Orijinalini görmek için tıklayınız : Dolar / Euro / Pound / Forex / Parite / Bilgi paylaşımı..
_muhaRRem
11-09-2017, 13:44
Aselsan al bence uzun vadeli yatırım istiyorsan
Demişiz zamanında birşeyler
_muhaRRem
11-09-2017, 13:49
Yataş çok dikkat çekici değilmi :) illa 3 mü olması gerekiyor :)
28 ocakta yazmışım :)
vectra-tuner
11-09-2017, 15:57
Alıma devam... Kademeli olarak
darkmoon
11-09-2017, 16:11
Bekleyin kahraman maraş diyorum dondurması şahanedir tavsiye ederim :)
demişdim taaa haziranda .. ve başka yazılarımdada eylülde antep güzeldir gibi espriler yapmışdım yani 3.46 olucak demişdim esprili bir dille.. :)
bunlarda güzel günler bence bundan sonra şahsi kanaatim bu suni düşüşde durur normal değerlere doğru hızla çıkarız gibime geliyor şahsi fikrim..
TorqueTuning
12-09-2017, 08:07
12.09.2017:
K.Kore tansiyonunun düşmesi ve Irma Kasırgası'nın etkisinin hafiflemesi küresel hisse senedi endekslerini tarihi zirvelerine itti.
Türkiye'nin ikinci çeyrek büyümesi rakamsal olarak oldukça tatmin edici bir düzeyde gerçekleşirken kalite sorunu ne yazık ki sürüyor.
Haftaya yapılacak FED toplantısı öncesinde ABD Doları'nın değerinde küresel anlamda bir miktar düzeltme niteliğinde bir toparlanma olabilir.
Küresel mali piyasalardaki iyimserlik tam gaz sürüyor. 47 endeksi kapsayan MSCI dünya hisseleri endeksi dün tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.
ABD'de endekslerin büyük bir kısmı tarihi zirvelerinde... Japonya'nın hariç tutulduğu MSCI Asya-Pasifik endeksi son 10 yılın zirvesinde... Piyasa ekranlarına baktığımız zaman yükselişe işaret eden yeşil renk her yere hâkim. İllaki dün kaydedilen piyasa hareketine bir anlam bulmamız gerekirse K.Kore kaynaklı gerginliğin azalması ve ABD'da Irma Kasırgası'nın korkulan tahribatı yapmamasını çıkarabiliriz. Ancak, piyasalardaki ana eğilimi belirleyen unsur küresel likidite koşullarının aşırı derecede elverişli olması. Öyle ki, risk olarak adledilen hususlar %0.1 gibi ufak oranda düşüşlere yol açarken bu riskin kaybolması %1'ler oranında toparlanmayı beraberinde getiriyor. Bu eğilimin bugünden yarına değişmesi beklenmiyor zira para politikalarının şeklinde yakın gelecekte anlamlı bir değişim söz konusu değil! Bu nedenle de günlük bültenlerimizde bir süre daha "küresel risk iştahı tam gaz" mealinde betimlemeler görmeye devam edeceksiniz...
Riskin yükseldiği dönemlerde yatırımcılar güvenli liman olarak adlettikleri yatırım araçlarına yönelirler. Mesela Altın alırlar. Mesela Amerikan tahvillerine park ederler. Geçen hafta da benzer türde bir eğilim gözlemlemiştik. Özellikle de K.Kore riskinin artması ve ABD'de kasırga tehdidinin büyümesi ile... Amerikan 10 yıllık tahvil faizi %2.02 ile son 10 ayın en düşük seviyesine gerilemiş Altın fiyatları ise ons cinsinden ABD Doları (USD) karşısında 1360'lara kadar yükselmişti. Dün risklerin hafiflemesi ile bu fiyatlamalarda da bir miktar düzeltme oldu: Amerikan 10 yıllık tahvil faizi %2.13'e çıkarken Altın fiyatları ise 1330 dolar/ons seviyesinin aşağısına geriledi. Bu düzeltme hareketi döviz piyasasında da karşılık buldu. USD'nin sunduğu faizin yükselmesi para birimini de destekledi ve EURUSD paritesi 1.1950 seviyesine varan bir düşüş sergiledi.
USD'deki bu toparlanmanın etkisini USDTRY kurunda dahi gözlemledik. Gün içerisinde 3.3900 ile bu yılın en düşük seviyesini gören USDTRY kuru sonrasında ABD Doları'nın soluklanması ile günü 3.4100 civarından tamamladı. Bu harekette bir miktar da olsa Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gedikli'nin "TCMB döviz kurundaki düşüşe müdahale etsin" şeklindeki açıklaması da etkili oldu.
TÜİK dün, geçen sene gerçekleştirdiği revizyon sonrasında oldukça tartışmalı hale gelen GSYH büyümesinin 2017 yılı ikinci çeyrek sonuçlarını açıkladı. Buna göre Türkiye GSYH'si geçen yılın aynı dönemine göre %5.1 büyüdü. Piyasa beklentileri %5.5 düzeyinde idi. Takvim ve mevsim etkisinden arındırılmak suretiyle hesaplanan verilere göre ikinci çeyrek, ilk çeyreğe göre %2.1 büyüdü. KGF başta olmak üzere teşvikler ve vergi indirimlerinin bu tabloda etkili olduğunu düşünüyoruz. Büyümenin alt kırılımına baktığımızda özel sektör tüketim harcamalarının %3.6 büyüdüğünü; kamunun tüketim harcamalarının ise %4.3 daraldığını görüyoruz. Sermaye harcamalarında ise %9.5'lik etkileyici bir artış var. Ancak, geçen yılki revizyon sonrasında kamu/özel sektör ayrımını göremediğimizden ötürü bu hususta detaylı bir yorum yapmak zor. Ancak, bu büyümenin ağırlıklı olarak inşaat harcamalarından geldiğini, makina ve teçhizat yatırımlarının keskin bir şekilde daralmaya devam ettiğini teyit edebiliyoruz. Net dış ticaretin ise büyümeyi olumlu mânâda desteklediğini gözlemliyoruz. Sektörel bazda baktığımızda hemen hemen her sektörde hatırı sayılır oranda büyüme rakamları var. Tarımdaki %4.7'lik büyüme birkaç olumsuz yılın ardından umut verici... Bu veriler gösteriyor ki darbe girişimi ve yatırım yapılabilir notu kaybedişimizin neden olduğu ekonomik yavaşlama tamamı ile bertaraf edilebilmiş ve ekonomi yeniden %5'lik büyüme patikasına geri dönmüş.
Dünün bir diğer önemli verisi ise Hazine'nin Ağustos ayı nakit dengesi istatistikleri idi. Buna göre, geçici vergilerin tahsil edilmesi nedeniyle mevsimsel olarak olumlu performansa sahne olan Ağustos'ta Hazine'nin nakit dengesi 2.97 milyar TL fazla verdi. Bu performans olumlu gibi gözükse de geçen yılın aynı döneminde 5.46 milyar TL fazla verildiğini not düşmekte yarar var. Bu nedenle de 12 aylık kümülatif rakam eksi 61.8 milyar TL'den eksi 64.3 milyar TL'ye geldi.
TCMB dün Eylül ayı beklenti anketi sonuçlarını açıkladı. Piyasa katılımcılarının (finans, reel sektör ve profesyoneller) tahmin ve öngörüleri ile hazırlanan anketi sonuçlarına göre: Yıl sonu TÜFE enflasyon tahmini %9.72 oldu (önceki veri %9.46 idi). 24 ay sonrasına ilişkin TÜFE enflasyon tahmini %7.93 oldu (önceki veri %7.92 idi). Yıl sonu USDTRY kur tahmini 3.6323 seviyesine geriledi (önceki veri 3.7199 idi). Yıl sonu cari işlemler açığı tahmini 36.9 milyar dolar oldu (önceki veri 36.7 milyar dolar idi). Yıl sonu GSYH büyüme tahmini %4.6 oldu (önceki veri %4.4 idi).
Anket sonuçlarını öncelikle TCMB tahmini şeklinde yorumlamamak gerek.
Piyasa eğilimini ölçmek adına düzenlenen anket sonuçlarının gelecek hakkında fikir sunmaktan ziyade gelişmelerin ardından şekillenen, gündemi arkadan takip eden bir veri seti olduğu kanaatindeyiz.
Küresel mali piyasalar yeni güne de iyimser bir görünüm ile başlıyor.
Bugünün veri gündemi düne göre oldukça hafif. İngiltere'de enflasyon ve perakende satışlar; ABD'de ise iş imkanları endeksi açıklanacak. Türkiye'de ise Hazine'nin 2 ayrı tahvil ihracını izleyeceğiz. Hazine, 5 yıl sabit kuponlu ve 10 yıl TÜFE'ye endeksli tahvillerin yeniden ihracını gerçekleştirecek. Eylül ayında 5 ayrı ihraç gerçekleştirecek olan Hazine, piyasalardan toplamda 9.6 milyar TL borçlanmayı hedefliyor (5.7 milyar TL'lik piyasa itfasına karşılık olarak). İhalelerin son dönemdeki yabancı ilgisi paralelinde olumlu geçeceğini öngörüyoruz. EURUSD paritesinin 1.20 seviyesinin üzerinde kalmakta zorlanması (en azından önümüzdeki hafta düzenlenecek olan FED toplantısı öncesinde) 1.18'li seviyelere doğru bir geri çekilmeyi de beraberinde getirebilir. Avrupa Merkez Bankası (ECB) cephesinden gelen Euro'nun değerine ilişkin eleştiriler de bu hareketi destekleyebilir. Bu paralelde USDTRY kurunda da yukarı yönde sınırlı bir miktar düzeltme yaşanabilir. Ancak, hisse senedi cephesindeki olumlu havanın korunacağını, tahvil faizlerinde ise yatay bir eğilimin süreceğini öngörüyoruz.
Gedİklİ: Merkez bankasi elİndekİ araÇlari kullanarak kurlara mÜdahİl olmalidir
gedİklİ: Kurlarin daha aŞaĞi gİtmesİ rİsklİ ÇÜnkÜ İhracati zora sokar
Üstüne birde CB faizler düşürülmeli dedi
Yarım saatte $ : 3.4370 i gördü.
cuneytbasaran's avatar
cuneyt basaran
@cuneytbasaran
TCMB'nin swap ihaleleri sonrası içeride TL faizi % 12.Bir ara TCMB'nin yetişmeye çalıştığı Londra'da haftalık TL faizi ise % 9.75 e geriledi
Twitter (https://twitter.com/cuneytbasaran/st...11536335380480)
2 saatte 3.40 dan 3.43'e geldik hamdolsun, 2 cümle ile $'ın seyrine yön veriyorlar.
free-hifi
12-09-2017, 10:39
VARLIK FONU NE OLDU Ya
28 ocakta yazmışım :)
https://i.hizliresim.com/rJY9r3.png
6 kat artmış nerdeyse
TorqueTuning
13-09-2017, 08:38
13.09.2017:
Küresel mali piyasalardaki iyimserlik tam gaz korunuyor. Borsa endekslerinin çoğu tarihi zirve seviyelerinde...
Türk bankacılık sisteminde döviz likiditesinin azalması dün TL'nin olumsuz ayrışmasına neden oldu.
TSI09:00 Almanya enflasyonu; TSI11:30 İngiltere istihdam raporu; TSİ15:30 ise Amerikan ÜFE enflasyonu yakından izlenecek.
Küresel ile Türk mali piyasaları arasında dünkü işlemlerde ayrışma yaşandı.
Yurtdışında olumlu hava tam gaz korundu. K.Kore tansiyonunun azalması ve ABD'de Irma Kasırgası'nın etkisini yitirmesi küresel mali piyasaları olumlu mânâda desteklemeyi sürdürdü. Hisse senedi endeksleri tarihi zirvelerini bir adım daha yukarı taşıdı. ABD Doları (USD), ABD'de açıklanacak enflasyon verileri öncesinde bir miktar değer kazandı. Risk iştahındaki artışın yansıması olarak emtia fiyatları yukarı giderken aynı güdü ile Amerikan ve Alman tahvil faizleri de günü yükselişle tamamladı. Kısacası, Batı cephesinden dün yeni bir haber gelmedi.
Türk mali piyasaları dünü hareketli ve dünyadan olumsuz anlamda ayrışan bir eğilimle geçirdi. Güne 3.4100 civarında başlayan USDTRY kuru gün içerisinde hızlı bir yükselişle 3.44'lere kadar yükseldi. Teknik nedenlere bağlı olan bu olguyu doğru bir şekilde açıklayabilmek için biraz çaba sarfetmemiz gerekecek. Bankacılık sektörü TL kaynak anlamında sorun yaşıyordu. TL cinsi kredi/mevduat oranının %150'ye yaklaşması da bunu teyit ediyor. Kredi Garanti Fonu (KGF) kapsamında verilen kredilerde TL kaynak olmadığı için bankalar swap işlemleri yoluyla TL kaynak yaratmıştı (swap işlemleri ile bankalar ellerindeki dövizi geçici süreliğine TL ile değişmiş yani işlem günü döviz satıp TL almış, ileri vadede de sattığı dövizi geri alıp TL'sini geri verme taahhüdüne girmişti). Bu işlemler öncelikle döviz likiditesini azalttı. Ancak asıl etki döviz kuru düşünce başgösterdi. Bankaların swap işlemlerinin ikinci ayağı, yani sattığı dövizi geri alıp TL'yi geri verdiği vadeli işlem muhasebesel olarak zarar yazmaya başladı (aslında gerçek bir zarar yok). Bu zarar karşılığı bankalar karşı tarafa teminat vermek zorunda kaldılar. Bu tutarın 2-3 milyar dolar arasında olduğu belirtiliyor. Bu da doğal olarak döviz likiditesini azalttı. Bankaların son günlerde depo ihalesinde yüksek miktarda talep göstermesi de bunu teyit ediyor. Buraya kadarı konunun sadece bir ayağı... Yurtdışı tarafında yabancı yatırımcılar son günlerde hızlanarak döviz satıyorlar. Kurun aşağı gitmesine neden olan bu durum yabancı yatırımcıların elinde TL likiditesini artırmıştı. Normal şartlarda bu likiditeyi Türk bankalarına plase edip yüksek faizden faydalanırlar. Ancak, Türk bankalarının elinde bu likidite karşılığı verebilecek döviz likiditesi kalmayınca bu işlemlere giremediler ve bu da Londra piyasasında TL likiditesinin fazla kalmasıyla sonuçlandı. Bu da swap faizlerini dün itibariyle iyice aşağı çekti. Yabancı yatırımcının döviz satmasının ardındaki temel güdü TL'nin sunduğu yüksek faizden nemalanmaktır. Ancak, swap faizleri gerileyince bu imkân da zayıflamış oldu. Bu nedenle döviz satan bazı yatırımcılar geri dönüp dövizlerini almayı yeğledi. Özellikle de en son satanlar. Acaba "irrasyonel coşkuyu çok mu abarttık!" mealinde düşünen yatırımcıların döviz talebi ile kur da yukarı geldi. Bu kalıcı bir durum değil. Sektördeki döviz likiditesi açığı bankaların rezerv opsiyon mekanizması ile önümüzdeki hafta Cuma günü düzeltilir. Ancak, bankacılık sektörünün hareket alanının oldukça sıkıştığını not düşmekte ve likidite sorununun sert piyasa dalgalanmalarına yol açabileceğini düşünmekte yarar var.
Dün iç kaynaklı bir diğer önemli gelişme ise Hazine Müsteşarlığı'nin düzenlediği tahvil ihraçları idi. 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ile 10 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvillerin ihracı sonucu toplam piyasa borçlanması net 5.68 milyar TL oldu. Kamuya ise 0.65 milyar TL'lik bir satış yapıldı. Bu rakam beklentilerin oldukça üzerinde idi. Hazine Müsteşarlığı'nın faizleri yükseltmemek kaydıyla "borçlanabildiğin kadar yüksek borçlan" stratejisinin bir parçası olduğu kanaatindeyiz. Hazine ayın geri kalan kısmında 3 ayrı ihale daha yapacak. Ayın genelinde 9.6 milyar TL'lik bir piyasa borçlanması hedefleniyor. Görünen o ki bu ay da hedefin üzerine çıkılacak. Hazine'nin bu davranışı hem faizlerin düşmesini engellerken hem krediye gidebilecek parayı kendine yönlendiriyor (literatürdeki crowding out ya da Türkçesi ile dışlama etkisi). Ancak, bütçe dinamiklerindeki bozulma nedeniyle de başka bir çıkar yol olmadığı aşikâr. Kaldı ki mevcut konjönktürde de en doğrusu bu gibi... Şu an küresel risk iştahı olumlu olduğu için Hazine'nin bu davranışı ikincil piyasa faizleri üzerinde olumsuz bir etkide bulunmuyor. Ancak, yılın geneli itibariyle %140'ın üzerine çıkması beklenen iç borç döndürme oranında bu seviyelerin en son 2001 krizinde görüldüğünü söylemek herhalde riski anlatmaya yetecektir.
Bugün küresel mali piyasaların veri gündemi oldukça yoğun olacak.
İngiltere'de TSİ11.30'da açıklanacak olan istihdam raporu (özellikle de raporda yer alan ortalama gelirler) önemli olacak. Dünkü yüksek enflasyon rakamlarının ardından Pound'da yaşanan değerlenmenin akıbeti hakkında bugünkü verilerin belirleyici olacağını öngörüyoruz. TSİ09.00'da açıklanacak Almanya enflasyonu Euro'nun seyri açısından önemli...
TSİ15.30'da ABD'den gelecek ÜFE enflasyonu ise yarınki kritik TÜFE enflasyonu öncesinde yakından takip edilecek. Bu verilerin genel itibariyle döviz piyasalarında volatilite yaratma ihtimali kuvvetli. TL tarafında ise dünkü teknik faktörün dünden bugüne çözüme kavuşması beklenmiyor. Yukarıda tasvir ettiğimiz ROM mekanizmasının yeniden ayarlanması haftaya Cuma günü... Ancak, bu hususun TL'de çok sert bir değer kaybı yaratma potansiyeli yok. TL'nin seyri açısından küresel risk iştahının çok daha önemli bir değişken olduğu net. Bu nedenle de ABD'de yarın açıklanacak olan TÜFE enflasyonu sonrasında FED'in Aralık ayında faiz artırma ihtimali TL'nin seyri açısından daha önemli bir değişken olacaktır.
İzzet Göçmen
14-09-2017, 00:25
Bugun 3.43 den bi miktar daha alim yaptim
free-hifi
14-09-2017, 12:08
3,25 3,35 Öngörücğ bir abimiz
Societe General Gelişen Ülkeler Strateji Direktörü Phoenix Kalen Bloomberg HT'ye dolar/TL beklentisini anlattı.
Yılın ilk çeyreğine kadar TL'de değer kazancı beklediklerini belirten Kalen Merkez Bankası'nın sıkı para politikasının yanı sıra hükümetin kredi teşviklerinin gelecek birkaç çeyrekte de sürebileceğini, bunun da para birimine yansıyacağını söyledi.
Kalen "Bu nedenle TL'de değer kazancının süreceğini düşünüyoruz. Dolar/TL için yıl sonu beklentimiz 3.35, 2018'in ilk çeyreğinin sonunda ise 3.25 seviyesinde yatay seyir bekliyoruz" diye konuştu.
Bugün TCMB'den faiz oranlarında bir değişiklik beklemediklerini ifade eden Kalen "Merkez Bankası'nın ihtiyatlı olduğunu düşünüyoruz. Yüksek enflasyon da hala sıkı para politikasını gerektiriyor" şeklinde görüş bildirdi.
Beyler bayaca bir yorum doların 3.30 olacağı hatta yıl sonunuda o seviyelerde göreceği yönünde. Sağlam tüyo alan birileri varmı. Yani terse yatırdı ekonomidtler bizi. 3.56 lardan aldık buralara düştük, dahada zarar etmeyelim
free-hifi
14-09-2017, 14:39
3,20 diyenler bile var ciddi ciddi bende kararsız kaldım
Eee sene sonu beklenti açıklamaları ne oldu?Bir yanıltmaca mıydı yani?
vectra-tuner
14-09-2017, 14:55
Doların değerini Fed belirler.. Gerisi hava civa ... Birde Mb'nın faiz oranı tabiki....
