User Tag List

Sayfa 15/16 İlkİlk ... 513141516 SonSon
289 sonuçtan 267 ile 285 arası

Konu: Tavukculuk sektörü ve Tavuk eti hakkında bilgilendirme

  1. #267
    TurboM3 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Nov 2007
    Yaş
    50
    Şehir
    ISTANBUL
    Mesaj
    767
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı mkerim Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Zaten kayıp çok oluyor. kaliteli olanlarda dövüşlerde kullanılmak üzere eğitiliyor.
    Yorumlarınız çok saçma, mantıksız. Arka bahçenizde 200 adet tavuk besleyerek tavuklar hakkında saçman sapan yorum yapamazsınız.

    Neyin kayıbı çok oluyor?

    59 senedir tavuk üreten bir ailenin üçüncü nesil yöneticisiyim ve yorumlarınız yanlış.

    Bir restoran için 200 tane tavuk beslemekle bilgi sahibi olunmuyor.

    Sizin tavukları el ile, soğutma olmadan, soğuk zincir oluşturmadan, iptidai şekilde kesip, üzerlerinde bakteri üreterek İstanbul'a satmanız aslında suç.

    Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı sizin şartlarınızda kesimi gördükleri anda mühürü vururlar. Vursunlar da. Kafayı tavuğa yedirdiğiniz cevize pekmeze takmışsınız.

    Peki ya hijyen, ya soğutma, ya dezenfeksiyon, laboratuar testleri?

    Tavuk kesildiği andan itibaren soğutlmaz ise, daha doğrusu ciddi anlamda soğutulmaz ise üzerinde bakteriler ürer. Raf ömrü kısalır, insan sağlığını bozar.

    Bizler kesim anından itibaren 4 saat içerisinde tavuğu + 1 dereceye düşürüp sevk ederken siz elle kesip, sıcak sıcak bol bakterili ürünleri istanbula yolluyorsunuz.

    Veterinerizi numune alıyor mu? Alıyor ise ne tür testler yaptıryorsunuz?

    Kesim ve paketleme yaptığınız yerde swap alıyor musunuz? Evet ise neleri inceliyorsunuz?

    Konuştuğumuzda bunların hiçbirini uygulamadığınızı fark ettim, ama pekmez ve bal ve ceviz ile tavukları besliyorsunuz. Bu şekilde keserek insan sağlığını tehdit ediyorsunuz.

    Allah'a şükür, merdiven altı tabir ettiğim bu üretim çok çok az.

    Erkek / Dişi seleksiyon: Erkekler dişilerden iridir. Kesim yapan ve ürünleri but göğüs kanat şeklinde parçalayan makineler mümkün olduğunca birbirne yakın ağırlıkta tavuk ile daha randımanlı çalışır. Bu nedenle erkekler ile dişiler farklı kümeslerde büyütülür, kesimhanelere farklı kamyonlar ile sevk edilir.

    Sürünün homojen olması, yani ağırlıklar arasında uçurum olmaması kesim randımanını arttırır, çöpe atılan eti azaltır.

    Erkek / dişi seleksiyonu her zaman her firmada yapılmaz.

    Türkiye'de günde milyonlarca tavuk kesiliyor. Her gün milyonlarca horoz dövüşe mi gidiyor, MKerim Bey yorumlarınız hatalı.
    Subhanallah, Elhamdulillah, Estağfurullah, Alllahuekber, Lailaheillallah

  2. #268

    Üyelik
    Nov 2010
    Yaş
    48
    Şehir
    istanbul
    Mesaj
    8.417
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    29 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı mkerim Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    yani bedavamı yoksa bir para ödedinmi??
    çorba var çorba var. bir çorbaya 15 tl de ödersin 5 tl de
    eğer orada yediysen birde para ödemişsindir diye düşündüm.
    yani mc de tavuk menü 3 tl mi 1.5 usd?
    diil ama yakın. 2 EURO. Sokakta yediğim 3 çorba içinde toplamda verdiğim para 2.5 Euro. Tabakların büyüklüğü bizim büyük çorba kaselerinden büyük. Ortaya konan salata kabı gibi düşün.
    IN BOOST WE TRUST

  3. #269
    miniks - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Nov 2005
    Yaş
    41
    Şehir
    Türkiye/İstanbul
    Mesaj
    13.312
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Çiftlik balıklarınada tarihinde satılamamış bayat balıklarıdan yapılan yemler yediriliyor geri dönüşüm şart bunda bir sakınca yokki klinik testlerle araştırılp insan sağlığına bir zararı olmadığı anlaşıldığından dolayı bu tip tavuk unu balık unu gibi seyler yemlerde kullanılıyor

