Bende o limite gelme surecinden bahsediyorum.
Avrupa ile kiyaslarsak bizde pist isi flan yok.Yeni yeni gelisiyor.
Printable View
bir lastiği eğer bir kaç hotlapte bitiriyorsan kullanım olarak hataların var demektir. O zaman yarıştığın zamanda 5 turda bir slick değiştirmen gerek. Mutlucupta yarışmacılar fiat sienna ile körfezde lassa lastiklerle 20 tur dönüyordu. Yarış sonunda anca bitiyordu lastikler ki yarış çizgisi hot lap çizgisine göre çok kötüdür lastik ömrü açısından.
Abi o hataları yapmadan conti sport 5 ile iyi süre çıkartıp 10 hızlı turda lastiği bitirmeyecek kaç kişi vardır ?
Bana iyi süreyi yumuşak frenle lastiğin tabanını uzatmadan (istanbul parkta) yapabilen bir video örnek izletebilirmisiniz? Bahsettiğimiz yol lastikleri istanbul parka uygun dayanıklılıkta değil 2x2 = 4
Iboya katiliyorum bende.. Cok iddia etmiyorum. Ilk kez semi slick kullaniyorum. 225 40 18 120 tw nankang lastiklerim. Izmirde canina okudum lastiklerin, frenlerimde problem vardi ve bu yuzden lastikleri asiri zorladim.. Surekli yolu taradim vs.. Ki izmir ulku pisti istanbulparka gore lastikleri nerdeyse rendeliyo.. Istanbulparka da ciktim. 2 seans hic ayagimi gazdan cekmedim. Hic sogutmadim arabayi bir tur bile. Hatta ikinci seansin sonunda fren balatalarim bitti dot 5.1 hidroligim kaynadi ve 220 le giderken frene bastim ve fren gitmisti direk pistten ciktim kumda yavaslayabildim.. Bu kadar zorlamama ragmen, ikinci seansta onumdeki aracla bildiginiz kedi fare kovalamacasi yaparak yaris cizgisini hicbir sekilde gozetmeyerek kullandigimda bile 7. Turdan itibaren sadece lastigin bir miktar kendini saldigini hissettim. Tecrubeme gore iki uc hot lap te nankanglarin biraktigi konusuna bu yuzden katilmiyorum. Elbette daha iyi lastikler var, elbette cok daha iyi sureler verir. Ama ben bahsedildigi kadar kotu oldugunu dusunmuyorum.
Nankangın sağlamlığına laf eden taş olur. Ama tutunması için aynı şeyleri söylemek araca göre değişiyor. Hafif ve torksuz araçlarda çok iyi. Tur süresi için doğru seçim değil 1300+kg ve 300nm + araçlarda. Farklı bir sürü araçta denediğimiz için bunu söyleyebiliyorum. Yol lastiği dayanmaz benim söylemek istediğim, nankang bir semi slick zaten.
İkinizde aynı şeyi söylediğiniz için birlikte alıntıladım.
Piste belli ki ikinizde pek çok gelmemişsiniz, lastikler ile olsun pist koşulları hakkında olsun henüz bir şeyler tam oturmamış.
Biz bir lastiği tek arabada deneyip, tek tur dönüp gelip bir şey demiyoruz burada. O lastiği tam 4 farklı arabada denedik mesela. Her çıkan araba için telemetri aldık. Türkiye'de geriden geldiğine katılıyorum ama sürüş kabiliyeti geliştikçe frene ve lastiğe binen yük azalacak ne demek? Tam tersi daha çok baskıya ve strese maruz kalacaklar. Bazı konulara yanlış baktığınızı düşünüyorum :)
Zeki yumuşak frenle zaten süre yapamasın ama fren yapmanın dışında lastiğe etki eden şeyler direksiyon tepkilerin ve üzerine bindirdiğin kuvvet Utku type r ile taksi yaptı kaç tane adam gezdirdi tamam best time kasmadı ama yavaşta kullanmamıştır heralde. kaç tane lastik değiştirmişlerdir sorarsın. Ferrari track daylerde sabahtan akşama kadar sadece 1 takım lastik değiştirioduk arabalarda ki slick lastik kullanılmıodu. Hatırlarsan sana eğitimden bahsetmiştim. Eğitim sadece nasıl hızlı gideceğin ile alakalı olan bişey değil bütün bunlarla alakalı olarak verilen bir eğitim. Lastik ve freni optimumda kullanmakla alakalı. Top gear ın celebrity videolarını izle fastest lap yapan JK ile formulacıların çizgilerine bak o zaman ne demek istediğimi anlayacaksın ki aralarında süre olarak dünya fark yok. Arabaların kapasiteleri belli sonuçta.
