Gökhancým senin hesabýnýn doðru olabilmesi için; maaþlarda dolar olmalý, vergilerde dolar olmalý, kiralarda öyle. Biz dolarla ithal edip TL ile mal satan bir ülkeyiz. Keþke senin dediðin gibi olsa
Printable View
Gökhancým senin hesabýnýn doðru olabilmesi için; maaþlarda dolar olmalý, vergilerde dolar olmalý, kiralarda öyle. Biz dolarla ithal edip TL ile mal satan bir ülkeyiz. Keþke senin dediðin gibi olsa
kendi açýndan haklý olabilirsin, bazý konularda iþverenlerde çok sýkýntýya düþürülüyor, ancak zam sadece maaþlara gelmiyor anlatmak istediðim bu. maaþlara gelenin çok daha fazlasý elektrikten doðalgaza arabadan giyeceðe, yediðimiz içtiðimiz her þeye geliyor. dolayýsý ile iþverenlerde zam yapmak zorunda.
örneðin ben iþverenlerin (özellikle sanayicilerin) bir þeylere isyan edecekler ise en çok geçtiðimiz aylarda yapýlan resmen soygun seviyesindeki sanayi elektriði ve doðalgazýna yapýlan zamma isyan etmeleri gerektiðini düþünüyorum. hiç gýklarýný çýkarmadýlar nedense. bir iki homurdandýlar o kadar.
senin ithal ettiðin þeylerde de örnein plasti dip, artýk 10 tl ye almak hayal :D mecburen 50 vereceðiz belki fazlasýný.
Kesinlikle seçim yatýrýmý.
negatif derken ülke ekonomi için negatif
bir iþçinin iþverene maliyeti 600 tl arttý mecburen iþsizlik artacak
iþçi çýkartamayacak firmalar için ise(tuvalet kaðýdý misal) maliyet artacak haliyle fiyatlarý arttýracak bizde el mahkum kullanacaðýz bu da enflasyonu arttýracak
enflasyon artýnca paranýn deðeri azalacak haliyle kur artacak
ayný zamanda enflasyon faizleri de arttýracak
tabi bunlar aðustostan beri girdiðimiz kýsr döngünün sonuçlarý
bu tarz popülist yaklaþýmlar sadece sonucu hýzlandýracak
ama hatýrlatýrým 2019 marttan sonra uzun bir süre seçim yok
isteyen intihar etsin isteyen aç kalsýn kimsenin umrunda olmayacak..
bunun farkýnda olduðum için zaten þuan ne koparýldýysa büyük kâr anlamýnda söylüyorum. yoksa bu dediklerin asgari ücret ayný kalsaydý bile olacak. asgari ücret ayný kalsa faizler düþmeyecek, dolar 3 lira olmayacak. yani hiçbir þey düzelmeyecek. hiçbir vasfý olmayan ama oy kullanýrken senin kaderini çok rahat deðiþtirme yetkisine sahip insanlarýn bir çoðu iþsiz kalacak. dediðin gibi uzun süre seçim olmadýðý için zaten zamlarla verileni her seferindeki gibi kat kat alacaklar.
Sanayici yada iþveren cok kazaniyordu,bu asgari ucret artisi iyi oldu.
Buda otomaktikman tum urunlere zam olarak yansiyacak.
Zenginlesmedi,bu artis ile bircok seye zammin önü acildi...
þu benzin zammý konusunda 20 iþçi çalýþtýran bir petrolün maliyetlerini bir yazar mýsýn abi :)
kafadan aylýk 12000 tl iþçi maliyeti arttý
gelir nasýl artacak? bunu nasýl karþýlayacak?
bazý sektörleri çok kötü etkileyecek
hizmet düþecek güvenlik önlemleri düþecek huzursuzluk artacak vs vs..
yakýnda takas yöntemi ile alýþveriþ yapacaðýz
Calicak, çalan daha cok calicak...
