Üniversitelerde artık medikolardan bakılamıyor banada ogrencı ıslerınden evragın cıktısı geldi.
Printable View
Üniversitelerde artık medikolardan bakılamıyor banada ogrencı ıslerınden evragın cıktısı geldi.
Süre şubat sonuna kadar uzatılmış ben sizin sisteminizin içine edeyim
Uzatılması güzel zaten şubat sonuna kadar bile zor yetişirde sen bunu baştan 3 ay yapsanda insanlar rahat rahat yaptırsa sistemleri bile çöküyordu yogunluktan tüm günümüzü buna harcadık.
Biraz karışık bir durum ama yardım edebileceğinizi umuyorum.
Kız arkadaşım eskiden babasının emekliliğinden yararlanıyordu sağlık güvencesinde. Ama babası 1 günlük sigortalı işe girip çıktığından emekliliği iptal olmuş ve kız arkadaşımın sağlık güvencesi de iptal olmuş. ( Anne-baba ayrı, kız arkadaşımla babası görüşmüyor)
Annesinin emekliliği şubat sonunda belli oluyor, annesi sigortalı değil.
Kısacası kız arkadaşımın şu anda hiç bir sağlık güvencesi yok, ama üniversitede öğrenci.
Bizim ne yapmamız gerek? Öğrenci olduğunu bir şekilde bildirmemiz gerek ama bundan önce yapmamız gereken işlemler neler? Eminim ki, şimdi sgk ya gitsek buradan daha doğru düzgün bilgi veremezler o yoğunlukta.
Benim bildiğim gidip gelir testini yaptırıcak ama gittiğinde yanında ogrencı belgeside götürsün. Duruma göre hiç prim ödemeyerek devlet tarafından primi ödenerek sağlık gideri karşılanabilir. Ama tespit sonucu bir uyuşmazlık çıkarsa kendi prim ödücek. En alt dilim 35 lira en üstü 212.
Yahu üstümüze 2bin liralık bir araba bile olsa 200 lira mı ödücez onu anlamadım
douş kendi üzerine olan kredi kartı cep telefonu su faturası elektrik faturası gibi resmi harcamaları takip edecekmiş devlet. yetkili bir agızdan duydum bunu. yani eve giren toplam gelir / evdeki kişi sayısı - harcamalar şeklinde bir denklem var.
bu arada başvuru süresi şubat sonuna uzatılmış dogru mudur ?
haber uzatıldı diyor ama bakanın söledigini okumalsın , yorum sana kalmış, ben olsam yaptırırdım,
Çelik şunları söyledi:
"GSS 31 ocakta yürürlüğe girdi kimlerin 31 Ocak'a kadar gelir test yaptırması gerekiyor? Gelir testi vardı yeni çıkmadı sadece zorunluluğu yeni geldi. Şimdi bütün vatandaşlarımız Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındı. 9 milyon 200 bin yeşil kartlılar her yıl yaptırdıkları sağlıktan yararlanmak için kullandıkları vizeleri var ise sorun yok. Bunalrın gelir testi yaptırmasına gerek yok. Günü gelince her yıl olduğu gibi gelir testine tabii olacaklar. Bir vatandaşımız 4A, 4B, 4C dediğimiz yani SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na bağlı değil ise 1 milyon 700 bin kişi prim ödemeden bu kurumlarla ilişkisi yok ise bu vatandaşlarımız ile vizesi olmayan yeşil kartlılar gelir testi yaptracak.
"BU BİR UZATMA DEĞİL"
Şimdi yapılacak gelir testinden çıkan sonuçta ödemeniz gereken tutar subat ayı sonunda ödeneceği için, telaş içinde olan veya son güne bırakıp ihmal ettiğinden panik olunuyor. Paniğe gerek yok. Ocak ayı primi Şubat ayı sonuna kadar ödeneceğinden işlemlerini Şubat ayında da tamamlayabilme imkanları var. Gelir testi neticesinde yapılacak olan değerlendirme ile kişinin ne kadar prim ödeyeceği sağtanacak. Sosyal Yardımlaşma Vakıfları bünyesinde olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu değerlendirmeleri gerçekleştiriyor.
Finans haberlerinin doğru adresi - Mynet Finans Haber
Kız çocugu bakmakla yükümlü olunan kişi oldugundan ailesi üzerinden degerlendirilecek.Bir işe girene kafar veya evlenene kadar anne veya babasının saglık güvencesi üzerinden degerlendirilecek.