    Bambi kızılkayalarda yediğiniz hamburgerlerin köftesindeki lezzet sırrının kemik unu oldugunu biliyormusunuz benim bağırsaklarımı bozuyor mesela

    Yada sucuklardaki nitrat beni mahvediyor

    Tavuğun etini yiyorsunuz üstüne sonradan katkı eklenmeyen eti

    Ama kaşar peynir yoğurt diğer her türlü şarkuteri ürünlerini bir araştırın neler var neler

    Yoğurta kıvam için jelatin koyuyorlar nerden bilcem domuz jelatini kullanmadığını belki ucuz diye onu kullanıyorlar

    Bu arada yurt dışında yemek yiyeceğim zaman hep su soruyu rstprana sorarım domuz ile aynı yerdemi pişiriyorsunuz eğer öyleyse yemem orda domuzun yagı bulaşcafı için onunla aynı yerde pişen tavuk danada haram olur
    Call for prayer
    http://m.youtube.com/watch?v=7na5Zm0vwtI
    insanlar en akıllı varlıklardır, hüküm edemedikleri yaradılış ve ölümdür
    Instagram hesabımız
    miniksracing - humidorturkiye

  4. #270
    ersandeniz
    Misafir
    Bu gidişle ülkemizde tavuk üretilmeyecek hale gelir, bu salak asılsız haberler yüzünden. İthal tavuk yemeye başlarız. Brezilya'dan, Ukrayna'dan dondurulmuş tavuklar gelir. İşte o zaman ne yediğimizi bilemeyeceğiz.
    ben zaten bazı haberlerin amacının bu olduğunu düşünüyorum..
    kuş gribi muhabbeti kümesinde hayvan besleyen köylüleri bitirdi.
    şimdi sıra toptan türk tavukçuluğunu bitirmeye geldi..

  5. #271
    mkerim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Jul 2013
    Yaş
    60
    Şehir
    Antalya
    Mesaj
    1.272
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı ersandeniz Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    ben zaten bazı haberlerin amacının bu olduğunu düşünüyorum..
    kuş gribi muhabbeti kümesinde hayvan besleyen köylüleri bitirdi.
    şimdi sıra toptan türk tavukçuluğunu bitirmeye geldi..
    çok uğraştılar. sokak sokak gezip köy köy dolaşıp üç dört tavuğun peşine düştüler. Ama aradıklarını bulamayınca vazgeçtiler
    1984 de turbo doğan ile uğraşırken MS ve AEM in kapısında beklerdik. Beyin yapsın da arabamıza takalım diye.
    İnternetin hızıda varla yok arası bir şeydi. Yoksa internet yok muydu???

  6. #272

    Üyelik
    Sep 2006
    Yaş
    40
    Şehir
    ankara
    Mesaj
    6.288
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    6 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı ersandeniz Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    ben zaten bazı haberlerin amacının bu olduğunu düşünüyorum..
    kuş gribi muhabbeti kümesinde hayvan besleyen köylüleri bitirdi.
    şimdi sıra toptan türk tavukçuluğunu bitirmeye geldi..
    toptan tavukçuluğu nasıl bitirecekler? anca bu tarz viralller ile farkındalık yaratabilirler. üreticileri daha sağlıklı koşullarda üretim yapmaya zorlayabilirler. hepsi o. her birinin yıllık milyar euroya yakın ciroları var. kolay kolya harcatmazlar kendilerini bence

  7. #273
    mkerim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Jul 2013
    Yaş
    60
    Şehir
    Antalya
    Mesaj
    1.272
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı the "K" Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    toptan tavukçuluğu nasıl bitirecekler? anca bu tarz viralller ile farkındalık yaratabilirler. üreticileri daha sağlıklı koşullarda üretim yapmaya zorlayabilirler. hepsi o. her birinin yıllık milyar euroya yakın ciroları var. kolay kolya harcatmazlar kendilerini bence
    ciroları değil karşılarında kimlerin olduğu önemli
    1984 de turbo doğan ile uğraşırken MS ve AEM in kapısında beklerdik. Beyin yapsın da arabamıza takalım diye.
    İnternetin hızıda varla yok arası bir şeydi. Yoksa internet yok muydu???