Ýsletmelerin ayakta kalmasi mumkun degil.
Bakalým kurumsal firmalar % kaç zam yapacak çalýþanlarýna %26 asgari ücret zammý enflasyon beklentisi açýklama %18-%20 özel sektör ne yapýcak görücez.
ekonomik sonuçlar artýk deðiþmeyecek
ben ülkeye demokrasi gelince ekonominin düzeleceðine inananlardan deðilim
sadece süreci kýsaltabilir yapýsal reformlar o da 10 yýl deðil de 9 yýla çeker :)
onun dýþýnda þu sistemde beni baþkan yapsanýz bende demokrat bir insan olmam, sonuçta Mustafa Kemal ATATÜRK gibi bir insan deðilim zaaflarým, tutkularým, zayýflýklarým, kaybedeceklerim var
o yüzden yok muharremmiþ yok kemalmýþ yok þuymuþ buymuþ hikaye
3 büyük þehirin 2sini alan parlementer sistemde iktidarý alýrdý normalde ama artýk bu da mümkün görünmüyor
yerel seçimleri önemli kýlan þeyin rant paylaþýmý olduðunu düþünüyorum
kaldý ki bir önceki dönem nasýl hdpli belediyelere kayyum atandýysa ve ses çýkmadýysa bu dönem ayný kayyumlar izmire Beþiktaþa çankayaya da atanabilir artýk yeterki reis istesin kimse hayýr diyemez..
Her iþletme sahibi için geçerli deðil bu söylediklerim fakat çevremde Orta derecede olan iþletmelerin, ayda 200-300 bin tl kar edip tüm çalýþanlarýný asgeri ücretle çalýþtýran iþletme sahipleri çok var. Burada böyle insanlar var mý yok mu bilmiyorum fakat hergün cevremde onlarcýsýna tanýk oluyorum.
Adam gecelik 3-5 bin tl eðlenceye harcayabilirken, çalýþanýn aldýðý 400 tl zamma küfürler eden , nasýl olcak bu iþletme nasýl döncek diyen insanlar var. Dediðim gibi her iþletme ve iþletme sahibi için geçerli deðil bu olaylar ama türkiye'nin geneli de böyle malesef.
Abi normalde zam iyi bir þey ama þu piyasada þu devirde 2020 lira gerçekten büyük kriz demek. Dolar kuru yüzünden çok iþletme maf oldu ürünler fazlasýyla pahlýlaþtý adamýn 3 tl ye aldýðý ürün 5 lira oldu insanlar bu yüzden zorunlu alýþveriþi azalttý malý mülkü olan piyasa yükselince zam yaptý zam görenler kendi sattýklarýna zam yaptý piyasa iyice þiþti þimdi birde bir eleman çalýþtýrma istihdam saðlama 4500 tl oldu bu adam ayakta kalmak için zam yapýcak 5 liralýk ürün en az 7 lira olucak bu asgari ücrette bu þartlarda iþe yaramýcaðý gibi zaten ayakta zor duran iþ veren kesin olarak patlýcak þuan bile çoðu büyük firma maaþ ödeyemiyorken bu maaþý vermek çok zor. Ýþ verenler kapanmaya baþlar veya iþçi çýkarmaya baþlýcaklar þimdi. Ýþsizlik fena þekilde artýcak kapanacak kurumlarý geçtim bile kýsaca 2019 dan çýkabilirsek 2020 de allah yardýmcýmýz olsun 2021 i ne yazýkki düþünemiyorum.
