Bu bambaşka boktan bir konu ne yazıkki.
Printable View
amk bu kadar düşünüyosanız rakı balık yapmayın artık :)
arkadaşlar avcılık ayrı bir şey canilik ayrı bunları birbirine karıştırmayalım
gerek dini açıdan gerekse hukuksal açıdan kurallara uyduğunuz müddetçe bu hem yasal hem caizdir.
he şuraya gelelim dini açıdan diyoruz yaa tabiki bilmemkaçyüzyıl önce ki imkanlar ile şuanki imkanlar arasında dağlar kadar fark var. şuanda istediğimiz herşey elimizin altında bakkal market kasap ne ararsak var. bunlar dururken gidip hobi amaçlı avlanmak ne kadar doğru buda kişinin kendi vicdanı ile alakalı bir durum bunu biz yargılayamayız. ( bu söylediklerim eti yenen hayvanlar içindir )
avcılıgın dinimizdeki yeri yada kuralları nerede var? yoksa bazı olaylardan yorumlamaylamı buna ulaşıyorsunuz? merak ediyorum varsa kaynak okumak isterim.
İhtiyaç, zaruriyet ve zevk-hobi için canlı öldürme.. Kırılma noktası bu..
Alıntıdır ;
İslamda Avcılığın Hükümleri Nelerdir ?
Avlanmak meşru bir iş ve mübah bir meşguliyettir. Cenab-ı Hak Kur'ân-ı Kerimde insanların deniz ve karada avlanabileceklerini bildirmiş, bu yolla da nimetlerinden istifade edebileceğimizi beyan etmiştir.
Bu husustaki Mâide Sûresinin 96. âyetinin meâli şöyledir:
“Deniz avı ve yiyeceği istifadeniz için size helâl kılındı. Kara avı ise, ihramda bulunduğunuz müddetçe size haram kılınmıştır. Kıyamet Günü huzurunda toplanacağınız Allah'tan korkun ve yasaklarını çiğnemekten sakının.”
Avlanma başlıca üç maksat için yapılır:
1. Etinden istifade etmek için.
2. Dişi, boynuzu ve derisinden istifade etmek için.
3. Tehlike ve zararlarından kurtulmak için.
Bunlar birer ihtiyaçtır ve bir yerde de zarurettir. Bunun içindir ki, Cenab-ı Hak koyun, keçi ve benzeri evcil hayvanları kesmeyi helâl kıldığı gibi, av hayvanlarından istifade etmeyi de mübah ve meşru kılmıştır.
Sırf spor, eğlenme ve zevk için avlanmak dinen haram olmasa da bu işle meşgul olmak insanın canlılara olan merhamet ve şefkat duygularını törpüler, kalbe katılık ve gaflet verir.
Peygamber Efendimiz (a.s.m.) bir hadis-i şerifte bu hususa şöyle işaret ederler:
“Çölde oturan kimse sert tabiatlı olur. Avcılıkla meşgul olan kimse gafil olur. Bir sebep ve ihtiyaç yokken sultana yaklaşan kimse de fitneye maruz kalır.”
Bu arada “Yerdekilere merhametli ve müşfik davranın ki, göktekiler de size acısın” meâlindeki hadis-i şerifi de hatırdan uzak tutmamak gerekir.
Geyik ve ceylan gibi hayvanları avlamak, esas itibariyle caiz ve mübahtır. Ancak yukarıda hadis-i şeriflerde geçen hususlara ilave olarak, bir de meselenin bilinen şu ciheti vardır: Bu hayvanların nesli gittikçe azalmakta, bazı cinsleri de tamamen yok olmaya yüz tutmaktadır.
Dünyada ekolojik denge denen bir hâdise var. Tabiatta yaratılan ne varsa hepsi birbiriyle alakadardır. Birinin eksikliğini, öbürü kapatmakta, telafi etmektedir. Bir canlı türünün ortadan kaybolması, neslinin tükenmesi bu dengeyi bozmaktadır.
