen 900 otobüste çatır çatır çalışıyor.

O araca o klimayı takmayı planlayan adamlar emin ol bu işi senden de benden de iyi biliyor.

otokar la karsan kıyasını maalesef ki anlamamışsın.

yazımı bir daha oku istersen daha net anlayacaksın.

Ayrıca biraz sakin yüklenme kendine bu kadar :)

Yazdın yazdımda sildim neyse...Söylediğim hiç bir şeye cevap vermiyorsun kendi kendine yazıyosun sen. Saygısızlaşmaya gerek yok adam gibi konuşacaksan konuşalım ki son cümlenle kendini belli ettin. tebrik ederim

OmerRS
13-08-2015, 19:29

Degil kesinlikle, dunyada uretim sistemleri kuran belli basli firmalar vardir. Bunlar butun firmalara uretim hatlari ve fabrikalar kurarlar muteahhit firma vasfi ile. Butceye gore istenilen teknolojide tesis insa edebilirler.

KÖROĞLU
13-08-2015, 19:35
Yazdın yazdımda sildim neyse...Söylediğim hiç bir şeye cevap vermiyorsun kendi kendine yazıyosun sen. Saygısızlaşmaya gerek yok adam gibi konuşacaksan konuşalım ki son cümlenle kendini belli ettin. tebrik ederim

Espriden anlamıyorsun belli :)

Ne söyledin ki cevap veremedim. Bahsettiğin firmada çalıştım 2 sene.

Her gün 350 tane otobüsün bakımı yapılıyordu sabahlara kadar. Yerli üretim olan araçların. ( bence önemli aksamları yabancı olsa da)

Karsa - Otokar'ı kıyaslarım çünkü ikisi de aynı amaca hizmet etmek için üretilmiş aynı sınıfta iki araç.

Bir fabrikanın amacı kar etmektir, yani üretip satmak. Karsan öyle girdi ki piyasaya otokar artık neredeyse üretmiyor M2010'u

Nerde kaldı kendi üretimi. Sen önce ticari hayatın gerçeklerini gör sonra tartışalım.

Yazdıklarımda seni aşağılayan ya da rahatsız edecek bir şey yoktu. Kaldı ki benim adamlığımı tartışmak senin haddin değil.

Genel olarak yazdıklarına bakıyorum gereksiz agresif bir uslubun var o yüzden yineliyorum yüklenme kendine bu kadar.

Ben de sen kadar istiyorum bu ülkeden bir marka çıksın üstünde adımız yazsın.

Ama bunun için yıllara sari çalışmak lazım, ha dedin mi olmaz.

Forumun amacı da bu tartışıp konuşmak paylaşmak. Kavga etmek değil.

İmzamı oku ben çok feyz alıyorum, sen de alırsın. Bir de imla / yazım kuralı diye birşey vardır.

Bakkal defteri gibi yazmazsan yazdıkların daha okunmaya değer olur.

Yigit-Y
13-08-2015, 21:48

Cms dünyanın tüm premium markalarına jant üfretiyorda bu markaya yapamazmı?, Dönmez debriyaj tüm premium markalara baskı, balata, disk vs üretiyorda bu markaya üretemezmi (beşer balatada olur tabi), lassa bu markaya lastik veremzmi? Uğur glass, dora glass tüm markaların camını döküyor buna dökemezmi? sevl kablo, çağlar kablo tüm dünyada bilinmiş kablo üreticisi bu markaya kablo veremzmi?

Geriye beyin (tüm dünya bosch siemens den alıyor gocunmuyor sende al nolacak), motor (işe başlarken sende git reno grubundan, psa grubundan alarak başla nolacak). Saç kısmı zaten bildiğin pres.

Yani niye üretilemesin?

Toplama pc den bir farkı yok abi o zaman

yuzde 100 yerli diye yola çıkılamaz .

OTV den muaf bu dediklerini yaparsalar.Bir halta yarar millet adına.Ama bu devlet yapmaz.

screamforce
13-08-2015, 21:55

hocam bugün ruslar bile herkesin ti'ye aldığı lada vestayı üretime koyup satmayı planlıyorsa Türkiyenin bu işi yapamamasının tek sebebi vergilerdir. Mühendismi yok ,işçimi yok, hammadde mi yok bunlarında tek sebebi canla başla çalışacakları bir işyerinde çalışmıyor olmalarıdır

onursumer
13-08-2015, 22:40
Toplama pc den bir farkı yok abi o zaman

yuzde 100 yerli diye yola çıkılamaz .

OTV den muaf bu dediklerini yaparsalar.Bir halta yarar millet adına.Ama bu devlet yapmaz.

yiğit aslında şuan dunya geneli , üretim maliyetini düşürmek adına zaten bu yola başvuruyor

bizde başlangıç olarak boyle yurumeliyiz, bizde sıfırdan herşeyi yapıcak arge yok bunu yoneticek iş yapıcak , sermaye koyucak adamda yok herkes para kazanma derdinde geliştirme değil

arge demek para harcamak demek bizim turklerin tarzı değil al sat temiz :D

MCN21
13-08-2015, 22:52

Yani niye üretilemesin?
Keisnlikle katiliyorum. Zaten bircok firma motor argelerini ortak yapip ortak motorlari kullaniyor maliyeti dusurmek icin. Bizde basta motoru sanzimani alalim koymaz. Yeterki bir yerden baslansin sasesi kaportasi bize ait turk otomobili diyebilelim. Oyle spor falanda olmasin herkesin kullanabilicegi 4 kapili sedan giris seviyesi birsey olsun ki gelistirebilelim kullanici yorumlari geri donsun.

