pardon 3 milyar euro olacaktı usd değil. olsun siz genede usd yakın, kahrolsun amerigaaa.
Printable View
pardon 3 milyar euro olacaktı usd değil. olsun siz genede usd yakın, kahrolsun amerigaaa.
Suan ki parite etkisi ama daha gevseyecek...
Biz Döviz borçlarımızın %80'ini kapatmıştık ... Şimdi kalanını ise 4.55 - 4.45 Arasında alıp kapatacağız kısmet olursa...
Çok fazla birşey beklemeyin Tahvil faizleri yönünü yukarıya çevirdi tekrar... Hiçbirşey eskisi gibi olmayacak
Vakıfbank Konut kredisi faizlerini 1.50 üzerine çıkarttı bu arada...
Şahsi olarak Altın alımına devam , muhtemelen bugün Gram alırım (Şahsi yatırım için)
dolara giren var mı ?
Vakıf 0.98'i bitirdi.. Sırasıyla onlarda artırır..
Konut için zaten bugün son gün falan diyorlardı. Artış ondan olabilir.
dolara giren var mı ?
Altın hakkında görüşünüz nedir?
Altın kesinlikle 1. Öncelik benim için... Altın onsunun gevşemesine aldanmayın bir anda yönünü yukarı çevirip gider... Globalde neyin fiyatı düştü ise en uçak onun fiyatı uçmuştur!!!
Trump Çin ile Ticaret savaşına girdi , Ab ile de girdi.. Böyle bir ortamda ne Dolar ne başka bir şey sadece Altın ve emtia alırım çünki artık Global krizde yaklaşıyor.. Ülkeler bu sefer korumacılığa yöneliyor ve diyorki bana mal satmak istiyorsan benim ülkemde üreteceksin!!! Harley davidson bile nasibini aldı Trump'tan...
Evet bizde Dolar alıyoruz işimiz gereği ama o Doları sadece Araç olarak kullanıyoruz yani mal alıyoruz kısaca emtia almış oluyoruz aslında...
Türkiye her anlamda Avrupa'ya göbekten bağlı, Abd Ab'ye ve Çin'e sürekli ek vergi getiriyor ki unutmayın Abd çok büyük bir pazar.. Böyle bir ortamda ister istemez Çin daralır Avrupa daralır ve bize de yansır... Kaldıki Çin - Abd - Ab kendi kendilerine yeter peki biz ne yapacağız? Tomatis ithal Patatis ithal ... Üstelik kışa bile girmemişken Domates 7.95 Soğan 6-7 tl patates 5 tl!!
bu fiyatlar ciddi mi yahu? bayadır moskovadayım da, her alışverişte türkiyenin gözünü seveyim diyordum ancak şuan burada bile domates 5-6 lira, patates soğan 3 lira dolaylarında. maaşlarsa tr nin 3-4 katı tabi. ev kiraları hariç şuan daha ucuza mı alıyorum söylediğin rakamlara göre.
valla ben bugun 65 k lık dolar da aldım 4,56 dan iyi mi yaptım kotu mu yaptım bilmiyorum hayırlısı :D
Padisahin yazligina yüzlerce ton kum puskurtuluyor ama biz ekonomik krizden bahsediyoruz oyle mi...!
Birakin bu isleri,kriz mriz yok...
Altin,ok guvenli liman ama sadece büyük krizlerde. Konservatif bir yatırım araci oldu,spekulatorler 2 yilda zirve yaptirdilar.
Simdi uzun zamandır belli bir bant da. Buyuzden para kazandirmiyor,al sat icin suan farkli seylere yonelirdim...
şileden-marmarise 120bin ton kum taşıtmış...
ne krizi yaa
İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 300 odalı yeni sarayı
Yazik ya.
Benimde biraz dolarim biraz altinim var. dolari briaDaha topluyorum
Abi nasıl engel olabilir?
Cerattepeye engel olunmaya kalktı, ne oldu? Güvenliklerin ağır silah taşımasına, gerekirse ateş edilmesine izin verildi. İlk başta halk direndi tepki gösterdi, şimdi direneni vururuz diyorlar.
Bunun onlarca örneği var. Bu adamlar acımadan insan öldürebiliyorlar. Bunu kaç defa gördük.
OHAL kalkacak diyorlar kurlara etkisi ne olur sizce?
Adamizda akp li olanlara sorum var ve acik yureklilikle cevwolarmisiniz?
Ulkenin ekonomik durumu ortada,400 odali yazlik saray ve bir okadar masrafli mustemilat yapilmasina nasil bakiyorsunuz?