Son gelen ABD Enflasyon verisi oldukça iyi.. Dolayısıyla Fed faiz artırmaz diyenler şimdi tekrar fed'den faiz artırımı beklemeye başladı.. Şu an olasılık %50'ye çıktı... :D
Ben Altıncıyım... Abd 10 yıllık faizleri şu anda yükseliyor dolayısıyla Altın ons düşüyor ama Altının düşmesinin önünde bir engel var o da Kuzey Kore yeni füze denemesi yapacak haberleri... Altın fed faiz artırımı olasılığı arttıkça Ons olarak düşer ki şöyle bir 1.200 Usd'lere gelirse full Altına dalıcam ... Şu anda Dolar ucuz olduğu için dolardayım... Sene sonu dolar yine yükselir (Tl değer kaybeder) .. Daha sene sonuna çok var
Beyler bayaca bir yorum doların 3.30 olacağı hatta yıl sonunuda o seviyelerde göreceği yönünde. Sağlam tüyo alan birileri varmı. Yani terse yatırdı ekonomidtler bizi. 3.56 lardan aldık buralara düştük, dahada zarar etmeyelim
Merkez Bankası yıl sonu ön görüsünü değiştirdi mi?
mrkez bankası öngörüsünü 3.60 a çekti. Ben ise yurt dışı kredi vb değerlendirme kuruluşlarının yıl sonu tl/dolar beklentisine bakıyorum. İbre hep aşağı doğru çünkü
Black_Eagle
14-09-2017, 16:01
Türkiye Sıcak Parayı Nasıl Çekiyor?
Türkiye’ye ihracat gelirleri, turizm gelirleri gibi kanallarla giren dövizler dışındaki döviz girişleri nereden kaynaklanıyor? Bu sorunun yanıtı doğrudan yabancı sermaye girişleri ve portföy yatırımı girişleri olarak verilebilir. Yılın ilk 6 ayı itibariyle doğrudan yabancı sermaye girişleri toplamı 4,9 milyar, portföy yatırımı girişleri toplamı da 17,6 milyar Dolar. Demek ki 2017 yılının ilk 6 ayında Türkiye’ye yatırım amacıyla gelen toplam 22,5 milyar Doların % 78’i sıcak para, yüzde 22’si ise doğrudan yatırım amacıyla gelmiş. Sıcak para niçin Türkiye’ye bu kadar hevesle geliyor? Bu soruyu yanıtlamaya çalışalım.
Sıcak para, tanımı gereği, yüksek getiriden yararlanmak üzere risk alarak gelen, risklerde artış hissettiği zaman kazancını alıp çıkan para olduğuna göre bu tanımın Türkiye’deki yansımasına bir bakalım.
CDS Primi 2016 sonu 273 ----Eylül 2017 de 164
Gösterge Faiz. 2016 sonu %10,63 - Eylul 2017 11.65
USD Kuru 2016 sonu 3.52- Eylül 2017 3.40
Tabloya göre yabancı yatırım fonu için 2017 yılında Türkiye’de ideal sayılacak bir durum ortaya çıkmış. Risk primi düşerken Dolar kuru da düşmüş ve buna karşılık faiz artmış. Amiyane deyimle tam anlamıyla çifte kaymaklı ekmek kadayıfı denilen durum oluşmuş. Dolayısıyla parasını Türkiye’ye getirip tahvil alan ya da TL mevduata yatıran yabancı, hem yüksek faizden hem de TL’nin değer kazanmasından çift taraflı kazanç elde etmiş.
Bunun nasıl olduğunu bir örnekle açıklayalım.
Diyelim ki yılbaşında kur 3,52 ve tahvil faizi yüzde 10 (net) iken bir Amerikalı yatırımcı Türkiye’ye 1 milyon Dolar getirip TL’ye çevirerek elde ettiği (1 milyon Dolar x 3,52 =) 3.520.000 TL’yi tahvile yatırmış olsun. Tahvil faizinin değişmediğini varsayalım. 10 Eylül 2017 itibariyle 250 günlük sürede bu paradan elde edeceği faiz (3.520.000 x 0,10) / 360 x 250 =) 244.444 TL olur. Anapara ve faiz toplamı (3.520.000 + 244.444 =) 3.764.444 TL eder. Bunu bugünkü kurla Dolara çevirirsek (3.764.444 / 3,39 =) 1.110.455 Dolar buluruz. Demek ki bu Amerikalı yatırımcı, 2017 yılının ilk 250 gününde Türkiye’de tahvilde tuttuğu 1 milyon Dolarını 1.110.455 Dolara çıkarmış oluyor. Demek ki 2017 yılının ilk 250 gününde 1 milyon Dolarını Türkiye’de tahvile yatıran bir Amerikalı bu yatırımından (110.455 / 1.000.000 =) % 11 faiz geliri elde etmiş olur. Bunu yıllığa çevirirsek (360 x 11 / 250 =) yüzde 15,8 faiz oranı buluruz. Amerika’da yıllık enflasyon oranı yüzde 1,5 dolayında olduğundan bu nominal faiz kazancı kabaca yüzde 14 reel faiz kazancına denk gelir. Bu Amerikalı parasını Amerikan Hazine Tahviline yatırsa yıllık reel faiz kazancı eksi olacaktı (1 yıllık tahvilin faizi yüzde 1,20.)
Bu hesap, sıcak paranın niçin Türkiye’ye geldiğini anlatmanın yanı sıra TL’nin niçin değer kazandığını da açıklıyor. Yüksek faiz yabancı fonları sıcak para olarak çekiyor, bir yandan Trump’ın katkısıyla bir yandan da döviz girişi arttıkça USD kuru düşüyor, döviz bollaşıp kur düştükçe CDS primi de düşüyor. Birbirini besleyen bir süreç çalışıyor. Türkiye’ye bol döviz girişi iyi bir durummuş gibi gözükse de bu dövizleri getirenlerin sonuçta üzerimizden inanılmaz oranda para kazandığını gözden kaçırmamak gerekir. Türkiye, sıcak paraya dünyanın en yüksek bedelini ödeyen ülkelerden birisi konumunda bulunuyor. * **
Aslında bu durum övünülecek bir durum değil, son derecede üzücü bir durumdur.*
Mahfi Egilmez yazisidir.Yazılarını takip ederim genelde çok açıklayıcı yazar yine örnekle güzel açıklamış okumanızı tavsiye ederim. Simdi bu yazilana gore siz yabanci yatirimin sürekli artarak devam edeceğini düşünüyorsanız bence TL de kalabilirsiniz ama ben şahsi fikrim olarak bu yabancı fonlar nerede fırsat, nerede para kazanabileceğini düşünürse oraya gider diye düşünüyorum . Yarın Brezilyada fırsat görürler oraya yumulurlar. O yüzden kararınızı buna göre verin. Üretimle büyümeyen bir ülkeyiz paramizin degerlendigi yok ,zaten eurusd paritesine bakarsanız 1.20 lere geldi yani usd küresel değer kaybetti. Bide şöyle bir olayımız var bizim. Türkiye ham maddeyi dolar olarak alıp avrupaya euro ile satıyor. Yüksek eurusd de ihracciya ekstra avantaj. Yarın eurusd tekrar düşünce onunda ekstra maliyeti olacaktır.
İzzet Göçmen
15-09-2017, 02:56
Kuzey kore fuze firlatmis gene,ilk denemesinde dolar 3.52 den dusmustu suanda 3.46 bandinda sanirim yukarda 3.20-3.30 ongoruleri dogru cikicak gibime geliyor
free-hifi
15-09-2017, 08:47
3,57 lerden hemen döndü tutunamadı
free-hifi
15-09-2017, 08:48
3,57 lerden hemen döndü tutunamadı
pardon 3,47
free-hifi
15-09-2017, 16:38
Barzani resti
Kore nin uzun menzilli son füzesi
Piyasaya ne gibi etki yapar?
Barzani resti
Kore nin uzun menzilli son füzesi
Piyasaya ne gibi etki yapar?
altın gevsemeye başlamışken yine tırmanışa geçer kanatindeyim...eger şu aralar 142 143 olursa aniden yine üst seviyeleri görür
individual
19-09-2017, 09:04
Dolar suan 3.49
Euro suan 4.19
İkiside gecen haftaya gore artis var.Bir oyun donuyor bakalim ne olucak.
Gecen gun bloomber izledim bundan bir ay once dolar sene sonu 3.70 3.80 diyen yorumcular sene sonu 3.20 olur dedi gecen hafta.
İbrahim33
19-09-2017, 09:08
Ben bozacağım bugün. Böyle sert çıkışların sert inişleri olur.
excellency23
19-09-2017, 10:18
euro - dolar hakkinda görüsleri olan var mi? 1.25 lere mi gider 1.15 lere mi? 25 leri zorlayacak gibi geliyor bana. kore abd savasi da yaklasiyor gibi. ates olmayan yerden duman cikmaz.
darkmoon
19-09-2017, 10:40
mrkez bankası öngörüsünü 3.60 a çekti. Ben ise yurt dışı kredi vb değerlendirme kuruluşlarının yıl sonu tl/dolar beklentisine bakıyorum. İbre hep aşağı doğru çünkü
3.46 lara geliceği bariz belliydi bunu ön göremeyen yoktu zaten .. ben hazirandan beri yazıyordum esprili bir dille antep güzeldir eylülde antepe gitmek lazım diye.. dolar 3.60 iken daha.. ama bunlar gerçek düşüşmü sunimi bu önemli bana göre suni.. baskı ile düşen en ufak bir şiddette hızlıca fırlar.. bir şey olur dolar 4.5 tl ye fırlar biz bunu ön görmemişdik hesap etmemişdik süpriz planlar dışında olan şeyler derler çıkarlar işin içinden. gerçek değeri istediğiniz kadar baskı altında tutun en ufak bir gaz kaçağında kendini gösterir..
Tradecıler ıcın sat sevıyesı. Eger burayı asamazsa 3,46 olur ama ben 50-56 bandına oturmasını beklıyorum.
vectra-tuner
20-09-2017, 20:35
Fed bilancoyu Ekim ayında kucultmeye başlayacak - Bloomberg HT (http://www.bloomberght.com/haberler/haber/2048980-fed-bilancoyu-ekim-ayinda-kucultmeye-baslayacak)
Bilanço küçültme + 1 Faiz artışı .. Yarın Türkiye faizleri daha da yükselicek .. Abd 10 yıllıklar başladı yükselmeye .. Ticaret ile uğraşan arkadaşlar faizler daha da artmadan ucuz uzun vadeli kredi bulabilirse iyi olur.. ***** faiz lobisi deyip Ticari kredileri %20'lere dayayanlara güven olmaz..
Canlı ızlıyorum yarım saattır,bakalım trend donucek mı....
Pozısyonları aldık beklıyoruz.
turbo&quattro
20-09-2017, 21:19
Fed bilancoyu Ekim ayında kucultmeye başlayacak - Bloomberg HT (http://www.bloomberght.com/haberler/haber/2048980-fed-bilancoyu-ekim-ayinda-kucultmeye-baslayacak)
Bilanço küçültme + 1 Faiz artışı .. Yarın Türkiye faizleri daha da yükselicek .. Abd 10 yıllıklar başladı yükselmeye .. Ticaret ile uğraşan arkadaşlar faizler daha da artmadan ucuz uzun vadeli kredi bulabilirse iyi olur.. ***** faiz lobisi deyip Ticari kredileri %20'lere dayayanlara güven olmaz..
Yani doviz inismi cikismi ? :D
vectra-tuner
20-09-2017, 21:23
Döviz çıkış - Tl iniş .. Faiz çıkış .. :o
vectra-tuner
20-09-2017, 21:30
Canlı ızlıyorum yarım saattır,bakalım trend donucek mı....
Pozısyonları aldık beklıyoruz.
Abi her sene sonunda aynısını yapıyorlar.. Bu ay önemli çünki 30.09.2017 Dolar kapanışı bilançolar için önemli.. O yüzden eylül sonuna kadar yükselmesi pek işlerine gelmez ama işte her zaman konuştuğumuz gibi Doların değerini Fed belirliyor.. 2008 Krizinden bu yana neredeyse 9 sene geçti ve hala Fed düşük faiz bol para şeklinde gidiyor ve dünyada büyük bir balon oluşturduklarını biliyorlar.. Uzun vade de düşünen mutlaka bir köşesinde Altın tutmalı diye düşünüyorum...Ekim fed toplantısı öncesi doların ateşi çıkar.. Sene sonunda 1 faiz artırımı.. Ama bilanço küçültme işlemi faiz artışından çok daha etkili çünki fedin bilançosu 4.5 trilyon usd.. Kaldıraçlı işlemler yapıldıği için 10 Milyar usd ile başlasa bile etki bu yüzden büyük...
3,51 zaten ama onemlı olan trend cunku yıl sonuna kadar kesın faız artıracagım dedı.
Demek kı 3,65 net olucak o gun yaklastıkca...(faız sılahını cekıcegız,o ayrı)
Ben parıteyı beklıyorum,hedefım yada dılegım 1.14'ler.
vectra-tuner
20-09-2017, 21:37
Faiz artır artır nereye kadar giderki? Artık iç borç dış borç dudak uçuklatan cinsten.. Tefeci faizi ile borçlandıkça da borçlanma yine artıyor.. Bence artık çok dikkatli olmak lazım .. Hazine borçlanma rasyosu %150 .. Yani 100 Lira ödüyor 150 lira geri alıyor.. Piyasadaki bütün parayı Devlet emiyor yine yetmiyor.. Böyle olunca faizler sürekli yükseliyor..
Sıcak para ıyıdır...
Secmenı ıyusturur.
Polıtıkacının yerını saglamlastırır.
İşler bıtınce kazık gotte gırmıs halde bulur vatandas kedını.
İzzet Göçmen
21-09-2017, 09:57
3.50 suanda 3.43 lerden alim yapmistim boz seviyesimi 1-2 kisi bozdu ben en az 3.60 falan bekliyorum
Buralardan trade ıcın bozulabılır.....
TaxiDriver
21-09-2017, 16:20
Barzani muhabbetinin yaklaşması TL'e zarar verdi / veriyor..
Tamda Sterlinle ödemem vardı bugunlerde. 4.45 den 4.75 lere fırladı. geçen haftaya nazaran 7-8 bin lira zarar var!
AH be barzani! ah!
Kim jong un reyizden Yine bir tehtit bekliyoruz :Dyoksa düşmeyecek
turbo&quattro
21-09-2017, 17:20
Onumuzdeki en az 6 ay kullanmayacagim dolarlarimi bozduru TL faze birakmam mantikli olurmu acaba?
bi hafta günceli alsak ??dolar için ??
free-hifi
25-09-2017, 10:33
sabah 3,50 den alan 3,53 den çıktı
TorqueTuning
25-09-2017, 10:50
25.09.2017 bülteni:
Kuzey Irak bugün bağımsızlık referandumu düzenliyor. Bu karar, siyasi, ekonomik ve askeri anlamda önemli yansımalar doğurabilir.
Almanya'da seçim sonuçları büyük bir sürpriz doğurdu. "Jamaika Koalisyonu"
ihtimali Euro'daki yükseliş gazını kesebilir.
Yatırımcılara temkinli ve tedbirli stratejiler geliştirmelerini öneriyoruz.
USDTRY kurunda yukarıda 3.5180 seviyesine dikkat edilmeli.
Mali piyasalar açısından zor bir haftaya başlıyoruz. Kuzey Irak'ta bugün bağımsızlık referandumu düzenleniyor. Dünyadan gelen yoğun tepkilere rağmen IKBY Başkanı Barzani geri adım atmadı. Irak merkezi yönetimi, İran ve Türkiye referandumu tanımayacağını açıkladı. İran, K.Irak ile hava ve kara sahasını kapattı. Irak merkezi yonetimi dünyaya çağrıda bulunarak IKBY'yi muhatap almamaları çağrısında bulundu. Türkiye'den henüz somut bir adım yok. Ancak, Cuma günü olağanüstü bir şekilde toplanan Milli Güvenlik Kurulu
(MGK) toplantısı sonrasında yayımlanan bildiride gelişmelerin müdahaleyi meşru hale getirebileceği vurgusu yapılırken Cumartesi günkü tezkere kararı da uzun süreli bir operasyonu teknik açıdan mümkün hale getirdi. Mali piyasaların tepkisi ise henüz ılımlı. Mesela, USDTRY kuru sabahın ilk saatlerinde 3.50 civarında sakin bir eğilim kaydediyor. Ancak, olası bir sıcak temas piyasalarda sert dalgalanmalara neden olabilir. Bu bağlamda USDTRY kurunda yukarıda yönde 3.5180 seviyesine dikkat etmekte yarar var.
Konunun bir miktar derinlemesine girmek gerekirse... Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin referandum kararı teknik olarak meşruiyet taşımıyor zira Merkezi Yönetim'den izin alınarak yapılmış değil. Uluslararası mânâda meşruiyet kazanması için ise bugün büyük bir çoğunlukla alınması beklenen kararın ülkelerce tanınması gerekiyor. Henüz bu kapsamda bir açıklama gelmemiş olsa da IKBY'nin alacağı bağımsızlık kararının bazı ülkelerce tanınabileceği ifade ediliyor. Bu ülkeler ile referandumu meşru kabul etmeyen Türkiye, İran ve Irak gibi ülkeler arasında diplomatik kriz yaşanacağı aşikâr. Bu süreç yarından itibaren başlayacak. IKBY Başkanı Barzani tarafından dün resmen duyurulan referandum kararına ilk sert tepki İran'dan geldi. İran topçuları, Erbil'in dağlık bölgesini top atışına tutarken önce hava sahasını kapattı, sonra da sınır kapılarını... Sonra, Irak Merkezi Yönetimi'nin açıklaması geldi. Dünyaya çağrıda bulunan Yönetim, IKBY ile diplomatik ilişkiye girilmemesini ve herhangi bir petrol anlaşması yapılmamasını talep etti. IKBY ile petrol alışverişi yapılması teknik olarak Türkiye üzerinden geçen petrol boru hattı ve kara yolu ile mümkün. Alternatif olarak İsrail Hayfa boru hattı olsa da bunun fizibilitesi pek bilinmiyor. Ayrıca, Suriye üzerinden Akdeniz'e geçiş de teknik olarak mümkün ancak DAEŞ'in varlığı nedeniyle oldukça riskli.
Bu nedenle Türkiye'nin atacağı somut adımlar çok önemli. Henüz bir aksiyon yok. Ancak, Cuma ve Cumartesi günleri düzenlenen toplantılarda alınan kararlar ve geçen hafta boyunca gerçekleştirilen temaslar ile gerekli altyapı hazırlanmış durumda. Yapılan açıklamalar paralelinde anlayabildiğimiz kadarıyla alınacak önlemler üç sahada yoğunlaşacak. İlk olarak ekonomik bir ambargo ya da izolasyon uygulanacak. Bununla eşzamanlı olarak siyasi ve diplomatik baskı kurulacak. En son ise gerekli görülmesi halinde askeri yöntemlere başvurulacak. Bu noktada Türkiye'nin tezi hukuki olarak müdahele hakkının olduğu yönünde... MGK kararının son satırında yer alan "Türkiye, ikili ve uluslararası anlaşmalardan doğan haklarını mahfuz eder" ifadesi ile buna işaret edildiğini öngörüyoruz. Buna göre: Musul ve Kerkük şehirlerinin Irak'a bırakılmasını düzenleyen 1926 yılı Ankara Anlaşması'nın 5. maddesi net bir şekilde der ki, "Taraflardan herbiri birinci maddede belirlenen sınır hattının kesin ve bozulmaz olduğunu kabul ederek bunu değiştirmeye matuf her türlü teşebbüsten sakınmayı taahhüt eder." Bu maddenin ihlal edilmesi yani Irak'ın toprak bütünlüğünün bozulması anlaşmayı geçersiz hale getirir ki, önceki durum olan Misak-i Milli sınırları devreye girer. Bu da Türkiye'ye bölgeye müdahale etme hakkını doğurabilir. Bu yorumun hukuki gücü ya da uluslararası etkinliği ne derece kuvvetli olur bilemiyoruz ancak Türkiye tarafından baz alındığını düşünüyoruz. Konuya mali piyasalar penceresinden baktığımızda olası bir sıcak temasa tepkinin çok sert olacağını belirtmemiz gerek. Mevcut konjonktür ise sert bir piyasa yansıması doğurmasa da tansiyonun yüksek olacağı bir piyasa yansıması yaratacağı aşikâr!