Tayfun.O
13-08-2015, 23:08
Ya pazarlamada sıkıntı yok.
Bir zamanlar şahin doğan ucuz olduğu için çok sattı.
Üretilirse yine aynısı olur. Millet sahip çıkar.

ghibli06
13-08-2015, 23:19

sana kuş serisi ucuzdu diye kim anlattıysa yalan söylemiş... şimdiki gibi 7-8bin lira zannetmeyin, kuyruk vardı, 3-4 ay sonraya atarlardı en erken, bayiye fazladan para verirdin sırayı öne alsın diye, aldığın arabayı da 1 sene sonra daha pahalıya satardın...

Muharrem C.80
13-08-2015, 23:36
sana kuş serisi ucuzdu diye kim anlattıysa yalan söylemiş... şimdiki gibi 7-8bin lira zannetmeyin, kuyruk vardı, 3-4 ay sonraya atarlardı en erken, bayiye fazladan para verirdin sırayı öne alsın diye, aldığın arabayı da 1 sene sonra daha pahalıya satardın...

Aman Allahım ne torpiller ne torpiller dönerdi. Araçlar saklanır üstleri örtülür exclusive müşterilere nüfuzlu yada zenginlere ayrılırdı. Sene 93-94 te 350-400 milyon civarı fiyatları vardı tahminim şimdinin 35-40bin tlsine falan tekabül eder. Dediğiniz gibi satarkende belki enflasyondur sebebi ama sağlam karla satılıyordu.

Çöllü
13-08-2015, 23:44
Ulan Harbiden Müthişsiniz..

Yaw Bi otomobil üretmeye kalksak yemin ediyorum bu Forumdan çıkar sadece mühendisi teknikeri testerı kaportacısı uzmanı bilirkişisi..

Ama yok Hastalık Gene bizim hastalık..

Şu işin olmayacağına yorduğunuz kafanın Onda 1 ini Olacağına yorsanız kimseye gerek kalmadan prototipini yapacak güce sadece konuya yazanlar sahip ama Yok diyorum ya genlerimize yapışmış o hastalık.. Biz Yapamayız Hastalığı!!

Çöllü
14-08-2015, 00:00
İki post arda arda olacak ama hakettiniz :)

Şu an şu foruma sorsak hangisi diye; ya Alman Arabası diyecek yada Japon, yaw işte o adamların bundan 70 yıl önce kafasını sokacak bir evleri bile yoktu savaştan büyük hezimetlerle çıkmışlardı.. Şimdi ? Şimdi tüm dünyaya teknoloji satıyorlar hatta zamanındaki en büyük düşmanlarına bile, adamların intikam alma şekline bak..

Bizde hala way efendim motoru kim yapacak, sensörü kim takacak, satılırmı, pahalımı olur v.s. Kurtulmamız lazım bu kafadan hemde acilen.. Daha iyisini yaptırabilecek gençlikte eforda var bizde.. Yeterki yapılmak isensin..

Hepimiz birer tük olarak doğup amerikan olarak yaşıyoruz maalesef hayranlığımız sayesinde ve ne yazıkki sadece tüketmek tarafındayız..

Çoğu zaman boş konuşuyor, duyduklarımızı tekrar ediyoruz.. Mal ve hizmet üretmekten kaçındığımız gibi fikir üretmekte zor geliyor. Hal böyle olunca içinden çıkılmaz bir köylü kurnazlığı ve günübirlik göçebe yaşam stratejisiyle yaw dışarda daha ucuza var onu alıverelim diyoruz..

Yetti artık yetti.. üretilsin bir araba elektirikli yada içten yanmalı hiç bir işe yaramaz ise de istihdam olur iş olur ekmek olur.. Taşıma suyla dönen değirmeniz, araba çöplüğüne dönecek yakında ülkemiz.. Ve aldığımız borçlerda patlayacak yakında dötüzde..

Lütfen niye yapamayacağımızı yazmasın artık hiç kimse anlaşıldıki bu konuda aşılamaz bir öğrenilmiş çaresizlik histerisine kapılmışız toplum olarak.. Nasıl yapılabiliri konuşalım lütfen!!

kadioglu
14-08-2015, 00:06
Kabaca 30-35 maaşa alınıyordu sıfır şahin. 1994 yılında 128 milyon gibi bir rakama satılıyordu. O zamanlar memur maaşları 4 milyon gibi bir şeydi. Bu günkü rakama uyarlamaya çalışırsak tahmini 70-80.000 gibi rakamlara ulaşırız ki bu şahin. SLX filan almak meseleydi ki en az 3 ay süre bekleniyordu. Samara ise 20 milyon peşin kalanı aylık 500.000 filan taksitle net hatırlamıyorum ama 50 milyon gibi bir rakama giriş yapmıştı memlekete. O yüzden memlekette samara epey bir var.