Bu soruyu bakan yeğeni arkadaşıma sordum hani ailesinde AKP nin temel kurucularından 3-4 kişi var siyaseti pek sevmez ama direk sordum yüzüne cevabı aynen veriyorum.
"Türkiye'ye kalacak bir saray sonuçta Cumhurbaşkanı görevi bitince sarayı alıp gitmeyecek ya"
Maddi durumları hep çok iyiydi hatta AKP ye sıkıştıkları zaman seçim programlarında yardımcı olurlar çok saygın bir aileler manevi yönleri de kuvvetli ve hepsi iyi eğitim almış insanlar ama ben bu insanların düşünce yapısını anlayamıyorum...
Su bin kusur odali saray icin de aynisini diyor bu topluluk...
E o zaman bu mantikla gidersek ulkede saraylar olsun. Nasil olsa kalicak... E peki lazim mi? Geregi var mi? Butce fazlamiz varda, buyuzden mi yapiyoruz? Saltanat nedir,iste tam da karsiligi bu...
yanukovic de kendine koca saray yaptırmıstı halk ayaklandı arkasından rusyaya kactı, saray suan turizme hizmet veriyor. darısı basımıza ne diyim.
Şimdi şöyle izah edeyim, Diyelim A Bankasının toplam 1.000 usd borcu olsun... Bilanço döneminde kullanılacak kur (30.03 - 30.06 - 30.09 - 30.12 ) tarihinde kur 3.55 Olursa 1.000 Usd x 3.55 = borcu 3.550 Tl olur.. Diyelim kur 3.7 kapattı dönem sonunda o zaman borcu otomatik olarak bilançoda 3.700 X 1.000 = 3.700 Tl olur... Burada verdiğim örnek sadece 1.000 Usd için!!! toplam borcun 500 Milyar Usd'ye yaklaştığında oluşacak durumu hesap edin.. Sadece Bankalar'da değil bunun içinde özel şirketler de var.. Bilanço makyajı sadece kur ile yapılmaz ama bizim gibi döviz borcu yüksek ülkeler için elzem
2) Gysih hesaplanırken Kurun sene içindeki ortalaması alınır, dolayısıyla Döviz kuru ne kadar yüksek olursa Gsyih döviz bazında o kadar düşer ve Gsyih Döviz bazında düştükçe otomatik olarak Dış borcun, Cari açıkın, toplam borcun Gsyih'a oranı artar ve makro ekonomik göstergeler bozulur...
Şimdi sorun şurada biz gelişmemiş bir ülkeyiz , çıkart faizi %40'a Dolar düşsün 3'ün altına ve direkt olarak Gsyih döviz bazında artmış olur ama bu çok büyük bir yanılgı çünki faiz ile makyaj yapmak gibi birşey bu.. İşte Fed para bastığında olan buydu bizim faizlerimiz Gelişen ülkelere göre aşırı yüksek kaldığı için üzerine de para yağmuru olunca Gysih'mız artmış gibi gözüktü ve halk bunu hükümet başarısı olarak gördü şimdi ise makyaj aktı akmaya devam ediyor ve gerçek silulet ortaya çıktı ama hala makyajın kapattığı yerler var onlarda en geç %90 üzeri ihtimal bu sonbaharda akar..
Bankalar ve Özel sektör sene içerisinde 4 Adet Geçici bilanço beyanında bulunur... Dolayısıyla Döviz borçları Tl'ye çevrilirken 30-03 - 30.06 - 30.09 - 31.12 tarihindeki Kur kapanışına göre hesap edilir.. İyi bilanço demek iyi şirket / Banka değeri demek ...
Şimdi eskiden Bankalar sırtlıyordu Borsayı ve para girişi oluyordu Bankalar çok kar edicek beklentisi ile ... Son faiz artırımlarından sonra işler terse döndü çünki 1) Bankalar kısa vadeli kredi ile uzun vade kredi kullandırıyorlar yani eskiden sattığı 0.81'lik krediden zarar ediyor... Yurt dışından aldıkları sendikasyon kredilerinin faizleri Türkiye'nin sürekli notunun düşmesi sonucu hem faizi %'sel olarak arttı hemde Kur artışı sebebi ile Bankaların bilançosuna kötü yansıdı ... Böyle olunca Bankalar kar edemeyecek ve hatta reelde zarar edicek beklentisi ile Borsadan yabancı çıkışı oluyor, yabancı çıkar iken Dolar alıp gidiyor bir kısmıda Devlet tahviline vs. parayı yatırıyor... Dolayısıyla Döviz çıkışı oldukça kurlar yükselir ... İlaveten Faiz artışı direkt olarak bizim gibi herşeyi dışardan alan ülkeler için Maliyet artışına sebep oluyor buda enflasyonu tetikliyor ve tekrar kur artıyor kur arttıkça faiz artıyor vs. vs.