Babası sigortalı işe girince saglık güvencesi niye iptal olmuş onu anlamadım.Babası veya annesinde asıl vazife, onu diyebilirim.
Sigortalı işe girip çıkıyor 1 günlük.. Emekliliği donduruluyor gibi bir şey oluyor.. Ve tekrar başvurmuyor.. Galiba kızı güvenceden yararlanamasın diye.. Kız arkadaşım SGK'ya kaydı vardı ama işlem yapılamıyordu en son gittiğimizde.. Kız arkadaşım babasının emekliliğinden olan sağlık güvencesinden yararlanıyordu
Annesi de, kendi annesinin sağlık güvencesinden yararlanıyormuş.. Yani doğal olarak ne annede ne babada, kız arkadşaımın yararlanabileceği bir sağlık güvencesi yok.. 1 ay sonra emekli olacağı için annesi o zamana kadar bir şeyler yapmamız gerek..
Emekliliğe hak kazanmış bir insan çalışıyor diye emekliliği iptal edilmez, emekli olmuş aynı zamanda çalışıyorsa emekli maaşından 100-150 TL destek sigortası gibi bir isimle kesinti yapılır. Konu bu değil ama bilgi amaçlı yazım dedim. :)
Kız arkadaşın bir işe girip çıktıysa o nedenle iptal olmuş olabilir, ne olur ne olmaz bu ay içersinde bir uğrayın.
Emeklilik dondurulmaz.Ancak kamuda tekrar işe başlarsa olur.Veya yurtdışında işe girerse.Babası üzerine yogunlaşın.Ortada bi yanlış anlaşılma var sanırım.
"Çalışmaya başlayanların ise emekli aylığı kesilecek. Fakat bu kişiler şimdiki adıyla Bağ-Kur yeni adıyla 4/b'li olarak çalışırlarsa, yazılı istekte bulunmaları halinde aylıklarının ödenmesine devam edilecek. Ancak aylıklarından yüzde 15 SGDP kesilecek."
"İster şimdi emekli olsun isterse şu an çalışan veya reformdan sonra ilk kez sigortalı olsun, ne zaman emekli olursa olsun bir kişi yurtdışında bir işe girerse emekli aylığı verilmeyecek. Ama SGK'nın konuya ilişkin genelgesine göre yeni kanunun yürürlük tarihi olan 01.10.2008 günü (veya öncesinde) yurtdışında çalışıyor olanların aylıkları kesilmeyecek. Ama bunlardan işi bırakıp sonra yeniden yurtdışında işe girenlerin aylığı kesilecek.
"
Yok kız arkadaşım bir işe girip çıkmadı.. Bize böyle dediler sgk da.. 2 kere gittik.. İlkinde öğrenci belgesini verdik, tamam hallettik dediler.. Hastaneye gidince halledilmediğini anladık.. 2. kez gittiğimizde adam bir kağıt getirdi.. Bak baban sabah sigortalı işe girip akşam çıkmış.. Emekliliğinden sen yararlanamıyorsun, onun tekrar başvuru yapması gerek dediler..
Bütün yazılanları ve yorumları okudum.Açıkcası bana yarıyor.Memnun kaldım.
Resmen başkasının sağlık harcamalarını ödemiş olacağım lanet olsun bu sisteme de bu sistemi yapanlarada,başı kıçı ağrıyıp gerekli gereksiz hergün hastanelere giden o kadar çok tip var ki hasta olmama rağmen gitmiyorum o lanet hastanelere,yakında eve gelip döverlerde primi ödemiyoruz diye iyice mafya oldu şerefsizler !!
konuyu hortlatıyorum fakat , yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvuru yaptık , tebligat geldi gene dedim geç yolladılar herhalde
haberlerde gösterdiler , binbir türlü soru olan forumlar vardı ben öle bişey doldurmadım ve 1 ay oldu bi haber falan yok , yarın gidip sorucam genede bunun hakkında bilgisi olan varsa sevinirim ..
benim doldurup verdiğimde buydu fakat haberlerde farklı forum vardı ?
http://www.sydgm.gov.tr/upload/files...rusu_formu.pdf
ben 6-7 sayfa kişisel bilgileri içeren gelir düzeyini gösteren birr form doldurdum müracaat ettim 1 ay sonra git sgkdan primini öğren dedi.daha 1 ay olmadı ama ben gelir testi başvurusu yapmış sayılıyorum değilmi bedavadan 200 küsür lira ödemeyim :confused:
Banada bu tarzda bi kağıt gelmiş.. 21 yaşındayım üniversite öğrencisiyim.. Ne yapmam gerekiyor benim şuan tam olarak ??
