Orijinalini görmek için tıklayınız : Dolar / Euro / Pound / Forex / Parite / Bilgi paylaşımı..
06EE8A91 4595 4FC6 BD81 26174570FD75 - Sendvid (http://sendvid.com/hbu2n7p4)
EVET REST
İZLEYİN
Yatayyyyy mimariii yatayyyyyyyy gümüşhaneeee burdamiyizzzz!!!!! Yatayy sokucaz yatayyyy
_muhaRRem
10-08-2018, 16:41
paydalar çizgiler başkada bişe anlamadım , ne bi teknik konuşma var ne de detaylı içerikler.. rezalet ettiler piyasayı -8000 gösterdiler piyasaya . bir çoğu kesiciye girdi , piyasa çok açık tepkisini gösterdi.
Tayfun.O
10-08-2018, 16:42
Evet rönesans izmirdeki stad inşaatını durdurmuş çalışanlarıda işten çıkartmış teyitli.
İzmir Al sancak Stadyumu mu?
İzmir Al sancak Stadyumu mu?
karşıyakaya yapıyorlardı galiba
Yakında akaryakıtta ki fiyat sabitleme de biter. Önceden haber verirler mi acaba, ona göre depoyu dolduralım
Gümüşhane ve Bayburtlu arkadaşlar üzülmesin ama memleketlerinden soğuduk ya.
ONURRBAKI
10-08-2018, 16:49
Zamanında Ecevit'e yazarkasa atan adam konuşmuş...
http://www.msn.com/tr-tr/haber/turkiye/ecevite-yazar-kasa-f%c4%b1rlatm%c4%b1%c5%9ft%c4%b1-ahmet-%c3%a7akmaktan-h%c3%bck%c3%bcmete-destek/ss-BBLKq2t?ocid=ientp#image=1
tuner faruk
10-08-2018, 16:49
Yakında akaryakıtta ki fiyat sabitleme de biter. Önceden haber verirler mi acaba, ona göre depoyu dolduralım
Fulleyip hergün kullandığım kadarını fullemeyi düşünüyorum.
Önden bir özlü söz söyle arkadan bir 4 lük oku istiklal marşından, sonra dolar varsa yastık altında çıkar TL ye çevir de,
hülooooooğğğ. Valla soğuduk Bar35
mikelazi
10-08-2018, 16:50
kriz dönemi için 3 önerim var:
bankalara borçlanmayın
işinize sıkı tutunun
harcamalarınızı kısın
ben bunları aralıktan beri yapıyorum son kredi kartı taksidim eylül ayında
onu da bitirdim mi başabaş
cebimde varsa harcarım.
hayat tarzım :) varsa harcarım
ONURRBAKI
Zamanında Ecevit'e yazarkasa atan adam konuşmuş...
http://www.msn.com/tr-tr/haber/turkiye/ecevite-yazar-kasa-f%c4%b1rlatm%c4%b1%c5%9ft%c4%b1-ahmet-%c3%a7akmaktan-h%c3%bck%c3%bcmete-destek/ss-BBLKq2t?ocid=ientp#image=1
Bu adam iyi niyetli değil.. Abd'de bildiğim kadarı ile.. 5 tl olucak diye yaptığınız paylaşımdan seneler önce bu topiği okusaydınız işin nereye varacağını Tech üyelerinden öğrenirdiniz.. Alim olmaya gerek yok
Böyle adamların amacı beklenti yaratıp halkı paniğe sokarak Döviz almaya teşvik etmek!!
Görüyoruz durumu hocam işte baksana senin paylastıgın adam anlasma saglanacak papaz isa diyip duruyordu dediklerini yutmustur simdi
Tayfun.O
Evet karşı yaka inşaatıymış Alt yüklenici REC diye bir firma
https://i.hizliresim.com/r1yzN7.jpg
Hala Çevreyolu açıyor.. Hala Alkışlanıyor...
Beyler dolar diyosunzda sterlin defans arkasina kosularla kaleciyi perisan ediyor
Urfa kebap yerken adamın aklına ne geldi.
Nasıl şeklimi yaptım ama xd
SekoLive
10-08-2018, 18:33
Urfa kebap yerken adamın aklına ne geldi.
Nasıl şeklimi yaptım ama xd
Sana misliyle karsilik vereceğimden emin olabilirsin eyy Bonalti
O garsonu cikista bekledim adam cikmadi
Rönensans Göztepe stadını yapıyor.
130 bin dolara Aralık ayında sattığım ev şuan 75e alınıyor... Alan kişinin ahi tutmasa bari...
Allah bunlara herşeydir ayan beyan ortaya çıktıktan sonra oy vermeyenleri korusun... Diğerlerinin zilletleri onlari etkilemesin. Onların kaybı bunlarin fiyatları çıktıktan sonra bunlara oy vermeyenlerin karları olsun inşallah...
Çok naif bir beddua oldu sanırım bunlara...
Hem Allaha (hakka) inanıp hem de hakkın yanında olmayıp bile bile sapkini seçenler için dileyecek iyi bir dilek kalmadı bende... Ben bile çıktım zivanadan... Imzami sileyim bari!
Çok dolaşıyor ortada ... Musa sen haklısın ama karnımızı firavun doyuruyor... Işte resmi ülkenin ...
redbull35
10-08-2018, 19:14
Karşıyaka stad ihalesinide onlar almıştı
Aynen bizim stadı yapıyorlar. Haber çıkınca arkadaşlar hemen gidip bakmış, çalışmalar devam ediyormuş.
Diğer arkadaşların yazdıklarını görmemiştim. Yanlış bilgi oldu kusura bakmayın.
Karşıyaka'nın stat işi yalan oldu. Davalar nedeniyle durmuştu zaten, şirketle bi ilgisi yok. Belediye başkanları da yaptırmak istemiyor. Evlerden ırak.
5 gün önce euro dolar paritesi 1,16 iken, 1,15 altına inecek ve kırarsa satışlar hızlanır ve dolar endeksi 95 altındayken 97lere kadar gidecek demiştim.
Şuan parite 1,14 altına gelmiş dolar endeksi 96 üzerinde. Bu kadar hızlı bir düşüş beklemiyordum. Euroyu bu kadar döven dolar Tl ye ne yapmaz
Hatta Dolar endeksi 97yi kırarsa 100e kadar yolu var.
Bu gün dolar bütün para birimlerini ezip geziyor. Birçok para birimi %2-3 değer kaybediyor. Dışarıda rüzgar eserken bizde fırtına kopuyor.
Fed'in faiz artırmaya devam etmesi, euro bölgesindeki olumsuz veriler, juan'daki devalüasyon vs vs... Bütün bunlar ilerleyen zamanlarda doların daha da güç kazanmasına neden olacak. Doların güçlenişi , bizim ekonomik ve siyasi problemlerimiz, abd ile sorunlarımız vs.. bu nedenler sebebiyle tl, ileri ki günlerde daha çok değer kaybına uğrayacak.
Başımızdakilerin de kurun yükselişinden rahatsız olduklarını ve durdurmak gibi bir düşüncelerinin olduğunu düşünmüyorum. Bu niyette olan en azından konuşurken dikkat eder. Sert söylemler ile kuru iyice ateşlemez. Damadın angara şivesi ve plaza diliyle espiri yapmaya çalışması ve ne anlattığını kimsenin almaması işin tuzu biberi oldu.
Sanırım merkez bankası kolay kolay müdahale etmeyecek. Edecek olsaydı bu gün ederdi.
Kriz beklediğimden erken gelecek sanırım
gemsazr9
10-08-2018, 19:48
Esnaf dükkan döndürmek son aldığı malları satiyordur . Yerine rafa yenisini koyamaz artik .bütün ihtiyaçlarımi alicam büyük zamlar yakindir . Ev sahibi tefe TÜFE'ye göre kiran 1650 den 1930 oldu dedi .ilk golü 280 TL kira zammı ile yedim
5 gün önce euro dolar paritesi 1,16 iken, 1,15 altına inecek ve kırarsa satışlar hızlanır ve dolar endeksi 95 altındayken 97lere kadar gidecek demiştim.
Şuan parite 1,14 altına gelmiş dolar endeksi 96 üzerinde. Bu kadar hızlı bir düşüş beklemiyordum. Euroyu bu kadar döven dolar Tl ye ne yapmaz
Hatta Dolar endeksi 97yi kırarsa 100e kadar yolu var.
Bu gün dolar bütün para birimlerini ezip geziyor. Birçok para birimi %2-3 değer kaybediyor. Dışarıda rüzgar eserken bizde fırtına kopuyor.
Fed'in faiz artırmaya devam etmesi, euro bölgesindeki olumsuz veriler, juan'daki devalüasyon vs vs... Bütün bunlar ilerleyen zamanlarda doların daha da güç kazanmasına neden olacak. Doların güçlenişi , bizim ekonomik ve siyasi problemlerimiz, abd ile sorunlarımız vs.. bu nedenler sebebiyle tl, ileri ki günlerde daha çok değer kaybına uğrayacak.
Başımızdakilerin de kurun yükselişinden rahatsız olduklarını ve durdurmak gibi bir düşüncelerinin olduğunu düşünmüyorum. Bu niyette olan en azından konuşurken dikkat eder. Sert söylemler ile kuru iyice ateşlemez. Damadın angara şivesi ve plaza diliyle espiri yapmaya çalışması ve ne anlattığını kimsenin almaması işin tuzu biberi oldu.
Sanırım merkez bankası kolay kolay müdahale etmeyecek. Edecek olsaydı bu gün ederdi.
Kriz beklediğimden erken gelecek sanırım
Tamamiyle katılıp artırıyorum
- Zarrab Halk Bankası
- Özel sektör ve kamunun sene sonu döviz ödemeleri
Bunlarda eklenince insan bugünkü haraketten sonra tahmin bile yürütemiyor
Esnaf dükkan döndürmek son aldığı malları satiyordur . Yerine rafa yenisini koyamaz artik .bütün ihtiyaçlarımi alicam büyük zamlar yakindir . Ev sahibi tefe TÜFE'ye göre kiran 1650 den 1930 oldu dedi .ilk golü 280 TL kira zammı ile yedim
Aynı durum bendede var şuan eylülde kendi evime taşınıyorum
Ev sahibine o güzel evini vericem geri lokasyondan sebep kirada oturuyordum
Şuan en güzel şey riski en aza indirmek kendi evime geçmek olacak benim için
Zaten 2 sene içinde gitme hayalim var
İnş bütçene uygun ev bulabilirsin geçmiş olsun sanada
gemsazr9
10-08-2018, 20:12
Yaşım 40 eski hükümetleride gördüm .eskiden seyyar satıcıyi durdurup 2-3 karpuz alırdık .dün pazarda kesilmiş karpuz satıldığını görünce ne hale geldiğimizi anladım. 1 çocuk yeter gelecek göremiyorum ulkede
mert_can 41
10-08-2018, 20:14
Keşke ekonomi bakanı berat yerine bilal olsaydı bilal parayı sıfırlayamıyordu berat geldi gelir gelmez tüm paraları sıfırladı 1 tl 0.10 cent olmuş az kaldı hükmü geçmicek......
Bu gün girişimcilik eğtimindeydim devletten destek almak için 6 kişi daha iş kuramadan patladı dolar yüzünden. Zaten iş yerimde temmuzdan bu yana gram tat kalmadı gerçekten bu ekonomi düzelsin istikrar devam etsin diyenlere çok ağır sövüyorum açık ve net biri de demez inşallah yanımda gerçekten kendimi tutamam artık çıldırmanın eşiğindeyim adam güle oynaya ekonomi dersi veriyor yaa sinir krizleri geçiriyorum.......
Asıl gölü ev alıp kiraya verenler yiyecek ... Ne evleri para edecek ne de istedikleri kirayı veren çıkacak... 2009da teğet gectigi söylenen krizde bile ev kiraları düşmüştü... Hatirlayanlariniz olur...
Tum parasini betona gomenler seri uzgun. Yarin bi gun evin duvarlarini kemirirler.
rain man
10-08-2018, 20:47
Asıl gölü ev alıp kiraya verenler yiyecek ... Ne evleri para edecek ne de istedikleri kirayı veren çıkacak... 2009da teğet gectigi söylenen krizde bile ev kiraları düşmüştü... Hatirlayanlariniz olur...
İnşallah 100 bine mal edip 600 bine ev satanlar da o golü yer. Hani bir gecede cahil bırakıldık diye ağlayan bi tayfa var ya. Acaba 1 ayda fakir kaldık diyebilir mi?
individual
10-08-2018, 21:00
Tum parasini betona gomenler seri uzgun. Yarin bi gun evin duvarlarini kemirirler.
Sene basindan beri satilmayan daire biliyorum 240bintl suan ilani kalkar herhalde.
Sorsan degerleniyor daha karli derler.
Konu gereken ilgiyi kaybettiğine göre hepimiz alışmışız demektir :) sırada ki gelsin oyna devam
Ruhani'den Erdoğan'a 'Trump'ı pişman edeceğiz' mesajı - Sputnik Turkiye (https://tr.sputniknews.com/ortadogu/201808101034697224-ruhani-den-erdogan-a-trump-i-pisman-edecegiz-mesaji/)
Durum ne olur...
Ruhani'den Erdoğan'a 'Trump'ı pişman edeceğiz' mesajı - Sputnik Turkiye (https://tr.sputniknews.com/ortadogu/201808101034697224-ruhani-den-erdogan-a-trump-i-pisman-edecegiz-mesaji/)
Durum ne olur...
Olan bize olir kado :)
BarışSever
10-08-2018, 23:21
https://www.youtube.com/watch?v=qZYkz5u5tBw
:Deli:
Sanırım ABD Çarşamba gününe kadar papazın iadesi istemiş. Versen bu sefer daha taviz verilecek ve daha fazla boyun eğiceksin vermesen ciddi yaptırım olucak. Burada izlenmesi gereken yol hangi siyasi fikiri savunursak savunalım Rusya- Çin - İran ile abd ye karşı en başta birlikte hareket etmek daha sonraki süreçte Kore - Japonya ve Suriye yi de yanımıza çekmek
Bu isin altinda rahip olmadigi acik.
Hukumette yakin kisiler 2 hususu soyluyor,yani is paraya dayaniyor.
Simdiki olanlar ve cbaskani+damat konuşmasına bakarsak malesef kriz devam.
Rte gerilim siyasetini sever,toplumu once gerip tepkilere bakar,sonra gerinadam atar ama yine kazanan o olir. Bak sizi anlıyorum,buyukluk yaptim. Onlarca ornegi var. Rus ucagi dusurdugunuzde mi krizi unutmayin...
Tl nin deger kaybina bakin,son 1 yilda neredeyse %100 deger kaybetti.
Inanilmaz bir tl den dovize donus oldu ve oluyor.
Bankadan fiziki doviz cekemedik yada belli kismini aldik. 2 gunde anca odeyebiliyorlar.
Fonlar zaten tl varliklarini cok daha onceden donmeye baslamisti...
Ama bu kadar cahilce devam ediceklerini düşünmüyorum.
Bilgi aldikca paylasirim ama cok uzgun ve yorgunuz...
2018 i kaybetmistik,2019 da gelmeden kayip sene olarak gecicek. Bakalim bu kadar zarara kimler dayanabilicek...
Abi ne diyosun alalım mı?
Ben cesaret etmezdim ama al sat yapiyorsaniz acayip ekmek var...
Tavsiye ederim.
Abi büyük dalga bumuydu? yoksa süprizlere devam mı?