Tabi aractan araca fark olur elbette.. Bende ciddi patinaj cekiyorum nerdeyse her virajda ama suspansiyon ayarlarim da sikinti var hepsini tamamlayip, yoldaki kilidi de takinca net biseyler soyleyebilirim sanirim.. Baska bi lastikle piste cikmadim ama deniycem onu da seneye..
Kel abi emin ol Ukku'ya da süreye çık dediğinde onun da ruh hali değişiyor. Aramızda arabayı kollayıp iyi süre yapabilen en iyi adam Ukku.
Ama çık referans süre yap dendiğinde nasıl gidebildiğini de biliyorum. Best time kasıyorsan lastiği kollayamazsın,o düpe düz yalan :)
Bence siz okuduğunuz anlamata zorlaniyosunuz yada okumuyosunuz.
Ben tecrube arttikca anyi sureyi yapmak icin lastiklerdeki ve frendeki yuk azalacak diyorum.
Yani piste ilk ciktiginda arabanin frenin ve lastigin irzina gecerek yaptigin sureyi 100 tur sonra cok daha rahat yapacaksin.
Ve devaminda yazdim yeterli tecrubeyo edindikten sonra kendi limitlerini zorlamaya basladiginda daha iyi fren ve lastige ihtiyacin olacak.
İyi de yarışlarda lastiğini kollamakla iyi gitmek arası dengeyi kurmak zorundasın sen o ferrari track daylerdeki pilotlara tek tur best time a gidin de bakalım kaç tur dayanıyor lastik? Sürüş kabiliyetin geliştiğinde arabanın fren ve lastiklerini daha limitinde kullanacağın için değişebilen ekipmanlar (özellikle lastik ve fren) daha uzun ömürlü olmaz daha kısa ömürlü olur. Süre yaptığını düşünürken lastiğini sapasağlam kollayarak geldiysen aracının limitinin daha çok altındasın demektir. Taxi atarken attıkları süreler ile süre kasarken attıkları süreleri sor bide bakalım Utkuya ne cevap alacaksın. Birde burda şahısları konuşmak yanlış sadece pist günlerine katılma imkanı olupta en iyi süreleri çıkartmak isteyen ve çıkartanların lastikleri gün sonunda attıkları keyfi tura göre ne kadar aşınmış her org.da süreyi geliştirmiş herkese tek tek sorun bakalım.
benim paylaştığım videoyu izleyen varsa , bayağı yavaş donuyorum , fren erken yapıyorum daha yumuşak vs
kafadan kaymıyım diye çizgime çok dikkat ederek kullandım gazıda frenide
başka turlu lastikleri koruyamazdım :) hatta çıkışta lastiklere baktığımda kendim bile şaşırdım durumuna :)
1-2 geç ve sert fren denedim durmayıp uzayıp gitti araba sonra vazgeçtim bu lastikler ile olmaz diye :) yolda tutmayı başaramayınca koruma yoluna gittim :D
Ben lastik konusunda kendimden örnek vereyim. Pistte 4-5 gün amatör olarak Formula 3000, Atom, M3 GTS, Jaguar LeMans, 911, Caterham vs. kullanmışlığım var.
İstanbul Park'a bu sene kendi aracımla çıktım, "ulan ben neler kullandım nerelerde döndüm ben" diye kendimi gazladım; araca asıldım ve neticede bildiğin ilkokul 1'e geri döndüm. Pilotaj ve teknik olarak bildiğim herşeyi unutup, ilklerde başa gelecek tecrübeleri tekrar yaşadım.
İlk 2 İstanbul Park pist günümde yanalda kaydım da kaydım, her viraj çıkışında patinaja kaldım, şikanda patinajda lastiği parçaladım. 3ncü çıkışımda lastiği daha az taradım, ama hala gaza gereğinden fazla asılıyorum. Pisti ve arabayı öğrendikçe, fren noktaları; giriş çıkış hızlarını ezberledikçe lastik ömrü artıyor orası kesin. Nankang değil de, Trofeo taksaydım sanmıyorum süremde bir değişiklik olsun. Slick taksam yine parçalayacaktım, lastiğin hakkını veremeyecektim. Muhtemelen daha 1-2 pist gününde de iyi lastiğin hakkını veremem.
