ben denedim ne soruyorsun
yurtdışında d 17 a2 lere 3-4 derece (A mı R mı bilmiyorum) üzerinde veren görmedim. sen peki A tarafında deneme yapmadın mı, ya şöyle sorim, en iyi verimi nerde yakaladın?
edit: sorum yıldıray'a![]()
herşey motora daha fazla hava sokmak
emme zamanı diye bildiğimiz zamanın sonunda piston sıkıştırma için üön ya tırmanmaya başlarke bile emme supapı açıktır bu bir ara zamandır ve emme rötarı diye geçer.
aynı şekilde hep bildiğimiz egzoz zamanında piston aön dan üön a çıkarken egzozu atar kısmıda tam doğru değil.
egzoz zamanı avansı denilen bir ara zaman daha var iş yapılan evrede piston aön ya inerken egzoz supapı açılarak egzozun kendi basıncıyla silindir dışına kaçması isteniyor.
buna iyi kafa yordum zamanında olayın özü yüksek devirlerde motora fazla hava sokmak için emmeye kapanma rötarı verip içeri dolan havanın yarattığı dinamik koşullar piston sıkıştırma için üön ya çıkarken bile silindire hava çeksin ama ayar öyle olsun ki piston emme yoluna geri karışım basmasın
aynı şekilde egzoz zamanına ise öyle bir avans verilsin ki işe yaramaz gazları piston itip kakmakla uğraşmasın ama öyle bir avans olsun ki motorun tam iş yaptığı yerde gücünden çalmasın..
ha birde bu iki ufaklığın bindirdiği overlap durumu var oda akışkanlar mekaniği olayları söz konusu sanırım, egzoz sistemi iyi ayarlanmış bir motorda egzoz gazları kaçarken oluşan basınç değişikliği emmeyi açık bulursa burdan silindire yakılmak üzere az da olsa bir karışım çeker.
düşünün overlapta çekiyor + emme esnasında zaten kendi çekiyor + emme rötarıyla hız kazanan gazın kendisi biraz daha doluyor.
işte yüksek devir çeviren makinalarda bu 3 noktada kafa yorulursa güç alınıyor.
kafa karıştırıcı şeyler ama ford Ti-VCT tamda bunu yapıyor![]()
belki vvt-i da belkide vtec te![]()
:
![]()
e peki sen kendin avans tarafında ufak ufak denemeler yapıp en iyi timingi yakalasan? tabii dikkatli, küçük adımlarla ve kulağı dört açarak, birden bire sıkmamak lazımmış. yarım mark yarım mark denenebilir.
bakalım biraz daha araştırma yapıyorum birşeyler çıkar gibi olmadı yapacağız artık kendimiz ama yazılımada müdahale etmek gerekecek bence
ben aracıma motor toplattım ve tüm ayarlarını yaptırdım rodajımıda bitirdim ve mevcut p28 ecu'ya S300 taktırdım ama bir türlü ayar tutturamadık çünkü aracın timing ayarı ve sibop ayarı olması gerektiği gibi ayarlanmamıştı.bu timing işi çok hassasiyet isteyen bir iş yani 15-20 yıl tecrübeli motor ustası bu işi yapamayabilir çünkü uzmanlık alanı bu değil..bu işi istanbulda yapabilen nadir kişiler var saysan 5 parmağı kesinlikle geçmez..stndrd araçlarda hata payı çok daha az fakat atmosferik yüklü araçlarda bu iş çok zahmetli olduğundan ilgisizlik oluyor..
eğer adı ayarsa birden cok defa yapıla bilmesi gerekir yaparsın tutmaz bidaha yaparsın istedigin gii olmaz degistirirsin en iyisini bulana kadar
arkadaşlar birşeyler buldum gibi video izlerseniz
http://www.youtube.com/watch?v=zVbwQ-O0Jlg
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)