Yarbay
14-08-2015, 07:47
nasıl bir memleketse bir yanda ninesi fransada üniversiteye gitmiş , yok robertde okumuş,galatasarayda fln olan abartı entel tipler var bir yanda bel soğukluğu olduğunda köpekle sevişerek geçeceğine inananlar, eşşekle oynaşanlar.. :)

yokmu bunun ortası ya? :)

beyler bir şaseye ki artık şase denen kavram bile kalmadı unibody diye tabir edilen sistem var buna delikler açıp kaynatıp 4 amotisör, 4 fren takıp motor şanzımanla yürütemeyeceksek ölelim biz.

araba dediğiniz nedir ya gözünüzü sevim? tata araba yapıyor ya hemde o çok dehşet diye bilinen vw 1.4 tdi motorunu koyuyor bu aracı Hindistanlılar yapıyor.

hiç bir Hindistanlıyla çalıştınızmı bilmiyorum Kanada İngiltere Avustralya hamam böceği gibi Hintli kaynıyor yemin olsun kahvemin siparişini ben Hintliye vermezdim sabahları ya adamlar matematik dehası ama mühendislikmi, montaj yeteneğimi, tamirmi, otomasyonmu? şaka yapıyor olmalısınız.

Hintli araba yaptıysa ben F1 arabası yine yaparım emin olun.

Mehmet Gazihan
14-08-2015, 08:23
Nerde görülmüş sömürge ülkesinin üretim yaptığı..?

Jr.Toptas
14-08-2015, 09:36
Nerde görülmüş sömürge ülkesinin üretim yaptığı..?

kusura bakmayın ama hindistan dediğimiz smürü ülkesi 1961 yılına kadar portekizlilerin sömürgesi altında kalmıştır ki yanlışım varsa düzeltin 1946 yılına kadarda ingilizlerin sömürüsü altındadır.(portekizle beraber sömürmüştür) ve bugün 61den 50 yıl sonra tata diye bizim bile ülkemizde kullandığımız bir marka var ki tata 1954 te sömürü döneminde kuralan bir fabrikadır.

lütfen yanlış anlaşılmasın sorunuza cevap vermek için yazdım :)

BaDCaT
14-08-2015, 10:01
kusura bakmayın ama hindistan dediğimiz smürü ülkesi 1961 yılına kadar portekizlilerin sömürgesi altında kalmıştır ki yanlışım varsa düzeltin 1946 yılına kadarda ingilizlerin sömürüsü altındadır.(portekizle beraber sömürmüştür) ve bugün 61den 50 yıl sonra tata diye bizim bile ülkemizde kullandığımız bir marka var ki tata 1954 te sömürü döneminde kuralan bir fabrikadır.

Bahrain' de yılın yarısı kalıyorum neredeyse, arap ve hintlilerin hepsi ingiliz ve amerikan somurgesidir. Bahrain'de ki amerikan donanmasini gorsen bir devlet askeri kadar amerikan askeri ucak gemisi ve destroyer var.

piyonlar aslinda yaptiklari hic birseye sahip degiller.

Mehmet Gazihan
14-08-2015, 10:03

haklısın anlıyorum fakat sömürü geçmişi çok eskilere dayanan bi millet hidular..

o tarihlere kadar Hindistanın ekmeğini yedi portekiz-ingiltere..

Bizi sömürmeye geçtiğimiz yüzyıl başladılar. Çok yeni teknikler deniyorlar çok büyük paralar götürüyorlar.

Benim son 50 yıldan çıkardığım özet,

Üretip kazanmamızı, Paramızın cebimizde kalmasını, Güçlü ve Rahat yaşamamızı istemiyorlar. ülkeyi Devamlı bölmek parçalamak kavga dövüş çıkarmak gayretindeler.

Allah hesaplarını başlarına geçirsin

Hayırlı Cumalar..

Yarbay
14-08-2015, 10:29
Bahrain' de yılın yarısı kalıyorum neredeyse, arap ve hintlilerin hepsi ingiliz ve amerikan somurgesidir. Bahrain'de ki amerikan donanmasini gorsen bir devlet askeri kadar amerikan askeri ucak gemisi ve destroyer var.

piyonlar aslinda yaptiklari hic birseye sahip degiller.

bakış açısına yada yanlış veya doğru olduğunuz ile ilgili yorum yapmıyorum yanlış anlamayın.

fakat askeri personel,cephane ve Amerikan üstleri ile ilgili bakacak olursak bu duruma o halde Almanya rezalet.

bugün Almanyada Kaiserslauten ve Ramstein üstleri tek başına bizim birçok şehrimizden büyük üstler ve içersinde bırakın büyük sayılacak cephaneleri dünya savaşı 3ü başlatmadan önce Nükler füzelere bile başvurmadan bitirecek hacimde güç var.

Bahraine bende sayısız kez gittim açık konuşim Bahraindekini bir şey sanıyorsanız birde Amerikalıları Almanyada görmenizi tavsiye ederim..

Jr.Toptas
14-08-2015, 10:30
haklısın anlıyorum fakat sömürü geçmişi çok eskilere dayanan bi millet hidular..

Bizi sömürmeye geçtiğimiz yüzyıl başladılar. Çok yeni teknikler deniyorlar çok büyük paralar götürüyorlar.