  8. #274
    AdemAr - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Oct 2013
    Şehir
    istanbul
    Mesaj
    947
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bilmemne vitaminini verıyoruz bunu katıyor şu minerali veriyoruz bunu sağlıyor. Anlicağınız hertürlü katkı maddesini dayıyorlar.

  9. #275

    Üyelik
    Sep 2006
    Yaş
    40
    Şehir
    ankara
    Mesaj
    6.288
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    6 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı mkerim Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    ciroları değil karşılarında kimlerin olduğu önemli
    karşılarında kim var, horoz lobisi mi?

  10. #276
    TurboM3 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Nov 2007
    Yaş
    50
    Şehir
    ISTANBUL
    Mesaj
    767
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı the "K" Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    karşılarında kim var, horoz lobisi mi?

    Ciro ile karı ayırt etmek lazım.

    Ciro = KAR mantığı ile arka bahçede 200 tavuk üretip, ilkel ve hijyenik olmayan şartlarda kesmek.....Mkerim tebrikler.
    Subhanallah, Elhamdulillah, Estağfurullah, Alllahuekber, Lailaheillallah

  11. #277
    Onamdar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Jun 2011
    Yaş
    35
    Şehir
    İzmir
    Mesaj
    1.918
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Dar gelirli insanlar 4 5 liraya bi bütün tavuk alıp boğazlarından doğru düzgün protein geçiyorsa bu eleştirilen yetiştirme teknikleri sayesindedir
    Kilosu 15 lirayada tavuk var tercih sizin ama pazardan aldığınız domatesten daha fazla katkı yada kimyasal olduğunu düşünmüyorum çünkü ciddi anlamda denetleniyorlar
    Everyday I ** çapuling...

  12. #278

    Üyelik
    Nov 2010
    Yaş
    48
    Şehir
    istanbul
    Mesaj
    8.417
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    29 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Abi pazar falan sakın yaa. Pazardan aldığınız hiçbir ürünün denetimi yok. En ürkütücü kısmıda tekstil ürünleri. Ben laboratuarda çalışırken proje kapsamında araştırma yaptık. Aldığımız ürünlerin kalite yönünden değil sağlık yönünden testlerini yaptık. Test ettiğimiz ürünlerin %70 inde deri üzerinden emilebilinen kanserojen boyar maddeler bulduk. Şirketin aylık dergisinde yayınladık. Ne oldu 0.
    IN BOOST WE TRUST

  13. #279
    erkin006 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Nov 2007
    Yaş
    39
    Şehir
    Başkent
    Mesaj
    2.967
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    en fazla aksırık tıksırık olursa kümeste antibiyotik veriliyor...ne vitamini minerali yapmayın Allah aşkına...bunlar deli maliyet kalemleri...

    herkes tavuk çiftliği açar oldu karlı iş diye dışardan görüldüğü gibi olsa keşke...2014 sektörde kriz olmazsa iyi...
    Alıntı R-Turbo Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Uludağ meydanda tam yanlarken Erkini gördük

  14. #280
    mkerim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Jul 2013
    Yaş
    60
    Şehir
    Antalya
    Mesaj
    1.272
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı TurboM3 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Ciro ile karı ayırt etmek lazım.