Almanya'da dün düzenlenen seçimleri Başbakan Merkel'in partisi CDU/CSU birlikteliği kazandı. Sonuç itibariyle olmasa da sandalye dağılımı ve hükümet modeli olarak çok büyük sürprizle karşı karşıyayız. Merkel seçimi kazandı kazanmasına ancak partisi %32.5 oy ile 1949'dan bu yana en düşük oy ile birinci oldu. Schulz liderliğindeki SDP %20 oy ile 1945'ten bu yana en düşük oyu aldı ve muhalefette kalacağını resmen duyurdu. Aşırı sağcı AfD
%13.5 ile tahminlerin çok ötesinde bir oy ile üçüncü sırada yer aldı.
Böylece son altmış yılda ilk kez Meclis'e aşırı sağcı bir parti girmiş oldu. Sağcı FDP %10.5 ile dördüncü sırada yer alırken Yeşiller tahminlerin altında kalıp %9.5 oranında oy aldı. Sol parti ise %9 oy oranı ile barajı geçen diğer parti oldu. Bu sonuca göre makul tek bir hükümet modeli var. O da daha önce hiç denenmemiş olan Merkel+FDP+Yeşiller. Renkleri itibariyle "Jamaika Koalisyonu" olarak tanımlanacak bu oluşumun ne tür yansımalar getireceği gerçekten merak ediliyor. Konuya piyasalar cephesinden bakıldığında Almanya'da aşırı sağın kuvvetlenmesi Euro'nun yükseliş gazını kesebilir. Sonuç, Türkiye-Almanya ilişkileri açısından da pek olumlu görünmüyor. Seçimlerin ardından ilişkilerin normalleşmesi ihtimali oldukça zayıf görünüyor.
Küresel mali piyasalardaki likidite bolluğu sayesinde piyasaların mevcut risklere tepkisi hâlâ oldukça ılımlı. Mesela, K.Irak'ta bugün referandum düzenleniyor olmasına karşın USDTRY kuru hâlâ 3.50 civarında; Almanya'da seçim sonuçları birçok belirsizliği beraberinde getirmesine rağmen EURUSD paritesi hâlâ 1.19'lu seviyelerde. Bu tablonun arkasında ABD Doları'nın Trump kaynaklı riskler nedeniyle zayıf olması da bir diğer neden. Hafta sonunda Amerikan Futbol Ligi'ne el atan Trump milli marşı söylemeyen oyunculara karşı harekete geçerek büyük bir tepki daha yarattı. Görevdeki sekiz ayını doldurmuş olmasına karşın henüz önemli bir yasayı geçiremeyen, sosyal güvenlik ve vergi reformlarında bir kez daha engelle karşılaşan Trump'ın İran ve K.Kore çıkışları da dikkat çekiyor. Bugünün veri gündemi sakin. Japon ve Alman merkez bankası başkanları ile NY FED Başkanı Dudley'in gerçekleştireceği konuşmalar önemli... Almanya'da IFO güven endeksi, Türkiye'de ise kapasite kullanım oranı yakından izlenecek.
Temkinli ve tedbirli duruş tanıtılmasını uygun görüyoruz.
darkmoon
25-09-2017, 11:46
yalnız katar arap sermayesininde gözü açılmış artık öyle her şeye atlamıyorlar büyük zararlar ettiler.. hatta benim bildiğim türkiyede katarlıların aldığı şirketler içinde kar eden çok az .. ne kadar nehir varsa kurudu kuruyor ..
inşallah bir bardak suya muhtaç hale gelmeyiz..
Sabah 3,50'den alip 3,53 satan mumkun degil cunku bankalar arasi bile en yuksek 3,5305'i gordu,o da anlik...
Zaten bunkadar belirsiz piyasada bunkadar hizli islemi en dipten alip tepeden satmak imkansiza yakin olur.
Piyasa karisik. Bin-ali once savas imasi yapaken,180 derece donup"savasa girmiyoruz yaww,rahat olun" dedi...
Bunlara kaldik....
TorqueTuning
26-09-2017, 10:42
26.09.2017 bülteni:
Kuzey Irak bağımsızlık referandumunun neden olduğu gerginlik dün Türk mali piyasalarında sert bir satış baskısına neden oldu.
Referandumun ardından IKBY'nin bağımsızlık ilanında bulunup bulunmayacağı gerginliğin dozunu belirleyecektir.
FED Başkanı Yellen'in TSI19.45'te yapacağı konuşma piyasalarca yakından takip edilecektir.
Kuzey Irak'ta bağımsızlık referandumu dün gerçeklestirildi. Edinilen ilk bilgilere göre katılım oranının %78 civarında olduğu (kaynak: Rudaw) ve oyların %90'dan fazla kısımının evet yönünde olduğu belirtiliyor. Resmi sonuçlar üç gün içerisinde açıklanacak. Bu sonuca karşın Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) hemen bağımsızlık ilan etmeyeceği ancak bu sonucu kullanarak Irak Merkez Yönetimi ile pazarlık edeceği belirtiliyor. IKBY Başkanı Barzani'nin açıklamaları da bu yönde... Anzak, IKBY'nin taleplerinin kabul edilemez olduğu bilindiğinden ötürü bu sürecin sonunda bağımsızlık ilanının geleceği de kuvvetle muhtemel. Bu noktada temel husus bu ilanın uluslararası çerçevede ne anlama geleceği... IKBY'nin adımını diplomatik mânâda kimler tanıyacak ve sonuçları neler olacak? Mesela, uzunca bir süredir IKBY'nin bağımsızlık talebini destekleyen İsrail'in bu yönde olası bir ilanı tanıması halinde gelişmeleri meşru kabul etmeyen Türkiye, Irak ve İran ile diplomatik ilişkileri ne olacak. Kuvvetle muhtemel önümüzdeki dönemde bu hususları konuşacağız ve bu da bölgeye yeni istikrarsızlıklar taşıyacak.
Dün bölgeden gelen haberlerde büyük bir askeri hareketliliğe dikkat çekildi. Türkiye ile Irak ortak askeri tatbikat düzenlemeye devam etti.
İran, Irak'ın talebi ile IKBY ile olan kara ve hava sınırını kapattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan "bir gece ansızın gelebiliriz" ifadesi ile müdahale ihtimalini gündeme getirdi. Başbakan Yıldırım, savaşa girmek gibi bir durum ile karşı karşıya olunmadığına vurgu yapsa da gerginliğin had safhada olduğu gözlemlendi. Habur sınır kapısı henüz kapatılmadı ve petrol boru hatları da açık. Türkiye'nin ekonomik ambargo ve izolasyon niteliğindeki bu kozlarını herhalde IKBY'nin bağımsızlık ilanı durumunda kullanacağı tahmin ediliyor! Sonuç itibariyle referandum geride kaldı ve bundan sonra yukarıda sıraladığımız gelişmeleri izlemeyi sürdüreceğiz. Konuya finansal piyasalar cephesinden baktığımızda, yatırımcıların teorik olarak belirsizlikleri sevmiyor olması dünkü işlemlerde sert bir satış baskısına neden oldu. Sıcak temas ihtimalini artıran söylemler satış baskısını pekiştirdi. USDTRY kuru 3.55'li seviyelere varan bir yükseliş kaydetti. BİST100 endeksi günü %1.8'lik bir düşüşle son iki buçuk ayın en düşük seviyesinden tamamladı.
Satış baskısı bono&tahvil piyasalarına da sirayet ederken 10 yıllık tahvilin bileşik faizi uzun bir aranın ardından ilk kez %11'li seviyelere yükseldi.
Dün mali piyasalarda belirleyici olan bir diğer unsur ise Almanya'nın seçim sonuçları idi. Başbakan Merkel'in temsil ettiği birlik (CDU/CSU) seçimi galibiyetle bitirse de büyük bir oy kaybına maruz kalması ve daha önce denenmemiş bir koalisyon senaryosuna (Merkel'in partisinin Hür Demokratlar ve Yeşiller koalisyon kurması ki parti renkleri itibariyle "Jamaika Koalisyonu" olarak adlandırılıyor) gitmek durumunda kalması piyasaları bir miktar olumsuz etkiledi. Bu etki hisse senetlerinden ziyade döviz piyasasında hissedildi. Almanya'da artış gösteren aşırı milliyetçi akımlar ve üçlü koalisyonun yeterli düzeyde kuvvetli olmayabileceği endişeleri EURUSD paritesinin 1.1840'lara kadar gerilemesine neden oldu. Önümüzdeki günlerde koalisyonunun kurulma ve hükümet programının oluşturulma sürecinde bu endişelerin karşılık bulup bulamayacağını izleme şansımız olacak. Mevcut konjonktürde sırf bu pencereden Euro'nun daha fazla satışa maruz kalma ihtimali kuvvetli değil.
Dünün bir diğer önemli gelişmesi ise K.Kore'den gelen şaşırtıcı açıklama idi. K.Kore, ABD Başkanı Trump'ın hafta sonunda attığı bir twitter mesajını kaynak göstererek ABD'nin kendilerine savaş açtığı iddiasında bulundu ve kendi hava sahasında olmasa bile Amerikan uçaklarını vuracağını açıkladı.
Bu şaşırtıcı açıklama karşısında Amerikan yönetimi savaş ilanı gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtmekle yetindi. Açıkçası K.Kore'yi tahmin etmek çok zor. Bu cepheden gelen açıklamaları artık gözardı etmeyi yeğleyen piyasalar için dahi bu tarz bir açıklama bir miktar fiyatlandı. Bu sabah saatlerinde Asya endekslerinde yaşanan hafif satış baskısını buna bağlamak gerek. Bu cepheden gelecek yeni haber ve açıklamalar mali piyasalarca yakından izlenecektir.
Öte yandan ABD'de Başkan Trump, iç siyaset kapsamınsa baltayı bu defa sert taşa vurmuş gibi... Milli marşı okumayan futbolculara sert çıkan Trump'a spor dünyasından oldukça sert tepkiler geldi. Bu açıklamalar ile popülariteso biraz daha azalan Trump, bu bağlamda ABD Doları'nın güçlenmesine de dolaylı olarak mani oluyor. Halbuki dün açıklamalarda bulunan New York FED Başkanı Dudley, faiz artırımlarına devam yönünde bir sinyal vererek şahince bir tavır sergilemişti. Bu arada, hafta boyunca FED başkanlarının açıklamaları gelecek ve piyasalar tarafından da yakından takip edilecek. Bu kapsamda Başkan Yellen'in bugün TSI19.45'te yapacağı konuşma piyasalar üzerinde etkili olabilir.
Dün gece saatlerinde gelen haber ile gazeteci Kadri Gürsel'in tahliyesi döviz kurlarında bir miktar etkili olmuşa benziyor. Zira, haberin geldiği dakikalarda 3.55'li seviyelerden işlem gören USDTRY kuru şu dakikalarda
3.5400 civarında bulunuyor. Teknik anlamda hareketlerin de etkili olduğunu öngörüyoruz zira 3.5180 direncinin aşılmasının ardından 3.55'li rakamlarda önemli bir direnç bulunuyordu ve o seviyeden şimdilik dönülmüş oldu. Kuzey Irak özelindeki riskler sürüyor ve bu da piyasalar üzerinde yeni bir satış baskısı yaratabilecek potansiyeller taşıyor. Bu nedenle yatırımcıların temkinli ve tedbirli olmalarında yarar var. Bugünün veri gündemi sakin.
ABD'de FED Başkanı Yellen'in konuşmasına ilave olarak tüketici güveni ve konut istatistikleri takip edilecek. Türkiye'de ise Hazine'nin borçlanma ihalesini izleyeceğiz.
Ben bozacağım bugün. Böyle sert çıkışların sert inişleri olur.
umarım bozmamışınızdır...
altın gevsemeye başlamışken yine tırmanışa geçer kanatindeyim...eger şu aralar 142 143 olursa aniden yine üst seviyeleri görür
İbrahim33
26-09-2017, 19:09
umarım bozmamışınızdır...
valla bozdum :D kardan zarar ettik sağlık olsun :D
salih_560
26-09-2017, 23:26
Arkadaşlar aktif bank hakkında düşünceleriniz nedir acaba ??
olivera7
27-09-2017, 11:03
3,57 yi gect bugun abd den gelicek haberlerin iyi olmasi durumunda (trumpp vergi reformu ) 3.6 lari gorebiliriz yine gibime geliyor
Alım satım yaparken hangi bankayı veya aracı kurumu kullanıyorsunuz?
flood olacak ama kurları hangi program veya siteden takip ediyorsunuz. Yüklü alım oldu satış oldu vs. gibi
free-hifi
27-09-2017, 11:43
3,57 yi gect bugun abd den gelicek haberlerin iyi olmasi durumunda (trumpp vergi reformu ) 3.6 lari gorebiliriz yine gibime geliyor
İnşallah zararımız çıkacak
turbo&quattro
27-09-2017, 12:41
Alım satım yaparken hangi bankayı veya aracı kurumu kullanıyorsunuz?
Ben en parayi kullaniyorum. Kur alis satis rakamlari disaridan cok daha guzel .
individual
27-09-2017, 12:43
Alım satım yaparken hangi bankayı veya aracı kurumu kullanıyorsunuz?
En para hesap işletim ücreti istemiyor ve piyasaya göre aradaki kur farkları en uygun olan bence.
vectra-tuner
27-09-2017, 13:24
3.40'dan alanlar güzel para kazandı .. Bugün bile bozursa 3.57 / 3.40 = %5 Ediyor... Bende satsammı diye düşünüyorum.. Mutlaka sene sonuna kadar aşa yukarı iner iner çıkar ... Türkiye'yi iyi silkeliyorlar .. Al sattan yaptıkları kar Yozgattaki Mehmet emminin cebinden çıkacak ama olsun möhim değil ...
Ben sattim bir miktar bugun...
turbo&quattro
27-09-2017, 14:49
Ben sattim bir miktar bugun...
Abi onumuzdeki birkac hafta beklentin nedir?
mart 2017'de 3,6270 den almışım.
Satsam bir türlü, satmasam bir türlü.
Beklentim 3,62'lerden bir miktar daha satmak....
Referandum .okuna Aselsan çok fena düştü.. BIST toparlanabilecek mi bakalım.
Dolar yerini buldu gibi, Aralık'ta kesinleşen FED faiz arttırımı ile TCMB'nin öngördüğü 3.70 civarlarına gelir gibi gözüküyor..
vectra-tuner
27-09-2017, 20:30
Abd 2 Yıllıklar rekor kırdı .. Abd 10 Yıllıklar 2.316 Şu anda yükselişin sebeplerinden bir tanesi Trump vergi reformu .. Şimdi Ekim ayı Fed bilanço daraltması var ve hiç şakası olmayan bir iş .. Fed'in bilançosu 4.5 trilyon usd .. Bunu 2.5 Trilyon Usd'ye indirmeyi planlıyorlar sorun şuki bu paralar türev piyasalarda kaldıraçlı kullanıldığı için 10 Milyar usd çekilmesi bile çok ciddi etki yaratır.. Üzerine Aralık faiz artırımı da etkiyi artırır..
Şimdi gelelim bize , bugün açıklanan Mtv dahil olmak üzere yapılacak vergi zamları halkın alım gücünü azaltacak.. Beya eşyaya vs. uygulanan vergi indirimleri son bulacak.. Demek oluyorki Hazine zor durumda zaten %150'ye çıkan Borç çevirme oranı bunu teyit ediyor ... Parayı Declev emiyor ama yetmiyor .. İçeride Tl faizleri rekor kırıyor , şahsi fikrim ticaret ile uğraşan kişiler önümüzde çok zor geçicek olan dönem için olabildiğince uzun vadeli ucuz kredisi alması .. Şahsen ben böyle yapıyorum .. Türkiye'de borsa finans denilince ilk akla gelen Bankalar ki onlarda halkın kanını emiyorlar ve Devlet buna göz yumuyor.. Bankaların ödeyeceği Kurumlar vergisi %20'den %22'ye çıkıyor yani %10 artış ki bankalar bunu bizden çıkartır emin olun..
Herkes Dolara bakıyor Borsaya bakıyor ama çoğu kimse faize bakmıyor .. Ülkenin durumu belli yolun sonu ise çok kötü bir yere çıkıyor..
3,5920'yı gecersek trend doner.
Amerıka 10 yıllıkları kafa kaldırdı.
İzzet Göçmen
27-09-2017, 23:28
3.43 lerden aldım beklemedeyim insallah 3.65 leri görebiliriz
TorqueTuning
28-09-2017, 08:36
28/09/2017:
FED'in politika duruşunu daha da şahinleştirmesi ve Trump'ın vergi reformu planı ABD Doları'ni degerlendirirken 10 yıllık tahvil faizini de %2.32 ile son iki ayın zirvesine itti.
Gelişen ülke para birimleri bu kapsamda sert bir satış baskısına maruz kalıyor. USDTRY kurunda 3.5900 seviyesinin aşılması halinde 3.63-3.64 hedefi gündeme gelecektir.
OVP'nin vergi ayağı banka hisseleri üzerinden borsada sert satışlara neden oldu. OVP'nin makro büyüklük ayağının ise temenni niteliğinde olduğu kanaatindeyiz.
Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) Aralık'ta faiz artırma ihtimalinin kuvvetlenmesi (dün vadeli kontratlar %80'e yakın bir ihtimal ile fiyatlamaya başladı) ve Ekim'de bilanço daraltılmasına başlayacak olması gelişen ülke (EM) piyasaları üzerinde satış baskısına neden oluyor.
EM'lerde son yıllarda gözlemlenen olumlu eğilimin ardında başta FED olmak üzere para otoritelerinin sağladığı ucuz ve bol likidite yer almaktaydı.
Yakıt niteliğindeki bu likiditenin hem miktarının azalacağı hem de fiyatının pahalı hale geleceği beklentisi doğal olarak yatırımcılarda tedirginliğe neden oluyor. Bu arada diğer merkez bankalarından da benzer yönde sinyaller geliyor olması bu etkiyi daha da pekiştiriyor.
ABD Başkanı Trump'ın vergi reformuna ilişkin detaylar dün açıklandı.
Kurumlar vergisinin %20'ye indirilmesi planlanırken yurtdışındaki paraların getirilmesi için de düzenlemeler var. Reformun ülkenin en zengin bireyleri için daha az vergi veya daha düşük vergi oranı anlamına gelmediğine dikkati çekilen açıklamada, bu bireyler için dördüncü bir vergi diliminin Kongre tarafından gelecek aylarda belirleneceğine de vurgu yapıldı. Vergi reformunun detayları kafalarda bir miktar soru işareti yaratıyor olsa da (bütçe açığını artırabilir) Amerikan ekonomisini hızlandıracak bir adım olması münasebetiyle mali piyasalarca olumlu karşılandı: ABD Doları değerlendi, Amerikan borsaları yükseldi ve tahvil faizlerini yukarı gitti.
10 yıllık tahvil faizi dün %2.32 ile son iki ayın zirvesini gördü.
ABD'de son bir hafta içerisinde meydana gelen bu iki gelişme (FED'in şahinleşmesi ve vergi reformu) küresel mali piyasaların da görünümünü değiştiriyor. Ancak, her iki unsur ile de ilgili belirsizlikler var. FED'in şahinleşmesi koşullara bağlı: Enflasyon rakamlarının %2'lik hedefe yaklaşması ve makro ekonomik verilerin kuvvetli gelmeye devam etmesi gerekiyor. Bu nedenle önümüzdeki günlerde ABD'den gelecek makro veriler büyük bir önem arzediyor. Bu veriler FED'in öngörüleri ile uyumlu olması halinde EM piyasalarındaki satış baskısı daha da pekişebilir. Aksi durumda EM piyasalarının soluklanması için uygun bir ortam oluşabilir. Bu kapsamda ABD'de bugün TSİ15.30'da açıklanacak olan yılın ikinci çeyreğine ilişkin GSYH büyümesi önemli olabilir. Ayrıca, TSİ17.15'te FED Başkan Yardımcısı Fischer'in konuşması yakından izlenecek.
Dün içeride 2018-2020 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) açıklandı. Programın makro ekonomik değişkenlerine ilişkin kısımlardan ziyade getirilen vergiler mali piyasalar üzerinde daha fazla etkili oldu.