Üretip kazanmamızı, Paramızın cebimizde kalmasını, Güçlü ve Rahat yaşamamızı istemiyorlar. ülkeyi Devamlı bölmek parçalamak kavga dövüş çıkarmak gayretindeler.

Hayırlı Cumalar..

amin İNŞALLAH. dedikleriniz çok doğru fakat konunun başından beri söylenen şey aslında satır aralarında yatıyor yani demek istiyorum ki ülkelerinde üretilen onlara ait bir marka var ve burda hep konuşulan gibi para o ülkeye gidiyor. tabi sömürü ülkesi oldupu için kendi üretip kendi kazandığı parayı başkaları alıyor o ayrı mevzu.dediğimiz şey aslında aynı kapıya çıkıyor ama ben bir köşeden siz başka köşeden geliyorsunuz ama sonuç aynı :)

bir de bahrain ile ilgili olan kısımla bilgim yok fakat bu hinduların bile baskı altında ki dediklerineze göre birilerine uşaklık ederek bunu yapıyorlar. biz öyle yada böyle bu işin altından kalkarız yeter ki önümüz iç sebeplerden dolayı ( kendi insanımız ve politikalar ) için kesilmesin.

fiili sömürü altında değiliz sonuç olarak ( tabi bunlar benim görüşüm )

merttepe
14-08-2015, 10:35
nasıl bir memleketse bir yanda ninesi fransada üniversiteye gitmiş , yok robertde okumuş,galatasarayda fln olan abartı entel tipler var bir yanda bel soğukluğu olduğunda köpekle sevişerek geçeceğine inananlar, eşşekle oynaşanlar.. :)

yokmu bunun ortası ya? :)

beyler bir şaseye ki artık şase denen kavram bile kalmadı unibody diye tabir edilen sistem var buna delikler açıp kaynatıp 4 amotisör, 4 fren takıp motor şanzımanla yürütemeyeceksek ölelim biz.

araba dediğiniz nedir ya gözünüzü sevim? tata araba yapıyor ya hemde o çok dehşet diye bilinen vw 1.4 tdi motorunu koyuyor bu aracı Hindistanlılar yapıyor.

hiç bir Hindistanlıyla çalıştınızmı bilmiyorum Kanada İngiltere Avustralya hamam böceği gibi Hintli kaynıyor yemin olsun kahvemin siparişini ben Hintliye vermezdim sabahları ya adamlar matematik dehası ama mühendislikmi, montaj yeteneğimi, tamirmi, otomasyonmu? şaka yapıyor olmalısınız.

Hintli araba yaptıysa ben F1 arabası yine yaparım emin olun.

Tata birtakim arge projelerini benim firmamdan aliyor.
Turkiyede hersey var ama birlik yok. Isine gelmiyor birilerinin. Diger mesajlarimda anlatmak istedigim buydu ama bekci olamazsin vs seviyeniz dustuydu.

merttepe
14-08-2015, 10:39
Tata birtakim arge projelerini benim firmamdan aliyor.
Turkiyede hersey var ama birlik yok. Isine gelmiyor birilerinin. Diger mesajlarimda anlatmak istedigim buydu ama bekci olamazsin vs seviyeniz dustuydu.

Su google aramalarda herbisey ciktigi icin yazamiyorum, bircok dunya markasinin degisik projelerini burada yapiyoruz.

BaDCaT
14-08-2015, 10:49
bakış açısına yada yanlış veya doğru olduğunuz ile ilgili yorum yapmıyorum yanlış anlamayın.

fakat askeri personel,cephane ve Amerikan üstleri ile ilgili bakacak olursak bu duruma o halde Almanya rezalet.

bugün Almanyada Kaiserslauten ve Ramstein üstleri tek başına bizim birçok şehrimizden büyük üstler ve içersinde bırakın büyük sayılacak cephaneleri dünya savaşı 3ü başlatmadan önce Nükler füzelere bile başvurmadan bitirecek hacimde güç var.

Bahraine bende sayısız kez gittim açık konuşim Bahraindekini bir şey sanıyorsanız birde Amerikalıları Almanyada görmenizi tavsiye ederim..

Bahsedilen yerler NATO birlikleri bulunan yerler.

5.filo ile amerikan'ın savaş dışında barış hali ile sadece kendi birlikleriyle bulunduğu yer körfezdir. Stratejik olarak bütün ortadoğu ve arap yarım adasına önem veriliyor.

Yarbay
14-08-2015, 11:15
Bahsedilen yerler NATO birlikleri bulunan yerler.

5.filo ile amerikan'ın savaş dışında barış hali ile sadece kendi birlikleriyle bulunduğu yer körfezdir. Stratejik olarak bütün ortadoğu ve arap yarım adasına önem veriliyor.

hocam Bahraindeki üssü biliyorum , Almanya Ramstein 1957 de NATOnun merkez üssü ,yönetim üssü olarak geliştirilen üs ve içersinde sivil ve Almanlarda hesaba katılınca 100,000 kişiye yakın personel var sadece askeri personel sayısı değişmediyse 60bine yakındı ben en son gittiğimde.