    Ciro = KAR mantığı ile arka bahçede 200 tavuk üretip, ilkel ve hijyenik olmayan şartlarda kesmek.....Mkerim tebrikler.
    Tamamen ayrı kulvardayız. Biz kimseye rakip değiliz. Sadece bir merak üzerine başlayan ve son derece bilinçli bir şekilde tavuk yetiştiriyoruz. İlk başlarda amatörlük vardı. Ama bu işi bilenlerden öğrediklerimiz sayesinde kendimizi geliştirdik. Masraftan kaçınmadan tabiki. Herkesin aradığı tavuk etinde bir tad olduğunu göstermeye başladık. Ciro=kar olsa keşke ama ciro masrafları bile karşılamamakta. Sadece verdiğmiz sözleri yerine getirmek uğruna bu işe devam ediyorum. Tecrübeli bazı arkadaşları dinlemediğim için zaman zaman kenime kızıyorum. Bu cirosu büyük firmalar yaptırım gücü olduğu anlamına gelmiyor. Bahçesinde tavuk besleyip günde iki yumurta alan adamında tavuğuna göz diktiler. ben bunu söylemeye çalıştım. Yoksa hazır tavuk çiftlikleri var kaçak üretim yapan. bu tavuklar aslında burada bahsedilen tadı olmayan tavuklar. Sonuçta o tavuğa hangi etiketi koyarsan tavuk o marka veya o tipte oluyor. Bence esas tehlike bu. Adamın entegre tavuk çiftliği var. Kaçak çalışıyor. gizli gizli kesim hapıyor. Ama şartlar uygun. Fakat zamanında bir kere kapatılmış şimdi tekrar açamıyor. Benim fabrikasyon üretimle bir alakam yok ben butik üreticiyim. BEŞ ay bakıyorum o tavuklara. Ceviz, Pekmez, Meyva, yeşillik ve herkesin karşı çıktığı o yemlerden veriyorum. Tadımızda farklı olacaktır, fiyatlarımızda yani aynı kulvarda değiliz. siz 10.000 tavuk keserken ben en fazla günde 40 tavuk kesebiliyorum. sektörün durumu ve tüketicinin beklentisinin farkındayım. birileri hepsi benim olsun derken bizim tartışmamız bizlere zarar verir. Ben vazgeçersem çok kaybım olmaz ama bir tesis vazgeçerse zarar çok fazla olur. Bizde zaten büyük üreticilerin ciddiye almayacağı kadar küçük bir bahçeyiz.
    1984 de turbo doğan ile uğraşırken MS ve AEM in kapısında beklerdik. Beyin yapsın da arabamıza takalım diye.
    İnternetin hızıda varla yok arası bir şeydi. Yoksa internet yok muydu???

  15. #281
    Gunes G. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Nov 2009
    Yaş
    46
    Şehir
    Istanbul
    Mesaj
    1.249
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ben tavukculuk sektoru ile ilgili hicbir sey bilmiyorum, ama tek bildigim cocukken yedigim tavugun tadinin bugun yedigim tavuklardan cok ciddi derecede farkli olmasi.

    Eski ile yeni tavuk tadi arasindaki fark, kuzu ile dana eti arasindaki fark gibi, gece gunduz gibi yani...
    You call it turbo lag , i call it foreplay ...

  16. #282
    ersandeniz
    Misafir
    Alıntı the "K" Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    toptan tavukçuluğu nasıl bitirecekler? anca bu tarz viralller ile farkındalık yaratabilirler. üreticileri daha sağlıklı koşullarda üretim yapmaya zorlayabilirler. hepsi o. her birinin yıllık milyar euroya yakın ciroları var. kolay kolya harcatmazlar kendilerini bence
    Tavuk diye bize yedirdiklerine bakın haberi
    bu haber sonrasında çevremdekiler çocuklarına tavuk vermeye korktu..
    sonuçta bu sektördeki firmalar hassas dengelerle ayakta duruyor(bkz şeker piliç), devletin bazı ödemeleri geç yapması artı olarak bu tarz insanları tavuk yemekten alıkoyan haberler sektörü zor durumda bırakıyordur, yerlilerin çökmesini sağlayıp, piyasa istedikleri duruma gelince de, bu sefer başka profesörlere açıklamalar yaptırıp piyasayı eski haline getirirler gibime geliyor..

    bu arada herkes kanser konusunu yediklerimize bağlıyor da, kimse soluduğumuz havaya birşey demiyor, kullandığımız giyeceklere, eşyalara kimse bakmıyor..

  17. #283

    Üyelik
    Sep 2006
    Yaş
    40
    Şehir
    ankara
    Mesaj
    6.288
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    6 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı TurboM3 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Ciro ile karı ayırt etmek lazım.

    Ciro = KAR mantığı ile arka bahçede 200 tavuk üretip, ilkel ve hijyenik olmayan şartlarda kesmek.....Mkerim tebrikler.

    ciro ile karı ayırt edebiliyorum tabiki orada sıkıntı yok. biz aynı gemideyiz bu arada bende bu sektörden ekmek yiyorum. büyükler ne kadar kazanırsa bende o kadar kazanıyorum. o yüzden keşke daha çok kazansalar.