Şahsi fikrim ilk pist günlerinde bence yanağı kuvvetli, yatmayan; kendini arabanın altına almayan lastik yeterli. Memlekette Kumho ve Nankang ucuz; pisti öğrendikçe daha iyi lastiğe geçilmesi cüzdana daha faydalı. İlk seferlerde yol lastiğiyle gelinip, 2 hotlap atayım dedin mi; o lastiğin ömründen ömür gider; o daha pahalı bir öğrenme süreci.
Nankang konusuna gelince, omuz sert güzel ama, hamur kötü. Bence tutuş baya kötü. Isınma konusuna gelince, 85 dereceye çıktı pistte. Isınınca fazla bırakmıyor ama yanalda tararsan kanalların kenarlarını 1-2 mm kaldırıyor. Beceriksizliğimi tahmin ettiğimden 2 set almıştım, toplam 5-6 pist gününde de 2 set bitecek gibi de duruyor.
Özetle, lastik önemli ama ilk günlerde gidip en iyisini almaya gerek yok. Piste aşinalık olmadan gereksiz bütçe kaybı.
Quattro bir aracta arka koltugu iptal edip stress bar almayi dusunuyorum duz bir stress bar yeterli olurmu yoksa x brace mi alsam daha iyi olur ?onden ceker olsa direk x brace ama quattro da gerek varmi bir o kadar daha verip x brace almaya bilemedi fikirlerinizi alayim :)
Audi'nin burulması fena olmasa gerek. Düz yeterli gelir herhalde ama x de baya seksi durur :)
Aslında bu konuya araçların sökülebilen parça ağırlıklarını yazsak güzel olur. Misal arka koltuk, stepne, ön koltukla yarış koltuk ağırlık farkı vb. gibi.
Arkadan itişli araçta stepneyi çıkararak arkayı hafifletmek mantıklı mıdır? Arka taraf iyice bağımsızlığını ilan etmez dimi? :) Yoksa bırakalım downforce görevi mi yapsın. (Karda araba patinaj çekmesin diye kaputa oturanlar aklıma geldi)
Megane 2 Rs arka koltuklar + stepne 55 kilogram.
Eski olunca alet parçalar da ağır oluyor. :) Ön koltukların tanesi de sanırım yaklaşık 35-40 kilogram.
Lastik konusuna şöyle bir tecrübemi paylaşmak istiyorum. Süsp. geometrisi, jantları veya gücü tamamen aynı CooperS R53 üzerinde bitmeye çok yakın Trofeo R ile aynı ebatta az yol yapmış Kumho V700 Semislick arasında farklı gün ve seanslarda ciddi tutunma ve limit farkı vardı. Bu yüzden Trofeo sınıfının zirvesinde bir lastik. Cup2 tecrübem olmadığı için yorum yada kıyaslama yapamıyorum.
lastiğe en çok ne zaman abanılır yarışlarda pole position için di mi? Orada lastik ömrü falan düşünülmez allah ne verdiyse basılır.
Buyrun istanbul park 2005 pole position süresi 1:26.7 Yarışta beklenen lastikleri korumaktır süreler daha yavaştır diye düşünülür . Buyrun best lap süresi: 1:24,3
Zeki ben sana eğitimini alsan anlayacaksın diyorum sen hala eğitimle ne alakası var tek doğru tek çizgidir diosun. Yaw bunun en büyük örneği formula. Sizin mantığa göre en hızlı yarışan adamın lastiğinin en çabuk bitmesi gerekir. Ama bakıosun 1. ile her tur kendisinden 2 sn daha yavaş adamın pite giriş turları aynı değil. Daha yavaş giden tecrübesiz adamlar daha erken lastikleri bitiriyor.
Ben sana halk günü diyorum f1 diyorsun lastik biter diyorum eğitim diyorsun. Anlaşma şansımız yine 0 landı senin görüş bildirim açın yüzünden.
bende bu pistte turlamak istiyorum aracımla ama pistin zımpara gibi olup lastikleri eritmesi ve kasko dışı olduğunu öğrendikten sonra vazgeçmiştim
Ben sport maxx ler ile 3 defa piste çıktım
Hiç bir çıkışımda lastiklerim biter diye iplemedim sadece arabadan gelen acayip kokulardan korktum o kadar :)
Yinede bir çok turda bi hayli zorladım
Ama lastikler bitmedi hiçte bişey olmadı
Evet pist için güzel bi lastik değil günlük içinde çok iyi değil ama kötü denemez anlattığın gibi bi tedirginlik yaşatma durumu söz konusu bile değil bu ebatlarda p zero nero gt var o bi tık daha iyi başkada pek bi lastik yok zaten ebat cinsliğinden..