Adanada Amerikan incirlik üssü var bende Kanadalı olunca sürekli Türkiyede olmayan gıdaları vs hep üssden Amerikalılarla tanışarak çıkartıyorum ve çok güzel arkadaşlıklara sahip oldum yıllar içersinde.

birinin tahini Ramsteine çıkınca Almanyaya gidince uğradım emin olun şok edici bir üs yani Bahrain ile kıyaslamak zor ama sadece şunu söylemeye çalışıyorum.

verdiğiniz piyon örneğine çok rahat Almanlarıda dahil edebilirsiniz.

ufuksaracci
14-08-2015, 11:29
Bu arada "Tata bile" diye küçümsediğiniz Tata , Jaguar ve LAnd Rover markasının sahibi.

alperkirman
14-08-2015, 11:33
land rover bmw nin değilmiydi ?

dragon07
14-08-2015, 11:48
satın aldı tata jaguar ve land roverı

böyle çok evlilik var :)

Çöllü
14-08-2015, 11:50
land rover bmw nin değilmiydi ?

çok oluyor tata Landi alalı hatta batmanın eşiğinden bu anlaşmayla kurtuldu.. keza jaguarda aynı şekilde

Yarbay
14-08-2015, 11:53
Mercedes senelerce Amerikalı Chyrsler,

Volvo Çinlilerin

Lotus Protonun

Lamborghini VW grubun

Dacia Renaultun

Skoda Vw grubun

Seat VW grubun

Audi vw grubun

Lincoln Fordun

Cadillac GMe ait

Opel GM e ait

sonra sahiplenme bir yana ortak çalışanlar var

Mercedes -Renault

Nissan- Renault

Volvo-Ford (artık bitti)

liste uzar uzar gider neredeyse saf olarak ayakta kalanların sayısı daha az

Tayfun.O
14-08-2015, 12:07
Ford un bittiğine inanmiyorum abi millet deli gibi fiesta~ connect~ transit aliyor.

Jr.Toptas
14-08-2015, 12:14
Bu arada "Tata bile" diye küçümsediğiniz Tata , Jaguar ve LAnd Rover markasının sahibi.
onu google amcada söylüyor zatende burda konuşulanları göz önüne aldığınızda hindistan ingiliz sömürüsü altında
ve ingilizlerin kendini dünya çapında kabul ettirmiş ve önemli bir yere sahip araçları ki bunlar jaguar ve land rover(türkiyede her zenginin altında bir tane olan jip markadasıdır) yine ingilizlerin sömürdüğü ülke tarafından satın mı alınacak çok ironik değil mi sizce de yoksa ben mi çok art niyetliyim ? :)

ne yani ingilizler toplum olarak senelerce sömürdükleri ülkenin gelip kendi mallarını satın almasına izin verirler mi bunu mu demeye çalıştınız acaba ben mi yanlış anladım ?

dragon07
14-08-2015, 12:27
hindistanlı iş adamı satın alıyor kardesim, hindistan ülkesi degil şaşıracak birşey yok seninde varsa paran sende alırsın

Jr.Toptas
14-08-2015, 13:07
hindistanlı iş adamı satın alıyor kardesim, hindistan ülkesi degil şaşıracak birşey yok seninde varsa paran sende alırsın

yani sizce o kadar kolay mı iş adamı hindistanın iş adamı
telekominikasyon şirketimiz satıldığında ingiliz iş adamı mı aldı dedik yoksa inglizler mi aldı dedik
vodafon ingilizlerin mi ingliiz iş adamının mı
reno fransız iş adamının mı fransanın mı
bu tarz şeyler şahsi olsa bile ülkesel etkisi olduğunda ülkeye mal olmuş ve ekonomik olarak önemli şeylerdir
bunun adı da devletlerin özel sermayeye yön vermesidir
paranız varsa alın diyip giidp bir ülkenin markalaşmış değerini alamazsınız türkiyede araba şirketi alabilecek kadar büyük para yok mu illaki var küçük bir firmayı bizde satın alabilecek gütçe zenginlere sahibiz ama bunlar ülkelerin politikalarıdır olaya çok soyut bakıyorsunuz

XSi
14-08-2015, 13:11
2014 turkiye arac satisi 0.76 milyon

2014 ilk 10 buyuk uretici rakamlar:

Toyota 9.98
Gm 9.7
Vag 9.7
Nissan reno 8.2
Hyundai kia 7.5
Ford 6.3
Fiat chrysler 4.3
Honda 4
Psa 2.8
Bmw 1.9

Toplam 64 milyon (tum uretim 84 milyon)

Bu rakamlara karsi 2015 te kurulacak yerel bir firmanin rekabet sansi yok..

Baska sektorlere odaklanmak daha dogru olacaktir diye dusunuyorum.

can2k
14-08-2015, 13:48
2014 turkiye arac satisi 0.76 milyon

2014 ilk 10 buyuk uretici rakamlar:

Toyota 9.98
Gm 9.7
Vag 9.7
Nissan reno 8.2
Hyundai kia 7.5
Ford 6.3
Fiat chrysler 4.3
Honda 4
Psa 2.8
Bmw 1.9

Toplam 64 milyon (tum uretim 84 milyon)

Bu rakamlara karsi 2015 te kurulacak yerel bir firmanin rekabet sansi yok..