Evet buydu ve devami gelicek. Ben olucaklarin cogunu onceden yazdim,bilgi aldikca da yazarim ama bazen hayretler icinde kaldigim oluyor,insanin hevesi kiriliyor. Hos benim icjn degeri yok ama forumdaki yararlanan insanlara ayip.
Arkadaşlardan duyduğum kadarıyla bazı dükkanlar (örneğin lastikçi) mal satmamış, fiyatlar belli değil demiş, sektöründe büyük bir firma (boru işi yapıyorlar :) ) bayisine mal vermemiş. İnşallah istisna ve dedikodudur demek isterdim.
Ben bu başlığa yazmayacaktım :)
İyi haftasonları herkese.
Nightfish
11-08-2018, 00:49
Arkadaşlardan duyduğum kadarıyla bazı dükkanlar (örneğin lastikçi) mal satmamış, fiyatlar belli değil demiş, sektöründe büyük bir firma (boru işi yapıyorlar :) ) bayisine mal vermemiş. İnşallah istisna ve dedikodudur demek isterdim.
Yakın bir arkadaşım PVC işi yapıyor. Paylaştığı foto...
https://scontent.fbtz1-10.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/39006516_10215612958909189_7210140811600592896_n.j pg?_nc_cat=0&oh=7e8d7cfef2941f61a4d591f16429b4ec&oe=5BF5D969
Bugün girdi maliyeti euro olup,TL fiyat listesi olan bütün ürünlerin satışı durdu bizim yedek parça sektöründe..
Euro-Euro olanlara devam..
Octavia RS
11-08-2018, 01:24
Mal satışları bizim sektörde bugün itibariyle durdu, yabancı şirketlerin türkiye distribütörleri bize mal vermiyorlar elimizde ki stokları eritiyoruz, bildiğim tanıdığım bazı büyük çaplı sayılabilecek şirketler bugün itibariyle üretimi durdurdu. Allah sonumuzu hayır etsin.
ottoman32
11-08-2018, 01:37
abi dün 73-75 tlye aldığım un bugün 98 tl oldu, dün tabağı 1.350 den aldığım ağacı bugün 1.950 ye alamadım esnaf satmıyor 2 gün daha devam ederse beyaz bayrak yakın...
Bugün sermaye yatırıp yıllık net %20-25 kar yapılan kaç tane sektör var.
Adam 10 milyon bağlayıp fabrika açmış üretim yapıyor, istihdam sağlıyor. Bu adam yıl sonunda net 2 milyon kazanacak mı? Çok zor. Hele stabil olmayan bir ekonomide zarar etmek bile zor değil.
1 yıl önce o 10 milyonu dövize, altına yatırsa 20 milyonu olacaktı. Hiç stres yaşamadan hemde.
Koca devletten bahsediyoruz. Çok ciddi bir iş gücü potansiyeli, mükemmel bir coğrafya... Kur aşırı derecede yükselmişken, çok iyi bir yönetimle bu kriz durumu bile fırsata dönüştürülebilir. Ama kimsenin umrunda olduğunu düşünmüyorum. En ufak bir adımda atmayacaklar. Çünkü dibe gidişi hızlandırmak için elinden geleni yapanlardan bahsediyoruz. İyi yönetilebilse fırsata çevrilip ciddi zıplama yapılabilecek seviyelerdeydik. Şuan daha zor ama yapacak tek hamlemiz bu. En dibe gittimizdede aynı yöntemi deneyeceğiz çünkü.
Duyduklarin dedikodu degil tamamen gercek. Millet elindekini satarsa yerine nasil koyacagini dusunuyor. Tanidiklarimin cougunun isleri durdu bekliyorlar siparisler iptal uretimler iptal fiyat teklifleri iptal listeler iptal, ucretsiz izin planlari vsvsvsv
ercan26esk
11-08-2018, 08:42
asıl bomba akaryakıtta ki fiyat düzenlemesini eski haline getirince patlayacak sanırım bence benzin mazot direk 7-8 bulacak ona da cesaret edemiyorlar ya da unuttular :)
Duyduklarin dedikodu degil tamamen gercek. Millet elindekini satarsa yerine nasil koyacagini dusunuyor. Tanidiklarimin cougunun isleri durdu bekliyorlar siparisler iptal uretimler iptal fiyat teklifleri iptal listeler iptal, ucretsiz izin planlari vsvsvsv
Otomotivde aynı şekilde sattığımızın yerine öz sermayeden eklemeden araç alamıyoruz. Fiyatlar belirsiz ona keza faizler bel büküyor bizdede ücretsiz izinler gözüküyor gibi.
asıl bomba akaryakıtta ki fiyat düzenlemesini eski haline getirince patlayacak sanırım bence benzin mazot direk 7-8 bulacak ona da cesaret edemiyorlar ya da unuttular :)
Onu yaparsa gıdadan giyime herşeye zam gelecek
Yemiyor şuan yapmak
Rahibi vermek istiyorlar ama halkıda nasıl anlatacağız derdine düştüler bence
Onu yaparsa gıdadan giyime herşeye zam gelecek
Yemiyor şuan yapmak
Rahibi vermek istiyorlar ama halkıda nasıl anlatacağız derdine düştüler bence
Problem olacağını sanmıyorum,ne söyleseler inanıyorlar çünkü.
Çarşamba günü toplantı yapıldı şirkette bizimde işler çok iyi değil ve ücretsiz izinler söz konusu oldu. Şuan boya ve kağıt alamıyoruz elimizdekiler bitince ne olacak bilmiyoruzda. Sonumuz hayır olsun.
Senin dedigin rakamlar yine iyimser, 10-12 tahmini, otv tamponu neredeyse bitti deniyor akaryakitcilarin kârlarini bile kismislar. Akaryakitcilardan duydugum bu ama bu isin ozunu daha iyi bilenler mevcut burada. Sektor icinde olanlar var konuda.
Problem olacağını sanmıyorum,ne söyleseler inanıyorlar çünkü.
Bu sefer olabilir. Çünkü çok gider yaptı burdan geri dönerse millet der birşeyler
Birşey deneyeceklerdir ağustos ayında
He böyle kafa dik giderseler Eylül de olacaklarıda baz alırsak
Dolar rekor kırmaya devam etcek
Zaten sokakdaki adamın parası yok
Yatırımlık dolar almaya o yüzden onlar anca yakıtdaki ötv kalkarsa
Hissedecekler ama bir fıkra var hemen paylaşayim
Bizim milletin çoğuda bu durumda
Fıkra değil aslında mecazi mürsel vurursan şuan gerçek bu hikaye
Vezirler huzura çıkmışlar:
- Padişahım, hazinede para kalmadı.Yeni vergilere ihtiyacımız var,
diyerekten...
Padişah, kavuğunun altından kafasını kaşımış,
- Eeee! Ne vergisi koyalım?, demiş..
- Köprülere adam koyalım, geçenden bir akçe alsınlar!
Padişah,
- Tamam, demiş.
Aradan bir süre geçtikten sonra sormuş vezirlerine:
- Tepki var mı?
- Hiç bir tepki yok!
- İyi o zaman köprünün diğer tarafına adam koyun, çıkandan da bir akçe alsın!
Aradan bir süre geçmiş, Padişah:
- Var mı şikayet?
- Yok!
Halkının tepkisizliğine kızan Padişah, gürlemiş:
- Köprülerin ortasına da adam koyun, gelip geçeni becersin!
Aradan birkaç gün geçmiş, hala bir tepkinin olmamasına içerleyen Padişah,çağırmış vezirlerini,
- Köyün birine gidelim. Halkı dinleyelim hele bir, demiş.
Gitmişler köye, Padişah sormuş:
- Var mı şikayet?
Ses yok. Padişah:
- Var mı şikayet? Konuşun yoksa, taş üstünde taş, omuz üstünde baş
bırakmayacağım, diye gürleyince arkalardan cılız bir ses duyulmuş:
- Padişahım, o köprünün ortasındaki adam var ya!..
- Eeee!, demiş Padişah bir umutla...
- Akşamları çok kalabalık oluyor, sıra uzuyor, bir adam daha koysanız...
zaten sürekli zam geliyor sene başından bu yana ortalama %30 zam geldi. Seçimden bu yana her mal geldiğinde zamlı geliyor bazılarını sattığımız fiyattan alıyoruz, bazı malları(kağıt ürünler) sattığımız fiyattan baya bir yüksek alıyoruz.
Sermayesi olmayan küçük esnaf yakında kepenk kapatır
kriz dönemi için 3 önerim var:
bankalara borçlanmayın
işinize sıkı tutunun
harcamalarınızı kısın
ben bunları aralıktan beri yapıyorum son kredi kartı taksidim eylül ayında
onu da bitirdim mi başabaş
cebimde varsa harcarım.
bankadaki TL vadede kalsın mı yoksa yastık altına mı alalım
i-vtec07
11-08-2018, 09:50
Rahibi vericekler bence seve seve
Bankada bir miktar para vardı altın ve dolarda. Makas çok fazla. Bunu nasıl çözecekler? Merkez bankası filan bir yptırım uygulayamaz mı? Bir miktar bozdurup nakit elde tutmak istiyorum...
Bankada bir miktar para vardı altın ve dolarda. Makas çok fazla. Bunu nasıl çözecekler? Merkez bankası filan bir yptırım uygulayamaz mı? Bir miktar bozdurup nakit elde tutmak istiyorum...
Haftasonu oldugu icin makas acik, pazartesi bozdurursun makas azalir
Haftasonu oldugu icin makas acik, pazartesi bozdurursun makas azalir
Yok onu biliyorum da. Piyasalar açıkken de çok yüksekti. Ondn bahsediyorum...
Aslinda biraz oyalayabilirseler kamuoyunu salarlar. Simdi sicagi sicagina olunca halkin hafizasi taze. Tr'deki nato ekipmalarinin kumandasi muhabbetine donecek. Onda da once biz de olacak dedi, sonra yok bizde olmayacakmis dedi.
Siyasal islamin donekliginin siniri yok. Siz yeter ki menfaatten bahsedin. Mavi Marmara olayindaki tavirlarini hatirlarsiniz pek sayin ummet liderinin.
Birde farkli pencereden bakalim dovizin artisina.
Kanser ilaçlarının hepsi yurtdisindan geliyor yada tumor vs mesela. Onlarin fiyatlari 1 ayda %50 artti.
Yada bircok ileri teknik hastalik tedavileri yada ilaclari.
Inanin cogunuda ssk ödemiyor.
Neolucak bu hastalarin hali?
Bugun hastane isleten bir arkadasimla konustum,icim karalar bagladi....
mikelazi
11-08-2018, 10:16
0.5 suya senede 1-2 zam gelirdi.
mayıstan beri 4kere zam geldi.peki ben zam yapabiliyormuyum yapamıyorum.
0.5 lik sudan 1,5tl isteyemem ben.
eskiler hatırlar mahalle aralarında musluklar olurdu.ağzımızı dayar içerdik,serinlerdik...ne zaman biz bu hale geldik.
baskan96
11-08-2018, 10:53
Ankara'da Ostim, Siteler, Yıldız Sanayi Sitesi gibi pek çok üretim yapılan yerin esnafı ve çalışanları %70 iktidar partilidir. Seçim öncesi çoğuyla görüştüm, istikrar istikrar istikraarrr diye çok affedersiniz ipi kopmuş beygir gibi kişneyip duruyorlardı.. Ne iş var, ne güç var diye yine ağlayan da aynı kişiler..
Uçurumun kenarında sırtında o kadar yükle yürümeye çalışan eşek bile dikkat eder uçuruma doğru adım atmaz..
i-vtec07
11-08-2018, 10:55
Medya çok adı bu ülkede
Hani tv lerde kriz var başlıklı haber siz görebildiniz mi ? Pembe dizilere devam
mikelazi
11-08-2018, 10:56
papazı verince doların düşeceğine inanan var :D
''Beğenmeyen yunanistan'a gitsin, papazın çocukları , mahalle yanarken motor saçını tararmış vb.''
evet yine gün yüzüne çıktılar,eleştirenlere bu yakıştırmaları yapıyorlar :) . Bu zihniyette ki adamlar Atatürk zamanı da varmış zaten,okumuş olduğunuz kitaplarda dikkat ettiniz mi bilmiyorum. Sırf Atatürk bağımsızlığı kazanmasın,ingilizlere karşı gelmesin diye ingiliz sikkesiyle Atatürk'e karşı ordu kurmuş nesilden geliyoruz :).
ghibli06
11-08-2018, 11:12
Devlet ihalelerine bakin, malzeme listeleri ve tanimlari vardir sartnamelerde, devlet TSE yi birakali cok oldu, illa CE ve ETA istiyor, dubeli, tasyununu, nem tutucuyu euro ile aliyoruz, aluminyum parcalar ise kilo uzerinden usd ye endeksli... Hadi bakalim hem devletin okulunu hastanesini idari binasini vs yapicam hem de 'birakin dolarmis kurmus, onunuze bakin!' soylemini alkislayacagim nasil olacak bu is? Ekonomu bakanindan dun sunlari soylemesini beklerdim : 'devlet ihalelerinden dovizi kaldiriyorum, ithal urunlere yasak getiriyorum TSEli yerli uretim kullanacagiz, uzerimize yuk olan 3.kopru,Korfez gecisi ve tup gecisinde TL ye donus yapacagiz, bayram tatilu bitene kadar birsayi kapatiyorum vs vs' vallahi doviz cakilirdi, bunlari bile diyemediler...
2 gundur sosyal medyadan takip ediyorum da, sogan yeriz tasa otururuz bu ulkeyi yine vermeyiz, ulen gerizekali dolari yukselten kim de neyi kime veriyoruz??? Biz o daga cikmayin, o dag yanardag dedik, ama bize dediler ki 'biz zirveye cikiyoruz, senun gibi zihniyetler bize engel olamaz'... Zirveye ciktik zannederken tepede krater icindeki kizgin lavi gorunce 'burasi cok sicak, bizi oldurmeye calisiyorlar, gelin hep beraber kratere atlayalim, milli birligi bozmayalim!!!'... Yok yaa, 15 yillik vatan haini muamelesi yaptiklariniza simdi birlik cagrisi...
Kötü gidişattan bıkan ve bıkmayan var bu çok kötü bir kıvılcım yetecek ondan sonra toplum birbirini bu adiler için birbirini ölüme gidecek boyutta saldıracak...
emresener
11-08-2018, 12:36
Bizim şirket dün sabah oerakende satışı durdurmuştu. Öğleden sonra Kurumsal hizmeti yani devlet ihalelerine teklif vermeyi. Girdiğimiz ve kazanacağımızı bildiğimiz ihalelerden bile cezai şartlarda geri çekilme yaptı. Tl teklif veeip döviz ile ithal edeceğmiz için. Pazartesi toplantı var bakalım. Bayrama sebep 3 eylüle kadar ücretsiz izin konuşuluyor şuan. İlk etapta.
gemsazr9
11-08-2018, 12:49
Müteahhitler kentsel dönüşümle yaptiklari evlerin altına koca koca dükkanlar yapmış .1 yıldır kiralık yazıyor tutan aradım meraktan 17000 istediler . Ne iş yapilirda o para çıkar anlamadım .zaten tutanda yok
sekizsilindir
11-08-2018, 13:17
Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan New York Times'a yazdı: 'Türkiye zaman belirledi ve ABD dinlemezse...'
