Hocam tartıştıgmız konu o degil devir bandını uzatmanın virajlı yolda nasıl bi etki yaratabilecegi.(turbonun destekledigi surece) ;)
Printable View
Hocam tartıştıgmız konu o degil devir bandını uzatmanın virajlı yolda nasıl bi etki yaratabilecegi.(turbonun destekledigi surece) ;)
mümkün değil arkadaşlar dediğiniz gibi olsa tamam o zman benzinli almaya zaten gerek kalmamış demektir :) dizellerde 5000 gören dizeller bile yüksek devir çeviren dizel anlamına geliyor :) 5k görmek yerine 0-4500 d/d arasını nasıl doldururum neler yapabilirim diye düşünmek daha mantıklı ve doğru olacaktır ....
bende 4000dd sonra arabayı dırek arkadan sankı bısı tutuyor:D rollerde falan 4bıne gelmeden degıstırıorum vıtesı..yokuslardada 2000den asagı dusmedgı surece kucultmuyorum vıtesı tork devrınde kalıyor araba çekiyor zaten
Tabiki o düşüncede dogru ama jetta tdi cup araçlarındaki devir bandı uzun gibi geldi bana youtube de videoları falan var.
Bu konuda elden çok fazla bişey gelmez.. Tüm dizel araçların turbolarını malesef beklenilenden daha küçük koyuyolar.. Tork kaybetmeden devir çevirmek isteyen arkadaşların büyük turboya geçmeleri gerekiyo tabiki de.. Ama turboyla bitmiyo.. Enjektör intercooler egzoz falan liste uzuyo :) Ha diyelimki bunu yaptınız.. 5200-5500 devirlere kadar dolu dolu döndünüz.. Ama bu sefer bizim araçların ekonomikliğini sağlayan alt devir gücünü kaybedeceksiniz.. 2000 2500 devirlerde turbo dolmamış olacak.. O devirlerde gitmek isterseniz gaza daha fazla basıp daha fazla yakıt yakacaksınız.. Turbo 3000 devirde dolacak.. Düşük viteslerde şehir içinde gereksiz yere patinaja kalacak tehlike yaratacak vs. O yüzden turbo büyütmek , öyle oluyosa en büyüğünü takalım mantığıyla değil hangisi bana en büyük verimi verecek , devir aralığını çok fazla değiştirmeden güç bandını yukarıya çekecek şekilde düşünülmelidir.. Varsın devir çevirmesin.. 2000 devirden arabayı toparlasın da gerisi lazım değil :D
Ha bu arada devir çevirmekten kastınız nedir bilmiyorum ama dizel araçta devir çevirmeden tatminkar hızlara çıkabiliyo merak etmeyin.. Fazlasını beklemek vtec gibi hızlar istemektir.. Mesela benim ibiza çok gariptir ki 4. vitesin sonu vtecle aynı :D
1. vites : 55 km
2. vites : 85 km
3. vites : 135 km
4. vites : 190 km ( 9000 devir dönen vtec 195te kesicide :D)
5. vites : 225 km
6. vites : 235 km (3800 devir gibi kalıyo turbo ufak oldugundan daha fazlasını gidemiyo henüz :))
Benim aracımın değerleri böyle.. 4500 deviri geçmem vites atarken..
Hmm anladım açıklamanız için teşekkurler.Tabiki şehir içi kullanımda hiç bi faydası olmıcaktır yani pist kullanımına çevirebilirmiyiz diye merak etmiştik onu araştırıoduk ki bunun mumkn oldugunu orendik. Turbo,enjektor ve bikaç deişiklikle devir bandını 53000 lere ceekebilir ve pist kullanımına uygn hale gelebiliriz:)
Bizim amacımız pist içindede benzınlı araçlar gibi randıman alabilmek yani devir bandını uzatarak vırajlarda vıtes kucultup buyuturken kaybettigimiz zamanı yok edip benzinlinin tamponuna yapışmak :D
supercharger nasıl olur acaba :)
en guzelı aynı dvırler arasında max guc yap chıp gıtsın:D
dizellerde son dişli uzun olduğu zaman ( uzun tabiri kişiden kişiye değişir we aracın motoruna göre tabide :) )
devir saati bir yerde takılıp kalıyor ilerlemiyor daha :) belki remapla artabilir yaw
benim yazıyla ilgil yazdıysanız ben özellikle son dişliyi kısa olarak görüyorum.Çünkü hızın kesildiği devir kesici devri ,, 3000 ler falan olsa haklısınız.Bi türlü pratik bi çözüm bulamadım o hız olayın.Stock hali ile o hızlara kadar çok iyi ama motoru yüklesemde yüklemesemde 182 183 te kalacağını bilmek can sıkıcı biraz.
1 52 2 85 3 125 4 165 5 221 e kadar izin veriyo ama 205 yaptım bikez haricinde 195 i geçmedi 3 kişi + bagaj + klima açık şekilde :D 190km @ 4500 rpm 5200 çeviriyor aracım.
remapla biraz egr ve kat iptaliyle bi 200-300 devir daha çevirir bence :)
standart bir common rail değişken geometrili turbo diesel araçta herhangi bir araç C segmenti olsun:) , remap uygulaması ile hangi ayarlarla oynanır değiştirilir detaylı bilen arkadaşlar varmı acaba ?
Multijet araçlardaki geberik alt devirlere birde turbo büyütülerek iice dezavantaj oluşuyorsa, bu işlemlere hiç girilmez. Çünkü 2500dd altı gerçekten çok kötü, ne yokuş çıkıo nede düşük viteste ilerlemeye imkan verio.
ilk sayfadaki dyno kağıdına bak lewo ,max hp yi 300 devir daha erken aldım max torqu da 700 devir gibi daha geç. Ezbere yorum yapmak yanlış olur araç üzerinde yapılan işlem ve o işlemin neleri değiştirdiği eğrilerin karakterini değiştirebilir. Torq ve hp eğrisi daha yakın oldu suan oncden 1800 devire 4300 du ( bunlar orjinal olması lazım ) Şimdi ise max torq 2500 devire max hp de 4000 devir civarlarına geldi. makas kapandı baya ;)
Şimdi bu ne demek oluyor diyeceksiniz Şu demek oluyor, dizelin torq avantajını yüksek devirlerde biraz daha fazla kullabiliyorum, max torq biraz daha üst devirde olsa daha çok benzinliler gibi olacak Rolllingde üst devirlerdeki dejavantaj dahada azalacak :)
Saygılar...
sımdı remap mı daha ıyı chıp mı arasındakı farkalr ne?