o zaman sen haklısın da , sadece iddaa olmuş bu gerçek hayatta pek işinize yaramaz bu tez :D
Printable View
Sevgili takaşi :D buda yalis
Virajin 500 metre uzunlugunda oldugunu varsayalim
250 metreyi 100 km hizla gectigini varsayalim
Sonra hizlanarak gerikalan 250 metreyi gecsin
Aracinda arkadan iter kallavi bir otomobil oldugunu varsayalim bu baglamda arac hizlanirken agirlik merkezi Hizlanma devam ettigi surece arkaya kayacagindan ve tutunma ust seviyede olacagindan belki 1 belki 5 km ama daha hizli cikar virajdan .
Tabi bu durumda sadece virajdan hizli cikmis olur virajin tamaminda gecirdigi sure yuksek olur :)
Kilitsiz dif. FWD bir araç virajda hızlanmaya çalışırsa önden kayar ve patlar .. :D :D
4 Çeker de merkezkaç kuvveti sanki daha da artıyormuş gibi virajın dışına sürükler...
RWD'de Dirifit moduna geçer... :D
Bu arada bilgilendirmek acisindan soliyim birkez daha genel olarak bilinenin aksine arkadan iter otomobiller 4 çeker otomobillerden daha iyi viraj donerler :)
S muhabbetlerınde örnek verıyorum 100 le gırdım 110 la çıktım dıyor herkez hız değişiyor tabı bende denedım açıkcası 90la gırıyosam vıraj bıttığında 10-15 km daha hızlı çıkyorum ama ne kadar mantık işi dusunmek gerekır bugun 60la dondugum hafıf vırajda botan çıkıntısından geçtım araba kendını bırden sola bıraktı
türkiye de yollar ben öğrenci iken 80km/s üzerinden hesaplanırdı. gidiş-geliş yollar. bu hesaplar yapılırken viraj çapı, yolun dever hesabı yapılır. viraja girerken yolda %2-%2 ile başlar. viraj çapı boyunca %4-%2, %6-%2 olarak yolun bir şeridi düz tutulur, diğer tarafı düşürülür. viraj biterken %6-%2, %4-%2, %2-%2 olarak yoldaki dever düzelir. bu da virajdaki merkez kaç kuvvetine karşı alınan bir emniyettir.
bahsettiğiniz konu karayolları hesapları içinde bulunur. yani her virajın(kurp) çapına göre dever değişir.
işte bizdeki araçların basılıp, geniş taban lastik kullanılmasının nedeni de bu. aracı basarak ağırlık merkezini yere yaklaştırarak, lastik genişleterek yere basan alanı genişleterek, yapılan bu hesaplara karşılık virajdaki yol tutuşumuzu artırırız.
yoldaki dever hataları kaza riskini artırır.
ankara için bildiğim dever hatası, ank-esk şeyir yönünden bilkent te dönerken köprünün üstü. burada çok kaza olur.:icon13:
konya için ihsaniye, koyuncu alt geçitleri örnek verebilirim.:icon13:
ön çekişli araçla viraja geniş girer, virajı dar açı ile tam gaz çıkar, diğer viraja da aynı şekilde geniş girip dar açı ile çıkılabilir.
dikmen-gölbaşı inişlerde sol viraja 4 şeridi en sağdan girerek sol şeritte tamamlar, sağa geçerken yine sağa 4 şerit keserek en sağa girer ve bu şekilde radar noktasına kadar tam gaz inerim.:rolleyes:
incek çıkışından gölbaşı radarlara varana kadar 200 km/s hıza ulaşırım.
aracım 2007 1,3 multijet albea:D:D
tabi ki en önemlisi bunu yaparken aracının tüm huylarını, yolun her çukurunu iyi bilmen. yoksa refüjlere patlarsın allah korusun.
ankara bilkent-konya hava lojmanları hava ve trafik şartlarına göre 2-2,5 saat. her türlü...:D
Şöle düşün sabit hiz A - sonradan hizlanan B .
Arkadan iter kilitli bir yaris otomobili diyelim yani otomobil rijit ve viraj donmek icin hazirlanmis da diyelim agirlik dengeside %50 ye % 50 olsun.
A araciyla 120 ile girip 120 ile cikarken sabit gaz olacagindan ivme olusmayacak bu durmda agirlik dengesi degismeyecek .
B araciyla viraj icinde sabit bir ivmelenme olacagindan agirlik arkaya kayicak limitlerinde de olsa tutunma devam ediecek .
İpadden yazmasam cizip yolliycagim :)
Bu yukarda yazdiklarimda bile 100 tane degiskenlik var ...
Merkez kac kuvvetinin hangi noktada yukseldigi eğimi vs..vs... Virajin cikisi genisligi darligi hersey etken .
O nedenle arkadasinla anlasin kafa yormayin buna bigun gelirsiniz piste dener gorursunuz yoldada denemeyin gaza gelip allah korusun ;)
Hepsini okumaya vaktim yok ama dikdörtgen prizmasına 4 tane teker çakıp viraj aldırmak ile otomobile viraj aldırmak arasında fark var. Basit lise fizikinde arkadan itilmiş giden 4 tekerlekli bir kütüğün merkezkaç kuvvet varmış gibi (aslında öyle bir kuvvet yok) aldığı viraj ile akalı problemler vardır.
Süspansiyon, teker, ağırlık dağılımı. Çekişin olduğu tekerlek, Motorun konumu felan bir yana hız başka bir yana.
Ancak.
Otomobilin hızlı viraj alabilmesi için çekiş gerekmektedir. Virajı güvenli alabileceğiniz maksimum hız 100 km ise siz o viraja 100 km hız ile yaklaşıp arabayı boşa atıp virajı alırsanız korkudan altınıza yaparsınız. Araçta gaza basıp diferansiyele güç iletip herhangi bir tekerden çekiş sağlamazsanız saçma sapan tepkiler alırsınız. Ama 100 km ile girilecek bir viraja birazda yetenek ile 90 km ile girip 110 km ile çıkabilirsiniz.
Sonuç
Viraj gaza basılarak alınır. Tapa gaz değil ama tekerde güç olması gerekiyor. Bunun için yavaş gir hızlı çık denir.