Lakin gel gelelim pist odaklı düşünüyorsan günlük odağından biraz uzaklaşman lazım günlük olarak aldığın en iyi lastikle yine sorun yaşayabilirsin
Fakat öncelik sıralamanda süre kasmak istiyorsan lastikten önce atman gereken başka adımlar var..
Sanırım bana da cevap hakkı doğdu :D Çok fazla konuya değinilmiş, okuyanlara ışık tutabileceği bi kısmına cevap yazayım.
Benim şöyle bir örneğim var; abim.
Pek çoğumuzdan yavaş. Üstelik umurunda değil. Seansa çıkıyor, kafasına göre gazlıyor, geziyor. Stres atıyor. Geziyor diyorsam, 60'a cruise açıp gidiyor demek değil. Ama iddialı değil.
Süre hedefi olmamasına rağmen; yol lastiklerini (conti5) pistte bitirmeme adına kumho ku36'larla çıkıyor. Mantıklı mı? Bence kesinlikle.
9 ya da 10 seans çıktı aynı set ku36'lar. O kadar dayanacak bir yol lastiği var mı? Mümkün değil. Conti5'ler 1 seansta gider, üstelik ku36'dan çok daha pahalılar.
Balataları (ön-arka) ferodo ds2500. Pistte gebermiyor, yolda da idare ediyor. Bir de ATE super blue hidroliği var. Mantıklı mı? Kesinlikle.
Piste nasıl geldiyse öyle eve dönüyor.
Ayda 1 de olsa piste çıkan bir araçsa, lastiği ve balatası piste hazırlıklı olmalı bence.
Ama abimin arabasına 6 piston alcon koysam, tam slick lastik ya da trofeo r filan koysam daha hızlı döner mi? Bence dönmez. Çünkü zaten mevcut lastiklerin ve frenin de limitinde değil. İşte o gereksiz harcama olur.
Bence mantık bu olmalı.
KU36 ile Nankang NS2R'ların ikisini de kullanan farkları ve iyi kötü tarafları yorumlayabilirler mi?
Kollama işine gelirsek; işim gereği bazen hothatchler ile bazen supersportlar ile bazen de binek standart otomobiller ile pistte taksi yapıyorum. Taksi dediğimiz, pistte hızlı tur atıyorum, birileri de yanımda oturuyor. Ring taksi gibi düşünebilirsiniz.
Taksi turlarında genellikle lastiği ve freni kollayarak gidiyoruz. %70-80 tempo gibi. 2.30'luk bir otomobil taksi temposuyla 2.31.5-2.32 döner. Böyle düşünebilirsiniz.
Süre 1.5-2 saniye yavaşlıyor ama lastik ve fren çok daha uzun süre dayanıyor.
S001 nasıldır yav? piste gelmeyi düşünüyorum arada bir çabuk mu dağılır yol tutuşu pistte nasıldır? yeterli olur mu ortalama bir pist kullanıcısı için?
KU36 Semi slick lastik günlük kullanıma çok uygun değil
Nasılki csc5 ler de pist şartlarına çok uygun değilse
Yani bunun orta yolu süre hedefi için yok değişim yapılmalı ben hem pistte kasayım hemde yağmurda çamurda kasayım diye denklem kurulursa çok bilinmeyenli denklem ortaya çıkar.
Pisti yaşama hissetme merağı varsa kesinlikle günlük moddan biraz kayma olmalı günlük lastiği kenara bırakmalı,
Frenlere mutlaka müdahele edilmeli yürüyen aksamda iyileştirme yapılmalı ( std araçlar için )... vb..
Yok ben müdahele etmeden keyif alayım deniliyorsa arabalara yazık oluyor pist şartları aracı gerçekten çok zorluyor bu sebeple piste çıkınca çok kasmamak lazım..
sure takıntım yok , sadece 2 pist gününde 1 lastik almak istemiyorum :) birde eğlenmek istiyorum :) amacım 1 takım jant lastik yapıp onu 1 sezon kullanmak rekormuş vs pek ilgim yok oyle iyi şoforluğum yok zaten :D
spormaxx günlüktede bana hiç güven vermiyor tabi eski kullandığım lastiklerle kıyaslıyorum , en son pzero nero kullandım ısınınca çok güzel lastik idi