Çoðu arkadaþýmýz çalýþan olduðu için yazdýklarýma kýzabilir. Ancak madem dünyada HAKKANÝYET diye bir kavram var herkes kendini sorgulamalý. Arkadaþlar DÖVLET BABA diye bir kavram yok Türkiyede. Burada tek baba var oda iþveren. Peki bunu neye dayanarak yazýyorum; senin sgk 1 ay yatmasýn devlet baban sana bakýyormu??? bakmýyor "git iþverenin senin sgk ný yatýrmamýþ" diyor. Ulan banane iþçimin saðlýk sisteminden yararlanmasýndan. Banane ilerde emekli olduðunda emekli maaþýný benim yatýrdýklarýmla almasýndan. Ben iþverenim yahu, benim yükümlülüðüm iþ sahasý içinde adamýn saðlýðýna birþey olmamasýný kapsamalý. Yada emekli olacaksa vereceðin maaþý niye devlet baba benden alýyor?? Evladý çalýþansa niye devlet hastanesinde bile bakmýyor adama iþveren sgk ödemedi diye. Bittimi? bitmediiii. Kýçýndan asgari geçim indirimi diye aslý astarý olmayan siktirici bir gelir kapýsý daha açýyor. Yok iþçi evlimi, deðilmi, kaç çocuðu var vs vs vs LAN BANANE AQ. Adamý benmi everdim, gerdeðe benmi soktum hesabýný bana kestirip birde üzerinden bana prim daðýttrýyorsun. Madem adamýn babasý sensin sen öde AQ. yOK ÖDERMÝ HÝÇ?? ÖDEMEZZZZ. Yine bitmedi. Ulan zaten adamýn emeklisinde ödenecek parasýný biz yatýrdýk, ssaðlýkdan yararlansýn diyede para yatýrdýk, adam emekli olursa yýllarýn yýpranmasýnýda bize dayadýn EH aq bu adamýn BES denilen isteðe baðlý emeklilik primini niye ben yatýrýyorum aq.
Tüm bunlarý yapan esas baba gibi baba (kimsenin babasý yapmaz bukadarýný ya neyse) her mevzuda ÝPNE ÝÞVEREN konumunda olmakta neyin nesi onu hiç anlamýyorum
2020 net maaþ diyorsun. Ýþverene ilave masrafý %15,5 SGK iþ veren payý, iþsizlik sigortaýs iþveren payý, ikisi son zamlý hali 450 TL eder. 1000 deðil.
Yemek, servis vermen þart deðil. Zorunlu olursan verirsin.
BES ise iþverene masrafý yok, iþçi maaþýndan kesilecek zaten. Alt sýnýr %3, buda eder 60-70 TL, 200 deðil. Dediðim gibi sana masrafý yok, iþçi maaþýndan kesilecek.
Sana maliyet 4500 deðil, 2020+450 eder 2470 TL.
Daha þuanki asgari ücret rakamý ile bile 690 TL asgari ücret sgk sý ödüyorduk, artýþla birlikte nasýl 45o tl ye düþecek o ayrýntýlý yazarmýsýnýz??
Ýþverene verilen 25-30 tane teþviki de unutmayalým. Nette var teþvik listeleri. Ýþveren her koþulda avantajlý yine de.
Çok yuvarlak cevap olmadýmý bu þimdi?? Nasýl bir teþvikse biz sgk yý yarýnýn altýnda ödetecek. Bizim mali müþavirimiz konuya fransýz heralde
1603 TL için iþçiden yapýlan kesintiler toplamý 578 tl, iþverenden kesilen toplam ise 355 TL.
Ýþçi payý ayrý, onu brüt maaþýndan iþçi veriyor. Sen adama brüt maaþýný net versen bile devlet yine o parayý iþçiden alacak zaten. Onun için iþçi payýný sen ödüyormuþ gibi düþünme.
Sana 1 asgari ücretlinin kesinti maliyeti 355 TL (315 TL SGK iþveren payý, 40 TL iþsizlik iþveren payý).
Sana þu açýdan hak veriyorum, gelir vergisi dilimleri asgari ücret katlarýna göre belirleniyor ve son 5 yýldýr asgari ücretten daha az artýyor. Yani ben 5 yýl önce maaþýmýn %70'ni net olarak alýyosam bugün %64'ü net olarak cebime giriyor. Benden daha çok vergi alýyor devlet ve bunu artýk heryýl yapýyor.
