.................................
abi düşünce süper ama malesef bu tip bir uygulamayı forumdan direk yapamayız
genelde üstü kapalı açıklamaları tercih ederiz veya özelden bilgi veririz
zira, öbür türlü böyle bir teşhir veya suçlama forum olarak bizi zor durumda bırakabilir .
ayrıca bu tip şeyler bir noktadan sonra kişiselleşiyor
bazı insanlar, serviste bakıma giren aracına 2000 tl ödeyince aracın yıkanmamış olduğunu bile görünce servise düşman kesilebiliyor ?
ucu fazlasıyla açık yani
Bonus süper olmuş haha
sonuca doğru giderken ilk aşama: bugün gittim kendime bi voltmetre buldum.. doğru arabanın başına sonra.. önce sensörü yerinden söküp arabayı çalıştırıyım dedim ama elimdeki alyansla açamadım nasıl bi sıkmışlarsa sağolsunlarsonra sensörün hemen arkasından giden kabloda dış korumayı yatay bi şekilde keserek yaklaşık işimi görecek kadar 3 cm ayırdım... alttan ben üç tane bekleme rağmen 2 tane kablo çıktı biri siyah biri sarı.. ) yalnız orjinal sensörü araştırdığımda netten üç pinli yani soketinde üç pin olan bi sensör çıkıyo) neyse..
genellikle elektrikçilerin yaptığı gibi iki kabloda da ölçüm cihazının unu içindeki kabloya temas edecek biçimde iki delik açtım.. aracın kontağını açarak ölçüme başladım... ölçümleri volt ve mili volt cinsinden yaptım değişen tek şey basamak... sadece kontak açıkken iki kablodan da 0.006 gibi bi değer aldım.. aceba bi yanlışlık olabilir mi die gittim çakmaklığı ölçtüm 12 küsür volt çıktı.. yetmedi geldim gaz kesicinin ordan ölçtüm yine 12 küsür volt çıktı...
Allah Allah dedimbi de şunu çalıştırıp ölçüyüm dedim... çalıştırdım araba.. ilk kes çalışıyo gün içinde soğuk yani.. -bi şey fark ederse die yazdım bu detayı- araç çalışırken bu sefer değerler biri 0-0.3 lere kadar değişkenlik gösterdi diğerini de tam hatırlamıyom ama o onlar basamağına bile çıkmadı.. yani benim araba çalışırken bile iki kablodan da aldığım değerlerim volt cinsinden değeri 0.3 ü geçmedi...
dur dedim bi de fişini çekiyim de deneyim ama m42 motor bilen arkadaşlar vardır öyle bi yere koymuşlar ki fişini çıkarmayı beceremedim... yarın sanayiye gidip önce bi sensörü çıkarıp çalıştırmayı deneyecem.. muhtemelen şu an ki çekişinden bişey kaybetmeden çalışacak... sonra bi fişini söküp deneyecem... muhtemelen arıza kodu verecek.. vermez de çalışırsa napacaz bilmiyom o zaman iyice ayvayı yedik sanırım hiç çıkamayız işin içindensonra da gidip hata kodlarını sildirip bu makinalarından girip sensör değerlerine bakan birini bulursam bi de ordan baktırcam...
aklıma gelen bi soru: bu değerlerin çok düşük olması kablalardan bi yerde iletkenlik azalmış, az temas vs gibi bi sorundan olabilir mi ki???
Bu arada Maxi ye çok çok hatta çooook teşekkür etmek istiyorum.. biraz sanki kızdığını hisseder gibiyim ben size en doğru yolu gösteriyom da siz hala niye bunlarla uğraşasıyosunuz der gibi.. ama benim o osiloskop la test ettirme imkanım yok bakıyım daha sonuç alamazsam sensörleri söküp size gönderiyim ben iyisi![]()
Yarın gelişmelerden haber etmeye devam edeceğim.. keep in touch...
demekkı senın sensorun ınductıve yanı magnetic tip.aldıgın deger normal. rolentıde genelde 0.2-0.5volt arası pulse verır.devır yukseldıkce verdıgı voltajda + ve -(eksi) olarak yukselecektir.magnetıc sensorler dısardan besleme almaz dolayısıyla o sensor pin kablolarında motor calısmazken voltaj goremessın.magnetıc sensorlerı jenerator gıbı dusun.reluctor kasnak dondukce alternatıf voltaj(ac) uretır ve devır yukseldıkce yukselır.fakat ecu voltajı cok tınlamaz.ecu pulse darbelerını takıp eder.ecu voltajı tınlamaz derken genelde 0.2 nın altında olmaması gerekır yoksa pulse u ecu goremez. yukarısı problme degıl.
bu arada magnetıc sensorun voltajını olcerken multımetrenın problarını sensorun uclarına baglayarak olcmen lazım bı ucu arabanın sasesıne dokundurarak degıl.
valla bunu okuyunca höng oldum resmen![]()
şimdi asıl olay yarın ben bu sensörü yerinden söküp çalıştırınca ve soketini sökünce ortaya çıkacak ama..
buraya kadar o zaman ben iki kablo bulunca bu iki kablonun birini artı birini eksi gibi kabul edip o ikise birden ölçüm cihazının ucları değdirerek bi değer almam gerekiyodu ve bu değer kaç olması gerekiyodu o zaman....??
multimetre ile dalga şeklinde voltajları düzgün ölçülmez, misal: oksijen sensörü gibi.. voltaj 0,1 ile 0,9 volt arası dalgalanır.
multimetre anlık ölçer, sabit voltajları sorunsuz görürsün.
dalga şeklinde voltajları Osiloskop ile anlamlı şekilde ölçebilirsin, zamana yayılmış şekilde voltaj değişiklikleri ekranda gözükür.
Osiloskop imkanı yok demişsin ama adam akıllı bir elektrikçide vardır osiloskop. Hele kayseri gibi bir şehirde bulunmamasına imkan yok diyorum.
ya bide anlamadığım bunun içinden iki kablo çıkması çok saçma ..
12141721968 - Google'da Ara
o kadar aratıyom karşıma daha hiç iki pinli bi soketi olan sensör çıkmadı..
oem no: 12141721968 ve bosch no: 026121005
bi soketi sökseydim.. peki iki kablo ama sokette üç pin olur mu ki...?? olursa bile niye olsun ki???
yok.. zannetmiyorum.. kablo gayet orjinal bi biçimde çıkıp gidiyo ek filan yok... ama ben soketi sökemediğim için nette gördüklerimle bulduğum iki kablolu sensorü karşılaştırıyorum.. yarın arabanın üztündeki soketi söküp bakınca belli olur herşey..
çok cinz bi durum yaa.. arba çalışıyo gidiyo ama tork yok arabada olması gereken..
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)