Makro kısım ile ilgili hedeflerin ağırlıklı olarak temenni düzeyinde kalması da bu eğilimde etkili oldu. Mesela, hem para hem de maliye politikasının sıkı olacağının belirtildiği bir yılda %5.5'lik bir büyümenin nasıl sağlanacağı büyük bir soru işareti... Hele ki, küresel likidite koşullarının bozulduğu bir ortamda! Enflasyon hedeflemesi sistemine geçildiğinden bu yana birkaç ay dışında hiçbir zaman tutturulamayan %5'lik enflasyon hedefine nasıl ulaşılacağı da büyük bir soru işareti oluşturmayı sürdürüyor. Hedef değil de tahmin düzeyinde tutulan USDTRY kurunun 2020'de
4.00 civarında belirlenmesinin küresel likidite koşullarının bozulduğu bir ortamda nasıl mümkün olacağı da ayrı bir temenni unsuru... Bu nedenlerden ötürü normal şartlarda finansal piyasalar açısından olumlu karşılanabilecek olan makro büyüklük tahminleri bu defa pek de dikkate alınmadı.
Ancak, 2018 yılı bütçe açığını hedeflerle uyumlu hale getirebilmek adına getirilen yeni vergi önlemleri piyasalarda çok daha büyük bir yankı uyandırdı. Meclis'e torba yasa şeklinde sunulan bu vergilerin önemlilerini sıralamak gerekirse: a) Finans sektöründe kurumlar vergisi oranı %20'den %22'ye çıkarılıyor. Açıklama sonrası borsada bankalara sert bir satış geldi. Günü %5'e yakın kayıplarla kapatan banka endeksi BİST100 endeksini de %2.6 gibi yüksek bir oranda aşağı çekti. b) Kurumların dağıtılmayan kâr paylarından %1 oranında vergi tevfikatı yapılacak. Sermaye oluşumu adına kurumların kâr payı dağıtmamaları yönündeki mantaliteden bu noktaya geliniyor olması dikkat çekici... c) Şirketlerin 2 yıldan fazla elde tutmuş oldukları gayrimenkulleri elden çıkarmaları halinde %75 olan kazanç istisnası %50'ye düşürülecek. d) Gelir vergisinde tarife değişikliğine gidilerek üçüncü dilimde gelirler için uygulanan %27 oranı %30'a çıkarılıyor. e) Binek otomobillerin motorlu taşıtlar vergisi %40 artırılıyor.
USDTRY kuru dün en yüksek 3.5850'yi görerek ikinci hedefimizi de test etmiş oldu. Bu seviyelerin kırılması halinde yeni hedef 3.63-3.64 aralığı olacaktır. USDTRY kurundaki bu yükselişin ardında ağırlıklı olarak FED unsurunun yer aldığını gözlemliyoruz. Kürt referandumunun etkisinin yok derecede olduğu kanaatindeyiz. Yabancı yatırımcılar referandum kararına sıcak bir temasa döner mi endişesi ile olumsuz yaklaşıyordu. Bu ihtimalin azalması da doğal olarak piyasa yansımasını sakinleştirdi. Ancak, dünkü bültenimizde de detaylı bir şekilde vurguladığımız üzere Kürt referandumu ile ilgili risklerin çok daha fazla olduğu kanaatindeyiz. Zaten henüz reel risk anlamında değişen bir şey yok. Irak merkezi yönetimi ile diyalog kurmak isteyen IKBY'nin bu talebine karşılık alamaması bağımsızlık ilan etme ihtimalini canlı tutuyor. Bu konu ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmeleri ise sürüyor. İran ve Rusya ile temaslar devam etmekte. Dün olağanüstü bir şekilde düzenlenen Güvenlik Zirvesi'nde ise alınabilecek önlemlerin tartışıldığını tahmin ediyoruz. Bu risk unsurunun gözardı edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz.
Bugünün veri gündeminde yukarıda sıraladığımız Amerikan verilerine ilave olarak Almanya'da TÜFE enflasyonu ile İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney'in konuşmaları yer alacak. ABD'de vergi reformu yasa tasarısı küresel mali piyasaları olumlu etkiliyor. Ancak, bu tasarının onaylanma sürecinde herhangi bir sorun yaşanıp yaşanmayacağı önemli zira Trump daha önce başta sosyal güvenlik reformu olmak üzere birçok yasanın geçirilmesinde muktedir olamamıştı. Bu yasa tasarısının hiç şüphesiz her bölümü ayrı bir önemde. Ancak, piyasalar açısından yurtdışındaki para ve sermayenin getirilmesi hususunu daha da fazla önemsiyoruz. Rakamlar çok çelişkili olsa da yurtdışında bu kapsamda birkaç trilyon dolarlık bir birikim olduğu belirtiliyor. Bu birikimin hatırı sayılır bir kısmının da ABD Doları dışında bir para biriminde olması kuvvetle muhtemel. Bu paralar ABD'ye getirilirken bunların ABD Doları'na geçilmesi halinde ABD Doları ciddi anlamda değer kazanabilir. Konuyu bu açıdan değerlendirmek faydalı olabilir. Öte yandan son iki günkü bültenimizde belirttiğimiz üzere Fransa seçimleri nasıl ki EURUSD paritesinde dibi göstermişken Alman seçimlerinin ise tepeyi çizdiği kanaatindeyiz ve yön de şu an itibariyle aşağı. Bu arada, Türk mali piyasalarına yatırım yapanların temkinli ve tedbirli duruşlarını korumaları gerektiği kanaatindeyiz.
Arkadaşlar aktif bank hakkında düşünceleriniz nedir acaba ??
ben garanti bankasından alım satım yapıyorum
Revolution
28-09-2017, 11:25
Artacak gibi hala bozmuyorum ben
free-hifi
28-09-2017, 11:31
euro yükseliyor nedense
Almanyanın kıskaçlığı tutmuştur yine...
Düşmeye başladı.
Nasil karar veriliyor buna. Yani dusmeye baslandigi yada yukselmeye baslandigi?
Hareket sadece bindelik dilim.
Bu at yarisi degil ki anlim karar verilsin. Onde hayir suan arkada...
Euro cok dustu sadece paritede tepki alimi var okadar.
Nasil karar veriliyor buna. Yani dusmeye baslandigi yada yukselmeye baslandigi?
Hareket sadece bindelik dilim.
Bu at yarisi degil ki anlim karar verilsin. Onde hayir suan arkada...
Euro cok dustu sadece paritede tepki alimi var okadar.
Sadece amatör olarak kendi yorumum,gördüğüm rakamlardan yola çıktım. 3,5940 görmüş görünüyor bugün,öğleden sonra da 3,5686.
Bu tıp yorum yada aksıyonlar cebınıze zarar verır. Bakın burada uzun zamandır uyarıyorum,gunluk yada bu tıp yuzeysel gorusler yanlısa yol acar.
Bızım gıbı kucuk yatırımcılar,konservatif olmalı.suan 40 lardan alanlar tradeamaclı karrealızasyonu yapmalı.(sahsı fıkrımdır)
Beklentim 3,62'lerden bir miktar daha satmak....
abi bu hedefini göze alarak kısa vadeli şuan alım yapabilirmiyiz ?
Yanı 3,57 gıbı alıp 3,62 de satıcaksın....
%1,5 max kazanıcaksın.
Bu rıskı yada kucuk getırıyı goze alıyorsan buyuk oynuyorsun. Yok 40-50.000 dolarla oynuyorsan sen o parayı yavasca bır kenara bırak ve bu konuyu okuma....
Bilginize tecrübenize saygım var fakat bu tarz bir yaklaşım hoş değil.
Bu konuyu okuyan herkesin milyon dolarlar alıp sattığını bilmiyordum.
Tarzım da ne var,acıkca yaZarsan sevınırım.
Matematık bılmeyen(temel matematıkten bahsedıyorum) bır zahmet para pıyasalarıyla ılgılenmesın cunku kesın "ZARAR EDER"
Ve yukarıda mılyon doları okuyan gozlerın,dıger tarafda daha kucuk para ornegı verdıgımı okumadı mı?
Ve yukarda kı nukteyı zaten anlamadıysan soylıyecek lafım yok.
Ugrastıgın aralıgı ya cok ıyı bılıyorsun yda cıdden anlamıyorsun.
Buarada uzun zamandır uyarılar verıyorum,anlamıyorsanız sakın yapmayın.
Yoksa keyıf ve en onemlısı "para" sızın.
turbo&quattro
28-09-2017, 20:04
997TT abi iki hafta onceki tavsiyeni dinleyerek guzel kar ettim, tesekkurler :)
İzzet Göçmen
28-09-2017, 20:27
997TT tavsiyelerinizi okurayarak girdim bu olaya aylik faiz kadar kar ettim kucucuk meblayla
vectra-tuner
28-09-2017, 21:00
Yarın Kur önemli çünki Bilanço tarihi 30.09.2017 (3.Dönem) olduğu için yüksek kur Bankaların, döviz borcu olan şirketlerin bilançosunu bozacağı için birşeyler yaparlar diye düşünüyorum.. Yalnız akşam kapanışta kur gevşerse bir işimize yaramaz elbet .. Ekim ayında ise yükseliş bekliyorum şahsım adına .. Ben elimdeki dövizi bozmadım niyetlendim ama vazgeçtim.. 3.50 Altının artık kolay olmadığını düşünüyorum şayet aşağısına olurda sarkarsa kurumsal talep gelir tekrar 3.50 üzerine atar ..
997TT abi iki hafta onceki tavsiyeni dinleyerek guzel kar ettim, tesekkurler :)
997TT tavsiyelerinizi okurayarak girdim bu olaya aylik faiz kadar kar ettim kucucuk meblayla
Insallah bu karlar,bundan sonra olucakların en kucuklerıdır ınsallah....
Alış satışlar için hangi bankayı kullanıyorsunuz ?
Enpara sitesinde Alış 3,550050TL Satış 3,557550 TL yazıyor
Uygulamaya girince Alış 3,5547050 Satış 3,547750Tl yazıyor. aradakı fark göstermelik olunca farklı işleme gelince farklı.
İzzet Göçmen
29-09-2017, 14:34
Alış satışlar için hangi bankayı kullanıyorsunuz ?
Enpara sitesinde Alış 3,550050TL Satış 3,557550 TL yazıyor
Uygulamaya girince Alış 3,5547050 Satış 3,547750Tl yazıyor. aradakı fark göstermelik olunca farklı işleme gelince farklı.
Bunu bende merak ediyorum garanti kullaniyorum en paraya uye olup ordanmi devam etsem kararsiz kaldim guvenilirligi konusunda olay dediginiz gibiyse fark bayagi cokmus
free-hifi
29-09-2017, 14:58
3,5425 ? NE OLDU acaba
Revolution
29-09-2017, 15:07
enpara kullanıyorum ben memnunum.
İzzet Göçmen
29-09-2017, 16:16
enpara kullanıyorum ben memnunum.
Hic sorunla karsilastinizmi avantajlari nedir secme sebebiniz mesela baya met ediyorlar merak ettim bende
free-hifi
29-09-2017, 16:37
Hic sorunla karsilastinizmi avantajlari nedir secme sebebiniz mesela baya met ediyorlar merak ettim bende
valla havale eft bedava her yere 5 tane işlem yapınca en paralı oluyorsun kafadan faiz avantajı vs var
individual
29-09-2017, 17:19
Hic sorunla karsilastinizmi avantajlari nedir secme sebebiniz mesela baya met ediyorlar merak ettim bende
En onemlisi hesap isletim ucreti almiyor.
Ben garantiye sormustum altin icin yok ama doviz icin aliyoruz dediler en parayi aradim hic bir ucret odemiyorsunuz internet bankaciligindan kendiniz acip kapatabilirsiniz dediler.
İzzet Göçmen
29-09-2017, 19:27
En onemlisi hesap isletim ucreti almiyor.
Ben garantiye sormustum altin icin yok ama doviz icin aliyoruz dediler en parayi aradim hic bir ucret odemiyorsunuz internet bankaciligindan kendiniz acip kapatabilirsiniz dediler.
Tesseku ederjm bende bi ariyip konusayim cZip geldi faiz oranlari bayagi iyi cunki
Revolution
30-09-2017, 15:04
Tesseku ederjm bende bi ariyip konusayim cZip geldi faiz oranlari bayagi iyi cunki
vadeli hesapta günlük faiz alınabiliyor, eskiden döviz leri bankadan hesaba yatırılmıyordu artık yatırılabiliyor. Anlık döviz işlemlerinde makas çok olmuyor galiba. Bazı işlemlerde %25 fln indirim geliyor oyun vs alımlarında.
S.Özeren
30-09-2017, 18:13
Enpara iyidir
TorqueTuning
02-10-2017, 09:06
02.10.2017:
Katalonya'nın bağımsızlık referandumuna gelen %90'luk destek Euro üzerinde baskı yaratıyor. Olası bir bağımsızlık ilanı bu baskıyı daha da kuvvetlendirebilir.
ABD'de Cuma günü açıklanacak istihdam raporu; Türkiye'de ise yarınki enflasyon verileri mali piyasalar açısından haftanın en önemli veri akışlarını teşkil ediyor.
USDTRY kurunda 3.59'lu seviyelerdeki 200 günlük ortalamanın bir kez daha yukarı yönde test edileceğini; kırılması halinde ise 3.64'lerin hedefleneceğini tahmin ediyoruz.
Küresel mali piyasalar haftaya yoğun bir gündem ile başlıyor. Katalanların İspanya'dan ayrılmak adına düzenledikleri bağımsızlık referandumu olaylı geçti. Yüzlerce kişinin yaralandığı olaylara rağmen referandum gerçekleştirildi. Katılım doğal olarak %40'larda kalırken resmi olmayan sonuçlara göre referanduma yaklaşık %90 civarında bir destek çıktı.
Katalonya Başbakanı yaptığı açıklamada 48 saat içerisinde bağımsızlık çağrısında bulunabileceklerini açıkladı. Daha bir hafta önce gerçekleştirilen IKBY referandumuna ses çıkarmayan AB'nin bu sefer tepkili olması dikkatlerden kaçmadı! AB daha önce İskoçya bağımsızlık referandumuna da benzer bir şekilde yaklaşmıştı. Belli ki olayı beka sorunu olarak görüyorlar! Katalonya'nın olası bir bağımsızlık çağrısı Euro üzerinde sert bir değer kaybı baskısına neden olabilir. Almanya seçimleri ile başlayan süreçte EURUSD paritesinin yukarı yönlü gazının kesildiği kanaatindeyiz.
Son dönemde ağırlıklı olarak siyasal gelişmelere tepki veren paritenin ABD'de Trump'ın olası bir yasa geçirmesi durumunda yönü iyice aşağı dönebilir. Bu hareketin teyit edilmesi için EURUSD paritesinde 1.1670 seviyesinin altında bir kapanış gerekiyor.
Türkiye'de yarın açıklanacak olan Eylül ayı enflasyon rakamları önemli olacak. Piyasaların ortalama tahmini aylık TÜFE artışının %0.65 olacağı yönünde... Bizim tahminimiz ise biraz daha yüksek, %0.75. Bu yönde bir gerçekleşme ile yıllık TÜFE enflasyonu %11.25'e yükselecek. Enflasyonun yukarıda kalmayı sürdürmesi beklentiler açısından oldukça olumsuz. Baz etkisi nedeniyle Aralık ayında yıllık enflasyonun gerilemesi beklense de uzunca bir süredir çift hanelerde dolaşan enflasyonun beklentilerde ciddi bir erozyona neden olduğu unutulmamalı. Bu da katılığı, başka bir ifade ile düşüşe karşı direnci beraberinde getirebilir. Geçen hafta açıklanan vergi artışı kararları da maliyet kanalı üzerinden bu etkiyi pekiştirebilir. Bu nedenden dolayı yıllık TÜFE enflasyonunun bu yılı %10.2 seviyesinden tamamlayacağını öngörüyoruz. Bu nedenle de tahvil faizlerinde şu aşamada düşüş potansiyelinin yok derecede az olduğu kanaatindeyiz. Bu arada üzerinde oldukça fazla gürültü kopan otomobil MTV artışının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talebi ile bugün Bakanlar Kurulu toplantısında yeniden ele alınacağını not düşmekte yarar var.
Bu hafta Cuma günü ABD'de açıklanacak olan istihdam raporu oldukça kritik.
Ancak, olumsuz hava koşulları nedeniyle istihdamda önemli bir aşınma bekleniyor. Bu nedenle de tarım dışı bordrolu çalışan sayısına ilişkin beklenti sadece artı 100bin. Bununla birlikte enflasyon hakkında önemli ipucu sunan saatlik ücret artışının daha kritik olacağını tahmin ediyoruz.
Bu rakama ilişkin beklentiler ise %0.2'lik bir aylık artışa işaret ediyor.
Bu hafta ABD'de açıklanacak tek önemli veri istihdam raporu değil... Bugün imalat sanayi ISM, Çarşamba günü hizmet sektörü ISM ile özel sektör ADP istihdam verisi de yakından izlenecek. Amerikan verileri FED'in şahin tavrını destekliyor mu sorusu ile birlikte ele alınmalı. Zira, geçen haftalarda FED'den gelen açıklamalar paralelinde Aralık ayı faiz artırım ihtimali iyice kuvvetlenmişti. Bu durumun teyit edilmesi halinde Amerikan tahvil faizlerinin yukarı yönlü eğilimini koruması ve bunun da gelişen ülke piyasalarını baskılaması beklenebilir.
USDTRY kurunda teknik açıdan kısa vadeli yön yukarı görünüyor. Geçen hafta
200 günlük ortalamanın geçtiği 3.59'lara kadar yükselen kur burdan gelen kar realizasyonu ile 3.54'lere kadar gevşemiş ve yükselişin düzeltmesini yapmıştı. Bu sabah saatlerinde USDTRY'nin 3.5700 civarında salındığını görüyoruz. Hafta içerisinde 3.59'lu rakamların yukarı yönde yeniden test edileceğini, aşılması halinde ise 3.64 seviyesini hedefleyeceğini öngörüyoruz. TL'nin değerine daha geniş bir perspektiften bakarsak zayıf olduğu aşikâr... TCMB'nin sıkı para politikası duruşuna rağmen EURTRY kurunun 4.20'ler ile tarihi zirvesinde olduğunu not düşmekte yarar var. TL açısından temel belirleyici unsur küresel risk iştahı... Onun da sinyalini Amerikan tahvil faizlerinden alıyoruz. Bu nedenle de Amerikan 10 yıllık tahvil faizi ile USDTRY kuru arasında kuvvetli bir ilişki var.
Küresel mali piyasalar haftaya Çin ve Japonya'dan gelen sürpriz niteliğindeki olumlu verilerin etkisi iyimser bir seyirle başlıyor. Bu hava Katalonya referandumunun neden olduğu olumsuz havayı da sınırlıyor.
Likidite koşulları o derece elverişli ki, mali piyasalar uzunca bir süredir kendisine olumlu olacak bir veri bulmada zaten hiç zorlanmıyor! FED cephesinden iki önemli sayılabilecek haber var. Öncelikle, geçen hafta, FED'in eski guvernörü Kevin Warsh ile başkanlık pozisyonu ile görüşme gerçekleştirildiği açıklandı. Warsh'un mevcut başkan Yellen'e oranla daha şahin olduğu not düşülmeli... FED ile ilgili ikinci haber bilanço daraltılmasına resmen başlanıyor olması... Bunun nasıl yapılacağını ve kamuoyuna nasıl duyurulacağını bu hafta içerisinde göreceğiz. Bugünün veri gündeminde Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkede imalat sanayi PMI/ISM rakamları yer alıyor.
Sanirim dolar 3,60'i zorliyacak. Eger 3,(9'u guclu kirarsak yeni bant 3,60-64 olucak.
TorqueTuning
03-10-2017, 11:11
03.10.2017 bülteni:
Küresel mali piyasalar olumlu makro ekonomik veriler nedeniyle iyimser kalmayı sürdürüyor.
Katalonya seçimlerinden dolayı EURUSD paritesi 1.1700 seviyesini aşağı yönde test ediyor.
TSİ10.00'da Türkiye'de açıklanacak Eylül ayı enflasyon rakamları gündemin en önemli maddesini teşkil ediyor.
Gelişmiş ülke ekonomilerinden olumlu sinyaller geliyor. Dün Asya'dan Avrupa'ya ve Amerika'ya her coğrafyadan olumlu ekonomik veriler geldi.
ABD'den gelen son altı yılın en yüksek ISM imalat sanayi endeksi ile borsa endeksleri yeni rekorlar kırdı. Bu rekorların bu sabah Asya mali piyasalarına da taşıdığındığı gözlemliyoruz. Öyle ki, bu hava Katalonya referandumunun neden olduğu karamsarlığı da etkisiz kıldı.