Son dakika.. Cumhurbaşkanı Erdoğan New York Times'a yazdı: Turkiye zaman belirledi - Son Dakika Haberler (http://www.hurriyet.com.tr/amp/gundem/son-dakika-cumhurbaskani-erdogan-new-york-timesa-yazdi-turkiye-zaman-belirledi-ve-abd-dinlemezse-40925199)
''Beğenmeyen yunanistan'a gitsin, papazın çocukları , mahalle yanarken motor saçını tararmış vb.''
evet yine gün yüzüne çıktılar,eleştirenlere bu yakıştırmaları yapıyorlar :) . Bu zihniyette ki adamlar Atatürk zamanı da varmış zaten,okumuş olduğunuz kitaplarda dikkat ettiniz mi bilmiyorum. Sırf Atatürk bağımsızlığı kazanmasın,ingilizlere karşı gelmesin diye ingiliz sikkesiyle Atatürk'e karşı ordu kurmuş nesilden geliyoruz :).
https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/38923464_250189602489362_3608502664490385408_n.jpg ?_nc_cat=0&oh=e87e6f787ab5d9276ac5c4511236b921&oe=5C084B51
Low-Rider
11-08-2018, 14:21
Mevduatlara el koymak gibi bir çılgınlık yapabilir mi? Mevcut sistemde öyle şey olmaz diyor uzmanlar ama belli olmaz bunların sağı solu.
sekizsilindir
11-08-2018, 14:43
Yapamazlar, "kaostan gelen düzen"in dışına çıkmak abd'ye ballı lokma olur Low-Rider
Çoğu döviz bürosunda 6.10 dan dolar alıp 6.20 den satıyorlar şuan
Mevduatlara el koyma olamaz,zaten turkiye neredeyse yabancilarin. Ancak doviz mevduatinda kisitlama olabilir. ghibli06 cok guzel yazmissin...
TorqueTuning
11-08-2018, 16:48
Ben sizin kadar olumlu düşünemiyorum mevduatlara el koyma veya dondurma konusunda. Etraflıca düşündüğümde bunun nedeni şu; hepimiz hale TC'yi alıştığımız bildiğimiz eski nispeten de olsa demokratik, hukuk sistemi olan ve özgür bir ülke olarak görüyoruz. Ancak 24 Haziran'da bu ülkede yönetim şekli değişti, artık tek adam rejimi var. Bu nedenle de herşey olabilir ve bunun da bir adını bir çözüm ve fedakarlığa bağlayabilirler. Hepimiz eski ülkede yaşadığımızı düşünüp bu yanılgıya kapılıyoruz, "Yok canım mevduatlara el koymazlar, yok sınırlama getirmezler vb!" ama durum bence hiç de öyle değil. Herşey 1-2 KHK'ya bakar sonra çok geç olabilir...
Ben sizin kadar olumlu düşünemiyorum mevduatlara el koyma veya dondurma konusunda. Etraflıca düşündüğümde bunun nedeni şu; hepimiz hale TC'yi alıştığımız bildiğimiz eski nispeten de olsa demokratik, hukuk sistemi olan ve özgür bir ülke olarak görüyoruz. Ancak 24 Haziran'da bu ülkede yönetim şekli değişti, artık tek adam rejimi var. Bu nedenle de herşey olabilir ve bunun da bir adını bir çözüm ve fedakarlığa bağlayabilirler. Hepimiz eski ülkede yaşadığımızı düşünüp bu yanılgıya kapılıyoruz, "Yok canım mevduatlara el koymazlar, yok sınırlama getirmezler vb!" ama durum bence hiç de öyle değil. Herşey 1-2 KHK'ya bakar sonra çok geç olabilir...
kambıyo rejımını torbadan gecırdıler dıye bılıyorum ?
Güler sabancı'nın açıklamasını dinleyip de bu kadın ne içmiş diyen kaç kişiyiz ?
Bunların bir çıkarı olmasa Berat'a böyle güzelleme yapmazlar. Ya ağır korku içindeler ( el konma vs gibi) ya da akıllarını bırakıp gitmişler.
Lise sunumu seviyesinde bir sunum ile çıkıp ülkede söz sahibi sanayicilere "çok güzeldi, süperdi vs demek" bilmiyorum pek makul gelmiyor bana.
Adam satır arasında ekosistem demiş yahu, rakamlardan bahsetmeyen ilk ve tek ekonomi sunumuydu sanırım.
Piyasaya yansımaya başladı, başka konuda yazdım buradan da yazayım. Aldığımız malzemeye 2 günde %30 zam geldi.
Adamlar açık hesapları kapattık önce para sonra mal diyor.
Beter olun demek istemiyorum ama bu kadar anlatırken "siz ne bilirsiniz" diyenler şimdi oturup ne düşünüyor acaba merak içindeyim.
Güler sabancı'nın açıklamasını dinleyip de bu kadın ne içmiş diyen kaç kişiyiz ?
Bunların bir çıkarı olmasa Berat'a böyle güzelleme yapmazlar. Ya ağır korku içindeler ( el konma vs gibi) ya da akıllarını bırakıp gitmişler.
Lise sunumu seviyesinde bir sunum ile çıkıp ülkede söz sahibi sanayicilere "çok güzeldi, süperdi vs demek" bilmiyorum pek makul gelmiyor bana.
Adam satır arasında ekosistem demiş yahu, rakamlardan bahsetmeyen ilk ve tek ekonomi sunumuydu sanırım.
Piyasaya yansımaya başladı, başka konuda yazdım buradan da yazayım. Aldığımız malzemeye 2 günde %30 zam geldi.
Adamlar açık hesapları kapattık önce para sonra mal diyor.
Beter olun demek istemiyorum ama bu kadar anlatırken "siz ne bilirsiniz" diyenler şimdi oturup ne düşünüyor acaba merak içindeyim.
Aşağıda ki resim whatsapp grupların da paylaşılıyor. Sabancı'nın açıklaması ile aşağıda ki resim arasında ilişki olabilir.
https://i.hizliresim.com/g6YzMZ.jpg
Reyis gideri yaptı
:)
Pazartesi yeni rekor geliyor
Haftaya yeni guzellikler olucak malesef.
Ama piyasayi bu sefer başıboş birakmayacaklar. Gucleri ne kadar yeter bilemem.
Khk kalmadi. El koyma ulkeyi kitler,olmaz. Sadece doviz mevduatlara kismi kisitlama gelebilir .
Döviz Bürolarında aksam saatlerinde, yani 1 saat öncesinden bahsediyorum, 5.80 lerden dolar alınıp 5.90 dan satıldığını 3 yerden duydum. Var mı bilgisi olan? RTE atarlanıyor; tam tersi olması gerekirken döviz Büroları neden 5.90 dan dolar satar ki?
5.9 muhabbetini ben de duydum. Ben de merak etmekteyim.
Bende sana katılıyorum...
Feto bahanesi ile binlerce kişinin mevzuatlarına el koyuldu bankasya da. Yarın Çeto olur peri olur ... Inşallah RETö olur :)
Sizler hala hukuk ahlak ve adalet gibi faziletleri gözeterek düşünüyorsunuz.... Onlarda ise hedefe giden her yol hem mubah hem de haram...
İslami literatürde ki açıklaması da var bu işin. Yani neye dayanarak böyle davrandıkları (yanlış yorum tabi ki bunların ki)
Sikistikca dışa kapatacaklarını ülkeyi... Başka şansları yok...
Döviz Bürolarında aksam saatlerinde, yani 1 saat öncesinden bahsediyorum, 5.80 lerden dolar alınıp 5.90 dan satıldığını 3 yerden duydum. Var mı bilgisi olan? RTE atarlanıyor; tam tersi olması gerekirken döviz Büroları neden 5.90 dan dolar satar ki?
Diyarbakır da 6.700 ve 6.800 den satıyorlar dövizciler. Sizin dediğinizi bende duydum İstanbul da 6100 den satıldığını ama sattıklarını inanmıyorum büyük ihtimal almak istiyene yok çekiyorlardır. Eğer sizin dediğiniz veya 6.100 den satıyorlarsa insanlar alıp atm den 6.200 den bozarlardı.
Bende sana katılıyorum...
Feto bahanesi ile binlerce kişinin mevzuatlarına el koyuldu bankasya da. Yarın Çeto olur peri olur ... Inşallah RETö olur :)
Sizler hala hukuk ahlak ve adalet gibi faziletleri gözeterek düşünüyorsunuz.... Onlarda ise hedefe giden her yol hem mubah hem de haram...
İslami literatürde ki açıklaması da var bu işin. Yani neye dayanarak böyle davrandıkları (yanlış yorum tabi ki bunların ki)
Sikistikca dışa kapatacaklarını ülkeyi... Başka şansları yok...
Haram değil helal olacaktı...
Hani siz hala erdemli düşünüyorsunuz... Keşke onlarda öyle olsa
Mutlu Değerli
11-08-2018, 20:24
https://scontent.fada1-6.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/38926451_685810641785574_920110878181818368_n.jpg? _nc_cat=0&oh=2d7aa9d1a942c81d558f14fb77f22f4a&oe=5C081BE0
Mutlu Değerli
11-08-2018, 20:24
Alıntıdır...
https://www.facebook.com/Sosyopatik.Sayfa/
Mutlu Değerli
11-08-2018, 20:28
İYİ Gelecek - MERAL AKŞENER SECİM ONCESİ UYARMIŞTI:
BU... (https://www.facebook.com/iyigelecekTR/videos/691063567906255/)
Yabancı yatırımcılardan ayak bastı parası alıyolarmış. Kafalar mükemmel, hakkaten kim gelirde yatırım yapar bu ülkeye bundan sonra
Forex danışmanı, bu haftaninda yükseliş ile geçeceğini ön görüyorlardı şimdi
individual
11-08-2018, 20:51
3-5-6-8 maddeler dogrudur ister bu abd normal sasirmam.
Hatta tc tapusunu verinde der.
Diyarbakır da 6.700 ve 6.800 den satıyorlar dövizciler. Sizin dediğinizi bende duydum İstanbul da 6100 den satıldığını ama sattıklarını inanmıyorum büyük ihtimal almak istiyene yok çekiyorlardır. Eğer sizin dediğiniz veya 6.100 den satıyorlarsa insanlar alıp atm den 6.200 den bozarlardı.
Keşke bi kişi çıkıp net bilgi verebilse burda. Farklı forumlarda da 5.90 fiyatı konuşuluyor istanbul için. Yok mu bi döviz bürosu işleten kardeşimiz, bilgilendirse bizi
GokhanRS
11-08-2018, 21:31
Yav arkadaşlar inanmayın. 5.9 muhabbetine. Bankalardan daha ucuz dolar satacak kadar salak döviz bürosu bulamazsınız.
Keşke bi kişi çıkıp net bilgi verebilse burda. Farklı forumlarda da 5.90 fiyatı konuşuluyor istanbul için. Yok mu bi döviz bürosu işleten kardeşimiz, bilgilendirse bizi
Bankalardaki döviz mevduatlarına ne kadarlık bir kısıtlama getirirler? Bu konuda fikri yada bilgisi olan var mı?
Ayrıca bu kısıtlama kriz başlangıcına sebep olmaz mı?
Şöyle ki , diyelim 10bin dolarla sınırladılar. Banka 10bin dolar üstünü o gün ki kurdan bozdu. Doların daha da yükseleceği aşikar. Millet bankalara hücum edecek parasını çekmek için. Bu durumda bankalar zorlanacak. Sonra çekilen tl piyasada dolara dönüşecek. Bu sefer doların fiyatı iyice artacak. Hatta karaborsaya düşecek.
Ben şahsen bunlardan her şeyi beklerim. Döviz hesaplarını sabit kurdan bozsalar hiç şaşırmam
Akşama doğru döviz bürosu tabelasına satış 6.20 ydi saat 18.00 civarı
Az önce bir twit okudum. Finansbank'tan 10bin dolar bankadan para çekmek istemiş birisi. Banka dolar veremeyiz demiş. 5.7ten bozalım tl verelim demiş. Aslı astarı var mıdır?
Bankalardaki döviz mevduatlarına ne kadarlık bir kısıtlama getirirler? Bu konuda fikri yada bilgisi olan var mı?
Şöyle ki , diyelim 10bin dolarla sınırladılar. Banka 10bin dolar üstünü o gün ki kurdan bozdu. Doların daha da yükseleceği aşikar. Millet bankalara hücum edecek parasını çekmek için. Bu durumda bankalar zorlanacak. Sonra çekilen tl piyasada dolara dönüşecek. Bu sefer doların fiyatı iyice artacak. Hatta karaborsaya düşecek.
Ben şahsen bunlardan her şeyi beklerim. Döviz hesaplarını sabit kurdan bozsalar hiç şaşırmam
Şuan iran ı anlattın
Dolar karaborsada hatta karaborsa yapanları yakalayıp tutuklamay başlamışlar
Rte bu kafayla giderse bu dolar nereye gideceği belli değil
Piyasada şuan 3,5/4.00 arası alınmış mal stokları var bitsin o stoklar siz o zaman izleyin batanlarmı
Zamlarmı daha neler neler
3-5-6-8 maddeler dogrudur ister bu abd normal sasirmam.
Hatta tc tapusunu verinde der.
Bunların bir çoğu basit siyasal İslamcı sallamalari. Halkı "biz başarısız değiliz, batı yaptı" algisina alistiriyorlar insanları ...
Akşama doğru döviz bürosu tabelasına satış 6.20 ydi saat 18.00 civarı
Garip bi durum. Döviz Büroları nasıl böyle bir Risk alıyor acaba. Çok ciddi bi gevşeme duyumu mu var acaba.
Az önce bir twit okudum. Finansbank'tan 10bin dolar bankadan para çekmek istemiş birisi. Banka dolar veremeyiz demiş. 5.7ten bozalım tl verelim demiş. Aslı astarı var mıdır?
Dün akşam saat 16 gibi Akbank'tan 10 bin usd fiziki olarak çekti yakın arkadaşım. 20 bin istemiş. Kasa müsait değil deyip 10 bin usd vermişler. Para ayırtmadan spontane gidip 10 bin usd almış yani sıkıntısız
Şuan iran ı anlattın
Dolar karaborsada hatta karaborsa yapanları yakalayıp tutuklamay başlamışlar
Rte bu kafayla giderse bu dolar nereye gideceği belli değil
Piyasada şuan 3,5/4.00 arası alınmış mal stokları var bitsin o stoklar siz o zaman izleyin batanlarmı
Zamlarmı daha neler neler
sonunda adını 2001 krizi gibi adlandırabileceğimiz bir kriz.
daha önceki entry'lerim ve kabaca özet mahiyetinde, fikirlerim.