Ben asgari ücret %16-17 artar yeter diyordum ama ***** seçim arifesi......
Mesajlarýma alýntý yaparak cvp verirsen sevinirim. Takibi zor oluyor böyle.
https://datassist.com.tr/wp-content/...C4%B0YS-13.pdf
2018 SGK Teþvikleri
2018 Torba Yasa Teşvikleri - iskanunu.com
Burda biri yazmýþtý, iþyeri açacakken muhasebecisi hakký olan teþviki bilmediði için maðdur olduðunu.
Muhasebeci bu, bilemeyebilir. Sen de araþtýrabilirsin.
Mesajlarýma alýntý yaparak cvp verirsen sevinirim. Takibi zor oluyor böyle.
https://datassist.com.tr/wp-content/...C4%B0YS-13.pdf
2018 SGK Teþvikleri
2018 Torba Yasa Teşvikleri - iskanunu.com
Burda biri yazmýþtý, iþyeri açacakken muhasebecisi hakký olan teþviki bilmediði için maðdur olduðunu.
Muhasebeci bu, bilemeyebilir. Sen de araþtýrabilirsin.
her iki tarafýn da haklý olduðu bir þeyi tartýþýyorsunuz
sonuca varmanýz çok zor..
Haklýsýn ama arkadaþ rakamlarý abartýp yazýnca, iþçinin maaþýndan vereceði kesintileri (BES vb) kendisi ödüyormuþ gibi yazýnca tutamadým kendimi.
Ben de isterdim asgari ücret %15-17 artsýn ama olmadý.
Bakalým biz zam alabilecek miyiz.
Gelir vergisi oranlarý artýþý haksýzlýðý da ayrý konu benim için zaten.
%26 zam ilave iþsizlik, ürünlere zam vb þekilde piyasayý etkilemez "umarým".
Þimdi SGK online sitesinden yaptýðým ödemeyi atýyorum. Bir firmamda 2 kiþi asgari ücretli olarak çalýþýyor (diðerlerindeçeþitli maaþlarda olan olduðu için ortalama yatýrdýðýmý çýkarmak zor olur diye bu firmada olaný atýyorum)
2 kiþi için online sistemden ödediðim 1559 tl. 2 çalýþan 60 gün yazýyor kocaman. yarýsý napýyormuþ? 779.5 TL. ben bunu muhasebeciye deðil direkt devletin online sitesine ödüyorum. Neyi abartýyorum aceba??
Ülkemizde alýnan vergiler dolaylý yollarla alýnmaktadýr yok benzinden yok arabadan yok çalýþandan/iþverenden vs. asýl vergi usulümüz gelir üzerinden olmalý ancak bizim milletimiz iþçi/iþveren/memur/ bebesi dedesi dadasý nerde çalmak çýrpmak var aklýmýz ona çalýþtýðý için ve devletimiz bunu denetleyemeyecek kadar basiretsiz olduðu için bu kavga dövüþ ortaya çýkýyor her sene böyle ekonomide düzelmez. Emin olun gelir üzerinden vergi alýnsa þu anki iþverenler ödediði verginin 3 yada 4 mislisini devlete ödemek zorunda kalýr, ben bir iþçi çalýþan olarak bakýyorum atýyorum 1000 birim kazanýyorum 10000 birimlik bir araba alýrken 1800 birim + ötv vergi ödüyorum 100.000 birim kazanan iþverende aynýsýný ödüyor nerde eþitlik ?
Tartýþmaya kalksak tartýþýlacak o kadar boyutu var ki 3-5 satýra sýðmaz bence de. Ülke bokun içine batýnca herkesin haklýlýðý kendine kadar oluyor.
Þöyle bir laf etsem; Asgari Ücret nedir ey güzel iþveren ?
Devlet diyor ki minimum ücret budur. Ýyi güzel.