Katalonya referandumu, Almanya seçim sonuçları ile birlikte ele alındığında, Avrupa'da milliyetçi akımların iyice güçlendiğini gösteriyor.
Halbuki, Avrupa Birliği ya da Euro fikri bunun tam zıttı bir düşünce sisteminin ürünüydü. Bu nedenle Euro değer yitiriyor. Bu sabah saatleri itibariyle 1.1700 seviyesi aşağı yönde test ediliyor. Teknik olarak yön düşüşün devam edeceğini gösteriyor.
ABD'den gelen güçlü makro ekonomik veriler ile FED'in şahince tavrı Amerikan tahvil faizlerini yukarı itiyor. 10 yıllık tahvil faizi dün %2.37'leri test ederek yaklaşık olarak son 3 ayın en yüksek düzeyine ulaştı. Amerikan tahvil faizlerindeki yükselişi önemsiyoruz zira tarihsel olarak bu tarz bir hareketin hep gelişmiş ülke paralarında sert satışları tetiklediğine şahit olduk. ABD'de Cuma günü açıklanacak olan istihdam raporu ile 10 yıllık tahvil faizinin %2.40'taki kritik seviyenin üzerine çıkıp çıkmayacağını göreceğiz.
Bugün Türkiye'de TSİ10.00'da açıklanacak olan Eylül ayı enflasyon rakamlarö günün en önemli makro ekonomik verisini teşkil ediyor. Piyasa beklentisi aylık TÜFE enflasyonunun %0.65 olacağı yönünde. Bizim tahminimiz ise %0.75.
Gerçekleşmenin bizim tahminimiz paralelinde gelmesi halinde yıllık TÜFE enflasyonu %11.25'e yükselecek. Piyasanın tepkisi gerçekleşmesinin tahminlere göre iyi ya da kötü olmasına bağlı olacak. Enflasyon raporunda manşet rakam kadar çekirdek göstergeler de önem arzediyor.
USDTRY kuru dün en yüksek 3.5850'den işlem görse de günü 3.5650 civarından tamamladı. Bu sabah saatlerinde ise ABD Doları'nın küresel bazda değerlenmesine paralel olarak 3.57'li rakamlardan işlem görüyor. Yurtiçi yerleşik gerçek kişilerin gerek doğrudan gerekse de "opsiyonlu mevduat"
islemleri ile döviz sattığını ve bunun da TL'deki yükselişi sınırladığını gözlemliyoruz.
K.Irak'taki gelişmeler gündemden düşmüş gibi görünüyor. IKBY'nin referandum sonrasında somut bir adım atmamasının da bunda etkili olduğu kanaatindeyiz.
Ancak, Türkiye, İran ve Irak'ın ortak müdahale ihtimali konuşuluyor ve bu kapsamda Irak sınırında askeri hareketlilik haberleri geliyor. Mali piyasaların bu konu ile ilgili tepkisi belli: Sıcak bir temas olması halinde görünüm olumsuza dönecek ve satış baskısı hakim olacaktır.
Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında anlamlı bir referans kabul edilen PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Eylül sonuçları dün açıklandı. Buna göre, PMI 53.5 ile bir önceki ay gerçekleşen 55.3'ün altında kaldı. Eşik değer olan 50.0 üzerindeki tüm rakamların sektörde büyüme anlamına geldiği dikkate alındığında büyümenin sürdüğü ancak bir önceki aya göre ivme kaybettiğini söylemek daha doğru olacaktır.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın resmi olmayan geçici dış ticaret verilerine göre Eylül'de ihracat geçen yılın aynı ayına göre %8.7 artarak 11.85 milyar dolara yükselirken ithalat %30.7 artışla 19.99 milyar dolar oldu. Bu sonuçla dış ticaret açığı, bir önceki yılın aynı ayına göre %85 artarak 8.1 milyar dolar oldu. Bayram tatili nedeniyle kısa geçen Ağustos ayı bir kenara bırakılırsa Mayıs'tan bu yana her ay dış ticaret açığı 8 milyar dolarlı seviyelerde geliyor. Bu rakam büyük ve tehlikeli. Büyüme modelimizin yanlış olduğunu ve sürdürülebilir olmadığını fısıldayan bir veri.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's dün Orta Vadeli Program
(OVP) ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yapılan açıklamada OVP'de öngörülen harcamaların mali güç üzerinde baskı yapacağı belirtilirken, mali programın daha fazla borçlanmayı işaret ettiğinin altı çizildi. Bu durumun da ülkenin kredi notu için olumsuz olduği belirtildi. Açıkçası, bu yıl, şu an itibariyle %130'a yaklaşan iç borç döndürme oranının da başlıbaşına bir risk olduğunu not düşmekte yarar var. Bu arada dünkü Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında MTV'deki artışın daha makul seviyelere çekilmesi yönünde bir karar çıktığını not düşmekte yarar var.
Bugün küresel mali piyasalardaki iyimserliğin korunduğunu gözlemliyoruz.
Dün rekorlarla kapanan Amerikan borsa endekslerinin ardından bu sabah Asya endekslerinde de hatırı sayılır oranda artışlar gözlemleniyor. Bugünün yurtdışı veri gündemi oldukça sakin. Hatta gündemde çok önemli bir veri yok dahi yok. IKBY ve Katalonya kaynaklı haberler takip edilebilir.
vectra-tuner
03-10-2017, 15:19
Cuma günü ABD TDI verisi gelicek.. Orada saatlik kazançlar önemli .. Veri güzel gelirse Abd faizleri anında yukarı gider ve 997 TT abinin söylediği gibi yukarıya gitmek isteyen Dolara bahane olur ve 3.6 üzerine kolayca çıkar... Ki Abd 10 yıllıklar yükseliyor istikrarlı bir şekilde..
Ekim ayı doların yükseliş ayı olacağını düşünüyorum yine bir kez daha söylemek gerekirse ancak Hazine tahvil ihaleleri var ve öncesinde anlık olarak döviz gevşeyebilir ama kalıcı olmaz yüksek ihtimalle..
Bu enflasyon,bu cari açık, bu kadar fazla demokrasi ile döviz düşmez ...
Elimde 3.4 - 3.42'den aldığım dolarlar var ,, ama ben yinede Altıncıyım ... Sene sonuna kadar Altının gevşemesini bekleyip Altın almayı planlıyorum...
Trump başa geçtiğinde Abd 10 yıllıklar 2.60'a kadar dayanmıştı ki o dönem bizdeki Mb faizi %8.50 gibi birşeydi... Şimdi ise Abd 10 yıllıklar 2.357 ve Bizim Mb faizi %12.25
Yani bizim faiz %50 gibi artırmamıza ve Abd 10 yıllıkları %10 düşmesine rağmen dolar 3.59 - Euro 4.2X ... Varın hesabını yapın ülke ne durumda (bi ara Abd 10 yıllıkları %2.06 gibi rakamları gördü ki Kur 3.4X'lere gitti)
İzzet Göçmen
03-10-2017, 16:35
Almassak 3.46 lardan az daha dussun dersek boyle olur ne olur gorucez bakalim
free-hifi
03-10-2017, 16:40
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan vatandaşın altınlarını Ziraat Bankası'na getirip altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası alanında değerlendirmesini istedi. Türkiye'de yastık altında 3 bin 500 ton altın bulunduğu ifade ediliyor.
Altını düşürür mü ?
İçtiğimiz su , soluduğumuz hava hakkında da yakında yorumda bulunur.
vectra-tuner
03-10-2017, 16:58
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan vatandaşın altınlarını Ziraat Bankası'na getirip altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası alanında değerlendirmesini istedi. Türkiye'de yastık altında 3 bin 500 ton altın bulunduğu ifade ediliyor.
Altını düşürür mü ?
Yastık altı altınlar gerçekten piyasaya girse Tl kıymetlenir.. Altın bozmak ile dolar bozmak arasında pek fark yok ... Ama sorun şu ki diyelim herkes Altınını getirdi koydu bankaya dolar oldu 3.20 - 3.0 tl ... O zaman ne olur? O dolarları büyükler kapar ...
Altini Turkiye'de ki tum altinlar dahil daha maden de cikmamis altinlar dahi oynatamaz.
Biz dunya hacminin %1'i varmiyiz altinda?
TorqueTuning
04-10-2017, 08:34
04.10.2017:
Otomotiv sektörü hisselerine gelen alımlarla Amerikan borsaları tarihi zirvesini bir adım daha iyileştirirken Japon endeksi ise iki yılın zirvesini gördü.
Detayları itibariyle olumsuz gelen Eylül ayı enflasyon rakamlarına karşın Türk mali piyasaları yabancı yatırımcıların getiri arayışı ile olumlu tarafta kalmayı sürdürüyor.
Bugün birçok gelişmiş ülkede açıklanacak hizmet sektörü PMI/ISM endeksleri; ABD'de özel sektör istihdamı; ECB Başkanı Draghi'nin konuşması takip edilecek.
Küresel mali piyasalardaki iyimserlik korunuyor. ABD'de Harvey ve Irma kasırgalarında zarar gören milyona yakın otomobilin ardından yeni otomobil talebinin patlaması üretici şirketleri olumlu etkiliyor. Hem ABD'de, hem ABD dışında, hem de bu sektöre yedek parça sağlayan diğer üreticilerde...
Sonuç itibariyle, Amerikan hisse senedi endeksleri ağırlıklı olarak otomotiv sektörü şirket hisselerine gelen talep ile rekor seviyesini bir adım daha yukarı taşıdı. Bu sabah saatlerinde benzer bir etkiyi Japon otomobil üreticileri üzerinden Japon borsasında da gözlemliyoruz. Japon
Nikkei-225 endeksi günü son 2 yılın zirvesinden tamamladı.
Mali piyasalarda yeni bir haber olmadığı zaman ABD Doları (USD) küresel bazda değer yitiriyor. USD'nin değerlenmesi için illa ki destekleyici yönde yeni bir haber olması lazım yoksa likidite bolluğu ve onun yarattığı irrasyonel coşku havası yatırımcıları mütemadiyen getiri peşinde koşmaya itiyor. Dün de bunu gözlemledik. Son iki hafta içinde USD'yi destekler yönde birçok veri/haber açıklanmış ve bu da USD endeksini 93.7 ile son yedi haftanın en değerli seviyesine itmişti. Dün yeni bir haber gelmedi. Böyle olunca da USD'de değer kaybı yaşandığına şahit olduk. USD'de yapısal hale gelen bu havanın değişmesi için ya piyasalar FED'in kararlılığına ikna olması lazım ya da Trump'ın iktidarını muktedir hale gelerek pekiştirmesi gerekiyor.
FED Başkanı Yellen'in görev süresi Şubat ayında doluyor. Ya bir kez daha Yellen atanacak ya da yerine yeni bir isim gerekecek. Basına yansıyan haberlere göre aday listesi üzerinde mutabık kalındı ve kısa liste Başkan Trump'a sunuldu. Yeni listede Başkan Yellen'e ilave olarak Trump'ın Ekonomi Başdanışmanı Cohn; FED Kurul üyesi Powell ve eski üye Warsh yer alıyor.
Başkanlığa seçilecek yeni ismin şahin mi ya da güvercin mi olacağı USD'nin değerini belirliyor zira başkanın kararının diğer üyelere oranla bir adım daha önde olduğu aşikâr. Geçen hafta ismi ön planda olan Warsh şahin bulunurken dün ismi konuşulmaya başlanan Powell ise güvercin karşılanıyor.
Bu konunun Şubat ayına kadar beklemeyeceği, yıl sonuna doğru netleşeceği tahmin ediliyor.
Dün açıklanan Eylül ayı TÜFE enflasyonu %0.65 ile piyasa tahminleri düzeyinde gerçekleşti. Bu sonuçla yıllık TÜFE enflasyonu %11.20 oldu. Bu yönüyle piyasalar açısından nötr bir tablo. Ama, detaylar oldukça sıkıntılı... Gıda fiyatları aylık bazda düşüş kaydetmesine karşın (%0.23
düştü) böyle bir tablo ile karşı karşıyayız. Demek ki, gıda fiyatları artış kaydetseydi enflasyon çok daha yukarı gidebilirdi ki bu risk önümüzdeki aylar için hâlâ sürüyor. Çekirdek enflasyon göstergeleri de bu görüşümüzü açık bir şekilde gözler önüne seriyor. TCMB'nin yakından izlediği B ve C tanımlı endekslerdeki yıllık enflasyon oranları sırasıyla %10.89 ve %10.98 oldu. İlki 2008 yılı Ağustos ayı, ikincisi ise 2004 yılı Şubat ayından bu yana en yüksek rakam... Bu yönüyle bakıldığında negatif bir veri seti ile karşı karşıyayız. Yurtiçi ÜFE tarafında da herhangi bir gevşeme yok: Aylık rakam %0.24 artış yönündeyken yıllık enflasyon oranı %16.3 ile bu yılın zirve seviyelerinde kaldı. Bu rakamlar ile TCMB sıkı para politikasına devam edecek. Yabancı yatırımcı ise uzun vadeli bakmadığı için kısa vadede aldığı faiz dışında birşeyle ilgilenmiyor (Türkiye'deki mevcut yabancı yatırımcının niteliği böyle bir davranış şekline neden oluyor). Bu nedenle döviz kuru çekirdek enflasyondaki sıçramaya rağmen "bana mısın!" diyemiyor.
Ancak, orta ve uzun vadeli bir bakış açısı ile enflasyon dinamiklerindeki belirgin bozulmaya kayıtsız kalmamakta yarar var!
Cumhurbaşkanı Erdoğan dün, uzun bir aradan sonra ilk kez faizlerle ilgili konuştu. Faizlerin çok yüksek olduğuna değinen Erdoğan mevcut koşullarda üretim yapmanın zorluğuna dikkat çekti. Faiz ile enflasyon ilişkisi üzerine de yorumlarda bulunan Erdoğan, yüksek faizlerin enflasyona neden olduğu yönündeki görüşlerini yineledi. Bizce bu tartışma yanlış bir mecrada ilerliyor. Finansman maliyetinin major bir yer tuttuğu ekonomilerde bu görüş doğru olabilir. Ancak, döviz kurunun girdi maliyetleri üzerinde daha fazla etkili olduğu yapılarda farklı bir ilişkiden bahsetmek durumundayız.
Türkiye'de asıl tartışılması gereken husus, TCMB'nin uzunca bir süredir alışık olmadık yöntemlerle uyguladığı sıkı para politikasına karşın enflasyonun gevşememesi ve TL'nin döviz sepeti karşısında değer kaybetmesi olmalıdır (USDTRY kuruna bakmak yanıltıcı olur zira USD bir süredir her para birimine karşı değer kaybediyor). Bunun temel nedeni de maliye politikasının aşırı gevşek olmasıdır. O derece gevşek ki, para politikasındaki sıkılığı etkisiz bırakıyor. Sonuç itibariyle de TCMB'nın sıkı para politikası enflasyonu düşürmekte başarısız oluyor ve yan etki olarak da şirketlerin finansman maliyetlerini yukarıda tutuyor. Bu noktada yapılması gereken şey maliye politikasının normalleşmesi olmalı. Aksi durumda dünkü enflasyon rakamlarından da gördüğümüz üzere talep enflasyonu tehlikeli noktalara ulaşabilir.
Türkiye'de dün açıklanan Eylül ayı enflasyon rakamları detaylar itibariyle oldukça olumsuz idi. Buna rağmen yatırımcılar TL'nin yüksek getirisi nedeniyle bu veriyi de görmezden geldi! Buna USDTRY kurunun 3.59'lu seviyelerdeki 200 günlük ortalamasını kıramaması da eklenince USDTRY kuru yönünü yeniden aşağı döndürdü ve bu satırları yazdığımız dakikalarda 3.56'lı rakamlardan işlem görüyordu. Dün hisse senedi cephesinde önemli bir hareket yaşanmazken BİST100 endeksi günü başladığı seviyelerden tamamladı.
Bono&tahvil faizlerinde olumsuz enflasyon verisi nedeniyle bir miktar yükseliş kaydedildi. Bugün birçok gelişmiş ülkede açıklanacak hizmet sektörü PMI/ISM verileri; ABD'de özel sektör istihdam raporu; gece saatlerinde ECB Başkanı Draghi'nin konuşması yakından takip edilecek.
Gündemde genel olumlu tabloyu bozacak bir haber ya da gelişme yok.
İspanya'da Katalonya; Irak'ta IKBY referandumlarının yansımaları; bir süredir unutulmakta olan K.Kore gerginliği şu an itibariyle gündemde olmasa da her an girip olumsuz mânâda etkiler doğurabilecek potansiyeller içeriyor. Gündeme yeni bir madde girmemesi koşulu altında USDTRY kurunda
3.5500-3.5930 aralığı izlenebilir. Hisse senedi piyasasında yukarı yönlü sınırlı bir hareket olabileceğini; tahvil faizlerindeki yatay seyrin ise korunacağını tahmin ediyoruz.
TorqueTuning
05-10-2017, 08:13
05.10.2017:
Küresel mali piyasalar olumlu makro ekonomik verilerin yardımı ile yeni rekorlar kırmayı sürdürüyor.
USDTRY kurunda 3.5550-3.5950 bandındaki dengelenmenin hangi yöne doğru kırılacağı merak konusu. Yukarı yönde bir hareket ihtimali daha kuvvetli.
EURUSD paritesinde aşağı yönlü bir hareket olması için 1.1720 seviyesinin altında bir kapanış gerekiyor.
ABD başta olmak üzere birçok gelişmiş ekonomiden kuvvetli büyüme sinyalleri gelmeye devam ediyor. ABD'de dün açıklanan hizmet sektörü ISM endeksi 2005 yılı Ağustos ayından bu yana en yüksek düzeyde geldi. Daha da önemlisi, bu verinin bir alt kırılımı olan fiyatların değişimine ilişkin endeks son beş buçuk yılın zirvesinde gelerek enflasyonun yükseldiğine ilişkin bir sinyal sundu. Hafta başında açıklanan imalat sanayi endeksinin fiyat alt kırılımı da benzer yönde bir sinyal sunmuştu. Bu iki alt gösterge ile Amerikan TÜFE enflasyonu arasında kuvvetli bir ilişki var. Bu da gösteriyor ki, FED üyelerinin de bir süredir işaret ettiği üzere ABD'de enflasyon yukarı gidebilir. Mali piyasalar bu ihtimali şu an fiyatlandırmıyor ya da fiyatlandırmak istemiyor. Muhtemelen somut bir gerçekleşme görene kadar da bu şekilde davranmaya devam edecek. Bu kapsamda yarın açıklanacak olan istihdam raporuyla birlikte yayımlanacak olan saatlik ücret değişimi önem arzediyor zira maaş artış oranı ile enflasyon arasında kuvvetli bir ilişki var.
Güçlü büyüme sinyalleri, şu aşamada küresel bazda hisse senedi endekslerini yukarı itiyor zira bu ortamda şirket kârları da doğal olarak artacaktır.
Dün ABD borsa endekslerinin tamamı tarihi zirvelerini bir adım daha yukarı taşıdılar. Birçok ülke borsasının performansını içeren MSCI dünya endeksi de dün yeni bir rekor kırdı. Türk hisse senedi piyasaları da bu olumlu eğilimden yararlanıyor. BİST100 endeksi dünkü işlemlerde ağırlıklı olarak banka hisselerine gelen alımlarla günü %0.6 oranında yükselişle tamamladı.
İspanya'nın Katalonya bölgesindeki bağımsızlık referandumu sonrası gelişmeler takip ediliyor. Dün Katalonya başbakanı birkaç gün içerisinde bağımsızlık ilan edebileceklerini açıkladı. Referandumu gayrimeşru olarak nitelendiren İspanya Meclisi bu yönde bir kararı tanımayacağını uzunca bir süre önce duyurmuştu. İspanya Kralı dün yaptığı açıklama ile önemli bir krizle karşı karşıya olunduğunu duyurdu. Bu yaşananlar şimdilik İspanyol mali piyasalarını etkiliyor. İspanyol tahvil faizleri son 6 ayın zirvesine yukselirken risk göstergesi olarak kullanılan Alman tahvil faizlerinden farkı da genişlemeyi sürdürdü. Konunun daha da büyümesi bu etkiyi pekiştirebileceği gibi Avrupa piyasalarını da derinden etkileyebilir. Bu kapsamda EURUSD paritesi de bir süredir zorladığı ancak bir türlü altında kapanış yapamadığı 1.1720 direncinin altına gidebilir.