(bkz: #80123435)
10 ağustos 2018 ile içi boşaltılan devalüasyon terimini yaşadık.
ilk önce geçmiş dönemlerden 2001 krizini ele alalım. sabit kurdan dalgalı kur'a geçişin, iddia edildiği gibi anayasa kitapçığının fırlatılmasıyla başlamayan ekonomik krizin matematiksel değerlerine bakalım. öyle kafa yormanız gereken bir hesap olmayacak. basit bir hesaplama.
bu döneme bakmadan önce not geçeyim, ilk defa bir para biriminin savaşta olmadığı, çok ciddi doğal afet yaşamadığı halde %20 üzerinde değer kaybettiğini gördüm. döviz kurundaki yükselişi bekleyen ben ve benden çok daha iyi, ekonomi bilgisiyle donanan kişilerinde beklemediğini düşünüyorum. nasıl anayasa kitapçığı basit bir nedense, rahip mevzusu da basit bir neden.
h. atilla, iran ambargosunun abd nezdinde delinmesi, askeri anlamda türkiye cumhuriyetinin ekseninin kayıyor oluşunun başlıca nedeni olduğunu düşünüyorum.
trump'un manyakça hareket ediyor oluşu da bunu körüklüyor.
bunu neden yazma ihtiyacı duydum, bazı genç dimağlar ya da bu işe akıl yürütemeyip, ya verelim rahibi kurtulalım diyenlerin az buçuk kavraması adına yazmak istedim.
her neyse. lafı uzatmadan 2001-01-01 dolar kuru tavan fiyatı aylık 0,6719 ( 3 aşağı beş yukarı ). 2001-02-01 dolar kuru aylık tavan fiyatı 0,9557.
1 aylık artış; ( krizin başlangıcı ) için %42.23 fakirleşme.
2001-06-01 aylık dolar kuru fiyatı : 1.2673. 5 ay öncesi ile yaşanan, kıyaslanmış artış %88.61'lik fakirleşme.
krizin basitçe sayılarla ifade edilişi.
2018 için;
2018-04-02 için dolar kuru aylık fiyat: 4,0515
2018-05-01 için dolar kuru aylık fiyatı 4,5331. fakirleşme yüzdesi %11.88.
bakıyoruz ki hani 2001 krizine benzemiyor. sonra
bugüne bakıyoruz, henüz ağustos ayının 1/3'ünü geri bıraktık. bugünün tavan fiyatlanmasını baz alıyoruz. 6.7754. ( ben 6.82 gördüğümü hatırlıyorum ama düzeltme yaşanmış olacak ki 6.82'yi göremedim )
fakirleşme oranımız, bu yılın 4. ayına göre bugünün tavan dolar kuru fiyatlanması ile kıyasladığımızda %67, 23.
bakın daha bu ayı bitirmedik. önlem alınmazsa 7tl'de olur 8tl de. olursa fakirleşme oranı, 2001 krizindeki fakirleşme oranından yaklaşık %50 ile %80 oranında daha fazla olacak gibi duruyor. şirket iflasları kapıda.
evet, şu anda kriz geldi. ivedikle önlem alınmazsa, 2001 krizini küçük bir aksaklık gibi gösterecek bir durum. rakamlarla bunu görebiliyorken toplumsal etkisinin neler olacağını ancak tahmin edebiliriz.
bugün için size haber vermek istediğim pekte olumlu olmayan haberlerim var.
eczaneye gittim ve ilaç almam gerekiyordu. alacağım ilaç raporlu olan bir ilaç. bu ilacın gerektiği hastalıkta bilinen bir rahatsızlık. eczanede bu ilacın piyasada kalmadığını, birkaç ay boyunca da olmayacağını, muadilinin yerini alabileceğini ya da çok zor bulunabileceğini öğrendim. ilk başta sebebinin ilaç üreten şirketle depoların anlaşamaması olduğu idi. farklı müşteriler vardı. biraz çekinerek söyledi. sonra eczane boşaldı ve iki kelam edebilme fırsatım oldu. o sıralarda dolar kurunun tavan yapma arefesinde olduğunu bilmiyordum. basitçe döviz kuru yüzünden ilaç stoklarında çok büyük sıkıntı yaşanıyor abi, böyle devam ederse ilaç bulmak zorlaşacak dedi. özellikle senin kullandığın ilaçlar çok sıkıntılı ama sadece seninkiler değil, genel ilaç stokları neredeyse bıçak gibi kesilmek üzere dedi. umarım olmaz diye de ekledi.
çelik için vergiler %20'den %50'ye çıktı. trump tek tweet, tek imza ile dış ve iç ticareti inşaata dayanan türkiye ekonomisini tek kalemde sarstı. inşaatçılar şu anda kan ağlıyor. emlak piyasası bu ay itibariyle tamamen patladı. sadece emlak değil, yapılan, yapılması planlar diğer ıvır zıvır inşaatlar durdurulmazsa, kamu borcu, özel sektör borcu altından kalkılamayacak kadar büyük olacak.
bugün ucunu gördüğümüz krizin büyüklüğü ve derinliği için sade bir vatandaş olarak 2001 krizi ile bugünü kıyaslayarak örnek vereyim.
2001 yılında kriz olduğu zaman ile 5-6 yıl sonrasına kadar, yiyecek, içecek ve alım gücü çok çok yüksekti.
örneğin, bir memur maaşı ile bugün pekte bilinmeyen ya da ooo onlar çok pahalı denen kangal sucuklardan haftalık 6-7 salkım alınıp tüketebiliyorduk. bugün 6-7 salkım kangal sucuk almaya kalksanız el yapımı, 80tl fiyatı ile, 550tl civarı yapıyor.
bugünün bir asgari ücretli çalışının aylık maaşının 1/3'üne denk geliyor. bir memur maaşının 1/6'sına denk geliyor. 2001'de ayda 24-25 kangal sucuk yiyebilen bir memurun, şu anda maaşının 1/3'ünü sucuğa vermesi gerekiyor.
bir pikniğe gittiğimizde, 4 aile, ortalama 10 kilo tavuk kanat, 4-5 kilo tavuk göğsü,3- 4 kilo köftelik kıyma, 2-3 kilo da kırmızı et, yanına 5-6 tane 2lt'lik kola, fanta, içkiler ailenin kendisine ait ( onları orta maliyete yazmıyorum ) , 4-5 kilo domates, salata, patlıcan, 50-60 kilometrelik yol ( benzin parası ) ile her hafta gerçekleştirilebiliyordu. hatta, hafta sonu cumartesi bir yere, pazar günü bir başka yere gidildiği oluyordu.
bugün böyle bir eylemi her hafta sonu yapabilecek bir memur ailesi bilmiyorum. tanımıyorum. asgari ücretlileri geçtim. varsa düz memur ailesi, çalıp çırpmadan, rüşvet almadan gerçekleştiriyorsa beni yeşillendirsin. utandırsın.
bunu neden mi yazdım. o günlerde olan kriz ile bugün başlangıcını gördüğümüz kriz arasında devasa bir fark var. alım gücü inanılmaz yerlerde.
bunun üzerine gelmiş, ucunu göstermiş bir kriz...
bu ay içerisinde önlem alınmazsa, korkuyorum ki 1 dolar, 1 euro, 1 sterlinin fiyatlanması olarak 12tl ile 15tl arasını göreceğiz.
bunun için alınması gereken ilk önlem, 300-500 puanlık geçici faizden çok, %18 civarında gezen faizin %50 - %60'a çıkartılması.
ikincisi ise, garanti ücret verilen, beton yapıların, yapılıyor olanlarının ikinci bir emre kadar süresiz durdurulması, yapılmış olanlar ile iş akdinin fes edilip yeniden fiyat konusunda anlaşılması. istediği kadar prestij vs kaybı olsun. milletin cebi düşünülerek kararlı adımlar atılması lazım. bu ülkenin insanının devletine güvenmesi gerek. dış güvence sonra tekrar sağlanır.
şöyle anlaşmalar, türkiye cumhuriyeti vatandaşlarının geleceğini ipotek altına almıştır.
kaynak
"15 yıllık bir satın alma anlaşması süresince, kdv hariç 12,35 abd senti/kwh ortalama fiyattan satın almayı garanti etmiştir. "
bu günün günlük tavan kur üzerinden kwh ortalması 0.83 kuruştur.
bugün şu anda evlerimizde kullandığımız elektriğin birim fiyatı 0.20 ile 0.30 kuruş arasında.
yani, bu nükleer santral garanti ücreti ile çalışmaya başladığı anda, elektriği istemesekte 3.5 kat daha pahalıya kullanacağız.
erol mütercimlerin, 7.5tl'de çıpalayacaklar, 10tl'yi anlık göreceğiz tahminlerinin bugünün yaşanmasıyla ve önlem alınmaması ile pek iyimser olduklarını düşünmeye başladım.
çok kaba bir hesapla bugün evinizin elektrik faturası 100tl geliyorsa, akkuyu santrali faaliyete geçtiğinde en kötü 100tl daha dağıtım bedeline yansıtılacağını düşündüğüm ama kayıp kaçak elektrik bedeli gibi saklanacak olan, garanti müşteri bedeli eklenecektir. bakın 3.5 kat eklemedim. herkese pay edileceği için, doğudaki kayıp kaçak bedeli yetmiyormuş gibi özel şirketin rusların! garanti ödeme bedeli de bizim sırtımızdan çıkacak.
en iyimser halle, kura müdahale olmadığı vakit, 2021-2022'de bir ailenin elektrik faturası 200tl ile 300tl arasında olacak.
belki gülüyorsunuz ama eve mum stoklamaya başlayın. bu enseyi karartmak değildir. kesinlikle değil. gerçekçi olmaktır.
şu entry'imi 4 gün önce girmiştim. (bkz: #79983220)
bugün eczanelerde ilaç stoklarının zora girdiğini ( türkiye çapında olduğunu tahmin ediyorum, bölgesel ya da şehire ait bir sorun olmadığını daha büyük olduğunu düşünüyorum. ) ilk elden öğrendim. daha 4 gün önce yazdım yahu. bu kadar çabuk olabilme ihtimali tahmin etmemiştim.
şu analizlerden, tahminlerden sıyrılıp ülkede değişecek olan ahlak, din yapısından bahsedeyim.
2001 krizinden öncesini hatırlayan, 80'lere kadar varsa, ne demek istediğimi daha iyi bilecek, anlayacaklardır.
toplumun genelinde, ahlak, din anlayışı günümüz muhafazakarlığından daha fazlaydı. inanmazsınız ama öyleydi. muhafazakar derken, din konusunun tamamı anlamında dinci olarak düşünmeyin. geleneklerine, milliyetçiliğine, öteden beri gelen yaşam tarzına insanlar daha bağlıydı . aynı zamanda bir diğerinin yaşam tarzına bugünkü gibi yırtık dondan çıkarcasına karışmıyordu. karışan da ya dayak yerdi ya da ortalık yerde zılgıt yerdi. inanmayabilirsiniz ama öyleydi.
teknolojinin gelişmesine denk gelen ekonomik kriz ile bu ahlak yapısı, muhafazakarlık değişti. bugünkü bildiğimiz hale döndü. ekonomik alanda yaranma adına bir ahlak benimseyişi ortaya çıktı. sosyal yardım alanların sayısı ile orantılı olarak din sömürüsünü kullananlar arttı.
şimdi biyolojiden bir örnek vermem gerekirse, bir bakteri çeşidi, uygun ortamda, çoğalmasına yetecek miktarda besin olduğu taktirde, her birim zaman başına kendisini 2 üzeri oranda çoğaltır. sınırsız bir yiyecek ( enerji ) kaynağı varsa, teorik olarak bir bakteri türünün bütün dünyayı kaplaması beklenir. lakin bu sistemde, bakteri belli bir çoğalma eşiğine geldiğinde, çoğalması durur ve ortamdaki bakteri popülasyonu, kendi kendini yok etmeye başlar. logaritmik bir gelişimdir. belli bir sisteme, değişkenler tanımlayarak uygulanabilir.
ekonomide, çok ciddi bir biçimde sürekli tüketime odaklı olan yapıyı, bakterilerdeki üreme aşamasına benzetiyorum. ülke ekonomisi adına büyüme için gerekli besin kalmadı. bu besin, sıcak para, yatırımcılar. tamamen kesildi mi ? tamamen kesilmesi mümkün değil ( savaş durumu olmadığı sürece ) ancak bu ekonomi için yeterli bir besin seviyesinin çok çok azında. sahip olduğumuz ekonomi kendini yeme, tüketme aşamasına geçti. kendi içindeki en büyük parça ise inşaat sektörü. sonra devlet garanti ödemesi verilen yapılar. yandaşa peşkeş çekilen iş alanları vs. bunları artık vatandaştan vergi ile çıkartamazsın. çıkartmak istenildiğinde, ülkenin içindeki ahlak, din düzenini istemeden değiştirmiş olursun.
nasıl 2001 krizinde, geçici ek vergiler 17 yıldır sürdürüldüyse, aynı şekilde, bu olanlar ülkenin vatandaşının davranışını, inanış biçimini, eğitimini değiştirdi. 2001 öncesinde kendini %95 müslüman olarak tanımlayan varsa, şu anda adım gibi eminim bu oran en iyimser tahminle %80'lerde. bu oran ise din hakkında yapılan sistematik devşirmelere rağmen iyimser bir oran.
2001 krizi kendine nasıl zenginler yaratıp, aynı zamanda fakirler yarattıysa, içinde bulundığumuz 2018 krizinde, kendine zenginler ve fakirler yaratacak.
yerel seçimlerin erkene alınabileceği ya da tamamen iptal olacağı düşüncesine sahip olmakla birlikte, bu kriz bu şekilde büyümeye devam eder ve müdahale olmazsa 2019 ortalarında zorunlu bir rejim değişikliğine dahi gideceğimizi ufak bir kıvılcım da artık düşünmeye başladım.
çünkü bu kriz, 2001 krizinden daha ağır olacak. bunun önüne geçmek için 20 gün var. bu 20 gün içerisinde yapılacak şeyler, faizi %50- %60'a çekmek, inşaat sektörünü pompalamayı bırakmak. imf ile pazarlığa oturmak. mümkünse amerika ile diplomasi trafiğinde kazanan taraf ya da kazanırken, oldukça az kaybeden taraf olmak.
bunun dışında, rusya, çin bloğuna yanaşıp yardım istemek masada olabilir. ancak bu değişimin, krizle beraber çok ciddi değişim sürecini başlatacaktır. bu değişim ülkenin askeri yapılanmasından tutunda, devletin işleyişine, doğrudan türkiye cumhuriyeti vatandaşlarının davranışlarına kadar.
bu yüzden krizler en büyük fırsatların oluştuğu zamanlardır. kriz olurken, kendi zenginlerini yaratır. kendi fakirlerini yaratır. kendi rejimini yaratır. önceki rejim ne olursa olsun, o rejimi törpüler, krizi yaşayan halk, krize göre o rejime şekil verir. örnekleri var, brezilya, arjantin, venezuela, çek cumhuriyeti, tayland, güney kore, filistin, pakistan vs. bazıları ekonomi ile alakalı değil gibi gözüksede, günümüz konjonktürünün her şeyi ekonomi ile şekillenir. ekonomi dini, eğitimi, bilimi, sanatı etkiler. eğitim, bilim, sanat, din ekonomiyi etkiler. birbirini besler ya da yok eder.
örneğin böyle bir süreç devam ederse, belki de dalga geçilen, geçeceğiniz eskort kadınlar olgusu, öğrenciler için, çek vb ülkelerdeki gibi para karşılığı cinsel ilişki tavan yapacak. tayland'da ki cinsel açlığı dindirme ekonomisi gibi bir ekonomi türkiye'de yerini alabilir.