Ýþi güzel gider, ekonomi daha iyi iken daha güzel kazanan hangi iþveren; asgari ücret ile çalýþtýrabildiði bir kiþiye daha fazla maaþ veriyor ?
Asgari yani minimum ücret sýnýrý bizde öyle bir kalýplaþmýþ ki alt sýnýr deðil ideal rakam kabul edilip çalýþanýn çok büyük oranýna verilen sabit maaþ tutarý olmuþ.
Herkes kendini rahatsýz edince alttakine doðru basýyor..
Þimdi iþçilik maliyet hesaplarýna girmeyin, biz de gýda iþletmesiyiz ihracat yapýyoruz. Ýþçilik maliyetleri arttý deyip yurtdýþýna fiyat artýþý falan yansýtmak kolay iþ deðil. Zaten yýrtýyoruz kendimizi fiyat tutturmaya çalýþýrken, bir de iþçilik artýþý elbette güzel deðil.
Ancak sadece düþünülsün diye deðindim, minimum maaþ o. Devlet kimseye bu maaþý öde daha fazla verme diye elini baðlamýyor ama elbette daha fazla kim niye versin..
Onunda kanunu varki. Bir adamý 2 sene maks asgari ücret basamaðýndan maaþlandýrabiliyorsun. 3. sene devlet seni sorgulama yetkisine sahip sen niye bu adam hala tabandan maaþ ödüyorsun diye.
Ayrýca þunuda kabul edelim bizde VASIFLI ama vasýfsýz çoook çalýþan var. Bir iþletme neden iþçi çalýþtýrýr? Ana maddesi kiþinin sana katma deðer kazandýrmasý. Bizde çalýþanlarýn birçoðunluðu ise; evde oturmayayým, kimsenin gözüne batmayayým, sgk da ödensin saðlýk sisteminden yararlanayým. Eh iþte parada deðil ama cebime 3-5 tl kalsýn diye çalýþýyor. Þirketine katma deðer kazandýrran adam zaten zamanýndan önce terfide alýyor, gerekirse primde alýyor
Tamam, 100'er TL devlet teþviki düþülmüþ hali bu galiba. Aslýnda gerçek rakam 1759 TL, böl 2'ye 880 TL. Bu rakam iþçi+iþveren kesintileri toplamý. Ýþçi kýsmýný sen ödüyor görünebilirsin ama bu iþçinin maaþýndan kesilen para aslýnda. Ýþçinin cebine brüt maaþý girmeden sen onun adýna, onun maaþýndan devlete yatýrýyorsun.
Ayný þeyleri söylüyoruz ama iþçi kesinti paylarýný sen cebinden ödüyor gibi düþündüðün için sorun oluyor. Aslýndan devlet iþçi kesintisini iþçiden kesiyor ama maaþ daha yatmadan kestiði ve sen ödediðin için kafa karýþýyor.
İşveren maliyeti budur asgari ücretin. + AGİ
https://i.hizliresim.com/nQmMRM.jpg
2019 İşveren Maliyeti : 3.005,65 TL
2018 İşveren Maliyeti : 2.384,66 TL
Artış: %26
Yan haklar (servis gibi zorunlu değil) Ama yemek en kötü 15 TL ödersin. + agi vs derken bu rakam 3500'ün altına inmez.
Şahsi beklentim kurumsal firmada beyaz yaka ve kobi işletmecisi olarak. Firma bu sene zam yapmaz bize (beyaz yaka) (Üst yönetim yani Müdürlerler hariç)
asgari ücretli kısım için de çalışan sayısını azaltır bütçesini denkleştirir gibi duruyor.
Zaten üÜretim yok şuan kısa süreli çalışma yapıyorlar. Sene başından itibaren üretimdeki adamların 3 te 1 ini çıkartırlar gibi duruyor.
Reel sektöre yansıması çalışan azaltmak ve aynı işi kalanlara yüklemek olarak sonuçlanacağını düşündüğüm bir artış olmuş.