Türk mali piyasaları karışık bir tablo arzediyor. Hisse senedi piyasası yurtdışına endeksli olarak olumlu bir görüntü sunuyor. USDTRY kuru birkaç gündür 3.5550-3.5950 bandında dengeleniyor. Olumsuz enflasyon verisinin ardından kısa vadeli tahvil faizleri yükselmeye devam ediyor. 2 yıl vadeli tahvilin bileşik faizi dün %12'li seviyelere geldi. 10 yıl vadeli tahvilin bileşik faizinin ise %11'li seviyelere oturmaya çalıştığını gözlemliyoruz.
Döviz kurundaki dengelenmede iki zıt faktörün etkili olduğunu hissediyoruz.
Yabancı yatırımcılar TL pozisyonlarını kademeli bir şekilde kapatmaya çalışırlarken yurtiçi yerleşiklerin gerek doğrudan gerekse de opsiyonlu mevduat işlemleri ile döviz sattıkları kanaatindeyiz. ABD'den gelen güçlü makro ekonomik verilerin FED'i şahin tutmaya devam edeceği beklentisi ile USDTRY kurunun bahsettiğimiz bandı yukarı yönde kıracağını tahmin ediyoruz.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in istifa edip etmeyeceği konuşuladursun AK Parti'nin 6-8 Ekim Afyon toplantılarında aralarında bu konunun da yer aldığı birçok hususun detaylı konuşulacağı belirtiliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından birçok platformda dile getirilen metal yorgunluğu söyleminin bir uzantısı olarak dile getirilen yerel yönetimler ve teşkilatlardaki kan değişimi piyasalar açısından önemli olmasa da siyasetin gidişatı açısından takip edilmesi gereken bir konu. Basında da konu sadece Ankara kapsamında olmaksızın detaylı bir şekilde ele alınıyor.
Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İran ziyareti dün gerçekleşti. IKBY bağımsızlık referandumu sonrasında ortaya çıkan gelişmelere yönelik olarak ortak hareket etme kararının alındığı toplantılarda aynı zamanda ekonomi ve ticari konularda da bazı anlaşmalar yapıldı.
Bugün Asya piyasaları güne sakin bir eğilimle başlıyor. Bunda Çin ve Hong Kong piyasalarının tatil nedeniyle kapalı olmasının da payı büyük. Bugün TSI14.30'da yayımlanacak olan ECB'nin toplantı tutanakları önemli olabilir.
En azından ECB üyelerinin para politikasına ilişkin görüş ve değerlendirmeleri EURUSD paritesinde dalgalanmaya sebep olabilir. ABD'de dış ticaret verisi ile haftalık işsizlik maaşı başvuruları yakından izlenecek. Birçok FED üyesinin konuşması da günün diğer gündem maddeleri arasında ön plana çıkıyor. Piyasaların kısa vadeli seyri üzerinde etkili olacak asıl önemli verinin ABD'de yarın açıklanacak olan istihdam raporu olduğunu belirtmekte yarar var. Piyasalardaki iyimser görünüme rağmen yatırımcıların temkinli ve tedbirli davranmalarının faydalı olacağı kanaatindeyiz.
bahadırtelli
05-10-2017, 15:07
Bu ara işlerimin yogunlugu nedeniyle anlık alsat yada günlük alım satım yapamıyorum.
Bir miktar param kaldı kullanmadığım banka faizleri fena değil ama daha mantıklı hızlı sonuç veren ne yatırımı yapılabilir?
Tulumbada su bitti.
2002'de Türkiye'nin, vadesi bir yıldan az, her 100 $ 'lık dış borcu için TCMB kasasında 163 $ varken; şimdi her 100 $ 'lık dış borç için kasada 80 $ var.
https://scontent.fsaw1-9.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/22221783_2044049295827817_8619629580956567206_n.jp g?oh=3e2499848f2ca5bdfd0f9700ebd74638&oe=5A7672CE
Mehmet Şimşek: Ya borçlanacağız ya vergileri artıracağız.
IMF’ye borc veren,yaptigi kopru ve Havalimani Bati tarafindan kiskanilan ulke ne ara bu hale geldi?
yucelebeci
06-10-2017, 10:58
3,615 den çıkış yaptım şimdi alım fırsatı bekliycem
Gena rakam degil ama bant 3,64'de.
Alis icin hedef nedir?
TorqueTuning
06-10-2017, 11:12
06/10/2017 bülteni:
ABD'de vergi reformunun geçme ihtimalinin artması bir yandan borsaları olumlu etkilerken diğer yandan USD'yi değerlendiriyor.
ABD'de TSI15.30'da açıklanacak olan istihdam raporunda saatlik ücretlerdeki aylık değişime odaklanacağız.
USDTRY kurunda 200 günlük ortalama yukarı yönde önemli bir direnç rolü oynuyor. 3.5900-3.5950 seviyesinin yukarı yönde aşılması durumunda 3.64'e doğru bir hareket olabilir.
Trump yönetiminin vergi reformunu Senato'dan geçirmek adına kritik önemde bir yasal adım atması Amerikan hisse senedi piyasasını olumlu etkiliyor.
Dün endekslerde yeni zirveler görüldü. Amerikan hisselerindeki olumlu eğilim küresel bazda da etkisini gösteriyor. Zaten gelişmiş ülkelerin 23 borsa endeksini içererek hesaplanan MSCI dünya endeksi de tarihinin en yüksek düzeyinden işlem göstererek bu görüşü teyit ediyor. Trump'ın vergi reformu kısa vadede Amerikan ekonomisinde yüksek oranlı bir ekonomik büyümeye neden olabilir. Bu da hiç şüphesiz hisse senedi piyasalarını olumlu etkileyen ana etkendir. Ancak, sürdürülebilir olmayan bir plan, ki mevcut vergi reformu yasa tasarısının öyle olduğu iddiası oldukça yaygın, hızlı enflasyona neden olabilir. Normal şartlarda maliye politikaları hakkında konuşmayan FED yetkilileri bu kez farklı davranıp vergi reformunu eleştirdi. San Francisco FED Başkanı Williams dün yaptığı açıklamada sürdürülebilir olmayan politikaların nihayetinde resesyon ya da yüksek enflasyon gibi ciddi ekonomik sorunlara neden olduğunu vurguladı.
Ancak, bu uyarılara rağmen, görünen o ki, vergi reformunun onaylanması yönünde Trump ve ekibinin ısrarı sürecek. Dünkü adımlar gösterdi ki Cumhuriyetçiler bu defa tasarı etrafında kenetlenip mutabık kalmış durumda.
Bu durumda FED'in politika tepkisi gösterip faizlerde daha hızlı oranda artırıma gitmesi olası. Zaten FED'den son günlerde gelen sinyal ve açıklamalar da şahince tadlar içeriyor. Bu yöndeki adımlar Amerikan Doları'nda (USD) küresel bazda sert bir değerlenmeye neden olabilir.
Ayrıca, vergi reformunun bir diğer parçası olan Amerikan gerçek ve tüzel kişilerin yurtdışındaki varlıklarını ABD'ye getirme imkanı da USD'nin değerlenmesi yönünde bir etkiye neden olabilir. Bu nedenledir ki, bu satırlarda bir süredir temkinli ve tedbirli davranma çağrısında bulunuyoruz. Bu kapsamda EURUSD paritesinde dün kaydedilen düşüş ile 1.15'li rakamlara doğru bir hareketin önünün açıldığını öngörüyoruz.
Bugün ABD'de TSİ15.30'da açıklanacak olan Eylül ayı istihdam raporu her ay olduğu üzere piyasaların yakından takip edeceği bir unsur. Ancak, bu ayki rakamları farklı bir bakış açısı ile değerlendirmek gerek zira kasırgalar nedeniyle işe alımlarda ciddi aksamalar yaşandı. Zaten, tarım dışı bordrolu çalışan sayısına ilişkin beklentilerin geniş bir alana yayılması da bu görüşü teyit ediyor. Beklentilerin ortalaması 80bin artış civarında...
Beklentilerden çok farklı gelmemesi durumunda bu ay bordrolu çalışan sayısının mali piyasalarca çok da dikkate alınmayacağı kanaatindeyiz.
Bununla birlikte, raporla birlikte yayımlanan ve enflasyon hakkında önemli ipuçları sunan saatlik ücret artışına daha fazla dikkat edileceğini tahmin ediyoruz. Piyasaların beklentisi bu rakamın aylık bazda %0.3 artacağı yönünde... Bu beklentiye göre daha yüksek bir gerçekleşme USD'deki değerlenme eğilimini pekiştirebilir. Aksi durumda ise mali piyasalara olumlu bir doping etkisi olacaktır. Bu nedenle de fiyatlamalarda veri sonrasında önemli bir dalgalanmaya hazır olmakta yarar var.
Türk mali piyasaları temel anlamda yurtdışı piyasalardaki gelişmelerden etkileniyor. Son dönemde Amerikan 10 yıllık tahvil faizi ile USDTRY kuru arasındaki kuvvetli ilişki de bunu teyit ediyor. FED'in şahince tavrını korunması dün gece saatlerinde USDTRY kurunu 3.5900 civarına getirdi.
Teknik olarak 200 günlük ortalama buralardan geçiyor. Daha önce de bu seviyelere gelen USDTRY kuru teknik manada yukarı gitmekte zorlanınca yönünü aşağı çevirmişti. Bugün de bu denemesinde başarılı olup olmadığını test edeceğiz. Amerikan istihdam raporunun bu denemede belirleyici bir rol oynayacağını düşünüyoruz. Bu seviyenin yukarı yönde aşılması durumunda ilk etapta 3.64 seviyesine doğru bir hareket ihtimali oldukça kuvvetli görünüyor. ABD'de çok zayıf bir istihdam verisi gelmesi durumunda ise son günlerde sıkıştığı bandın alt kısmı olan 3.5550 seviyesine doğru geri çekilebilir. Hissiyatımız hareketin yukarı yönde olacağı şeklinde... TL'de olası bir değer kaybı olması halinde bunun tahvil ve hisse senedi piyasalarındaki yansıması da olumsuz olabilir.
TorqueTuning
06-10-2017, 11:12
3,63-3,64 banında satış yapılıp beklemeye geçilebilir düşüncesindeyim, sonra olası bir 3,55-3,57 gevşemelerinde tekrar alım kollanabilir.
Black_Eagle
06-10-2017, 11:15
Acayip şekilde sadece yabancı alıp satıyor, ekranlardan görülen o en azından. Yeterli parasını kazanmış fonların yerine yenileri mi geliyor nedir
darkmoon
06-10-2017, 12:19
3.46 lara geliceği bariz belliydi bunu ön göremeyen yoktu zaten .. ben hazirandan beri yazıyordum esprili bir dille antep güzeldir eylülde antepe gitmek lazım diye.. dolar 3.60 iken daha.. ama bunlar gerçek düşüşmü sunimi bu önemli bana göre suni.. baskı ile düşen en ufak bir şiddette hızlıca fırlar.. bir şey olur dolar 4.5 tl ye fırlar biz bunu ön görmemişdik hesap etmemişdik süpriz planlar dışında olan şeyler derler çıkarlar işin içinden. gerçek değeri istediğiniz kadar baskı altında tutun en ufak bir gaz kaçağında kendini gösterir..
gazmı kaçdı ne 4.61 ....
vectra-tuner
06-10-2017, 12:56
Ben olsam bu seviyeden dolar almaz kademeli olarak en az 1/3- 1/4'ünü satardım.. Öğleden sonra açıklanacak TDI esnasında gelen ABD 10 Yıllıkları anlık izleyip satmaya devam edip etmeyeceğime karar verirdim.. Veri sonrası 10 Yıllıklar %2.350 ve üzeri giderse dolar düşmez tl karşısında.. Ama veri çok kötü gelir ve yönünü 2.35 aşağısına çevirirse dolardan kaçardım .. Veya satıp yine bu ay içerisinde alttan almayı denerdim...
TorqueTuning
06-10-2017, 13:25
Beklenti istihdam verisinin iyi geleceği ve USD'yi destekleyeceği yönünde..
3,41 le dolara girmiştim 3,61den çıktım. Allah bereket versin :)
free-hifi
06-10-2017, 14:06
Altından dolara geçtiğimde oluşan zararima az kaldı 3. 64 kafa kafaya
Saat 17.00'ye kadar 3,64 görür mü?
free-hifi
06-10-2017, 15:20
Olabilir gibi
Tdi dusuk geldi ama bizde hala yuksek.
Realizasyon yapilabilir ama supriz bir haberle 3,64 ustu satim olabilir.
Tdi ciler ters kose :)
İzzet Göçmen
07-10-2017, 03:09
3.42 lerden aldigim dolarlar duruyor hala acaba biraz daha yukselirmi diye bekliyorum ama ac gozluluk yapmayip bozsammi
vectra-tuner
07-10-2017, 15:08
Tdi dusuk geldi ama bizde hala yuksek.
Realizasyon yapilabilir ama supriz bir haberle 3,64 ustu satim olabilir.
Tdi ciler ters kose :)
Abi saatlik kazançlar güzel geldi.. Birde işsizlik %4.2 .. Rakam çok iyi aslında , Kasırga vs. yavaşlatmış olmasına rağmen veriler böyle..
Önümüzdeki hafta bir parça geri çekilme sonra yükseliş bekliyorum.. Özellikle Hazine borçlanma ihaleleri öncesi döviz gevşer genelde.. 3.57 - 3.58 Bandına gelince alım yapmayı planlıyorum... Sene sonu geliyor , bizimde döviz borçlarımız var ve artık yavaş yavaş kapamaları yapacağız..
Abd 10 Yıllıklar 2.36 civarında şu anda.. Ekim fed toplantısı öncesi yine dolar ateşlenir diye düşünüyorum ..
Bende de 3.4X seviyelerinden almış olduğum dolarlar duruyor .. 3.58'den de alabilirsem güzel bir ortalama ile bu seneyi yavaş yavaş kapatacağız bakalım
Almanci Tane-R
08-10-2017, 19:38
Yarın dolar alev alacak
http://www.ntv.com.tr/dunya/son-dakika-haberi-abd-vize-basvurularini-askiya-aldi,B5usuxzsB0SCE-mOMp-n7A
Revolution
08-10-2017, 19:48
Bi daha alım vermez gibi bu fiyatlardan almaya devam etsek mi ?
free-hifi
08-10-2017, 19:53
İdlib meselesi mi
Yarın ıcın sevıye veremem ama 3,64'u gecersek fenaaa....
Ben sonrası bozarım cunku bızımkılerın en sevdıgı sey gerı vıtesdır....
İbrahim33
08-10-2017, 20:09
İş bankasında hisse senedi satış emrini verdikten sonra 2 gün sonra düşüyormuş hesaba. doğru mudur ? var mıdır öyle bir saçmalık ?
free-hifi
08-10-2017, 20:19
Senaryo çok internette yok devaulasyon bilmem ne.
Ki
darkmoon
08-10-2017, 20:25
o söylentilerin nedeni doların uzun süredir baskı altında tutulması olarak görülmesi.. bazı makalelerdede doları serbest kurda bıraksalardı şimdi 4 tl yi çokdan geçmişdi diye yazılar var..
vectra-tuner
08-10-2017, 20:31
Abd Türkiye vizelerini askıya alması sonucu benim 3.57 - 3.58'den dolar alma planı çöp oldu.. Hayır olsum ne diyelim
3,72 cıvarı bozma hedefım var. Ha gelır mı bılemem...
Ilgınc sekılde az bır atak yapıp donebılırde.
Gızlı elın ne kadar mudahale edıcegı onemlı.
vectra-tuner
08-10-2017, 20:42
3.7X zor değil abi, sene sonuna kadar çok daha yukarı gider bence .. Cuma günü gösterge faiz %12 üzeri idi .. Dövizle birlikte faiz de yükseldi .. Bizim dolar borcumuz var , gerçi çok büyük bölümünü kapattık ama yinede bu seviyerlerden dolar almak can sıkıntısı oluyor.
bahadırtelli
08-10-2017, 21:05
Xe de3.64 gecti bile sabah 3.65 ustu acilir gibi
Grimlord
08-10-2017, 21:07
İş bankasında hisse senedi satış emrini verdikten sonra 2 gün sonra düşüyormuş hesaba. doğru mudur ? var mıdır öyle bir saçmalık ?
Aynen öyle, acil bir iş için senetleri sattım. Bloke koydu paraya, 2 gün sonra verdi :D
vectra-tuner
08-10-2017, 21:09
FX Prices | Bullion Desk, free resource for Gold Prices (https://www.bulliondesk.com/fx-prices-charts/)
kaç bin ülkücü hazır acaba?
vectra-tuner
08-10-2017, 21:34
Hep bu Kayseri'liler yüzünden .. Millete Eşek eti yedire yedire Eşek ettiler milleti iyice..
İbrahim33
08-10-2017, 21:37
Aynen öyle, acil bir iş için senetleri sattım. Bloke koydu paraya, 2 gün sonra verdi :D
Pek güvenmediğim bir arkadaş borç istedide yarın bir araba alacakmış. Salı günü geri vereyim dedi. Dedim muamele falan yapıyor olmasın.
free-hifi
08-10-2017, 21:44
Euro dahada artmis
3,41 le dolara girmiştim 3,61den çıktım. Allah bereket versin :)
erken çıkmışsın hoca. şu olaylardan sonra 4 lere yakın yerlerden çıkabilirdin.
3,64'u guclu kırarsak ver elını 3,7x....
3,64'u guclu kırarsak ver elını 3,7x....
Aynen______
BarışSever
08-10-2017, 23:13
Türkiye,abd vatandaşlarına vize yasağı koymuş.sabaha 5 olur mu acep:D
free-hifi
08-10-2017, 23:20
Türkiye,abd vatandaşlarına vize yasağı koymuş.sabaha 5 olur mu acep:D
Restine rest mi geldi?
olivera7
08-10-2017, 23:28
Euro 4.30..
free-hifi
08-10-2017, 23:30
3.675 e çıktı rest üzerine 3.66 ya indi gece hareketli geçecek.
Redfish16V
08-10-2017, 23:35
84 washington 85 new york gelir birazdan :))
Kur takip icin iphone program onerisi olan var mi?
Iphone borsa uygulamasi kullaniyorum ama pek gercekci gelmiyor
turbo&quattro
09-10-2017, 00:07
Dolar yarin yuksek ucusa gecer gibi .
Dolar 3,76 şuan Euro ise 4,37
darkmoon
09-10-2017, 00:14
doların seyri uzun süredir piyasalara bağlı değil gibi sanki.. bende öyle bir izlenim var.. yani tüm dünya bize vize yasağı getirse dolar yarın 3.40 bile olabilir hiç şaşırmam.. uzun süredir bir çok olumsuzluğa rağmen dolar hep düşdü ekonomik verilerde iyi değil işsizlik rakamları yüksek ama gene düşmeye devam etti. mantıklı değil..
zaten ekonomistlerin bazılarıda bu kurda baskıdan uzun süredir bahsediyor. tabii bunlar varsayım bilemeyiz gerçeği..
Doların bize rabia yapmasına ramak kaldı. Sabah ola hayr ola
olivera7
09-10-2017, 00:28
Garanti cepbank 3.69 dan dolar satiyo au an dolar 3.77 alsak mi :D
turbo&quattro
09-10-2017, 00:30
Enparada $ satis 3.8 gorunuyor alis 3.593
olivera7
09-10-2017, 00:31
Enparada $ satis 3.8 gorunuyor alis 3.593
Gaantide bir gariplik var :D
S.Özeren
09-10-2017, 00:57
Garanti cepbank 3.69 dan dolar satiyo au an dolar 3.77 alsak mi :D
Ufak bir miktar almayı denermisin?
free-hifi
09-10-2017, 00:57
3.78 vay be
Sterlin 5'i zorluyor.
Vur kepengi ustam bu gece de sarhoşuz moduna geçiyorum
olivera7
09-10-2017, 01:05
Ufak bir miktar almayı denermisin?
