11.01.2025 Yorucu ama netice aldığım bir güncel olsun.
Geçen sefer sökemediğim arka sağ teker amortisörü için 18 mm kombine ve lokma almıştım.
İlk iş, salıncağı söküp helezon'u dışarı almak oldu. Sonra 21mm lokma artık amortisörün altındaki cıvataya tam otururdu.
Bu tür iş yapanlar bilecek dar alanda çalışmak ve kısa kol ile yüksek torklu cıvatayı sıkmak çok zor oluyor.
Neyse arabayı shepada sağlama aldım, daldım altına ayağı dayadım diskin orada bir yere, abandım da abandım tam vaz geçecekken 1-2mm oynar gibi oldu.
ha gayret dedim bi daha abandım, nasıl rahatladım anlatamam. Geçelim fotolara,
davlumbaz altı temizlik öncesi
Paslanmış bölgeler,
Temizlik sonrası paslanmış bölgeler,
Genel durum fena değil, 14 yaşında bi araç için makul bence bu durum.
Arka süsansiyon sistemi bağımsız haliyle, sök tak kolay (sökülmeyen cıvatalar hariç) geldi bana, karmaşa yok.
Helezonun oturaduğu parça,
Tabi toz toprak içinde kaldık bu sökme işlerini yaparken.
Helezon üzerinde ve altında 2 tane farklı kauçuk malzeme var, onları da almıştım sökmüşken değiştirdim.
Amortisörün nasıl toplanacağını daha önce yazmıştım, bu foto @livaneli için.
Torklayabilmek için ayarlı penseyi mile sabitliyorum. Sonra torkluyorum.
Takılmaya hazır hale geldi.
yıka temizle kurut sil derken yalıtım yapılacak kıvama geldi çamurluk içi. Hedefim 2 çamurluk içini yapmaktı bu gün ama ekstralar çıkınca bitiremedik.
torka devam,
18mm lokma + 150nm
Davlumbazı 30 dk falan yıkadım, böyle bir çamur yok. Oldukça temizlendi, arka kısımda bir alanda delik yer var. Baktım fiyatlarına çok pahalı geldi, almayacağım bu yüzden.
Buraya kadar zaten günü yarılamıştık. Az mola vereyim biraz da farklı bir şey ile uğraşayım dedim.
Araba adlığımda P2183 Hatası veriyordu motor soğutma suyu senörü. Delphi nin aşağıdaki müşürünü aldım. Bilmeyenler için CC de bu sensörden 2 adet var.
1 tanesi taşırma kabı alt kısmında mazot filtresinin yanında, diğeri termostat gövdesi altında.
Avometre ile söktüğümü ve yeni gelen müşürü ohm moduna alarak ölçtüm. Söktüğüm değer göstermezken yeni gelen değer gösteriyordu. Dedim tamam işi çözdük.
Bu arada araba süreki stop ettğimde 10dk kadar fan çalıştırıyor bu hata yüzünden.
Arabayı çalıştırdım bir süre bekledim, o da nesi. Hata devam ediyor, fanlar yine çalışmakta. Hadi bakalım 2. müşürü de sökmemiz garanti oldu.
2. müşür da okadar ters bir yerdeki, ulaşmak oldukça zor. Bu yüzden rahat çalışabilmek için fren vakumunu da sökmem gerekti.
Müşürü söktüm ölçtüm değer göstermiyor bu da arızalı. Sökerken bir de müşür soketini kırdım. Sanayiye gitmek kaçınılmaz oldu.
O arada c5 yoktu dedim motorla gideyim, onun da aküsü bitmiş. Ona takviye yaptım çalıştırdım.
Soketleri kolayca buldum, müşürde yanımdaydı zaten parçacı da açıkmış onu da aldım geldim.
Bende ilk defa görüyorum fren vakum pompası. Bu arkadaşla da başımız dertte. Bu arkadaş yağ kaçırıyor, çünkü egzantrik üzerinde bir çentik var, fotoda görünen 2 çıkıntı o çentiğe giriyor ve motorla birlikte dönüyor. Conta sürüp toplasam da kar etmedi maalesef yağ kaçırmaya devam ediyor. Contasını sipariş ettim, lazım olan olursa kodu:
Elring: 886.830 / 03L 145 215 A / Topran 115259001
Egzantrik tarafındaki kısım da şöyle,
Soketleri de yeni tip verdi aldığım ver, sökmesi çok kolay. Tabi güzelce lehimleyerek ekledim. Soketlerin sağ sol uçlarını kontrol ederek yaptım bu işide.
Eldiven kullanıyorum normalde ama lehim vs yaparken zor oluyor. Eller iptal haliyle. Sanayi esnafı mode on.
Yarın üşenmezsem ön tamponu söküp kornaları takacağım, park sensörlerim geldi onların tesisatını düzeltip montaj yapacağım.
Bu arada yazmayı unuttum, araçla teste çıktım. Arka süspansiyondaki değişimler sonrası araç müthiş oldu, lıkırtı tıkırtı vs kesinlikle kalmadı.
Şu bagaj içi noise off'u da uyguladıktan sonra arka taraftan gelen gürültü düşüşü hayal ettiğim seviye gelecek muhtemelen.