Artış rakamı beklentimin çook üzerinde geldi, seçim yatırımı olarak kullanılacağına dair de bir endişem yok %100 kullanılır.
Meydanda %26 nın dayanılmaz cazibesi ile o toplanırken arka tarafta çıkışı verilenleri kimse görmeyecek nede olsa.
Edit geri gelsin
Ýþveren maliyeti budur asgari ücretin. + AGÝ
https://i.hizliresim.com/nQmMRM.jpg
2019 Ýþveren Maliyeti : 3.005,65 TL
2018 Ýþveren Maliyeti : 2.384,66 TL
Artýþ: %26
Yan haklar (servis gibi zorunlu deðil) Ama yemek en kötü 15 TL ödersin. + agi vs derken bu rakam 3500'ün altýna inmez.
Þahsi beklentim kurumsal firmada beyaz yaka ve kobi iþletmecisi olarak. Firma bu sene zam yapmaz bize (beyaz yaka) (Üst yönetim yani Müdürlerler hariç)
asgari ücretli kýsým için de çalýþan sayýsýný azaltýr bütçesini denkleþtirir gibi duruyor.
Zaten üÜretim yok þuan kýsa süreli çalýþma yapýyorlar. Sene baþýndan itibaren üretimdeki adamlarýn 3 te 1 ini çýkartýrlar gibi duruyor.
Reel sektöre yansýmasý çalýþan azaltmak ve ayný iþi kalanlara yüklemek olarak sonuçlanacaðýný düþündüðüm bir artýþ olmuþ.
Artýþ rakamý beklentimin çook üzerinde geldi, seçim yatýrýmý olarak kullanýlacaðýna dair de bir endiþem yok %100 kullanýlýr.
Meydanda %26 nýn dayanýlmaz cazibesi ile o toplanýrken arka tarafta çýkýþý verilenleri kimse görmeyecek nede olsa.
Abi tamamda brütünden kesiyor netinden deðilki. Ben bunu ödüyorum benim cebimden çýkýyor, üzerine maaþýn netinide ödüyorum. Yukardaki hesabýmdada zaten net rakamlarý vermiþim. Tamam biz salak bir iþletmede olabiliriz bunu kabul ediyorum. Ben BES i biz yatýrýcaz olarak ayarladým kendimi. Adamýn netinden kesememki ben besini. Asgari geçim indirimini vermek zorundayým (vermeyen binlerce iþletme varmýþ, ona ben karýþamam). Ben net olarak kendi asgari ücretlimin bana maliyetinden bahsediyorum. Bu rakamlar NET olarak çýkýyor iþletme sahibinin cebinden. Geriye ise birde TOTOÞ iþveren ifadesi kalýyor. Ýþçi demiyorki Avrupa Yýpranma tazminatýný kaldýrdý, yemek yol asla vermiyor demiyor. Benim Annem Siemens almanya emeklisi bide. Kadýn topu topu 450 Euro maaþ alýyor. 20 küsür sene mesaisi var ve maaþý 60 da baðlandý yýpranmada almadý. Biz iþimize geldimi Avrupalý oluyoruz iþimize geldimi Türkiyeli
Diyorumki biraz olsun Hakkaniyetli olalým
Onu diyorum iþte. Ayný þeyi deðiþik kelimelerle söylüyoruz.
Bu arada adamýn BES'ini netinden deðil brütünden dewlet kesecek merak etme sen :).
Yukarýda arkadaþ koymuþ benim dediðim rakamlarýn 2019 halini. 3005 TL düz iþçi maliyeti, 4500 TL deðil :).
Servis, yemek sana kalmýþ. Dilersen ver F30'u bir iþçiye, 4 kiþi gidip gelsinler :P .
Tarkan abi, söylemek istediðimi tam olarak anlatamamýþým sanýrým. Bir iþletme asgari ücret verdiði x birim insaný, 500 lira 1000 lira daha üstü maaþ vererek çalýþtýrýp ayakta kalabilecek dahi olsa, devlet daha aþaðýda maaþ ödemek için bir sýnýr vermiþken kim gidip fazla para veriyor çalýþanýna ?