400 dolarlik alim yaptim deneme icin oldu
free-hifi
09-10-2017, 01:09
EnpAra 3.75 den satarken garanti 3.65 nasıl satar
Ben hyandiginuzda cok daha dusuk bekliyorum.
free-hifi
09-10-2017, 01:14
Abı dediğin gibi Sabah 3.65 e dönebilir ama . Forumlarda 3.80 den sattim diyenler dümen mi yoksa Forex olan mi satıyor
Almanci Tane-R
09-10-2017, 01:15
Bende isbankasindan 3.67 Fen alım yaptım tam kumara döndü bu iş
S.Özeren
09-10-2017, 01:15
teşekkürler bilgi için
bende onu anlamadım hesaplarım enpara'da ama garantide var ancak garanti hesabım boş deneyemedim o sebeple
gerçi alıcağımdan değil sadece meraktan bu tür olaylar aşırı riskli , sabaha ne olcağı hiç belli olmaz
free-hifi
09-10-2017, 01:20
Küçük balıklar yem oldu sanki. Millet dolar almaya koştu. Gece gece :)
S.Özeren
09-10-2017, 01:21
3.78 den 150k aldı adam .. Allahım şu parayı aklı fıkri olana nasıp et yarabbim :)
Almanci Tane-R
09-10-2017, 01:49
İsbankasi uyandı 3,72 oldu
Garantiden 1000 dolar aldım iş olsun gece gece
individual
09-10-2017, 06:43
bizim piyasalar açılonca bakalım ne olucak.
bankalar şuan kapalı olduğu için fiyatlar garip.
Abiler kenarda küçük miktarda altınım var,cebe kar yakışır mı diyeyim ya da biraz daha bekleyeyim mi ?
vectra-tuner
09-10-2017, 07:37
Dolar almam gerekiyordu seviyeden dolayı almadım, şu an itibarı ile elimdekini de 3.7'den sattım... Bekleyeceğim artık ... Ödemeleri geciktiricez bir süre
halilcakir
09-10-2017, 07:49
yuvarlayarak yazıyorum
günün en yükseği 3,98 3,85 3,8 şimdilik baktığım 3 ayrı aracı kurum
böyle bir gecede para kazanacağım diye atlayan sazanların vay haline...
terste yakalanıp batmadıysan öp başına koy bırak zengin olmayı yada para kazanmayı
halilcakir
09-10-2017, 07:51
şu anda 3,7 nin altına sarktı
Tam dedıgım gıbı,sabah cokk daha dusugunu beklıyorum demısyım. 3,72 yı yakalıyamadım. 3,68'e cokk hızlı geldı.
Eger aynı acıklama gelırse,bır atak daha olur ama gerı vıtes yapmaya bayılırız...
Imkanım olsaydı gece bozardım,aracı kurumla calısmak fena bırsey.
ChtArdARSL
09-10-2017, 08:50
Sizce kac seviyelerine geri iner?
turbo&quattro
09-10-2017, 09:05
Enpara 3.70 den ciktim ben.
M U R A T
09-10-2017, 09:14
satmak mantıklı mı daha da çıkmaz mı?
vectra-tuner
09-10-2017, 09:37
Tamah iyi değildir.. Almışsın 3.40'dan dolar satmışsın 3.6x'den daha niye üzülürsün be Mübarek...
Şu anki Döviz hareketleri spekülatör kaynaklı... En ufak bir olumlu haberde o kadar çabuk inerki satmaya vaktin olmaz...
Yinede siz bilirsiniz
Yine satmadik elimizde kaldi. Herkez cikar diyor ama kime guvenesin. Cok hareketli bu ara bu dolar. Sene sonu tahmini neydi ki ?
İzzet Göçmen
09-10-2017, 09:55
Garanti alisla satis arasinda 15 kurus oynuyor bende 3.6801 suanda satis 3.42 den almistim 3.71 leri goedugumde saticam
3.98 nedir abi ya. Gece yine birileri parayi bulmus anlasilan.
3.695 den bende eldekini çıktım :) Kar kardır 3.50 gibi bir rakamdan almıştım
Merkez bankası niye hala kurları güncellemedi
free-hifi
09-10-2017, 10:27
Merkez problem yok diyor
lnd_samet
09-10-2017, 10:28
merkez ucu açık konuşmuş bence.
ufak ufak artarmı acaba.
yarın vadem dolacak yüklensenmi dolara acaba
free-hifi
09-10-2017, 10:32
Bu seviyelerden almak risk olabilir. Tabi yıl sonu 4 olabilir mi hiç belli olmaz politika *** kaynak ***
individual
09-10-2017, 10:35
Valla ben yıl sonuna kadar bekliyecem.Hedefim benim yüksek.Gerçi gece yakalanmışım hedefi haberim yoktu. ama gece olduğu için bankalar çok fark alıyor.
Bakalım benim görüşüm sene sonu 3.75 üstü.
3.40'dan alanlar çok şanslı valla ben alamadım.
Valla ben yıl sonuna kadar bekliyecem.Hedefim benim yüksek.Gerçi gece yakalanmışım hedefi haberim yoktu. ama gece olduğu için bankalar çok fark alıyor.
Bakalım benim görüşüm sene sonu 3.75 üstü.
3.40'dan alanlar çok şanslı valla ben alamadım.
3,45'den katıldım şanslı sayılıyor muyum? :)
individual
09-10-2017, 10:41
3,45'den katıldım şanslı sayılıyor muyum? :)
Bece güzel değerden almışsın 3.45'de güzel.
unutmayalım ki bizimkilerin elinde varlık fonu denen olay var
bir şekilde thy hisselerini manipüle edeblirler şu an muhtemelen doların belini kırmak ve etkilenmedik demek için bir çok hesap yapılıyordur
bir şekilde tekrar 3.6xx lerin altına çekmeye çalışacaklar diye düşünüyorum
ama belirleyici kıstas abdden yapılacak açıklamanın sertliği/yumuşaklığı olur
TorqueTuning
09-10-2017, 10:54
09.10.2017 bülteni:
Türk mali piyasaları güne büyük bir panik havası ile başlıyor. ABD ile vize işlemlerinin karşılıklı olarak askıya alınması yabancı yatırımcı nezdine ciddi bir diplomatik kriz algısı yaratmış durumda... Günün erken saatlerinde döviz piyasasında, elektronik işlemlerde, çok sert hareketler yaşanmış. USDTRY kurunda 3.92 seviyesinden işlem geçtiğini gösteren döviz işlem platformları dahi var... Belli ki, stop-loss niteliğindeki işlemler nedeniyle mağdur olan yatırımcı sayısı oldukça fazla! Bu satırları yazdığımız dakikalarda USDTRY kuru 3.71'li seviyelerden işlem görüyordu.
Bugünkü işlemlerde her iki yönde de olabilecek sert dalgalanmalara hazırlıklı olmak gerek. Son günlerde sıklıkla dile getirdiğimiz temkinli ve tedbirli olunması gerektiği görüşünü bugün de yineliyoruz. Buna ilave olarak sakin kalınması gerektiğini eklememiz gerek.
Öncelikle "finansal piyasa paniği" kritik önemde bir konu. Yayılmadan önlemek gerek! Aksi durumda yıkıcı sonuçlara neden olabilir. Finans tarihimizde ne yazık ki bu kapsamda hatırlamak istemeyeceğimiz bazı örnekler var. Her ne kadar ekonomimizin geldiği seviye geçmişle karşılanmayacak ölçüde iyi olsa da panik havasının hızlıca dağıtılması gerek. Bunun için yetkililerden sakinleştirici yönde açıklamalar gelmesi gerekir. Vize işlemlerinin durdurulması kararının diplomatik bir kriz değil de güvenlik önlemleri kapsamında alındığının karşılıklı olarak dile getirilmesi ve bunun da inandırıcı bir üslupla dillendirilmesi lazım.
Aksine, yangına körükle gidilmesi şeklindeki her türlü adım ve söylemin mali piyasalardaki paniği daha da artırıcı etkilerde bulunması kaçınılmaz olabilir... Bu nedenle bugün kulakların siyasi taraftan gelecek açıklamalara çevrilmesinde yarar var.
Mayıs ayından bu yana Türk mali piyasalarına önemli miktarda yabancı fon girişleri yaşanıyordu. TCMB'nin sunduğu yüksek nominal faizin yabancı yatırımcıların ağzını sulandırdığını bu satırlarda defalarca kez yazdık. Bu nedenle, teknik ibare ile oldukça kalabalık bir pozisyonlanma durumu ile karşı karşıyayız. Bu da panik havasını daha da pekiştirici bir rol oynayabilir. Bunu, sunumlarımızda sıklıkla kullandığımız bir örnekle açıklamamız gerekirse... 500 kişinin sığabileceği ve tek kişilik küçük kapısı olan bir salona sıra ile 750 kişi dar bir koridordan geçerek giriyor. İçerisi tıkış tıkış ancak sıkışıklık dışında bir sorun yok. Sonra birden yangın alarmı çalınca herkes önce kapıya bakıyor ve rahatlıkla çıkamayacağı endişesine kapılıyor. Ortaya çıkan panik havası herkesin kapıya hücum etmesine neden oluyor. Panik havasını dindirecek bir açıklama olmaz ise kaçınılmaz olarak kapı kırılacak ve izdiham yaşanacak! Odadan çıkamayacağını düşünenler camdan atlamayı dahi göze alabilir. Bu nedenle de öncelikli olarak panik havasının dağıtılması elzem.
"İrrasyonel coşku" ibaresini yaz ayları boyunca neredeyse hergün yazdık ve ne anlama geldiği herhalde bugün yaşanmasa tam olarak hiçbir zaman anlaşılamayacaktı! Yaz ayları boyunca döviz satan yabancı yatırımcılar mevcut gelişmelerin ne anlama geldiğini anlamakta zorluk çekince döviz almaya yönelebilirler. Özellikle tahvil cephesinde satış yapmak için yeterli likidite bulamayanlar risklerini hedge etmek adına döviz almaya yönelebilirler. Ancak, öte yandan, yaz aylarında yurtiçi yerleşiklerin ciddi miktarda döviz alımı olmuş ve bu da döviz mevduatında ciddi bir artışa sebebiyet vermişti. Bugün döviz kurunun geldiği seviyelerin cazip olduğuna inanan bazı yerli yatırımcıların döviz satışları (doğrudan ya da opsiyonlu işlemlerle dolaylı olarak) kurdaki yükselişi frenleyebilir. Bunu günün ilk yarısında gözlemleyebiliriz. Panik havasını giderecek açıklamalar gelmesi halinde bu eğilim piyasalarda belirleyici olabilir. Aksi durumda etkisi sınırlı ve hatta geçici kalabilir.
Bu yaşananların zamanlama olarak küresel likidite koşullarının bozulduğu bir döneme denk gelmesi kaygı verici. Cuma günü ABD'de açıklanan istihdam raporu ücret enflasyonunun yükseldiğini işaret ediyordu (yıllık bazda %2.5'lik beklentiye karşın gerçekleşme %2.9 oldu). FED'in bir süredir takındığı şahince tavırları da bu kapsamda düşünmek lazım. Böyle bir ortamda içeride ortaya çıkan bize özgü riskler kırılganlığı daha da artırıyor. Bugünkü işlemlerde kırılganlığın piyasa yansımasını görüyoruz.
Döviz kurunun seyri temel anlamda belirleyici olacak. İçinde bulunduğumuz tarzda ortamlarda teknik seviyeler telafuz etmek pek bir anlam ifade etmeyebiliyor. Açılış saatleri itibariyle hisse senedi ve bono&tahvil piyasalarında sert satışlar görmemiz olası. Tüm bunlara rağmen serin kanlı olmak gerektiği kanaatindeyiz.
Idlib e kısmen girmişiz. Yukarı doğru hareket devam edecek gibi
İzzet Göçmen
09-10-2017, 11:10
3.70 ten ciktim bende
Siniri gectik. Hulloogggg....!
Revolution
09-10-2017, 12:11
Bekliyorum ben hala. Durmak yok yukselmeye devam.
lnd_samet
09-10-2017, 12:39
ben yarın banka aracılığıyla yüklü alım yapacağım. 4 e yürür bu. millet olarak alıştık bizde. sesimiz çıkmaz.
Seçim öncesi 3.67den alım yapmıştım nisana kadar o pasta ihtiyacım yok bozdursam mı yoksa 4 tl seviyelerini görür mü
İzzet Göçmen
09-10-2017, 13:30
Seçim öncesi 3.67den alım yapmıştım nisana kadar o pasta ihtiyacım yok bozdursam mı yoksa 4 tl seviyelerini görür mü
Cok yuksek alim yapmissiniz ben 3.52 den almistim acaba diyordum beklemekte fayda var aceleniz yoksa
darkmoon
09-10-2017, 13:37
dolar 3.5 de olur 3.4 de olur.. ama bencede yıl sonu 4 ü geçicek hemde çok rahat..
taaa 2017 şubatta demişdim..
Bekliyorum reise inat dolardan cikmiyorum bakalim ne olacak :)
Bu tip soklari bekleyip tahmin yapmak tutarsiz.
Yani bu kriz olmasaydi 3,68'lerde tamamlardi mesela.
Ama bugun bir aciklama daha gelsin,3,74'u gecer yada geri vites ve birde yalakalik olsun,hoopp 3,63.
Suan kimse tahmin edemez olucaklari... Ama yukari ataklarda satin.
Lownslow
09-10-2017, 14:30
15:30 itibariyle Garanti app üzerinden
Alış: 3,7265
Satış: 3,7105
beklemek mi satmak mı :)
free-hifi
09-10-2017, 16:19
Bu tip soklari bekleyip tahmin yapmak tutarsiz.
Yani bu kriz olmasaydi 3,68'lerde tamamlardi mesela.
Ama bugun bir aciklama daha gelsin,3,74'u gecer yada geri vites ve birde yalakalik olsun,hoopp 3,63.
Suan kimse tahmin edemez olucaklari... Ama yukari ataklarda satin.
Geldi 3.74 abi
Ben bir miktar sattim biraz once. Sahsi fikrim.
Cok dusuk aldiklarimindan biraz verdim.
free-hifi
09-10-2017, 16:34
Ben tamamen çıktım gecelik tl ye bagladim
individual
09-10-2017, 17:22
Ben devam diyorum :D
Murat abi teşekkür ederim şahsım adına sana.Görüşlerini takip ediyorum.
3,7334 den %25'ini bozdum.
Takip edenler icin yazayim.
Ben de cogunu bozdum, tekrar alabilirim
vectra-tuner
09-10-2017, 18:49
Şu anda yetkililer bir şekilde görüşme yapıyordur Abd makamları ile. Abd'ye istediklerini verirlerse Abd yumuşar ve dolar o kadar hızlı inerki .. Abd ne Almanya'ya ne Fransa'ya benzer ve ilgililer bunun farkında .. Ama eninde sonunda Tl değer kaybetmeye kaldığı yerden devam edecek .. Farzedinki Abd yumuşamadı , yine Tl bir süreliğine değer kazanacaktır çünki bugün Gösterge faiz %12.5'ye vurdu .. 2 Yıllık faizler 2008 Krizi seviyesini geçti kısaca Türkiye'ye aşırı yüksek faizden dolayı para girişi olacaktır..
vectra-tuner
09-10-2017, 19:15
https://youtu.be/aOaRWDsv6XY
Senın yazdıgın senaryo olası ancak kısa vade de bıraz ımkansız.
Ha sunu beklıyorum,yıne bır gergınlık sonrası karsılıklı yumusama.
Bunların hepsı senaryo,kurdıstan kuruldu,bunu yumusatma cabası.Carpısarak cekıldık goruntusu vermek ıcın.
Yanı,bu tıp krızlerde olabıldıgınce cebınızı doldurun,***** bızlerı dusunmeyen bır devlet var basımızda.
vectra-tuner
09-10-2017, 21:23
Valla Abi ben açıkçası güvenmiyorum.. Abd'nin gözüne girmek için Kuzey Kore'ye ilk tepki, Uçak siparişi, Abd Askerlerine edilen dualar.. Bugünde Ukrayna'da Rusya'ya posta koymak .. Kırımla ilgili ... Resmen yüzsüz gurursuz terkedilmiş aşık gibiler .. Bizim Millet Celladına aşık bunlarda Celladı Abd'ye aşık..
free-hifi
09-10-2017, 21:27
Bu saatten sonra devleti zarara uğratacak her şeyi yapmak mubahtir. Vebali got killarinn ustune
vectra-tuner
09-10-2017, 21:38
Abiler ülke iflasa doğru gidiyor pekçok kişi bunun farkına vardı (eğitimli - orta eğitimli ) .. Hepimiz birşekilde bu durumdan etkileniyoruz, en son yapılan Altınını getir ekonomiyi kurtar demeleri aslında Halkın da nispeten uyanmasına vesile oldu.. Türkiye bir şekilde dış borçlarını çevirmek için yeni borç bulmak zorunda ki hepimiz biliyoruz ki bu borç bulunamaz ise batarız.. Faizler 2008 Global krizi seviyesinden yukarıda kısaca krizin içerisindeyiz.. Aşırı yüksek faiz vererek ülke ayakta kalamaz zaten sürekli dış borcun hızla artma sebeplerinden birisi aşırı yüksek faiz vermemiz.. Abd bir hamlesiyle Ekomomiyi salladı Allah muhafaza daha ağır yaptırımlar uygularsa 1 gecede gümletirler ki Abd bunu görmüş oldu.. Bizde gördük tabi , üretime dayalı olmayan ekonomi ile malesef Dünya liderliği ona buna posta koymak hiç akıllıca değil..
TorqueTuning
09-10-2017, 22:43
İçimden tek bir ifade geliyor: Beter olsun AMK memleketi, batarsak ancak kurtuluruz bu illetten, bu nedenle da hayırlı olacak, yoksa veba gibi bu ampül salgını her yerimize yayılmaya devam edecek...
free-hifi
09-10-2017, 22:55
Karşılık siz para basmaya başlanmış olabilir diye düşünüyorum günü kurtaralım yeter
yucelebeci
09-10-2017, 23:27
Bi ara imf ye borç vermiştik onu istesek bari
TorqueTuning
10-10-2017, 08:24
10.10.2017:
Türkiye ile ABD arasında yaşanan vize krizi dün mali piyasalarda sert bir satış baskısına neden oldu.
Sorun devam ediyor olmakla birlikte piyasa yansımasının bugün yumuşamasını bekliyoruz. USDTRY kurunda yeni bant aşağıda 3.64; yukarıda ise 3.73-3.75 civarı.
Mali piyasalardaki rahatlama egiliminin kalıcı olmayacağı dikkate alınmalı zira riskler hâlâ devrede... Bu nedenle temkinli ve tedbirli olmaya devam.
ABD ile Türkiye arasında yaşanan vize krizi dün Türk mali piyasalarında bazen panik havasına varır derecede sert bir satış baskısına neden oldu.
USDTRY kuru günün erken saatlerinde oldukça sığ işlem hacmi ile 3.90'lardaki rekor seviyelere varan bir yükseliş kaydetse de sonrasında işlem hacminin makul düzeylere gelmesiyle birlikte 3.70'li seviyelere oturdu. Yabancı yatırımcıların döviz talebine karşılık yurtiçi yerleşiklerin döviz satışları (doğrudan ya da opsiyonlu işlemlerle dolaylı
olarak) TL'deki değer kaybının çok da artmasına mani oldu. Hisse senedi piyasası yaşananlardan olumsuz etkilenebilecek şirket hisselerinde yoğunlaşan satışlara sahne olsa da günün ikinci yarısında gelen tepki alımları ile günlük kayıp oranı makul düzeylerde kaldı: BİST100 endeksi günü %2.7 oranında bir düşüşle tamamladı. Dün en sıkıntılı tablo tahvil piyasasında kaydedildi. İşlem hacmi çok azalırken piyasada alıcı bulunamaması sert bir faiz artışını da beraberinde getirdi. 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün 35 baz puan yükselerek %11.4'lü rakamlara yükseldi.
ABD Türkiye Büyükelçisi yaptığı yazılı açıklama ile vize askıya alma kararını elçilik personeline ilişkin gözaltı olayına bağladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise kararın üzücü olduğunu ifade ederek tam mütekabiliyet esasına göre karşılık verildiğini belirtti. ABD-Türkiye ilişkileri tarihte hiç bu derece sorunlu bir boyuta gelmemişti zira ABD'nin aldığı kararın sağlık, spor ve eğitim alanlarına varan insani boyutları dahi var. Olayı sadece elçilik çalışanının gözaltına alınmasına indirgemenin de kâfi olmayacağı kanaatindeyiz. Bu tür bir kararı başka nedenlere bağlamanın diplomatik anlamda çok daha büyük sorunlara yol açabileceği düşünülürse mevcut nedenlerin birincil olmadığını söyleyebiliriz. NATO üyesi olan Türkiye'nin Rusya ile oldukça yakınlaşması, Türkiye'nin İdlip operasyonundaki bağımsız pozisyonu ve diğer birçok nedenin ABD'nin bu kararında belirleyici olduğu kanaatindeyiz. Bu hususların gelecekte değişiklik göstermeyecek olması gerginliğin başka adımlarla sürebileceği ihtimalini akıllara getiriyor.
