Öyle bir forum düşünün ki müdavimleri aracına pasta cila yapmak için meteorolojik tahmin desteği alıyor. Seviyorum bu forumu. sempatikler sizi.
Printable View
Öyle bir forum düşünün ki müdavimleri aracına pasta cila yapmak için meteorolojik tahmin desteği alıyor. Seviyorum bu forumu. sempatikler sizi.
29 Kasım la ilgili bir tahmin yapmak mümkün olur mu? ***** senenin son pist günü var..
Yapma.... :(
http://i63.tinypic.com/122p36q.jpg
soldaki dün gece çıktısı,sağdaki bugünkü gece çıktısı.Sisteme adımlar kala ufak karşılaştırma yapalım.
-Dünkü çıktı 850hpa'a 4 derece tahmin etmiş ---> Bugünde gerçekleşen 4 derece olmuş %100 tutarlı.
-Dünkü çıktı ufak çiseltiler olacak demiş ---> Bugün istanbul'un bazı yerlerine yağmur atıştırmış %100 tutarlı.
-Dünkü çıktı 500 hpa'da -15 beklemiş ----> Bugün gerçekleşen -14 olmuş,daha soğuk bir katman gerçekleşmiş.
-Dünkü çıktı 20 kasım'da 850hpa'da 8 derece sıcaklık beklerken ----> Bugünkü çıktı 10 derece beklemiş.Bununda sebebi istanbulu uçuracak boyutdaki lodos'un fön görevidir.
-Her iki çıktıda 22 kasım gece yağışlı periyoda girileceği ön görmüş.Yağışlar azalmamış fakat günlere daha çok bölünmüş.Mesela önceki çıktı 23 kasımda şov beklerken bugün 23-24-25 ... v.b tarihlere o yağışı pay etmiş.Burdan soğumanın,nemin uzun kalacağını çıkartabiliriz.
-28 kasım gecesi-29 kasım gecesi arası kar oranı veren dünkü çıktı,bugün kar oranlarının devam edeceğini ve soğumanın stabil oldugunu ön görmüş.
-Dünkü çıktı ortalama 850hpa'nın 2 derece olacağını ön görmüş ---> Bugünkü çıktı ise buna hem fikir oldugunu fakat soğuma sonrası ısınma eğilimin sinyalini çakmış.
Yağışı dönem ; 22 kasım gecesi başlayacak ve 3 aralığa kadar aralıklı devam gözüküyor.Yine yeniden tekrarlıyorum ; İstanbul KASIM ayı içerisinde havada da olsa dağda da olsa kar gö-re-cek-tir.
Yani 29 kasim'da yagis var mi İst Park'da....
Salı - çarşamba var gibi abi, sonra 14-15 derecelerde güneşli olacağı benim görüşüm.. Ama geceleri soğuyor artık iyice, aralık 10 gibi yağışlı kış moduna geçeriz sanırım.
Maalesef,bu sene senin yararına olmadım ama var abi..
Edirne'de isen ilk karı görürsün diyorum bu sistemde :D
Pist için biraz beklemek lazım diyorum,ama %99 yağışlı.. Basınç ise fazla düşük olacak.Not : Trakya bu sistem iyi kar alabilir..
@gsiclub Ankara nolucak peki?
Emir selam;
21i cumartesi eskişehire gidip 22si pazar akşamı ya da 23ü sabha erken saatte dönmeyi düşünüyorum. Kış lastiğim yok sence sorun yaşar mıyım?
aralık ortası yani 16-17 gibi aydından yalovaya evi taşımayı planlıyorum bir ihtimal bu tarihi 1 ay kadar daha öteleyebilirim. kar kış rezil olmamak adına tavsiyen nedir?
Hala kivideyim,Allahdan yagis gecti ama soguk kaldi :(
Bu hafta bitiriyoruz,saliya kadar yagis yok sanirim Ordu'da?
Kar en buyuk ozlemim,Ordek ve Domuz icin dortgozle bekliyorum.
Bunsene Eber'de misafirim ol
Ankara şanslı yüksekleri 1-2 cmde olsa kar görecek fakat tarihte karar kılmış değiliz,kasım ayı içinde olacak bu durum ama cuma gecesine kadar net bi tarih belli olmaz diye düşünüyorum.Genel olarakta ankara sert bi kış geçirecek.
Gidişte sıkıntı olmaz sadece bol rüzgar var (60-70km hızla).Dönüş ise belli değil,dönüşü cuma gecesi p.m olarak hatırlat bana net bakalım.Çünkü 22kasım ve sonrası için taşlar oturmuş değil.
Aralık başı da bi soğuk hava dalgası gelecek muhtemel.aralık 10-20 arası yapılabilir.Aralık 25'ten sonra ortalık yine karışır.. Daha net durum için ayın 20'si gibi tekrar sorarsanız daha iyi bakabilirm.
Gidişatda pek değişim yok.Trakya ilk kar yağışını görecek.İstanbul uçacak..Saatde 100 kmyi bulabilecek rüzgar var.Aynı tehdit bursa içinde geçerli(60-70kmh).Ancak ayın 20sine kadar uzun vade sormazsanız iyi olur.Çünkü her model her çıktı çok farklı şekiller sunuyor,atmosfer olanlar çok sıradışı şu anda... Önümü göremediğim zaman maalesef uzun vade riskini almam alamam.Tek yapmamız gereken ayın 20'sinin gelip durumların netleşmesini beklemek.Avrupa ise 20-22 arası ciddi kar soğuk alacak,avrupa planları olanlara duyrulur.Lodos için feribot v.b iptalleri kesin şimdi diyeyim.
eğer bu geceki çıktı yarın öğlede aynı şekilde çıkarsa Bursa-Ankara-Eskişehir-Konya hattı ilk kar yağışını alacak.Asıl büyük bombayı ise cuma gecesine saklıyorum :) İnşallah bi sapma olmazsa güzel şeyler olacak :)
Haftaya pazar ist park guzel gorunuyor :(
Yapma yahu :(
Accu oyle demiyor?
GSİ, Ankara için neler söyleyebilirsin?
havayı koklayan adam ibaresi çok iyi olmuş yapanın eline sağlık :) tabi seninde tahminlerine saglık
bir çoğu aynı günlük olarak işe yarar.Uzun vade olarak app'lerden daha çok modellere bakman seni 1 tık öne taşır abi.Mesela skiron,euro4 gibi sınırlı alan modelleri sana net 5 günü verir.Eve geçince faydalı linkler atarım buraya
Beklemediğim bir şeydi gerçekten :) Açıkcası beni çok gururlandırdı.. Her zaman dediğim gibi benim ki bir hizmet v.b değil,sadece hobim ve bunu insanların yararına bilgisine sunmak böyle bi forumda benim için büyük gurur ve mutluluk verici oldu :)Bilgiyi paylaşmayı seven biriyim.. Sizinde bu denli jestinizden dolayı çok teşekkürlerimi saygılarımı sunarım :)
çok teşekkür ederim,devamlı olacak ve farklı boyutda ekleyeceğim video,blog gibi planlarım var :)
Bu gece olayın şekilleneceği gece olacak.Gece burda olanlar yazımı beklesin derim.Bugün ne çıkarsa keseden onu alacağız.Çok çok detaylı verilerde vereceğim.Faydalı linkler vereceğim :)
Haftaya pazara yagis vemede,herseye haziriz👍👍
Evet gece modelleri bitti.Şimdi önümüzdeki kışın startını verecek,sistemler silsilesini başlatacak soğukları açıklamaya geçelim.3.bölüm halinde yazı yazacağım.Hepsinin ana fikri ayrı olacak.
1.Bölüm [21 Kasım - 30 Kasım Arası ]
http://i.giphy.com/l41lFfO8SGsaBsimQ.gif
21-24-27-30 kasım ortalama sıcaklıkların gifini yaptım.
Şimdi asıl soğuklardan önce KIRMIZI ALARM vereceğimiz lodos..
http://i67.tinypic.com/2mhh360.jpg
21 kasım sabah rüzgarı.. Maviden bordoya doğru hız artıyor.Turuncular saatde 50km hıza tekabül ediyor..Gerisini siz düşünün..
21 kasımdan 23 kasıma kadar lodos tehlikeli boyutda haritada görülen yerleri vuracak.Bunun birlikte sıcaklıkta artış olacak.Nem pompalanan ve kıvamına gelen hamur misali olan ülkemiz 24 kasım-26 kasım tarihleri arasında ufaktan soğuyacak ama bu tatlı bir düşüş olacak.. 27 kasım günü gece 01:00 sularında trakyadan ansızın giren bir soğuk ilk kar taneleri bırakarak gelecek.28 kasım günü istanbul'un yüksekleri kar taneleri görecek.Örtü meselesi içinse daha zaman var.. İç batı anadolu ile 29 kasım tarihiyle birlikte güzel kar yağışları alacak.Ankara içinse 28-29-30 kasım ilk kar yağışını görecek.Böyle 2li 3lü tarih yazmamın sebebi sistemin hızlı ve yönlü olması.Yani 1km fark ile 1 gün atabilir.Ama net olan bu soğuk var.İstanbul park fan kitlesi içinse maalesef iyi haberlerim yok.O gün hava 8-12 derece arasında olacak ki bu iyimser bi tahmin.Yağış ise olacağını düşünüyorum.Akşam 6-7 gibi yağış olmayabilir.. 21-22 kasımla başlayan ısınma fırtına 27 kasım ile KIŞ moduna girecek ve sağlam iliğe kadar işleyecektir.Pazar günüden itibaren ise sınırlı alan modellerinde takibe alacağız.