2025 yılına kadar, porno sitelerinde, kamera karşısında sevişerek para kazanan, rus, hintli, çek vb halklara türkler de katılabilir.
hintlilerin, çinlilerin, afgan, pakistanlıların her köşe başı türediği youtube eğitim videolarında, türklerin yerini aldığını görmemiz olası.
yalancı bolluk ekonomisinin ortasından itibaren gençliğini geçiren bireylerin, ellerindekini kaybetmesinin sonuçlarını pek tahmin edemiyorum. pek zorluk görmediklerini düşünürsek, ikinci bir gezi olayı çapında büyük bir protesto yaşanır mı emin değilim ki gezi olayını sadece büyüklük açısından örnek gösteriyorum. yoksa gezi ruhu'nun temel amacı çok çok farklı kaygılara dayanıyordu. en temeli ise, özgürlüklerin şiddetli bir biçimde kısıtlanmasıydı. yoksa ağaç meselesi faso fiso. nasıl rahip meselesi öyle ise. nasıl anayasa kitapçığı fırlatılması öyle ise.
zorluk görmemiş, genç neslin protesto etmesini büyük olasılık olarak değerlendiriyorum ama ne için, nasıl protesto edecekleri, böyle bir şeyin büyüyüp ülkeyi sarıp saramayacağını sanırım yaşayarak göreceğiz.
tekrardan,
- ev almayın, araba almayın. nakit paranız olsun. lüks yaşamı kesin. sakın ha döviz borcu altına girmeyin.
- sağlık ile ilgili zorunlu ihtiyacınız varsa hemen giderin, ilaç eksikliği tedbirinizi alın.
- döviz ile para kazanmanın yolunu arayın, bulun, kazanın.
- yeni yabancı dil öğrenin.
siyaseti siktir edin. çünkü bildiğimiz siyasetin çöküyor oluşunu çok yakında göreceksiniz. 2001'de nasıl bir devlet memuru - vatandaş ciddiyeti siyaseti bittiyse, yeni bir dil geldiyse, şimdi o yeni dil eskimiş, yerine yenisi gelmiş olacak.
ekonomik kriz bir milletin yapısına şekil verir. nasıl olacağını da içindeki durumu göre kendisi şekillendirir.
ekonomik krizin çok aşırı uca dayanacağına pek ihtimal vermiyorum. çünkü dışa bağımlılığın korkunç bir oranda olması, ilginç bir şekilde bizim lehimize dönüyor. yoksa batık bir türkiye cumhuriyeti, dünya üzerinde global bir ekonomik krizi tetikleyebilecek bir borcun içinde.
artık bu duruma ironi mi dersiniz, şans mı yoksa strateji mi bilmiyorum. devletimiz iflas ettirilmez ama ekonomik yaptırımlar ile vatandaşları boyunduruk altına alınıp, diğer ülkeler sıcak para ile istediklerini yaptırarak kendi vatandaşlarına rahatlık sağlama adına her şeyi yapabilirler.
enteresan bir şekilde unutulan bir başka ekonomik kriz tetikleyicisi var. şu anda satışı yapılan benzinin kur farkından etkilenmediğini görmemizin sebebi, devletin vergisinden vazgeçmesiyle oluyor. bu durum bir yerde patlayacak. hali hazırda büyük bir yük iken, bunu karşılamakta zorlanacak ve pompaya yansıtıldığında toplumda çok ciddi bir tepki bekliyorum. aynı zamanda ulaşım konusunda çok ciddi bir değişim geçirmenin de ilk adımı olacak.
toplu taşıma, bisiklet yolları, motosiklet sürücüsü olma ve motosikletlerin bir taşıt olduğunun farkına varılması gibi enteresan gelişimler yaşanmanın önü açılabilir.
krizin bir fırsat olduğuna değinmiş miydim ? evet, kriz topluma zorunlu olarak olumlu davranış biçimlerini de katabilir.
son olarak, gezi olaylarında, türkiye cumhuriyetinin en geniş, en fazla yayılan sivil protestosunda, döviz kurlarının 20-30 kuruş artması ama şimdi ortada hiçbir sorun yok iken 3 aylık süre içerisinde 2 lira 50 kuruş artmış olmasını neye bağlayacaklar diye merak ediyorum.
Alıntı ve uzun bir ekşi sözlük entrysi 2018 ekonomik krizi konusu beğendim paylaşmak istedim.
Bu kriz 2001'den beter olacak. 2001'de hane halkının borcu yoktu. Devletin ve bankaların borcu vardı.
2001'de tarım ve hayvancılık iyi durumdaydı. Ayrıca yerli üretimde iyi seviyedeydi.
Şuan ise hane halkının %90'ının kredi borcu var. Telefon almak için bile kredi çekiliyor. Yerli üretim diye bir şey kalmadı. Çoğu şey Çin'den geliyor. Tarım ve hayvancılık bitmiş durumda.
İnsanlar işsiz kaldığında kredi borcunu nasıl ödeyecek?
Bankalar alacaklara karşı evlere yada arabalara el koyduğunda, parasını tahsil edebilmek için onları kime satacak? Kriz anında kimse dolarını bozup yada faizden parasını çekip gidip ev araba almaz.
İnsanlar borçlarını ödemek için milyonluk evleri yarı fiyatına bile verecek. Çünkü piyasada nakit akışı olmayacak.
2001 krizinde %7500 faiz verilmiş. Kim gider naktini eve yada arabaya bağlar.
Bu arada CB bu gün Rize'de konuşmuş. Faizleri indireceğiz diyor. Havaalanı yapacağız diyor. Bayburt gibi küçük bir yere bile 2milyon kişilik havaalanı yapacağız diyor. Devletin kemer sıkmaya niyeti yok. Bol kepçe para savurmaya devam yani.
Bu kriz 2001'den beter olacak. 2001'de hane halkının borcu yoktu. Devletin ve bankaların borcu vardı.
2001'de tarım ve hayvancılık iyi durumdaydı. Ayrıca yerli üretimde iyi seviyedeydi.
Şuan ise hane halkının %90'ının kredi borcu var. Telefon almak için bile kredi çekiliyor. Yerli üretim diye bir şey kalmadı. Çoğu şey Çin'den geliyor. Tarım ve hayvancılık bitmiş durumda.
İnsanlar işsiz kaldığında kredi borcunu nasıl ödeyecek?
Bankalar alacaklara karşı evlere yada arabalara el koyduğunda, parasını tahsil edebilmek için onları kime satacak? Kriz anında kimse dolarını bozup yada faizden parasını çekip gidip ev araba almaz.
İnsanlar borçlarını ödemek için milyonluk evleri yarı fiyatına bile verecek. Çünkü piyasada nakit akışı olmayacak.
2001 krizinde %7500 faiz verilmiş. Kim gider naktini eve yada arabaya bağlar.
Bu arada CB bu gün Rize'de konuşmuş. Faizleri indireceğiz diyor. Havaalanı yapacağız diyor. Bayburt gibi küçük bir yere bile 2milyon kişilik havaalanı yapacağız diyor. Devletin kemer sıkmaya niyeti yok. Bol kepçe para savurmaya devam yani.
Çok kötü durumdayız... Hatta hepimize geçmiş olsun demek çok mu fantastik olur? Para pul oldu, para dönmeyecek artık. Eniştem işten çıkarılmış, ben diken üstündeyim... Bugün kız arkadaşıma evlilik teklifi için gül almaya gittim, perşembe günü telefonda fiyat almıştım, bugün gittim dükkana 15 lira artmış... 1 yılda 15 lira artış olurdu diyor adam, şimdi 2-3 günde bu hale geldi diyor filan... Umudum kalmadı.
GokhanRS
11-08-2018, 22:59
Şu sosyal medya zirvaliklarina inanmayı bırakın arkadaşlar.
Para veremeyiz TL verelim muhabbetleri yalan. Zaten dolar cuma günü fırladı. Ctesi mi para çekemedi :)
Ptesi salı sakinlemeden para ayirtmadan yüklü dolar çekilmez birçok şubede.
Ayrıca dolar mevduata sınır getiremezler. Hadi yaptılar diyelim, var olanı otomatik bozamaz.
Tamam bende sevmem bu herifleri ama bu saydiklariniz ekonominin tamamen çöküp, iç savaşa dönüşme sebepleri.
Şu sosyal medya zirvalarindan sıkılmadınız mı?
AKP'lilerin sosyal medya üzerinden sürekli doları olanlara hakaret videoları paylaşıp ekonomiyi doları olanlar bozdu yalanından ne farkı var :)
Çok kötü durumdayız... Hatta hepimize geçmiş olsun demek çok mu fantastik olur? Para pul oldu, para dönmeyecek artık. Eniştem işten çıkarılmış, ben diken üstündeyim... Bugün kız arkadaşıma evlilik teklifi için gül almaya gittim, perşembe günü telefonda fiyat almıştım, bugün gittim dükkana 15 lira artmış... 1 yılda 15 lira artış olurdu diyor adam, şimdi 2-3 günde bu hale geldi diyor filan... Umudum kalmadı.
Geçmiş olsun. Üzücü bir durum.
Maalesef kötü günler geride kaldı. Daha kötü günler bizi bekliyor.
94 ve 2001 krizlerinde 6 ayda dolar 3 katına çıkmış.
2 hafta önceki merkez bankası toplantısının olduğu gün dolar 4.73 gördü. dün 6.8i gördü . Hatta forex piyasasında 7tl görüldüğü söyleniyor. 2 haftada %50 değer kaybı var.
sene başında dolar 3.70'lerdeydi . Bu fiyatla kıyaslandığında sene başından buyana %85 lik bir değer kaybı var. İşin ilginç yanı sanki dolarda artış yokmuş herşey yolundaymış gibi televizyonlarda bununla alakalı doğru düzgün haber yok.
GokhanRS
11-08-2018, 23:13
TV'ler normaldir, onlara kalsak savaş bu. Damadını ekonomi bakanı yapanların hiç suçu yok.
gemsazr9
11-08-2018, 23:16
2001 krizinde karşılıksız çek ten hapis vardı şimdi yok .bakalım neler olacak ? Ortalık Teksas a döner yakinda
Kisitlama bu kadar ileri olmaz.
Itan ile kiyaslamayin ekonomimizi. Ayrica tr nin cogunlugu yabanci yatirimci,iran da yok.
Suan ki durum sadece ekonomi ve uretimin zayiflatilmasi sonuclari.
Bu hafta yebi gelismelerle sasiracagiz. Tek dileğim tyyibin 10 gunluk yatalak hasta olmasi.
Buarada bankalar döviz odeyemedi. 50-100k dolardan bahsetmiyorum. 1-2 günlük randevu verdiler.
Buarada savastayiz dedi ya Rte,facebook da da yazdim,bu savas yuzunden batan sirketler şehit sayilacak mi?
Para veremeyiz TL verelim muhabbetleri yalan. Zaten dolar cuma günü fırladı. Ctesi mi para çekemedi :)
Ayrıca dolar mevduata sınır getiremezler. Hadi yaptılar diyelim, var olanı otomatik bozamaz.
Tamam bende sevmem bu herifleri ama bu saydiklariniz ekonominin tamamen çöküp, iç savaşa dönüşme sebepleri.
AKP'lilerin sosyal medya üzerinden sürekli doları olanlara hakaret videoları paylaşıp ekonomiyi doları olanlar bozdu yalanından ne farkı var :)
benim hesabım enpara'da. dolar sabah 6,4 olduğunda en para tam 1.5tl makas koydu. 1.5 kuruş değil TL.
7 tl satış 5.63 alış diyordu. Hatta aradım şikayette bulundum . Elimizden birşey gelmiyor dediler. Muhtemelen o saatte para çekmeye çalışmış olabilir. EFT havale sistemi de çalışmıyordu o saatlerde.
Hatta 2 ay önce 4.80e giderken dolar almaya çalıştım sistem izin vermedi. Paramı başka bankaya eft yaptım. Paramı askıya aldılar. 3 saat parayı göndermediler.
bence her şeye zırvana dememek lazım.
yıldırımbyzt
11-08-2018, 23:28
benim hesabım enpara'da. dolar sabah 6,4 olduğunda en para tam 1.5tl makas koydu. 1.5 kuruş değil TL.
7 tl satış 5.63 alış diyordu. Hatta aradım şikayette bulundum . Elimizden birşey gelmiyor dediler. Muhtemelen o saatte para çekmeye çalışmış olabilir. EFT havale sistemi de çalışmıyordu o saatlerde.
Hatta 2 ay önce 4.80e giderken dolar almaya çalıştım sistem izin vermedi. Paramı başka bankaya eft yaptım. Paramı askıya aldılar. 3 saat parayı göndermediler.
Anlık olarak oynama çok oldu abi zaten erkenden kapattı sistemi 6.8 sonrası doların düşüşü için gerekli listeyi sunuyorum saygılarımla :)
https://www.youtube.com/watch?v=rRASiag5p4Q
kunteper
11-08-2018, 23:41
Buarada savastayiz dedi ya Rte,facebook da da yazdim,bu savas yuzunden batan sirketler şehit sayilacak mi?
abi okuyunca dolara 10 lira yolu gozuktu anliyorum, yanlis miyim ?
GokhanRS
11-08-2018, 23:43
Kriz anlarında 1-2 gün böyle şeyler normal. Bankalar ticarethanedir. Kriz anında savunmaya geçerler. Hesabındaki doları vermeyiz TL verelim olayı olmaz. He dersenki sadece o gün için öyle. Doğru olabilir. Ancak dediğim gibi geçici durumlar bunlar. Cuma alamazsan ptesi alırsın.
Ancak kriz anında alsat voleyi vurayım dersen onu yaptırmazlar. İsyan edenlerin çoğu genelde alsatcilardir. Onlarada pek üzülmem açıkçası.
Benim üzüldüğüm bu kriz bizim gibi üretici 400-500 hatta binlerce personel çalıştıran fabrikaların ham madde fiyatları uçtu.
Her ne kadar Türk malı üretiyor olsakta en kötü %30 civarında ham madde bağımlılığı var fabrikaların dolar bakımından.
GokhanRS
11-08-2018, 23:58
Benim malımın üzerine ben gururla made in Turkey yazıyor muyum? Evet yazıyorum!
İnsanla sanıyor ki Türk malı üretiyorsan dolar seni niye gersin?
Elektrik ve doğalgaza ve bir çok chipset ve komponentte dolara mecburum.
Devlet bize hiç elektrik ve doğalgaza %25 zam yaparken sen türk malı üretiyorsun sen hariç demedi. 100 bin olan faturalarimiz 125bin TL oldu. Yani sen türk malı üretiyorsun demedi ama açık açık Türk Malısın dedi yüzümüze bakarak.
erdem325
12-08-2018, 00:54
https://www.memurlar.net/haber/768372/cumhurbaskanimiz-72-duvele-karsi-mucadele-veriyor.html
WTF?????
Emre-Dylan
12-08-2018, 01:13
Abiler bu bankaların hesaplarda ki paraya(TL $ £) el koyma olanağı var mı? Ona göre hesapta para tutacağım veya tutmayacağım
Abiler bu bankaların hesaplarda ki paraya(TL $ £) el koyma olanağı var mı? Ona göre hesapta para tutacağım veya tutmayacağım
TL ye el koymazlar, koymaya gerek yok cunku istedikleri kadar basarlar (enflasyona sebep olsa da)
$ ve Euro icin ise durum farkli. Ihtimal yok diyemem.
ercan26esk
12-08-2018, 07:09
paran durur ama sana çektirmezler veya döviz hesabının %30 kadar verebilirler diye bende bir yerden duydum ne kadar doğru bilmiyorum önlemini al derim..
Abi oyle bi sacmalik var ki su an. Haberler vs bile vermiyor. 2700 vergi borcumuz yuzunden bankadaki vadeli dolar hesabini otomatik tlye cevirip , tl hsabindan vergi borcunu e haciz yontemiyle cekmisler. Hic inandirici gelmiyodu devletin boyle bisi yapicagi ama basimiza gelince sok olduk. Valla bu devletten hersey beklerim.. Kaos ortamina az kaldi.