Baska sektorlere odaklanmak daha dogru olacaktir diye dusunuyorum.

hatta bence sudokuya yönelsinler

https://www.youtube.com/watch?v=atJLGuC5390

Uur
14-08-2015, 14:17
yani sizce o kadar kolay mı iş adamı hindistanın iş adamı
telekominikasyon şirketimiz satıldığında ingiliz iş adamı mı aldı dedik yoksa inglizler mi aldı dedik
vodafon ingilizlerin mi ingliiz iş adamının mı
reno fransız iş adamının mı fransanın mı
bu tarz şeyler şahsi olsa bile ülkesel etkisi olduğunda ülkeye mal olmuş ve ekonomik olarak önemli şeylerdir
bunun adı da devletlerin özel sermayeye yön vermesidir
paranız varsa alın diyip giidp bir ülkenin markalaşmış değerini alamazsınız türkiyede araba şirketi alabilecek kadar büyük para yok mu illaki var küçük bir firmayı bizde satın alabilecek gütçe zenginlere sahibiz ama bunlar ülkelerin politikalarıdır olaya çok soyut bakıyorsunuz

Türkiyenin ana telekominikasyon firması en köklü ve en büyüğü telekomu gidip araplara çat diye nasıl sattık ozaman ?
Bunlar gayette global ölçekte sağlam parası olan şirketlerin yapacağı şeyler.

dahan
14-08-2015, 14:28
adamlarda otomobil kültürü taa eskilerden başlamış,,buralara kadar gelmeleri gayet normal,, bu otomobill sanatı bizim kanımızda mı yok yoksa kafayı başka şeylermi meşgul ettmişiz bilmiyom,,şu sattten sonra olursa şamil gibi aptalca şeyle degilde ekonomik ufak tefek araçlarla başlanabilir,tr pazarında yedek parça olduktan sonra çokta satlır büyür gelişir

Jr.Toptas
14-08-2015, 15:42
Türkiyenin ana telekominikasyon firması en köklü ve en büyüğü telekomu gidip araplara çat diye nasıl sattık ozaman ?
Bunlar gayette global ölçekte sağlam parası olan şirketlerin yapacağı şeyler.

bizim ülkemizde hala bizim olan ne var ki ?
bizim ülkemizi ele alırsan dünya ekonomisi semt pazarında domates almak kadar basite indirgenmiş bir olay olur.
ben diyorum ki sen sömürdüğün adamın senin mallarını elinden almasına izin verir misin ?
telekoma gelince neden sadece yüzde 51 satıldı diye bir sorun isterseniz ki ülkedeki ev telefonunu baz larak bakınca tek şirket anlatabildim sanırım ? bunlar siyasi konular girmeye gerek yok

biz arabadan bahsederken konu nereye geldi örnek örneği çıkardı

dragon07
14-08-2015, 16:29
ya kardesim anlamıyosun galiba hindistanlı adamlar alıyo alıncada hindistanlılar aldı diyoruz hindistan aldı demiyoruz adamın ismi var cismi var gir internete bak amma inanılmaz bişeymiş gibi lanse etme globalleşti dünya adamlar satıyodu parasını bastı aldı acaip olan nedir?

türkcell kimin türkiyenin mi? tabanı olmayan şeyleri konuşma adamların zaten holdingleri var biz buraya yazmıyoruz hindistanlı diye geçip gidiyoruz kaptırma kendini

sömürdüler evette algida cola israilin sen israilin diye almamazlık yapıyomusun türksün ya saçmadan seçmeler...

dragon07
14-08-2015, 16:31
https://tr.wikipedia.org/wiki/Tata_Motors

2.3 milyar dolara satın alınmış sende varsa 2.3 milyar dolar sende alırsın parayla oluyo bu işler eskiden kalma masallarla degil.

cabrioleter
14-08-2015, 17:33

Hayırlı Cumalar..

evet evet Atatürk geldi ve bizi sömürmeye başladılar hatta..

İlk resmi olmayan kapitülasyonlar Fatih döneminde Venediklilere,
resmi olan kapitülasyonlar ise Kanuni döneminde Fransızlara verildi.
Bu ülke 500 yıldır sömürülüyor. Bir 20 yıl kadar cumhuriyet döneminin az öncesi ve biraz sonrasında sömürülmedi bu ülke.
Hintlilerden daha beteriz sömürülme konusunda..

alperkirman
14-08-2015, 17:35
tata motors
Gelir 27,629 milyar US$ (2011)
Net gelir 1,653 milyar $ (2011)
Toplam varlıklar 23,131 milyar $ (2011)
Çalışan sayısı 53.151 (2011)

darısı güzel ülkemin başına ne diyim sıfıra sıfır bile olsa 53151 çalışanı yeter

cabrioleter
14-08-2015, 17:37
hayır yani bilmiyorsan sallayıp durmayacaksın.

"Ben her boku bilmiyorum, ilgimi çeken bir halta denk gelirsem konu hakkında otorite kimse buluyorum yazdıklarını okuyorum, yetmiyor aksi görüşleri kurcalıyorum, o da yetmiyor konu hakkındaki anahtar kelimeleri tek tek kurcalıyorum. buna rağmen ağzımı açıp iki cümle etmeye çekiniyorum sıklıkla. yanlış bir laf edersek bir bilen çıkar ağzımıza sıçar diyorum. siz neden diyemiyorsunuz, neden olmuyor."

https://eksisozluk.com/entry/53978329

kunteper
14-08-2015, 18:17

Hangi vestel abi,
Vestel yuzde yuz yerli reklamlarini alip bi yerine ...