Ýþveren tarafýnda bu söylediðimi tam anlamamýþ olman bana normal geliyor. Tekrar altýný çizeyim;
Bundan daha az ücret ödeyemezsin rakamýdýr asgari ücret.
Sana böyle bir hak verdim, hadi çalýþanlara bu kadar ver üstünde kazandýðýn sana kalsýn rakamý deðildir.. Ama piyasa güzelken kar edilsin arabalar villalar, piyasa kötüyken bu asgari ücretle batarýz biz.
Ýþçi sýnýfý da diyor ki yüzerken sen yüzüyordun, ben boðulmamaya çalýþýyorum anca, batarken gel batalým ne fark eder.
Ben farklý bir noktaya deðinmek istedim, konudan çok uzaklaþtýrdým baþka bir yorum yazmayacaðým konuyu daðýtmamak için.
(Çalýþan kesimin yarýsýndan fazlasý reel vasýfsýz, iþe gelip giden sadece göze batmayacak düzeyde iþ yapan insanlarla dolu burasýna da katýlýyorum fakat yarý bir konu bu)
Ýþte ilk yazýmý okusanýz aslýnda ÝÞVEREN olarak ASGARÝ ÜCRET çok deðil, devletin üstüne üstlük tüm diðer ödemeleride iþveren yýktýðý için. Bu bedelin nerdeyse 2 katýna mal olan tüm ücretlerden mesul olanýn yine ÝÞVEREN niye olduðunu yazdým.
Yani bana göre 3000 TL olsun asgari ücret ama ben diðer hiçbirþeyden mesul olmayayým. ÝÞÇÝ nin sgk katkýsýndan, emekliye ayrýlacaðý zamanki alacaðý maaþdan, asgari geçim indiriminden, bes inden neden ÝÞVEREN mesul olsun. DEVLET eðer babaysa; biz kiþinin maaþýný veriyorsak geri kalan þeyleri yüklenmeli. Devlet elini en ufak þekilde bile cebine atmýyor
Sebebi þu, devlet gerçekten kazanandan almasý gereken vergiyi alamýyor.
Burada hep bahsediyorum yeri geldiðinde, adam villa da oturuyor altýnda 300 binlik q7 ile geziyor. Ama totalde ödediði vergi senden benden az.
Kurumsalda çalýþan beyaz yaka ve asgari ücretli sistemi finanse ediyor bir noktada. Kaynaðýnda kesindi (stopaj) devlet diyor ki iþverene kardeþim sen iþçiye bu kadar para vericen ben ondan bu kadar vergi alýcam, ama ben biliyorum bu kerata bana bu parayý ödemez en iyisi sen bana bunu her ay düzenli olarak muhtasar beyanname ile bildir, ve akabinde öde.
Hoop daha para cebe girmeden devlete gidiyor. Ben vergi ödemeye karþý deðilim, nasýl ki parkta bahçede gezerken, akþam çöplerin alýnmasýný isterken bunlarýn bir maliyetinin olduðunu biliyorsam buna katkýda da bulunmam lazým.
ama benden kat be kat fazla kazanan iyi yaþayan adamlarýn ben kadar vergi ödemediðini bilmek aðrýma gidiyor. Sýkýntý burada.
VERGÝ ADALETÝ YOK.
Adalet olmayýnca poþetten, ötv gibi ucube bir sistemden kaynak beklersin iþte böyle.
Bazen babama takýlýyorum hadi diyorum aldýn yine emekli maaþýný benim sayemde :) ödediðim vergi ile aldýðý rakam o kadar yakýn ki birbirine. Benim cepten çýkýyor onun cebe giriyor gibi oluyor.
Not: 35 yaþýnda insanlarý emekli eden sistemi kuranlara hakkýmý helal etmiyorum.