Vergi borcun vs varsa e haciz yontemiyle cekiyorlar. Vadeli yada vadesizde olsa bile. Tek caresi bazi banka sirketleri uyaniklik yapip musteri kaybetmemek icin cekilemez el koyulmus ibaresi koyarsa devlet ellemiyormus.
paran durur ama sana çektirmezler veya döviz hesabının %30 kadar verebilirler diye bende bir yerden duydum ne kadar doğru bilmiyorum önlemini al derim..
Bunu ben ornek olarak verdim.
Hic bir hesaba el koymazlar ama en fazla %30 u nu bloke eder,diger kismi kullandirir. Illa birsey yapicaksa en makulu bu.
Gruplarda da yaziyorum,mesajlar da vs,bir sure fiziki tutmakda fayda var. Ben olsam oyke yaparim. Ama 40-50k dolara kadar bir islem yapicaklarini düşünmüyorum.
Biraz once bir gorsel gordum,paylastim da. Foto yuklemeyi becersem buraya koyacagim,adam corolla nin arkasina 3 a4 kagit asmis ve sunlar yaziyor;eyy abd bize kafa tut,senin parani böyle yerlerde surundururuz,en altta ise fotokopi dolarlar.... Bebim zaten bu halktan umidim yoktu ama bu kadari tuz biber ekti.... Egitim seviye ve kalitesini yillarca dusurerek her dediklerine "sorgulamadan" kanacak bir guruh yarattilar...
YouTube (https://youtu.be/kXTPfqqLqEk)
Sunlarla ayni havayi soluyoruz ayni ulkede yasiyoruz bide bunlar oy veriyor ve sizin bizim oylarimizla ayni kutuya atiliyor
Ne guzel demisti zamaninda aslen akilli eski manken.
Aşağıda ki resim whatsapp grupların da paylaşılıyor. Sabancı'nın açıklaması ile aşağıda ki resim arasında ilişki olabilir.
https://i.hizliresim.com/g6YzMZ.jpg
Bu mevzuyu insanlar yanlış anlıyor. İki farklı kavram var uzlaşma da.
Sen mükellef olarak ödenmemiş vergi borçların için diyorsun ki ulaşalım.
İdare de senden tahsilat yapabilmek için vergi aslına işlemiş ceza ve faizleri siliyor. Yani vergi aslı 1000 TL olsun. Cezası da 500 TL.
İşte silinen kısım tamamen bu 500 TL lik kısım. Uzlaşmalarda para gelsin diye birçok mükellefe benzer indirimler sağlanıyor. Hatta bir YMM üstat anlatmıştı, mükellefin biri cezayı silmezseniz kendimi camdan atarım diye v. Dairesinde cama çıkmış. Örnekten de anlaşılacağı üzere vergi aslı tahsili için ceza dan vazgeçme durumu söz konusu. Ama şunu es geçmemek lazım adam vergi olarak ödemesi gereken parayla gitmiş 100 bin TL lik mal almış onla üretim yapmış ve satmış bir kar elde etmiş.
2 sene sonra af gelmiş ve aslını ödemiş. Düşünsene 2 sene önce 100k 30k usd idi şimdi 15k usd. Her türlü vergi ödevini yerine getirmeyen adam karlı bu işten.
Bu Uzlaşmalar ve aflar sorumluluklarını olması gerektiği gibi yerine getiren dürüst vatandaşı ve mükellefi enayi yerine koymak oluyor.
Düzgün ödeyenlere %5 vergi indirimi var bu arada. Bu oran %15 olsa eminim tahsilat artar.
a haber ismindeki tv kanali Nostradamos kehanetlerine başladı :)
Biraz once bir gorsel gordum,paylastim da. Foto yuklemeyi becersem buraya koyacagim,adam corolla nin arkasina 3 a4 kagit asmis ve sunlar yaziyor;eyy abd bize kafa tut,senin parani böyle yerlerde surundururuz,en altta ise fotokopi dolarlar.... Bebim zaten bu halktan umidim yoktu ama bu kadari tuz biber ekti.... Egitim seviye ve kalitesini yillarca dusurerek her dediklerine "sorgulamadan" kanacak bir guruh yarattilar...
https://scontent.fsaw1-4.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/38992284_299784067460684_1327280512351338496_n.jpg ?_nc_cat=0&oh=35491cc922f5667b625b10617b8afa42&oe=5C0CD771
Yemin ediyorum bizim millet ne içiyor ne yiyor valla anlamıyorum. Güemiyorum da artık içim sızlıyor. Ama kimle konuşsam herşeyin kontrolünde. Rol yapıyor herkes.
GokhanRS
12-08-2018, 13:09
Aydın Doğan ve Donald Trump in sahibi oldukları Trump Tower projesinin 5 kere imar reddi yiyip, daha sonra Akpli taş yapının ortak edilmesi ile bir anda olura dönen projenin açılışını sayın cumhurbaşkanı yapmıştı :)
Şimdi de ismi değiştirilsin modunda :)
Mutlu Değerli
12-08-2018, 13:45
Son Dakika - Bu adamın ulkenin başında olduğunu... (https://www.facebook.com/738175486258629/videos/1810830052326495/)
Vaktiniz varsa izleyin. Şiir gibi konuşuyor
Mutlu Değerli
12-08-2018, 13:52
Son Dakika - Bu adamın ulkenin başında olduğunu... (https://www.facebook.com/738175486258629/videos/1810830052326495/)
Şu da ek olsun
Eyyy Amerika, Eyyy Almanya, Heyt Fransa , Huyt CeHaPe, Ey Kılıcdaroğlu..
Sonuc; Ekonomi coktu, Turizm coktu, Tarım coktu, Kucuk esnaf coktu, Sanayi coktu, Asgari ucretli, emekli coktu, Eğitim coktu, Sağlık coktu, Hukuk coktu, Adalet yok.
Bunun yanında ruşvet, yolsuzluk normalleşti, Akp'li olmayanlar icin hayat zorlaştı.
-Bilimsellik dışında hicbir şey bizi ileri goturemez. Bu saatten sonra, bu ulkeye Cumhurbaşkanı olacak adam, ozu sozu, uslubu belli bir Ekonomist olmalı; mesela, Prof. Dr. Ozgur Demirtaş.
Demirtaş: Akademisyen, 15 yıl ABD, Şimdi @sabanciu Finans Kursu Başkanı, http://cef.sabanciuniv.edu (https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1671953736214128&id=738175486258629) Kurucu Başkanı, Uzmanlık: Finans, İlgi-Alanları: Futurism -T eknoloji - Uzay - Tıp, (Birkac universite diploması var ve birkac yabancı dil biliyor)
Emrecan-R
12-08-2018, 14:07
"Efendiler ve ey millet, biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler ve meczuplar memleketi olamaz. En doğru en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır."
Aklıma Atamın şu sözü geliyor üzülüyorum
https://i.hizliresim.com/b6EMad.jpg (https://hizliresim.com/b6EMad)
Ekonominin başında bu bilgi ve deneyimde birini düşünsenize..
Düşünemediniz di mi?
Düşünemezsiniz tabi...
Neden?
Çünkü damat değil.
GokhanRS
12-08-2018, 15:28
Ekonominin başında bu bilgi ve deneyimde birini düşünsenize..
Düşünemediniz di mi?
Düşünemezsiniz tabi...
Neden?
Çünkü damat değil.
Şaka yapmıyorum. Birşeyler dank etse ve özgür Demirtaş yeni ekonomi bakanıdır ve bağımsızdır full yetki ondadır dese, sırf bu açıklama bile iniş yönlü tepki verdirir.
İşte daha sonra sabah oldu abi uyandım baktım dolar hâlâ 6.43 dedim tanrı bereket versin bu yıl ikinci evi alacağız. Yaşasın berat albayrak :)
Solda dolar 2.59 euro 2.75. :) Allahım allahım. :(
Enpara'cılar ing'de aradaki makas 5 kuruştan ibaretti. 22bin lira yatıran arkadaş Cuma 30 bin lira olarak 6,77'den satış yaptı.
enparada bu ilk değil bu arada çok gördüm.
Bu arada
bugün piyasa kapalı Dolar 6.40TL pazartesi sonunu göreceğiz.
Birebir aynilarini yillardir soyluyorum.
Adamin bilgisinden suphem yok, adam profesor olmus.
Ama bunlari soylemek icin isin profesoru olmaya gerek yok. Duz mantik budur zaten.
Ek olarak sunu da soyluyorum, yillar yillar once uretime onem verilip insaati bosverip katma deger yaratan uretimler yapilmaliydi. Ihracat kurtaricidir.
Ben de cok isterdim ulkeyi duzgun, is bilen insanlar yonetsin. Kendi madenimizi kendimiz cikaralim, kendi tarimimizi hayvanciligimizi kendimiz yapalim, kendi hammaddelerimizle kendi muhendisligimizi birlestirip kendi teknolojik cihazlarimizi, kendi otomobil kamyon ucagimizi kendimiz uretelim binelim.
Bunun sonucunda ne mi olurdu? Boyle gelipte tahvillerimi cekiyorum dediklerinde cikar basimizdaki kimse derdi ki cekmezsen a..... k......
Bknz: guney kore.
Bknz: japonya.
Bknz: rusya.
Ama iste bunlar hayal. Akli basinda bir tek kisi yok tepede...
Daha da atar yapacak ve nasıl daha önce ABD bin oyunu masonların oyunu Yahudilerin oyunu fetonun oyunu (ki çoğunda muhalefeti de ikna etti) diye insanları ikna ederek krizin kendinden olmadigina inandiracak...Yeterince korku rejimi kurulduğu için insanlar ikna olmaya dünden hazır hale getirildi zaten...
En azılı muhaliflerin bile normal zamanlarda sille tokat dalar gibi yaptığını ama kritik anlarda (dokunulmazlıklar, yurt dışı goy got harekatlari, darbemsi şeye olan destek, vs gibi) gereken desteği verip sonrasında yine muhalefet oyununu na devam ettiğini görürsünüz... Sonra cikarlar vay planlı darbe ve milletvekili içeride vay dışarıda şehit var...
Sahi Kemal'i getiren meşhur kaset kimin sitesinde yayinlanmisti?
MHP li vekillerin çarşaflı fantazilerinkn anlatıldığı kayıtlarda *****... Hatırlayan vardır. Imdada yetişmişti 2010 halkoylamasjnda...
Sonrasında soylu ve kurtulmuş satinalindi... Yazıcıoğlu satinalinamadi ve öldürüldü...
Akp trollu Esat c bahçeli için 'bu kadar ileri gitmesi için birilerinin elinde erkek erkeğe kaseti olması lazım ' diye bir Twitter attıktan sonra neden bahçeli bir anda değişti ? Kaseti var veya yok olayıjin tartışılması yeterince aşağılık bir durum ama bir göz dağı verildiği açık.... Sonra o Twit silindi zaten...
Belediye başkanlığı seçiminde sırrı Süreyya bin çıkıp nasıl oy boldugunu unuttuk...
CB seçiminde Demirtaş'ın aday olup nasıl oy boldugunu de hatırlamak lazım...
Şimdi içeride çünkü darbe noktasında anlaşamadılar... Zamanı gelince çıkar...
Velhasıl siyaset öyle çok Önemli bir şey değil...
Basimizdaki liderlerin hepsinin kardeş olduğu on kabulü ile gidilirse sorun kalmaz...
Etrafiniza bir bakın... Halk fakirlestikce diktatörler güçlenir... Rızık korkusundan can korkusuna hapis korkusuna kadar her türlü korku koruklenir ve tepkisiz ve inanmasa da kendini inandirabilrn bir halk oluşturulur...
Yani konuşuyorsa doların çıkması işine geliyordur... Çokta seeetmemek lazim
Gece çekirdek kolanızı hazırlayın
Bankaların bazılarında şuan 6.98 ler filan var
Bakalım ne olacak :)
Dun ki atar giderlere karsilik malesef....
Adam ekonomi basarisizligini Amerika ya yukleyip isin icinden siyrilicagini saniyor.
Ee,kriz bitince bu vatandasin hali ne olucak?
Kullanıcı
12-08-2018, 18:47
997TT Murat abi önümüzdeki hafta için görüşlerin nelerdir? genel kanı baştan fırlıyacak sonra devlet el atacak diyorlar
-Murat Özcan-
12-08-2018, 18:47
Gece çekirdek kolanızı hazırlayın
Bankaların bazılarında şuan 6.98 ler filan var
Bakalım ne olacak :)
Hazır da bekliyoruz :)
turbo&quattro
12-08-2018, 18:54
Tr deki $$$ imi Abd ye gerimi cekeyim napayim 997TT ? Abd de yasayan turkler fetocu vs muhabbetleri. Yarin Tr ye geliyorum basima bisey gelmesin fln.. valla iyice paranoyak olduk nasil bir devire denk geldik ya.
Tr deki $$$ imi Abd ye gerimi cekeyim napayim 997TT ? Abd de yasayan turkler fetocu vs muhabbetleri. Yarin Tr ye geliyorum basima bisey gelmesin fln.. valla iyice paranoyak olduk nasil bir devire denk geldik ya.
Sizin durumda sıkıntılı gerçekten. Çok gerekmedikçe bence dediğiniz gibi gelmemekte fayda var. Sağı solu belli olmaz bunların.
turbo&quattro
12-08-2018, 19:02
Sizin durumda sıkıntılı gerçekten. Çok gerekmedikçe bence dediğiniz gibi gelmemekte fayda var. Sağı solu belli olmaz bunların.
Vize alip Amerikan pasaportumla girecegim heralde Turk pasaportumu hic kullanmadan . Yani ne bileyim belki biraz dahami guvenli olur diye dusunuyorum. Vay aq ya neleri dusunur olduk kendi ulkeme vizeyle girmek fln... allah topunun belasini versin.
_muhaRRem
12-08-2018, 19:29
Yarın 5.84 bekliyorum
Shadow_Dancer
12-08-2018, 19:30
Yarın 5.84 bekliyorum
Nasil olacak Muharrem ? Kendi gorusun mu yoksa bildigin bise mi var
Nasil olacak Muharrem ? Kendi gorusun mu yoksa bildigin bise mi var
Yarını bilmem ama aralığa kadar 8 bekliyorum, tamamen kendi görüşüm :D
_muhaRRem
12-08-2018, 19:32
Herkes heryerde dolar konuşmaya almaya başladı , böylr olduğu zaman genelde değer kaybı yaşanır. Ama tabikide kendi tahminim düşersede çıkarsada şaşırmam. Ne dolar alırım ne altın :)
_muhaRRem
12-08-2018, 19:34
Doları olana sat demeye cesaret edemem aynı şekilde al demeyede. Bunun tekniği mekniği kalmadı ALLAH sonumuxu hayır etsin
Doları olana sat demeye cesaret edemem aynı şekilde al demeyede. Bunun tekniği mekniği kalmadı ALLAH sonumuxu hayır etsin
Bizim alacağımız dolar, ülkeden çıkan dolardan daha fazla mı olacak sizce?
onursumer
12-08-2018, 19:52
bugunki soylemden sonra yarın sabah açılır açılmaz 7.30 olur , zaten ortalık gergin dolar odemesi borcu olan tabiki bankalara koşucak parası için
benzin zammıda yarn oburgun ortaya çıkar ondada 7 bandı temiz valla
GokhanRS
12-08-2018, 19:53
Beyler kimseye dolar bozdurun gibi saçma cümleler kurmam. Daha o kadar ekonomi profesörü olamadık bastakiler kadar.