    Alıntı mkerim Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Tamamen ayrı kulvardayız. Biz kimseye rakip değiliz. Sadece bir merak üzerine başlayan ve son derece bilinçli bir şekilde tavuk yetiştiriyoruz. İlk başlarda amatörlük vardı. Ama bu işi bilenlerden öğrediklerimiz sayesinde kendimizi geliştirdik. Masraftan kaçınmadan tabiki. Herkesin aradığı tavuk etinde bir tad olduğunu göstermeye başladık. Ciro=kar olsa keşke ama ciro masrafları bile karşılamamakta. Sadece verdiğmiz sözleri yerine getirmek uğruna bu işe devam ediyorum. Tecrübeli bazı arkadaşları dinlemediğim için zaman zaman kenime kızıyorum. Bu cirosu büyük firmalar yaptırım gücü olduğu anlamına gelmiyor. Bahçesinde tavuk besleyip günde iki yumurta alan adamında tavuğuna göz diktiler. ben bunu söylemeye çalıştım. Yoksa hazır tavuk çiftlikleri var kaçak üretim yapan. bu tavuklar aslında burada bahsedilen tadı olmayan tavuklar. Sonuçta o tavuğa hangi etiketi koyarsan tavuk o marka veya o tipte oluyor. Bence esas tehlike bu. Adamın entegre tavuk çiftliği var. Kaçak çalışıyor. gizli gizli kesim hapıyor. Ama şartlar uygun. Fakat zamanında bir kere kapatılmış şimdi tekrar açamıyor. Benim fabrikasyon üretimle bir alakam yok ben butik üreticiyim. BEŞ ay bakıyorum o tavuklara. Ceviz, Pekmez, Meyva, yeşillik ve herkesin karşı çıktığı o yemlerden veriyorum. Tadımızda farklı olacaktır, fiyatlarımızda yani aynı kulvarda değiliz. siz 10.000 tavuk keserken ben en fazla günde 40 tavuk kesebiliyorum. sektörün durumu ve tüketicinin beklentisinin farkındayım. birileri hepsi benim olsun derken bizim tartışmamız bizlere zarar verir. Ben vazgeçersem çok kaybım olmaz ama bir tesis vazgeçerse zarar çok fazla olur. Bizde zaten büyük üreticilerin ciddiye almayacağı kadar küçük bir bahçeyiz.
    küçük bir not mkerim bey. büyük entegreler (erpiliç, beypiliç, keskinoğlu, cp vb.)günde ortalama 500.000 piliç kesiyorlar

  18. #284
    aslan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Oct 2010
    Yaş
    41
    Şehir
    İSTANBUL/Sultangazi
    Mesaj
    5.059
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    26 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Genel olarak hep bir eleştiri var tavuğa karşı ama yazın mangal sezon açıldığında nedense vazgeçilmez oluyor bu tavuk ürünleri
    IMPOSSIBLE IS NOTHING

  19. #285
    mkerim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Jul 2013
    Yaş
    60
    Şehir
    Antalya
    Mesaj
    1.272
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Benim bir iddiam yok. Fakat tecrübeli birilerinden öğrendiklerimi uygulamak konusunda titizim. Yaptığımız yanlışları kısa sürede düzelttik. O yüzden hiç bir suçlamayı kabul edemeyeceğim. Kesim için uygun şartları oluşturduk. Hijyen açısından her şey normale döndü. Civciv halinden itibaren dört beş ay geçtikten sonra kesilen tavuktan bahsediyorum. Dediğim gibi ben butik üretim yapıyorum. Makinanın içine tavuğu bırakıp kolay yolunsun diye sıcak su vasıtası ile bir şey yapmıyorum. Soğuk hava deposu ve gerekli her donanımı temin ettim. Fakat günde 40 tavuk sınırımız var. Fazla kesim olursa yada talep fazla olursa aynı kaliteyi veremeyeceğimizden kapasiteyi arttırmıyoruz. Bu da aranan bahsedilen tavuk tadını bozmamamızı sağlıyor. Dediğim gibi biz büyük bir tesis değiliz. Bizde binlerce tavuk yok. Ve olmaz da. Ama bizim tavukların tadı da kimsede olmaz.
    Sektörü yaralayan merdivenaltı tesisler. Bu tesislerde binlerce tavuğu bir günde kesebiliyorlar.
    Zaten 200 tavuk ile başkalarının gözünü korkutursak o zaman iş ciddi. ama bilmenizi isterim ziraat fakültesinden kanatlı hayvan üzerine eğitim almış birisi kontrol ediyor. ve gerekli işletme ve üretim izinlerimiz yolda. Biz bir iş yaparken kimsenin bizi idare etmesini istemniyoruz. Biz özel ırk et tavuğu üretiyoruz. Bir gün fırsat olursa teneke tavuk partisine bekleyeceğim.
    1984 de turbo doğan ile uğraşırken MS ve AEM in kapısında beklerdik. Beyin yapsın da arabamıza takalım diye.
    İnternetin hızıda varla yok arası bir şeydi. Yoksa internet yok muydu???

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •