Su an bende iki adet polo var. Biri 2011 1.6 tdi dsg, oburu 2015 1.4 tdi bluemotion dsg. 2015 olan 20binde.
2015 model olan 3 silindirli. Ilk aldim, garajda calistirdim, hemen kapatip yagini kontrol ettim. Boyle bir sakirdama, takirdama yok. Traktor daha rafine calisiyor. 1.6 tdi 120binde olmasina ragmen bariz sekilde daha iyi. Kimse bana 3 silindirde vibrasyon olur gibi donanimhaber agzi da yapmasin, fiestaya da bindik 3 silindir, hgtye de biniyoruz 5 silindir. Tek silindir takirdarmis falan bu isleri gecin.
Aracin son hizi 199da limitli. Bu sirada 6.viteste 2850-2900 devir donuyor. Ama 7. Vites var. 100le giderken 7ye atarsa da 1000kusur devirlerde anlik tuketimi 7-8lt oluyor. Gercekten cok tuhaf.
Ani hizlanmak istedigimde gaza basiyorum, vites dusuruyor ve o ufacik motor 4000 devirde calisiyor. Hiz gostergesine bakiyorum, eger vites dusurmese aslinda daha hizli gidecegiz.
Ilk kalkisi, ozellikle bluemotion olanin cok iyi. Ama 60a 70e kadar.
2.viteste kalkmaya calisiyor sanziman bazen. Zaten otomatiksin 1de kalk 2ye at niye bu kadar zorlaniyorsun ki?
Arac yola sigmiyor. Yol tutusu rezalet. Ben passattan alistigim kadariyla frenleri iyi diye dusunurdum, frenleri de rezalet.
Dokunmatik ekran bazen algilamiyor.
Start stop kendisi zaten kotu bisey, calisma prensibi vwda da bmwde de ayni, bu konuda vwe suc bulmak dogru degil, sistem boktan yani, o yuzden bunu geciyorum.
Simdi bu araclari kendi satin aldigim ve bindigim kendi aracim olan 2011 yaris ile kiyaslarsam;
Yarisin dokunmatik ekrani bozulmuyor, cunku yok. Ama 2011 poloda da yok.
Yarisin start stopu sorun degil cunku yok. Ama 2011 poloda da yok.
Yarisin sanzimani sorunlu degil cunku manuel.
Fakat geri kalan her seyde, yaris muazzam derecede onde. En alt segment arac 200le giderken guven verir mi? Veriyor iste. Frenleri iyiymis, ki ben kotu derdim yani, ama polodan sonra cidden iyi. Donanimi ise 2011 polodan iyi.
Ayni karsilastirmayi avensis-passat seklinde yapabilirim.
Mazda ile audi karsilastirabilirim.
Renault ile her seyi karsilastirabilirim.
Bmw ile karsilastirabilirim.
Cok araca bindim cok kilometreler. Genel olarak durum su:
Bir yerden bir yere gitmek icin arac kullanan, aracinin sekli havasi ile ovunecek, en alt sinif araci surerken bile kendini premium bisey suruyor gibi zanneden, gazlamayla atiklikle sorunsuzlukla isi olmayan adam alman araci alir. Bu da beni baglamaz. Fakat tutupta objektif olmayan sekilde bu arac en iyi cunku alman derse is catlar.
Ayni sekilde, benim aracim atik olsun mantikli olsun sorunsuz olsun beni deli etmesin diyen adam japon alir. Bu da kimseyi baglamaz. Ama cikip benim arabam daha havali derse is catlar. Lexus haric.
Bu sirketlerin hic biri bizim babamizin mali degil. Biz hepimiz son tuketiciyiz. O yuzden aldigimiz bisey kotu de cikabilir yani, bunu paylasip digerlerini bilinclendirmek yerine firmayi savunmak neymis.
Kendi kullanimim icin hep japon ve fransiz almis, alacak karsiligi ya da saga sola alman almis biri olarak sunlari soylemek lazim:
Vwden audiden yol tutus, sorunsuzluk, ceviklik, performans beklemeyin.
Hondadan kaporta ic mekan saglamligi, yol tutus ve fren beklemeyin.
Toyotadan donanim beklemeyin.
Mazdadan ucuz olmasini beklemeyin.
Bmwden ve mercedesten ucuz yurutme maliyeti beklemeyin. Alt modellerinden hic bisey beklemeyin.
Herkes istegine gore araba alip digerlerini boklayip kendi aracinin piyasasini yukseltmeye kalkmazsa, kendini cok iyi biseye biniyor sanmazsa cok daha iyi.
Rolls roycelar, bentleyler, ust model bmw mercedesler, lexuslar ve hypersportlar haric hepimizin araci ulke, mensei, sinif farketmeksizin boktan. Bunu kabullenelim, yolumuza bakalim.