Dünkü sert piyasa reaksiyonu nedeniyle AB ile ilgili bazı haberler gündeme çok fazla gelemedi. Alman Der Spiegel dergisinde yayımlanan bir habere göre
19 Ekim'de düzenlenecek olan AB Liderler Zirvesi'nde Almanya'nın Türkiye'nin AB üyeliğini frenleme girişiminde bulunabileceği iddia edildi.
Derginin ilettiği habere göre Almanya ve Birlik içindeki bazı ülkeler Türkiye'nin üyelik kriterlerini yerine getirip getirmediği konusunda resmi bir rapor talep etmeye hazırlanıyorlar. Söz konusu raporun olumsuz olacağı, böylelikle de Türkiye ile üyelik müzakerelerinin sona ermesi yönünde baskıların artacağı kaydediliyor. AB'ye aday bir ülkenin üyelik müzakerelerinin sona erdirilmesi için tüm üyelerin onayı gerekiyor. Bu ihtimal şu aşamada pek olası görünmese de Türk mali piyasaları açısından diplomatik risklerin devam edeceği anlamına geliyor.
USDTRY kuru teknik olarak 3.64 seviyesindeki direncini kırınca 3.73-3.75 aralığındaki yeni direncine kadar yükseldi. Şu aşamada tüm teknik seviyelerin aynı anda aşılmasını gerektirecek derecede bir panik havası yok. Bu nedenle 3.73-3.75 civarından bir miktar döviz satışı gelmesi normal. USDTRY kuru açısından kısa vadeli yeni bandın aşağıda 3.64 yukarıda ise 3.73-3.75 aralığı olacağını söyleyebiliriz. Bu arada dün gece saatleri itibariyle gelen bazı haberler de finansal piyasalardaki olumsuzluğu azaltabilecek cinsten. ABD'nin tepkisinin ardında Türkiye-Rusya yakınlaşmasının olduğunu varsayarsak... Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yaptığı açıklamada Kırım sorunu ile ilgili olarak Ukrayna'yı desteklediğimizi beyan etti. Dün Türkiye kaynaklı ayrı bir haberde ortak üretilmemesi durumunda
S400 füze alımının iptal edilebileceği ifade edildi. Her iki haber de Türk-Rus yakınlaşmasının aksi yönünde bir duruma işaret ediyor. Bu da mali piyasalarda bir miktar rahatlamaya neden olabilir.
Dün vize krizini bir kenara bırakıp açıklanan bazı veri ve haberlere odaklanmamız gerekirse... Sanayi üretimi Ağustos'ta aylık bazda %0.1 gibi ufak bir oranda daralırken yıllık bazda %5.2 büyüdü. Türkiye'nin uzun vadede tüketime ilave olarak sanayi cephesinde de adımlar atmaya ihtiyacı var. Bu veri piyasalar açısından çok fazla birşey söylemiyor. Perakende satış hacmi Ağustos'ta önceki aya göre %0.3 arttı. Detaylara baktığımızda satış hacminin tekstil, giyim ve ayakkabıda satışlarında %3.5; tıbbi ürünler ve kozmetikte %1.4; bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtlarında %6.8 arttığını; gıda, içecek ve tütünde %1.7; elektrikli eşya ve mobilyada %2.2; otomotiv yakıtında %2.0 azaldığını görüyoruz. Dün yapılan açıklama ile Nobel Ekonomi ödülünün Richard Thaler'e verildiği belirtildi. Thaler, zihinsel muhasebe ve davranışsal finans konularındaki çalışmaları ile tanınıyor ve tüketicinin irrasyonel kararlarını açıklamaya çalışıyor.
Bugün Türk mali piyasalarında yukarıda sıraladığımız nedenlerden ötürü bir miktar rahatlama olabilir. Ancak bunun kalıcı olmayabileceği not düşülmeli zira gündemde çok fazla risk var. Mesela, Türk askeri şu an pasif anlamda da olsa İdlip'te geniş kapsamlı bir askeri operasyonun içerisinde...
Dünyada da çok fazla risk var. Geçen hafta boyunca konuştuğumuz FED'in şahince duruşu muhakkak aralarında Türkiye'nin de yer aldığı gelişen ekonomileri olumsuz etkileyecektir. Bu kapsamda Cuma günü ABD'de açıklanacak olan TÜFE enflasyonu önem arzedebilir. Bu nedenlerden ötürü temkinli ve tedbirli olunması gerektiğine inanıyoruz. Bugün piyasaların veri gündemi nispeten sakin olacak.
Abiler ülke iflasa doğru gidiyor pekçok kişi bunun farkına vardı (eğitimli - orta eğitimli ) .. Hepimiz birşekilde bu durumdan etkileniyoruz, en son yapılan Altınını getir ekonomiyi kurtar demeleri aslında Halkın da nispeten uyanmasına vesile oldu.. Türkiye bir şekilde dış borçlarını çevirmek için yeni borç bulmak zorunda ki hepimiz biliyoruz ki bu borç bulunamaz ise batarız.. Faizler 2008 Global krizi seviyesinden yukarıda kısaca krizin içerisindeyiz.. Aşırı yüksek faiz vererek ülke ayakta kalamaz zaten sürekli dış borcun hızla artma sebeplerinden birisi aşırı yüksek faiz vermemiz.. Abd bir hamlesiyle Ekomomiyi salladı Allah muhafaza daha ağır yaptırımlar uygularsa 1 gecede gümletirler ki Abd bunu görmüş oldu.. Bizde gördük tabi , üretime dayalı olmayan ekonomi ile malesef Dünya liderliği ona buna posta koymak hiç akıllıca değil..
Abi allah aşkına faiz falan bilen okuyan kaç kişi var, millet elinde posta gazetesi magazin sayfasında gülben yine kimi ayartmış modunda, aldığı asgari ücretle ayfon bilmem kaç'ı taksitle nereden alırımın peşinde.
Uyanacaklar ama iş işten çoktan geçmiş olacak, o zaman o ileri geri yapan kılavuzları rahat yaşarken kendileri sürünecek.
usd/tl son 1 hafta grafiğine bakıyorum akıllara zarar ama bu grafiği anlayacak kaç insan var bu toplumda.
Anlayanlar ve maddi imkanı olanlar da zaten gemisini güvenli limanlara çekip kendi stabilitesini koruma peşinde.
kötüsü anlayıp bir şey yapamayanlar göz göre göre geminin batışını seyrediyor hem de içindeyken. Öyle esip gürlemekle olsaydı ohoo.
vectra-tuner
10-10-2017, 09:43
Cuma günü Kurun gevşeyeceğini umuyorum... Şayet gevşerse dün sattıklarımı yerine koyup üzerine de eldeki Tl'lerin tümüne dolar almayı planlıyorum.. Dolar aldığımda paylaşırım buradan, ama kötü bir haber gelirse ki illa Abd Türkiye meselesi olmasına gerek yok , bu seferde Fed çıkar başka birşey çıkar vs. , o zaman kur ateşlenebilir yeniden bu işler birazda nasip işi
Geri vitese elbet takıcakta ama ne zaman takıcak bakalım. Tükürdüğünü yalamak fıtratında malesef ki.
TorqueTuning
10-10-2017, 11:02
Asrın lideri mi? Nası olur!? 180 onun göbek adı, sayesinde coğrafyada "sap" gibi kaldık, yıllardır sürdürdükleri müthiş istirkrarlı dış siyasetle tek bir dostumuz kalmadı, bizimle ittifak yapmak isteyen, çıkar için bile olsa ülke kalmadı. Millet dünkü gerillalarla çalışıyor, işbirliği yapıyor ama TC ordusunu dışlıyor! Bu mahluk da bunun çok iyi farkında artık sadece ve sadece içerideki %50'sinin derdinde, onun kaybetmeyeyim de gerisinin MK, ne ülke ve vatan ne de başka birşey umrunda!!!
Dun benı dınleyıp bozanlar,alıma hazırlansın....
Dun benı dınleyıp bozanlar,alıma hazırlansın....
alim seviyesi kac abi ?
free-hifi
10-10-2017, 14:34
Dun benı dınleyıp bozanlar,alıma hazırlansın....
Pozisyon aldık reis yol ver kur u soyle :)
64'u kırılmasını beklemız gerek. Tansıyon duserse hemen gelır.
Abd den gelıcek acıklamayla dolar guclense bıle dusus devam eder. Gecen cuma nerden kapattıysak oralara gelırız.
vectra-tuner
10-10-2017, 14:48
Tl'leri sıvazlamaya başlayın yavaş yavaş :o .. Ben Cuma günü alırım büyük ihtimalle
free-hifi
10-10-2017, 14:48
Abi bu zat sürekli konuşuyor tansiyon peşinde.
ABD İLE VİZE KRİZİ: BENİM ELÇİM BUNU YAPSA BİR SAAT BİLE TUTMAM
Öncelikle şunu söyleyeyim bu sorunu biz başlatmadık. Bu sorunun faili ABDnin ta kendisidir. Ve üst düzey yöneticilerin özellikle Dışişleri Bakanımızla herhangi bir görüşme yapmaması yadırgadığım bir konudur.
vectra-tuner
10-10-2017, 14:52
https://www.youtube.com/watch?v=Iy85qqJEXCs
free-hifi
10-10-2017, 15:10
Normal çünkü ayakta duramıyor. Ne ile takviye yapiyorlarsa böyle sağlam cikiyor
Grimlord
10-10-2017, 15:21
"Şu görüntüleri izlerken gözyaşlarıma hakim olamadım. İçim kan ağladı. Koca reis Türkiye için dinlenmeden çalışıyor; bende günde 20 saat çalışıcam ülkem için."
Videoya yazılan yorumlardan biri, troll mu yoksa ciddi mi anlamadım. O derece arada kaldım, beynim yandı
free-hifi
10-10-2017, 15:39
Ciddi kesi n
free-hifi
10-10-2017, 22:42
Amerika bir açıklama yaptı hoop 3.71
Acıklamayı dınlemedım ancak 3,66'dan 3,71'e geldıyse sert degıl yada bızımkıler yalıyacak....
Voleyi vurdu yine birileri...
İzzet Göçmen
11-10-2017, 09:08
Altin giderek yükseliyor dolar 3.70 suanda nakit sekilde bende bekliyorum umarim düşer
M U R A T
11-10-2017, 09:18
dolar için dünkü yorumlar geçerli mi yoksa artmaya devam eder mi?
Dun aksam kı hareket tekrar yonunu dusmeye bıraktı. Hedefım cumaya kadar alımdı ancak pıyasayı ızlemek gerek....
turbo&quattro
11-10-2017, 15:54
Tekrar dolara donus icin beklemeye devammi 3 gun sonraki satistan sonra?
vectra-tuner
11-10-2017, 17:33
Abd 10 Yıllıklar şu anda 2.336 ... Akşamki Fed tutanakları önemli , Dolar alım kararı vermek için ABD 10 Yıllıklarını izlemeniz yeterli... Şayet 2.35 ve üzeri olursa dolar için Nötr olur... Ama 2.4 ve üzeri giderse bu seviyelerden kademeli olarak alınır.. (Ben Cuma gününden önce almayı düşünmüyorum) .. Abd 10 yıllıkları 2.5 ve üzeri görürse bu durumda Tl çok ciddi baskı altına girer.. Benim ödemem var o yüzden Cuma günü alacağım ama sizlerin böyle bir sorunu yok ise duruma göre hareket etmeniz daha makul.. Sonuçta 3.7'ye yakın bir yerden dolar alacaksınız.. Ama 3.58 - 3.59X çok güzel bir rakam eğer gelirse tabi ... Sene sonu yaklaştığı için Kurun gevşemesi zorlaşıyor
_muhaRRem
11-10-2017, 18:23
Dolardan borsaya -borsadan dolara..
3,64'un alti onemli.
Acele etmemeli...
dasemert
11-10-2017, 23:15
Doları bilmiyorum ama kiramı sterlin olarak veriyorum. 4.91 i gördük 400stg kiram 17xx TL civarları ödüyordum, 19xx leri gördük.Artık düştükce çevirip kenara koyucaz herhalde çok dengesiz.
TorqueTuning
12-10-2017, 08:45
12.10.2017:
FED para politikası toplantısı tutanaklarının olumlu karşılanması ve Büyükelçi Bass'ın tansiyonu azaltıcı açıklamaları piyasaları olumluya çevirdi.
ABD'de bugün ve yarın açıklanacak olan enflasyon rakamları piyasaların önümüzdeki süreçte izleyeceği yönü belirleyecek.
USDTRY kuru son günlerde belirttiğimiz aralığın alt kısmına gevşedi. Bu seviyeler yakın vadeli döviz ihtiyaçlarının karşılanmasında fırsat olarak kullanılabilir.
ABD'nin Türkiye büyükelçisi Bass'ın basın ile gerçekleştirdiği veda toplantısında vize krizine ilişkin olarak tansiyon düşürücü nitelikteki açıklamalarda bulunması Türk mali piyasalarını olumlu etkiledi. Diplomatik kriz boyutuna ulaşan sorunun daha da büyümesinden endişe eden piyasalar açısından Bass'in bazı sözleri olumlu karşılandı. Özellikle de ABD'nin K.Irak'ta bağımsız bir yapıyı desteklemediği mealindeki ifadeleri...
Dün gece saatlerinde açıklanan FED toplantı tutanaklarında bazı üyelerin faiz artırımı ile ilgili kaygılarını dile getirmeleri ise küresel mali piyasaları olumlu etkiledi. Halbuki, birçok üyenin Aralık ayında faiz artırımı yönünde görüş bildirdikleri de metinde yer alıyor. Ancak, likidite o kadar bol ki, piyasa oyuncuları olumlu haberleri cımbızla çekip ön plana koyarken olumsuz açıklamaları ise burun kıvırarak gözardı ediyor.
İrrasyonel coşku ifadesinin tanımı da tam olarak bu...
Yukarıdaki bu iki gelişme dün iç ve dış finansal piyasaları şekillendirdi.
ABD Doları (USD) küresel bazda değer kaybetti. EURUSD paritesi 1.1880'lerle son üç haftanın en yüksek düzeyine ulaştı. ABD Doları endeksi de 92.6'ya gerileyerek benzer yönde bir performans kaydetti. Bu gelişmelerin ışığı altında küresel mali piyasalardaki iyimserlik de tam gaz korunuyor. ABD borsa endeksleri her gün yeni bir rekor kırmayı adet haline getirirken Japon endeksi 1996 yılından bu yana en yüksek düzeye ulaştı. MSCI Asya-Pasifik endeksi de son 10 yılın en yüksek seviyesini gördü.
Küresel mali piyasalar bu derece olumluyken Türkiye cephesinin bundan çok da ayrışması beklenemez. Hele ki, Bass'ın açıklamaları vize krizinin yumuşadığına ilişkin sinyaller vermişken... Dün sabah 3.70'lerde olan USDTRY kuru şu dakikalarda 3.6400 ile hedeflediğimiz bandın alt kısmına geldi. Not düşmek gerekirse geçen hafta Perşembe günü de USDTRY kuru 3.64 seviyesini test etmişti. Yani, ABD ile vize gerginliği yaşanmadan önce...
Demek ki, mali piyasa fiyatlamaları krizin geride kaldığını gösteriyor.
Ancak, sorun gerçek mânâda yaşanmaya devam ediyor!
İrrasyonel coşku eğilimi uluslararası piyasalara hakim olmayı sürdürüyor.
İşin özüne bakılırsa dün Bass'ın konuşması sorunun bittiği yönünde kuvvetli bir sinyal vermezken FED tutanakları da Aralık'ta faiz artırımına işaret etmeyi sürdürdü. Zaten güvercin oldukları bilinen ve daima da bu yönde açıklamalarda bulunan bazı üyeler (ki bunlar kuvvetle muhtemel Kaskhari ile
Evans) FED'in ana görüşünü değiştirecek değil. Ama piyasaların güvercinvari duygularını beslemeye yetiyor. FED 2018 sonuna kadar faizlerde ortalama olarak 4 kez artırıma gitmeyi planlarken piyasa beklentisi ise ancak 2 kez.
Piyasaların geçmişte birçok kez haklı çıkmaları da özgüvenlerini artırıyor.
Bu ayrışmada hangi tarafın haklı çıkacağına ABD enflasyon verileri karar verecek. Bu kapsamda bugün açıklanacak ÜFE enflasyonu ancak daha da önemlisi yarınki TÜFE enflasyonu oldukça büyük bir önem arzediyor.
Enflasyon FED'in öngördüğü gibi yüksek gelirse piyasa tahminleri FED'inkine yaklaşacak ve piyasalara satış baskısı hakim olacak. Aksi durumda ise irrasyonel coşkuya devam...
ABD vize krizi ile ilgili olarak başka bir gelişme daha yaşanıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı haftaya Türkiye'ye bir heyet göndererek konunun müzakerelerle çözülmesi yolunda adımlar atacak. Bu gelişmeler hafta başındaki tek yönlü iletişime göre tabii ki daha olumlu. Zaten mali piyasalar da bu beklentiyi fiyatlandırıyor. Ancak, sorun henüz çözülebilmiş değil ve iki ülke arasındaki sorunların bir elçilik çalışanının gözaltına alınmasından çok daha büyük olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle de Türk mali piyasalarındaki iyimserliğin kalıcı bir trende dönüşme ihtimalini şu aşamada zayıf görüyoruz.
Dün içeride açıklanan Ağustos ayı ödemeler dengesi istatistikleri piyasaların dikkatinden kaçsa da yorumlanmaya değer olduğunu düşünüyoruz.
Öncelikle, cari işlemler açığı 1.24 milyar dolar ile piyasa beklentilerinin biraz altında kaldı. Bu sonuçla yılın ilk sekiz ayında cari açık geçen yılın aynı dönemine göre %20 artış kaydetti. Finansman tarafında 0.8 milyar dolar net doğrudan yatırım, 2.2 milyar dolar portföy yatırımı gerçekleşmiş.
Şirketlerin borç döndürme oranında geçen yıla oranla önemli bir yavaşlama dikkat çekiyor. Yılın ilk sekiz yılı itibariyle bu oran %104. Son iki yılda bu oran sırasıyla %157 ve %145 olmuştu. Net hata ve noksan kalemi ise Ağustos'ta 1.6 milyar dolar fazla verdi. Son aylardaki olumsuz ödemeler dengesi istatistiklerinin ardından Ağustos rakamları yüreklere su serper minvalde oldu.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere küresel mali piyasalar güne iyimser bir havayla başlıyor. Bu eğilimin gün içerisinde de korunması bekleniyor.
ABD'de TSI15.30'da açıklanacak ÜFE enflasyonu; Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'nin TSI17.30'daki konuşması piyasaların bugünkü en önemli gündem maddelerini teşkil ediyor. USDTRY kurunda son günlerde dile getirdiğimiz bandın altına geldik. Bu seviyeler ABD enflasyonuna kadar destek görevi görebilir. Sonrasını ise enflasyondaki gidişat belirleyecektir. ABD'de enflasyonist sinyallerin geldiğine inandığımızdan dolayı mevcut kur seviyesinin alım fırsatı sunduğu kanaatindeyiz.
C.başkanı çıkıyor konuşmaya başlıyor, dolar 3,63 3,64 3,65 3,66 diye çıkıyor. ABD ye biz size muhtaç değiliz diyor. Trump gibi ego lu bu adam bu lafı alır evirir, bir güzel geri yalattırır yutturur.
Inanın bılerek yapıyor,emınım aramızda gecmıste oy vermıs olan vardı,hesap sorun derım.
Devlet elıyle para kazanıyor bazı sahsıyetsız sahsıyetler! Fazlasını acıklıyamıyorum....
turbo&quattro
12-10-2017, 15:49
3.658 659alim firsatimidir yoksa tayyeap amcanin bugunku abd ye muhtac degiliz cikisi naisl etkiler?
Revolution
12-10-2017, 16:06
Bugün olmasa yarın kesin tl değer kaybedecek uzun vade de her türlü dolar kazandırır fakat ülke olmadıktan sonra kazandırsa da anlamı kalmayacak.
Powered by vBulletin® Version 4.2.5 Copyright © 2025 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.