Vestelde arge yapiyordu arkadaslarim (entegre devre tasarimi), kapattilar birimi artik cinden hazir aliyorlar. 0 arge yapiyorlar.

Kendi uretmedigimiz urunu yuzde yuz yerli diye tanittigimiz surece de duzgun bisey uretemeyecegiz

XSi
15-08-2015, 16:39
Hangi vestel abi,
Vestel yuzde yuz yerli reklamlarini alip bi yerine ...

Vestelde arge yapiyordu arkadaslarim (entegre devre tasarimi), kapattilar birimi artik cinden hazir aliyorlar. 0 arge yapiyorlar.

Kendi uretmedigimiz urunu yuzde yuz yerli diye tanittigimiz surece de duzgun bisey uretemeyecegiz

Cinden almal veya burda yapmak ticari bir karar.

Devre tasarimi yapmak veya devre uretmekte farkli kavramlar.

Vestel uretim yapmasa bile tasarimi birakmis degildir?

Tasarimi daha once yaparken birakmanin bir anlami yok cunku.

merttepe
13-10-2015, 10:07
böyle birşeyler paylaşılmış
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/t31.0-8/12138393_390390377837863_4315709486950594255_o.jpg

merttepe
13-10-2015, 10:08
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xat1/t31.0-8/12080304_390390464504521_2794705328967611921_o.jpg
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/12143195_390390487837852_1070831174003955647_n.jpg ?oh=fc496bf81d343a63d508fbc42107cff8&oe=569CF946&__gda__=1452089754_e17a513a61612afebfe95b1a42ab124 a

TaGo
13-10-2015, 10:12
cadillac modellerine benziyor.

Aero
13-10-2015, 10:12
:)) yeni prototipler GM bünyesinde bulunan Cadillac BLS :) logo iptal :)

bir çok parça Saab zaten. 2.0 litre motorlu araçlar.

yerseniz..

Cem.B
13-10-2015, 10:14
opel astra değilmi bu ya

merttepe
13-10-2015, 10:14
biraz neyi anımsatır diye düşünmem yetti.
Malesef;
http://s1.cdn.autoevolution.com/images/gallery/CADILLACBLS-1050_3.jpg
http://static.classistatic.de/imagegallery/cadillac/bls/cadillac-bls-cad_bls_06_7.jpg

phantom
13-10-2015, 10:15
motor gücü 31HP
bence kafa dip basık olursa araç çok piç durur

onursumer
Hersey cok tanidik ta , belki gecicidir on konsol vs , mekanik olarak neler var bu yerli aracta simdi kim yapiyor

fdoganb
önünü şuna benzettim. benimki biraz tükürükten karakter tahlili oldu ama yine de benziyor sanki
http://s22.postimg.org/wuw10g8qp/geely_familia_b.jpg (http://postimage.org/)

merttepe
13-10-2015, 10:18
video: http://www.anadoluajansi.com.tr/uploads/VideoGallery/2015/10/13/db09bcab88d79d258e38d418ed6d6078.mp4?_=1

videodaki araç:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c1/Cadillac_BLS_Wagon_D_front.JPG

Aero
13-10-2015, 10:21
Araçlar GM'nin Epsilon platformu arkadaşlar. GM anladığım kadarıyla başarısızlığa uğradığı bu platformu Türkiye'ye kaktırmaya yada bizimkiler nasıl olsa pek bilinmiyor ben bunu yerli diye kaktırayım gibi bir düşünce var. Hangisi doğru göreceğiz.

by.gkn
13-10-2015, 10:23
Bu ön taraf neye benziyor diyip durdum forumu bi güncelledim direk karşıma cadillac çıktı :D ayıp ya milleti kandırmaktan başka bir halt yedikleri yok. Bunun neresi yüzde yüz yerli?

mustafa_a
13-10-2015, 10:24
Çin kopyalaya kopyalaya araç yapmayı öğrendi. Neye benzerse benzesin, yerli bir otomobil olsunda

merttepe
13-10-2015, 10:27
Çin kopyalaya kopyalaya araç yapmayı öğrendi. Neye benzerse benzesin, yerli bir otomobil olsunda

olmasın. öyle olacaksa olmasın. aptalmıyız biz milletçe.
Dünyanın en iyi firmalarında çalışan tasarımcılar mühendisler var. herşeyi üretiyoruz. kopyayamı kaldık.
Baştakilerin beceriksizliği yüzünden namımız adımız lekeleniyor hergün.

free-hifi
13-10-2015, 10:31
Biz yerli ve etiket hastası olarak bunun her yerini cadillac arma ile doldururuz...

http://i.hizliresim.com/G5Ya3N.jpg

mustafa_a
13-10-2015, 10:33
olmasın. öyle olacaksa olmasın. aptalmıyız biz milletçe.
Dünyanın en iyi firmalarında çalışan tasarımcılar mühendisler var. herşeyi üretiyoruz. kopyayamı kaldık.
Baştakilerin beceriksizliği yüzünden namımız adımız lekeleniyor hergün.