Bu dengenin muhafazasına yardımcı olmak içindir ki, kara ve deniz avcılığı hususunda devlet çapında tedbirler alınmakta, yasaklar konmaktadır. Ayrıca avlanmanın serbest olduğu aylar da tespit edilerek ilan edilmektedir.
Şayet çevrenizdeki geyik ve benzeri hayvanların avlanması devlet tarafından serbest edilmişse avlanmak mümkündür, yoksa o hayvanların neslinin azalmasına sebep olunur ki, bu da birtakım mahzurları beraberinde getirir.
kendimi çok tuhaf hissettim. yazık valla
Çok kötü ya çok üzüldüm
babam yıllardır avcılık yapar bikere olsun memeli hayvan vurduğunu görmedim aslada vurmayacağını söyler bunlar insan olamaz ya
Kardeşim avcılık değil zaten bu
dikkatli bakın kurşun yarası yok saçma izi yok
Farklı birşey avcıların yaptıgı vahşet ibi gösterilmeye çalışılıyor
daha öncede yazdım avcılar arasında karaca hikayeleri meşhurdur genelde Türkler karaca avlamaz ve karacaya tüfek atmazlar
İşin içinde hayvan oldumu bi başka oluyorum. :(
Karacaya tufek atmazlar mı? O kadar avcı varkı,ozellıkle koyluler kacak avlayıp hemen cukkalıyorlar yada buyuk avcılra satıyorlar etını...
Etını yemıyorsan/yedırmıyorsan vurmak oldurmektır(zıraı/guvenlık mucadelesı harıc)
Spor ıcın oldurmek olmaz,Av spordur=oldurmek demek degıldır.
Gercek avı merak eden arkadasım varsa benımle ava cıksın,av ve avcılıgı az da olsa gorur...
Av evden cıkaken baslar eve donmekle bıter.Icıne bır cok ayrıntı gırer.Yemek yapmak-dogaya saygı-duzgun canta hazırlamak-dogayı tanıyıp mucadele etmek-guvenlı surus/dogada surusu bılmek gıbı daha bır cok detay gırer.....
av ve avcılık bambaşka birşeydir sezonu gelince avlanırsın çok sert havalarda çıkarsın doğaya yemleme yaparsın uzaktan uzaktan hayvanları sevmeyle avlamayın demeyle birşey olmaz
neden balık yıyosunuz ozaman bende bunu anlamıyorum ?
kesinlikle masum bir hayvanın vurulmasına karşıyım avcılık sporu deniyor bir vahşet bu.git başka spor yap
Hakikaten doğa da ava çıkıp da doğaya zarar vermemek adına ne kadar hassas avcılar çok merak ediyorum. Yani oralara gidince doğada işemeyen, içtiği sigara izmaritini cebine koyan hatta gördüğü plastik türevi çöpü toplayan ve EKOLOJİK DUYARLILIK VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK kaygısı olan bir avcı nın doğaya zarardan çok faydası olur, ama günümüzde 'Av' a çıkıyoruz diyenler içinde bu % kaç a tekabül eder, soru işaretidir.. Açıkçası bu sadece bir hobiyse ve olay gidip iki el sıkmak avı almak gelmekse vahşet, ama yukarıda çok yüzeysel bahsettigim duyarlılıklar varsa 'gerçek hayat tecrübeleri' boyutundaysa ve gerekli kaygılar varsa, saygı duyarım. Aksi davrananıda Allah'a havale ederim.
Balık avı muhabbetini duymuşlar beyler :D
Olta sallamak artık yasak!- Sözcü Gazetesi
Onlar cahil köylüler abi
Ona bakarsan tilki avlıyorlar yılanın başını eziyorlar sonra tarla faresi çoğaldı diyip zirai ilaç satın alıp toprağı zehirliyorlar bu yüzden keklik bıkdırcın gibi kuşlarda zehirlenip ölüyor
Benim bahsettiğim içinde kan duygusukabarmamış öldürmek için avcı olmayan insanlar için geçerli
Ve sen duymadıysan bilemicem ama avcılar arasında çok yaygındır karacanın dedikodusu çoğu kişi tüfek atmaya korkar