Ticariye yüklenmek akıl karı değil ama giriştik bu işe bir kere , bulabildiğim tek yayda buydu zaten![]()
ısıtmayı geçtikte standart amortisörlerle 3 3.5 cm altı yay kullanmak dahi risklihem amortisörün sağlığı açısından hemde fren mesafesini % 50 ye kdr kötü etkileyebiliyo bu tip arızalar (patlak yada ömrünü tamamlamış amortisörler)
siz ısıtmadan vs den bahsediosunuz
yumuşasın yada sertleşsin farketmez tabiki belirli tölöransları war ama bu töleranlar kaç cm de yada kaç dercede hani yaya ne olur ne tepki werir bilmek gerekli testler yapılmadan imkansız
onun için fabrika yada üretici firma neyi uygun görüyosa onu kullanın ...
atın iyisine ''Doru'' yiğidin iyisine ''Deli'' derler.
pekı her yayın kac cm pıstııgını araba ınınce hangısının ne kadar ındıgını kac cm bırbırınden yuksek yada alcak oldugunu nasıl bılıyor yada tutturuyor?
araba yerdeyken usta olan kısı aradan kaynagı sokar elınde metresıyle tek tek aynı olcude esıt aralıklarla yayı ısıtır..daha 2 gun once 320 ci ısıttık keske vıdeo cekseydım..
ben bu yuzden dıyorum işin erbabına gıdın sorun olmaz dıye
remaps.tr & Turbo Zone Garage
Ben şöyle düşünüyorum , tamam bu ısıtma işini çok iyi yapan yerler vardır , belki bende yaptırsam hiç bir sorunla karşılaşmam ama orijinal bişeye sonradan bi işlem yapmak her dalda birazcık kafa karıştırıyor. Bilimsel açıklamaları ve verileri hariç. Bu konuyu çok merak ettiğim için sizlerle paylaşıp bilgi toplamak istedim ve topladım da.
Isıttırıp öyle kullanan arkadaşlarada allah o konuda bi kaza bela vermesin![]()
Oksijen kaynağı ile yapıldığını söyledi yukarıda bir arkadaş. Kaynağın ısısını bilmiyorum ama 3000 olduğu söylendi.
Açıkçası henüz tatmin olmadım.
Senelerdir ısıtılan bir yayın kırılganlığının arttığı bilgisini bir çok kişiden duydum. Mühendis olarak kabaca "bir değişiklik olmaz" diyorsun. Yay kısalıyor ama muhtemelen kısalırken de kalınlaşıyordur. Neticede ısıtılıp kısalan metalin kısalan parçası kaybolup havaya karışmıyor. Daha tatminkâr bir açıklama yaparsan cidden sevinirim.
Eğer yay ısıtıldığında herhangi bir sorun olmuyorsa neden para verip yay alıyoruz ki?
Edit : Dayanma direnci için makina mühendisi bir arkadaş demişsin, dayanma direncinden benim anladığım bu yay nereye hangi ağırlığa ve basınca kadar dayanır'dır. Yanlış anlamıyorum umarım? Eğer stock yay 2 tonluk basıncı kaldırabilirken bu uygulamadan sonra 1.5 tonluk basıncı kaldırabilir hale geliyorsa bu zaten benim kast ettiğim kırılganlığın artmasıdır. Mühendislik terimlerini bilmem ama kast ettiğim budur.
bir sonrakine lifte alıp öyle yapmayı deneyin. her iki amortisörü de aynı izadan işaretleyip aynı süre ısıtıp bekleyin. biraz soğuduktan sonra aracı indirin jant izasından çamurluk izalarını ölçün sıkıntı yoksa devam. fark varsa buna göre tekrarlanr işlem. belki bu şekilde yapan kişiye kolaylık olur.![]()
kırılganlık (brittleness) farklı bir terim.. senin bahsettiğin mukavemettir (strength). bu yay boyunun kısaltılması işlemi için yaylar 900 derece civarında ısıtılmalı, şekil verildikten hemen sonra tekrar su verilmeli, ardından tavlama işlemi yapılmalıdır.. bunun dışında yapılan işlemler yayın özelliğini bozar..
Benim kast ettiğim netice itibarı ile bu. Hazır halde satın aldığımız yaya tekrar ısı verip şekil vermek neticesinde yük altında ( araç üzerinde olduğundan haliyle yük altında ) kırılma olasılığının artması.. Söylediğim kırılganlık terimi Mühendislik literatürüne uymuyor olabilir doğrudur, kabul ederim. Lâkin kırılma olasılığını kast ediyorum kırılganlık ( Mühendislik literatürüne göre mukavement ) diyerek. Belli oluyor olmalıydı yorumlarımdan.
Yoksa burada metalin ilk üretim esnasında yapılacak uygulamaları tartışmıyoruz. Onlar mühendis olarak senin işin, benim haddim değil.![]()
anladığım kadarıyla bu işi yapanların, bahsettiğim şekilde işlem yapmaya müsait atölyeleri ve tezgahları olmadığı için yapılan işlem sakıncalıdır. "ama kimseye birşey olmuyor" diyenler olacaktır. zaten üretilen tüm malzemelerin bir güvenlik faktörü (Safe Factor) vardır. bu yanlış işlem sonucu bu değer düşer.. atıyorum 20 yıl sorunsuz şekilde kullanılabilecek yayın ömrü bu hatalı işlem sonrası 10 yıla düşer..
http://en.wikipedia.org/wiki/Factor_of_safety
Meslektaş sana katılıyorum..Dediğin gibi 900 dereceleri görmüyorsa pek problem olmaz..
Burda çarpma tokluğu önemlidir onun içinde 900 derece gibi sıcaklıklarda tane büyümesi olabilir, buda çarpma tokluğunu düşürür.
Bide biri 3000 derece demiş, o zaman metal erir zaten olmaz![]()
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)