Ancak dolarinizi yastık altına çekmek gibi saçma tavsiyelere uymayın. Bankalar hâlâ evde dolar tutmaktan daha güvenli.
Ayrıca 5-10-20-30 k gibi rakamları olanlar hiç paranoya yapmasın zaten.
Emin olun eve çekmek daha tehlikeli. Hırsızlara ben yiyemedim sen ye davetiyesi çıkarırsınız.
Sadece kullandığınız bankalara dikkat edin. Ya devlet yada uluslararası sermaye bankaları tercih edin. Dini muhabbet yapan bankalardan uzak durun. Kriz dönemlerinde gemiyi ilk din kardeşleriniz terkeder.
GokhanRS
12-08-2018, 20:02
Bizim alacağımız dolar, ülkeden çıkan dolardan daha fazla mı olacak sizce?
Keşke doları türk halkı alsada bankalardaki türk dolarları fazla gözükse. Bankada tuttuğun her 1 dolar aynı zamanda ülkedeki dolar sahibi oranının istatistiklerinin artmasını da sağlar. Ekonomiyi doları olan halk bozmadı zaten.
Murat abi hep demişti çok yüklü sermaye çıkışı var, yabancılar paralarını çekiyor, ayrıca uluslararası alsatcilarin da saldırısı altındayız çünkü krizi bizden önce gördüler ve önlem alınmadı. Yine ülkenin yediği o trilyon dolar eden sıcak paralar, özelleştirme paraları hepsi harvurup savruldu. Şimdi borçların vadesi geldi. IMF ye 5milyar usd vereceğim diyen hükümet diğer dış borçlarımızı nasıl ödeyeceğiz diye kara kara düşünür oldular şimdi.
Gerçi formül basit aslında. Ülkeye giren dolar, ülkeden çıkan dolardan fazla olursa TL değer kazanır. Tersi olunca zamanla develue olur böyle.
Yani İstanbul'daki doların İzmire kayması kriz çıkarmaz. Neyse milletimiz bozsun bakalım, bozsunki yabancılar dolarını alıp kaçmak için zorlanmasın :)
Erdoğan sanayicileri uyardı: Doviz alma yoluna gitmeyin, B ve C planını uygulamak zorunda kalırım - Sputnik Turkiye (https://tr.sputniknews.com/turkiye/201808121034712629-erdogan-trabzon-valilik-yemegi/)
bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Keşke doları türk halkı alsada bankalardaki türk dolarları fazla gözükse. Bankada tuttuğun her 1 dolar aynı zamanda ülkedeki dolar sahibi oranının istatistiklerinin artmasını da sağlar. Ekonomiyi doları olan halk bozmadı zaten.
Murat abi hep demişti çok yüklü sermaye çıkışı var, yabancılar paralarını çekiyor, ayrıca uluslararası alsatcilarin da saldırısı altındayız çünkü krizi bizden önce gördüler ve önlem alınmadı. Yine ülkenin yediği o trilyon dolar eden sıcak paralar, özelleştirme paraları hepsi harvurup savruldu. Şimdi borçların vadesi geldi. IMF ye 5milyar usd vereceğim diyen hükümet diğer dış borçlarımızı nasıl ödeyeceğiz diye kara kara düşünür oldular şimdi.
Gerçi formül basit aslında. Ülkeye giren dolar, ülkeden çıkan dolardan fazla olursa TL değer kazanır. Tersi olunca zamanla develue olur böyle.
Yani İstanbul'daki doların İzmire kayması kriz çıkarmaz. Neyse milletimiz bozsun bakalım, bozsunki yabancılar dolarını alıp kaçmak için zorlanmasın :)
Ben kısa yazmışım siz uzun. Elinize sağlık... Böyle atarlı giderse daha çok yabancı sermaye kaçar. Eh atar yaptığı da ABD olunca bu durum kaçınılmaz oluyor. Diğer krizlerden farkıda zaten üretim yok en azından tarımda bile patatesi soğanı dışarıdan alır olduk. Halkın sırtında yıllardır ağır vergiler var... İş çok çirkinleşmesinde...
Ateşe benzin dökmeye yemin etmiş gibi açıklama yapıyorlar şimdi herkez bankadan parasını çekmek isterse ne olacak ?
Maxiboost
12-08-2018, 20:27
Erdoğan sanayicileri uyardı: Doviz alma yoluna gitmeyin, B ve C planını uygulamak zorunda kalırım - Sputnik Turkiye (https://tr.sputniknews.com/turkiye/201808121034712629-erdogan-trabzon-valilik-yemegi/)
Elinizde patlatirim diyor :)
Hürriyette aynı haberi okuyup buraya paylaşmaya geldim foruma..
Artık iyiden iyiye t.şşak geçtiğini düşünmeye başladım ben.. Başka bir açıklaması yok..
Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan: Aksi takdirde B ve C planlarımızı devreye sokarız - Son Dakika Haberler (http://www.hurriyet.com.tr/gundem/erdogan-ekonomimizi-sarsabileceklerini-saniyorlar-40926450)
B ve C planı dediği şu olabilir mi?
Yurt dışına para çıkaranlara ek %40 yanılmıyorsam vergi almaya başladılar.
Bankadan nakit çekene de ek vergi mi getirecek acaba.
Şu haber bile bırak yabancı yatırımcıyı, yerli vatandaşı bile tedirgin eder.
Zaten yeni yönetim şekli tam olarak bilinmese de insanı çok şüphelendiriyor ve tedirgin ediyor. İstediğini yapması bir khk'ya bakar.
Seçimden önce dolar yıl sonu için 6 civarı olur diye ön görüyordum. 10tl rakamını gösterecekler gibi. Bu seviyelerden gevşeme olması lazım yoksa şirketlerden işten çıkarmalar olacak. Ciddi küçülmelere gidilecek. Birkaç şirketin de batması gerektiğini düşünüyorum ya da bütün borçları varlık şirketlerine devredilmeli. Yoksa, bir iki banka batağıyla karşılaşılabilir. Bu şahsi amatör görüşüm.
En Buyuk holdingleri bitirmek istiyor diyorlar.
Bu haber sonrasi yarin neler olacak bakalim
23 den sonra bakacaz ABD leri RTE ye cevap verecek mi ?
Bloomberg şuan 7,13 dolar.. bankalar kafasına göre 7,34 7,45...
Bloomberg şuan 7,13 dolar.. bankalar kafasına göre 7,34 7,45...
Demiştim çekirdek kolayı hazırlayın diye
7.50 üstü hakkı 8 olmalı yarın 17.00 ye kadar
Reyisin konuşmaları çok iyidi iki günüdür
Dolar şukusunu hak etti bence
An itibariyle; piyasa kapalı olmasına ragmen akbank mobilin dolar alım 6.7750 satış 7.5250. Bi kaç saat sonra 8 leri konuşuyor olacağız bu gidişle
turbo&quattro
12-08-2018, 21:18
Enpara
https://s2.eksiup.com/7f2370f3e95.png (https://eksiup.com/7f2370f3e95)
M_PROJECT
12-08-2018, 21:20
Vize alip Amerikan pasaportumla girecegim heralde Turk pasaportumu hic kullanmadan . Yani ne bileyim belki biraz dahami guvenli olur diye dusunuyorum. Vay aq ya neleri dusunur olduk kendi ulkeme vizeyle girmek fln... allah topunun belasini versin.
Moruk bence hic kafa kurcalayacak isler yapma , ver us pasaportunu koy icine nufus cuzdanini gir .
Aptal saptal seyler yapiyorlar bazen , daha yeni oluyor annem cikarken durdurmuslar , sizin hem yesil pasaportunuz hem kanada hem us pasaportunuz var neden yesil ile cikmiyorsunuz diye , evrak istiyorum fln diye gevelemis , annem sinirlenince yikar ortaligi , almis bunu ele amiri gelmis anlatmis durumu annem , amir polise sanane olm istedigi pasaportla girer cikar , sistemden uyari aldin mi yok ee demis , birak insanlari diyerek gecisine izin vermis annemin.
Durduk yere niye vizeyle girdiniz sorusunu sordurtma kendine , bisey olmaz gir cik .
Piyasalar pazar 00:00 dan sonra açılmıyor mu? nasıl fiyat şuan artış oluyor ki
Piyasalar pazar 00:00 dan sonra açılmıyor mu? nasıl fiyat şuan artış oluyor ki
Banka hazırlık yapıyor
Makası yüksek tutması oraya doğru uzayacak mesajı veriyor
Demiştim çekirdek kolayı hazırlayın diye
7.50 üstü hakkı 8 olmalı yarın 17.00 ye kadar
Reyisin konuşmaları çok iyidi iki günüdür
Dolar şukusunu hak etti bence
Yarın için sabahtan işlem yapmak mantıklı mı acaba öğlene doğru sistemleri kitleyip birde faiz vs. müdahale gelirse kısa süreliğine de olsa terste bırakabilir gibi ama çokta güvenemiyorum bugüne kadar hangi hareketleri mantıklı ki ?
individual
12-08-2018, 21:25
Pazartesi buyuk film var suan 7.20 deniyor.
Piyasalardaki Son Durum, Guncel Piyasa ve Doviz Haberleri - Bloomberg HT (https://www.bloomberght.com/piyasalar)
banka değil. 22:00 piyasa açılmış. Burada kur 7.18. batıyoruz resmen.
Yarın için sabahtan işlem yapmak mantıklı mı acaba öğlene doğru sistemleri kitleyip birde faiz vs. müdahale gelirse kısa süreliğine de olsa terste bırakabilir gibi ama çokta güvenemiyorum bugüne kadar hangi hareketleri mantıklı ki ?
Bu müdahale şöyle olurda olur
RTE ben artık konuşmayacağım
Damatda susacak söz veriyorum derse
Yarın ancak o zaman düşmeye başlar
Sanayicileri tehdit ediyor kayyumlarım diye :)
GokhanRS
12-08-2018, 21:29
İşin komiği merkez bankası kuru 5.93 :)
Merkez bankası kuru yanılmıyorsam öğleden sonra saat 3te güncelliyor.
İşin komiği merkez bankası kuru 5.93 :)
Rte yarın kuru sabitleyebilir dedikoduları var
Her an herşey olabilir
2. Dalga geliyor bu sefer hissetmeyenlere özel
Dolar 7.22 ... Euro 7.31 ...
Şimdi B ve C planları beni korkutuyor. Parayı bankadan çekmek için çok geç kaldık sanırım
Low-Rider
12-08-2018, 21:41
Her an herşey olabilir
Merkez bankası rezervi bu kadar erimişken çok zor geliyor bana sabit kur işi
Her an herşey olabilir
Ben sabah 7.20+ durumda olursa bozarım benim kumarım biter sonra eldeki parayıda alamıycaz
Fiziki olarak bankadan paralari alamiycaz gibi geliyor ama
orkuteren
12-08-2018, 21:45
TL hesaplarıda risk altında olur mu ?
Merkez bankası rezervi bu kadar erimişken çok zor geliyor bana sabit kur işi
Bu saatten sonra rte umrunda değil
Olsaydı bu son 10 günde dolar 3.50/4.00 bandında olurdu
Ben herşeyi bekliyorum
Sabancı ve Koç a bile dalarsa şaşırmayın
Abartmayin Beyler , yapabilcegi parayi dondurmaktansa bankadaki dovizi tl ' ye cevirebilirler
En büyük sıkıntı o zaten. Bankadaki dövizi 7 tl den bozdu. dolar 10tl gitti zararın ne olacak? Kimse şuan dövizden para kazanmıyor. Sadece parasının değer kaybını engelliyor.
Cuma sabahi yazmistim tahmin ettigim sey basimiza gelecek gibi banka batsa guvenceyi kim verecek hangi devlet ?
Veya ben parami cekicemm desem desek deseler hangi banka o kadar dolari TL yi nerden bulacak ?
Cuma sabahi yazmistim tahmin ettigim sey basimiza gelecek gibi banka batsa guvenceyi kim verecek hangi devlet ?
Veya ben parami cekicemm desem desek deseler hangi banka o kadar dolari TL yi nerden bulacak ?
TL kolay abi
Arıyorsun MB sını para bas ulan diyorsun
Basıyor :)
Bu saatten sonra rte umrunda değil
Olsaydı bu son 10 günde dolar 3.50/4.00 bandında olurdu
Ben herşeyi bekliyorum
Sabancı ve Koç a bile dalarsa şaşırmayın
Onlara birşey olmaz, şu anda deli gibi fazla mesai yapıp , stok yapıyorlar, gelirleri euro ve dolar maliyet lerinin çoğu TR ile...
Bi arkadasimdan alinti
Arkadaşlar ben eski bankacıyım bilen bilir. Az evvel arkadaşım ile konuştum bugün tüm şubelerden dövizler toplandı ve merkeze aktarıldı. Ve yarın sabah şubelerden TL dahil para ödemesi yapılmayacak. 8:30 tüm personelin şubelerde olması emri geçilmiş.
gemsazr9
12-08-2018, 21:54
Yarın ödemesi olanlar ne yapacak ?parayı vermezlerde
Onlara birşey olmaz, şu anda deli gibi fazla mesai yapıp , stok yapıyorlar, gelirleri euro ve dolar maliyet lerinin çoğu TR ile...
Dostum türkiyede kaç defa darbe kriz olduysa
Bu aileler her daha büyük olarak çıktılar
Dediğine eyw
Rte bunlara salça olabilir diyorum ben
Durum farklı yani
Bloomberg bir anda 6.42 cekti gene kuru
Turkiye Sabit Kur Rejimine Gecebilir mi? | investing.com (https://m.tr.investing.com/analysis/turkiye-sabit-kur-rejimine-gecebilir-mi-200220010)
Sevdiğim abinizde sabit kur geçilebileceğini yazmış
Beyler banka makasları değil birazdan forex piyasaları açılınca göreceğiz
Rusya’ya vize kolaylığı gelmiş, orduları birleştirme fırsatı yakaladık oraya da bi el atalım :D
Dostum türkiyede kaç defa darbe kriz olduysa
Bu aileler her daha büyük olarak çıktılar
Dediğine eyw
Rte bunlara salça olabilir diyorum ben
Durum farklı yani
Aksine salça olmak yerine onlara destek vermektedir, sebebi ise ,xxxx 3000 kişilik tek fabrikasının ,yan sanayileri ile toplamı 10000 kişiyi geçiyor. İşverene stajyer işçi vb. Destekler ile üretim destekler. Fazlada açık yazamıyorum ,
Yüzük reyis suan acıklama yaptı NTV de altyazı olarak duruyor : HEsaplardaki dovizler tl ye dondürülmeyecek diye
Aksine salça olmak yerine onlara destek vermektedir, sebebi ise ,xxxx 3000 kişilik tek fabrikasının ,yan sanayileri ile toplamı 10000 kişiyi geçiyor. İşverene stajyer işçi vb. Destekler ile üretim destekler. Fazlada açık yazamıyorum ,��
16 yıldır zaten üretime destek verilseydi
Şuan kur burada değildi
Ben şirketlere kayyum atayabilir diyorum
Kulağa şaka gibi gelsede :)
Low-Rider
12-08-2018, 22:09
Piyasaları rahatlatacak aksiyon planları hazır - Vahap MUNYAR (http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/vahap-munyar/piyasalari-rahatlatacak-aksiyon-planlari-hazir-40926538)
Bakalım yarın sabahtan itibaren piyasa rahatlatıcı aksiyonlar başlayacak diyor
15 dkda 1 aşağı bir yukarı oynadı.
