karavanda yaşasak daha ucuza gelirdi..
Printable View
karavanda yaşasak daha ucuza gelirdi..
babam lar 78 yılından beri bu işi yapıyolar .. bizde dede mesleği . domatesi 99-2000 yılındada 1 liraya satıyoduk ortalama sezon boyunca.. bu senede ortalama 1 liraya sattık (şuan 30-50 kuruş .sezon ortalamasından bahsediyorum) .
mazot o zamanlar 50 kuruştu attığımız en basitinden bi gübre şuan 4 kat daha pahalı o yıllara göre . ki bi dünya ilaç gübre var . ayrıca eniştem antalyanın en büyük komisyoncularından birisi, hani arada para yiyenleri biliyorum hiç tır masrafı falan yazmayın . haldeki tüccar ların en kötü arabası sıfır a4 2.0 tdı a.q ..
bu linkide inceleyin derim :)
..:: Son 40 Y
dilim döndüğünce bildiğim bir mevzuyu aktarmaya çalışayım.
elma ticaretiyle uğraştım bir ara.
ısparta / eğirdir den 1 numara tabir edilen yurt dışına gönderilen elmaların kg ını geçen sezon 0,7 tl 0,9 tl arası depodan seçtirip alıyorduk. ama elmayı bir gör, bir tanesiyle bir kişi doyar yani öyle elma .. kara leke fln yok cam gibi mal. nakliyatıyla birlikte maliyeti 1 tl falan buluyo.
bu sene de manzara aynı, fiyatlar aynı dolaylarda..
yani en baba elmanın pazara ulaşabileceği maliyet 1 tl. hadi 1.2 1.3 tl olsun diyelim oda maksimumdur.. ki o 1 numara elmayı hayatında yemeyi bırak görmemiş vatandaşlar çoktur emin olun.
ve bizlerin pazardan aldıkları elmalar genel olarak 2 numara tabir edilen elmalar veya daha düşük kalitedekiler. yani maliyet olarak daha düşük elmalar..
geliyoruz pazara bakıyoruz 5-6-7 tl elmalar. ve 2. kalite olan elmalar genel olarak..
bunu satan manav vs. aldığı mala %100 koymazsa para kazanamaz. az mal alıyorlar az satıyorlar çünkü..manava, esnafa,pazarcıya bir sözüm yok. kazansın adamlar. onlara ucuz gelse onlarda ucuz satacaklar..
kazın ayağı tam da burda kopuyor. onlara malın gelişi 2.5 3 tl den aşağı değil... malesef...
e bu elma 1 tl ye antalyaya geldi. nasıl bir anda 2.5 3 tl oldu ?? işte o aradaki aracı mı tırnakcımı tedarikçimi her kimse onlar yüzünden..
çiftçi adamlar bir sene ilaç atıyor , uğraşıyor, sanki bir bebeğe bakar gibi o elma ağaçlarına bakıyorlar. adamların eline geçen para 1 tl. bunun içinde ilaç parası var, işçi parası var, su parası var var var varoğlu var... ve en önemlisi emek var emek. doğru düzgün para kazanmıyorlar inanın. hepsi kredi batağında..
geliyoruz diğer tarafa, elmayı 1 tl ye alıp 2.5 3 tl ye piyasaya sunan tarafa..
inanın adamların mal'a eli değmeden bir günde 1.5 - 2 tl kg başı para kazanıyor. e noldu elma 2.5 -3 tl.. üstüne satıcı da koyunca vaziyet böyle oluyor.
1 yıl emek harcayıp, bütün yükü üstelenen insanlar para kazanamazken , elma ile zerre alakası olmayan insanlar daha fazla para kazanıyorlar..
sonuç olarak ; müstahsil kazanmıyor memnun değil, elmayı alan vatandaş pahalı alıyor memnun değil.. üretici de tüketici de bu ticaretten memnun değil.. tek memnun olan var o da arada kaymağı yiyenler
diğer ürünlerinde mevzusu aynı bu şekildedir herhalde..
ee arkadas kim veriyor bu oyları da bu adam kazanıyor ? Cala Cala bi hal oldu arkadas adam
Aracılar konusunda katılıyorum. Devlet pazar fiyatından geriye gitse kim ne kazanıyor hemen bulur. Hatta bulmaktan öte biliyordur bile.
Manav, pazarcı vb kişilerin %100 kazanmasına katılmıyorum. Az alıyorlar diyorsun ama pazarcılar haftanın 7 günü başka pazarda tezgahları var.
Manav ise yılın 365 günü bu işi yapıyor, elbette satışı-sürümü vardır.
Hale gidip, kendimiz kasa ile alsak pazar fiyatından daha ucuza alabilir miyiz?
vazgeçdim yat almak lazım mazot yatlara 1.8 tl .. iki tanede güneş paneli koyarsın elektrikde bedavaya gelir.. :) şimdi yazarken farkettim zengin oldukça parayı harcıycağın yer azalıyor paran cebinde kalıyor :))
Hal konusuna bİr Şey sÖyleyemem ama mÜstahsİlden alirsan 6 tl ye alacaĞin elmadan daha kalİtelİsİnİ 1-2 tl ye alirsin.
Manav vs konusunda İse durum ŞÖyle. Adam tonajli ÇaliŞamadiĞindan az almak durumunda , alsin alsin 200 kg alsin. 3 tl den alsa 600 tl para yatirip 5 tl ye satsa 1000 tl cİro yapacak. 400 tl para kazanacak adam ama bİr haftada mi kazanir 10 gÜnde mİ orasi meÇhul. TirnakÇi kazanacaĞina esnaf kazansin bence.
Benim arkadaş şirkete halden alıyor, bir ara sorarım fiyatları.