Vw ceo su kia aracı fuarda incelerken namı lekelenmiyorsa milletin 100 yıldan fazladır araç ürettiği bu sektörde bize hiçbirşey olmaz.

mmustu
13-10-2015, 10:37
niye en başından küçük düşünüyorsunuz ki ?

bu ülke de zaten bir çok markanın aracı üretilmiyor mu ? bu ülke dünyanın dört bir köşesine yedek parça üretmiyor mu ? bu ülkenin zehir gibi mühendisleri tasarımcıları yok mu ?

biz bu işi en iyi şekilde sıfırdan yapabilecek iken elalemin başarısız olmuş modellerini neden taklit edelim ? neden hem enerjimizi hem de paramızı israf edelim ?

BU NEDİR BİLİYORMUSUNUZ HER SEÇİMDEN ÖNCE ÇIKAN YERLİ UÇAK YERLİ FÜZE YERLİ HELİKOPTER YERLİİİİİİİİ.................... TATAVASINDAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL ....

2 foto attılar önümüze en az 5 seçim idare eder milleti nasıl olsa...

free-hifi
13-10-2015, 10:39
MMUSTU zaten adam demiş hedef 2020

Berkan
13-10-2015, 10:40
diğer konuda koymustum bende :)

malesef üşengeciz aciziz iki elle birşeyi dogrultmak yerin hazır dogrulmusu yapmayı tercih ediyoruz cadillac piş agzıma düş

HaKo
13-10-2015, 10:41
vw ceo su kia aracı incelemesinde ne sakınca var anlayamadım ?

merttepe
13-10-2015, 10:42
Vw ceo su kia aracı fuarda incelerken namı lekelenmiyorsa milletin 100 yıldan fazladır araç ürettiği bu sektörde bize hiçbirşey olmaz.

o ceo'nun da markanında adı şanı rezil oldu.

Detaylı yazayım demek istediğimi,
Sektörde ünlü ve adı geçen türk tasarımcılara bakın bir de italyan tasarımcılara.
Hangisi daha fazla ve otorite olarak kabul görüyor? Tasarıma dünyada kim yön veriyor?
Bu neden biz olabilecekken, bu güç bizde varken neden kopyaya seviniliyor?
Abi çok şükür demeyi bırakın, şükür ile köleleştiriliyoruz. Yapabilecekken alabilecekken hakkımızı alalım.
Kimsenin beceriksizliğini taşımak zorunda değiliz.

Yaşadığım bir önrek,
İtalyan tasarımcı ve ben bir problem çözüyoruz. Tasarım problemi.
Adam o kadar kendine güveniyorki, sadece kendi dediğinin problemi çözeceğinden çok emin, lakin adamın dediği yapılıyor ve problem çözülmüyor.
Seve seve benim dediğim çözüm ile problem hiç sıkıntısız aşılıyor.
Neden o tercih edildi?
Torinoda okumuş yok falandı falandı.
Böyle böyle ülkenin sahip olduğu değerlerin kıymeti kalmıyor.
Kopyaya ihtiyacımızda yok, itimat etmemizede gerek yok. Cadillac kopyasına sevinecek duruma düşmeyelim.

Berkan
13-10-2015, 10:42

i30dan bahsediyosun, o ceo bişey kopyalamadı ama biz yapamadık bunu onlar nasıl yaptı diye dövündü durdu sadece. ayrıca noldugunu gördük o ceonun hakkında kaç dava acıldı acıılacak yada acılıyor bilmem kaç milyar doalr hissesi düştü vwnin yine o ceo sayesinde

mmustu
13-10-2015, 10:43
MMUSTU zaten adam demiş hedef 2020

böyle yazınca bizi koyu iktidar düşmanı koyu muhalif vatan millet sevgisi olmayan vb gibi anında yaftalayan zilyon tane kişi çıkıyor.
yahu ben akp ye de oy verdim MHP ye de şuan iktidarı yerden yere vururum ama onlarca hizmetini de her ortamda överim

bu aidiyetlik ve biadçılık neden onu anlamıyorum arkadaş siyasi bir partiden başka bir şey değil nedir bu bağımlılık

merttepe
13-10-2015, 10:46
diğer konuda koymustum bende :)

malesef üşengeciz aciziz iki elle birşeyi dogrultmak yerin hazır dogrulmusu yapmayı tercih ediyoruz cadillac piş agzıma düş

hangi konu o bro, bulamadım buraya koydum bende.

TaGo
13-10-2015, 10:47
Ben çok mutlu oldum. Kabuk başka olsun sorun değil. Zamanla özgün olur.

free-hifi
13-10-2015, 10:48
böyle yazınca bizi koyu iktidar düşmanı koyu muhalif vatan millet sevgisi olmayan vb gibi anında yaftalayan zilyon tane kişi çıkıyor.
yahu ben akp ye de oy verdim MHP ye de şuan iktidarı yerden yere vururum ama onlarca hizmetini de her ortamda överim

bu aidiyetlik ve biadçılık neden onu anlamıyorum arkadaş siyasi bir partiden başka bir şey değil nedir bu bağımlılık

KONUyu siyasete çevirmeyelim ama benim koyu akp li bir arkadaş var, adam namaz kılmaz oruç tutmaz karısını aldatır, bana da der ki Özgür sen namaz kılan adamsın vallahi akp ye oy vermeyerek günaha giriyorsun!!! bunun kfada çok akp li biliyorum bunların nasıl beyni bu kadar yıkanıyor anlamıyorum.