Mutlu Değerli
12-08-2018, 22:20
Şu an bankaların yapmaya çalıştıgı şey nedir ? dolar 7.13 diyor garantide. TV'ye bakıyorsun 6.40lı seviyeler mevcut.
İyice sayibindene döndü piyasa
Sanırım halk panik yapmasın diye kuru cuma gün ki seviyeden gösteriyorlar.
Terms of Service Violation (https://www.bloomberg.com/quote/USDTRY:CUR)
Sabah ki açılışı çok merak ediyorum. Nerden balayıp nereye gidecek.
Bu rakamlar ile ticari hayat durur ötesi de olmaz.
Malumun ilanı oldu. Battık, geçmiş olsun. Tr yeni bir döneme girdi komple.
Son 2 haftada 2 tane bildiğim fabrika patladı...1000’in üzerinde personeli ile..
GokhanRS
12-08-2018, 22:30
Gelmeyin la rusyaya, bir burası mı kaldı batırmadık :)
Şaka bir yana Rusya'da hayat çok zor, domatesi taneyle alıyoruz. Biberi sadece olay çıkarsa polisin biber gazından yiyoruz, çok kötü durumdayız çooook :) :) :) :)
Edit olsa keşke.
Ykb nin 23.26 da güncelledi kur listesi.
Usd alış :6.7940 usd satış: 7.7560
Euro alış:7.76328 euro satış: 8.81872
Gbp alış: 8.72282 Gbp satış: 9.84291 B16 yarın bence açma dükkanı hiç bkz: Gbp
Asıl batma eski kurdan alınma malların satılıp
Yeni kurla alınması imal edilmesiyle
Piyasanın almaması ile hissedilecek yani 1 ay sonra
Eylül bir sürü kötü haber daha gelecek ki
Rakamların nerelere gideceğini bilmek imkansız
individual
12-08-2018, 22:32
net dania da şuan kur
dolar satış 7.09
euro satış 8.26
Ben de o süreyi 2 ay gibi tahayyül ediyorum kendimce. Bakalım 1 mi olacak 2 mi.
Karne ile ekmek almaya başlarız yakında.
Edit olsa keşke.
Ykb nin 23.26 da güncelledi kur listesi.
Usd alış :6.7940 usd satış: 7.7560
Euro alış:7.76328 euro satış: 8.81872
Gbp alış: 8.72282 Gbp satış: 9.84291 B16 yarın bence açma dükkanı hiç bkz: Gbp ��
Yapı kredi mobil uygulamasından görünen rakamlar.
https://i.hizliresim.com/oVNjZq.jpg (https://hizliresim.com/oVNjZq)
Ben de o süreyi 2 ay gibi tahayyül ediyorum kendimce. Bakalım 1 mi olacak 2 mi.
1 ay sonra çünki şuan parası olan herkes koştur koştur ihtiyacı olan şeyi alaca ki bi daha bu fiyata bulamayız diye
Karne ile ekmek almaya başlarız yakında.
Tüp kuyruğu olmasın da karne ile ekmek fena değil.
GokhanRS
12-08-2018, 22:38
Damat techturkey okuyormuş hemen cevap yazdı size gençler. Birde rica etti banımı kaldırsınlar aracıyla zor oluyor diye.
DÖVİZ HESAPLARINI TL’YE ÇEVİRMEK VEYA EL KOYMAK ASLA OLAMAZ
SON dönemlerde sıkça karşılaştığım soru şu oldu:
- Döviz hesaplarına el konulması ya da TL’ye çevrilmesi söz konusu mu?
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, da bu konuyu açtı:
- Sürekli kamuoyunun gündemine bazı iddialar geliyor. Mevduatların TL’ye döndürülmesi yada el konulması gibi çok ileri iddialar. “Bakın çok net söylüyorum” diyerek sürdürdü:
- Mevduatlara el konulmayacak. Hesaplardaki dövizler TL’ye döndürülmeyecek. Ama bu dedikoduları ve yalanları ortaya atanlarla hukuki mücadele sonuna kadar yürütülecek. Yasal işlem başlatılacak.
1 ay sonra çünki şuan parası olan herkes koştur koştur ihtiyacı olan şeyi alaca ki bi daha bu fiyata bulamayız diye
Mantıklı ama bir süre idare eder. Sonrası tufan işte. Ekranda görünen ile bankadaki kur alakasız. Bir alicengiz var sanırım yine. Sabahı 4gözle bekliyorum..
Aynen öyle
Stoklu malı olan birisi olsa yok çekerim ben mesela
Ülkem özlemiştir stokçuluğu eski meslektir stokçuluk
Hatırlatmak gerek benim dolarla işim olmayanlara :)
https://youtu.be/rGwKNKHxHzI
Geceye ben de bir şarkı bırakayım.
Mutlu Değerli
12-08-2018, 22:55
Aşırı fanatik iki arkadaşla tartıştım geçenlerde.
Biriyle olan muhabbetim;
Memleket o kadar kötü halde ki MB bile 2013den bu yana para basıyormuş
Gelen cevap; Eee basacak tabi işi ne.
FTW oldum bu cevaba. Olum muhasebe okudum ben, bu işler öyle para basmakla olmaz. Para bastıkça değersizleşir dedim.
Ben 2013te de ekmeği 1tl den alıyordum şimdide aynı rakama alıyorum, çok takılma bişey olacagı yok dedi. Eyv fazla tartışmam deyip kapadım mevzuyu. Bakış açısı bu.
Bir digeriyle de seçim öncesi öyle muhabbet ediyorduk. Ona da dolar yükseldi hep daha da durmaz filan dedim. Yükselsin nolacak, sen dolarla iş yapmıyorsun ki dedi. Bunu dedigi günlerde dolar alıp hesabına koydu. Dedim alma dolar, paramın değerini koruyorum tarzı bi cevap almıştım.
Yani bunlara lafta geçmiyor. Adamların gözü ölümüne kör olmuş. İlginçlikler ötesi insanlar var ülkede. Var olan durumu kabullenmiyor, sen hala ekmegi 1tl den alıyorsan sorun yok diyor.
Move b*ch get out da way...
Halkbankası 6.50 den veriyor :o benmi yanlış gördüm?
Gelmeyin la rusyaya, bir burası mı kaldı batırmadık :)
Şaka bir yana Rusya'da hayat çok zor, domatesi taneyle alıyoruz. Biberi sadece olay çıkarsa polisin biber gazından yiyoruz, çok kötü durumdayız çooook :) :) :) :)
Bugün maks 1kg'ya yakın çeri domates'e 3,3€ verdim :D
Aşırı fanatik iki arkadaşla tartıştım geçenlerde.
Biriyle olan muhabbetim;
Memleket o kadar kötü halde ki MB bile 2013den bu yana para basıyormuş
Gelen cevap; Eee basacak tabi işi ne.
FTW oldum bu cevaba. Olum muhasebe okudum ben, bu işler öyle para basmakla olmaz. Para bastıkça değersizleşir dedim.
Ben 2013te de ekmeği 1tl den alıyordum şimdide aynı rakama alıyorum, çok takılma bişey olacagı yok dedi. Eyv fazla tartışmam deyip kapadım mevzuyu. Bakış açısı bu.
Bir digeriyle de seçim öncesi öyle muhabbet ediyorduk. Ona da dolar yükseldi hep daha da durmaz filan dedim. Yükselsin nolacak, sen dolarla iş yapmıyorsun ki dedi. Bunu dedigi günlerde dolar alıp hesabına koydu. Dedim alma dolar, paramın değerini koruyorum tarzı bi cevap almıştım.
Yani bunlara lafta geçmiyor. Adamların gözü ölümüne kör olmuş. İlginçlikler ötesi insanlar var ülkede. Var olan durumu kabullenmiyor, sen hala ekmegi 1tl den alıyorsan sorun yok diyor.
Son cümle de ki
Ekmek
Bizim halkımız ekmeği alamayacak duruma gelirse tepki verecek
Orda haklılar
Acıktıklarında yem verilmeyen koyun ya bağırır ya ölür
GokhanRS
12-08-2018, 23:00
Halkbankası 6.50 den veriyor :o benmi yanlış gördüm?
6.50 şuan için görüntü. Bankaların alayı ya çok yüksek makas yada sistemde yaşanan geçici arıza yalanı var şuan. Yarın alım satım başlar. Bankacılar yarın normal mesaiden 1-2 saat önce gidecekler işe, yani büyük bir kısmı.
Damat napacak bakalım. Yazık lan cidden üzülüyorum damada da. İnsan damadını cehennem ateşinin ortasına atar mı yahu. Ne kulakları çınlar bu saatten sonra. Gerçi onun umru değildir. Doların kralı onlarda.
gemsazr9
12-08-2018, 23:04
Ziraat 6.7 den aliyor
Evet Halk Bankası 7.30 oldu
,
gemsazr9
12-08-2018, 23:06
Evet Halk Bankası 7.30 oldu
,
Alış mi ? Satış mi ?
Beyler sıkıntı var dolar 7.11 oldu
Garanti 7.50 ye sabitledi kımıldatmıyor yarım saatten fazladır..
Gece 12 den önce gelen açıklama sakin artış getirdi
7.11 gibi şuan
Yarın milletimiz dolarını bankadan çekerse eğer açıklamalar fayda etmeyecek
Bddk swap siniri getirmis suan
Borsada çıkışları unuttuk ki
Ordaki hareketlilikte önemli
Sabah endeks açılınca bakmak gerek sabah 10 da tam görürüz tabloyu
GokhanRS
12-08-2018, 23:16
O değilde bes e güvenip tonla para yaptıranlar, o parayla döviz altın alsalardı şimdi 5-6 kat kadar değerliydi paraları. İnsanların kendini kandırılmış hissetmesine sebep oldu.
İyiki girmemisim.
O değilde bes e güvenip tonla para yaptıranlar, o parayla döviz altın alsalardı şimdi 5-6 kat kadar değerliydi paraları. İnsanların kendini kandırılmış hissetmesine sebep oldu.
İyiki girmemisim.
Kanka onda fonları doğru seçersen bombastik oluyor yüzde25 dışında :)
O ayrı mevzu :)
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) SWAP işlemlerine sınırlama getirdi. Döviz cinsi varlıkları değiştirme işlemlerine sınırlama getirilmiş oldu. Buna göre, yapılacak yeni işlemler, yasal öz kaynakların yüzde 50'sini geçemeyecek.
Bu ne demek biri açıklayabilir mi?
Acıktıklarında yem verilmeyen koyun ya bağırır ya ölür
Koyunlar ömrünü kurttan korkarak geçirir. Halbuki sonunda onu yiyen çobandır.
ufuksaracci
12-08-2018, 23:34
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) SWAP işlemlerine sınırlama getirdi. Döviz cinsi varlıkları değiştirme işlemlerine sınırlama getirilmiş oldu. Buna göre, yapılacak yeni işlemler, yasal öz kaynakların yüzde 50'sini geçemeyecek.
Bunu ben de anlamadım, bilen birisi Bilal'e anlatıyormuş gibi açıklayabilir mi?
GokhanRS
12-08-2018, 23:35
Yani şöyle düşün, senin 100 milyonun var, 50 milyonun üstünde işlem yapamazsın. Çakallık ile bir gecede paranın biseyine koyamazsın. Bence doğru bir karar, hatta hemen gevsetti bile kuru ama kaç saat sürer bilinmez. Türkiye ekonomisi şuan çooook bilinmeyenli zor bir denklem halini aldı. Tek bilineni sattığından çok alırsan, eline alırsın ekonomiyi böyle.
Sanırım Y.Zelanda ve uzakdoğu borsalarında ki TL hacmi düşük olduğundan 7,30 civarı açıldı şu an 6,8 civarı na düştü.. Düştü dediğim fiyata bak 6,8 ! En bomba açıklamaları yapsalar katiyen 5 altına inmeyecek köpük möpük bile olsa..
Müdahale geldi demek 6.87 lere geldi
”Bankaların yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan para swaplarından, işlemin başlangıç tarihinde spotta yurtiçi bankaların TL verip döviz aldıkları swap işlemleri ile yine bu mahiyetteki swap benzeri (spot + vadeli döviz işlemi) işlemler toplamı bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının %50’sini geçemeyecek olup, bu minvalde mevcut aşımlar giderilinceye kadar yeni bir işlem yapılamayacak ve bu mahiyetteki vadesi gelen işlemler yenilenemeyecektir. Söz konusu oran günlük olarak solo ve konsolide bazda hesaplanacaktır.”
Yani şöyle düşün, senin 100 milyonun var, 50 milyonun üstünde işlem yapamazsın. Çakallık ile bir gecede paranın biseyine koyamazsın. Bence doğru bir karar, hatta hemen gevsetti bile kuru ama kaç saat sürer bilinmez. Türkiye ekonomisi şuan çooook bilinmeyenli zor bir denklem halini aldı. Tek bilineni sattığından çok alırsan, eline alırsın ekonomiyi böyle.
Geçmişe yönelik işlemler için geçerlimi yoksa açıklma yapıldığı andan itibaren mi bu kural geçerli oluyor?
gemsazr9
12-08-2018, 23:38
[QUOTE=GokhanRS;8499670]Yani şöyle düşün, senin 100 milyonun var, 50 milyonun üstünde işlem yapamazsın. Çakallık ile bir gecede paranın biseyine koyamazsın. Bence doğru bir karar, hatta hemen gevsetti bile kuru ama kaç saat sürer bilinmez. Türkiye ekonomisi şuan çooook bilinmeyenli zor bir denklem halini aldı. Tek bilineni sattığından çok alırsan, eline alırsın ekonomiyi böyle.[/QUOTE
Milletin ödemesi var çeki var ben bir şey anlamadım icralık olunur
Alış satışlara kısıtlama getiriyorlar. Bu doları düşürecek bir adım değil. Sadece doların ani çıkışını önler.
Ben yatar sabah borcada yahudi çıkışı olursa eğer
heyecanlı bir gün bizi bekliyor
Buna bonus yatırımcılar döviz mevduatlarını bankadan çekerse daha bombastik bir gün olacak
Bu arada kısıtlama bankalar arası. Türk bankaları ve yabancı bankların dolar tl takası kısıtlaması. Bize sirayet eder mi onu yarın görürüz
GokhanRS
12-08-2018, 23:46
Geçmişe yönelik işlemler için geçerlimi yoksa açıklma yapıldığı andan itibaren mi bu kural geçerli oluyor?
Tabiki yazı resmi olarak yazıldığı an geçerli olur. Swap çok anladığım birşey değil, bildiğin döviz alım satiminin çetrefilli ismi, örneğin yüksek faizli TL satıp düşük faizli usd alıyorsun negatif maliyet yansıyor sana, yada tam tersini yapıyorsun pozitif maliyet yansıyor vs, neye göre bu günlük swap ihtiyaçları vs çok bilmiyorum, iyi anlasam zaten santiyelerde projecilik yapmam :)
Tek bildiğim finansal al sat çevir çarp taktikleri ile yüksek kar kaldirabilen insanlar kurumlar var. Sen ülke olarak tüm kapılarını gevşek bırakırsan bu finans sektörü savaşmadan ülke batirabilen bir güçte.
Şuanda sadece Sidney borsası mı açık ?