2.Bölüm [2015-2016 kışı ve ülkemiz ]
Daha önce doğu bölgelerimizin daha şanslı olacağını söylemiştim.Ve gidişatda gösteriyor ki doğu bölgemiz şu an -2 derece batıya oranla daha soğuk.Ardahan,Kars - 15 görüyor ne -2 'si diyen arkadaşlar olacak ki benim verdiğim -2 değeri ortalama 850hpa soğukluk değeridir.Ancak yüksek basıncın avrupada hakimiyetini şu sıralar kaybetmesi,AO ve Nao değerlerinin değişmesi,QBA phase değişimin olması nedeniyle doğu ile başlayan start batı bölgeler ile devam edecek.Aralık ayının ilk 10 günü hareketli geçecek ve bi ihtimal kıyılar karla karışık yağmur görecek.Aralığın 2.haftası ise atmosferin dinlenişe çıkacağını ve bu sürecin 7-8 gün süreceğini düşünüyorum.Bu aralıkta soğuma olarak avantajda olacağımızdan ocak ayına yüklemeye hazır swap aracı gibi olacağız.. Ocak 1 ile başlayacak hareket 20 ocağa kadar ülkemizin genelini etkileyecektir.Şubat'da ise Büyük Sibirya etkisini bekliyorum.Bununda ispatını yakın zamanda yapacağım.Ne kışmış be diyenler olacaktır.. Biraz öyle evet.. Ama asıl şaka ise mart ayında 1987-1983 tarzı bi yere patlayacak bir kar bekliyorum.Tabi bunlara zamanı geldikçe update ederek bakacağız.En şanslı illeri sayarsak bu kış için ; Edirne-Sakarya ve kuzeyi,Bolu ve doğu karadeniz dağları hattı,Afyon,Eskişehir,Ankara,Sivas,Bursa ve Çanakkale.Rekor beklediğim ; Eskişehir,Antalya,Çanakkale,Bursa(yağmur/Kar). Güzel bir kış olacak ama yeri gelidiğinde oyalayacak.2012 tarzında daha sakin karakterli bir kış.. Aralık ayında ilk kar yağışını almayan il sayısı 3,5 'i geçmeyecektir.
3.Bölüm [Faydalı Bağlantılar & Pratik Bilgiler ]
SKIRON - Regional Forecast Europe - Mediterranian Sea, Greece
SKIRON - Kendisi sınırlı alan modelinde lider sayılır.İngilizcesi olan üyelerimiz daha pratik kapacaktır.Ben ise kolaylık açısından size yardımcı olacağım;
http://i66.tinypic.com/35ckdx1.jpg
Karşımıza çıkan tablo bu.
Bizim elimiz kolumuz soldaki menülerdir.Select Field kısmına geçelim.
Acc.Precip yazan yağış miktarıdır.Select Period kısmından(aşağıda) tarih ve zaman dilimini seçerek sizin sınırınıza giren yağışın bırakacağı ortalam yağışı görürsünüz.
Cloud Coverage ise bulut yoğunluğudur.Bu size yağış olup olmaması potansiyeli hakkında sadece bir ön bilgi verir.
Ve sizin en sevdiğiniz Snow.. Bu veri ise Kar miktarını verir.Zevkle takip edebilirsiniz :)
850 700 hatlarına şu an girmeyeceğim çünkü kafanız felaket karışık bunları ayrı ilişkili olarak anlatacağım.
T&GH at 850 hpa'ya bakabilirsiniz.Bu veride en kötü 0 derece görmeniz size kar sinyalini çakar.Fakat bu bölgeye göre değişir.Bir ankara için 0 yeterlidir.ama bi istanbul için -4 gereklidir v.b gibi.TAbi bu 850hpa 500hpa ve 700hpa ile beraber değerlendirilirse tahmin olur.
CPC - Teleconnections: Arctic Oscillation
Burda ise Artik salınımın günlük diagramı vardır.AO sistemin gelip gelmemesi için büyük bir etkendir.AO değeri +'dan nötr'e düşerse kuvvetli,-'den nötr'e çıkarsa zayıf sistem ışığı verir.Bizim işimize gelen + ile nötr arasında dalgalı seyir izlemesidir.
http://www.ocgy.ubc.ca/~william/Pubs...GRL-Video2.gif
Bu da olayını anlatan güzel giftir.
Diğer tavsiyeler ;
-Günlük tahminde MGM'nin günlük tahmini,Acccuweather'in anlık tahmini size yeterli olacaktır.App olarak ;
Weather Timeline,Weather Underground güzel app'dır.
-Gün batımını iyi izleyin,eğer ufuk kızıl veya pus seviyesi az ise 1 hafta için yağış olacak demektir.Eğer pus ve durağan bulutlar varsa yüksek basınç hakimdir ve 1 hafta hava zor değişir.
-Ay bulutlar arasında gizli veya etrafı puslu ise ciddi soğuk yakındır demektir.
-Bir yer çok ısınıyorsa bunun soğumasıda vardır.ve ingiltere ne kadar sıcak,Amerikananın doğusu ne kadar sıcak olursa biz o kadar soğuk oluruz.
yaşlılar der kuvvetli lodos ardından soğuk gelir diye :) şimdi lodos fırtınası arkası soğuk.
2 sorum var :)
Yukarıdakilerden hiçbirşey anlamıyorum. Basmıyor kafam bi türlü :)
İstanbula geçen seneki gibi 15-20 cm kar ne zaman yağar
Uludağ ve kartalkaya ne zaman 1 metre kar olur
Tahminlere dayanarak bugün kış lastiği aldım. Sabırsızlıkla bekliyorum kar yağmasını :)