10 ay daha uzatılsada sorun yok aslında...
Sizin ödeyeceğiniz pirim belileniyor misal 34.5 ve siz kaydınızı Mart ayında yaptırdınız.
Ocak-Şubat primlerinizide bankaya ödemek zorundasınız... Kayıt yaptırdığınız ay değil, 2012'nin Ocak ayı başlangıç sayılıyor.
yardımlaşma kurumuna gittim 7 sayfalık bir form doldurdum başvuru yapmış oluyormuyum yoksa sgkya gidi primmi yatırmak gerekyor ?
yapacakları işin anasını ...
şimdi sgknın sitesine girdim sorgulama yaptım daha önceden çalıştığım yerde sigorta kaydım gözüküyor sorgulattığımda gss kapsam dışı diyor ama altta gelir testi için kaymakamlığa gidin diyor bir ay önce gittim gelir testi için süreside geçti 214 lliramı ödeyeceğim her ay ?
kimine 7 sayfalık form kimine tek sayfalık form doldurtdular anlaşıldı bugun gittim baktım , sorun yok dediler , gelir testim incelemeye alınmış , 1 ay geçti ben yapalı , 10 gün sonra gidip sgk dan kaç para ödiyceğimi falan öğrencekmişim ... iş yaptılar işte , acayip saçmaladılar ...
Benide aradılar üzerine araba var diyorlar, ogünde çıkmıştı diyorum .
Gayrimenul vs. sordular. Bu işler ciddiye bincek anlaşılan, donumuza kadar alcaklar yakında...
gss primini ödemezsek ne olur ? haciz v.b gibi şeylerle karşılaşırmıyız ödeyecek durumum yok çünkü.
Durmak yok, soymaya devam yani.
Elmasta vergi 0
mutlu haber ödemeyene haciz geliyormuş.üstüme sadece araba kayıtlı bunu devretsem başka birine neyi haciz edecek ?
Elmas mı, hani nerde..
bugun adresime sgk dan bir ihbarname ulasti, yazan aynen soyle;
01/01/2012 tarihinde Çankaya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanişma Vakfı tarafindan adrese dayali nüfüs kayit sistemi (ADNKS) kayitlarina gore ayni adresde ikmaet eden aileniz de dikkate alinarak yapilan gelir testi sonucuna göre aile içinde kişi başina düşen gelirin aylik tutari ( g2 ) olarak tespit edilmiş olup, kanunun 60 maddesi birinci fikrasinin (g) bendi kapsaminda Genel Saglık Sigortalisi olarak 01/01/2012 tarihinden itibaren tescil edilmiş bulunmaktasiniz.
Ödeyeceginiz pirim miktarini T.C ZİRAAT BANKASI şubelerine T.C numaraniz ile birlikte Genel Saglık Sigortasi primi olarak yatirmaniz gerekmektedir. Ödemeniz gereken prim tutariniz gelir durumunuza göre ve asgari ücrette meydana gelen degişikliklere göre degişecektir.
Belirlenen gelir durumunuza göre primlerinizi T.C ZİRAAT BANKASI'na yatirmaniz halinde 5510 sayili Sosyal Sigortalar ve Genel Saglık Sigortası kanununun
3. maddesinin 10 numarali alt bendinde belirtilen bakmakla yükümlü oldugunuz kişiler de saglik yardimlarindan faydalanacaktir.
sonuc olarak bizim gelir araligimiz 886,50-1.773 TL arasin gozukuyor ve G2 kapsamina girmisim, aylik olarak da odenecek prim tutarı: 886,50 x %12= 106,38 TL
106*5 olarak vericeksin bide ilk başta ocaktan itibaren sgklısın çünkü ..
bide mayıs geldi zaten ondan 5 dedim , bi yandan iyi bi yandan kötü bişey aslında, doktora sık giden bi adam değilim boşa para veriyorum diyorum , diğer yandan diş çektircem çene cerrahisinden min. 250 lira istiyor özel ..
mesela nisan borcumu ödedim. nisan ayının ortasında işe girersem ödediğimizi geri alabiliyor muyuz
verdiğini geri almak bence baya zor bi prosedür gerektirir :) sgk ya sorman lazım ama pek sonuç çıkmaz gibi ..