Aslında hepsinin sebebi belli, Devlet doymuyor ... Hazine inanılmaz rakamlarda borçlanıcak bu ay ve gelecek ay... Bu da faizleri daha da yukarı çeker çünki Devlet para emiyor yani talebi çok fazla..
Şimdi faizlerin Kredibilitesi yüksek şirketler için %25'i geçmesi (Komisyon vs. ile) ve orta halli işletmeler için %30'u bulması ile ve dahası daha da yükselicek...
Hiç kimse %25-%30 ile kredi kullanıp %15 ile mal satmaz!! Dolayısıyla küçülmeye olabildiğince az kredi ile iş yapmaya çalışacaktır, borcu çok yüksek işletmeler için malesef çok fazla darbe alıcaktır., Dolayısıyla işletmeler işçi çıkatıcaktır...
2) Aşırı yüksek faizler Konut- Araç satışlarını ve diğer kredili satışları sert bir şekilde düşürecektir böylece Devlet de vergi gelirinden mahrum kalıcaktır, Düşen satışlar sonucu yine işçi çıkartılır
3) İşsizlik en kötüsüdür çünki işsiz adam borcunu ödeyemez evine barkına birşey alamaz en kötüsü toplumsal huzursuzluk çıkartır ..
Kısaca Cb.'nin söylediği Faiz başa beladır cümlesi aslında doğrurdur dahası İngiltere'de finans çevresi " Faiz enflasyonun sebebidir" açıklamasına gülmesine rağmen bu tezi aslında doğrudur ancak bizim gibi ülkeler için doğrudur sadece .. Açık açık biz birşey üretemiyoruz herşeyimizle dışarıya bağımlıyız ve biz sıkı yönetim uygulamak zorundayız diyemez herhalde.. Neyse işte konunun özeti bu .. Kısaca enflasyonu düşürmek zorundalar ancak Enflasyon sadece üretim ile düşer,Ülkeye yabancı yatırımcı gelmesi ile düşer (Fabrikadan veya satın almalardan bahsediyorum sıcak para değil kesinlikle), üretimin olması için Adaletin çok iyi çalışması gerek hal böyle olunca fazla kafa yormaya değmez..
bu ne demek oluyor;
Merkez Bankası, 1.5 milyar dolar tutarında, bir hafta vadeli, TL depo karşılığı döviz depo ihalesi açtı.
Merkez Bankası, bir hafta vadeli TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde faiz oranını TL'de yüzde 17.75, dolarda yüzde 2.00 olarak belirledi.
anlık haber.
Geleceği görebilen varmı ben çok merak ediyorum 1-2 yıl sonra ne olacak diye, yakın geleceği hayal dahi etmiyorum. Bugün 48250 tl taşıt kredisi kullandırdım 48 aylık vadede toplam geri ödeme 83 küsür ve faiz 2,05. Şaka gibi rakamlar gerçekten çok merak ediyorum.
ne zamandır kredi işlerine hiç bulaşmadım. Süper hızlı süper düşük faizli kredi diye gelen reklama tıklayınca karşıma çıkan tablo bu.
umarım kimse bu kredi işlerine muhtaç olmaz. bu bankalarda seçimi mi bekliyordu böyle uçurmak için anlamıyorum. neyse ki kredi ihtiyacım yok bu aralar.
Gittikçe bu adamların ne kadar zeki olduğunu, ne kadar mantıklı bir karar olduğunu anlıyorum erken seçimin. Adamlar harbi king.
https://i.hizliresim.com/dB3DMQ.jpg
Arkadaşın aldığı aracın faizi kabaca %30 ediyor.. Ama olaya çok düz mantık bakmamak gerekiyor çünki ödediği faizin bir kısmı enflasyona gidecek... Taşıt kredisi faizleri %3 ve üzerine çıktığında arkadaş karlı olucak... Birde Kur artışını dolayısıyla araç fiyatındaki oluşacak artış sebebiyle kara bile geçen oluyor.. Ama %2.05 yüksek elbette, 2016 senesinde 0.69'lu kampanyalar vardı, geçen sene 1.14 ile aldık biz.. Ve şu anda kardayız
Diyelim enflasyon %15 ve siz %20 maliyet ile kredi kullandıysanız size maliyeti %5'dir aslında...
Şirketler için araba alımı karlıdır hem kredi faizini gidere atarsınız hem aracın ötv kdv'sini toplayıp kurumlar vergisinden düşersiniz parça parça hemde bakımı,akaryakıtını gidere atarsınız ...