Müstahsil ne demek, kimdir? Üretici mi?
bızım yedıgımız elma elma değil :D
tedarıkcı alır 1 liraya soguk depoya gomer malı mal olur 1.5 1.75 tutar malı piyasaya 3 den verır pazarcıda 4den satar
Hocam belki gözünden kaçmıştır.İlk postta dükkanın yerini vermişler.
http://imgim.com/2015-05-2819-02-43e...%BCs%C3%BC.png
Hocam bende görüntünaçuşmıyor
başka ulkelerde ne paraları varkı 330 bını 10 kurus goruyor cibisiz neyse bıze mustehak oylar aynı delıge aq
https://www.youtube.com/watch?v=ZWF48Cmcm2M
:heyoo::heyoo:
Krizde millet çerez parasına araba alıyor
Ya kaç gündür böyle araç sahiplerine denk geliyorum. Bi paylaşsam inanamazsınız.
http://i905.photobucket.com/albums/a...ps1m4xqfgm.jpg
Ulan bi biz mi fakiriz beee . Yandaş olmayan insan zor alır.
Biz zaten fakir kategorisindeyiz. Piyango bile vursa biz bu tür araçlara binemeyiz. Düşün ki geçen sene çeyrek bilet ikramiyesi sana çıktı, 12 milyondu(trilyon) galiba. Şu aracın fiyatına bakalım, misal 1 milyon. 12 de 1 ini bile veremeyiz lan içimiz acır, geleceğimizi düşünürüz. :D Demek ki bu insanlar öyle büyük meblalar kazanıyorlar ki gözlerini kırpmadan veriyorlar. 3-5 trilyonluk adamların harcı değil. :D
Bu tür araçlara ya çok zenginler biniyor ya da zengin görünmeye çalışanlar. Zaten onlarda voleyi vuramazsa bikaç sene zor dayanıyor :)
Ben niye böyle birşey yazdım bilmiyorum :)
bu arada...
inci sözlük
Daha önce yazmışızdır zengin olan daha zengin oldu orta kesim yok oldu herkes aşağıya doğru ind diye buyrun resmi verilere bakalım ;
Şu an OECD verilerine göre gelir dağılım en kötü ülkelerde 3. sıradayaız hamdolsun
Zenginler listesi ; bakın şu an Türkiyede yaşayanların %0.5 indeki mevduat hesabındaki para Türkiyediki tüm hesapların %62 sine denk geliyor
Yani şu demektirki binde 5 lik kesim Türkiyede tüm paraların yarısından fazlasına sahip
Bu binde 5 lik kısım ne içeriyor binde 1 lik ( %0.1 ) kısım ın 1 milyon ve üzeri parası var olan diğer binde 4 lük kısmın ise 250 bin-1 milyon parası var demek
Ve Türkiyedeki banka hesaplarının %96 sının 10 bin TL ve altı hesaba sahip olduğunu da bir yere not edelim
BDDK nın verilerine göre 2006-2012 yılları verilerine göre bu %0.1 lik zengin kısmın hesaplarının %77 artmasına rağmen
hesabında 10 bin TL ve altı para bulunan %96 lık kesimin hesaplarının % 18 azaldığı görülmüş
Milyarder listesinde ise Forbes dergisine göre tam 44 adet dolar milyarderimiz var yani düşününki İngiltere ,Japonya,İtalya,Fransa gibi ülkelerden daha zenginiz!! onlarda nedense daha az milyarder var
Bide burdan bakın OECD yaşam endeksine. aslen çok zenginiz ama tüm yaşam sıralamasında sonun dibindeyiz Allah Allah ?
OECD Better Life Index
Yani resmi verilere bakınca anlaışıyor ki zengin uçmuş gitmiş fakir dibe gittikçe gitmiş
Ama ekonomi iyi çok gerçketen iyi vallahi billahi öyle böyle iyi değil...
fakir battıkça zengin daha zengin oluyor bu gerçek. verilere bakmaya gerek bile yok mantıkende düşününce aynı.
misal; fakir kartla birsey alıyor ödeyemiyor banka faiziyle geri alıyor. sonuç banka zengin fakir daha fakir. fakir mal alıyor ödeyemiyor malı satan faiziyle bir yerden geri tokatlıyor. fakir araba alıyor borcunu ödeyemiyor zengin elinden piyasa fiyatının altında zorla alıp kar ederek geri satıyor cebe para indiriyor.
ama verilere bakınca da çok acı bir tablo gerçekten. ülkedeki paraya bakıyorsun tamam iyi güzelde para sayılı kişilerde.
bir fabrika oldugu gibi sürünürken patron para balyalarıyla oynuyor. toplam parayı da kişi sayısına bölünce kişi bası gelir onbinler dolara çıkıyor. neresi adalet bunun neresi gerçek veri?
https://www.facebook.com/hanimbushra...3386743837679/
burada imam kılıklı ORÇO ne diyor anlayan var mı ???
bu ülkede elin rahat olucaksa minimalist düşünmeden geçiyor. misal araba forumdayız arabadan örnek veriyim. alıcaksın bir pcx 5-6 bin tl ye hem arabadaki bezininden kara geçiceksin,hem aracın eskime payı daha uzun vadeye yayılıcak,bakım süre aralığı uzıycak bunlar hep artı getiri.. işin diğer boyutu zamandan kar ediceksin.. v.b.. bu biraz elini rahatlatır.. bunu genele yaymak mümkün evde işde yaşantının içinde minimalist düşünmek lazım..
kula kulluk edenden korkacaksın..
Şu an garanti internet şubesinde Dolar > 2.85 / € 3.16TL
Sabah ola hayrola
2,65 e 2,95 garantide suan bende baktim
Su secim sonuclarina gore dolar 3 lirayi rahat gececektir diye dusunuyorum